Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Bredase vlag is een bescheten doek

  •  
12-02-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Breda-400x270px1

© Vlag van Breda

De gemeente kort daklozen fors op hun uitkering want ze hebben geen woonlasten
Breda staat te boek als een van Nederlands gezelligste steden. Uit heel Nederland komen liefhebbers naar het fameuze carnaval  waarvan de afgelasting in dit coronajaar ernstig wordt betreurd. De kroegen van het oude centrum en het Ginneken genieten landelijk faam. Wie kent niet De Beyert met zijn brouwketels, De Bommel met zijn leestafel of de Vrachtwagen op de Havermarkt? Overal bidt men weesgegroetjes voor het behoud van deze instituten nu ze zo heftig door de lockdowns zijn getroffen.
Want Breda is een katholieke stad. Toch is de Grote Kerk nog steeds in handen van de PKN. Breda kent een deftige protestantse minderheid, deels verantwoordelijk voor de bijnaam “Het Haagje van het Zuiden”. Er is zelfs een Waalse gemeente waar de dominee in het Frans preekt. Ooit was de Bredasche Courant het enige niet katholieke dagblad in het Zuiden. Bert Voeten en Marga Minco  maakten deel uit van de redactie. Breda bewijst: het leven is goed in het Brabantse land.
Of toch niet? Aan de waarachtigheid van dit alles is door zeven vooraanstaande Bredanaars ernstige twijfel gezaaid. Zij wekken de indruk dat achter het carnavalesk mombakkes iets heel anders schuil gaat: een naargeestige, hatelijke burgermannetjesmentaliteit.
Het zijn Paul Depla (PvdA), Boaz Adank (VVD), Daan Quaars (VVD), Greetje Bos (VVD), Paul de Beer (D66), Marianne de Bie (D66) en Miriam Haagh (PvdA). Samen vormen zij het College van Burgemeester en Wethouders. Zij zijn het die de vlag van Breda, bestaande uit drie witte kruisen op een rood veld, hebben besmeurd tot het een bescheten doek was.
Depla, Adank, Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh stellen voor de daklozen van Breda op hun uitkering te korten want zij hebben geen woonlasten. Zij zwelgen in de ogen van Depla, Avank Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh dan ook in het geld en het kan best wat minder. Om precies te zijn: van 875 naar 730 euro. Dat stimuleert ze tevens werk te gaan zoeken. Het is nog een formaliteit ook want deze luxepaarden worden in de praktijk al sinds 2019  door de gemeente in hun uitkering geraakt.
Daklozen hebben niks te klagen, want met hun pissen en schijten is het in Breda dik in orde, schreven Depla, Avank Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh  aan de fractie van de SP in de Bredase gemeenteraad bij welke dit beleid tot enige bevreemding had geleid.
Uiteraard gebruikten zij andere bewoordingen: “Er is elk moment van de dag een plek waar daklozen terecht kunnen voor hun sanitaire behoeften, een maaltijd of andere vormen van ondersteuning, zoals opwarmen. Niemand hoeft tijdens deze koudegolf op straat te verblijven ’”. Zo lang de temperatuur ‘s-nachts beneden de vijf graden blijft, zorgt de gemeente namelijk voor verplichte vorstopvang. Het is tijdens de koudegolf verboden om in een tent of een auto te overnachten. Dat kan zelfs celstraf opleveren, wat voor iemand zonder dak boven het hoofd misschien een verbetering is.
Als volgende week de temperaturen weer stijgen, gaat dit nachtasiel van de zo genadige Bredase autoriteiten weer dicht. Dan wacht opnieuw de straat waar het leven volgens Depla, Adank, Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh zo voordelig is.
Tot hun verdediging zullen ze ongetwijfeld aanvoeren dat hun besluit is gebaseerd op onderzoek. Ze hebben godbetert na laten gaan of daklozen niet financieel bevoordeeld werden boven andere bijstandsgerechtigden die wel huur, gas en licht moeten betalen. En verdomd, het was zo. Aan deze schrijnende onrechtvaardigheid werd zelfs zo snel een einde gemaakt dat nu pas de formele regeling aan de raad wordt voorgesteld.
Die heeft nog de kans – zij het achteraf – Depla, Adank, Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh de pas af te snijden.
Tot zolang blijft de Bredase vlag een bescheten doek.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen. Net als de aardbevingsschade in Groningen trouwens.
Naschrift: de gemeente Breda wil een geheel nieuwe opvang voor daklozen l bouwen. Die kost 4,8 miljoen euro. Er kunnen maximaal 40 mensen terecht. Er is ook een ingewikkeld plan om dakloosheid tegen te gaan, geheten Een Nieuw Fundament, Een Nieuw Leven. Het staat bovenin deze file. Van alles over ketenaanpak en zo. Ik raad lezing van deze tekst sterk aan omdat het zo’n mooi inzicht geeft in de bureaucratie van de 21ste eeuw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (67)

