Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Business van Weleer

  •  
14-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-05-14 om 12.23.41
Flirten met fascistische symboliek en dan doen alsof het een grapje is. Sorry Jort, ik heb geen gevoel voor humor vandaag
Het kledingmerk Suitsupply is deze week naar buiten gekomen met een nieuwe campagne rond haar pakkenlijn ‘The Jort Collection’. Het campagnebeeld bestaat uit een jonge man in strakgesneden blauw pak, de blonde haren achterovergekamd en de vuisten strijdbaar in de lucht. De payoff: ‘Back to business’. We herkennen de man als Jort ‘hoe heurt het eigenlijk’ Kelder, de TV presentator die eerder in opspraak kwam vanwege zijn uitspraak dat we “80-plussers aan het redden zijn die te dik zijn en gerookt hebben”.
Dat hij deze mening aanhangt laat ik aan hem en is ook niet waar ik over wil hebben. Ik wil het ook niet hebben over de subtekst, de impliciete boodschap die van dit beeld uit lijkt te gaan: ‘Ha lekker, de corona-maatregelen worden versoepeld; wij, de snelle jongens en meisjes van het zakenleven kunnen weer aan het werk om de economie en het land te redden’. Wat een vitale beroepen toch. Deze boodschap wordt overigens ook expliciet door Jort Kelder uitgedragen op zijn sociale media. Zo schrijft hij: ‘Artsen bedankt, de helden van de zaak gaan nu weer aan het werk om ons aller welvaart te redden’. Hier, koop een pak op maat. Als je het hem in gedachten hoort zeggen met z’n hoogwaterbroek en bretels zou het nog een soort van grappig kunnen zijn, wanneer het niet zo ongelofelijk aanmatigend zou zijn in de richting van het zorgpersoneel dat zich nog steeds het schompes werkt om échte levens van échte mensen te redden, voor een écht veel te laag salaris en daarbij écht een reëel risico loopt zelf besmet te worden. Het zou wellicht lollig wezen als het niet zo verschrikkelijk cynisch was dat er miljarden overheidssteun naar private bedrijven en multinationals gaat, de werkgevers van deze maatpakkendragers.
Waar ik het over wil hebben is de beeldtaal die hier naar buiten gebracht wordt. Jort Kelder noemt het beeld op zijn instagram-account een ‘knipoog naar patriottische propaganda-affiches van weleer? Ik heb Jort Kelder zelden kunnen betrappen op een uitspraak zónder knipoog, dus dat is geen nieuws. Pattriottische propaganda-affiches van weleer? Je vraagt je af: wiens patriottisme? Wiens propaganda? Wiens weleer?
Op zijn Twitter-account schrijft Kelder: ‘bijzondere omstandigheden vragen om grote gebaren in Sovjet-stijl’. Sovjet-stijl? Wie 5 minuten googelt, zal zelf vast kunnen stellen dat affiches met de fier wapperende Nederlandse driekleur voornamelijk door de nationaal-socialistische NSB zijn verspreid. Persoonlijk knipoog ik alleen naar mensen die ik leuk vind, maar ieder z’n ding.
Wat valt nog meer op? De kleurstelling van de vlag lijkt een mengeling tussen het rood-wit-blauw van de officiële vlag en het oranje-blanje-bleu van de Prinsenvlag, oorspronkelijk gevoerd door de orangisten tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in de jaren ’30 van de twintigste eeuw gezien door aanhangers van de NSB als de enige Nederlandse vlag en later omarmd door de extreemrechtse NVU en Stormfront. Let wel, líjkt. Het rood is lichter dan onze officiële vlag, maar geen oranje. Het blauw is ook een valere versie. Is hiervoor gekozen om Jort zijn blauwe pak beter uit te laten komen? Een stukje art-direction? Leuke knipoog? Het kan natuurlijk zijn dat de makers zó onwetend zijn ze hier simpelweg niet over hebben nagedacht, of de tijd niet hebben genomen om vijf minuten te googelen. Dat zou een beetje dom zijn. Het kan ook, en dat vind ik aannemelijker, dat de bedenkers van de campagne zich bewust zijn van het visuele spel dat ze hier met de nationale driekleur spelen, gewoon om te scoren (dat zijn we wel gewend van deze confectie boer). Flirten met fascistische symboliek en dan doen alsof het een grapje is zodra iemand je daarop aanspreekt, we zagen het eerder bij de Alt-Right. Sorry Jort, ik heb geen gevoel voor humor vandaag.
De gebalde vuisten en de portrettering middels het archetype van de ‘sterke leider’ zijn zonder al te veel moeite terug te herleiden tot affiches met leuzen als ‘een nieuw Nederland in een nieuw europa’ (1942) en ‘Mussert strijd voor een vrij Nederlandsch volk’ (1930). Deze slogans hebben plaatsgemaakt voor het schijnbaar a-politieke ‘Back to Business’. Schijnbaar, want dit is natuurlijk pure Corporate Propaganda, die suggereert dat niet mensen, maar bedrijven onze samenleving dragen. Wilt u méér of minder bonussen? Mooi, dan gaan we dat regelen!
Eerder deze week volgden ruim 4,7 miljoen Nederlanders op televisie de Nationale Dodenherdenking op de dam. Ik was één van hen. Om vele redenen zal ik deze editie niet gauw vergeten. Een paar weken terug stond ik zelf nog op een uitgestorven, winderige Dam tijdens een zondagse wandeling. Nu zie ik op het beeldscherm onze koning en andere hoogwaardigheidsbekleders kransen legden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nationaal-socialisme; een weerzinwekkend en moorddadig regime dat mede mogelijk is gemaakt door precies het soort beeldtaal waar de campagne makers mee flirten. Ik word misselijk bij gedachte dat die kransen er op dit moment nog steeds hangen en dat Jort er mogelijk naast hangt. Te knipogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Opzegger
Opzegger15 mei 2020 - 6:53

