Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De burger verdrinkt en Rutte IV kijkt aan de kant toe

  •  
07-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4421 keer bekeken
  •  
ruttekamer

Het kabinet worstelt inmiddels met zoveel crises zonder zicht op snelle oplossingen dat ze niet in de gaten hebben dat steeds meer burgers al aan het verdrinken zijn. Van de laagste inkomensgroepen tot burgers ver in de middeninkomens.

De puinhoop in Nederland is zo groot geworden dat burgers op hun klompen kunnen aanvoelen dat oplossingen vanuit de Haagse bubbel te laat komen, zoals gebruikelijk onder premier Rutte. De stoere praatjes van dit kabinet dat er met ingang van 2023 een flink bedrag is vrijgemaakt om de hoge energielasten en kosten van levensonderhoud te kunnen compenseren, maken duidelijk dat het kabinet het gevoel met wat er werkelijk in de samenleving speelt volledig kwijt is.

De sociale en economische ontwrichting van de samenleving zal immens groot zijn als er niet snel ook een omvangrijk noodpakket van steunmaatregelen voor het najaar 2022 komt. Niets doen is geen optie!

De maatschappelijke kosten van wachten met steunmaatregelen tot 1 januari 2023 zullen een veelvoud bedragen van de kosten van zo’n extra steunpakket. Dat kan zelfs een financiële leek voorspellen.

Er is een bekend Engels spreekwoord dat deze gevaarlijke situatie goed verwoordt. Penny wise, pound foolish!

Hopelijk worden de ogen van het kabinet nog voor Prinsjesdag geopend en draait de regering nog op tijd bij. Voordat het weleens echt te laat kan zijn.

De boeren hebben als groep al laten zien hoe kwetsbaar onze samenleving feitelijk is als de inkomens van burgers in het geding zijn.

Meer dan 1,3 miljoen mensen, waaronder een kleine 310.000 kinderen, vallen straks onder de armoedegrens. Maar dat kunnen er straks ook veel meer zijn.

Een groep kinderen, de toekomst van Nederland, net zo groot als het totaal aantal bezoekers aan de F1-autoraces in Zandvoort afgelopen weekend, groeit nu al op in armoede.

Op Prinsjesdag wil dit kabinet aan deze grote groep mensen en kinderen vertellen dat ze nog even moeten wachten tot 1 januari 2023. Terwijl op die datum vermoedelijk al velen van hen financieel en anderszins definitief kopje onder zijn gegaan.

Niet echt iets om als regering en burgers van een nog immer welvarend land trots op te zijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Panthera
Panthera8 sep. 2022 - 20:03

Een slechte badmeester! Beste Antonie wat valt er te zeggen over de gevolgen op de arbeidsmarkt als de huidige te hoge inflatie zoals prognoses ons laten zien wel langdurig zou blijven aanhouden, en daardoor de ECB zijn beleidsrente noodgedwongen als instrument moet blijven inzetten. Is er een rekenmethode die ons kan laten zien welk invloed de renteverhoging van de ECB in de private sector hebben, als daardoor 'grote' investeringen zullen uitblijven. En kun je daar dan ook een logische ontwikkeling voor de arbeidsmarkt van de komende jaren op los gaan laten. Want het gezwets van veel economen die maar blijven roepen dat het nu en een bepaalde tijd daarna niet van invloed op de arbeidsmarkt gaat zijn als je naar de huidige vraag van personeel gaat kijken. Die onderbouwing om tot zo'n een conclusie te gaan komen, die kan nooit valide zijn omdat wij nog nooit met deze economische omstandigheden te maken hebben gehad.

Jopie666
Jopie6668 sep. 2022 - 19:16

Het probleem van Rutte is dat hij de huidige problemen zelf heeft veroorzaakt en dat geeft hij soms zelfs toe. Maar hij is niet de persoon om ze op te lossen. Maar populistisch rechts is compleet incompetent en gematigd links heeft geen mensen en laat zich gijzelen door knuffel intellectuelen. Terwijl men nu juist types nodig heeft als van der Scheur die de mensen massaal aan het staken kreeg. Ook heeft het linker kamp geen minister president kandidaat.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 sep. 2022 - 17:38

Deze reactie is verwijderd

Wijdeveld
Wijdeveld8 sep. 2022 - 13:17

Rutte. Het interesseert hem als rechtse prychopaat geen bal wat hij de laatste decennia voor de Nederlandse bevolking naar de vernieling geholpen heeft samen met die andere domme volksvertegenwoordigers en kabinetsleden. Als we de stemmen maar hebben zoals Wopke Hoekstra zich nu profileerd. En het lullige is dat veel van die domme Nederlanders dit rechtse en A-sociale zootje óók nog aan de macht houd. En nu krijgen al die domme Nederlanders een koekje van eigen deeg. Maar in Den Haag heerst nog steeds: de rijken rijker en de hardwerkende "normale"burger armer.

