Joop

De coalitie die niemand wil komt eraan

  •  
08-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50722164428_93bc466482_k

© cc-foto: ALDE

Er zit maar één ding op: zorgen dat genoeg partijen bereid zijn met de demissionaire premier te regeren
De Tweede Kamer heeft Herman Tjeenk Willink van de rommelzolder gehaald om weer enige beweging te brengen in het formatieproces. De oude rot hield zich gisteren de hele dag gedeisd, maar ’s avonds stond hij toch even de media te woord om zijn werkwijze toe te lichten. De informateur wil beginnen met de kleine partijen. ‘Democratie betekent: rekening houden met minderheden,’ zette hij vroom uiteen. Bovendien hebben kleine partijen volgens hem een ‘frisse blik’.
Kleine partijen hebben ook weinig zetels, en zullen dus geen beslissende rol spelen bij de vorming van een nieuw kabinet. Maar dat zei Tjeenk Willink natuurlijk niet. Wel had hij nog enkele andere modieuze kreten ter beschikking. Zo verklaarde hij dat hij geen ‘dichtgetimmerd regeerakkoord’ wil. Dat hindert naar zijn oordeel ‘de tegenmacht’ en het ‘zet de oppositie buitenspel’. Volgens mij is dat laatste nu juist de bedoeling bij een kabinetsformatie, maar dat kun je in zijn positie beter niet hardop zeggen.
Wat de informateur werkelijk van plan is was maar al te duidelijk: hij gaat het heel langzaamaan doen. Er zijn een week geleden diepe wonden geslagen. Die dienen tijd te krijgen om te helen. Het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte moet terugkeren, anders hebben formatiegesprekken weinig zin. De VVD heeft nu eenmaal veruit de meeste zetels, zonder haar valt nauwelijks een meerderheidskabinet in elkaar te draaien. En de liberalen zijn vooralsnog niet van plan Rutte te laten vallen. Dus zit er maar één ding op: zorgen dat genoeg partijen bereid zijn met de demissionaire premier te regeren.
Het speelveld voor Tjeenk Willink is tamelijk overzichtelijk. De PVV en vergelijkbare extreemrechtse clubs kan hij buiten beschouwing laten, want de overige partijen sluiten hen uit. Ook verder zijn er veel afvallers waaraan de informateur weinig aandacht hoeft te schenken. De ChristenUnie heeft zichzelf aan de zijlijn geplaatst. De Partij voor de Dieren en de SP willen hoogstwaarschijnlijk ook niet. Blijven over D66, CDA, PvdA en GroenLinks, want de rest is te klein om enig gewicht in de schaal te kunnen werpen. Hooguit kan het min of meer progressieve Volt in geval van nood nog van pas komen.
D66 diende vorige week een motie van afkeuring in tegen Rutte. Alle andere partijen steunden die. De situatie leek hopeloos, want wie wil er zaken blijven doen met iemand wiens gedrag alom wordt afgekraakt? Maar in het paasweekend hebben sommige partijen blijkbaar hun knopen geteld. D66 en CDA houden de deur voor kabinet met Rutte toch op een kiertje. PvdA en GroenLinks zijn nog niet zover, maar geven wel signalen af dat er met hen te praten valt. Rutte regeert uiteraard liever niet met links, maar in de huidige omstandigheden worden geen lieverkoekjes gebakken.
Wie weet komt ze er dus toch: de coalitie die niemand wil, maar die wellicht onvermijdelijk zal blijken. Pas als alles mislukt is komen andere opties – een zevenpartijenkabinet zonder VVD, een minderheidskabinet, nieuwe verkiezingen – aan bod. Ook zou het nog kunnen dat de VVD uiteindelijk afziet van Rutte als premier, maar de kans dat dat gebeurt acht ik klein.
De informateur betwijfelde gisteravond overigens of het nodig is zijn gesprekken te laten notuleren, zoals zijn voorgangers Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren met zo weinig succes hebben gedaan. ‘Je hoeft niet alles op te schrijven. Soms wil iemand gewoon even iets kwijt.’ Zo is dat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

mottart
mottart10 apr. 2021 - 13:55

De informateur Informatie komt en gaat ook al was er één te laat die vond het nu al geslaagd er werd zoveel gepraat om te komen tot die ene bestuurlijke daad en nu maar zien wie wordt er blij gemaakt MottArt

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2021 - 15:10

De vorm zal niet voorkomen dat een coalitiepartij met of zonder meerderheidsregering, fractiediscipline eist van de fractieleden in de TK en die daaraan weer willen voldoen. De rest is m.i. allemaal vorm maar niet meer dan dat, het voegt niets toe en doet niets af in dat geval, aan het huidige systeem. De controlerende macht zal niet functioneren zolang die fractiediscipline niet doorbroken wordt of kan worden. Wat de laatste zin betreft: Zoals Mark Rutte altijd even iets kwijt wilde wat hij niet opschreef want niet controleerbaar mocht zijn?

