Je kunt een incident niet als leidraad nemen voor de rechten van de massa. Wat een enge denkwijze... Waarom de illusie dat iedere misdaad voorkomen kan worden? Ik moest direct aan Franklin denken: 'Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety'
>>> Citaat: Veiligheid is belangrijker dan medisch beroepsgeheim.. >>> Een niet te ondergraven axioma van de hoogste orde...!! >>> Chapeau ...een evenwichtig en wel doordachte conclusie in uw betoog mevrouw... >>> Opgemerkt zij: Systeem fouten bestaan m.i. zijn, wel rihtlijnendiehietenenfouten bevatten, t terug te vallen is op het menselijk falen met hun intelligentie, kundigheid,zorgplicht en inzet..of te wel een bedrijfsblindheid niet verder zich kunnen inleven voorstellen en de vereiste verplicht noodzakelijke adequate communicatie tussen de verschillende disciplines...dus een systeem van checks and balances...een zelf corrigerend systeem...bij eentje zal hopelijk de bel toch wel luiden..?? >>> Slechte, gebrekkige en geen effectieve communicatie, bevorderen een ongelooflijke onverantwoordelijke vermijdbare blunders zoals in uw opinie omschreven..dus geen systeem fout, echter menselijk vermijdbare falen
Opheffing van het medisch beroepsgeheim (in bepaalde gevallen) kan ertoe leiden dat sommige mensen minder geneigd zijn om psychiatrische hulp te zoeken - en dat kan wel eens een averechts effect hebben op de veiligheid. Iets anders is dat dokters zelf maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat gevaarlijke mensen kunnen toeslaan. Maar ja, op de geestelijke gezondheidszorg is drastische bezuinigd. Dat kan dus mensenlevens kosten!
Dus het medisch beroepsgeheim moet op de helling, omdat er kolossale fouten zijn gemaakt, de overdadig beschikbare informatie niet is gebruikt en signalen van familie van U. zelf niet zijn opgepikt. Ik vind het maar vreemd.
"Alleen met gebruik van gestructureerde risicotaxatie instrumenten kan dan een objectieve beoordeling van het gevaar plaatsvinden. Het toestemmingsrecht van de patiënt en het privilege van het medisch beroepsgeheim zullen dan moeten wijken in het belang van de veiligheid." En wat dan? Preventief opsluiten?
Vreemd-- de Joop redactie heeft eigenhandig de titel van mijn weblog gewijzigd. Ik ben hier niet blij mee. Hetzelfde blog staat op onze blog van de UM met een hele andere titel: http://fpblog.nl/2015/09/08/de-casus-bart-van-u/. [Reactie redactie: excuus, foutje. Is hersteld/]
Een stuk, dat zeker in zijn generaliserende opmerkingen over de psychotische medemens uiterst stigmatiserend is. Had van een psycholoog toch iets meer nuance verwacht!
