Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De corona-epidemie is geen excuus om de rechten van vrouwen te beknotten

  •  
11-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35047396821_66b2a82a3d_c

© cc-foto: New Voices

De corona-pandemie maakt dat onze wereld er vandaag de dag totaal anders uitziet dan een aantal weken geleden. We zijn in gevecht met het virus, het aantal lockdowns en restrictieve maatregelen neemt toe
In een poging het virus in te dammen, wordt in sommige landen hiermee ook de toegang tot goede abortuszorg ingeperkt. Dat mag niet gebeuren. Ook in tijden van crisis hebben vrouwen het recht om zelf te bepalen of, met wie en wanneer zij kinderen krijgen.
Het recht op abortus staat in veel landen al langer onder druk. Maar de corona-pandemie maakt het voor veel vrouwen nog moeilijker om toegang te krijgen tot goede reproductieve zorg. In veel landen maakt een lockdown het fysiek onmogelijk om een arts te bezoeken. Ziekenhuizen en klinieken zijn gesloten. In andere landen is abortuszorg uitgeroepen tot niet-essentiële zorg, en is het uitvoeren van abortussen niet toegestaan. Door de gesloten grenzen kunnen vrouwen die door strenge wetgeving in hun eigen land afhankelijk zijn van abortuszorg over de grens, niet meer naar een kliniek in het buitenland reizen. Hun laatste redmiddel is onbereikbaar  geworden.
Een aantal regeringen maken misbruik van deze crisis om de rechten van vrouwen en meisjes in te perken. Zo zijn in de Verenigde Staten in verschillende staten de mogelijkheden voor een abortus nog verder ingeperkt of helemaal stop gezet. In Polen wordt de huidige gezondheidscrisis misbruikt om een stemming te organiseren over een aanscherping van de toch al hele strenge abortuswetgeving in het land. Door de huidige restricties is het voor vrouwen niet mogelijk om de straat op te gaan en tegen de strenge wetgeving te demonstreren. Parlementariërs uit veel landen hebben net als ik een petitie hiertegen getekend, gericht aan de Poolse regering.
In Nederland is de abortushulpverlening in de klinieken helaas niet meer voor alle vrouwen die hulp nodig hebben, bereikbaar. Daarom heb ik minister de Jonge gevraagd om het net als in het VK mogelijk te maken dat vrouwen de pillen voor een medische abortus tot 10 weken thuis kunnen innemen.
Want juist in crisistijd is goede abortushulpverlening en reproductieve zorg van groot belang. Het Guttmacher Institute verwacht dat het aantal ongeplande zwangerschappen naar aanleiding van zelfisolatie en lockdowns zal toenemen. Omdat de toegang tot anticonceptiemiddelen zal afnemen. En ook omdat er meer gevallen van huiselijk geweld en verkrachting zullen zijn. De economische malaise door deze crisis zal vrouwen die ongewenst zwanger zijn voor moeilijke keuzes stellen.
Daarom roep ik op: laat vrouwen niet alleen en garandeer ook in deze onzekere tijd goede en snelle abortushulpverlening en-zorg. Bied laagdrempelige toegang tot telefonische hulpverlening, houd klinieken open en maak medicamenteuze abortus toegankelijk. De corona pandemie heeft impact op alle aspecten van ons leven. Laat deze pandemie niet ook de fundamentele rechten en autonomie van vrouwen wereldwijd aantasten.
Eerder verschenen op pvda.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Thomas van den Hout
Thomas van den Hout28 mei 2020 - 14:52

@Ganneke Want dit zou geen relevant onderdeel zijn van die discussie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2020 - 14:39

De corona-crisis is ook geen excuus om de rechten van ouderen te beknotten.

2 Reacties
Natnekker
Natnekker14 apr. 2020 - 14:37

Je kunt als 60+ er maar beter NIET het virus oplopen, ik heb het vermoeden dat..... (zie film Soylent Green).

