Joop

De coronapas werpt een neoliberaal rookgordijn op

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
qrcodegeleboekje-scaled
De uitsluiting van ongevaccineerden is ook het resultaat van een systeem.
Spot en hoon, dat is wat mijn linkse vrienden op sociale media uitstorten over ongevaccineerden die zich beklagen over “discriminatie”. Waar zeuren die lui toch over? Of zij door het nieuwe QR-regime worden ondergebracht bij “groen vinkje” of “rood kruisje”, dat hebben ze toch zelf in de hand? Hoezo nou uitsluiting – mensen die zich niet laten vaccineren kiezen er toch zélf voor om buitengesloten te worden?
qrcodegeleboekje-scaled
Dat is ook de strekking van een stuk van Rutger van Eijken hier op Joop.nl. Hij schrijft: “Het leven van mensen die zich weigeren te vaccineren of testen is (tijdelijk) anders omdat ze actief bepaalde keuzes maken. Ze negeren bewust een regel en doen nu moeilijk over de consequenties daarvan.”
Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een logische gedachte. Op het tweede gezicht is het een product van neoliberaal denken, dat kennelijk ook het linkse en/of weldenkende deel der natie in zijn greep heeft gekregen. De kern van de neoliberale ideologie is het principe van “eigen verantwoordelijkheid”: mensen zijn machers van hun eigen leven, dat geven ze vorm door hun individuele keuzes, en daarvan moeten ze dan ook zelf de consequenties dragen, hoe hard die ook zijn.
In de jaren ’80 vond die gedachte ook zijn weg naar de politieke filosofie, zelfs naar de egalitaire hoek daarvan, waar een denkrichting ontstond die bekend zou worden als het “luck egalitarianism”. De kern van deze filosofie: gelijkheid vereist dat we mensen compenseren voor welvaartsgebrek dat het gevolg is van domme pech, maar niet voor noden die voortkomen uit domme keuzes. De onfortuinlijken die worden geboren met een lichamelijke beperking krijgen extra geld; voor de sufferds die welbewust kiezen voor een beroep waarmee niks te verdienen valt is er geen genade. Kwestie van eigen verantwoordelijkheid.
De afgelopen decennia heeft de obsessie met eigen verantwoordelijkheid zich diep geworteld in ons economische systeem, in onze overheid, in onze cultuur. Het gevolg: alle onheil waarmee mensen zich in hun leven geconfronteerd kunnen zien wordt op het conto van het individu geschoven. Ben je werkloos? Dan zul je wel niet willen werken. Ben je arm? Dan ga je vast onverstandig met je geld om. Ongezond? Je hebt zeker te veel gesnackt. Beter milieu? Begint bij jezelf! Het systeem dat al die ellende produceert gaat ondertussen vrijuit, en structurele oplossingen blijven buiten bereik.
Maar er is nog een probleem met dat eigen-verantwoordelijkheidsdenken. Een probleem dat eind jaren ’90 al werd geobserveerd door een groep politiek filosofen die bekend kwamen te staan als “relational egalitarians”. Zij zagen in dat het scherpe onderscheid dat de “luck egalitarians” maken tussen pechvogels en onverstandigen, tussen degenen die de samenleving moet bijstaan en degenen die men mag laten verpieteren, uiteindelijk het egalitaire ideaal juist ondermijnt. Want wat betekent het als we in onze maatschappij een groep minder bedeelden laten ontstaan, tegen wie we ook nog eens zeggen: die achtergestelde positie, dat is jullie eigen schuld? Onherroepelijk krijgt die groep op termijn een status van minderwaardigheid – terwijl dat natuurlijk juist is waar het gelijkheidsideaal tegen gekant zou moeten zijn.
En precies dat zien we nu gebeuren met die coronapas. Degenen die zich niet laten vaccineren worden neergezet als mensen die hun eigen uitsluiting “kiezen”. Rutger van Eijken contrasteert ze met rolstoelgebruikers, die worden buitengesloten “op basis van iets waar ze zelf niets aan kunnen doen”.
De uitsluiting van de rolstoelgebruiker is het product van een systeem dat slecht is ingericht op de minder valide mens. Maar de uitsluiting van ongevaccineerden is ook het resultaat van een systeem. Een QR-codesysteem opgetuigd door de staat op advies van KPMG-consultants. Een economisch systeem waarbinnen de vervuilende industrie grote schade toebrengt aan de volksgezondheid. Een zorgsysteem dat al jarenlang zo scherp aan de wind zeilt als het gaat om IC-capaciteit dat er zelfs bij een goeie griepgolf al overbezetting dreigt. Een sociaal systeem waarbinnen echt niet iedereen dezelfde kansen krijgt om zich te ontwikkelen tot de rationele, goedgeïnformeerde, en autonome burger die de overheid graag zou zien. Een politiek systeem waarbinnen ook terechte kritiek op het coronabeleid de afgelopen tijd ver te zoeken was en consequent van het label “wappie” werd voorzien – met als gevolg dat een schrikbarend aantal burgers in de armen werd gedreven van Thierry Baudet en Willem Engel.
En al mijn linkse vrienden, normaal zo alert op neoliberale rookgordijnen en systeemfouten, trappen in het frame: sociale uitsluiting? Die hebben ongevaccineerden helemaal aan zichzelf te danken. Sterker nog, ze zijn niet alleen schuldig aan hun eigen buitensluiting, maar ook aan alle mogelijke lockdowns die ons nog zullen treffen, want – zo verzekert Hugo de Jonge ons – die komen er alleen doordat een groepje idioten zich niet wil laten vaccineren! Het resultaat laat zich raden: systeemfouten blijven onopgelost; ongevaccineerden glijden af naar een positie van minderwaardigheid. Spot en hoon voor hen, champagne voor de consultants, Mark Rutte stapt lachend op zijn fiets.
Ook in de politiek was er op links tot nog toe weinig fundamentele kritiek op de coronapas te horen. Maar gisteren klonk er naar aanleiding van de gedwongen sluiting van Waku Waku, het Utrechtse restaurant dat zich weigert te schikken naar het QR-regime, een welkom kritisch geluid vanuit de Partij voor de Dieren. In een reeks Kamervragen legt de partij de vinger precies op de zere plek: we zouden onze pijlen moeten richten op het systeem, dat op zo veel manieren juist gezondheidsschade in de hand werkt, niet op de ongevaccineerde burger of het burgerlijk ongehoorzame restaurant. De andere linkse partijen zouden er goed aan doen dit voorbeeld te volgen. Ogen op de bal, alsjeblieft.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (78)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*7 okt. 2021 - 11:55

Hallo. Tijdens een zeer ernstige pandemie, zoals bij deze coronapandemie, moeten er ook belangrijke keuzes worden gemaakt: 1. Wel of niet laten vaccineren (een reden om zich te laten vaccineren is om een ander te beschermen) 2. Wel of geen Coronapas (een reden om een Coronapas te hebben, is opnieuw om een ander te beschermen) Een fijne dag ✌

DiederikZeeman
DiederikZeeman6 okt. 2021 - 13:52

Onzinnig verhaal dit. De vergelijking is onterecht. Soms is er een ontzettend goede reden om mensen uit te sluiten, namelijk het algemeen belang inclusief de gezondheid van die mensen zelf. En vaak is er geen goede reden, en is uitsluiten onder het mom van eigen verantwoordelijkheid een sluw trucje in de strijd van rijke mensen om nog rijker te worden, over de ruggen van anderen. Ik snap niet waarom Joop dit soort verkapte wappie-betogen publiceert. De vaccin weigeraars hebben aantoonbaar ongelijk. Het is allemaal gebaseerd op kletspraat, irrationele bangmakerij en idiote complottheoriën.Als we naar kletspraat en onderbuikgevoelens gaan luisteren, zijn we snel weer terug bij heksenverbranding en andere gekte.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...7 okt. 2021 - 9:39

Nee, lekker onderbouwd dit. Je onderbouwd dit door te zeggen dat het kletspraat is, omdat het kletspraat is. En dat je daarom mensen mag uitsluiten. Volgens mij is er een grondwet dat zegt dat je niemand mag uitsluiten. De verkapte wappietheorieen zijn kletspraat, bangmakerij, onderbuikgevoelens en complottheorieën - volgens mij typisch rechts gelul - namelijk we draaien de boel gewoon om. Want dat is wat je doet, je draait de biek gewoon om. Die hele coronapas is namelijk kletspraat, bangmakerij, stemmingmakerij, complottheorieën gebaseerd op onderbuikgevoelens om er dingen doorheen te drukken die tegen de grondwet ingaan.

