Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De beste artikelen om te lezen op 4 mei

  •  
04-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26213709804_158f9c26fb_o
Op 4 mei herdenkt Nederland “allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Om 20.00 uur zal traditioneel twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna bij diverse plechtigheden zal worden gesproken door hoogwaardigheidsbekleders en kransen zullen worden gelegd.
Ook in de media wordt veel aandacht besteed aan het fenomeen herdenken, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in het bijzonder. Hieronder de beste artikelen van de dag over het onderwerp:
Volkskrant: Waarom Maria zweeg
"Nadat haar man Jan was gestorven in een Duits concentratiekamp, besloot Maria de Visser om nooit meer over het verleden te praten. Het dorp zweeg mee. Zeventig jaar later gaat hun kleindochter op zoek naar het verhaal dat ontbreekt. Hoe Jan de Visser werd verraden en waarom zijn vrouw er nooit meer over sprak."
"Salo Muller, Holocaustoverlevende en in de jaren zestig en zeventig fysiotherapeut van het grote Ajax, vocht met de NS om genoegdoening vanwege hun rol bij de Holocaust. ‘Het moet wel een punishment zijn.’"
"Ze was onverschrokken en ze had geluk. Betty Bausch-Polak heeft na de oorlog meer dan vijftig jaar niet over haar ervaringen gesproken. Maar de honderdjarige weet alles nog."
"“Het krioelde van de Duitsers”, vertelt de destijds 19-jarige Kees Mijnster hierover. Hij is één van de honderden jongens die die dag op hardhandige wijze zijn opgepakt en weggevoerd naar kamp Amersfoort. In de documentaire De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders – vanavond om 20.30 uur op NPO 2 – is Mijnster één van de overlevenden die zijn verhaal vertelt."
"Als onderzoeker van oorlogsmisdaden bezocht Ben Ferencz concentratiekampen. Deze ‘blik in de hel’ bepaalde de rest van zijn leven. Zijn inzet en eigenwijsheid hielpen het internatio­naal recht vooruit. Ferencz is de enige nog levende aanklager van de Neurenbergprocessen en werkt nog elke dag."
"Joop Waterman (75) is geboren in het concentratiekamp waar zijn vader gedwongen werd wedstrijden te boksen. Een reis terug naar zijn geboorteplaats."
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.