© cc-foto: Rene Passet
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Goede analyse, maar het is wel de vraag of de creatieve oplossingen in de culturele sector soms inderdaad gewoon een -tijdelijke- oplossing zijn, of dat je ze alleen moet zien als een protest tegen het gevoerde beleid. Laten we voorop stellen dat die creatieve oplossingen steun verdienen.
Om nou te zeggen dat ik een grote fan was "Promenade", het is niet zo dat ik hier steeds schaterlachend op de bank zat. Maar ik heb nou wel Diederik Ebbinge al verschillende malen in (praat-)programmas gezien -gisteren OP1- en van hem ben ik langzamerhand wel een fan geworden. Scherpe geest.
Hernandez: "denk je nou echt dat de Diederik Ebbinge’s en Sanne Wallis de Vries’ van deze wereld daar iets om geven? Het draait om hun, die kleine elitaire bubbel." Kijk eens aan, Hernandez heeft een vijandbeeld paraat. Is dat even een verrrassing.....
Laten we wel zijn: er is de afgelopen decennia al veel geld gesponsord aan kunst en cultuur. Ieder jaar weer en daardoor is er m.i. ook veel ontstaan wat de noemer kunst en cultuur niet kan dragen. Kunst en cultuur is voor veel mensen een soort tijdsbesteding geworden, als de zaterdagfamilies met hun voetbal hebben. Niet om de kunst an sich, maar om het hele entourage er omheen, de derde helft zogezegd. Je ziet dit bv. op Noorderzon in Groningen. Het grootste gedeelte is niet kunst en cultuur, maar eten, drinken, zien en gezien worden. Echte kunst en cultuur zal altijd blijven bestaan en desnoods vanuit de huiskamer weer opnieuw beginnen.
@ vervatte Uw opvatting is onjuist. Afgelopen decennia word er juist steeds minder subsidie verstrekt aan cultuur. En eigenlijk doet dat nu niet ter zake. Waarom niet? Nou er zijn velen die in deze sector hun brood puur commercieel verdienen. Zonder subsidies. Nu heeft iedereen in de cultuur, gesubsidieerd of niet, praktisch een beroepsverbod. Uw statement is dan ook grote onzin. Wel of geen subsidie is niet het probleem. Wel of niet cultureel mogen ondernemen wél. Afgelopen editie van het noorderzon festival heb ik daar de water voorziening geïnstalleerd en wat pin apparaten geleverd. En ik vermoed dat er nog veeeeeel meer subsidie nodig was geweest zonder al die gezellige eters en drinkers. Het culturele programma was van een hoog niveau en dat is niet mogelijk met enkel subsidies. Iets dergelijks valt al jaren waar te nemen bij poppodia in heel Nederland: omdat ambtenaren, politici en wat wannabee directeuren allemaal Een ‘hoger’ niveau wilden tillen: zijn zowat alle poppodia naar een nieuwbouw pand verhuisd. Vaak in eigendom van de Gemeente. De huren zijn daardoor astronomisch en dat heeft effect op de programmering. Alles moet woest geld opbrengen, dus zelfs de meest cultureel verantwoorde podia zijn vervallen tot een soort van cultuur Mac Donalds. Het is een truc om cultuur budget om te zetten in vastgoed inkomsten van gemeenten. De leegte die gecreëerd is, word niet opgevuld. Want zelfs voor Corona was het eigenlijk al zo goed als verboden om iets zelfstandigs en eigenzinnigs op te zetten, zonder subsidie.