Libertain
Libertain9 apr. 2021 - 7:10

Het is thans kristalhelder geworden: er is nog tijd nodig om de VVD van het Rutte-blunder te doen herstellen. In de tussentijd verliezen ze niets aan hun economische belangen omdat Rutte "demissionair" blijft regeren en hetzelfde doelen nastreven. Het volgende is ook grappig ("De informateur betwijfelde gisteravond overigens of het nodig is zijn gesprekken te laten notuleren,..") Enerzijds is elke komma en punt in het regeerakkoord in versterkt beton gegoten, anderzijds mogen voorstellen van politieke partners in het lucht blijven hangen omdat waarschijnlijk onbelangrijk omdat het tandem VVD-CDA op de startblokken met vaste economische programma blijft staan.

Zapata
Zapata8 apr. 2021 - 16:22

And so it begins. Met 45 jaar met pensioen? Zwaar beroep? Jouw probleem. Doorwerken met die luie donder van je aldus Koolmees vandaag. Geweldig. Hoop maar dat Wilders de mennekes gaat helpen.

Zapata
Zapata8 apr. 2021 - 14:24

GL schijnt ook voor Bergkamp te hebben gestemd zo fluisteren boze tongen. Denk dat daar de coalitie aan gaat komen. Hiermede komt direct de scheiding PvdA GL want dit gaat de PvdA GL de eerste jaren niet meer vergeven.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2021 - 6:14

Zapata Na wat vrij gekomen was over de verkenningen en het GL standpunt, matigde hij al heel erg zijn toon en klonk erg mat. Ik kon er niets van maken, wel dat hij zijn hand wat dat betreft overspeeld had. Die gaat gewoon over rechts mee.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 apr. 2021 - 14:04

De tweede kamer lijkt een verlengstuk te worden van de echokamer die social media is. Ons partijenstelsel met 17 partijen die ieder opkomen voor particuliere deelbelangen is daar het gesegregeerde resultaat van. De zo gewenste openheid leidt op die manier eerder tot een afrekencultuur met een eigen dynamiek dan dat het wezenlijk bijdraagt aan onze democratie. Het bedienen van de achterban middels verknipte You Tube filmpjes is het meest extreme voorbeeld. Minder extreem zijn de verslagen van de serieuzere media. Maar ook zij worstelen om in het gekrioel iets te vinden dat recht doet aan wat er gebeurt. ik hoop dat de gekte die vorige week ontstond snel de kop wordt ingedrukt en dat zal blijken dat openheid van meningen niet in het landsbelang is. Compromissen sluiten is de individuele verantwoordelijkheid van politici, ook om die compromissen voor te leggen aan de achterban. Het eindresultaat, de uitkomst van dit alles, is belangrijk, niet hoe ze daar gekomen zijn.

1 Reactie
The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 15:05

Openheid van meningen is in het belang van de burger, de kiezer, maar die komt bij Martin nooit voor in de vergelijking. Martin heeft liever dat de wisselwerking tussen geld en macht tot volledige ontplooiing kan komen achter gesloten deuren en probeert ons dat te verkopen als "het landsbelang".

MG1968
MG19688 apr. 2021 - 11:09

Ik schreef het al eerder. Niemand moet willen om met Rutte te gaan regeren. Het afbraakrisico is daarvan gewoon te groot. Bij het eerste de beste probleem laat iedereen Rutte weer vallen. Aangeschoten wild kun je proberen op te lappen, weer te leren lopen, maar bij het eerste de beste probleem beland die alsnog in de soep. Een kabinet met Rutte is in zich zelf al instabiel en niemand zonder (politieke-) zelfmoordneigingen zet daar zijn handtekening onder. Óók de VVD niet. Zelfs Rutte zelf niet. Het afbraakrisico is daarvan gewoon veel te groot. Het is dan wachten op het moment waarvan je weet dat het gaat komen. Wat je wel moet doen is met Rutte nu onderhandelen. En wellicht zelfs komen tot dat logische samenspel van VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Inhoudelijk. En met Rutte is daar beter over te onderhandelen nu dan dat hij al vervangen is. Doen zou ik zeggen. Op het moment dat het over de poppetjes gaat is het moment om apert te maken wat iedereen al weet. Zonder Rutte. Geef de VVD de kans om zijn positie te laten overnemen door bijvoorbeeld schippers en dit te presenteren in het landsbelang. Wat het ook zal zijn. Want met Rutte is inherent instabiel. Win, win. Betere onderhandelingspositie nu. Een positie die de VVD nu knarsetandend zal moeten inleveren omdat deze partij de vervanging nog niet gevonden heeft én nog niet naar buiten kan komen met ook hun conclusie dat voor deze periode het politieke leven van Rutte over is. Ik sluit na een periode van fractieleider overigens zeker niet uit dat hij daarna een comeback zal maken. Ook de VVD stapt in géén kabinet met Rutte nu. Maar kan dat ons simpelweg nog niet vertellen.

