Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De brein-hype

  •  
22-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Onderzoek met ratten basis voor pleidooi apart onderwijs voor jongens

De week van 15 augustus begon met het pleidooi van de voorzitter van de besturenvereniging van het christelijk onderwijs, de heer Kuiper. Op basis van inzichten uit de neurowetenschappen pleit hij voor gescheiden lessen om achterblijvende resultaten van jongens tegen te gaan. Een golf van opiniebijdragen en artikelen in kranten en blogspots en discussies op radio en tv overspoelden de rest van de dagen van die week.
De rust op zee keerde terug met een artikel op vrijdag 19 augustus in het NRC met als kop “Verschillen binnen seksen groter dan tussen seksen: gescheiden onderwijs heeft geen zin”. Een citaat uit dit artikel:
Gisteren gaf het wetenschappelijk tijdschrift Sex Roles een uitvoerig overzichtsartikel vrij van de Amerikaanse neurowetenschapper Lise Eliot, waarin alle argumenten om jongens en meisjes apart te laten leren omdat hun hersenen zouden verschillen, systematisch worden ontkracht. Volgens Eliot (Chicago Medical School) misbruiken voorstanders van aparte lessen een klein aantal onderzoeken om hun mening te ondersteunen – onderzoeken die meestal niet eens vertaald kunnen worden naar schoolsituaties, bijvoorbeeld omdat ze gedaan zijn bij volwassenen (en die hebben pas écht andere hersenen dan jongens en meisjes) of bij ratten (die niet alleen nóg meer van mensenkinderen verschillen, maar waar juist vrouwtjes gemiddeld de actievere, minder angstige sekse zijn).
Hoe ontstaat nu zo’n onnodige golf?
1. Er moet iets in de werkelijkheid te zien zijn dat iedereen onderschrijft (iedereen kent wel jongens die moeite hebben met school (eigen gezin, familie, buurt)).
2. Er moet al een hype zijn. De brein-hype is er zo’n één. Alles wat daar over gepubliceerd wordt, wordt momenteel meteen kritiekloos omarmd en gekoesterd.
3. Er is een aannemelijke brug te slaan tussen 1. en 2.
4. Een gezaghebbende professional uit een domein anders dan de neurowetenschappen bouwt de brug.
5. Talloze bijdragen in de media maken de golf.
Kunnen we er wat aan doen?
Als het gaat om deze brein-hype zou ik zeggen: wantrouw elke bruggenbouwer die geen overzicht heeft over een gebied waarin hij of zij niet deskundig is en vertrouw daarentegen enkel gezaghebbende neurowetenschappers. Pas als zij met iets komen, wordt het serieus en hoort het serieus aandacht te krijgen. Niet deskundigen die dit moment voor zijn doen aan “emperical overstretching” (een begrip uitgevonden door journalist Pierre Spaninks).
Definities
Empirical overstretch : resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden toegepast op andere terreinen zonder dat daar een basis voor is. “Empirical overstretch” is afgeleid van: Imperial overstretch : als een rijk zich met te ver weggelegen streken bemoeit en door te lange lijnen in de problemen komt.
Dit artikel verscheen ook op het weblog van Marc Oskam

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

ErnsTT2
ErnsTT222 aug. 2011 - 15:30

[wantrouw elke bruggenbouwer ... en vertrouw daarentegen enkel gezaghebbende neurowetenschappers.] Vertrouw nooit iemand op zijn titel, immers is gebleken dat titulatuur niet alleen te koop is maar ook zwaar onderhevig aan inflatie, sinds Univesiteiten er baat bij hebben slechts Bulstencilmachine te spelen... Kijk *wat* ze zeggen, en niet *wie* het zegt.

Joeri2
Joeri222 aug. 2011 - 15:30

Och, het feit dat de voorstander een paar landen opnoemde waar het al het geval was ( de scheiding ) gaf al een flinke reden tot alarm bellen. " zoals bv in engeland, amerika en australie " zei de beste man... Valt je dan niets op aan die 3? Kom nou, denk even na. Okay een hint: harry potter. De beste man wil terug naar de kostschool, en dat naar engels model. Ik snap dat wel, gelovigen zijn graag even alleen met jonge jongentjes. Maar volgens mij pakt dat net iets te vaak niet goed uit.

pietdevries2
pietdevries222 aug. 2011 - 15:30

Een bolleboos die geen fietsband kan plakken kan volgens mij geen bolleboos zijn.

robertvdheide
robertvdheide22 aug. 2011 - 15:30

lab ratten gebruiken om mensen productief te maken MENGELE praktijken ga wat zinnigs onderzoeken ,ipv hoe de mens nog meer kan worden gemanipuleert(geur,muziek) en afgeknepen

Reprehensionem
Reprehensionem22 aug. 2011 - 15:30

De neurobiologie spreekt zich wel vaker tegen. We moeten echt waken voor dit kabinet dat te pas en te onpas zaken aanhaalt die achterhaald zijn of net binnen hun straatje passen. Had al es een artikel gelezen van Lise Elliot. Zo kom je er toch wel achter dat alle 'scheidingen' die we maken in de maatschappij hooguit in vele gevallen gebaseerd zijn op fictieve constructies vanuit het menselijk intellect. Landen, naties, 'ras' enz. Nu is het natuurlijk een feit dat de mens uit twee seksen bestaat en er veel genetische diversiteit tussen en binnen menselijke soorten bestaat, maar veel definities die mensen gebruiken om te kaderen, zijn veelal gebaseerd op fictionele bedenksels.

