Joop

De beste artikelen om te lezen op 4 mei

  •  
04-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26213709804_158f9c26fb_o
Op 4 mei herdenkt Nederland “allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Om 20.00 uur zal traditioneel twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna bij diverse plechtigheden zal worden gesproken door hoogwaardigheidsbekleders en kransen zullen worden gelegd.
Ook in de media wordt veel aandacht besteed aan het fenomeen herdenken, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in het bijzonder. Hieronder de beste artikelen van de dag over het onderwerp:
Volkskrant: Waarom Maria zweeg
"Nadat haar man Jan was gestorven in een Duits concentratiekamp, besloot Maria de Visser om nooit meer over het verleden te praten. Het dorp zweeg mee. Zeventig jaar later gaat hun kleindochter op zoek naar het verhaal dat ontbreekt. Hoe Jan de Visser werd verraden en waarom zijn vrouw er nooit meer over sprak."
"Salo Muller, Holocaustoverlevende en in de jaren zestig en zeventig fysiotherapeut van het grote Ajax, vocht met de NS om genoegdoening vanwege hun rol bij de Holocaust. ‘Het moet wel een punishment zijn.’"
"Ze was onverschrokken en ze had geluk. Betty Bausch-Polak heeft na de oorlog meer dan vijftig jaar niet over haar ervaringen gesproken. Maar de honderdjarige weet alles nog."
"“Het krioelde van de Duitsers”, vertelt de destijds 19-jarige Kees Mijnster hierover. Hij is één van de honderden jongens die die dag op hardhandige wijze zijn opgepakt en weggevoerd naar kamp Amersfoort. In de documentaire De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders – vanavond om 20.30 uur op NPO 2 – is Mijnster één van de overlevenden die zijn verhaal vertelt."
"Als onderzoeker van oorlogsmisdaden bezocht Ben Ferencz concentratiekampen. Deze ‘blik in de hel’ bepaalde de rest van zijn leven. Zijn inzet en eigenwijsheid hielpen het internatio­naal recht vooruit. Ferencz is de enige nog levende aanklager van de Neurenbergprocessen en werkt nog elke dag."
"Joop Waterman (75) is geboren in het concentratiekamp waar zijn vader gedwongen werd wedstrijden te boksen. Een reis terug naar zijn geboorteplaats."
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Frits Jansen
Frits Jansen5 mei 2019 - 17:56

Dit jaar "vierde" ik 4 mei in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, 20 km van Berlijn, waar de Nederlandse ambassade een indrukwekkende plechtigheid had georganiseerd.

Bert de Vries
Bert de Vries5 mei 2019 - 11:30

Goed en kwaad, een wereld vol duistere dilemma's. Een wereld waarin veel meer burgers leven dan je je ook maar bij benadering kunt voorstellen. Een wereld waaraan helaas nauwelijks serieus aandacht wordt besteed, waardoor het kwaad vaak veel te laat wordt herkend. Een schitterend boek waarin een brug tussen goed en kwaad wordt geslagen is Stella van Takis Würger. Een uitstekende bespreking, waarin ook de aangeboren neiging tot gemakzuchtig oordelen spijkerherd wordt aangetoond, vind je via https://www.demorgen.be/tv-cultuur/ontmoet-stella-de-joodse-vrouw-die-haar-vrienden-naar-de-gaskamer-stuurde~b9d0fe94/

Buitenstaander
Buitenstaander5 mei 2019 - 11:06

Dank JOOP Redactie voor deze mooie bijdragen. Het is te belangrijk om niet na te denken, waarom we nu bijna 75 jaar een Europese sameleving zien waarin samenwerking een essentieel onderdeel is om oorlog uit te sluiten….

ruma ankka
ruma ankka5 mei 2019 - 10:48

Indrukwekkende vent die Ben Ferecz. Zo’n hoge leeftijd en nog steeds strijden voor rechtvaardigheid. En dat volhouden ondanks dat er iedere keer weer nieuwe wandaden gepleegd worden.

OlavM
OlavM5 mei 2019 - 0:16

Dank, Joop-redactie. Stuk voor stuk interessante en vooral behart(ig)enswaardige artikelen.

kipzonderkop
kipzonderkop4 mei 2019 - 18:32

Altijd nogal gênant dat we 4 mei op de Dam ook de slachtoffers van onze eigen oorlogsmisdaden na WO2 herdenken. Dat kan toch veel beter op de jaarlijkse Indië-herdenking in Den Haag op 15 augustus. Dan kan ook nog eens goed uitgelegd dat zelfs een volk dat zelf net door helden is bevrijd van tirannie in staat is oorlogsmisdaden te begaan. https://www.ad.nl/buitenland/indie-militairen-pleegden-op-grote-schaal-oorlogsmisdaden~a4fc128a/ Altijd veel respect voor de nazaten van koloniale misdadigers dat ze op 15 augustus aandacht vragen voor het feit dat er niet vrijblijvend meegelift kan worden op WO2. WO2 is en moet ons ijkpunt zijn voor onrecht zonder dat hypocrieten daar iets vanaf doen. https://historiek.net/jan-pieterszoon-coen-1587-1629/5545/