Bouwman2
Bouwman214 feb. 2021 - 10:21

Boogerd en Haring heet nu anders. Je kunt de nieuwe naam gewoon googelen, Van der Horst. . Het is een heel normaal advocatenkantoor met normale tarieven voor betalende klanten en veel, heel veel declarabele toevoegingen voor insolventen. Volgens mij doen ze prima.werk in solidariteit. . Overigens, over solidariteit in de rechtshulp gesproken : de kantoren die nog toevoeging willen of kunnen doen ( Dekker!) nemen fors in aantal af en de kantoren die ze nog wel doen komen dus bijgevolg om in het werk.

Joop Schouten
Joop Schouten14 feb. 2021 - 0:13

De Bredase vlag (een gemeenschapssymbool) is inderdaad 'bescheten' door domdenkers. Deze 'uitvoerders' zie ik ook als 'slachtoffers' van neoliberaal denken. Ze zijn zó ontzettend verstrikt in wetten, regels en 'geldafspraken' dat hun verstand is gereduceerd tot dat van wat een computer aan input geeft. 'Gemeenschap' is iets anders dan dat wat Rutte er van heeft gemaakt. Oprutte.

Poeha
Poeha13 feb. 2021 - 15:01

“ Update 2: Breda blijkt niet de eerste” Dat is toch geen update? Iedereen weet toch al jaren dat elke centrale gemeente veel minder uitkeert dat Breda? Maar die colleges gaan we niet met toenaam noemen “ Nederland 2021. Gezinnen op straat met een rolstoeler.” Hier word worden niet de volledige feiten weergegeven. Er is een oproep gedaan naar de familie, omdat men opvang wil bieden en die ook openstond als daar naar gevraagd was.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 feb. 2021 - 19:06

Zeker moeite met doorklikken naar de link.

Poeha
Poeha13 feb. 2021 - 22:39

De link van een willekeurig advocaten bureau? Die zijn pet definitie partijdig. Lees gewoon de wet en bijbehorende besluiten. Het is al jaren bekend Breda de hoge dakloze uitkering kent. Het is flauwekul om Breda met naam en toenaam te noemen, terwijl Breda juist een hoge uitkering kent. Zelfs na de correctie zijn daklozen in Breda beter af dan in Amsterdam. Maar laten we vooral Breda noemen. Man man man

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 7:01

Kouwe drukte, meer niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 feb. 2021 - 13:08

Niemand hindert je, Poeha, om in navolging van mijn stuk een zwarte lijst op te stellen van gemeentes die daklozen uitknijpen. Doe dat maar eigenlijk. Wat hindert je wel?

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 feb. 2021 - 12:21

De persoon die met zijn bijstandsuitkering je boerderij helpt gaande te houden, verricht werkzaamheden die met een financiële waardei in verband gebracht worden. Als je in Nederland woont, zal hij hij alle bijstand terug moeten betalen met een fikse boete. Zo komt hij in een schuldenval terecht waar hij nooit uit zal komen.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman213 feb. 2021 - 14:26

Je hebt helemaal gelijk, Van der Horst, maar ik schreef in de veronderstellende wijs: als .... Niet in de aantonende wijs. Trouwens, het hele verhaal is maar een verzinsel van me, een gedachtenoefening. Ik woon namelijk helemaal niet op een boerderij, maar gewoon in een villa in Wassenaar, dichtbij de golf- en countryclub met uitzicht via een verrekijker op de Schilderswijk. Maar soms denk ik, dat ik dan wel geen wijnbouwer ben, maar het wél had kunnen zijn. Net als die Haagse wethouder, die dat zei en nu moest aftreden. . En in de Bijbel staan ook bedachte verhalen te vleet. Vraag maar aan Maarten 't Hart die er twee geestige boeken over schreef. Maar achter die verzonnen verhalen van verloren zonen en veile vrouwen als Maria Magdalena of de apocalyptische ruiters ligt een ondergrond van diepe wijsheid en menselijk ervaring van hele tijdperken. . Dus, als je in de buurt bent kom langs, ik denk dat we het toch best goed met elkaar kunnen vinden. Ik heb nog wat flesjes van 2018, een goed wijnjaar. Dat zegt Ilja Gort tenminste, de filosoof onder de wijnboeren. Ik reed een keer langs zijn kasteeltje en toen stond .ie net aan de poort. Ik meteen remmen en gevraagd of ik een selfie met hem mocht nemen......Nou de rest vertel ik je wel als ik je over de oprijslaan zie aankomen......