Ganneke
Ganneke16 apr. 2020 - 7:13

@Minoes&tuin. Whataboutism. Als er een keer wordt gevraagd voor vrouwen op te komen: what about de ouderen? What about de mannen? What about de homo's? What about de kinderen? What about de zebra's? What about de auto-industrie? Afleiding waar het bij deze discussie om gaat is niet nuttig.

harmmeijer
harmmeijer12 apr. 2020 - 10:30

De katholieke kerk - ja die van de mannen in hun lange jurken - heeft in Polen na het vallen van de muur de touwtjes weer stevig in handen genomen.

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.212 apr. 2020 - 12:29

Polen is gewoon een democratie. De Polen hebben als volk zelfbeschikkingsrecht, dat heb je gewoon te respecteren.

Zandb
Zandb13 apr. 2020 - 6:19

Marcus En als een meerderheid van de Polen er voor heeft gekozen hun zelfbeschikkingsrecht op te geven?

Ganneke
Ganneke16 apr. 2020 - 7:15

Het 'alles wat democratie voortbrengt is goed'-argument is makkelijk te falsificeren. Hitler was aan de macht geholpen door democratie en natuurlijk heeft hij ongelooflijk veel leed toegebracht. Democratie moet tegen zichzelf worden beschermd als er excessen ontstaan, zoals het discrimineren van vrouwen, minderheden, gehandicapten etc. Dan tellen grondrechten zwaarder.

OlavM
OlavM12 apr. 2020 - 0:41

Heel goed dat ook voor dit aspect van de corona-crisis de volle aandacht wordt gevraagd. Het is van groot belang om via publiciteit en acties dit misbruik van de situatie te bestrijden.

4 Reacties
ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger12 apr. 2020 - 5:11

OlavM - 12 april 2020 at 02:41: "Het is van groot belang om via publiciteit en acties dit misbruik van de situatie te bestrijden." Uw `groot belang' is een dynamisch, evolutionaire samenleving die oplossingen zoekt voor acute problemen en reële uitdagingen (situaties) te bestrijden? Publiciteit en acties om misbruik van situaties te voorkomen? OlavM - 12 april 2020 at 02:41 : "Heel goed dat ook voor dit aspect van de corona-crisis de volle aandacht wordt gevraagd." Let Op: het enig acceptabel taalgebruik : "Heel goed ...... aspect van de corona-crisis ..." al het overige is misbruik van een ernstige situatie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 apr. 2020 - 10:00

Dit is zeker niet het moment om hun agenda door te drukken, maar conservatieven ruiken nu hun kans. Dan hebben we het nog niet eens over de explosie van huiselijk geweld.

Zandb
Zandb12 apr. 2020 - 10:36

Tijdgeest Olav bedoelt met "dit aspect" , het misbruik maken. Olav zegt dus met zo veel woorden, dat het goed is dat er aandacht is voor het misbruiken van de coronacrisis. En dat daar aandacht voor is en dat dat zoiets bestreden wordt. En wat in het artikel beschreven is, is een voorbeeld van het misbruiken van de coronacrisis. Het staat er allemaal glashelder, alleen voor niet voor u.

MountEverest
MountEverest12 apr. 2020 - 21:16

@OlavM Hoe je er ook tegen aan kijkt, er zullen vanwege de coronacrisis vele duizenden kinderen geboren worden, die anders het levenslicht niet aanschouwd zouden hebben. Je kunt de "ingreep" na een paar maanden niet alsnog "inhalen". Over pakweg twintig jaar zullen en er mensen zijn die zullen zeggen: "Ik heb mijn leven te danken aan de pandemie van 2020". De gevolgen zijn ook in Nederland al merkbaar: De abortuskliniek in Amsterdam doet voorlopig geen tweede semester abortussen. Bij aankomst wordt de temperatuur gemeten, is die 38 graden of hoger dan wordt men niet toegelaten.

