Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De consequenties van suggestieve journalistiek

  •  
05-10-2012
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Het begrip 'waarheid' krijgt door deze manier van 'nieuws'-verspreiding een andere betekenis. Namelijk die van de meest gereblogde
Onderstaand artikel publiceerde ik een aantal maanden geleden in de Britse krant The Guardian. In dit artikel beschrijf ik de rol van online (social) media op de verspreiding van verhalen, maar belangrijker, hoe verhalen een eigen leven gaan leiden die vaak ver af staan van de waarheid.
Ik haal dit artikel nog eens aan naar aanleiding van de doelbewuste manipulatie door Charlotte van Genderen van het Algemeen Dagblad, in een verhaal waarin zij afgelopen dinsdagochtend suggereerde dat de Dierenbescherming woedend is over een kunstwerk van mij, waarin ik levende slakken heb beplakt met kralen.
Echter, de Dierenbescherming was op dat moment (nog) helemaal niet woedend over mijn werk. Sterker nog, noch Charlotte van Genderen, noch de Dierenbescherming hadden mij gesproken over de installatie in kwestie en ook hadden zij het werk niet gezien.
Daarnaast heeft Charlotte van Genderen informatie die zij van bioloog Edi Gittenberger had gekregen, namelijk dat de slakken geen last hebben van de kralen, doelbewust achter gehouden, om de suggestie van dierenmishandeling te kunnen wekken en de kans op een rel te vergroten.
Zelf verklaarde Charlotte van Genderen een dag voor publicatie aan  een medewerker van het museum waar het werk te zien is “Ja, als ik TINKEBELL. op de uitnodiging zie staan, dan voel ik al aan mijn water dat er een rel komt. Nou, dan kan ik net zo goed opschrijven dat er al een rel ís.”
In het artikel hieronder kunt u lezen wat de consequenties van dergelijke journalistiek van niet-professionele journalisten in het verleden zijn geweest.
In het geval van de publicatie van professioneel journalist Charlotte van Genderen in het Algemeen Dagblad hebben we het over een landelijke krant die bewust suggestieve artikelen publiceert.
Binnen een paar uur na publicatie in het Algemeen Dagblad was het door Charlotte van Genderen geschreven artikel al verspreid over diverse nieuwssites in Nederland en België. Nog voor de middag was het artikel ook vertaald naar het Engels. Het leeft nu een vrij leven over het internationale internet.
Toen ik in 2004 mijn zieke kat de nek omdraaide en een tas van haar maakte (My dearest cat Pinkeltje 2004) om een discussie op gang te brengen over onze hypocrisie waarmee wij dieren enerzijds als familielid en tegelijkertijd als gebruiksvoorwerp kunnen behandelen, had ik eerlijk gezegd nog geen idee wat ik mijzelf op de hals haalde. Kinderen weten vaak niet meer waar hun stukje vlees vandaan komt en producten van leer doen zelden nog aan een koe denken. We leven in een uitbestedings cultuur waarin de herkomst van ons voedsel zelden zichtbaar is en wij onze zieke huisdieren overdragen aan een expert om een dodelijke injectie toe te dienen. Op het platteland waar men nog wel eens zelf naar ‘oplossingen’ wil zoeken lacht men daar om: Wist u bijvoorbeeld dat er onenigheid bestaat over de zogenaamde ‘pijnloosheid’ van een professionele euthanasie uitvoering door de dierenarts?
Ik plaatste een handleiding online waarin ik stap voor stap beschreef hoe het beste je eigen huisdier te doden, te prepareren en er een tas van te maken. Daarnaast gaf ik in Amsterdam (NL), Essen (DE) en L.A.(USA) presentaties waarin ik deze handelingen beschreef.
