Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De centrumlinkse meerderheid versus de VVD

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2323 keer bekeken
  •  
image7

Kee & Van Jole keken naar de Algemene Politieke Beschouwingen en geven daar commentaar op. Kee vertelt dat Wilders opvallend mild aftrapte, complimenten maakte, zelfs aan Vera Bergkamp en grappig was. Van Jole erkent het cabarettalent van de PVV’er maar constateert dat hij vervolgens zijn gebruikelijke racistische verhaal afstak “waarbij criminaliteit alleen maar een probleem is als de dader niet wit is”.

Kee vraagt aandacht voor het optreden van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. “Die blonk uit in nietszeggendheid.” Van Jole merkt op dat ze in het debat verklaarde dat de VVD het kabinet heeft laten vallen. “Dat is de eerste keer dat ik dat van een VVD’er hoor. Kee beaamt dat “meestal draaien ze er omheen”.

Kee vond het beste moment de aanval van Klaver op Hermans waarin hij haar opriep met hem nieuw beleid te maken om de financiële burgers op te lossen. Klaver stelde dat het kabinet demissionair is maar de Kamer niet.

Van Jole is benieuwd naar wat Klaver gaat doen. “In de Kamer is nu een centrumlinkse meerderheid van minstens 78 zetels. Dus het wordt spannend om te zien wat hij voor elkaar krijgt.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

badgast
badgast21 sep. 2023 - 11:56

Van Jole is wild optimistisch. In 1977 was er thoretisch ook een centrumlinkse meerderheid: PvdA 53 zetels, CDA 49, D66 8, CPN 2, PPR 3, PSP 2, kortom de toenmalige PvdA/Groenlinks + toenmalige Lijst Omtzigt hadden samen wel 117 zetels! Maar we kregen toch een kabinet van Agt/Wiegel dat steunde op 28 zetels VVD en 49 zetels CDA => 77 zetels. En dat kabinet zat probleemloos de hele rit uit.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal21 sep. 2023 - 8:17

Laat het Linkse (a) front maar bakkeleien. Die maken zich al op voor 4 jaar onvrede en chagrijn (voorzover ze de plaat niet poetsen).

Rene712
Rene71220 sep. 2023 - 21:08

@hansdetorenkraai Grappig. Niemand hier kan de genoemde 78 zetels op centrum-links verklaren of onderbouwen. BBB en PO worden hier als rechts gezien. D66 als neo-liberaal en daarmee ook als rechts.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans21 sep. 2023 - 10:25

Tja dus omdat jij D66 rechts vindt, is het dus ook zo? Grote onzin natuurlijk. Ook op economisch terrein kun je D66 als centrum-links zien. Niet voor niets dat echt (extreem) rechts zoveel moeite ermee heeft en veel vvd-kiezers hun ongenoegen lieten blijken, want o jee, vvd liet zich wel erg in de luren leggen door D66 en CU.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 sep. 2023 - 19:49

Mijn moment was het debat tussen Paternotte en Hermans over de vraag of de vvd nog steeds wil samenwerken met de PVV. Hermans antwoordt dat ze eerst met elkaar in debat zullen treden en na de verkiezingen daar een beslissing over gaan nemen. Waarop Paternotte terecht stelt dat de kans dat er een kabinet met de pvv komt dus nog steeds aanwezig is. Nee, dat is een verkeerde conclusie zegt Hermans. Het zal wel aan mij liggen maar kan iemand mij uitleggen wat Hermans dan wel bedoelt. Het stukje is hier te zien. Algemene Beschouwingen: extra's voor bepaalde groepen centraal - https://nos.nl/l/2491173

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans21 sep. 2023 - 10:26

Hermans wil haar nieuwe partijleidster niet voor de voeten lopen en ook niet de kaarten bloot geven. Dus krijg je dit soort rare opmerkingen.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger20 sep. 2023 - 18:35

Onzin natuurlijk om te stellen dat er een centrum linkse meerderheid is. Wel zijn er rechtse partijen en centrumrechtse partijen waarschijnlijk te porren voor maatregelen die Klaver graag wil. Ik denk dat er best een sociale meerderheid is voor maatregelen om de grote problemen rond de armoede en de armoedeval aan te pakken. De vraag is wel waar het benodigde geld dan vandaan gaat komen.