["Volgens berichten in de media zou hij beide slachtoffers met een groot aantal messteken om het leven hebben gebracht."] Ik heb in geen enkel bericht gelezen dat hij beide slachtoffers enzovoorts. Ik heb overal gelezen dat hij ervan VERDACHT WORDT met een groot aantal messteken enzovoorts. Zolang die rechtszaak loopt, past ook Corine de Ruiter zorgvuldigheid in haar uitlatingen. Maar dat terzijde. Het stuk van De Ruiter laat zich lezen als een lange aanklacht tegen zichzelf en haar collega's Klinische Forensische Psychologie. Kennelijk leveren die opleidingen louter amateurs en knoeiers af. Maar dat terzijde. ["Als wij als maatschappij geweldsmisdrijven door psychiatrische patiënten willen voorkomen, dan zullen we bij de beoordeling van mogelijk gevaar voor henzelf of anderen, psychologen en psychiaters moeten inzetten die forensische expertise hebben, en die gebruik maken van zoveel mogelijk collaterale informatiebronnen."] Ik ben allergisch voor het gebruik van "we" en al helemaal als met "we" zoiets vaags als 'wij als maatschappij' wordt bedoeld. Ik zou eerlijk gezegd niet weten wat 'ik als maatschappij' zou moeten of kunnen doen. Dit lijkt me nou bij uitstek een taak voor Corine de Ruiter zelf. Zij heeft ervoor doorgeleerd. Maar dat terzijde. Ik meen wel te begrijpen waarom "we" hier als "we" worden aangesproken. Het gaat De Ruiter namelijk om "onze" veiligheid. En om die veiligheid te garanderen moeten "we als maatschappij" bereid zijn het medisch beroepsgeheim af te schaffen. Vindt De Ruiter. An-me-nooit-niet. Verzekeringsmaatschappijen zullen dit vast een jofel voorstel vinden, maar juist van een Hoogleraar Klinische Forensische Psychologie had ik eerlijk gezegd verwacht dat ze het boek van Hans Boutellier - De Veiligheidsutopie' (12 jaar oud, maar actueler dan ooit) - intussen even had gelezen. http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2003/januari/hans-boutellier.html
In het belang van de veiligheid schorten we de rechten van de burger op? Wil de Ruiter eigenlijk de rechtstaat nog wel?
De medische geheimhoudingsplicht beschermt de vrije toegang tot een arts van iedereen die medische hulp nodig heeft. In het geval dat iemand mogelijk een gevaar voor zichzelf of anderen is, wordt deze benaderd door een arts/ psychiater. Dus niet de patiënt benadert de arts, maar de arts de (eventuele) patiënt. Dat is op zich al de omgekeerde wereld en maakt het tot een heel ander verhaal. Het brengt dus ook een heel andere dossiervorming met zich mee. Dat daar vanaf het begin anderen bij betrokken zijn en dat er aan weer anderen moet worden gerapporteerd voor dwangopname past dan ook niet in het verhaal, de verantwoording, van de eerstgenoemde vorm van uitsluitende medische geheimhouding. Anderen hebben een zekere macht over de handelingsonbekwame overgenomen. Dat past bij een verantwoordelijke overheid. Van een inbreuk op de medische geheimhoudingsplicht volgens de eed van Hippocrates is daarbij m.i. geen sprake. Natuurlijk moet het dossier in het belang van de patiënt verder zoveel als mogelijk geheim worden gehouden. .
Ter aanvulling: Er is dus geen sprake van een conflict tussen veiligheid en medisch beroepsgeheim. Het tegenover elkaar stellen, het voorstellen als een keuze moeten maken voor óf veiligheid óf medische beroepsgeheim is dus een valse tegenstelling. .
--- Dit bericht is verwijderd —
"Het medisch geheim is uit tijden dat de wereld veel minder veilig was dan nu.". De wereld is nog nooit zo veilig geweest als nu. Verder zegt u veel zinnige dingen. Vooral uw laatste vraag is cruciaal. Ook dit geval had voorkomen kunnen worden als er adequaat was opgetreden door alle instanties. Dit is hetzelfde als met de man in de Thalys. Zoals bij vrijwel alle terroristen was die bekend bij de instanties. En toch willen die instanties meer bevoegdheden. Niet nodig dus. Wellicht wel meer middelen om de huidige bevoegdheden goed handen en voeten te kunnen geven. Dat is bij de hulpinstanties hier ook het geval. Veel regeldruk; krimpende budgetten, minder ruimte voor eigen invulling door vakmensen etc. Daar zit ook de oplossing.
Het is een lange opsomming van incompetentie en daaraan wil mevr. de Ruiter de conclusie verbinden dat ze meer bevoegdheden nodig hebben? Wie heeft hier nou een klap van de molen?
´´Het is een lange opsomming van incompetentie´´ Van wie of van wat, is dan de vraag. Ik denk: Van bevoegdheden. ´´en daaraan wil mevr. de Ruiter de conclusie verbinden dat ze meer bevoegdheden nodig hebben?´´ Terecht. ´´Wie heeft hier nou een klap van de molen?´´ U en van U?