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 okt. 2021 - 9:40

de biek = de boel

CharlesdeValois
CharlesdeValois6 okt. 2021 - 10:28

Het is echt weer weer om te snotteren- wat je al steeds meer ziet en hoort-. Moet je dan met je QR code dan toch thuis blijven?

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet6 okt. 2021 - 9:02

heel goed stuk! ik erger me dood aan die betweterige, discriminerende toon van gevaccineerden, ik ga niet eens zeggen of ik zelf gevaccineerd ben of niet, verantwoordelijkheid is niet een QR code, dat zit gewoon in de MENS

Tolhansse
Tolhansse1 okt. 2021 - 18:19

I never thought I'd live to see the day when the right wing become the cool ones giving the middlefinger to the establishment, and the left wing becoming the sniveling self-righteous twatty ones going around shaming everyone (John Lydon Sex Pistols) maar misschien is dat altijd al zo geweest en komt Johnny er nu pas achter. De maskers gaan echt af nu.

henk-alexander
henk-alexander30 sep. 2021 - 13:01

Een plausibele verklaring voor het uitsluitingsgevoel dat zich nu meester maakt van de massa. Met uitsluiting, m.n. de sociaaleconomische variant, weet de heersende klasse of elite haar macht en privileges te consolideren. Dit gebeurt op een subtiele wijze van verdeel en heers zodat maatschappelijke ongelijkheid in stand wordt gehouden. Door succes toe te schrijven aan eigen capaciteiten en mislukking aan externe factoren (vgl. 'attributiefout') kan de uitgeslotene die niet met een 'silver spoon' is groot gebracht, aangewreven worden dat die zijn/haar deplorabele maatschappelijke positie helemaal aan zichzelf te danken heeft. Zoals Daemen al aangeeft zien we nu iets paradoxaals omtrent de eigen verantwoordelijkheid over het eigen lichaam en vaccinatie. Het is niet zo dat degene die kiest om het eigen immuunsysteem te versterken en zich niet wil laten vaccineren, onbehoedzaam met de medemens omgaat, i.e. niet solidair en respectloos is. De praktijk laat nu wel zien dat zo'n persoon niet volledig meer mag participeren in de samenleving, wordt uitgesloten van grondwettelijke rechten en vrijheden. Het is waar dat deze persoon een virus kan overbrengen - als men gevaccineerd is kan dat ook. Reden dus om vooral de kwetsbaren te blijven vaccineren, want het virus is een blijver. Overigens waarom geldt de coronapas niet voor wie wil shoppen of de kerkganger? NB Ik ben inmiddels twee keer gevaccineerd en wil het voorlopig daarbij laten.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen30 sep. 2021 - 12:31

Gemakshalve wordt er even aan voorbijgegaan dat je behalve de brakke app ook nog een legitimatie moet laten zien, hoewel ik dit in de horeca nog niet mocht meemaken. Maar de enige reden van die QR code is natuurlijk om jongeren te bewegen zich te laten vaccineren, wat ze voor het gemak nu ook blijken te doen. De hardcore wappies zoals die vega's van WAKUWAKU en de Haga- en Staaijkliek zullen de prik toch niet laten zetten.

JoostdeV
JoostdeV30 sep. 2021 - 10:10

Kort samengevat: Je niet laten vaccineren en weigeren om je te laten testen voor toegang bij risicovolle bijeenkomsten is een domme keuze, en het is neo-liberalistisch om mensen daar de gevolgen van te laten voelen. Als een niet gevaccineerd persoon zich eerst moet laten testen als hij elke nachtclub in en uit wil lopen is er sprake van vorming van een groep minder bedeelden. Ziet deze politiek filosofe echt niet dat het (linkse) collectieve belang van een zo vrij mogelijk functionerende samenleving hier uitstijgt boven het kleine uitgaans-ongemak van niet gevaccineerden?

Joop16
Joop1630 sep. 2021 - 8:07

Goed gesproken. Gelukkig zijn er nog mensen in Nederland die zelf kunnen nadenken. Hopelijk leiden artikelen als die van jou tot een andere benadering. De polarisatie lijkt echter nog elke dag toe te nemen. Ik ben gestopt met het lezen van reacties op bijvoorbeeld nu.nl omdat ik er buikpijn van kreeg. Een tijdje geprobeerd met rationele argumenten daar een ander geluid op te laten horen, maar daarmee helemaal gestopt. Het wordt een bijna onmogelijke opgave.

frankie48
frankie4830 sep. 2021 - 7:31

Ik begon al te denken waarom wordt ik als lager opgeleide die zich gewoon heeft laten vaccineren, door hoger opgeleide beleidsmakers opeens toch met die hoger opgeleide weigeraars vergeleken!

Zandb
Zandb30 sep. 2021 - 6:50

Allemaal mooi en waar ......... maar......... het gaat hier om de gevolgen van je keuze voor ANDERE mensen. Misschien kun je het beter veergelijken met de keuze om snel te rijden. Daar wordt zelfs de keuzemogelijkheid al weggenomen met als motivatie dat de ervaring blijkbaar leert, dat je door hard te rijden, je medemens in gevaar brengt. Dat we onze pijlen beter ergens anders op kunnen richten, dat is een drogreden. In het geval van dat te harde rijden, kunnen we ook beter onze pijlen ergens anders op richten. We moeten dus zeker van dat neo-liberale denken af. Maar helaas is dit neo-liberale denken het resultaat van de kiezers. En door burgerlijke ongehoorzaamheid, lossen we de problemen die dat neo-liberale denken met zich mee brengt niet op. Integendeel.

FredD2
FredD230 sep. 2021 - 3:45

Ik hoef geen vaccinatie meer. Ik had het kunnen weten. Ik nam ookal de griepprik niet meer, maar ging braaf de Corona vaccinatie halen en ben nu alweer bijna 3 maanden ziek (na mijn 2e vaccinatie). Ik wordt van hot naar haar gestuurd en bijna voor gek verklaard dat ik dit koppel aan de 2e vaccinatie. Het is gewoon zo dat links en rechts nu beide geloven in de heilige Big pharma en als je daar niet of niet meer in gelooft wordt je behandeld als een ketter. Door beide partijen. De Paus Hugo de Jonge heeft het goed voor elkaar hoor.

7 Reacties
Zandb
Zandb30 sep. 2021 - 6:58

Fred Er zijn nu eenmaal mensen die ondanks vaccinatie nog ziek worden. Dat de vaccinatie daarvoor de oorzaak is, zoals u lijkt te suggereren, dat is een idee, waar wat de wetenschap betreft geen enkele reden voor is. Wat u doet is gewoon aan u maar aan losse flodderideeën werkt niemand mee, behalve andere losse flodders. Het is inderdaad een kwestie van geloven, want weten doen u en ik te weinig. Dan stel geloof ik toch liever de wetenschap dan u. En als het om geloven gaat: Waarom zou ik geloven dat wat u hier zegt de waarheid is?

henk-alexander
henk-alexander30 sep. 2021 - 9:53

Zandb, Een nogal geringschattende reactie op de ervaring van FredD. Persoonlijke ervaringen kunnen in methodologisch opzicht (vgl. 'case history') waardevol zijn. Dat FredD zijn eigen interpretatie hier deelt is zijn goed recht - ook al is men er niet mee eens.

frankie48
frankie4830 sep. 2021 - 10:00

Beste Zandb, Suggestie zit tussen je oren, en dat zullen mensen die bij zichzelf voelen en weten dat er na een vaccinatie, lichamelijke kwalen zijn opgetreden en die niet 'direct' te diagnosticeren zijn, nog vaak genoeg gaan horen. Het zal wel tussen je oren zitten.