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.25 mei 2019 - 11:42

Tergend wat je schrijft. Nederlandse jongens zijn na wo2 opgeroepen om in Nederlands Indië de vrede en rust te herstellen. Mijn opa is ook gegaan, hij was Rotterdammer en heeft de verwoestingen en later de honger en onderdrukking meegemaakt. Om te willen helpen is hij, en vele andere jonge mannen, naar Indië vertrokken, waar ze in een smerige oorlog terecht kwamen, waar velen zijn omgekomen. Jij hebt duidelijk geen enkel idee waar je het over hebt, het zou je sieren respect te tonen.

kipzonderkop
kipzonderkop5 mei 2019 - 16:45

Zeker geen individuele dienstplichtigen zonder bewijs de maat nemen. Maar wel een collectieve schuld erkennen, of is dat ook al teveel gevraagd? Het ''ich habe es nicht gewusst'' excuus dat je opvoert Marcus is ook niet sterk. De misdaden stonden destijds al in de krant. Er waren dienstplichtigen die weigerden een volk dat al ruim 300 jaar werd onderdrukt nog langer met misdadig geweld onder de koloniale knoet te houden. Ook waren er dienstplichtigen die een keer in Indie zelf de brui er aan gaven. Natuurlijk ligt de verantwoording ook niet gelijk verdeeld. Het zijn de koloniale profiteurs en aanhangers die in de eerste plaats verantwoordelijk zijn. Inclusief hun politici. Politici van KVP, CHU, VVD en natuurlijk de draaikonten van PvdA die er altijd bij zijn om het foute mogelijk te maken. Nog steeds.

Satya
Satya5 mei 2019 - 18:08

Marcus A. En dat vind ik dan weer tergend. Altijd alles maar vergoelijken. Het zou je sieren respect te tonen voor de miljoenen slachtoffers van de koloniale periode.

Wilma3
Wilma34 mei 2019 - 18:12

Alle verhalen zijn onbeschrijflijk erg en alles wat er gebeurd is in WOII is heel erg. Te erg om met woorden te omvatten. Toch is dit het eerste jaar dat IK niet met alles stop om 20:00. Ik zal een ander proberen niet te storen maar ik ga door met wat ik aan het doen ben. En dat is nu dit typen met muziek van Snow Patrol op mijn koptelefoon. Waarom? ik vind deze herdenking hypocriet. Het WAS erg en mag Nooit meer gebeuren. Door op 4 mei te herdenken ontkennen we het huidige leed en dat gaat mij steeds meer tegen staan. Hoezo het mag nooit meer gebeuren: het gebeurd! De hooties en de toetsies, hongerdoden in Jemen door de oorlog, alle doden in Syrië, de Palestijnen etc. Zodra we gaan herdenken op een manier waarbij niet wordt gezegd: dit nooit weer. Natuurlijk mag dit nooooit meer gebeuren maart het gebeurde daarna en het gebeurt nu en we draaien massaal ons hoofd de andere kant op.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin4 mei 2019 - 17:30

Op 4 mei herdenkt Nederland “allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Laten we enkele zogenaamde vredesoperaties en openlijke oorlogen de revue passeren. 1. De politionele acties in Indonesië: Een wrede repressie oorlog van Nederland na 1945, om de terechte onafhankelijkheid van het Indonesische volk de kop in te drukken. Nog steeds rust er in Nederland een taboe om eindelijk de moorden op onschuldige burgers door het Nederlandse gezag te erkennen en te komen met herstelbetalingen. Eren we die Nederlandse militairen die daarbij zijn omgekomen eveneens? 2. De oorlog in Korea, waar Nederlandse militairen onder VN vlag aan hebben deelgenomen. Eren we die militaire die daarbij zijn omgekomen eveneens? 4. De repressie oorlog tegen Indonesië om Nieuw-Guinea begin jaren zestig. Eren we die militaire die daarbij zijn omgekomen eveneens? 3. De diverse vredesoperaties in o.a. Irak en Afghanistan, die regelrechte oorlogen kunnen worden genoemd. Eren we die militairen die daarbij zijn omgekomen eveneens? Laten we de herdenking van de doden op 4 mei a.u.b. tot de Tweede Wereldoorlog beperkt houden. Al hetgeen na 1945 gebeurd is hoort daar niet bij thuis. Het verwaterd de goede intentie en bedoelingen. In uw opsomming in uw artikel van artikelen daarover blijkt dat ook duidelijk.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 mei 2019 - 15:09

Het VK herdenkt nog jaarlijks hun gevallenen uit de WOI. Toch kun je je afvragen of het VK niet mede deze oorlog heeft veroorzaakt. Alle militairen, en dat geldt zeker voor dienstplichtigen, vechten in opdracht van hun land. Als ze in die hoedanigheid gesneuveld zijn mag je ze herdenken. Dat is niet ongepast en ongeacht de zaak of het belang dat ze dienden.

Frits Jansen
Frits Jansen5 mei 2019 - 18:03

Misschien is het politiek correct - of juist niet - om die hele waslijst de revue te laten passeren, maar zie ik het te simpel als ik 4 mei relateer aan 5 mei, de dag dat we van de nazi's werden bevrijd? Ik denk dan vooral aan nooit weer fascisme - akelig actueel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 mei 2019 - 17:06

Een goed initiatief, waard om te bewaren en door te geven.