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 7:03

Bouwman lult zoals het uitkomt. In andere romans verhaalt hij niet aan religie te doen. De enige constante in al die verhalen is dat hij anderen eigenlijk niets gunt en dat die daar vooral niet over mogen klagen.

Bouwman2
Bouwman213 feb. 2021 - 10:59

Waarom nou Breda? Vanuit onze boerderij doe ik er op de schaats er zo lang over dat ik niet eens voor donker thuis ben. Breda kan best een gezellige stad zijn, met carnaval en bier en polonaise, maar ik ken er niemand. Dus ook die verdachten die je nu opnoemt zijn volslagen onbekenden. voor me. Waarom zou ik meedoen aan het vergroten van hun naamsbekendheid? Straks prijken ze nog op een lieslijst. Waar ik woon zijn er nauwelijks daklozen. En armoede is er beheersbaar met bijstand en andere uitkeringen. Er zijn wel pechvogels, verslaafde mensen en mensen die het huis verlaten wegens onenigheid met hun partner. Maar die zie je niet in een slaapzak op een bankje liggen. Er zijn altijd wel mensen die zich hun lot aantrekken. Het is hier gewoon nog christelijk, van de broederliefde. en zo. Zelfs onze dominee heeft een vriend die em helpt bij de voorbereidingen van de zondagspreek. Ze zijn dan wel niet getrouwd, maar wel gewoon sympathiek. . . Als iemand hier een klop op de deur zou geven en zegt dat het buiten koud is vriest, dan zou ie zich meteen op de deel mogen gaan warmen en slapen in het stro. Dat hebben we genoeg net als zelfgebakken brood, spek en eieren. En onze gastvrijheid is niet aan tijd gebonden: als je mee wilt werken in de agrarische sector mag je net zo lang blijven als je wilt. Kost en inwoning en heldere bewassing zijn gratis, en als je een bijstandsuitkering hebt gevraagd heb je nog voldoende over voor jezelf. Als het wederzijds bevalt mag je de boerderij overnemen te zijner tijd. We hebben namelijk geen opvolger die het bedrijf wil voortzetten. Het is immers hard labeur. in de agrarische sector. De hele dag in de lopen lucht, maar desondanks verschrikkelijk zwaar werk. . Dus dat realiseren we ons heel goed en dat zorgt er ook voor dat we gastvrijheid beoefenen. Daarom woont de grootvader van mijn vriendin ook bij ons in. Hij verzorgt hier het jong vee, achter zijn rollator. En soms snoeit ie mee aan de wijnstokken. Maar vaak zit ie bij ons bij het vuur. Niet omdat hij een godvergeten en vervaarlijke aanblik biedt, maar gewoon vanwege het aangename gezelschap en zijn educatieve verhalen. .Soms denken mensen dat hij mijn opa is. Dan denken ze aan dat liedje: mijn opa, mijn opa enfin je kunt het zo meezingen. Maar dat is ie niet, hij is - als gezegd - de opa van mijn vriendin. En die heeft gewoon haar eigen meisjes naam gehouden. .Als teken van eigen kracht en emancipatie. Dat was ze al voordat mevrouw Ginjaar-Maas van de VVD dat rondbazuinde. Maar die mevrouw Nell d'r huis stond in enen leeg. Er woont nu een jong gezin in, met een stuk of drie aardige vrolijke kinderen. die sprekend op hun ouders lijken. Die zijn r meestal niet, ze werken in het ziekenhuis. Er is wel een leuke au pair, die ze zelf betalen. Een leuke meiske met een lachende toet in een iets donkerder gezicht en met prachtige witte tanden. Het leven is te mooi om voortdurend te klagen en te. lamenteren. Dat ouwe bordje "pluk den dag" dat er altijd al hing hebben ze gewoon laten hangen. Het is moeilijk te lezen, maar alls je goed kijkt en het licht erop valt, dan zie je het nog wel.

1 Reactie
Poeha
Poeha13 feb. 2021 - 11:50

Helemaal mee eens. Het is nagenoeg enkel gezeur. Alsof dat niet genoeg is, zijn de daklozen financieel het beste af in Breda, ook na de correctie. Maar dat wordt eenvoudigheidshalve niet vermeld.

Fredje3
Fredje313 feb. 2021 - 6:22

Ah, eindelijk weer een echt onderbuikstukje gebaseerd op een waarheid waar een groot deel van weggelaten is omdat dat lekkerder bekt zodat we lekker met z'n allen weer kunnen gaan schelden hoe onmenselijk sommige gemeenteraden zijn. Was wel weer nodig, zo vlak voor de verkiezingen.