Uw opvatting is onjuist. Afgelopen decennia word er juist steeds minder subsidie verstrekt aan cultuur. Ik zei niet dat het meer of minder wordt, maar "al veel geld" Het enige "statement" dat ik maak is dat naar mijn mening kunst en cultuur even verheven is als amateurvoetbal op zaterdag. Je bent er lekker uit, maar het gaat om de 3e helft. Dan is dat geen onzin, maar mijn mening en niet de uwe blijkbaar. Natuurlijk bent u lovend over de handel die u hebt met Noorderslag en dat mag ook. Het heeft alleen weinig meer met kunst en cultuur te doen. Het meet & greet kan evengoed op een beurs of in de Martiniplaza en hoeft het park niet onder te lijden. Doe eens kunst zonder subsidie, misschien is dat nog wel kunstiger en artistiek wellicht nog van een veel hoger niveau, al vind ik dat kunst kunst is en het toekennen van niveaus vaak te maken hebben met commercialisering of aanzien en status bij de mensen, waarmee kunstenaars graag gezien willen worden, zoals de "ambtenaren, politici en wat wannabee directeuren" zoals u dat omschrijft. Je bent immers pas een kunstenaar als je verkoopt. "Want zelfs voor Corona was het eigenlijk al zo goed als verboden om iets zelfstandigs en eigenzinnigs op te zetten, zonder subsidie" Dat laatste is maar net wat je er mee bedoelt. Als iemand plezier beleeft om hobbymatig iets kunstigs te maken en dat op een hobbybeurs tentoonstelt, valt dat voor mij ook onder kunst en cultuur. Niks verhevens aan, maar wel wat anderen een wellicht knappe prestatie vinden. Een hele kunst. Er worden alleen geen kiloliters bier verkocht, bergen patat verzet en ook geen pinautomaten geplaatst. Als laatste dan nog even de verplichte sluiting van de kunst en cultuursector vanwege corona. Daar denk ik net zo over als alle andere "essentiële" bezigheden, zoals skiën, carnaval, kerkdiensten, winkelen bij Ikea, de kroeg allemaal over dezelfde kam te scheren als mensen die zich niet inenten. En dan kom je tot de conclusie dat corona de mensen eigenlijk minder zwaar weegt dan hun eigen essentiële bezigheden. Maar als een Ikea, de slijterij, de hoeren en de kapper open kan, dan kunnen wat mij betreft de cultuur- en kunst sector, de horeca etc. ook gewoon hun gang gaan. Ze horen wel gewoon bij het commerciële systeem van bedrijven in Nederland.
Is een "culturele onderklasse" niet sowieso een contradictio in terminis? Cultuur associeer ik niet met onderklasse, maar eerder met luxe.
In elke bedrijfstak heb je aan de onderkant starters, zzp'ers. Ze kiezen meestal bewust voor de vrijheid. Overschatten hun eigen talent. Al zag je bv in de bouw schrijnende gevallen. Sommige redden het, sommige niet. Alleen de meest getalenteerde kunnen worden wat ze graag willen. Momenteel kun je met de overspannen arbeidsmarkt ook gewoon weer in loondienst gaan.
@Farmer 2.0 U pleidooi is te gek voor woorden. As zzp’er in de cultuur en entertainment branche ben ik mijn hele volwassen leven al werkzaam. Met een prima omzet en een mooie bijdrage aan de belastingdienst. En met mij velen. We hebben als professionals al twee jaar een beroepsverbod. Waar kan ik nu in loondienst met mijn vaardigheden? Ohja in de bouw, waar je als beginner met een minimumloon aan de slag kan. Wat ik dan ook maar doe. Dat er ook zwakkere broeders tussen mijn collegea zitten, dat is waar: maar echt een kul reden om die hele sector maar bij het grofvuil te zetten. Ik zou me haast verheugen als de pandemie bestrijdings kosten ervoor zorgen dat pensioenen afgeschaft worden, de AOW opgeschort en een algemeen verbod op binnen werken. Dan zou half Nederland brodeloos worden eens kijken of de zaak dan nog te bagataliseren is. Iedereen die hier de cultuur sector als waardeloos en misbaar wegzet is niet goed in de bovenkamer.
Nejras, Ik ben het volledig met je eens betreffende de afgelopen twee jaar. Cultuur is tov de andere bedrijfstakken absoluut niet eerlijk behandeld. Wat betreft de periode daarvoor blijf ik bij mijn voorgaande verhaal.
De olifant in de kamer is dat de Nederlander schijt heeft aan de 'lockdown' en de regering geen controle meer heeft. Om als overheid nog enig aanzien te behouden, en de illusie te hebben dat men iets van controle heeft, heeft men dus nog een aantal sectoren dicht gehouden. Alle regels opheffen zou namelijk opgeven betekenen. "Een geweldige klap in het gezicht van een sector die door fieldlabs, tijdsloten, oplettende publieksbegeleiders en een coöperatieve houding verantwoordelijkheid heeft getoond." En JUIST daarom moeten ze nu dicht blijven. De cultuur sector heeft verantwoordelijkheidsgevoel, maar gehoorzaamt. De cultuur sector wil open? dan moeten ze gewoon massaal opengaan. Zo werkte het in de andere sectoren ook. Cultuur is voor de VVD een 'linkse hobby'. En hobby's doe je maar in je eigen tijd, daar hoef je als overheid niets voor te doen. Tis maar een hobby.