Sonic2
Sonic211 apr. 2020 - 21:07

Let's face it. Laten we nu gewoon eens eerlijk zijn. De lockdown scheelt zorg doden, maar een lockdown is een dictatuur. Zo simpel is het. Het zet alle rechten zo beetje van mensen buitenspel. Nederland is vanaf 16 Maart een dictatuur. En het is ook niet in het belang van welk vrouwenrecht dan ook. Die staan ook buitenspel. Natuurlijk hebben vrouwen het heel erg moeilijk nu. De afweging snap ik hoor. Ik snap dat we hier niet 10 duizenden doden moeten hebben, maar mensen een dictatuur aan doen gaat wel erg ver. En niet alleen mensen een dictatuur aandoen gaat al ver. Maar ook mensen in een isolement duwen. En dan heb ik het nog niet over de mensen die een kliklijn bellen. Of foto's maken en die op Twitter zetten. Van mensen die niet 1,50 van elkaar af zitten, maar 1.30. Er is een goede reden voor. Het is te hopen voor de oppositie en andere coalitie partijen dat Rutte er op aan word gekeken. Want dat blijft toch ook na een paar maanden of half jaar. Dit echt nooit meer.

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf213 apr. 2020 - 8:51

Mee eens Sonic. Je vergeet erbij te vertellen, dat door Ruttes beleid onze zorg kampt met te weinig capaciteit. Oorzaak, gevolg. En de mensen vinden hem zo goed bezig. Zo moe, wordt ik van dat kortzichtige gedrag.

Gandalf2
Gandalf211 apr. 2020 - 12:11

Schandalig wat Polen doet en dat zit ook in de EU! Daarom NEXIT, hier wil je toch niet bij horen?

4 Reacties
ton14024
ton1402411 apr. 2020 - 13:36

Ik denk dat een Polenexit dan logischer is, maar nog beter een fuck you tegen die Poolse regering. Of denk je echt dat alle Polen dit steunen? Natuurlijk niet, de gemiddelde Pool is niet anders dan de gemiddelde Nederlander. Die laat zich immers ook door de politiek gebruiken.

Bouwman2
Bouwman211 apr. 2020 - 16:00

Zou het ook niet handig zijn als iedereen, wereldwijd, eerst eens de beschikking kreeg over zijn eigen leven(seinde), mevrouw Ploumem?

Bouwman2
Bouwman211 apr. 2020 - 16:05

De EU is een waardengemeenschap die gedeeld worden. Ook door de meerheid in Polen. Nederland wil niet delen met bijvoorbeeld Griekenland. Ga je dan ook alle Nederlanders verdoemen? Je denkt dat democratie betekent dat de meerheid er voor jou is, maar dat is echt een omissie.

madbako
madbako11 apr. 2020 - 16:40

Een Nexit lost de problemen in Polen niet op.

MountEverest
MountEverest11 apr. 2020 - 11:08

Corona veroorzaakt een enorme hoop ellende en narigheid maar voor een aantal ongewenste ongeboren kinderen pakt het goed uit. Die zullen tegen de verwachting in toch het levenslicht aanschouwen. De mens wikt, God beschikt.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer11 apr. 2020 - 14:50

De mens wikt, de mens beschikt.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 apr. 2020 - 15:11

Nope, de mens beschikt, in tegenstelling tot wat het sprookjesboek van uw keuze stelt bestaat die wolkenridder niet. En de mannelijke helft gebruikt weer eens een eeuwenoud sprookjesboek om de vrouwelijke helft te misbruiken, kleineren en voor het leven te beschadigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2020 - 17:57

Nope. "De vrouw wikt de man beschikt".

MountEverest
MountEverest11 apr. 2020 - 18:30

Het is toch op zijn minst opmerkelijk. Door de lockdown zijn de klinieken in veel landen onbereikbaar. In andere landen is abortus uitgeroepen tot niet-essentiële zorg. En dat is natuurlijk ook zo. Een zwangerschap is geen ziekte (hooguit een gezonde). Corona daarentegen wel, en ook nog eens een zeer ernstige. Daarom worden de mensen en de middelen nu soms ingezet voor levensreddende activiteiten. Het bijzondere van de ingreep is dat je die na een aantal weken niet meer kunt "inhalen".

Freek3
Freek311 apr. 2020 - 10:43

Het is inderdaad geen excuus. Wel één van de vele factoren in een belangenafweging, niet dat ik in staat ben om de gewenste uitkomst daarvan vast te stellen, maar toch...