© Foto: Mahmoud Hosseini
Ik ben niet zo verbitterd als Shervin zich verbeeldt. Er zijn niet alleen tegenstanders die de dood gevonden hebben in Iran maar ook duizenden functionarissen en aangang van regime zijn door de oppositie gedood (en ja door de vooral seculiere politiek). Dit is politiek en de politiel blijft niet altijd zonder gevolgen. Raisi behoort tot de conservatieve sjiete theocratie van Iran en is zoals Khamaneyi een verenigende politicus. Ze vormen de meerderheid. Daarnaast zijn er natuurlijk de hardliners (verenigd rondom RG en Basij) en de zogenaamde gematigde (neoliberale) politiek. Tot nu toe wisten de conservatieven en neoliberalen de RG en hardlijners buiten politieke macht houden en hen aansturen op ideologische trainen zoals in Irak, Syrie enz. (de Qods brigade). Maar door het falen van neoliberale gematigden (gesteund door seculiere middebklasse) om de problemen aan te pakken is juist de stedelijke middenklasse zich uit veld getrokken. Conservatieve Raisi, gesteund door hardliners en delen van neoliberalen, is de logische keuze na 8 jaar Rouhani. Ik ken niet bekende hervormers of gematigde politici die tegengehouden zijn om als kandidat deel te nemen in verkiezingen. Daarom stond al van te voren vast dat Raisi gaat het worden. En ik vind het feit dat de helft van Iraniers op hem gestemd hebben en de andere helft geen politiek te vertrouwen (gematigde) aansprekers gevonden hebben, een”bittere glimlach” voor in het buitenland genestelde oppositie.
Triest! Hopelijk komt er snel een democratie in Iran. De atoomdeal opblazen, zoals Trump gedaan heeft, draagt daar juist niet aan bij, maar maakt het de haviken alleen maar gemakkelijker.
@Jaapbo Maar een deal afspreken waarbij Iran heimelijk toch doorgaat lijkt me ook naief. En gebleken is dat het Atoomagentschap niet overal 'bij' mocht. Wat / wie kan je dan nog vertrouwen?
Degenen die nu nog steeds Trump verwijten dat hij de atoomdeal opblies moeten toch eens achter de oren gaan krabben. Of gaan ze nu framen dat de 'verkiezing' van deze beul ook nog de schuld van Trump is? Lees de column van Ashwin Elian van deze week en huiver. De nieuwe president van Iran deugt echt niet. Vergeleken met hem is Kim Yung Un een labrador en Idi Amin, Obote en Bokassa Chihuahuas. De diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Saudi Arabië zullen heel snel genormaliseerd worden.
Een mogelijk oplossing is een "korte klap", een allesvernieigende aanval. waarbij de volledige Iraanse regering, de raad van hoeders, alle hoge ambtenaren en alle hoge officieren van de Republikeinse Garde worden uitgeschakeld. In de hoop dat daarna een volksopstand uitbreekt en een pro-Westerse regering wordt gevormd.
EenMening pleit voor moorden. Die zag ik niet aankomen maar achteraf verbaast het me niet. Dick Cheney in de dop. Hopelijk blijft jouw invloed beperkt. SA is zeker een voorbeeld voor jou gezien ze fijn met het Westen samenwerken
Mening: `en mogelijk oplossing is een “korte klap”, een allesvernieigende aanval. (let op je spelling) waarbij de volledige Iraanse regering, de raad van hoeders, alle hoge ambtenaren en alle hoge officieren van de Republikeinse Garde worden uitgeschakeld.' Mening waant zich God die wederom een genadeloze genocide proclameert ten gunste van de blanke suprematie. Blind van gewaande superioriteit brallend dat een volksopstand een pro-Westerse regering in het zadel zou helpen. Typisch domrechtse gedachtengang. Alsof het Westen zaligmakend zou zijn. Dat hebben we gezien bij de US ingrepen in Korea en Vietnam. Gelukkig hebben de Yanks verloren. Ik ben geen fan van het Ayatollabewind, maar ze hebben nooit aan externe agressie gedaan. En wellicht zit er een hoop propganda bij het verhaal. Mocht het arrogante zg. `Westen' een preventieve klap willen uitdelen aan Iran, hoop ik dat de Republikeinse Garde op effectieve en adequate wijze korte metten maakt met de agressor, wie dat dan ook is.