Post twee. Kun je je voorstellen dat het kabinet niet alle sectoren tegelijk opent? Ben je het ermee eens dat de enorme groepen fun shoppers die de afgelopen weken de grens over trokken, bewijzen dat er een breed gedragen behoefte aan winkelen is? Heeft iemand berichten gehoord over enorme aantallen mensen die ineens Duitse of Belgische theaters of musea bezochten? Zo niet, is het dan niet logisch dat we starten met sectoren die producten leveren waar veel behoefte aan is en waar ook de economische onderklasse (zowel personeel als klanten ) baat bij hebben? Bij cultuur plukt vooral de bovenklasse de vruchten, terwijl die het minder lastig had dan de onderklasse tijdens de pandemie
Hoe weet u dat er geen Hollanders in Vlaamse musea waren? Of horeca? Lachwekkend gewoon. Onder het mom van veiligheid is onze maatschappij gesloopt. En draait het belang van je onderneming enkel nog om het bevredigen van materialistische behoeften.
Nejras, mijn vraag is niet retorisch. Maar heb jij bronnen dat er wel veel Nederlanders de grens overtrokken voor een culturele ervaring? De horeca laten we maar even buiten beschouwing want daar gaat column niet over.
Weet jij hoe je het noemt als je je kinderen voortdurend de behoefte aanlevert waar ze om schreeuwen?
@Markzelluf Nee ik heb geen cijfers van Hollanders die naar België zijn gegaan voor museum bezoek. Ik pleit ook zeker niet voor alles nu in een keer maar open gooien. Minder sociaal verkeer = minder besmettingen. Waar ik wel voor pleit is de last van sluiting eerlijker verdelen. RIVM cijfers tonen aan dat museum en bioscoop bezoek bijzonder veilig is. Dat de hele culturele sector maar op sluit blijft is dan ook bizar in mijn ogen. Aan het begin van de pandemie snapte ik dat nog. Inmiddels is dit een langdurig gebeuren en waar de een snakt naar een live bezoek aan de Blokker of Jamin, zou ik graag weer een bioscoop of theater bezoeken. Of mijn diensten verlenen aan die twee.
@Nejras, ik ga ook liever naar iets cultureels of uiteten dan naar de action. Maar veel meer mensen kunnen een museum of theater makkelijker missen dan een kledingzaak. En we zijn het er samen over eens dat je niet de hele maatschappij in een keer open kunt gooien. Horeca voorziet in enorme sociale behoefte ( meer dan cultuur of funshoppen, vermoed ik), maar mensen gaan in clubs en kroegen samenklitten, hard praten etc. Anderhalve meter kan nauwelijks gehandhaafd blijven. Hopelijk zijn zij en jullie snel aan de beurt.
Twee opmerkingen, twee posts. De onderklasse. Is de situatie van deze zzp-ers anders dan die van koeriers, slachters, het gros van de boeren of oproepkrachten in de zorg. Zo ja, wat is dan het verschil en waardoor wordt dat veroorzaakt?
In wezen is er geen verschil. Maar dat zie ik Hagoort ook nergens zeggen. Het verschil dat er is, is dat die situatie bij bijv. de koeriers, postbeambten, oproerkrachten in de zorg, al herhaaldelijk aan de orde is gesteld. Wat betreft de cultuur (waar zo'n 200.000 mensen op enige manier met werk aan verbonden zijn) is dat nog niet doorgedrongen.En 'de boeren' is een totaal ander verhaal.
Ik keek om de persconferentie heen helaas(?) naar M, waar een hele tafel het eens was dat de cultuur meer ruimte moest krijgen. Noem het vooringenomenheid of cynisme, maar zo een eenzijdige discussie zonder tegengeluid doet wat mij betreft meer kwaad dan goed. Hoe kan een redelijk nadenkend burger dit niet als propaganda van een belangengroep zien?
Iedereen preekt voor eigen parochie, denk ik? Daarom bestaat er een overheid, voor het bewaken van algemeen belang. En daarom is er een vertegenwoordiging in de Kamer, die de andere geluiden kan versterken. En daarom is er ergens iemand die wel verantwoordelijk is, en een beslissing neemt. Iedereen heeft een eigen invulling van het begrip 'cultuur' natuurlijk, maar voedsel voor de geest is ondertussen meer dan welkom. Het is toch te zot voor woorden dat er ruimte in mijn hoofd is om bewust te zijn van de Voice perikelen.
De creatieve onderklasse kan, zolang het aan het subsidie-infuus hangt; helemaal niet in opstand komen tegen de hand die hen voedt.
@Hernandez U spreekt natuurlijk voor alle culturele ondernemers… not. Ik ben zzp’er in de evenementen branche en haalde 95% van mijn omzet uit niet gesubsidieerde evenementen.