1 Reactie
gravin2
gravin28 sep. 2022 - 14:13

@wijdeveld, "Maar in Den Haag heerst nog steeds: de rijken rijker en de hardwerkende "normale"burger armer." De ellende komt/kwam echt niet alleen van rechts hoor, herinnert u zich Kleinsma nog met haar keuringen en moestuinverhalen? Links stemmen heeft dus ook geen zin, vrees ik.

Sonic2
Sonic27 sep. 2022 - 21:56

https://www.youtube.com/watch?v=u7OYMQjESB0 Ik zit dit nu even te kijken en mijn mond valt open. Nu had ik Rutte al niet erg hoog zitten, maar na een kwartier brabbelen denk je echt dat je een soort halve psychopaat aan het woord hoort. Wat een eng verhaal slaat hij hier uit. Los van alle leugens die in dit verhaal naar voren komen. Een zeer verhelderend filmpje vind ik

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 sep. 2022 - 8:58

Hij is psychopaat ook. Als mensen zich verdiepen in psychopathie, zien ze dat ik een punt heb Ik heb zelf een beetje psychopathische trekjes, dus ik herken het.

Mr Ed
Mr Ed8 sep. 2022 - 9:35

Je bent er vlot bij, een filmpje van 14 jaar geleden, middenin de kredietcrisis, toen Rutte nog in de oppositie zat. Ik heb wel gekkere geluiden uit de kamer horen komen de afgelopen jaren. Verder heeft hij over de meeste zaken gelijk, alleen jammer dat zijn eigen kabinet niet veel anders doet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 sep. 2022 - 17:01

Eerst het zuur en en wellicht vanaf nieuwjaarsdag wat zoet. Maar dat is nog hoopvol afwachten voor de laagstbedeelden. Aan de borreltafels van de VVD schuift men glunderend aan en laat men inmiddels nog een éxtra bitterballengarnituur aanrukken.

1 Reactie
Rob12342
Rob123428 sep. 2022 - 14:11

Ja Walter de Rochebrune, Dat heb jij niet in je tuinhuis..

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 sep. 2022 - 16:40

Liever geen compensatie, liever zo snel mogelijk alles laten ontsporen een omwenteling en vernietiging van het huidige systeem is noodzaak. Geen uitstel door pappen en nathouden pleisters s.v.p.

Rode druppel
Rode druppel7 sep. 2022 - 16:25

Tja, als het volk neoliberaal blijft stemmen ( ondanks alle ernstige signalen) kan de gevolgen verwachten. Haal die marktwerking uit de energie markt, zorg, openbaar vervoer en . onderwijs. Dat zijn overheidstaken die je niet aan de markt moet over laten. Dit volk is zelf schuld aan deze wantoestanden. Stem verstandig de volgende keer en blijf niet thuis.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert7 sep. 2022 - 15:27

Een prognose - De leden van Rutte-IV zijn incompetent en antisociaal, en bovenal sluw. Ze zijn heus wel op de hoogte van de ernst van de crises in ons land. En ze worden doorlopend geïnformeerd hierover. Niet lang voordat er een meervoudig dijkdoorbraak qua sociale Verelendung komt, treedt dit kabinet af. Heel snel komen er verkiezingen. Onze onderdrukkers van nu nemen wijselijk een tijd lang genoegen met plaatsen op de tweede rang. Voor de gein en voor de schijn doen ze heel eventjes mee met de formatiegesprekken. Dan komt er een heel andere coalitie. Dat was dan ook helemaal de bedoeling. Die moet acuut aan rampenbestrijding gaan doen. En dat zal teveel gevraagd zijn. Dit nieuwe team komt van alle kanten subiet onder vuur te liggen. Rutte c.s. en onze rioolpers zullen die leiders van morgen uiteraard alle schuld geven van alles wat er mis gaat. Een groot deel van de kiezers is ernstig misleid, en zal dit voor waar aannemen. Voor de neoliberalen is het dus even uitzitten en vanaf de zijlijn toekijken. Ze zijn ook goed in leedvermaak, trouwens. En over een jaar is dan alles weer nét als in de voorbije twee decennia.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 16:38

Ja. Ze gaan pas wat doen, aan de armoedebestrijding, als het allemaal echt te heet onder de voeten wordt. Zo simpel is het gewoon. Slaap in de kou, in je auto, heb schulden? Nou en, denken Kaag en Rutte. En dat weten we nu toch wel. Zodra de bevolking in opstand komt en gevaarlijk word, gaan ze wel iets doen. Zolang dat niet het geval is, laten ze mensen massaal naar de tering gaan. Het is gewoon een machtsspel. Als het volk haar macht laat zien, komen ze wel met maatregelen, als ze die macht intimiderend vinden.