3 Reacties
GHS
GHS8 apr. 2021 - 12:00

Mw Schippers??????? Vraag maar eens aan degenen die in de gezondheidszorg werken hoe die over haar denken.

MG1968
MG19688 apr. 2021 - 14:36

@GHS Tja. Een acceptabele vervanger voor Rutte is niet zo 123 gevonden. Eén van de redenen van mijn verhaal hierboven.

Gaz Typari
Gaz Typari9 apr. 2021 - 7:16

Mevrouw Schippers draagt ongeveer net zoveel verantwoordelijkheid over de tienduizenden coronadoden als Hugo de Jonge. Nee dank je, daar zijn mijn oudere en kwetsbare familieleden me iets te dierbaar voor.

Gerygrr
Gerygrr8 apr. 2021 - 10:41

Wie gelooft nog, dat langzaamaan doen iets oplost? Ik niet. De volgende regering met Rutte is gedoemd te mislukken. Het hele parlement, bij monde van heel veel splinterpartijen met diepe weerzin tegen M teflon R, zal elk debat aangrijpen om de terechte kritiek te uiten. Verdeel en heers zal zich op die wijze tegen hem keren uiteindelijk.

gimli55
gimli558 apr. 2021 - 10:05

Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Neoliberaal rechts heeft al 40 jaar de macht en is tot op het bot corrupt. Er is een nieuwe bestuurs structuur nodig, maar die gaat met deze politici niet komen. Ze profiteren te goed van de vrijkomende baantjes, er is altijd ergens wel een nieuwe directie nodig om de niet functionerende te vervangen door een nieuwe niet functionerende directie. De afgelopen tijd met het afgetreden en het demissionaire kabinet is een verhelderend voorbeeld geweest. Zowel in de media als daarbuiten is nu veel zichtbaar van de corruptie in de politiek, de betonrot in de bestuurs structuur. De grote schoonmaak is noodzakelijk, maar dan zonder de huidige politiek. Die zal moeten komen van de nieuwe partijen, die zich snel zullen aanpassen aan het falende systeem. Opportunisme zal hun niet vreemd zijn, de status quo moet gehandhaafd blijven. Vertrouwen wat weg is, kan niet herwonnen worden. Indien wel, dan is er iets fundamenteels fout met het ethische morele kompas van de desbetreffende partijen. Na wat er gebeurt is, en ik ga het niet opnieuw opnoemen, moet er een ding gebeuren : Oprutten. Neoliberalisme is corrupt, repressief, asociaal en afbraak.

4 Reacties
Haz
Haz8 apr. 2021 - 10:29

Gimli Jouw bijdrage wordt wel erg eentonig hier op Joop. Je zegt elke keer hetzelfde....

GMatth52
GMatth528 apr. 2021 - 11:16

gimli 55: "Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Neoliberaal rechts heeft al 40 jaar de macht en is tot op het bot corrupt. Er is een nieuwe bestuurs structuur nodig, maar die gaat met deze politici niet komen." Eens met deze analyse. Maar er is een alternatief, al is dat wensdenken : als Kaag zou kiezen voor een 7-partijenkabinet met CDA, CU, links motorblok en SP, met PvdD, eventueel als gedogende partij. Die partijen vormen een meerderheid in de 2e Kamer en zouden samen een meer groene koers kunnen volgen: als de boeren, die dat willen, gesteund worden met het zoeken naar alternatieven voor de intensieve veeteelt. Als onderdeel van een ambitieuzer klimaatbeleid. Met een kabinet zonder de VVD. Dan zou Kaag zo maar premier kunnen worden..... Maar ik betwijfel of er in D66 en het CDA voldoende steun is voor zo'n koerswijziging. Die partijen hebben volop meegewerkt aan Rutte III.