Zandb
Zandb30 sep. 2021 - 13:39

henk U schat het gering. Niet ik. Twee verschillende 'problemen': Als klopt wat Fred zegt en hij is ziek, dan geloof ik toch liever de verklaring die de deskundigen geven. (Fred suggereert namelijk dat hij van de tweede vaccinatie ziek is geworden.) Maar waarom zou ik, als het toch een kwestie van geloven is zoals Fred beweert, geloven dat hij werkelijk ziek is?

Priya2
Priya230 sep. 2021 - 14:06

Zandb 30 september 2021 at 08:58 Fred Er zijn nu eenmaal mensen die ondanks vaccinatie nog ziek worden. Dat de vaccinatie daarvoor de oorzaak is, zoals u lijkt te suggereren, dat is een idee, waar wat de wetenschap betreft geen enkele reden voor is. Bij mijn weten wordt er al 40/50 jaar aan de mNRA techniek gewerkt. Er worden voor andere aandoeningen (oa hiv) nu ook mRNA toepassingen getest. Kent u andere toegelatene mRNA toepassingen en hun uitkomsten?

Zandb
Zandb1 okt. 2021 - 11:34

Priah Wat dat ook voor gevolgen mag hebben voor mijn stelling, ik heb geen idee waar u het over heeft. Bedoelt u dan uiteindelijk te zeggen, dat er wel een goede reden voor de wetenschap is om te vermoeden dat het inderdaad zo is, dat Fred ziek is geworden juist door die vaccinatie?

Priya2
Priya212 okt. 2021 - 18:00

Zandb 1 oktober 2021 at 13:34 Priah Wat dat ook voor gevolgen mag hebben voor mijn stelling, ik heb geen idee waar u het over heeft. Bedoelt u dan uiteindelijk te zeggen, dat er wel een goede reden voor de wetenschap is om te vermoeden dat het inderdaad zo is, dat Fred ziek is geworden juist door die vaccinatie? Mijn probleem met uw stelligheit was, dat u negative gevolgen van vaccinatie WETENSCHAPPELIJK uitsloot. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-08/iceland-joins-nordic-peers-in-halting-moderna-covid-vaccinations

The Apple
The Apple29 sep. 2021 - 23:36

gimli55: "In het verleden is de afbraak van de sociale ondersteuning en heeft de zucht zucht naar de jacht op fraudeurs, geleid tot de Toeslagaffaire. Het systeem van verdeel en heers wordt optimaal ingezet om andersdenkenden te elimineren of te sensibiliseren, het is makkelijker om te beschuldigen en te wijzen dan met inhoudelijke argumenten de zaken te weerspreken." Yep, ook de jacht op de consumenten van geestverruimende en opwekkende middelen is weer ingezet. Verdovende middelen kunnen op wat meer tolerantie rekenen. Deels zijn ze zelfs gesocialiseerd en deels zijn ze op recept verkrijgbaar, zolang ze de aanpassing maar helpen bevorderen. Het is de "ingroup" die de "outgroup" criminaliseert als functie van een autoritaire maatschappij die zich zo de luxe kan permitteren geen dictatuur te installeren, dankzij de welwillende medewerking van de gehoorzame doorsnee consument, die alleen maar wil weten wat hij/zij er aan overhoudt. Al wat daarvoor nodig is, is het vijandbeeld, dat door de media maar al te graag wordt verspreid, omdat het de afzet van de reclameboodschappen gericht aan die consument sterk bevordert. "Manufacturing consent" noemde Chomsky dat.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 12:18

The Apple Jij was toch zo voor die corona maatregelen, of heb ik het mis?

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 21:01

Er is een verschil tussen mensen die weigeren een vaccin te nemen en mensen die het niet kunnen om wat voor reden dan ook. Die eerste zijn namelijk mensen die er wel toegang tot hebben maar bewust niet de stap nemen.

1 Reactie
Me, myself and I2
Me, myself and I230 sep. 2021 - 6:34

Niet in de praktijk. Het resulteert namelijk gewoon in een percentage mensen dat zich om welke reden dan ook niet vaccineert. Dat mensen een waardeoordeel aan de reden hangen is een heel andere kwestie. Als jij het niet goed vind dat mensen die keuze maken, is dat in principe jouw probleem. Het maakt echter niets uit voor de situatie waar je als overheid mee te dealen hebt, namelijk een x aantal ongevaccineerde mensen. Het is een beetje als de uitspraken van Wilders: Willen jullie meer of minder corona? Waarop iedereen in het zaaltje schreeuwt "Minder, minder" Willen jullie meer of minder beperkingen? Waarop iedereen in het zaaltje schreeuwt "Minder, minder" Willen jullie meer of minder ongevaccineerden? Waarop iedereen in het zaaltje schreeuwt "Minder, minder"

Petra Privacy
Petra Privacy29 sep. 2021 - 20:52

Met dank voor alle inhoudelijke bijdragen die worden geschreven. Maar er zijn al circa een half miljoen mensen die hun eigen gezondheid onderhouden, met voeding, beweging, rust en regelmaat. Dus zonder Big Pharma te dienen en je in te laten spuiten met een gevaarlijk virus. We zijn geen QR code maar mens. En er sterven jaarlijks circa 20.000 mensen door roken of meeroken, maar tabak is nog steeds te koop in de supermarkt. Er is nog nooit een roker geweest die 'mijn' keuze, om niet en nooit te roken of mee te roken, respecteerd. Op straat loop ik bij iedere roker circa 30 meter in de stank en de giftige walm. Daar dient de overheid de gezondheid van de bevolking nog steeds niet mee. Maar alle niet rokers hebben vaak wel last van de tabaksverslaafden van dit land. En ook de volgende generatie rookt stug door, maar roken en covid zijn een 'dodelijke' combinatie. Aan de buitenkant van mensen kan je ook niet zien of ze gevaccineerd zijn. Dus bij de beweging van Sociale en Positieve mensen is het een eigen keuze voor vaccinatie, want we zijn een beweging waar iedereen welkom is. Die paar maatregelen zoals een beetje afstand houden en voorzichtig zijn, dus een mondkapje op als dat praktisch is en je daarmee jezelf en anderen kan beschermen, dat is toch wel vol te houden.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman30 sep. 2021 - 6:51

@Petra [Maar er zijn al circa een half miljoen mensen die hun eigen gezondheid onderhouden, met voeding, beweging, rust en regelmaat.] Maar er zijn ook veel mensen die een kwetsbare gezondheid hebben. Niet omdat ze onverantwoord zijn maar omdat ze oud zijn, een ziekte hebben, een verzwakt immuniteitssysteem, in stressvolle omstandigheden moeten zien te overleven, etc. Die mensen lopen groot gevaar bij mutaties waar het vaccin weinig tegen bestand is. En bij sommige kwetsbaren (een half miljoen meen ik) werkt geen enkel vaccin goed. [Dus zonder Big Pharma te dienen en je in te laten spuiten met een gevaarlijk virus.] Dit is een beetje demagogisch. Natuurlijk is het verkeerd dat de farmaceutische industrie in handen is van particulieren en draait om winst. Dat is een van de redenen dat de Derde Wereld nauwelijks toegang heeft tot de vaccins. Maar dat wil niet zeggen dat medicijnen en vaccins niet werken. En je schrijft “met” een gevaarlijk virus. Ik ga ervan uit dat dat een schrijffout is en moet zijn “tegen” een gevaarlijk virus? Uit eerdere bijdragen kreeg ik niet de indruk dat je volledig Wappie bent. [We zijn geen QR code maar mens.] Nee, we zijn ook geen bankpasje maar mens. Toch hebben we een bankpasje nodig om bij ons geld te kunnen. [En er sterven jaarlijks circa 20.000 mensen door roken of meeroken, maar tabak is nog steeds te koop in de supermarkt.] Maar roken wordt ondertussen wel bijna overal geweerd. Waarom zou je ongevaccineerden niet kunnen weigeren op plekken waar de kans groot is dat het virus verspreid wordt? Het is nu eenmaal een feit dat ongevaccineerden een veel grotere kans lopen besmet te raken en anderen te besmetten. Dat betekent dat het virus weer kan opleven, muteren, mensen in gevaar kan brengen, etc. Alles opengooien voor ongevaccineerden betekent dat je de kwetsbare mensen in gevaar brengt en dwingt tot eeuwige zelfisolatie.