Phantom3
Phantom37 sep. 2022 - 13:47

Er is maar één remedie. Niet meer op de VVD stemmen. En als je écht verandering wil, niet meer op een coalitiepartij stemmen.

5 Reacties
Sonic2
Sonic27 sep. 2022 - 14:09

Als het over "rechts" gaat dan zullen VVD en CDA daar ook deel van uitmaken. Als het over links gaat waarschijnlijk ook. In Nederland zal er geen snelle verandering komen. Ik ben redelijk tevreden met de coalitie begroting. En ik tel mijn zegeningen als GL en PvDA er nog wat bij kunnen krijgen. En zelfs als JA21 dat voor elkaar krijgt. Niet teveel verwachten van politiek Den Haag

EUpiet
EUpiet7 sep. 2022 - 14:29

@Sonic2, /Ik ben redelijk tevreden met de coalitie begroting/ Waarom? Dat is een sigaar uit eigen doos die de overheid allang aan extra accijnzen heeft binnengehaald in 2023. Het lijkt me dat er nu wel iets extra's mag gebeuren en veel sneller.

onyxcumulus
onyxcumulus7 sep. 2022 - 16:10

@Sonic2 7 sep. 2022 - 16:09 ""Als het over "rechts" gaat dan zullen VVD en CDA daar ook deel van uitmaken. Als het over links gaat waarschijnlijk ook. In Nederland zal er geen snelle verandering komen.""" Er bestaat in Nederland geen klassiek links meer. Laat dat nu eens tot je doordringen

Sonic2
Sonic27 sep. 2022 - 22:32

@ EUPiet Ik vind het verhogen van uitkeringen prima. Ik vind het goed dat de onderkant wat gecompenseerd wordt en ik vind het ook prima dat de belasting op arbeid omlaag gaat. Door een aantal mensen hier werd mij gebrek aan inhoud verweten, volgens mij zijn dit inhoudelijk punten. Ik ben al blij als het iets naar links gaat. @onyxcumulus In Nederland hebben we wel degelijk links. Het is mij niet links genoeg. Vooral PvDA en Groenlinks niet. De PvDA en GL kwamen gisteren met een gas plafond. Dat was ook prima. Ik juich liever kleine linkse stapjes vooruit toe in plaats van alles neersabelen en "rechts" in de watten leggen. Zoals een aantal "kenners" hier.

Kuifje3
Kuifje38 sep. 2022 - 16:22

@Sonicje: belasting op arbeid omlaag is een typisch VVD standpunt. Knetterhard dom-rechts en lijnrecht tegengesteld aan waar de partijen waarvan je beweert op te stemmen voor staan. Je onderbouwt weer helemaal niets waardoor dit verder een totaal inhoudsloos statement is. Door belasting op inkomen te verlagen en de uitkeringen te verhogen dienen andere heffingen omhoog te gaan. Die verhogingen raken vooral mensen aan de onderkant van de samenleving. Nou we weten nu dus waar Sonicje voor staat. Eng-rechts.

Miss Piggy
Miss Piggy7 sep. 2022 - 13:16

Spijker op de kop, dit artikel. Uiteraard kan onze regering niet voor alles verantwoordelijk gesteld worden, wie had er gedacht dat die ultra-nationalistische Poetin het in z'n bol zou krijgen een oorlog te beginnen die voor de hele wereld gevolgen heeft. Maar wel voor de omgang met die gevolgen. We zullen als samenleving pijn lijden de komende jaren. Een overheid met visie en leiderschap zorgt ervoor dat die pijn zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt en dat er ook licht aan het einde van de tunnel is. Dat we als samenleving zelfs beter komen uit alle uitdagingen en crises waar we nu voorstaan (en midden in zitten). Maar ik heb er geen enkel vertrouwen in dat onze huidige regering dat voor elkaar krijgt. Is het steeds achter de feiten aanlopen, steeds reageren op ontwikkelingen. Nooit eens zelf daarop vooruit lopen. Altijd hetzelfde, kijken of je met een paar procentjes hier, een procentje daar wat kan bij schroeven. Dat werkte misschien in de jaren 90. Maar nu worden er andere zaken gevraagd. Om een voorbeeld te geven, de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat er voor het eerst sinds jaren weer gigantisch geïnvesteerd wordt in Defensie. Naar mijn mening is dit zeker nodig, maar waarom hebben we een dergelijke daadkracht niet voor de rest van onze maatschappij? Ik zeg niet dat we rucksichlos met geld moeten smijten, maar wel dat er een gedegen en pragmatisch plan komt hoe we er over 5 of 10 jaar bij willen zitten.