MG1968
MG19688 apr. 2021 - 11:23

@Gimli55 "Neoliberalisme is corrupt, repressief, asociaal en afbraak." Putin is corrupt, repressief, asociaal en afbraak. Hoe waar ook. Met dit soort constateringen schiet je géén meter op. "De grote schoonmaak is noodzakelijk, maar dan zonder de huidige politiek." Dan is het alleen mogelijk om een revolutie te ontketenen. Daar kunnen best dwingende redenen voor zijn. Maar zijn die nu van toepassing? Of bedoel met 'buiten de huidige politiek' de partijen 'binnen de huidige politiek die onvoldoende draagvlak hebben maar jou geluid vertegenwoordigen' toch binnen die huidige spelregels toch de macht te geven? Hoe had je dat voor je gezien?

LaBou
LaBou 9 apr. 2021 - 5:19

"Jouw bijdrage wordt wel erg eentonig hier op Joop. Je zegt elke keer hetzelfde…." Waarom iedere keer andere argumenten verzinnen als domrechts constant hetzelfde wijsje toetert?

Sasha153
Sasha1538 apr. 2021 - 9:34

In het Radio1 nieuws wordt nu al de hele ochtend rondom dit onderwerp gesproken over de kwestie Omtzicht. Er is wat mij betreft helemaal geen kwestie Omtzicht, maar een kwestie Rutte waarover met de informateur gesproken moet worden dunkt mij.

Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2021 - 9:33

"Het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte moet terugkeren" Ach jongens. Wat een land. Een oude regering die jarenlang wanpresteerde. Een nieuwe Kamer die nu al twee of drie maal heeft wangepresteerd (in AL haar tot nu toe genomen beslissingen). En nu dan ook een informateur die een nieuwe wanpresterende regering aan het voorbereiden is. Een vertrouwingwekkende regering kan niet meer onder Rutte. No way. Functie elders.

10 Reacties
EenMening
EenMening8 apr. 2021 - 9:40

Ik heb zo mijn twijfels of een links kabinet het zoveel beter gaat doen. Ze kunnen waarschijnlijk wel de staatsschuld in no time naar +100% brengen en natuurlijk de laatste grote bedrijven het land uit jagen. Het zal hun ook weinig moeite kosten om de agrarische sector te slopen en de leegloop van het platteland mog verder te versnellen.

EenMening
EenMening8 apr. 2021 - 9:41

nog verder

Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2021 - 10:47

@EenMening De oude regering bulkte van het geld. Dat kunnen ze nu aan de coronacrisis opmaken. Maar die crisis was toen nog onbekend. Ze bulkte van het geld omdat ze dat weigerden uit te geven aan de zorg, het onderwijs, de politie, woningbouw etc. Bij gelijkblijvend financieel beleid zou de nieuwe regering dus wél geld aan die sectoren kunnen uitgeven. Maar daar heb ik het niet eens over. Wat mij betreft gaat de VVD opnieuw regeren. De verkiezingen wijzen in die richting. Maar dan... zonder Rutte. Van Ark lijkt me ook niks trouwens. Maar premier Sophie Hermans is misschien wel wat.

MG1968
MG19688 apr. 2021 - 10:56

@EenMening "Het zal hun ook weinig moeite kosten om de agrarische sector te slopen en de leegloop van het platteland mog verder te versnellen." Jaja. want hoeveel mensen werkten ook alweer in die sector behalve de boer? En die paar verhuizen allemaal naar Amsterdam? De leegloop van het platteland is juist omdat die boer er zit en niets anders ontwikkeld kan worden.

Bastet2
Bastet28 apr. 2021 - 11:43

Sophie Hermans? Die onnozele hals is net als haar zus puur op basis van de naam van hun corrupte vader boven komen drijven bij de VVD. Die weet en kan echt niks. Niveau Dion Grauss, alleen iets prettiger om naar te kijken.

Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2021 - 13:36

@bastet Oké, maar het zijn allemaal onnozele halsen. Bas van 't Hout dan? Was nr 6 op de lijst en de huidige demiss. minister van EZ. Hoe dan ook, elke hals is beter dan Rutte's hals. Rutte's hals is alleen geschikt om te hangen. Net als Barbertje.

Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2021 - 13:42

Eh... Bas van 't Wout.

OlavM
OlavM9 apr. 2021 - 1:26

@ Eric Minnens e.a.: Een nieuwe premier hoeft helemaal niet uit de Tweede Kamerbankjes te komen. Wat de VVD betreft zou dus b.v. ook Edith Schippers kunnen worden voorgesteld, om maar iemand te noemen.