Poeha
Poeha12 feb. 2021 - 21:00

Zullen we even bij de feiten blijven? Een reguliere uitkering krijg je van het rijk. Er. Daklozen uitkering krijg je van centrale gemeenten. Daar zit altijd een korting op, omdat daklozen oa een beroep op opvang kunnen doen en soms gratis verdovende middelen krijgen. In Amsterdam is een daklozen uitkering eur 714, en in andere gemeenten is het nog lager. https://www.straatconsulaat.nl/wp-content/uploads/2020/03/20200302-Rapport-Hoogte-Bijstandsuitkering-MDHG.pdf In Centrale gemeente Breda is de daklozen Uitkering jaren veel hoger dan bijvoorbeeld Amsterdam en is nu nog steeds hoger. Het is de flauwekul om over Breda te beginnen.

8 Reacties
Zapata
Zapata12 feb. 2021 - 21:43

Ja laten we even bij de feiten blijven. Er is u de laatste 10 jaar wat ontgaan wat betreft de participatie wetgeving? Dat kan hoor, de tijd gaat ook zo snel en niet iedereen kan het allemaal bijhouden. Daklozen uitkering is bijstand. De uitvoering van de bijstand is in in het kader van decentralisatie en de participatiewet bij de gemeentes komen te liggen. Dat geldt voor iedereen die een bijstandsuitkering krijgt. Of je nu wel of niet dakloos bent. Het rijk heeft daar niets mee te maken. O zekers zullen er gemeentes zijn waar het nog lager ligt maar dat maakt het toch nog geen juiste maatregel? En al helemaal niet met de argumentatie dat korten daklozen sneller een baan doet vinden en dat een dakloze maar een mazzelaar is omdat hij/zij geen dak boven het hoofd hoeft te betalen. Ik begrijp, u bent een rechts persoon en gunt uw medemens weinig. Maar de redenatie van de politici van de gemeente Breda hoort thuis in zo 1850. Misschien wel uw favoriete tijd.

Zapata
Zapata12 feb. 2021 - 23:12

https://www.ad.nl/den-haag/gehandicapte-jongen-in-ijzige-kou-achtergelaten-omdat-familie-niet-meer-voor-hem-kan-zorgen~a441006a/ Goed he Poeha, Moet je toch op jaarbasis een paar tientjes gescheeld hebben die ellende van anderen.

Paul250371
Paul25037113 feb. 2021 - 0:26

Overal treurigheid.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2021 - 9:50

Ik ben het met je eens. Het is over-all schandalig hoe ze met daklozen omgaan. Maar dan toch even Breda, het argument dat ze daar gebruiken: ze kunnen geen onderdak vinden, dan kunnen we ze ook wel de kosten van onderdak afnemen.

Poeha
Poeha13 feb. 2021 - 11:55

Vdbemt: dat argument gebruiken ze overal. Daklozen hebben namelijk ook recht op gratis opvang en soms ook op verdovende middelen. Breda is de centrale gemeente waar daklozen het financieel het beste af zijn, ook na de correctie. Dat het nu specifiek over Breda gaat dus nergens over.

Bouwman2
Bouwman213 feb. 2021 - 14:42

Niks hoor, je mag het best over Breda hebben zoals jij het hebt over Amsterdam . Dat is géén flauwekul en een uitkering van de Bijstand is bij mijn weten echt geen vetpot. En als je er een uitkering hebt dan wordt je scherp gecontroleerd. Of je niet ergens een vriendin of een vrienje hebt met een uitkering. Want twee uitkeringen op één adres dat mag niet. Dat is echt scherpslijperij. Net als het verhaal van d e moeder met de tas boodschappen van de Albert Heijn. Echt een jachtverhaal. Helpen van iemand die het niet breed heeft kan veel eenvoudiger, gewoon via de bank. Je denkt toch niet dat het echt industrieel witwassen is? Hooguit een klein handwasje in een bidet., daar kraait geen haan zich schor naar. Nee, Van der Horst laat dingen zien die je aan het denken zetten. Ik ben het zelden met em eens, maar ik zou em niet willen missen. Echt niet.

Poeha
Poeha13 feb. 2021 - 22:43

Het is flauwekul om Breda te noemen. In die stad zijn daklozen het beste af. Waarom niet andere centrale gemeenten bij toenaam noemen die al jaren veel minder uitkeren dan Breda?