3 Reacties
GilbertM
GilbertM7 sep. 2022 - 19:04

Tja, visie is een olifant die je het zicht beneemt, zei er een minister-president, weet je nog!!

Pindaklaas
Pindaklaas7 sep. 2022 - 20:34

De aanloop naar die oorlog is al een poosje aan de gang en de VS is mede verantwoordelijk voor wat er daar gebeurt in het Oosten.

Kuifje3
Kuifje38 sep. 2022 - 16:28

@MissPiggie: die verhogingen van het budget zitten voorlopig vooral in panden en salarissen. Bij alle bezuinigingen op defensie zijn alle bedrijven weggesaneerd die aan deze bedrijfstak waren gelieerd. Zo hadden we ooit zelf een wapen- en munitieindustrie. Nu extra geld uitgeven aan wapens betekent feitelijk geld aan de VS overmaken wat vroeger door de inverdieneffecten in eigen land bleef. Maar goed, we gaan de goede kant uit en ik ben ook heel benieuwd naar dat plan.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2022 - 13:16

Het is toch niet te geloven. In Engeland hebben zo nog veel meer crises en al in haar eerste dagen wordt verwacht dat Liz Truss een energy price cap gaat invoeren van £2,500. Hoe gaat men dat financieren? Door te lenen. Vergelijking staatsschuld Nederland en UK: 48% en 85% van het BNP. Mark Rutte is gewoon gek.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet7 sep. 2022 - 15:37

Ja grappig nietwaar? De nieuwe Thatcher die het volk bijspringt in moeilijke tijden maar het land waar het geld tegen de plinten op klotst daar kan niets want weinig ambtenaren en ICT niet klaar. Overigens is deze energie crisis een zeer probaat middel om mensen in dat land waar het geld tegen de plinten op klotst nu eindelijk eens te dwingen minder energie te gebruiken. Win win aldus Kaag en Samsom. Onze zo neutrale pers wist overigens al te melden dat UK dit onmogelijk kan betalen. Dat gaat slecht met die mensen aflopen.

ZonderNaam2
ZonderNaam27 sep. 2022 - 12:15

Ik weet wel een goede eerste stap: verlaag de BTW. De BTW is ook onder Rutte verhoogd, verlaag hem nu weer. Het is obsceen dat de burgers als gevolg van de hoge inflatie niet meer rond kunnen komen terwijl de overheid helemaal binnenloopt op extra belastinginkomsten als gevolg van die zelfde inflatie (hogere prijzen = meer BTW). Bij energieprijzen zitten daar in Nederland naast BTW trouwens nog allerlei andere belastingen bij, waar de overheid in de huidige omstandigheden misschien even kritisch naar moet kijken.

5 Reacties
BobDobb
BobDobb7 sep. 2022 - 14:09

We gaan niets doen aan de belastingen op energie. Het klimaat is namelijk echt gewoon wat belangrijker dan de burger. Aldus Kaag en de rest van de klimaatsekte.

oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 15:34

bobdobb: klimaatsecte? U let niet echt op lijkt me.

onyxcumulus
onyxcumulus7 sep. 2022 - 16:13

@BobDobb Je hebt gelijk, er is helemaal niets mis met het klimaat. Het is ff wennen, thats all

Karingin
Karingin7 sep. 2022 - 22:48

Dat kan dus niet middenin het jaar, want dat kan de ict niet aan

Paul250371
Paul2503718 sep. 2022 - 11:52

Waarom denk jij dat als de BTW wordt verlaagd automatisch de prijzen lager worden. Ik denk dat de supermarkten etc gewoon hun winst verhogen.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 12:13