Eric Minnens
Eric Minnens9 apr. 2021 - 2:53

@OlavM "Een nieuwe premier hoeft helemaal niet uit de Tweede Kamerbankjes te komen." O ja, dat is waar ook. Dan lijkt Schippers de aangewezen vrouw. Maar ja, DSM hé? Daar zit ze nu net lekker warmpjes...

LaBou
LaBou 9 apr. 2021 - 16:26

@OlavM: Edirh Schippers? Ga gauw je mond spoelen.

Robert Maaskant
Robert Maaskant8 apr. 2021 - 9:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf8 apr. 2021 - 11:24

Inderdaad. En Volt is er ook nog. Groenlinks zie ik niet gebeuren. Dat zou Groenlinks en het CDA in één klap totaal ongeloofwaardig maken.

tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:59

Boekdelen... Oude konkelpolitiek. Gedane beloftes, zoals tevergeefs zovaak, zo gelogen, zo bedrogen, zo narcistisch, zo misdadig, zo volkbedrogen. Nemen helaas geen keer. Nu ook weer. Zie het konkelresultaat op bijgevoegde plaat. https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001

Uilenspiegel
Uilenspiegel8 apr. 2021 - 8:49

Volgens mij stond dit allemaal al vast voor er verkiezingen waren gehouden.

Haz
Haz8 apr. 2021 - 8:05

" D66 en CDA houden de deur voor kabinet met Rutte toch op een kiertje." Op een kiertje? Eerder zou ik zeggen dat ze de deur wagenwijd openhouden. En alleen voor de buhne even afkeurend reageren op Rutte.

3 Reacties
west012
west0128 apr. 2021 - 9:09

Zo is het. De 'motor' van de nieuwe coalitie hebben elkaar allang gevonden. Nu nog zien wie wil aansluiten. Een minderheidskabinet is ook goed mogelijk.

Sonic2
Sonic28 apr. 2021 - 10:01

Ik krijg het niet makkelijk uit mijn toetsenbord( want Segers lijkt me echt een prima kerel), maar de schuld van dit alles ligt bij Segers. Dat D66 nog wel belang heeft om Rutte overeind te houden zagen we met de verkiezingen van Vera Bergkamp als kamer voorzitter. Dat Hoekstra graag wil blijven zitten als minister van financien is ook te begrijpen. Segers heeft echter alles fout gedaan. Op een manier die ons land ook nog beroofd van een stabiele regering in de komende jaren. Segers heeft eerst vier jaar weinig gepresteerd. Hij stemde in met het afschaffen van de dividendbelasting. In de campagne ging hij tekeer tegen het neoliberalisme. Segers verzuimde vorige week Donderdag Rutte direct weg te sturen. Dan was hij helder en duidelijk geweest. Dan was Rutte vervangen als demissionair premier. Het argument was stabiliteit van het land, maar nu komt er inderdaad een coalitie waar niemand op zit te wachten. Vervolgens zegt hij na druk van zijn achterban het vertrouwen in Rutte wel op waar hij een paar dagen later bij Op1 weer op terug krabbelt. Ondertussen blokkeren PvDA en Groenlinks Rutte niet keihard en CDA en D66 houden de deur open. Wat is de winst dus eigenlijk voor Segers? Geen stabiliteit. Een regering waar niemand op zit te wachten straks. Rutte blijft gewoon. De bestuurscultuur verandert niet. Geen ministerposten of premier die de CU kan leveren. Een verpeste verhouding met de VVD en achteraan in de rij om te regeren. Wat een zootje heeft Segers er van gemaakt en eigenlijk zou hij vandaag nog moeten opstappen.

Sonic2
Sonic28 apr. 2021 - 10:06

Ik wil er nog aan toevoegen dat Segers het slechte geheugen en liegen van Rutte hier mee min of meer goedkeurt en gedoogd. Bovendien kan je Rutte de komende jaren moeilijk meer weg sturen als CU zijnde, want liegen en kritische kamerleden is kennelijk nog niet voldoende om iemand weg te sturen. Waarschijnlijk ben ik nu een D66'er en demoniseer ik de CU Haha. Nu nog wachten op de eerste boze reactie van een fanatieke CU aanhanger. Oh nee. Dat was ik even vergeten. In tegenstelling tot dat onkruid op ultra rechts zijn CU aanhangers fatsoenlijk mensen. Lopen ze niet te janken. Niet verongelijkt te mekkeren over demoniseren. En nemen ze kritiek gewoon als kritiek. Zonder in de slachtoffer rol te kruipen.