Rode druppel
Rode druppel20 sep. 2023 - 18:30

Nieuw beleid om de financiele burgers op te lossen. Zoutzuur ?

Mathijsco
Mathijsco20 sep. 2023 - 17:52

"Kee vond het beste moment de aanval van Klaver op Hermans waarin hij haar opriep met hem nieuw beleid te maken om de financiële burgers op te lossen." ???? Dat Jesse Klaver graag de VVD aan haar meerderheid helpt via de Eerste Kamer weten we inmiddels. Toch twijfel ik ernstig of de VVD -op haar beurt- nu ook mee wil werken aan zíjn plannen om 'financiele burgers' 'op te lossen'.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-220 sep. 2023 - 20:49

Het is de SP dat de VVD helpt om beleid te voeren dat de achterban van de VVD ten dienste staat. Dit omdat de SP zichzelf tevreden stelt met de krenten die er afvallen. Dociel. Meer is het niet. 1.3miljard. Dat had voor die groep waar de SP zegt voor op te komen daadwerkelijk een verschil gemaakt als het aldaar terecht was gekomen. Daar waar die klaver van jou daadwerkelijk plannen voor heeft. Maar natuurlijk wil jij daarin niet mee. Je hebt je de afgelopen maanden tegen iedere politiek partij gekeerd of uitgesloten. Behalve klein extreem rechts. Tot 2 dagen terug. Je had door dat het meer mensen alhier ging opvallen. Ik stel je een vraag die ik al maanden geleden voor het eerst stelde en daarna vaker heb gesteld. Hoe ziet jou ideale coalitie er uit?

Gerygrr
Gerygrr21 sep. 2023 - 10:39

Voor Matthijs kan ik niet antwoorden. Ik denk persoonlijk, dat het gezamenlijke parlement het met elkaar moetdoen. Geen uitruil binnen coalitie. Maar op onderwerpen de meeste stemmen gelden. Dan zijn er wisselende combinaties van partijen, die met oplossingen komen. De accijnsverhoging op brandstoffen: zowel VVD als SP willen die niet. Het vervoer naar werk met de auto is ophet platteland noodzaak. Dus kun je de werkgevers de hogere benzinekosten laten betalen, toch? En de buslijnen weer terugbrengen in de regio van Bikker.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 sep. 2023 - 17:29

Ik weet het niet maar wie zijn die 78 zetels op links. De BBB , Omtzicht , VVD , CDA , Ja21 , Volt 28+26+16+6+1+3 het zijn allemaal middenpartijen of rechts Dat zijn er 71 en dan hebben we nog het zwarte schaap de PVV waar links beslist niets mee wil en die hebben op dit ogenblik in de peilingen zo'n 15 zetels. Daar rechts de deur open laat heeft het midden met rechts zo'n 86 zeteltjes, ik begrijp het sommetje van de heren Kee & Van Jole niet. Laten we gewoon afwachten en zinnige dingen gaan zeggen zo'n een a twee weken voor de verkiezing.

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans21 sep. 2023 - 10:28

Je gaat uit van peilingen.... niet van de realiteit die er tot de verkiezingen is. BBB en Omtzigt zijn dus 1+1= 2. En niet iets van 28+28

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 sep. 2023 - 21:48

Peter Stans 21 sep. 2023 - 12:28 Daar heeft u helemaal gelijk in. Denk misschien te ver vooruit. Maar ga er van uit dat we elkaar begrijpen enkel mijn invalshoek is anders.