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 feb. 2021 - 19:30

@ Poeha, Je hebt 100% gelijk. Als dakloze kan je bijna nergens beter zitten dan in Breda, dus Breda er uit lichten als voorbeeld is onterecht.

Winterdepressie
Winterdepressie12 feb. 2021 - 20:20

Wat de actual fuck? Was het ooit niet zo dat huurbijstand BOVENOP bijstand kwam????? Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Dit is van een "zum kotzen" niveau dat niet ver verwijderd is van een bepaalde toeslagenaffaire...

Hank Nozemans
Hank Nozemans12 feb. 2021 - 19:50

Dat gaat wel heel ver.

Frans Cobben
Frans Cobben12 feb. 2021 - 18:37

Zie de hulp aan dakloze mensen in de Annakerk aan de Haagdijk in Breda Centrum. Bergen op Zoom is in WestBrabant centrumgemeente voor opvang van zwervers, er is een tent bijgebouwd voor daklozen.

C@io1
C@io112 feb. 2021 - 18:32

De vereisten cf. De website v rijksoverheid zijn cumulatief v de begripsbepaling 'dakloze': 1. Geen adres en 2. Geen postadres en 3. Geen tijdelijk geen (maatsch.) opvang Overige vereisten: 1a: inschrijving gemeente 1b: postadres cq briefadres Dus inschrijven postbus huren en dan de periode v aanvraag bijstand overbruggen met hulp vanuit de sociale kaart in de regio.

C@io1
C@io112 feb. 2021 - 18:24

Het ophalen vd post etc. zal dan wel daar moeten gebeuren v de 3500 euro netto jaarlijks..verder weet ik niet hoe de doelgroep in nl. er voor staat qua bankrekeningen. Daar deze korting voor een alleenstaande dakloze staat v een korting v circa 307 euro extra maandelijks op een regulier bijstandsbedrag welk reeds rondom het netto bestaansminimum ligt vd doelgroep, gezien geen juridische gronden voor de voorziening v bijstand in formele zin! Zie onderstaande link in geval van menselijkheid: https://www.allsafe.nl/

frankie48
frankie4812 feb. 2021 - 18:22

Het stiekeme in dit verhaal komt wel overeen met een onderdeel van de opleiding in het kasteel (KMA) van Breda, namelijk hoe je met tijgeren een vijand kunt gaan overvallen!

C@io1
C@io112 feb. 2021 - 18:17

Willen de mensen welk hier bekend zijn met de sociale kaart in gemeente Breda en diens professionals, aub mij een gunst doen. Doormiddels v dit bericht kenbaar te maken aan de mensen welk zich inzetten v deze doelgroep, als ook in overige regio's waar deze onderhavig is aan zulks beleid. Allsafe miniopslag biedt postbussen als service aan zonder inschrijfgeld voor iets minder dan 200 euro per jaar. Dit zou betekenen bij het betalen v het exacte bedrag dat een in dat geval werkelijke dakloze enkel nog vaste huisvesting ontbeert en aanspraak zal kunnen maken op de 3500 euro netto besparing welk gebaseerd is op de getallen van Cruise inzake een alleenstaande dakloze. Ik zou namelijk niet weten waarom dit aan de zuidas wel toegestaan zou zijn voor Britse rechtspersoonlijke firma's en niet voor de minst draagkrachtigen in onze samenleving qua goed fatsoen. Dus gaarne..iedere social worker, straatcoach, vertrouwenspersoon welk zich inzet vd doelgroep, verken dit gebied. Dit is inhumaan zelfs als het juridisch niet het kenmerk wederrechtelijk of onrechtmatig kent. Hier moet een constructie v verzonnen kunnen worden via deze private dienstverlener (landelijk)! Grt

1 Reactie
C@io1
C@io112 feb. 2021 - 18:22

Het ophalen vd post etc. zal dan wel daar moeten gebeuren v de 3500 euro netto jaarlijks..verder weet ik niet hoe de doelgroep in nl. er voor staat qua bankrekeningen. Daar deze korting voor een alleenstaande dakloze staat v een korting v circa 307 euro extra maandelijks op een regulier bijstandsbedrag welk reeds rondom het netto bestaansminimum ligt vd doelgroep, gezien geen juridische gronden voor de voorziening v bijstand in formele zin!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -12 feb. 2021 - 18:07

Depla heeft eindverantwoordelijkheid; hij kan zelfs dreigen tot opstappen of het probleem doorschuiven naar het Ministerie in Den Haag. Hoe de vork precies in steel zit weet ik niet maar ik acht bureaucraten zeer in staat tot idiote maatregelen om een dubbeltje te besparen. Vervang Depla door Omtzigt is mijn eis, en wel voor die andere ambtenarenbijeenkomst die carnaval heet.