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 8:56

Mark Mooi verwoord. Volgens mij geen speld tussen te krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 9:13

Een citaat van ouderengeneeskundige Rudi Westendorp: "Gezond oud worden bestaat niet". Dat mensen door de "juiste" voeding, beweging, rust en regelmaat gezond kunnen blijven resp gezond oud worden is maar al te vaak een illusie. Maar niks mis met het te proberen en zo de dokter buiten de deur te houden. Dat heeft echter niets te maken met de wenselijkheid om je nu te laten vaccineren om jezelf en anderen met kwetsbare gezondheid te beschermen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 13:28

DanielleDefoe Ik had het al gelezen. Ook een artikel overigens dat rokers de maatschappij niet meer kosten wat gezondheidszorg betreft. Ook zo'n fabeltje wat graag verspreid wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 11:25

@Minoes menig deskundige zal er op wijzen dat dieet maar weinig invloed heeft op de gezondheid. Ook Marcel Levi had er een leuke column over.

Duralex
Duralex29 sep. 2021 - 18:48

Ja mooi betoog. De minderwaardigheid werd dit weekend tastbaar. Honderden wachtenden in de rij voor de testlocatie naast het stadhuis. The line of shame, als afschrikwekkend voorbeeld voor het winkelend publiek om je toch vooral te conformeren. Ik accepteer vooralsnog geen privileges op grond van mijn medische status. Maar Hugo hoe ver ben je bereid te gaan?

Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 18:04

Gisteren was in Amsterdam de voetbalwedstrijd Ajax- Besiktas. 52500 mensen zaten in het stadion nadat ze hun QR Code lieten zien. Geen enkele wanklank. Het was geen nazi festijn of iets dergelijks. Gewoon een mooie wedstrijd. Voor Waku Waku stonden een paar honderd schreeuwers en die beheersen nu al dagen het nieuws. Hoe onfatsoenlijker je bent en hoe harder je schreeuwt en hoe eerder je Hitler en zijn vrienden erbij haalt hoe meer aandacht je krijgt. Als je het over ogen op de bal hebt. Focus je eens op de overgrote meerderheid die je niet hoort. Die niet jammert en klaagt. En al dat jankerige schreeuwvolk( waar inderdaad veel ongevaccineerden tussen zitten) krijgt teveel aandacht. En zeker als je dan ook nog FvD stemt. Die wapppies moeten helemaal hun klep dicht houden. Die vinden zichzelf de nieuwe Joden maar zetten zelf moslims, links weg. En voor de rest is dit opiniestuk weer een perfecte weergave van het probleem van links. Links speelt het liefst uitwedstrijden om in voetbal termen te blijven. Liever je laten weg zetten op het veld van de andere als domineren op je eigen veld.

9 Reacties
marcelhermus
marcelhermus29 sep. 2021 - 18:19

zijn ook genoeg mensen die niet hard schreeuwen, maar toch niet met de QRcode eens zijn. Je past wel op om wat te zeggen, want voor je het weet ben je een wappie. Dit wie het hardste schreeuwt geld overigens al jaren bij welk willekeurig onderwerp.

GMatth52
GMatth5229 sep. 2021 - 21:43

Sonic: "Voor Waku Waku stonden een paar honderd schreeuwers en die beheersen nu al een paar dagen het nieuws. Hoe onfatsoenlijker je bent en (...) krijgt" Het is ergerniswekkend om te zien hoe mensen, die voor hun mening uitkomen, over 1 kam worden geschoren als "wappies" en "extreem rechts". Kennelijk ziet u niet in, dat met het QoRona paspoort grondwettelijke rechten worden geschonden: - het recht op lichamelijke integriteit (Grondwet art. 11); - het recht op privacybescherming (Grondwet art. 10). Het wekt verbazing om te zien hoe snel en onnadenkend veel mensen deze rechten uitleveren aan een machtsbeluste overheid, die de burgers misleid heeft over een effectieve aanpak van de Corona pandemie. Mensen zijn geïntimideerd en murw gebeukt. En de manipulator en volksmisleider Rutte wordt gesteund door een volgzaam laf links, met name PvdA en GroenLinks, die nu aan de formatietafel aanschuiven voor wat kruimels van de macht. Gelukkig neemt naast Sylvana Simons van Bij1 nu ook Esther Ouwehand van de PvdD duidelijk stelling tegen Ruttes wanbeleid, en krijgen demonstranten en restauranthouders in Utrecht enige steun van linkse zijde. Op eigen veld. Overigens, ook wappies hebben rechten.....

Me, myself and I2
Me, myself and I230 sep. 2021 - 6:50

@GMatth52 De reden is angst. Mensen zijn bang. Bang gemaakt weliswaar, maar uiteindelijk zijn veel mensen bang. Ook die mensen die eigenlijk beter kunnen weten. Angst is gewoon een heel slechte raadgever. Net als haat, hoewel die twee volgens mij niet zo heel ver van elkaar liggen. Dat hebben we gezien in de middeleeuwen met heksenverbrandingen, in Rusland waar ze na de rijken alle boeren hebben uitgemoord en vervolgens met een hongersnood zaten (hoe dom kun je zijn?), natuurlijk WOII waar mensen ook enthousiast achter een regering aan liepen met heel domme ideeën, en dus nu ook weer. Geen idee waar dit eindigt, hopelijk niet zo ernstig als de voorbeelden die ik noemde (er zijn vast ook minder ernstige voorbeelden, maar daar zul je geschiedkundige voor moeten zijn denk ik). Hoewel we dit niet weten. Misschien komt er over 2 jaar nog wel een pandemie aan, die net ff erger is. Of minder erg, maar ja, de mensen waren al zo fijn bang. Het zou me niets verbazen als we onder dwang gaan vaccineren. Of dat het gewoon een keer mis gaat en er wel een vaccin op de markt komt met ernstige bijwerkingen. Ook hier is namelijk de toon al gezet. Als de paniek hoog genoeg is, worden nieuwe vaccins direct de markt op gegooid. Dat dit nu goed lijkt te gaan, is natuurlijk ook geen garantie dat dit zo blijft. Enfin, we zien het wel. Emigratie is natuurlijk altijd een optie. Nederland is sowieso een veel te vol landje.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg30 sep. 2021 - 9:18

@ cubert Ik, zelf volledig gevaccineerd, ben er zo één. Ik vind de noodzaak een QR-code te downloaden bespottelijk, als er zoiets bestaat als een geel boekje, of desnoods gewoon het formulier waarop de vaccinatie werd bevestigd. Maar kwalijker vind ik de schijnveiligheid die het oproept; sinds de deltavariant kunnen ook gevaccineerden geinfecteerd zijn, en anderen besmetten. Zeker als de vaccinatie langer terug ligt (zoals bijvoorbeeld bij mijzelf het geval is). Of als je op basis van iemands imuunstatus er wel uzo'n beetje van uit kunt gaan dat die non-responder zal zijn. Die QR-code dient naar mijn mening ook helemaal niet het beschermen van de volksgezondheid, maar dient louter om de druk op ongevaccineerden (om welke reden dan ook) op te voeren. Dat vind ik moreel uiterst twijfelachtig. Daar komt bij dat je je kunt afvragen welk risico met de QR-pas precies voorkomen wordt. Gevaccineerden zullen niet ernstig ziek worden, niet-gevaccineerden hebben alle kans gehad zelf een risico-afweging te maken en lopen persoonlijk een bepaald risico, risicogroepen lopen ook gevaar door de griep. Volgens Auke Tinselboer, apotheekhoudend huisarts: 'De levensverwachting in Nederland is 80,5 jaar voor mannen en 83,6 jaar voor vrouwen. De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie COVID-19 was vastgesteld was 79,7 jaar, bij vrouwen 83,8 jaar. Bij vermoedelijke COVID-19-slachtoffers lag de gemiddelde leeftijd van de overledenen iets hoger: 81,8 jaar bij mannen en 84,4 jaar bij vrouwen. (Cijfers CBS)' https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/kritische-artsen-in-coronatijd.htm Je kunt je dus afvragen wat we in vredesnaam aan het doen zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 13:32

Het gaat niet om de gemiddelde leeftijd!