@Nejras 'Ik ben zzp’er in de evenementen branche en haalde 95% van mijn omzet uit niet gesubsidieerde evenementen.' Dat snap ik, maar denk je nou echt dat de Diederik Ebbinge's en Sanne Wallis de Vries' van deze wereld daar iets om geven? Het draait om hun, die kleine elitaire bubbel.
@hernandez U mag een hekel hebben aan de genoemde cabaretiers. Prima. Maar ga aub niet doen alsof ze de enigen zijn die weggeflikkerd zijn door het vorige kabinet. Uw aanname dat het enkel om eigen gewin zou gaan is ook vreemd: in elk geval maakt dolf jansen zich al wel langer druk over maatschappelijke problemen. Zo ook over het cancellen van de cultuur sector. U beschuldigd deze mensen ook nog van graaien uit de subsidie ruif: cijfers? Vast niet: onderbuik gezwets. Als we oneigenlijke subsidie ontvangers aan de schandpaal zouden willen nagelen: open uw ogen en kijk waar de vervuilende industrie mee aan de haal gaat. Cultuur subsidies zijn lastig te verkrijgen en op z’n best minimaal te noemen. Neo liberale afbraak is het. We werken aan een wereld waar enkel financiële waarde erkend word als relevant.
@Nejras 'U beschuldigd deze mensen ook nog van graaien uit de subsidie ruif: cijfers?' Ze zijn in dienst van de NPO, dat is eigenlijk het zelfde (lol).
Het kabinet moet een keuze maken een gooit eerst de sectoren open die voor de meerderheid van belang zijn, zoals winkels, contactberoepen, MBO en Hoger Onderwijs, sport en culturele activiteiten *zonder* publiek. Er zijn dus culturele activiteiten mogelijk *zonder* publiek. Professionals moeten nog even wachten, hetzelfde geldt voor de horeca.
Verrek nagelsalons zijn inderdaad dingen waar de meerderheid gebruik van maakt . Maar wie gaat er nu ergens koffie drinken behalve een paar bejaarden in Heerhugowaard ?
Ben ook wel verrekte blij hoor , mijn nagels zien er echt niet uit - ik draag al een maand handschoenen - binnen en buiten .
Mening Niet dat ik zo denk maar ik meen toch wel dat de horeca voor de meerderheid van belang is. (Overigens, de meerderheid van wat? De burgers of de ondernemers?) Daarnaast kan ik bv ook niet zo goed verklaren waarom muziekscholen *zonder publiek* dicht moeten blijven
Je kunt het beleid van dit kabinet herhalen, maar dat maakt het nog niet logisch. De hele culturele en entertainment sector is als oud vuil aan de kant geschoven. Zonder voldoende steun. Nu niet raar kijken als we Den Haag niet meer serieus nemen. Ik zeg niet dat winkels maar gesloten moeten worden ten faveure van podia en theaters, maar dat de last eerlijker verdeeld kan en moet worden. Als maatschappij willen we van deze pandemie af, toch? Waarom word de last van sluitingen dan vooral gedragen door de cultuur en horeca? Wat een ideeën armoe. En wat een geestelijke armoe als iemand denkt dat dat te rechtvaardigen is. Het kabinet zet sectoren recht tegenover elkaar: en dat is kwalijk. Álle bestaande sectoren maken deel uit van onze maatschappij en vervullen daarin een rol en voldoen aan een behoefte. Het is wel genoeg geweest: de leugens uit Den Haag, die u moeten laten geloven dat omicron in de Ikea minder besmettelijk is dan in welk museum dan ook.
@zandb. De Horeca is inderdaad essentieel. Hele weken/maanden jezelf thuis moeten vermaken met je partner lijkt de voornaamste oorzaak van alcohol gebruik te zijn. Ook de kinderen niet naar school, dan grijp je wel aan de sterke drank. Dat was pijnlijk duidelijk het eerste weekend dat de terrassen weer open mochten vorig jaar.
@ZandB "Daarnaast kan ik bv ook niet zo goed verklaren waarom muziekscholen *zonder publiek* dicht moeten blijven" Muziekscholen mogen gewoon open: "Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen." https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2022/01/14/persconferentie-14-januari-2022
@Allen Het kabinet wil geen grote aantallen (hossende) mensen bij elkaar. Dat lijkt mij heel verstandig. Je zou de terrassen kunnen opengooien, bij deze temperaturen houdt dat waarschijnlijk het aantal bezoekers binnen aanvaardbare grenzen.