Grote verontwaardiging vanuit de online wereld volgde. In vele talen publiceerden blogs en activistenwebsites over de gruweldaad die ik had begaan: Het zelf doden van mijn zieke kat.
Dat ik daar vervolgens een tas van had gemaakt toonde des te meer mijn respectloosheid jegens het dierenrijk. Kettingmails rouleerden: ‘Een ziek wijf heeft haar kat vermoord als kunst en die kut moet dood. Ga niet op haar website kijken want daar verdient ze alleen maar geld mee.’ (?)
De eerste paar dagen dat het verhaal online ging had ik meer dan 40.000 unieke bezoekers op mijn website en mijn mailbox stroomde vol met doodsverwensingen en erger.
Bizar vond ik, en ik besloot direct een archief aan te leggen en hier ‘iets mee te doen’.
In 4 jaar tijd ontving ik zo’n 100.000 reacties. Deels in mijn mailbox, maar een groot deel via de website Orkut waar ik ooit een profiel had aangemaakt: (Orkut is een socialmedia-site van Google, vergelijkbaar met Facebook, dat erg populair was in Brazilië.)
Een aantal zaken vielen mij op: – Er bestond weinig inhoudelijke variatie in de haatmails die ik ontving. – Regelmatig was uit de e-mail te lezen wat de meest recent geziene (horror)film was van de schrijver: Scenario’s uit deze films werden beschreven in de verwensingen. De haatmails werden meestal vol drift en in een opwelling geschreven gezien de hoeveelheid typfouten en het overmatig gebruik van hoofdletters. Je zag de schrijvers bij wijze van spreken rammend op hun toetsenbord. – Afzenders kwamen uit alle lagen van de bevolking. Dit viel in eerste instantie op doordat veel mensen onderaan hun e-mail automatisch een functiebeschrijving met een link naar de persoonlijke website of die van het bedrijf waar ze voor werken plaatsen. Uiteraard wekte dit mijn nieuwsgierigheid waardoor ik zo nu en dan wat afzenders Googelde.
Wat bleek? Mensen schreven mij juist dát waarin ze zelf faalden: Hele dikke vrouwen actief op dieet fora vervloekten mijn afschuwelijke uiterlijk.
Amateurkunstenaars betoogden mijn mislukte kunstenaarschap en dierenactivisten vervloekten mijn werk omdat ik juist dierenmishandeling zou aanmoedigen.
Ik besloot dat het een boek moest worden.
De meeste haatmail kwam voort uit de combinatie van een misplaatst gevoel van anonimiteit en het idee dat alles wat digitaal is ‘niet echt’ is. Met andere woorden: Ik had de indruk dat mensen die mij schreven hoe ze mij graag open scheurden, verkrachtten en dood zouden laten bloeden, dit soort zaken niet snel persoonlijk tegen mij zouden zeggen.
Ik benaderde vormgever Coralie Vogelaar voor de klus. Bijna een jaar lang deed zij onderzoek naar de inhoud van mijn mailbox en zocht ze online naar de schrijvers van alle aan mij gerichtte verwensingen.
De haatmails werden gecategoriseerd op inhoud en opmaak en in totaal bleken slechts 11 varianten mogelijk. Dit werden de hoofdstukken waarin het boek werd opgedeeld. ( )
Daarnaast plaatsten we niet alleen de e-mails zelf, maar ook alle gevonden informatie uit Facebook profielen, Amazon wish lists, YouTube-accounts etc. die was gekoppeld aan het e-mail adres van de afzenders. Vaak hadden schrijvers publieke profielen op meerdere websites en leverde de combinatie van gegevens van de verschillende profielen een zeer uitgebreid beeld van de (privé-)levens van deze personen. In sommige gevallen viel via Google Maps zelfs een foto het woonhuis te achterhalen.
