Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De boodschapper moet dood

  •  
29-04-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De redactie van Joop is vervaarlijk bezig als ze de straat blijkbaar alleen een podium wil geven als we ze als presentatoren op Radio 1 meteen in een hoek zetten
Onder de kop “Propaganda voor rassenscheiding en ‘minder, minder’ bij de NTR” haalde de redactie van Joop eind vorige week uit naar ons programma 1-op-straat op Radio 1. Aangezien ik een van de twee vaste presentatoren ben, voel ik me geroepen te reageren op het foute en tendentieuze artikel, dat de plank niet alleen volledig misslaat, maar ook nog eens getuigt van een mening die in mijn ogen vervaarlijk is en zienden blind maakt, of erger bewerkstelligt.
In ons Radio 1-programma, dat met een fraaie oude Canadese bus door Nederland trekt, spraken wij twee keer binnen een week met bewoners en bobo’s uit de Scheveningse wijk Duindorp, waar blanke bewoners allochtone bewoners niet moeten. En wegpesten. Zelf heb ik dat in de uitzending tot drie keer toe racisme genoemd, en ook mijn presenterende college Marianne van den Anker is die mening toegedaan, daar waar het de feiten betreft. Punt uit. Dat zal ieder weldenkend mens met ons eens zijn.
Wat en wie schetst onze verbazing, dat Joop zo ongeveer de mening is toegedaan dat wij de gasten in de tweede uitzending hun opwachting maakten, monddood hadden moeten verklaren. Of geen spreektijd hadden moeten geven. Of tegengas.
Inderdaad, de gasten hadden allemaal een uitgesproken rechtse signatuur, misschien zelfs wel extreem-rechts. Maar moeten wij als 1-op-straat op Radio 1 niet voldoen aan de slogan van Radio 1? “Het nieuws van alle kanten” is die slogan. De redactie van Joop wil blijkbaar liever niet dat we die andere kant laten horen. Maar moeten we dan, net als de VARA vaak doet, “screenen” op links en politiek correct? Ik hoop en denk van niet. Wij maakten de afweging ook het andere geluid te laten horen, omdat het een geluid was dat door de media teveel genegeerd werd in de week daarvoor. Mijn baas bij de NTR verwoordt dat fraai: “Het is politiek correct om het niet te laten horen.  Dit zijn mensen die het geluid van die wijk vertegenwoordigen.”
Ik zeg : 1-op-straat is 1-op-straat, niet 1-van-de-elite. Anders hadden we het programma wel die naam gegeven. Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor meer evenwicht in de uitzending, maar we hadden de week daarvoor alleen maar de ene kant gehoord, zonder evenwicht, dus dat billijkte onze keuze om dit keer alleen de andere kant te laten horen.
Waar ik me het meest slecht bij voel is de wijze waarop mijn college Marianne –de boodschapper (want presentator) van het andere nieuws- door de redactie van Joop wordt afgeschilderd als zo ongeveer de duivel in eigen persoon. Lees even mee hoe men haar kwalificeert:
De interviewer, een oud-politicus van Leefbaar Rotterdam, stelde amper een kritische kanttekening bij en liet ze leeglopen over het volgens haar ‘vermeende racisme’ […] Presentator Marianne van den Anker heeft generaliseren over bevolkingsgroepen als handelsmerk […]Van den Anker laat alle beweringen de vrije loop […] Ze raakte enkele malen in opspraak, onder meer vanwege haar voorstel zwangere Antilliaanse tieners gedwongen een abortus te laten ondergaan.
En zo gaat het nog wel even door her en der. Het is een regelrechte aanval op een neutrale presentator, die blijkbaar in de ogen van Joop zelf tegengas moet geven, onder het motto dat als je dat niet doet, je het vast met ze eens bent. En dus –hoewel het er niet met zoveel woorden staat, maar wel in suggestie door het artikel zweemt- van den Anker ook extreem-rechts is.
Welnu, dat is Marianne niet. Ik vermoed zelfs dat ze meer sociale bagage in haar donder heeft dan menig linkse ideoloog. Los daarvan: aanvallen op de persoon zijn zwak en onbehoorlijk.
Stel nou eens dat 1-op-straat dezelfde mensen gaat selecteren als bijvoorbeeld DWDD. Vaak dezelfde koppen, zeer vaak dezelfde meningen. Dan krijgt de luisteraar of de kijker een eenzijdig en gekleurd beeld en gaat hij of zij denken dat het “ene” de enige waarheid is. Zonder te horen of zien dat het “andere” ook een waarheid is, al vind je die waarheid nog zo abject…
Ik ken voorbeelden van permanent politiek correct zijn en de andere kant geen beeld en geluid geven die slecht zijn afgelopen. Ik vind dat fout. Wat ik daarnaast tendentieus vind, is het feit dat een van de gasten wordt afgeschilderd als een kloon van Wilders. Op de vraag of hij een oplossing ziet concludeert Joop: “Niemöller lanceert zijn eigen variant op ‘minder, minder’: “Ik denk gewoon een beetje minder globalisering, ik denk dat we dan een heel eind komen.” Tja, zo kan je alles wel je eigen kleur geven.
De redactie van Joop maakt mijn college Marianne zwart (onbedoeld grappige kleur in deze) en is vervaarlijk bezig als ze de straat blijkbaar alleen een podium wil geven als we ze als presentatoren op Radio 1 meteen in een hoek zetten. Ja, zo maak je zienden blind. Voor wat er ook op straat te horen is. Het is een onderstroom in onze samenleving, en geen kleine, zoals onderzoek van Maurice de Hond bevestigt.
Ik wou dat ik het programma gepresenteerd had die avond. Benieuwd welke kwalificaties ik naar mijn kop had gekregen. Want de Grieken zeiden het al: de boodschapper moet dood. Hebben ze erg goeie ervaringen mee gehad, Joop!

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor