Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De continue karaktermoord op Thom Karremans

  •  
10-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ex-militair Karremans moet zich voortdurend rechtvaardigen voor zijn rol in het drama van Srebenica, maar ex-politici als Kok en Voorhoeve niet
Thom Karremans is sinds juli 1995 het prototype van de laffe man die op het moment dat hij duizenden mensen moest beschermen die mensen zonder verzet uitlevert aan massamoordenaar Mladic. Dit beeld zal hij waarschijnlijk niet meer kwijtraken en het wordt nu al 16 jaar lang bevestigd en aangescherpt. Het TV-programma Profiel dat op 9 november werd uitgezonden was de laatste in een lange reeks. Daarin werd weer eens aangetoond hoe laf, weifelmoedig, incapabel en onbetrouwbaar Karremans was.
Opvallend was dat hij zelf aan dit programma had meegewerkt en er na afloop kennelijk zo van terugschrok dat hij de uitzending ervan wilde voorkomen. Inderdaad lijkt hij zelf ook niet te beseffen hoezeer hij door zijn eigen uitspraken het beeld een lafaard te zijn voortdurend bevestigt. Hoewel hij domicilie in Spanje heeft gekozen, blijft hij kennelijk de behoefte voelen zichzelf te rechtvaardigen, maar steeds met averechts resultaat.
Karremans heeft ook nog de pech gehad dat de zwakste momenten uit zijn leven zich voor het oog van de televisiecamera afspeelden. De scènes waarin hij zich laf ten opzichte van Mladic gedroeg, zijn al talloze malen op de televisie vertoond en wie er niet genoeg van kan krijgen, kan ook nog op You Tube terecht.
Wat verder in het programma Profiel opviel was dat de superieuren van Karremans hem geen geschikte bevelhebber vonden. Toch werd hij als overste aangesteld op de tot dan toe moeilijkste militaire missie die Nederland in VN-verband moest uitvoeren. Die benoeming kun je Karremans niet kwalijk nemen. Karremans heeft een overduidelijk gebrek aan zelfkennis, maar zijn superieuren en dus ook de indertijd verantwoordelijke politici faalden in hun personeelsbeleid. Zij, waaronder de toenmalige premier Wim Kok en de minister van defensie Joris Voorhoeve, waren uiteindelijk verantwoordelijk voor het benoemen en het gedrag van Karremans. Zij benoemden iemand die bij testen ongeschikt bleek als militair leidinggevende.
Toch wordt Karremans wel, maar worden de politici van destijds niet continu achtervolgd door journalisten om zich te rechtvaardigen voor die ene dag in juli 1995 dat mede door Nederland duizenden mannen werden vermoord. Het lijkt er op dat Karremans alle last van het drama van Srebenica moet dragen, terwijl Kok en Voorhoeve er relatief goed mee weggekomen zijn.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.