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 13:45

Onder kankerpatiënten zijn ook veel ouderen met weinig overlevingskansen die toch behandeld worden. Daar hoor ik dezelfde artsen niet over! Ik noem maar even een zijweg. Niet dat ik wil dat al die mensen niet behandeld worden. Dat is in samenspraak met hen. Onderzoeken naar kankerpatiënten kunnen gewoon doorgang vinden. Enkel met zware operaties waarvoor de IC van belang is, levert het een probleem op. Daarbij in het oog houdend dat zijzelf het zijn geweest die ze tot een minimum beperkt hebben. Het ziekenhuis is nooit gesloten geweest voor onderzoek bij andere patiënten. Verder ha ik er niet meer op in. Je hebt ook heel veel artsen die hun mening niet delen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg30 sep. 2021 - 14:29

@ Minoes Ik begrijp je reacties oprecht niet. Wat bedoel je met 'het gaat niet om gemiddelde leeftijd'? Wat deze huisarts schrijft, is dat met het beschermen van de kwetsbare groepen met tal van tamelijk verstrekkende maatregelen, stand oktober 2020, nauwelijks overlevingswinst werd geboekt. Maar je kunt net zo goed postuleren dat tot dat moment een aanzienlijke daling van de levensverwachting voorkomen werd. Want wat als we het Bolsonario-scenario hadden gevoerd in Nederland...? Maar dat was tóén. Inmiddels is een groot deel van de bevolking van het risico aan Covid te overlijden gevrijwaard. Een deel, de immuungecompromitteerden en non-responders, zul je nooit kunnen beschermen - voor hen zijn àlle infectieziekten gevaarlijk. En van het deel dat willens en wetens afzag van vaccinatie, mag je veronderstellen dat ze zich bewust zijn van de risico's en een voor hen plausibele afweging tussen voors en tegens hebben gemaakt. Omgekeerd 'beschermt' de QR-code helemaal niet tegen verspreiding, niet nu de delta-variant ook gevaccineerden kan infecteren. Die hele QR-code biedt slechts schijnzekerheid, maar geeft ondertussen wel ruim baan aan verdachtmakingen jegens en het belasteren van ongevaccineerden. Dat vind ik niet kunnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2021 - 4:13

Hanneke Kouwenberg De gemiddelde levensverwachting is met een half jaar gedaald.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 11:19

De sterfte door corona viel ook in de leeftijdscategorie tussen 75 en 85 jaar. Dat kun je zien als verloren levensduur omdat 75plussers, ook chronisch zieke, soms nog jaren doorleven.

Division Bell
Division Bell29 sep. 2021 - 17:36

Als de Corona maatregelen economisch gedreven waren geweest had men al lang alles zonder beperkingen opengegooid en de kosten van een paar extra IC bedden voor lief genomen. De Horeca is ook niet tegen die pas vanwege dat die mensen uit zou sluiten, maar simpelweg omdat die hen omzet kost. Wat er bij de PvdD en Waku Waku speelt is heel wat anders. Bij de veganisten en de jogamoeders is een heel groot deel principieel tegen vaccineren net als men dat in Staphorst en omgeving is. Vaccins zijn niet biologisch geproduceerd en komen van "boze" multinationals die door hen van allerlei complotten worden verdacht. Het zit bij die groep tussen de oren, feitelijk verschillen ze hierin weinig van de wappies van Baudet en Engel. De oorzaak hiervan ligt niet aan bij overheid maar aan die mensen zelf en hen die deze groep hierin beïnvloed en rookwolken over de feiten van Corona verspreiden. Net als voor diegene die in de Biblebelt geboren zijn is dat misschien niet honderd procent hun eigen vrije keuze, maar voor een aanzienlijk deel toch zeker wel. Als de overheid iets zou moeten doen is het tegengaan van die beïnvloeders en dat is precies wat ze in Utrecht gedaan hebben.

Arend Wortel
Arend Wortel29 sep. 2021 - 17:17

OK, geen QR-codes dus. Maar wat dan wel? Ik hoor en lees maar heel weinig alternatieven. Of zou het virus vanzelf verdwijnen als de politiek nu maar stopt met neoliberaal denken? Wat doen we dan in de tussentijd? Gewoon alle maatregelen opheffen en een paar weken later bij de ingang van de IC loten voor toegang, zonder aanzien des persoons? Er gaan dan wel veel mensen onnodig dood, maar we hebben dan tenminste geen 'uitsluiting' en 'discriminatie' aan de deur. Of gaan we terug naar de restricties en de gedeeltelijke lockdowns en gaan de cafés en restaurants weer werken met het takeaway-model? Dat lijkt me voor de horeca die nu moord en brand roept over de toegangsbewijzen toch een heel stuk vervelender dan het moeten controleren van een toegangscode. Maar ook dan hebben we tenminste geen discussie meer over 'uitsluiting' en 'discriminatie'. Gewoon weer alles op slot. De mensen die anderen en zichzelf willen beschermen middels vaccinatie zullen vast nog wel een tijdje solidair willen blijven en bereid zijn zich te laten gijzelen door een virus waar we allang van af hadden kunnen zijn, maar waar we nog steeds mee zitten omdat een aanzienlijk deel van de bevolking zijn keuzes baseert op nepnieuws en desinformatie van idioten als Engel en Baudet. Wat voor oplossing hebben die huilstruiken voor de deur van dat restaurant in Utrecht, met hun Jodensterren en hun gejammer over fascisme en dictatuur, anders dan domweg ontkennen dat het virus bestaat? Hebben we nog wel de luxe om een pragmatische en redelijke oplossing als de QR-code (wie niet wil vaccineren kan gewoon testen) op principiële gronden af te wijzen als de enige alternatieven zijn óf alles opengooien met vele doden tot gevolg óf tot in lengte van dagen de boel blijven dichtgooien met alle maatschappelijke en economische gevolgen van dien? Wat mij betreft niet.

8 Reacties
gimli55
gimli5529 sep. 2021 - 20:51

Er wordt gedreigd met de overbelasting van de zorg en waarom komt dat. Dat komt niet door de Covid maar door de afbraak van 10 jaar Rutte, die nu weer op dezelfde manier door gaat regeren met uitstellen, ontwijken, wegkijken bezuinigen en bagatelliseren , incluis wijzen en beschuldigen. Er is in het laatste 1.5 jaar niets gedaan om het aantal Ic bedden te verhogen, verpleging en opleiding op te hogen, specialistische ziekenhuizen op te zetten. Er is 1 oplossing en dat is vaccineren. Geen plan B of C of D. Wel de schuld naar anderen schuiven, net als bij de Toeslagaffaire, toen waren het de fraudeurs. en Groningen ligt lekker ver weg, net als de bewoners van het Twente Kanaal. Het is verdeel en heers en wijzen naar anderen en er zijn altijd genoeg meelopers en aanhangers om zijn handelen goed te praten. Ook nu weer, net als met de slachtoffers van de Toeslagaffaire, de zelfde methode en hetzelfde resultaat. Incidenten vergroten tot generalisaties en grove taal en grove beschuldigingen, history repeats it self. Maar dat mag niet gezegd worden, terwijl de "rechtschapene" het zelf wel doen met de bekende verwijten. Het systeem faalt en het enige wat neoliberaal doet is blijven herhalen dat het niet aan hen ligt, maar natuurlijk aan al die anderen.

rvb2
rvb230 sep. 2021 - 6:11

Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals verplichte vaccinatie.

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 8:58

gimli55 Helemaal eens.