Hendrik-Jan. Fascistische symboliek? Jort een jonge man? Wat is nu eigenlijk je punt? Moeten we dus NIET terug aan het werk? of wil je ook eens een keer een bonus? of een pak? En als de bedrijven onze samenleving niet dragen, wie betalen dan alle sociale premies? Wat is je punt?

1 Reactie
Abma
Abma15 mei 2020 - 9:28

Wat een gelul, zeg ja, eigen jezelf maar weer de eer toe.

Abma
Abma15 mei 2020 - 5:33

Ja, zich weer voor doen als de ueber menschen van Nederland. Die in andere tijden ervoor hebben gezorgd dat mensen die in de bijstand kwamen of werkloos werden gezien mochten worden als profiteurs en labbekakken( de heer de Boer VNO/ MCW) . Zij houden nu met het grootste gemak de hand op. Terwijl men nalatig was in het voorzien van buffers voor slechte tijden, en dure persoonlijke bezittingen nu buiten beeld blijven, waar minder draagkrachtigen in het verleden werden geconfronteerd met “ tandenborstel controles” en willekeur.

Jozias2
Jozias214 mei 2020 - 21:12

Je mag een hekel aan iemand hebben, je mag het hartgrondig met hem oneens zijn maar op iemand als fascist te duiden en met Mussert te vergelijken alleen omdat er een Nederlandse vlag achter hangt lijkt mij ook fout (de leiders van de Sovjet unie poseerde inderdaad voor een Russische en niet een Nederlandse vlag).

itsme3
itsme314 mei 2020 - 21:01

Het woord fascist is de laatste jaren al zo vaak misbruikt dat het geen enkele waarde meer heeft. Sterker, het haalt de slachtoffers van het echte fascisme naar beneden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 mei 2020 - 18:04

Er wordt per reklame op tv en op inderhaast getimmerde borden langs de weg nogal een klemmend appèl gedaan op morele affectie van de burger alsmede een financiëel overheidsinfuus voor het z.g. Ondernemersgebeuren. Alsof het consumentenpubliek ervoor zou moet applaudiséren! En we ervoor met de hoed zouden moeten rondgaan; een giro 555 nummer ontbreekt nog. Helaas zie ik de neoliberaal-commerciële ondernemersgemeenschap niet als corporatief ingebed gilde waarvoor men zou moet salueren. En al helemaal niet als vaandeldrager voor de nationale banenmotor waarmee het zich identificeert. Zoals de groot-horecaffers die de kleinburgers voorspiegelen óók voor hen paraat te staan in de nieuwe anderhalve metergastvrijheid. Vergeet het maar, woekerprijzen zullen alleen voor bovenmodaal publiek gastvrije toegang tot hun etablissementen mogelijk maken. Mijn sympathie gaat eerder uit naar de gewone winkelier, garageman, kroegbaas, waard, charter- en binnenvaartschipper, zelfstandig chauffeur, muzikant, en kleinschalige ambachtslieden die toch al aanliepen tegen steeds strengere regelgeving die voor kleine ondernemingen nauwelijks nog konden leiden tot lucratief overeind houden van hun zaak.

2 Reacties
Polletje2
Polletje214 mei 2020 - 23:47

Hannes Achterhout - Helemáál mee eens.

MountEverest
MountEverest19 mei 2020 - 15:23

"Mijn sympathie gaat eerder uit naar de gewone winkelier, garageman, kroegbaas, waard, charter- en binnenvaartschipper, zelfstandig chauffeur, muzikant, en kleinschalige ambachtslieden die toch al aanliepen tegen steeds strengere regelgeving die voor kleine ondernemingen nauwelijks nog konden leiden tot lucratief overeind houden van hun zaak. " Honderd procent mee eens! Je bent een groep vergeten: degenen die er voor zorgen dat al deze mensen en ook jij te eten hebben...