Schokkend was het te constateren dat de meeste doodsbedreigingen waren verzonden door hele normale mensen: Tienermeisjes, politieagenten, huismoeders, kantoormeneren. Op een enkeling na, mensen van wie je geen scheldpartij zou verwachten, laat staan een doodsbedreiging.
Door een compleet profiel te publiceren werd het boek niet alleen een methode om bedreigers ter verantwoording te roepen – U wenst mij dood, maar wie bent u eigenlijk?
Het stelde ook de anonimiteitsstatus waarin webgebruikers zich vaak wanen ter discussie. Hoe openbaar zijn gegevens en hoe veel kwaad kan een online dagboek, wanneer de hele wereld toegang heeft tot je priveleven? Wat mij betreft belangrijke vragen die tegenwoordig in het standaard basisschool lessenpakket behandeld zouden moeten worden. Webethics en privacyguides. En een beetje goed fatsoen misschien.
In de jaren dat ik gewend raakte aan scheldpartijen en bedreigingen aan mij gericht, mocht ik als front line toeschouwer getuige zijn van een ontwikkelingsproces waarin diversen aan nieuwe woede-uitings-mogelijkheden het online web betraden.
Waar voorheen nog door een vertaalmachine gehaalde standaard brieven per e-mail in de vriendenkring werden verspreid met als doel deze en masse te copy-pasten richting mijn mailbox, worden nu anti-TINKEBELL.-Facebook pagina’s, online petities en amateuristisch geschreven ‘nieuws’-blogs de wereld ingestuurd.
Het grootste verschil: De bedreiging zit niet meer in mijn privé mailbox. De bedreiging is een publiek gegeven. Het gevolg: ‘concurrentie’. Wie is de meest woedende schrijver? Wie weet de meeste boze mensen te activeren?
Alles is geoorloofd.
Online petities worden vaker ondertekend wanneer het verhaal achter die petitie wordt aangedikt en net iets afschuwelijker wordt beschreven. Een weblog verdient haar bestaansrecht bij de gratie van de verdiende ‘likes’ op Facebook en de reblogs op tumblr of beter- de ‘echte’ nieuwssites. Die laatsten profiteren gretig want wanneer genoeg online materiaal als bron te quoten is, is het niet meer de waarheid, maar het meest vertelde verhaal dat als ‘waarheidsgetrouw nieuws’ gepubliceerd mag worden. En laat dit nu net vaak een compilatie van de meest vergezochte suggesties zijn die ook de meeste lezers, adverteerders en nogmaals – reblogs opleveren om als zichzelf mutilerend verhaal in steeds meer talen het web over te reizen.
En zo krijg ik tegenwoordig nog zelden een bedreiging binnen omdat ik mijn zieke kat de nek om heb gedraaid. Nee, veel erger zijn die ‘honderden huisdieren die bij mij thuis rondlopen waarvan ik er elke dag een paar martel, -voor de lol welteverstaan’. ‘Levende kuikens hang ik aan haken tot ze doodbloeden en ooit haalde ik bij honderd hamsters de ogen uit  om ze vervolgens weken in ballen te laten rondtollen tot ze een hongerdood stierven.’
Laatst plaatste ik voor het eerst zelf een reactie onder een dergelijk verhaal, om zowel schrijver als lezers duidelijk te maken dat de waarheid ergens anders lag. Een van de reacties die ik kreeg was dat de Google-resultaten toch duidelijk aangaven dat ik wel degelijk plezier haalde uit mijn dagelijkse dierenmartelpraktijken.
Met andere woorden: Het begrip ‘waarheid’ krijgt door deze manier van ‘nieuws’-verspreiding een andere betekenis. Namelijk die van de meest gereblogde.
TV Rijnmond steelt kunstwerk Tinkebell Tinkebell: Hoe een rel wordt bedacht een gemaakt Jolanda Bouman (curator Villa Zebra) over werkwijze RTV Rijnmond: Kwestie van vertrouwen