Arend Wortel
Arend Wortel30 sep. 2021 - 10:17

@gimli: dit is dus ongeveer wat ik bedoel. Er worden zwarte pieten toegespeeld, er worden verwijten gemaakt, maar oplossingen hoor je niet. Ja, de IC-capaciteit is te laag, en ik wil best geloven dat dat allemaal komt door neoliberaal beleid van Rutte, maar is dat een reden om het virus dan maar gewoon zijn gang te laten gaan? Wat schieten we op met die verwijten, als we NU een oplossing nodig hebben? Denk je dat we met een flinke financiële investering en één druk op de knop de IC-capaciteit aanzienlijk kunnen verhogen? Het gaat niet om een gebrek aan bedden, het gaat niet om geld voor apparatuur, het probleem is dat er niet genoeg IC-verpleegkundigen zijn. De opleiding voor een nieuwe IC-verpleegkundige duurt al gauw een jaar of zes. Daarom kon de afgelopen anderhalf jaar de IC-capaciteit niet 'zomaar even' worden verhoogd. En als het al kon, hoe is dat dan een alternatief voor vaccineren, voor preventie? Op dit moment lijkt me het QR-toegangsbewijs de minst slechte oplossing. Alles opengooien of juist alles weer op slot zijn de enige andere alternatieven die ik zie, en die zijn nog veel vervelender.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 12:11

gimli55 Dat er te weinig IC bedden zijn is waar, en inderdaad geen reden. Mogen er ingeval er wel meer IC bedden zijn van jou dus maar meer mensen ziek worden en sterven? Dat is mijn vraag. Het gaat niet om IC bedden, het gaat om mensen. Jij doet nu in je redenering nl. precies hetzelfde als de overheid, het aantal IC bedden aandragen i.p.v. het aantal mensen dat ziek wordt en/of overlijdt.

gimli55
gimli5530 sep. 2021 - 14:53

Iedereen wijst naar de cijfers van verleden jaar, zowel met het aantal IC patiënten en overlijdens. De huidige echte cijfers worden niet eens gepubliceerd en alle Rutte en de Jonge aanhangers blijven in een paniek stand hangen. Er wordt gewezen naar veronderstellingen die verleden jaar niet eens gebeurt zijn, er wordt met getallen gesjoemeld om gelijk te krijgen. Andersdenkenden worden lui en gemakzuchtig als wappie weggezet en beschuldigt van de verantwoordelijkheid van de verspreiding. Geen natwoorden en geen inhoudelijke argumenten dat het mogelijk is dat ik als geteste ongevaccineerde in de Bioscoop of andere plek besmet kan worden door een niet geteste gevaccineerde of niet geteste en mogelijk niet gevaccineerde of wel gevaccineerde medewerker. Ik werk al de hele tijd in de klas met 32 leerlingen met mondkapje indien verplicht. Hou me aan alle voorschriften en nog krijg ik de schuld van de Covid besmettingen. Er zit geen logica in, behalve dat het wordt voorgeschreven door een demissionair kabinet, dat in het verleden Ongekend Onrecht heeft veroorzaakt, dat institutioneel racisme en discriminatie uitvoert, dat een half jaar aan het mekkeren is over wie in de zandbak mag en wie niet. Dat er in de laatste 1.5 jaar vaker naast heeft gezeten met hun voorspellingen. Maar ja het is makkelijker om en minderheid de schuld te geven dan om je eigen hersens te gebruiken. Dat is al heel vaak gedaan, denk maar aan de "fraudeurs" bij de belastingdienst of de ver van mijn bed slachtoffers in Groningen. Het is allemaal een strategie van verdeel en heers, wat in Rutte 4 nog verder wordt uitgerold over Nederland.

Arend Wortel
Arend Wortel30 sep. 2021 - 21:19

Leuk gimli. Maar nu hoor ik graag je oplossing. . En dat ook gevaccineerden besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten, dat is ruimschoots bekend hoor. Dat staat ook gewoon in de "MSM". Ze zijn alleen veel minder besmettelijk. Zoveel minder, dat het reproductiegetal bij deze groep ruimschoots onder de 1 ligt, waardoor het virus uiteindelijk vrijwel verdwijnt. Dat is ook de ratio achter de toegangsbewijzen: het besmettingsrisico onder gevaccineerden is aanvaardbaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2021 - 4:36

gimli55 Ik ben het helemaal met je eens wat de politiek betreft. Daarin verschillen we niet van mening. Wel heb ik begrepen dat een opleiding tot IC verpleegkundige wel een paar jaar duurt. Probleem met de pandemie is ook dat ze jarenlang rapporten in de onderste la hebben gelegd die hierover gaan, omdat de uitkomsten ze niet aanstonden. Nederland was niet capabel een ramp op te vangen, zeker geen pandemie van deze omvang terwijl dat al lang op de loer lag en ook vernoemd werd. Wat denk jij dat er zou gebeuren als er alleen maar een treinramp van enige omvang zou plaatsvinden? Ze kunnen iedere winter niet eens de grieppatiënten aan. Er waren al veel IC verpleegkundigen verdwenen vanwege de tekorten en het veel moeten werken onder hoge druk, voor de pandemie. Mijn schoondochter was er een van nl. Ik wist dat al. Je weet, het mag niets kosten, ze noemen dat efficiency. Onder dat woord ligt veel ellende verscholen.

Ellen Schoof
Ellen Schoof29 sep. 2021 - 16:44

Al eens bedacht dat ouderen, kwetsbaren en zeker getransplanteerden dankzij de coronapas eindelijk weer eens ergens naar toe kunnen (mits ze erop vertrouwen dat er geen fraude is)? Zij hebben hier het voordeel boven mensen die geen pas willen. De vraag is, hoe erg dat is. (Zelf ben ik niet getransplanteerd en zo ver is het voorlopig ook nog niet).

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 sep. 2021 - 18:20

Gevaccineerden kunnen je ook besmetten dat is je toch wel bekend ?. Dus qr code , fraude of geen fraude dat maakt allemaal niet uit . voorbeeld : https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nieuwe-coronagolf-op-guam-waar-bijna-90-procent-is-ingeent

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl29 sep. 2021 - 20:01

Ellen Schoof schrijft: "De vraag is, hoe erg dat is." Het enige dat erg kan zijn voor je immuunsysteem is geloven in termen van schijnveiligheid op basis van angstgevoelens (dat is wetenschappelijk bewezen) en in termen van "boosaardige andere mensen" die je levensgeluk komen verpesten, simelweg door hier ook geboren te zijn, al is het met een andere visie op het leven. Er zijn thans landen waar het virus om onverklaarbare redenen verdwijnt na het loslaten van de regels en waar de vaxgraad even hoog is of lager. Er zijn thans landen waar de besmettingspleuris weer uitbreekt, ondanks een hogere vaxgraad dan wij ooit zullen bereiken. De wetenschap is er nog niet uit hoe het kan, maar het kan dus het bestaat, aldus de mainstream media. "Fear kills the mind" (and the immune system, voegen we er voor het gemak maar aan toe). Geloof gewoon niet alles wat je denkt... ;-)

gimli55
gimli5529 sep. 2021 - 20:53

Ik kan al geteste ongevaccineerde besmet worden door een niet geteste gevaccineerde en een medewerker die niet getest is en waarvan de vaccinatie niet gevraagd mag worden. Is dat logisch? Neen dat is niet logisch en niet effectief.

JanB2
JanB230 sep. 2021 - 9:07

Er zijn thans landen waar het virus om onverklaarbare redenen verdwijnt na het loslaten van de regels en waar de vaxgraad even hoog is of lager. Nee, dat soort landen zijn er niet. De data voor de landen waar je waarschijnlijk op doelt (GB en DK) zijn niet echt overtuigend op dit punt. Het dagelijks aantal nieuwe besmettingen in GB is bijvoorbeeld steevast zeer hoog. In Denemarken gaat het beter maar dat het virus daar verdwenen is kan niet worden gezegd. Denemarken heeft het tot nu toe wel beter gedaan dan Nederland. In Denemarken heerst namelijk een andere mentaliteit. De maatregelen waren zeer streng, en de Denen gedroegen zich zeer beheerst en namen zelf ook alle veiligheidsvoorschriften in acht, zonder het slappe gezeur dat hier in Nederland de boventoon voert. Dan sta je op een zeker moment inderdaad beter voor en kun je de teugels laten vieren (zo lang het duurt). Maar dat het virus er weg is is onjuist.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2021 - 4:39

JanB Ik weet het.