Corine de Ruiter verhaalt uitvoerig en nauwkeurig over de fouten die diverse personen en instanties, die met Van U. van doen hebben gehad, hebben gemaakt. Ze trekt daaruit terecht de conclusie, dat het e.e.a. moet veranderen, omdat het duidelijk om structurele gebreken gaat, die deze fouten in de hand werken. Het is m.i. terecht, dat zij het medisch beroepsgeheim ter discussie stelt, d.w.z. dat het aanpassing behoeft. Zij pleit geenszins voor afschaffing ervan, zoals sommigen hier suggereren. Ze pleit ervoor dat dat psychologen en psychiaters, die bij de rechtsgang als adviseurs betrokken worden, zich bij hun verzameling van gegevens niet beperken tot mededelingen van de betrokken persoon zelf, en van politie en justitie. Juist om een betere gevaarstaxatie te kunnen maken. De privacyregelingen zijn hier en daar veel te ver doorgeschoten, b.v. waar instellingen contacten met familie weigeren als een betrokken patiënt of justitiabele daarvoor geen toestemming geeft, of waar gezondheidszorg niet optreedt omdat informatie slechts van één bron komt. (Is mijn persoonlijke ervaring). Het gevaarscriterium (gevaar voor zichzelf en/of voor de omgeving) is sowieso een te nauwsluitend corset en wordt vaak te strak geïnterpreteerd. In de praktijk blijken nogal wat mensen tussen wal en schip te vallen, en daardoor niet de psychologische en psychiatrische hulp te krijgen die ze nodig hebben, met alle gevolgen van dien. Niet zelden leidt dit b.v. tot zelfmoord. De heilige privacy (toestemming van de patiënt/justitiabele en medisch beroepsgeheim) dient –uiteraard aan de hand van duidelijke en zorgvuldige regelgeving- minder heilig te worden, en waar nodig –zowel voor de individuele als maatschappelijke veiligheid- moeten meer inbreuken daarop mogelijk worden. ”Collaterale” informatiebronnen zijn onontbeerlijk daarbij. Dit alles betekent niet dat een absolute veiligheid zal worden bereikt, en dat er geen mensen meer tussendoor zullen glippen, die naderhand als niet opgenomen personen toch gevaarlijk blijken te zijn. Maar dat beweert De Ruiter ook niet. Het kan wél beter.
Jij geeft me altijd de indruk dat je zorgvuldig probeert te argumenteren, maar ik kan niet anders zeggen dat ik dat mis in dit geval. Het stuk vermeld: "in december 2011 (...) Bart van U. verschijnt met twee vuurwapens en een mes op de afspraak op het politiebureau en draagt een veiligheidsvest." "Oktober 2013 wordt van U. in 'zichtbaar verwarde' toestand aangetroffen bij de ambassade van Israël in Brussel. Hij had twee messen bij zich en droeg een veiligheidsvest. Hij wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek in België. (...) Uiteindelijk neemt hij de benen." "het OM had verzaakt om DNA materiaal bij van U. af te nemen na zijn veroordeling voor verboden wapenbezit, en de politie had verzaakt van U. aan te houden en in hechtenis te nemen, nadat hij van het Gerechtshof Den Haag een hogere gevangenisstraf (namelijk drie jaar) had gekregen dan de straf die hij in eerste aanleg bij de rechtbank Rotterdam voor dezelfde feiten had gekregen." "Zo helder en empathisch verwoord zal een psycholoog of psychiater een hetero-anamnese niet vaak aangeleverd krijgen. Het trieste feit is dat deze brief om onduidelijke redenen niet bij de dienstdoende psycholoog en psychiater van het NIFP is beland." Ik zie een lange opsomming van de meest absurde missers, maar ik zie de relatie met "de heilige privacy" niet.