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

JoopSchouten
JoopSchouten5 okt. 2012 - 12:35

Respect Tinkebel. We leven inderdaad in een 'uitbestedings cultuur'. Mensen behoren bewust te zijn van de consequenties die door eigen handelen wordt veroorzaakt. Maar in deze maatschappij is het bijna onmogelijk 'zuiver' te handelen. De gevolgen van ons handelen vindt op afstand plaats waardoor men oogkleppen kan ophouden voor vlle onnodig leed zoals de praktijk in slachthuizen laat 'zien'. In een wereld waar we op afstand leven van brute realiteiten worden integere voornemens valse voornemens. Als omnivoor zou ik het liefst zelf de keuze willen maken hoe en welk dier ik wens te doden voor eigen consumptie. Onder voorwaarden dat doden zonder stress en met minimale pijn plaatsvindt en het natuurlijk evenwicht niet verstoort. (Daarnaast knaagt Francico Jole aan mijn geweten.) Ik denk er serieus aan alternatieven te zoeken. Ik at deze zomer (toen ik 'Rio aan de Maas ' bezocht) voor de eerste maal sprinkhanen . Het smaakte uitstekend, had 'umami', en zou een goed alternatief zijn als dierlijk eiwitvervanger. Misschien is de opzet van een sprinkhananboerderij een oplossing. Maar ja...

JandeBoer2
JandeBoer25 okt. 2012 - 12:35

Knap werk Tinkebell. Jouw werk en kunst is relevant, actueel, intelligent en emotioneel. Een verklaring van de haatreacties op je werk is mogelijk ook dat bij bepaalde groepen alleen al het woordje ´kunst´ flinke haatgevoelens oproept. In dictatoriale regimes is ´kunst´ één van de eerste slachtoffers. Niet alleen omdat individuele kunstenaars een makkelijk slachtoffer zijn, maar vooral om de kunstenaar staat voor de ultieme vrijheid van het individu tegenover de heersende opvattingen. En dat is precies het tegenovergestelde van de menselijke behoeft aan ORDE en GEZAG waar een dictatuur aan appelleert.

ElChe
ElChe5 okt. 2012 - 12:35

Jij vergoelijkt je eigen "waarheid".

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 okt. 2012 - 12:35

Dat doet iedereen.

hanssietsma
hanssietsma5 okt. 2012 - 12:35

Lees even mee van boven naar beneden: - Tinkebel stelt een in haar ogen vreemde manier van journalistiek bedrijven aan de orde en stelt dat het (veel? sommige?) journalisten er kennelijk niet meer om gaat 'de waarheid' te rapporteren en dat foute stellingen die vaak geciteerd worden op het web vanzelf een soort waarheid worden. - 1e reactie van iemand die overweegt vegetariër te worden. Huh? - dan achtereenvolgens: 'jij vergoelijkt je eigen waarheid' (wat wordt hier precies gezegd?) , 'dat doet iedereen' (feiten graag) en 'dat maakt het werk van journalisten wel een stuk gemakkelijker'(welk feit maakt hun werk gemakkelijker?) Hier gebeurt precies wat Tinkebel beschrijft, maar dan zonder doodsbedreigingen: niet lezen, niet aansluiten op wat eerder gezegd is, niet precies en feitelijk zijn, maar gewoon meningen rondstrooien, kreten slaken, en niet onderbouwde stellingen betrekken. Kortom: zenden lijkt belangrijker dan er kennis van geven dat je een boodschap hebt ontvangen. Zucht, Tinkebel, zo wordt elk gesprek onmogelijk en elk statement van een kunstenaar bij voorbaat een kansloze missie. Veel succes met je werk! (dat wou ik maar even gezegd hebben ;-)

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos5 okt. 2012 - 12:35

Volgens mij heeft ze alles keurig onderbouwd hoor. Het lijkt me glashelder. Die suggestieve journalistiek is zeer herkenbaar als het om kunst gaat. Geen idee wat jij er in leest maar er is geen woord spaans bij.

Michiel Online
Michiel Online5 okt. 2012 - 12:35

Nee, de reden is dat Joop er niks aan doet om een systeem te creeeren waarbij je bij reacties alleen verder komt als je op zijn minst een beetje je mening onderbouwt. Joop is daardoor geen echte opiniesite meer omdat de lezers niet interactief mee kunnen doen, maar alleen selectief een reactie kunnen plaatsen en vervolgens helemaal terug moeten lezen om die reactie op te zoeken, en dan maar hopen dat die reactie ook weer gelezen wordt. Dat zijn de problemen waar ik tegenaan loop en ik zou dus graag een min of meer wetenschappelijke methode willen zien om mezelf actiever te kunnen betrekken bij discussies en mijn eigen opinievorming.