Dit jaar "vierde" ik 4 mei in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, 20 km van Berlijn, waar de Nederlandse ambassade een indrukwekkende plechtigheid had georganiseerd.
Goed en kwaad, een wereld vol duistere dilemma's. Een wereld waarin veel meer burgers leven dan je je ook maar bij benadering kunt voorstellen. Een wereld waaraan helaas nauwelijks serieus aandacht wordt besteed, waardoor het kwaad vaak veel te laat wordt herkend. Een schitterend boek waarin een brug tussen goed en kwaad wordt geslagen is Stella van Takis Würger. Een uitstekende bespreking, waarin ook de aangeboren neiging tot gemakzuchtig oordelen spijkerherd wordt aangetoond, vind je via https://www.demorgen.be/tv-cultuur/ontmoet-stella-de-joodse-vrouw-die-haar-vrienden-naar-de-gaskamer-stuurde~b9d0fe94/
Dank JOOP Redactie voor deze mooie bijdragen. Het is te belangrijk om niet na te denken, waarom we nu bijna 75 jaar een Europese sameleving zien waarin samenwerking een essentieel onderdeel is om oorlog uit te sluiten….
Indrukwekkende vent die Ben Ferecz. Zo’n hoge leeftijd en nog steeds strijden voor rechtvaardigheid. En dat volhouden ondanks dat er iedere keer weer nieuwe wandaden gepleegd worden.
Dank, Joop-redactie. Stuk voor stuk interessante en vooral behart(ig)enswaardige artikelen.
Altijd nogal gênant dat we 4 mei op de Dam ook de slachtoffers van onze eigen oorlogsmisdaden na WO2 herdenken. Dat kan toch veel beter op de jaarlijkse Indië-herdenking in Den Haag op 15 augustus. Dan kan ook nog eens goed uitgelegd dat zelfs een volk dat zelf net door helden is bevrijd van tirannie in staat is oorlogsmisdaden te begaan. https://www.ad.nl/buitenland/indie-militairen-pleegden-op-grote-schaal-oorlogsmisdaden~a4fc128a/ Altijd veel respect voor de nazaten van koloniale misdadigers dat ze op 15 augustus aandacht vragen voor het feit dat er niet vrijblijvend meegelift kan worden op WO2. WO2 is en moet ons ijkpunt zijn voor onrecht zonder dat hypocrieten daar iets vanaf doen. https://historiek.net/jan-pieterszoon-coen-1587-1629/5545/
Tergend wat je schrijft. Nederlandse jongens zijn na wo2 opgeroepen om in Nederlands Indië de vrede en rust te herstellen. Mijn opa is ook gegaan, hij was Rotterdammer en heeft de verwoestingen en later de honger en onderdrukking meegemaakt. Om te willen helpen is hij, en vele andere jonge mannen, naar Indië vertrokken, waar ze in een smerige oorlog terecht kwamen, waar velen zijn omgekomen. Jij hebt duidelijk geen enkel idee waar je het over hebt, het zou je sieren respect te tonen.
Zeker geen individuele dienstplichtigen zonder bewijs de maat nemen. Maar wel een collectieve schuld erkennen, of is dat ook al teveel gevraagd? Het ''ich habe es nicht gewusst'' excuus dat je opvoert Marcus is ook niet sterk. De misdaden stonden destijds al in de krant. Er waren dienstplichtigen die weigerden een volk dat al ruim 300 jaar werd onderdrukt nog langer met misdadig geweld onder de koloniale knoet te houden. Ook waren er dienstplichtigen die een keer in Indie zelf de brui er aan gaven. Natuurlijk ligt de verantwoording ook niet gelijk verdeeld. Het zijn de koloniale profiteurs en aanhangers die in de eerste plaats verantwoordelijk zijn. Inclusief hun politici. Politici van KVP, CHU, VVD en natuurlijk de draaikonten van PvdA die er altijd bij zijn om het foute mogelijk te maken. Nog steeds.
Marcus A. En dat vind ik dan weer tergend. Altijd alles maar vergoelijken. Het zou je sieren respect te tonen voor de miljoenen slachtoffers van de koloniale periode.
Alle verhalen zijn onbeschrijflijk erg en alles wat er gebeurd is in WOII is heel erg. Te erg om met woorden te omvatten. Toch is dit het eerste jaar dat IK niet met alles stop om 20:00. Ik zal een ander proberen niet te storen maar ik ga door met wat ik aan het doen ben. En dat is nu dit typen met muziek van Snow Patrol op mijn koptelefoon. Waarom? ik vind deze herdenking hypocriet. Het WAS erg en mag Nooit meer gebeuren. Door op 4 mei te herdenken ontkennen we het huidige leed en dat gaat mij steeds meer tegen staan. Hoezo het mag nooit meer gebeuren: het gebeurd! De hooties en de toetsies, hongerdoden in Jemen door de oorlog, alle doden in Syrië, de Palestijnen etc. Zodra we gaan herdenken op een manier waarbij niet wordt gezegd: dit nooit weer. Natuurlijk mag dit nooooit meer gebeuren maart het gebeurde daarna en het gebeurt nu en we draaien massaal ons hoofd de andere kant op.
Op 4 mei herdenkt Nederland “allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Laten we enkele zogenaamde vredesoperaties en openlijke oorlogen de revue passeren. 1. De politionele acties in Indonesië: Een wrede repressie oorlog van Nederland na 1945, om de terechte onafhankelijkheid van het Indonesische volk de kop in te drukken. Nog steeds rust er in Nederland een taboe om eindelijk de moorden op onschuldige burgers door het Nederlandse gezag te erkennen en te komen met herstelbetalingen. Eren we die Nederlandse militairen die daarbij zijn omgekomen eveneens? 2. De oorlog in Korea, waar Nederlandse militairen onder VN vlag aan hebben deelgenomen. Eren we die militaire die daarbij zijn omgekomen eveneens? 4. De repressie oorlog tegen Indonesië om Nieuw-Guinea begin jaren zestig. Eren we die militaire die daarbij zijn omgekomen eveneens? 3. De diverse vredesoperaties in o.a. Irak en Afghanistan, die regelrechte oorlogen kunnen worden genoemd. Eren we die militairen die daarbij zijn omgekomen eveneens? Laten we de herdenking van de doden op 4 mei a.u.b. tot de Tweede Wereldoorlog beperkt houden. Al hetgeen na 1945 gebeurd is hoort daar niet bij thuis. Het verwaterd de goede intentie en bedoelingen. In uw opsomming in uw artikel van artikelen daarover blijkt dat ook duidelijk.
Het VK herdenkt nog jaarlijks hun gevallenen uit de WOI. Toch kun je je afvragen of het VK niet mede deze oorlog heeft veroorzaakt. Alle militairen, en dat geldt zeker voor dienstplichtigen, vechten in opdracht van hun land. Als ze in die hoedanigheid gesneuveld zijn mag je ze herdenken. Dat is niet ongepast en ongeacht de zaak of het belang dat ze dienden.
Misschien is het politiek correct - of juist niet - om die hele waslijst de revue te laten passeren, maar zie ik het te simpel als ik 4 mei relateer aan 5 mei, de dag dat we van de nazi's werden bevrijd? Ik denk dan vooral aan nooit weer fascisme - akelig actueel.