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2020 - 17:10

Je kan ook wel op elke slag zout leggen. Suit supply zoekt vaker de aandacht op met campagnes. Eerder was het met homoseksualiteit en daarvoor was er nog iets wat ik kwijt ben. De gebalde vuist is overigens meer een socialistisch symbool. Van links en rechsts lijkt er een beetje autoritarisme ingestopt. Ik vind het wel mogen kunnen in deze tijd. Gewoon een beetje power en zelfverzekerdheid.

Paul250371
Paul25037114 mei 2020 - 14:45

Dat de kleur bewust een beetje verdraaid is om de prinsenvlag te imiteren hoeft geen toeval te zijn. De eigenaar van suit supply was toch ook degene die Jort en Baudet fêteert op privéjettripjes. Goede column.

1 Reactie
Izzy2
Izzy215 mei 2020 - 10:05

Precies. Ik vind het ook een uitstekende column. Bam, in your face Jort Kelder.

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 mei 2020 - 14:20

Help, ik vind Jort Kelder een elitaire bal. Dat het weer een brallerige campagne is: absoluut. Maar dan gaat mijn weerzin de andere kant op. Een vaal vlaggetje, dat inderdaad mogelijk expres vaal is gemaakt om het pak beter uit de verf te laten komen. Voeg daarbij een patser pose toe. Ja, dat is weer genoeg om de dodenherdenking, de NSB en alle ellende van ww2 er bij te slepen. Kennelijk moet er een stok gevonden worden om deze hond te slaan en mensen voor fascist uitmaken blijft een stokpaardje. Dat lichtzinnig doen is verwerpelijk, we kennen allemaal het verhaal van de jongen die 'wolf' riep. Het enge is dat ik Jort moet verdedigen, dat het zo ver heeft moeten komen... Maar hij is hier nu net niet de engnek.

Break on through
Break on through14 mei 2020 - 12:02

Ik vind Kelder altijd zo typisch netjes en keurig, een balletje. Zeg maar gerust een BAL. Maar zeker geen fascist. Fascisme en sommige delen van het bedrijfsleven zijn nooit echt ver van elkaar verwijderd geweest overigens. Cheap labour, iets waar tegenwoordig nog in jongeren organisaties mee geschermd word. Of het nu de Baudet Jugend is of de JOVD... Als er met de Nederlandse driekleur gevlagd word ben ik op m'n hoede. Om de haverklap zit er een oranje blanje bleu luchtje aan. Zie PVV met z'n prinsenvlag achter het raam op het Binnenhof. Dat je als organisatie daar mee koketteert.... Maar goed, vroeg of laat kom je met rechtse figuren altijd bij de nazi's uit :)

Jan Jansen2
Jan Jansen214 mei 2020 - 11:41

Ach daar hebben we hem weer, dwarse denker Jort Kelder die maar niet begrijpt dat die business een dikke oude man is die nog steeds rookt.

Joop Schouten
Joop Schouten14 mei 2020 - 11:38

Tja. Ik vraag me af of het reclamebureau bewust deze 'duidelijk nationaal socialistische foto' linken aan het bruine verleden. Dat dit overduidelijke vergelijking heeft kan niet worden ontkent. Dat Jort het een worst zal wezen hoe hij aan zijn centjes komt lijkt me wel duidelijk. Mijn persoonlijke opvatting over Jort (pedant en 'rechts') doet niet ter zake. Dat 'nationalisme' wordt gelinkt aan het (eeuwig) blauw gekleurde VVD-pak wel. (Was het niet zo dat het deze week bekend werd dat er onder VVD-ers alt-righttaal wordt gebezigd op hun site?) Het bruin is vervangen door blauw.

Markzelluf
Markzelluf14 mei 2020 - 11:19

Grievink noemt in zijn column veel zaken waar hij het eigenlijk niet over wil hebben. En over hetgeen waarover hij wel zijn mening wil geven, zie ik het 'bewijs' niet dat de foto van Kelder aanschuurt tegen het nationaal socialisme. Ik vind het duidelijk op communistische propaganda uit de voormalige USSR lijken - ook een vreselijk regime trouwens, maar ik vermoed dat er weinig mensen zullen zijn die Kelder verdenken van communistische idealen. Zoek eens een foto van Stalin op internet en je ziet wat ik bedoel.

1 Reactie
Polletje2
Polletje214 mei 2020 - 12:43

"Zoek eens een foto van Stalin op internet en je ziet wat ik bedoel." Zoek zelf maar, de overeenkomsten met de NSB lijken mij treffend genoeg. Walgelijk figuur trouwens, die Jort Kelder.