Zapata
Zapata12 feb. 2021 - 17:31

Rechtse PvdAerts proberen er weer een punt aan te lullen als zouden mensen die dakloos zijn geen recht hebben op een bijstandsuitkering. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-dak--en-thuislozen-in-de-bijstand Gelul natuurlijk weer, een postadres is voldoende en daarbij krijgt de dakloze hulp.

Visionair NL
Visionair NL12 feb. 2021 - 17:12

Goed stuk. Stuur ze naar huis. Allemaal.

1 Reactie
Poeha
Poeha12 feb. 2021 - 19:57

Heeft u enig wat de hoogte is van een daklozen uitkering in andere centrum gemeenten? Blijkbaar niet, want in die gemeenten mogen de personen blijven (tipje van de sluier: lager dan in Breda)

Paul250371
Paul25037112 feb. 2021 - 16:12

Zielloze lage hufters.

Roes2
Roes212 feb. 2021 - 16:10

'Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen. Net als de aardbevingsschade in Groningen trouwens.' Ik vrees het ergste na de verkiezingen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2021 - 16:04

Dit artikel is niet gebaseerd op correcte informatie. Het artikel in de stentor overigens ook niet en daar lijkt de tekst van Van der Horst op gebaseerd. Formeel hebben mensen zonder vaste verblijfplaats geen recht op bijstand. Gelukkig proberen veel gemeente ook oplossingen te bieden. Of het handelen van het college in Breda echt zo bescheten is kan je pas vaststellen als de feiten bekend zijn.

6 Reacties
Rode druppel
Rode druppel12 feb. 2021 - 17:30

Daan. Klopt wat u schrijft. Toch is dit een schandaal in mijn ogen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2021 - 19:05

@ Rode druppel Jij schrijft: Toch is dit een schandaal in mijn ogen. Als het inderdaad een besluit is zoals staat in het artikel vind ik het ook schandalig. Maar ik denk dus dat het artikel niet correct is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 7:53

Ze hebben wel recht op bijstand, mits een postadres en kunnen veelal een brief/postadres bij de gemeente zelf aanvragen. Wel heeft de gemeente er o0ok dan recht op een door de gemeente te bepalen bedrag voor nachtopvang in mindering te brengen indien zij daar geen gebruik van maken. Dit alles alleen in kerngemeenten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 17:49

het briefadres is in principe ook tijdelijk

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 10:06

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Wel heeft de gemeente er o0ok dan recht op een door de gemeente te bepalen bedrag voor nachtopvang in mindering te brengen indien zij daar geen gebruik van maken. Nee, de gemeente kan gewoon het inkomensdeel van de uitkering dat bedoeld is voor de woonlasten inhouden. Ongeacht of er nachtopvang wordt geboden. In veel gemeenten is een zogenaamde bankslapersregering van toepassing. https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/bankslapersregeling-voor-zelfredzame-daklozen.11291940.lynkx

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 feb. 2021 - 22:29

Ik heb niet aangegeven of het is omdat ze er geen gebruik van kunnen maken of het niet doen of per definitie. Ik kon dat niet zo concreet, niet zo duidelijk terugvinden in de regelgeving.

Kuifje3
Kuifje312 feb. 2021 - 15:55

Op zich is het niet eens een echt idioot idee om mensen zonder woonlasten dat deel van de uitkering wat daarvoor bedoeld is niet uit te keren. Ik zou daar overigens niet zomaar voor zijn. Mensen zonder woning zijn ook vaak mensen die daar door schulden in terecht zijn gekomen. Je ontneemt ze zo een kans er weer bovenop te komen. Wat wel idioot is dat is dat zoiets in een willekeurige gemeenteraad wordt voorgesteld en dat dit geen landelijk issue is. Het is een stukje loonbeleid en woonbeleid voor een hele specifieke groep. Loonbeleid hoort via de loonbelasting te worden geregeld en woonbeleid via BiZa of Volkshuisvesting. Dat zijn dus centrale overheidstaken waarover dan via de 2e kamer over gediscussieerd kan worden.

Zapata
Zapata12 feb. 2021 - 15:50

Ja prachtig die rapportjes, ik ken ze zo goed van allerhande organisaties die zich graag verschuilen achter wollig taalgebruik. Die krengen worden ook nog eens vele malen uitgeprint waarna ze in een bureaula liggen te verstoffen. Echt, ze denken dat echt..... kort een dakloze op zijn uitkering want dan gaat hij/zij sneller werk zoeken. En ze denken dat die mensen voordeeltjes hebben omdat ze geen woning hebben en daarom wel met minder toe kunnen. Volledig van het padje afgeraakt die politici van de VVD/D66/PvdA.