Mark Huysman
Mark Huysman29 sep. 2021 - 16:27

[De uitsluiting van de rolstoelgebruiker is het product van een systeem dat slecht is ingericht op de minder valide mens. Maar de uitsluiting van ongevaccineerden is ook het resultaat van een systeem.] Flauwekul. De coronacrisis is het resultaat van een systeem. Dat systeem moet veranderd worden. Maar je kunt niet zeggen: laten we in plaats van vaccineren het systeem omverwerpen. Ten eerste lukt je dat niet zo maar omdat de gevestigde belangen zich met hand en tand zullen verzetten. Ten tweede, mocht je dat wel lukken, dan ben je veel te laat omdat het virus ondertussen alle kwetsbaren geveld heeft. Op dit moment is vaccinatie het enige middel wat we hebben om het virus eronder te krijgen en om te zorgen dat er niet nog meer mensen onnodig sterven. Doe je daar niet aan mee dan help je eraan mee dat corona blijft rondwaren, kan blijven muteren, kwetsbaren raakt, ziek maakt en doodt. Dat is een keus die je mag maken maar de samenleving kan er dan voor kiezen om je op bepaalde plekken de toegang te weigeren. Anders gaat de vrijheid van de een (om zich niet te laten vaccineren) ten koste van de ander, die kwetsbaar is. Vergelijk het met het feit dat er op veel plekken niet gerookt mag worden. Daar is niks neoliberaals aan. Ayn Rand -de inspiratiebron van veel neoliberalen- vond beperkingen en waarschuwingen tegen roken ‘communistisch’: in strijd met het individuele recht op absolute vrijheid. Ik vermoed dat ze zich net zo hard tegen de coronapas zou verzetten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 7:26

Mark Huysman Ik vind de verbinding van die twee zaken hier dan ook een volkomen misvatting. Dat er door de mening zoals boven beschreven ook mensen nog langer buitengesloten worden dan ze al waren, deert blijkbaar dan weer niet, mensen die al anderhalf jaar hadden binnen gezeten, zonder bezoek etc.. kwetsbare mensen. Ik vind het jammer dat zaken hier tegen elkaar uitgespeeld worden die dat niet behoren te worden. Voor mij voelt het alsof de mensen van de toeslagenaffaire en anderen, zoals bijstandsgerechtigden hier, op deze wijze misbruikt worden, ook al zitten er haken en ogen aan. Het zijn nu niet direct de mensen die überhaupt nog naar een restaurant kunnen gaan die ze opvoert als reden. Ieder mens kan in vrijheid een afweging maken. Misschien is het wel goed dat sommigen niet gemakkelijk naar een restaurant kunnen stappen, weten ze ook eens wat het is om het altijd zonder te moeten doen.

Arend Wortel
Arend Wortel29 sep. 2021 - 16:27

Er bestaat helemaal geen "QR-regime".

1 Reactie
Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 18:06

Het zou wel goed zijn als als dat wappie volk, PvDD, FvD volk en nog meer van dat soort roeptoeters eens naar Birkenau of Auschwitz gaat. Dan kunnen ze echt zien wat een "regime" is. Ik gun niemand een oorlog, maar het zou voor een aantal mensen in Nederland helpen. Al is het alleen maar om een beetje context te krijgen.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 16:20

Hééél merkwaardig verhaal. Eigen verantwoordelijkheid, zaken oplossen door je verantwoordelijkheid op je te nemen is neoliberaal, dus de drang om te laten prikken is ook neoliberaal. Totaal krom. Het gaat juist om de bereidheid niet alleen je eigen verantwoordelijkheid te nemen, maar juist ook die collectieve verantwoordelijkheid om samen het virus terug te dringen. Der Denen hechten niet minder dan wij aan hun vrijheid, maar juist vanuit hun collectieve betrokkenheid scoren ze hoog met hun prikdichtheid. Net als NL vroeger trouwens; die dwaallichten die hier de aantasting van hun vrijheid en zelfs het begin van een dictatuur komen pas het laatste decennium naar voren, misleid door ophitsers en nepinfo op internet. De vergelijking met de gebrekkige bestrijding van fijn stof (PvdD in kamervragen) is een echte jijbak ban laag allooi. De overheid doet daar niet genoeg aan, dus wij doen niet mee met de coronapas? En nee, PvdD, de dubbele prik biedt geen garantie tegen besmetting, dat beweert ook niemand. Maar de risico's zijn veel kleiner en veel minder ernstig. En ja, PvdD, de bio-industrie levert meer gevaar op voor zoönosen dan diervriendelijker veeteelt. Dat is geen reden deze pandemie minder series te nemen! Besmetting door dieren is overigens door de eeuwen heen een constant verschijnsel, ook zonder kappen van wouden & bioindustrie, kijk naar de pest. Wel gaat de besmettingnu vele malen sneller, door het toegenomen personenverkeer over de hele wereld. Dat mag best wat minder, maar afschaffen, nee toch? De verwijzing in de Kamervragen naar een artikel in de Vk geeft blijk van geestelijke luiheid. Keulemans beweert in dat artikel dat de coronapas niet effectief is, waarbij hij o.a. ingaat op de besmetting die ook na vaccinatie kan plaatsvinden. Het artikel waar Keulemans zelf naar verwijst hamert ook ijverig op dat aambeeld. Is het nou zo moeilijk dat minder risico, op besmetting en op ernstige ziekte, het coronapas rechtvaardigt? Per schriftelijke vraag zie je de tendens sterker worden van verharding naar die vijandige regering, die weliswaar niet echt schuldig is aan corona, maar eigenlijk toch weer wel althans aan zaken die óók slecht zijn voor de gezondheid. Als je vlees eet ben je eigenlijk sowieso schuldig (zie vraag 14). Ach, PvdD, heeft dat allemaal echt niks te maken met de banden met de Utrechtse eigenaar van het veganistische restaurant?

G127
G12729 sep. 2021 - 16:05

Ik kan best meegaan in deze redenering. Maar ik dan moeten we ook de uiterste consequenties aanvaarden van een systeem waarmee we uitgaan van het oude linkse gelijkheidsideaal en de eigen verantwoordelijkheid verwerpen. Want de ziekte gaat met zo'n principieel standpunt natuurlijk niet weg. Als we niet kunnen verlangen van mensen dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen: wie neemt die dan? Die vraag is natuurlijk goed te beantwoorden. Die verantwoordelijkheid ligt bij het collectief, democratisch vertegenwoordigd in een parlement. Dat beslist dan per meerderheid of vaccinaties nodig zijn of niet. Zo ja: dan wordt ieder gedwongen gevaccineerd. Wie dat niet wil krijgt, geen dan andere optie. Geen gratis testen om ergens naar binnen te mogen. Want dat is neoliberaal denken. Iemand die niet wil, krijgt gewoon de politie op zijn dak. Twee mensen houden hem even vast, zetten een spuitje, en klaar is Kees. Niet prettig: maar wel effectief neem ik aan. Persoonlijk ben ik een voorstander van een coronapas, met de vrije keuze voor een test of vaccin. Zolang die alleen geldt voor niet noodzakelijke diensten (zoals de horeca, bioscopen) en tijdelijk is, zie ik daar geen probleem in. Bij wel noodzakelijke diensten beperken we nog altijd de vrijheid van mensen. Ik wil u daarbij wijzen op het beleid in het openbaar vervoer. Daar is namelijk wel gekozen voor de collectieve oplossing. Iedereen een mondkapje op en wie niet meewerkt krijgt de politie op zijn dak. Het 'eigen verantwoordelijkheid' alternatief is daar niet ingesteld: ook met een vaccinatiebewijs op zak mag je nog steeds niet met ontbloot gezicht reizen.

