Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De Crisis & Ik

  •  
18-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
crisis_300.jpg
Live vanuit Arminius in Rotterdam... Discussie-avond over wat de crisis voor jou betekent... Twitter mee: #crisisenik
Joop presenteert in samenwerking met Studium Generale Erasmus en Arminius een avond over de crisis. Meetwitteren kan: #crisisenik
NB: Hier was de livestream te zien van de avond in Arminius
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
In volgorde van opkomst:
– Journalist Brenda Stoter vertelt hoe de crisis zich nu al aandient in het alledaagse leven.
– Financieel geograaf Ewald Engelen legt uit wat burgers, als consumenten en kiezers, anders kunnen doen om een volgende financiële crisis te voorkomen.
cc foto: norbd

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso18 jan. 2012 - 17:07

Vanaf de bank dan maar even wat het voor mij betekent: Niet zo veel! - ik studeer en werk (24u/w contract) - geen spaargeld - studentenhuurwoning - met 10 jaar werken een klein beetje pensioen opgebouwd dat niet echt meer wordt, maar ja is ook weinig. - ik kom goed rond terwijl ik nog veel zuiniger zou kunnen(moeten) zijn. M'n vader krijgt wel minder pensioen.

Waterbeer
Waterbeer18 jan. 2012 - 17:07

maar goed de neoliberale apple elite zal het een hun reet roesten of wij (ik ex-occupeerder trouwens) mee kunnen genieten van hun verenschuddende revolutie Beetje tips geven hoe je kunt meeleven hypocriete bende mei li vos doe even normaal zeg!~

mees.
mees.18 jan. 2012 - 17:07

Banken zitten met hun handen in het haar....die grote hoeveelheid hypotheken met dito schuld,huizen die niet meer verkocht worden. Het hameren van dit kabinet...""we komen niet aan de HRA" helpt geen zier voor die huizenmarkt. Het probleem is die grote schuld...banken weten dat als geen ander,als die huizenprijzen ineens rap gaan dalen (en dat is heel goed mogelijk hier,huizenprijzen zijn hier in Nederland gigantisch hoog) valt de ene na de andere bank om want dan lijden ze megaverliezen. Nu als steeds meer gedwongen verkopen.... En dan dit kabinet die niets wil veranderen aan de HRA....alles is beter dan dit idiote vasthouden aan iets wat niet houdbaar is,die megaschuld hangt als een molensteen om de nekken van de Nederlanders. Zorg dat die HRA aangepakt wordt en wel meteen!

MichelReiziger
MichelReiziger18 jan. 2012 - 17:07

Huidige spreker..Duitsland gaat groei maken in 2de kwartaal. Dat hangt helemaal af van de Chinese markt. Duitsland is nog sterker afhankelijk van de Chinese markt als de VS. Chinese markt cijfers zien er niet goed uit voor het komende jaar.

KK1962
KK196218 jan. 2012 - 17:07

heeft niets met mijn verbinding te maken...Joop....

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 jan. 2012 - 17:07

Wie gaat verdiepen in de bezuiniging, vergeet wat investeren betekend. De kater van het bezuinigen blijft jaren in het hoofd van de bezuiniger koken en wordt nooit beter van. De bezuiniging is een verslaving net zoals als drugs: overal ziet men gaatjes terwijl alles dicht is. Trouwens, wat kost ons Wilders en zijn beveiligingen? Hoe groot het Wachtgeld pot voor de mislukte politici?!!

harryo2
harryo218 jan. 2012 - 17:07

-- Het opgegeven bericht kan niet gevonden worden. Onze excuses voor het ongemak. -- ???

Voice
Voice18 jan. 2012 - 17:07

Kan ik die stream nog ergens zien? Ben naar de site geweest van Arminius, maar kan 'm niet bekijken? Kan iemand mij van advies zijn? Bij voorbaat dank!

[verwijderd]
[verwijderd]18 jan. 2012 - 17:07

Als de 99% beseft dat er geen schuld is dan kan de 1% de boom in. Wij hebben geen schuld aan instanties die geld creeeren zonder daar arbeid voor te hoeven verrichten. Wij snappen het systeem en doen er niet meer aan mee.

1 Reactie
reinouts
reinouts18 jan. 2012 - 17:07

Met dit standpunt (dat ik haast anarchistisch zou noemen) kan ik een eind meegaan. Maar als ik stop met rente betalen op mijn hypotheek gaat de bank toch echt mijn huis veilen en komt de deurwaarder me eruit zetten. Alleen roepen dat je niet meer meedoet is niet voldoende, het systeem moet gereboot worden.

KK1962
KK196218 jan. 2012 - 17:07

internetverbinding is Waardeloos!!!

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso18 jan. 2012 - 17:07

Als dat alles is, dan valt de crisis voor jou nog wel mee.