Cruise
Cruise12 feb. 2021 - 15:27

In de gemeente waar ik woon is deze verlaging van de uitkering wegens ontbreken woonlasten met 20% ook al jaren de normaalste zaak van de wereld en ontvang je dus als dakloze alleenstaande ( ingaande 1 januari 2021 ) niet €1075,44 netto inclusief vakantiegeld per maand maar € 768,17 netto per maand inclusief VT. Wel wordt de bijdrage bij verblijf in de plaatselijke Nachtopvang ad €5,- per nacht via de bijzondere bijstand betaald dus een dakloze die hier zeg 20 nachten slaapt hoeft niks te betalen nu dit door de instantie achterlangs bij de gemeente wordt gedeclareerd. Ook heeft de dakloze recht op de Zorgtoeslag ad €100,- per maand en na drie jaar op minimum elk jaar recht op de individuele inkomenstoeslag ad €400,- per jaar. Het is natuurlijk geen vetpot maar ik vind dit tov een alleenstaande in de uitkering die een woning heeft niet onredelijk gezien het feit dat deze veel meer lasten heeft.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 feb. 2021 - 15:26

Met zulk volk heb je geen PVV of FvD meer nodig.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté13 feb. 2021 - 8:37

Die crypto-fascistische bewegingen hebben we in alle denkbare gevallen niet nodig. Mogen ze net zo krijsend en miserabel als hun eigen wereldbeeld ten onder gaan...

Mark Huysman
Mark Huysman12 feb. 2021 - 15:13

Mocht iemand nog twijfelen aan het a-sociale karakter van de PvdA dan lijkt me dit wel doorslaggevend. De PvdA is net zo harteloos en schofterig neoliberaal als de VVD en D66. Stem NIET op Ploumen als je een ander beleid wilt.

12 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman12 feb. 2021 - 15:18

Overigens, de heren en dames Depla, Avank Quaars, Bos, De Beer, De Bie en Haagh pakken per persoon jaarlijks meer dan 100.000 euro. Dit slag zakkenvullers bepaalt vervolgens dat mensen die al helemaal niks hebben met nog minder kunnen. Dit is het echte tuig.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2021 - 16:01

@ Mark Huysman Jij schrijft: Mocht iemand nog twijfelen aan het a-sociale karakter van de PvdA dan lijkt me dit wel doorslaggevend. Zoek eerst eens op in de participatiewet of daklozen wel rechts op bijstand hebben. Dan zie je van niet. Er is hier dus sprake van een speciale regeling. Je kan je beter eerst een verdiepen in het onderwerp voordat je conclusies trekt. Van der Horst overigens ook.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 feb. 2021 - 16:30

Mark, laat ik je vertellen dat ik het hartgrondig met je eens ben. Het is het zoveelste bewijs dat ons land vergeven is van PvdA'ers, die boven zijn komen drijven en hun positie verdedigen daarbij vergeten dat ze eigenlijk ooit een andere missie hadden. Er moet bestuurd worden in Nederland, maar helaas is het aantal bestuurders met sociaal gevoel sterk in de minderheid. Daar moeten de partijen,kiezers wat aan doen.

vdbemt
vdbemt12 feb. 2021 - 16:37

Ik had even hoop dat dit walgelijke nieuws niet waar zou zijn. Het is, met ondermeer ook een overheid die in dit tijdperk tot institutioneel racisme is overgegaan, overduidelijk hoe liberaal 'we' geworden zijn. Dat PvdA- maar ook D66-vertegenwoordigers zich zo enorm verlagen, had ik toch niet verwacht. Ploumen en Kaag zouden er goed aan doen hier in te grijpen.

Zapata
Zapata12 feb. 2021 - 16:47

/Dat PvdA- maar ook D66-vertegenwoordigers zich zo enorm verlagen, had ik toch niet verwacht./ Participatiewetgeving alweer vergeten? Ook PvdA. Moestuintje? Ook PvdA. Verhoging pensioen leeftijd? Ook PvdA. Versoepeling ontslagrecht? Ook PvdA Flexibilisering arbeidsmarkt? Ook PvdA. Decentralisatie en privatiseringen zorg? Ook PvdA. Ik stop maar even, of u moet nog meer wensen?