@Paul @Hannes Iran wordt nu geleid door een de slager van Teheran. Hij staat aan het hoofd van een misdadig regiem dat ook nog eens een bedreiging is voor Israël. Het moet daarom coûte que coûte voorkomen worden dat dit regiem de beschikking krijgt over atoomwapens.
@Hannes Het uitschakelen van een misdadig regiem is geen genocide. Genocide is volkerenmoord, bekende voorbeelden zijn de Armeense genocide, de Holocaust, de Rwandese genocide, de genocide op Yezidi's en die op de Rohinja's.
@Hakkepuf [Degenen die nu nog steeds Trump verwijten dat hij de atoomdeal opblies moeten toch eens achter de oren gaan krabben.] Natuurlijk joh, want zonder deal gaat het veel beter, nietwaar? [Lees de column van Ashwin Elian van deze week en huiver.] De man heet Afshin Ellian. En hij is aan de Elsevier-borreltafel al zo’n twintig jaar een van de grootste raaskallers en ophitsers tegen alles wat hem niet bevalt, aanvankelijk met zijn makker Leon de Winter, na de scheiding (transfer van De Winter naar de Telegraaf) solo. Hij is de laatste aardbewoner die blijft beweren dat de inval in Irak in 2003 een puik project was. [De diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Saudi Arabië zullen heel snel genormaliseerd worden.] Dat denk ik niet, maar so what? Saudi en de VAE zoeken al sinds een tijdje toenadering tot Iran, in tegenstelling tot Israël, dat de dreiging tegen Iran alleen maar opvoert.
@EenMening [Een mogelijk oplossing is een “korte klap”, een allesvernieigende aanval.] Toe maar, en wie zou die moeten uitdelen? Dat was in Irak ook zo’n succes hè, die regime change die geen regime change mocht heten.
De mensen uit Iran kwamen dan ook massaal niet op. Die bleven thuis. In Nederland kwamen ze ze massaal wél lop , en achteraf wordt gedaan of ze allemaal thuis zijn gebleven. Dus wat is het verschil?
Er waren helemaal geen verkiezingen. Het moordenaarsregime plaatste een nieuwe leider naar voren en noemde dat voor de bühne 'verkiezingen'. Precies zoals Putin dat doet, Xi Jinping, Kim Jong-un, of leiders van andere Arabische staten. Dat de dictators juist Ebrahim Raisi posteren is een diepe belediging. Qua mensenrechten, voor de wereld en vooral voor nabestaanden van de 10.000 Iraniërs die de schurk heeft vermoord. Of deze keuze al dan niet goed uitpakt voor de relatie van Iran met de rest van de wereld, of voor Iraniërs die graag vooruit willen ipv. nog verder terug getrapt te worden naar het stenen tijdperk is maar de vraag. Voor het Iraanse gezin dat ik ken en dat spreekt namens veel achterblijvers is dit het zwartste scenario, een nachtmerrie.
verkiezingen waar je niet kunt kiezen omdat alle kandidaten voor hetzelfde staan dat hebben we hier ook
@Griezel Je weet echt niet wat je zegt.Vergeleken met Iran en veel andere landen is Nederland een paradijs met een aantal first world problems. Iraniërs doen het buiten Iran meestal erg goed. Maar in Iran zelf krijgen ze niets van de grond.
EenMening, Het zijn vaak dezelfden die bij een artikel over iran, meer specfiek deze terreur-president, bewust het onderwerp mijden. En over iets anders beginnen. Let er maar eens op: veelzeggend en leer zaam!
@Griezel Je bent echt van het padje: Iran vergelijken met NL. Ga je heel gauw schamen, wat een droevig statement. Een belediging voor de Iraniers hier.