Michiel Online
Michiel Online22 aug. 2011 - 15:30

Ja en diezelfde basis mist dus bij de reden om jongens en meisjes apart te laten studeren. de hele biologie en de gedachtengang van de jongens en meisjes bij elkaar en zo leren opgroeien met elkaar wordt totaal genegeerd. De basis is dat het geen ene fuck uitmaakt met wie je in de klas zit omdat het gewoon leuk is en dat leren de beperking heeft in zoverre dat het leuk moet blijven en dat de biologie binnen in en tussen de verschillende seksen een impuls krijgt waardoor begrip tussen jongen en meisje groeien en daar weer van geleerd wordt. Hoelang moet dit uitgevonden wiel aangekaart worden voordat..ik wilde nou iets heel lelijks zeggen maar je begrijpt wel wat ik bedoel. Je begrijpt er gewoon geen snars van. Haal je dit artikel even weg of verander je het even?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer22 aug. 2011 - 15:30

"Je begrijpt er gewoon geen snars van. Haal je dit artikel even weg of verander je het even? " Michiel, het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp geen snars van je bijdrage.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 aug. 2011 - 15:30

Dank je dat je dit nog eens onder de aandacht brengt. Het onderzoek van Lise Eliot. De verschillen tussen mannen en vrouwen zitten hem voornamelijk in socialisatie; *nie* in inherente, "hard-wired" verschillen. Dat is belangrijk, want het betekent dat je, overal waar je onderscheid maakt tussen man en vrouwe, tussen jongens en meisjes, kinderen of volwassenen in een rol "duwt". Daarmee doe je altijd onrecht aan individuen. Ik ben in het algemeen tegen registratie van allerlei categorieën; de categorie sekse is daar één van. De meest bepalende, doordat dat etiket vaak zelfs al voor de geboorte (bij een echo) op je wordt geplakt. Het is al moeilijk om het impliciete verschil in houding te onderkennen die iedereen heeft tegenover mannen en vrouwen, maar laten we op z'n minst proberen af te komen van elk expliciet verschil in houding. Dat voorstel om aparte jongens- en meisjesklassen toe te staan is dus funest. http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/15/girls-boys-think-same-way

1 Reactie
patrick3
patrick322 aug. 2011 - 15:30

"There is almost nothing we do with our brains that is hard-wired. Every skill, attribute and personality trait is moulded by experience." uit bovengeciteerd artikel. Toch een ander geluid dan van onze vriend Swaab...

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2011 - 15:30

Er dient een scheiding tussen politici en statistieken in de grondwet verankerd worden. Politici hebben bewezen niets van statistieken begrepen te hebben en richten nodeloze schade aan, aan de maatschappij.

1 Reactie
dabseltje
dabseltje22 aug. 2011 - 15:30

statistieken zijn gevaarlijk en manipulatief http://www.scientias.nl/manipuleren-met-statistieken/3560 STIVORO is bijvoorbeeld zo'n club die heel smerig de politiek 'voorlicht' met list en bedrog statistieken die afkomstig zijn van belangengroepen zouden per definitie verboden moeten worden Helaas is bijna elk statistiek afkomstig van een belangengroep want welke idioot gaat er tegenwoordig nog iets onderzoeken zonder dat daar winst mee te maken valt Zo lang dat het geval is zijn statistieken een ramp Dat is statistisch bewezen

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2011 - 15:30

Het verschil in leervermogen tussen jongens onderling en meisjes onderling lijkt me sowieso groter dan dat tussen jongens en meisjes. Dat zie je al tussen broers. Karel van 't Reve kon veel beter leren dan zijn twee jaar jongere broer Gerard. Al kan het in dit geval natuurlijk de schuld van vader zijn. Maar ik heb ook vriendjes gehad die er op school niets van bakte maar op hun twaalfde al hun brommer helemaal uit elkaar konden halen en weer in elkaar konden zetten, zonder dat iemand ze dat geleerd had, en anderen die een bolleboos in de klas waren, maar nog geen band van hun fiets plakken konden.

1 Reactie
robertvdheide
robertvdheide22 aug. 2011 - 15:30

u verwijst naar reve ,,en inhoudelijk ben ik het eens maar onderzoek werd niet met piele muizen gedaan ;-)