Mark Huysman
Mark Huysman12 feb. 2021 - 18:59

@DaanOuwens Daklozen hebben geen recht op bijstand? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-dak--en-thuislozen-in-de-bijstand “Om recht te hebben op bijstand heeft u als dak- en thuisloze een briefadres nodig. Deze kunt u aanvragen.” (met dank aan Zapata)

vdbemt
vdbemt12 feb. 2021 - 19:34

@daan Ouwens "Jij schrijft: Mocht iemand nog twijfelen aan het a-sociale karakter van de PvdA dan lijkt me dit wel doorslaggevend.... Zoek eerst eens op in de participatiewet of daklozen wel rechts op bijstand hebben. Dan zie je van niet. " En dat vind jij wél sociaal ??

Max_Konijn
Max_Konijn12 feb. 2021 - 20:25

Tja, vraag is wie het allemaal gaat betalen.. ik betaal de helft van m‘n inkomen aan belasting, ik sla deze ronde dus liever even over.

Mark Huysman
Mark Huysman12 feb. 2021 - 20:48

Hoofdschuddend Voor jou en andere mensen die daklozen willen laten verrekken bestaat de VVD. De PvdA pretendeert sociaal te zijn maar is in de praktijk dus even schofterig als de VVD. Dat is de les van Breda.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2021 - 9:55

@hoofdschuddend. "Ik betaal de helft van m‘n inkomen aan belasting," Dan heb je een heel goed inkomen.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2021 - 9:57

@Hoofdschuddend. Toevallig ook een eigen huis met een hypotheek? Dan krijg je ook een heel leuk sommetje terug.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2021 - 9:59

@Zapat. Ja. Allemaal terecht genoemd. Daarbij vergeet je 1 ding: dat was allemaal samen met de VVD. Een ontzettend grote fout.

Bert de Vries
Bert de Vries12 feb. 2021 - 15:11

Depla hoort te zeggen dat deze maatregel van tafel gaat of dat hij vertrekt. Dat een psychopaat op het gemeentehuis iets als dit bedenkt, is voorstelbaar. Maar dat een heel college zich hierachter schaart, is de gruwel voorbij. Eén stap verder, en het college biedt de arme sloebers een gratis laatste avondmaal inclusief slaapmuts in ruil voor vrijwillige euthanasie.

5 Reacties
C@io1
C@io112 feb. 2021 - 18:40

'Brood en spelen' Bert, maak kennis met de tributes en de hunger games.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2021 - 21:09

Bert de Vries Wat ik hierover kan vinden is; recht op bijstand (briefadres vaak te krijgen bij gemeente) en de gemeente mag, indien de dakloze geen kosten heeft voor nachtopvang, een bedrag in mindering brengen op de bijstandsuitkering. Ze noemen het daklozen-uitkering. Verder weet ik het ook niet. Kan geen eenduidige noch concrete regels vinden hieromtrent.

Bert de Vries
Bert de Vries13 feb. 2021 - 11:21

Minoes, in mijn jeugd was een dakloze een uitzondering. Tegenwoordig vind je ze in elke stad in grote aantallen. Ze zijn geen uitzondering meer maar een standaard onderdeel van de samenleving. Ze horen er bij. Ik noem die ontwikkeling verpaupering. Dat geldt ook voor de beleidskeuze van het College in Breda. Ze kunnen kiezen, in vrijheid. Ze zijn moreel noch juridisch verplicht tot de keuze de is gemaakt. Daklozen zijn zonder uitzondering straatarm. Een centje extra kunnen ze wel gebruiken. Maar goed, dat is de menselijke maat. En daar is het College in Breda niet op berekend. Voeg daar nou eens aan toe, voor de lol, dat de beschikbaarheid van woonruimte voor daklozen het gevolg is van overheidsbeleid, dan zou je bijna zeggen dat voor daklozen geldt dat ze huursubsidie plus daklozentoeslag kunnen ontvangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 5:57

Bert de Vries Daar hebben we geen verschil van mening over. Het moest niet mogen in een land als Nederland, ook gezinnen met kinderen worden rücksichtslos uit hun huizen gezet. Mensen die gaan scheiden hebben geen huis meer. Vanwege de kostdelers regeling met dank aan Jetta moestuintje PvdA ,durven veel mensen familieleden, ook niet meer tijdelijk in huis te nemen heb ik begrepen. We gaan steeds meer op Amerika lijken, of laat dat gaan maar weg. Dat heb ik hier immers al jaren geleden geschreven. Je zag het in alles. Ofwel terug naar de jaren 30 zoals ik het toen ook al noemde om het bij Nederland te houden.

Bert de Vries
Bert de Vries15 feb. 2021 - 9:39

Minoes, van a tot z met je eens. En dan te bedenken dat deze ontwikkeling niet nieuw is, maar gewoon het herstel van de oude verhoudingen. Nog een jaar of vijftig en we hebben weer eeuwenlang pharao's, priesters en volk.