Met de huidige inflatie zal het bedrag 10% minder waard zijn dan nu het geval is, en veel te laag zijn. Too little, too late is het oordeel over Rutte 4. Het is maar de vraag of Nederland nog zo welvarend is? Er zijn net als in alle tijden welvarende burgers, en daar wijst Rutte ook naar als succesverhaal en de kans om daar te geraken. Die kans neemt met de week af, en zeker voor de onzichtbare burgers die het niet meer redden. Zij horen bij de groep: losers of deplorables en daar wil niemand bij horen. Vrijwel de hele politiek propageert de kans om winnaar te zijn en dat er nu een kink in de kabel is gekomen door een reeks redenen, die buiten de schuld van de politiek liggen. Eigenlijk meer natuurrampen en net als in Pakistan zal de burger zelf zijn en haar zaakjes moeten opknappen. Ze wijzen naar het dragen van verantwoordelijkheid, maar dat is een politieke verantwoordelijkheid, geen maatschappelijk en ze dragen ook zelf niet de gevolgen van hun politieke keuzes. Het is derhalve appels met peren vergelijken en er elke keer mee wegkomen. Ze zijn allemaal onder mekaar en zullen mekaar niet op de maatschappelijke verantwoordelijkheid wijzen, want dat zou ze wel eens loser kunnen maken. God helpe verhoeden dat dat gebeurt. Daardoor zijn ze in hun besluiten losgezongen van de echte wereld en bestaan ze parallel aan de echte wereld. Ze kunnen dagen vergaderen en debatteren, maar zullen zelf amper voelen wat hun besluiten betekenen voor de kwetsbaren in de samenleving.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2022 - 11:01

Toevoeging op het laatste: Plus ze hebben een systeem opgezet, wat corrupt is en henzelf het zicht ontneemt op de rauwe werkelijkheid! Het voorbeeld van minister Kuipers neem ik er even bij. Bij alle virusproblematiek, ook post corona uiteraard, is de oplossing neem paracetamol. Gezonde leefstijl…. Minder verzorgenden! Ziekenhuizen werk samen! Het onderwijs is kapot bezuinigd. De les was, hoe minder weerbaar en ontwikkeld je doelwit des te harder kun je hervormen en slopen! Kassa! Nu zijn de formulieren om een energietoeslag aan te vragen al te moeilijk om in te vullen. Oorzaak en gevolg, immers.

Willem D2
Willem D27 sep. 2022 - 12:05

Erst das Fressen, dann die Moral. Ik denk dat de moraalpartijen zich zorgen moeten maken.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus7 sep. 2022 - 16:14

Zoals?

GeenProbleem
GeenProbleem7 sep. 2022 - 17:21

@onyx D66,GL,PvDD,Volt

Paul250371
Paul2503717 sep. 2022 - 12:00

Rechtse criminele incompetente leugenaars.

6 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1397 sep. 2022 - 12:30

Niet goed, Paul. Rechts: klopt. Crimineel: klopt. Leugenaars: klopt. Maar incompetent? Dat klopt NIET. Waarom niet? De afgelopen 42 jaar waren al onze kabinetten liberaal (= rechts). Liberaal betekent dat de overheid alleen voor politie en leger zorgt en dat de bevolking haar eigen problemen maar zelf oplost. Nou. Dat doen ze toch fantastisch? Zeg nou zelf. En daarbij, dit beleid is wat de bevolking wil. Want anders zouden ze wel op partijen stemmen met een socialer beleid.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 sep. 2022 - 13:35

Is incompetent en crimineel geen contradictie, immers incompetentie suggereert een vorm van ontoerekeningsvatbaarheid. Is iemand misdadig wanneer hij/zij niet weet wat hij doet?

Pietje Puk139
Pietje Puk1397 sep. 2022 - 14:40

IkHebAltijdGelijk, Er zijn ook incompetente criminelen. Dus dat is geen tegenstelling. Incompetentie is niet ontoerekeningsvatbaar, maar simpelweg dat je iets niet kunt. Iets wat je niet kunt, kun je altijd nog leren.

TeeJee2
TeeJee27 sep. 2022 - 17:49

@Pietje Puk139 Ook vandaag ga ik u weer corrigeren, want dat is geheel niet waar liberaal voor staat, of überhaupt de definitie van liberaal. U heeft het over libertarisme, wat vele malen verder gaat dan liberalisme. Leer het verschil nou eens.

Karingin
Karingin7 sep. 2022 - 22:46

Ik bewonder je geduld Tee, hopeloos geval. Maar voor de meelezers toch wel goed om het even recht te zetten

Paul250371
Paul2503718 sep. 2022 - 12:00

Incompetentie heeft niets met ontoerekeningsvatbaarheid te maken. Pietje Puk Zelfs het piefpafpoef leger en de andere PVVstoottroepenpolitie verneuken die rechtse incompetente rechtse leugenaars.