ANRandy
ANRandy18 jan. 2012 - 17:07

Ach.... En anders verkoop je toch gewoon de boot? Niks aan de hand. Heel veel mensen hebben bezit in de vorm van een huis (deels of geheel afbetaald), dat in ieder geval vaak meer oplevert dan dat het gekost heeft, of bij verkoop in ieder geval de resterende schuld overtreft. Iedereen heeft recht op een basispensioen, en bijna altijd een aanvullend pensioen, als pensioengerechtigd zijn. Maar ook al vinden ze het te weinig, dan kunnen ze nog extra geld verdienen door nog enig werk te verrichten. Werk waar ze voor opgeleid zijn tot ongeschoold werk. Nederland zal ook in de crisis en erna een van de rijkste landen per hoofd van de bevolking blijven met een relatief lage spreidingsgraad. De armsten kun je er in vergelijking met armen in vrijwel alle andere landen niet arm noemen. De meesten die desondanks ongelukkig zijn in Nederland, zijn dat niet vanwege de inkomsten en bijbehorende koopkracht. Als ze de grond daarin toch zien, is er eerder een sprake van een andere vorm van armoede. Die van geest, of preciezer: mentaliteit, begeestering, weerbaarheid. Die armoede delgen is water naar de zee dragen. Men zal dan altijd een reden tot ontevredenheid vinden.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger18 jan. 2012 - 17:07

***Heel veel mensen hebben bezit in de vorm van een huis (deels of geheel afbetaald), dat in ieder geval vaak meer oplevert dan dat het gekost heeft, of bij verkoop in ieder geval de resterende schuld overtreft.*** Dat is nog maar de vraag...zowel boten als huizen doen het niet goed meer op dit moment...grappig feit is, dat veel politici en economen ons graag doen geloven dat dit niet onder de reele economie valt (schulden) :-) Onze pensioenen binnenkort ook niet meer :-) ***Idan kunnen ze nog extra geld verdienen door nog enig werk te verrichten. Werk waar ze voor opgeleid zijn tot ongeschoold werk.*** Op een krappe arbeidsmarkt? ***Nederland zal ook in de crisis en erna een van de rijkste landen per hoofd van de bevolking blijven met een relatief lage spreidingsgraad.*** Nederland is sterk gekoppeld aan andere economieen in Europa, Duitsland, Italie en Frankrijk. Of Nederland rijk of arm wordt, zal niet zo zeer aan ons liggen. ***De armsten kun je er in vergelijking met armen in vrijwel alle andere landen niet arm noemen.*** Alles is relatief, onze welvaart en levenstijl gaan vergelijken met bijv. die van Etiopie is niet zo zinnig, althans in de wereld(en) waarin we nu leven. Die met Griekenland komt al dichterbij, net zoals als die met hongarije...Ireland, Portugal en die 10 andere landen die er niet zo geweldig voor staan. ***De meesten die desondanks ongelukkig zijn in Nederland, zijn dat niet vanwege de inkomsten en bijbehorende koopkracht. Als ze de grond daarin toch zien, is er eerder een sprake van een andere vorm van armoede. Die van geest, of preciezer: mentaliteit, begeestering, weerbaarheid. **** Je moet naar onze maatstaven vergelijken. In Ethiopia is naar onze maatstaf vrijwel iedereen arm, voor de Ethiopiers zelf is het een ander verhaal. ***Die armoede delgen is water naar de zee dragen. Men zal dan altijd een reden tot ontevredenheid vinden.*** Met wil altijd vooruit, inderdaad. Hoeft niks te maken hebben met hebberigheid of veel geld.

Michiel Online
Michiel Online18 jan. 2012 - 17:07

"De meesten die desondanks ongelukkig zijn in Nederland, zijn dat niet vanwege de inkomsten en bijbehorende koopkracht." Dat ben ik juist wel! Ik wenste dat we onze inkomsten gelijk stelden aan het armste land.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort18 jan. 2012 - 17:07

Muahahahahahah Zegna een klassiek familiebedrijf noemen. Chef plakpak denkt dat ie milaans handwerk heeft als ie een stof van Zegna koopt voor zijn pak. En dan vervolgens dit de aard van de crisis noemen: Koop dan niet dat pak man!!

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort18 jan. 2012 - 17:07

Oh hemel! I stand corrected.

Cinema2
Cinema218 jan. 2012 - 17:07

Gezien, hulde Joop! Ook rechtse balletjes konden gewoon hun woordje doen! Als mijn agenda het toelaat ben ik er de volgende keer gewoon bij -:)

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer18 jan. 2012 - 17:07

90% neoliberalen die je niet kon zien zonder een magische plugin dus 9 rechtse ballen op de een linkse ergens in rotterdam waar niemand in de buurt woont fantastisch