Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De coronapandemie: een sociale én mentale uitdaging

  •  
30-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.48.05

© Foto: bertvthul via Pixabay

Als Premier Rutte ons opdraagt om ons meer sociaal te isoleren, dan vraagt hij iets onnatuurlijks van ons. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn
Afgelopen maandag kondigde het kabinet nieuwe en strengere maatregelen aan, met als doel de gestage opmars van het coronavirus te stoppen. Bijeenkomsten met minder mensen, horeca eerder dicht, en zo min mogelijk naar het werk. Bezoek aan familie en vrienden in hun eigen woning beperken tot drie gasten. Het is een greep uit een set maatregelen die er allemaal op gericht zijn de sociale contacten van mensen verder in te perken. Dit gebeurt in een pandemie-crisis waarin we al sinds een half jaar op 1,5 meter afstand van elkaar leven in het dagelijkse sociale verkeer.
Ik bestrijd geenszins de noodzaak van deze maatregelen; het is zelfs de vraag of ze streng genoeg zijn. Maar er is ook een andere kant: de mens is een sociaal wezen. Sociale steun fungeert als een buffer in tijden dat we het moeilijk hebben. Door sociaal contact worden onze stress, angsten en verdriet minder, dat is wat psychologen steeds opnieuw aantonen in wetenschappelijk onderzoek. Als Premier Rutte ons opdraagt om ons meer sociaal te isoleren, dan vraagt hij dus iets onnatuurlijks van ons. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn, in de persconferenties en in de voorlichting van de overheid over de coronapandemie in het algemeen. Als je gaat zoeken op de websites van het RIVM, de Rijksoverheid of het Trimbos-instituut, vindt je nergens informatie over de psychologische gevolgen van de coronamaatregelen. En je vindt ook geen informatie over wat je als mens, die gedwongen wordt zich sociaal te isoleren, kunt doen om mentaal gezond te blijven.
Er wordt in de persconferenties wel gewaarschuwd voor de gevaren van eenzaamheid bij ouderen als gevolg van alle maatregelen. Maar wetenschappelijk onderzoek laat juist zien dat eenzaamheid vaak een groter probleem is onder adolescenten en jongvolwassenen, zo blijkt uit drie bevolkingsonderzoeken uit de VS en Zweden. Gelukkig hebben we tijdens deze pandemie de beschikking over technologie, zoals FaceTime en Zoom, die communicatie op afstand mogelijk maakt. Natuurlijk, het is ‘second-best’, het verlangen naar live, face-to-face contact blijft, maar stel je eens voor als we deze technologie nu niet gehad hadden?
Wat zou de Nederlandse overheid kunnen verbeteren, nu we samen de tweede golf moeten breken? Premier Rutte zou bij zijn uitleg over strengere maatregelen empathie kunnen laten zien dat het inderdaad moeilijk is om zo lang sociaal afstand te houden, dat dat in de aard van de mens zit. Hij zou tips kunnen geven over hoe een mens mentaal fit blijft in deze situatie: Tulane University, New Orleans heeft een website met vier self-care tips die de mentale weerbaarheid vergroten: meditatie, sporten, verbinding met anderen, en verwentips.
Het RIVM is het rijksinstituut voor volksgezondheid, maar als je op hun website kijkt, vindt je niets over mentale gezondheid. Een paar gedragswetenschappers in het Outbreak Management Team (OMT) lijkt me geen overbodige luxe, maar noodzakelijk. Een tweede pandemie van psychische klachten moeten we voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2020 - 20:03

'We' leven helemaal niet al zolang op anderhalve meter afstand van elkaar. Wie kent de overvolle terrassen niet, de feestjes gehouden' wel dan niet met 100 man', de volle stranden, het uitgaansleven als zodanig. De vakantietrips, de vele demonstraties van bijvoorbeeld viruswaanzin. Het uitgaansleven van jongeren uit het Gooi op de Belgische stranden. Ik heb het verder niet eens meer over wat ze 'onderzoeken' noemen. Ik heb begrepen dat er ook andere disciplines betrokken zijn. Of dat klopt weet ik niet meer na alles wat niet klopte.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 okt. 2020 - 7:31