3 Reacties
ton14024
ton1402429 sep. 2021 - 17:20

´´Twee mensen houden hem even vast, zetten een spuitje, en klaar is Kees.´´ of dit ´´Twee mensen houden hem even vast, een derde zet een spuitje, en klaar is Kees.´´ maar waarschijnlijk dit ´´Twee mensen slaan hem KO, zetten een spuitje, en klaar is Kees.´´

Duralex
Duralex29 sep. 2021 - 18:39

@g127 Wel opmerkelijk dat voorbeeld van het mondkapje in ov. Leidt wellicht hier en daar tot wat irritatie, maar is zeker geen bron van grote polemiek. Net als de anderhalve meter samenleving dan niet was. Ik was er niet enthousiast over maar heb me er vrij braaf aan gehouden. Het geldt voor iedereen. Ik denk dat een testsamenleving ook in de categorie, irritant maar het moet maar, zou vallen. Als iedereen dan maar moet testen. En het goed geregeld is. Maar wat we doen is discriminatoir beleid. Laat ik het minder polemisch brengen; we maken onderscheid. En precies dat geeft de tweedeling. En dat zagen we mijlenver aankomen, 40% tegen qr 55% voor. Wat was er mis met nog een paar weken langer bestaand beleid doorzetten? En dus bewust wegblijven uit de polemiek. De virus ontwikkelingen waren en zijn bijzonder gunstig. Zelfs zo gunstig dat volgens het eigen dashboard, monitor etc, er geen qr meer nodig is. De harde noodzaak, de onvermijdelijkheid van de keus die nu gemaakt is, ontgaat me. En het fanatisme waarmee het wordt verdedidigd beangstigt me. Niet @ g127 maar m.n aan de wappieroepers: Alsof iedereen die tegen qr codes is, ongevaccineerd is? Optellen leert dat de meerderheid van de qr tegenstanders, zelf zijn twee prikken heeft gehaald. Waarom dan dat wegzetten van de qr tegenstanders met termen als wappie?

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 21:59

@ Duralex: [De virus ontwikkelingen waren en zijn bijzonder gunstig. Zelfs zo gunstig dat volgens het eigen dashboard, monitor etc, er geen qr meer nodig is. De harde noodzaak, de onvermijdelijkheid van de keus die nu gemaakt is, ontgaat me. En het fanatisme waarmee het wordt verdedidigd beangstigt me.] Helemaal mee eens. Ik ben zelf ook gevaccineerd, maar tegenstander van de QR-pas. Die overschrijdt een principiële grens, vind ik. (En per 1 oktober wordt die pas b.v. in Portugal al weer afgeschaft).

Eid
Eid29 sep. 2021 - 15:58

Het is altijd vermakelijk om toch ook zelfs de QR code aan neo liberale denken te verbinden, en dan nb Mevr. Ouwehand's 'kritisch geluid' ( waarom ineens bij Waku Waku, he da's toevallig...) te verwelkomen. Hoeveel mensen, ook hier op Joop (nou niet t meest neo liberale bolwerk) bazuinen bij het minste geringste dat ze een eigen standpunt hebben, en t zelf wel uitmaken. Zouden al die 'linkse vrienden' dan zo blind zijn, of is er diametraal op links en rechts een tendens in de maatschappij dat mensen individualistischer zijn geworden, wat wellicht ook de verklaring is voor zoveel splinterpartijen, ook op links.

AlexanderVolken
AlexanderVolken29 sep. 2021 - 15:44

Ik vind vaccineren en/of het ‘meedoen’ aan de coronapas (testen of thuisblijven mag ook) als een vorm van solidariteit. Velen doen het niet om zichzelf te beschermen, maar juist de zwakkeren te beschermen. Dat lijkt mij een linkse gedachte en het is dan ook niet vreemd dat de meeste bezwaren uit rechtse hoek komen. Daarmee vind ik niet dat iedereen zich verplicht moet voelen zich te vaccineren. Andere keuzes die aan hetzelfde bijdragen (testen of thuisblijven) zijn ook prima. Verder ben ik het ook eens met PvdD dat het systeem moet veranderen. Een goede eerste stap lijkt mij het verbieden van het houden van gezelschapsdieren, die met elkaar 20% van de intensieve veehouderij overeind houden.

3 Reacties
FromValue
FromValue29 sep. 2021 - 17:11

Bijzonder, via een Coronapas uitkomen op de Labradoodle van de overburen. Solidariteit begint blijkbaar altijd bij een ander die iets moet inleveren.

philipsJA
philipsJA29 sep. 2021 - 17:25

Communisme bestaat blijkbaar nog. Solidariteit als Neo liberaal excuus om vrijheden weg te halen bij het individu. Verbazingwekkend. Gezelschapsdieren helpen juist de druk op de zorg te verminderen. Maar uw rode vlag voor uw ogen ziet dat blijkbaar niet.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl29 sep. 2021 - 20:04

AlexanderVolken beweert:"Ik vind vaccineren en/of het ‘meedoen’ aan de coronapas (testen of thuisblijven mag ook) een vorm van solidariteit." Ik ook. Als straks de besmettingen weer zouden uitbreken kun je ongevaccineerde mensen gelukkig niet de schuld daarvan geven. Die konden immers niet meedoen aan het gezellige ons-scant-ons spel in de QRoegen.

Fabius
Fabius29 sep. 2021 - 15:42

'Ze negeren bewust een regel en doen nu moeilijk over de consequenties daarvan' En dat is volgens de schrijfster een product van neoliberaal denken. En in haar verdere betoog vindt ze dan dat deze mensen in het vervolg beter beschermd moeten worden tegen hun eigen domme manier van denken door ons systeem anders in te richten. Heb ik het zo goed begrepen en samengevat?

1 Reactie
Pater
Pater29 sep. 2021 - 16:22

Ik moet misschien leren wat meer ironie en wat minder woorden te gebruiken.

philipsJA
philipsJA29 sep. 2021 - 15:41

Zo erg blij met jou inbreng in deze discussie! Duidelijk is dat men vanuit de politiek een wig aan het drijven is in de samenleving. Die wig moet het disfunctioneren van de huidige politiek verbloemen. Precies wat jij zegt: "Het systeem dat al die ellende produceert gaat ondertussen vrijuit, en structurele oplossingen blijven buiten bereik" Ze willen ook geen structurele oplossingen. Ze willen blijven in hun neo-liberale drive. Ik vind het verbazingwekkend hoe een forum als Joop gewoon daarin meegaat. Sterker nog... ik vind het beangstigend.

gimli55
gimli5529 sep. 2021 - 15:22

Oorzaak en gevolg, gecombineerd met verdeel en heers. In het verleden is de afbraak van de sociale ondersteuning en heeft de zucht zucht naar de jacht op fraudeurs, geleid tot de Toeslagaffaire. Het systeem van verdeel en heers wordt optimaal ingezet om andersdenkenden te elimineren of te sensibiliseren, het is makkelijker om te beschuldigen en te wijzen dan met inhoudelijke argumenten de zaken te weerspreken. De ellende van de laatste 10 jaar wordt acuut vergeten als het over Covid gaat, dan is de Jonge en Rutte bijna onfeilbaar, de kritische blik is weg en iedereen zit in een massa psychose en hypnose. Het systeem faalt en dat blijkt uit de gaswinning schade, de Toeslagaffaire, de stikstof en koolstofdioxide puinhoop. Uiteraard ook uit het klimaat en milieu en vele andere gebieden. Daar heb ik nog steeds geen antwoord op gekregen, wel een hoop herrie en verwijten. Sinds 25 september kan ik, als getest niet gevaccineerde besmet worden door niet geteste gevaccineerde en niet geteste, niet gevaccineerde en gevaccineerde medewerkers, besmet worden.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2021 - 4:53

Gimli55 Daar heb je wel degelijk antwoord op gekregen van mensen hier. Het heeft m.i. echter weinig met het onderwerp te maken. Je gaat ook niet zeggen dat als ik morgen dronken iemand het leven uitrijd, en ik krijg daarvoor een fikse straf, dit niet goed is omdat het aan het 'systeem' ligt dat ik die straf krijg en jij 'die straf krijgen' daarom onredelijk vindt. Idem dito als het jouzelf betreft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2021 - 4:58

Aanvulling: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/17/het-coronatoegangsbewijs-past-welniet-bij-een-liberale-samenleving-a4058713 Een tweegesprek met Josette Daemen.