PVDB2
PVDB220 sep. 2023 - 17:21

Ja, het is de VVD. Veel praten, niets zeggen. En als je er niet uit komen met inhoudsloze, populuistische "argumenten" heb alrijd nog Carolien (niet vdP) of dat het achteraf verkeerd herinnerd heb. Wollig taalgebruik dat meerder kanten op kan en voor verschillende uitleg mogelijk is. De kans dat er (extreem) rechts kabinet komt is zeer klein (62 zetels). Zeker als je nog de islam wil afschaffen, de koran verbieden of een Nexit wil kan je dat wel op je buik schrijven. Waar alleen een idioot denkt dat het kan, heen juridische gevolgen heeft en bovendien ongrondwettelijk is. Maar ja de PVV zal dat een zorg wezen. Dat gebeurt als het écht moet gaan meedoen. Het gros aan de rechterkant zit er voor de eigen financiële zakken. Baudet, BVNL, Wilders en eigenlijk BBB ook aangezien het one issue partij, net als de PVV. Het is verschil is dat BBB eigenlijk gewoon een ordinaire lobbyclub is. Alleen heeft de achterban het nog niet door. Meedoen is schade oplopen, tot de bubble barst. Met 7 partijen, inclusief SP en NSC en PVDA/GL een linksmidden meerderheid kunnen hebben. Er kan nog veel veranderen. Met moet willen en kunnen overeenkomen over een gezamenlijk "plan" voor de komende jaren.

haarklover
haarklover20 sep. 2023 - 16:28

Die centrum- linkse meerderheid was er al voordat het kabinet gevormd werd. Maar blijkbaar regeerde het centrum liever met de VVD.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 sep. 2023 - 15:08

Maar waar was Timmermans ? Heeft Klaver zijn oude plek weer ingenomen naast Kuiken ? Volstrekt onduidelijk naar potentiele kiezers toe.

6 Reacties
itsme3
itsme320 sep. 2023 - 16:27

Timmermans zit niet in de kamer en PvdA en GL zijn nog steeds twee aparte fracties.

Peter Stans
Peter Stans20 sep. 2023 - 17:10

Waar was Timmermans? Rare vraag. Elke burger met een beetje algemene kennis weet uiteraard dat Timmermans hier totaal niet kon zijn, omdat hij namelijk geen lid van de Tweede Kamer is op dit momenteel. Nog meer vragen?

EenMening3
EenMening320 sep. 2023 - 18:13

Frans Timmermans is geen Kamerlid.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger20 sep. 2023 - 18:38

@Joop: Wellicht is het je nog niet opgevallen, maar Timmermans moet nog even wachten voordat hij beëdigd kan worden als kamerlid. Voorlopig leeft hij van zijn ietwat bovenmodale wachtgeld in afwachting van de start van de echte campagne.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 sep. 2023 - 20:24

Timmermans kan enkel op de publieke tribune zitten, meer niet!

Zomaareenmening
Zomaareenmening21 sep. 2023 - 2:12

Aan dit commentaar van Uil zie je meteen zijn (of is het een haar) kennis van zaken! Heb ik toch altijd gedacht dat een uil stond voor wijsheid!

Juppé🎗
Juppé🎗20 sep. 2023 - 14:48

« Waar komt die minstens 78 vandaan voor die linkse meerderheid? « …..dan worden CU, Denk, ouderen etc. als links gerekend. Dat is zelfs de PVV soms. Levert altijd stemmen op als je voor stemt om iets gratis te maken. Gisteren was er een rechtse meerderheid met zelfs de SP om de verhoging van benzine accijnzen uit te stellen. Arme Kaag.

3 Reacties
Peter Stans
Peter Stans20 sep. 2023 - 17:12

PVV is ook in economisch opzicht totaal niet links. Nooit geweest ook. Ja op een bierviltje als hij weer kiezers moest paaien die niet te veel willen of kunnen nadenken. Als het om stemgedrag in de Kamer aankwam was en is de pvv gewoon reterechts.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger20 sep. 2023 - 18:40

@Juppé: Zelfs zonder die verhoging hebben wij de allerhoogste prijs voor energie en benzine van de hele wereld. Arm Nederland.