Het OMT is niet gekozen er is zelfs helemaal geen referendum geweest. Dus als mijn heer Wilders zou vragen: willen jullie meer of minder OMT in dit land, nou dan weet je het wel, Minoes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 17:02

Bouwman Ik ben toch bang dat we niet op dezelfde golflengte zitten. Natuurlijk is dit lastig, dit is lastig voor eenieder, voor ieder op de eigen wijze en in verschillende situaties, Niemand ontkomt eraan. We zijn allemaal sociale wezens. Alles wat we doen heeft gevolgen voor een ander. De definitie van die ander veranderd mee, zo ook de specifieke gevolgen, nadelige gevolgen. Wat blijft is dat je verantwoordelijk bent voor elkaar en alles wat jij doet of nalaat consequenties heeft voor een ander. Er is nu even geen wij en zij. We zitten allemaal in hetzelfde bootje en kunnen enkel roeien met de riemen die we hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 17:11

Het enige wat je kunt doen is je wel uitspreken en met elkaar praten daarover.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 sep. 2020 - 18:09

Ik denk dat sociale isolatie bij ieder mens verschillend uitpakt, ondanks de restricties ervaar ik zelf weinig hinder in mijn behoefte aan sociaal contact en kan dat zelf bepalen, dat neemt niet weg dat cijfers over nadelige gevolgen van de pandemie reden tot zorg zal geven, anderzijds was te zien hoe voor de corona tijd die telefoon mensen tot de dood erop volgde in bezit nam om b.v. zonder de ogen van het scherm te halen onder de tram terecht te komen, dat er zelfs een boete op moest volgen om niet al fietsend te appen, nou doen jongeren en jongvolwassenen toch al niet zo moeilijk over corona, en gaan vrolijk als broeihaard door het leven, wellicht dat digibeten de pandemie minder goed doorstaan, daaronder zullen veel ouden van dagen zijn, ik probeer een tante van me aan het digitale front te krijgen, al was het maar om eenzaamheid te verdrijven en contacten aan te gaan of te onderhouden, ik denk dat we ons voorlopig erbij neer zullen moeten leggen dat er niet meer in zit; ik heb begrepen dat mw. de Ruiter getroffen is door het virus en hoop dat het haar goed gaat en daar geen gevolgen van zal ondervinden.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 sep. 2020 - 17:00

Eigenlijk was ik bang dat het weer zo'n verhaal zou worden dat je zwakke mensen empathisch moet pamperen in plaats van hoe je ze weerbaar kan maken, maar dat was het dus niet helemaal....

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 okt. 2020 - 7:33

Eigenlijk was ik bang....? Nou je bent niet de enige die er vierkant vooruit komt, Geluiden. Lang niet....

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 okt. 2020 - 12:02

Eigenlijk ben ik vooral bang voor jou Bouwman. Toen paars aan bewind kwam dacht ik dat we eindelijk spijkers met koppen zouden kunnen slaan, maar dat bleek niet het geval, dus besloot ik om maar vast de aftocht voor te bereiden. En toen kwam Balkenende, die de Amerikaanse aanvalsoorlog tegen Irak steunde... Tja, net als Bush gristenen hè, dus wat wil je.....

Zapata
Zapata30 sep. 2020 - 12:33

Komt u wel eens op straat? In de kantoortuinen? Bij het gemiddelde bedrijf? Er is helemaal niemand meer op een paar uitzonderingen na die zich nog iets aantrekt van wat Rutte of de Jonge zeggen. Behalve bij een dreiging van boete. Ergens vindt je nog een verdwaald flesje waarmee je je handen kan wassen. Niemand gebruikt het nog. Ik denk dat het heel erg mee gaat vallen met de eenzaamheid van jongeren.