BrotherV
BrotherV20 sep. 2023 - 21:12

De PVV is een grote steun voor VVD beleid.

Farmer3.0
Farmer3.020 sep. 2023 - 14:23

Welke linkse meerderheid? Op sociaal gebied misschien de SP, BBB, Pvda, PVV, Denk en GL.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans20 sep. 2023 - 17:12

Centrum-links.............. en nee, de bbb hoort daar niet bij.

Satya
Satya20 sep. 2023 - 14:04

"Kee vertelt dat Wilders opvallend mild aftrapte, complimenten maakte, zelfs aan Vera Bergkamp en grappig was." Natuurlijk, Wilders moet normaal worden gemaakt. Schaamteloos een racist promoten.

7 Reacties
Peter Stans
Peter Stans20 sep. 2023 - 17:13

Er komt nog een zin onder...... maar die laat je maar weg. Over framen gesproken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 sep. 2023 - 17:30

Hoezo moeten we ons schamen?

plainview
plainview20 sep. 2023 - 17:35

Natuurlijk. Ze willen niet hun goedbetaalde baantjes verliezen aan NSC, FvD, BBB, VVD. Na 22 Nov worden ze gewoon weer zoals vanouds.

Satya
Satya20 sep. 2023 - 20:10

Peter "Kee vertelt dat Wilders opvallend mild aftrapte, complimenten maakte, zelfs aan Vera Bergkamp en grappig was. Van Jole erkent het cabarettalent van de PVV’er maar constateert dat hij vervolgens zijn gebruikelijke racistische verhaal afstak “waarbij criminaliteit alleen maar een probleem is als de dader niet wit is”." Dat was een zin van van Jole. Kee maakt Wilders normaal, van Jole zegt tenminste iets wat veel vaker gezegd moet worden.

Satya
Satya20 sep. 2023 - 20:14

Ihag Jij hoeft je niet te schamen, jij kunt er niets aan doen je hebt gekregen wat je gekregen hebt. Van Kee verwacht ik dat het stuitend racisme van Wilders wel herkend wordt.

Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 7:07

Satya Inderdaad stond er nog een zin onder. Peter wijst u daarop. Ik maar daar ge- of misbruik van door u nogmaals te wijzen op mijn inschatting dat u, 'verblind' door uw gedrevenheid (hoop ik dan maar), vrienden tot vijanden maken.

Satya
Satya21 sep. 2023 - 8:00

Zandb Ik weet niet wat voor vrienden jij hebt maar de mijne schaden mij niet. Die twee zinnen waar jullie het hebben gaat over uitspraken van verschillende personen. Van Jole mag van mij vaker zo duidelijk zijn tegen racisme, dat zou ik zeer verwelkomen.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen20 sep. 2023 - 13:32

Waar komt die minstens 78 vandaan voor die linkse meerderheid?

2 Reacties
JanVG2
JanVG220 sep. 2023 - 15:31

Dromen dat iedereen links van de VVD één mening is toegedaan .. en vergeten dat als je een wijziging wilt doorvoeren er 76 parlementsleden VOOR moeten stemmen. Ik ben bang dat de kikkers daarvoor in te veel verschillende richtingen willen springen. Je kunt natuurlijk voorstellen van de regering wegstemmen, maar als er niets voor in de plaats komt (dwz waar76 VOOR zijn) wordt de nederlandse burger, vooral die met een kleine beurs, er eerder slechter van.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 sep. 2023 - 17:35

"Dromen dat iedereen links van de VVD één mening is toegedaan .. en vergeten dat als je een wijziging wilt doorvoeren er 76 parlementsleden VOOR moeten stemmen. " Klinkt een beetje de strategie van Bos tegen Balkenende, Samson, Asscher, Kaag tegen Rutte. Resultaat was dat je ze allebei cadeau krijgt. Waarom opnieuw deze strategie proberen als het meerdere keren bewezen heeft niet te werken?

Stefanie van Bruggen
Stefanie van Bruggen20 sep. 2023 - 13:24

Deze reactie is verwijderd