Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De belichting van een strijdperk

  •  
17-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
560 keer bekeken
  •  
30615908748_c71f98ee08_k

Je gaat een wereld tegemoet die gisteren ook van jou was, net als vandaag, maar dan anders.

Daar sta je dan. Als jonge Oekraïense man klaar voor vertrek naar Kyiv. Om in de frontlinie te gaan vechten tegen de brute daden die zijn vormgegeven in het hoofd van een Russische machthebber. Je bent achttien jaar en gaat als vrijwilliger de strijd aan met het onrecht dat je land momenteel zo hard treft. Je kent de beelden van tv en misschien wel uit videogames die je speelde met de kameraden die nu naast je staan om jullie gezamenlijke strijdbaarheid te bevestigen. De vraag is of jij, of wie dan ook, ooit klaar kan zijn voor zoveel overmachtsvertoon en harteloosheid, uitgedrukt in aangestuurd geweld. Je hoeft je dit ook helemaal niet af te vragen. Het antwoord is namelijk: nee.

Daar sta je dan. Je uitrusting bestaat uit niet meer dan een trui en een winterjas. Een sportbroek en bijpassende sportschoenen. Een heuptas en kniebeschermers. Een vissershoedje, een opgerolde slaapzak onder je linkerarm en een schietgeweer over je rechterschouder. Het contrast kan niet groter. Je jongemandaad is groots. Is je vertrek gebaseerd op het besef van wat er gaande en nodig is om je geliefde land te verdedigen en je dierbaren te beschermen? Of is dit een verplichting van hogerhand, waardoor je nu niet onbezorgd naar school kan gaan, lol en plannen kan maken en het leven mag gaan ontdekken? 

Daar stond je dan. Na het maken van de foto ging je met je kameraden vastberaden en vol strijdbaar plichtsbesef op weg naar daar waar je geen weet van kan hebben gehad. Elke voorbereiding die er niet was, en ook niet kon zijn geweest, is een gemis. Al kan je niet voorbereid worden op iets wat niemand weet dat staat te gebeuren en dan toch gebeurt. Je gaat een wereld tegemoet die gisteren ook van jou was, net als vandaag, maar dan anders. Het decor van je leven wordt vervangen, de rekwisieten zullen er niet om liegen. Hopelijk blijf je kijken in de verte en zet je soms een stap terug. Voel je niet bezwaard. Er wordt namelijk op je gewacht.

wanneer je de tijd neemt geloof je / in het donker en / vertrouw je op het licht achter de coulissen / een kwestie van geduld neem je voor lief / net als gisteren sluit je je ogen / dan is het er voor even niet / en is er voor even bijna niets / dan een nieuwe morgen die wacht / misschien is het een heldere nacht / kijk even snel om je heen / en naar boven, in de diepte / zie je de sterrenhemel die ons allen verlicht?

wanneer je gelooft in tijd / bedenk je dat er meer zal gaan komen dan is geweest / in het nieuwe licht van deze dag / open jij je ogen / om te zien of je hoop er nog is / net als gisteren en dan / zie je weer de veranderde decors / er wordt van je verwacht en op je gewacht / sluit niet je ogen, je doet ertoe / misschien is er vandaag een blauwe hemel / kijk nog even snel om je heen / en naar boven, in de hoogte / geloof in de kleur die jou volgt en ondersteunt / zolang het niet donker is / is er over- en uitzicht

blijf geloven in de tijd die altijd beschikbaar is / vertrouw op de sterren aan de hemel in het donker / en het oneindige blauw in het licht / net als gisteren / kijk in de verte naar je verleden / tegen elke willekeurige achtergrond die volgt / zal je rol die van mens zijn / vecht en besef: het wordt weer langer licht / misschien sluit je even je ogen want / als je weet dat na donker het licht telkens op je wacht / weet jij als de dag van gisteren / dat er morgen ook weer een morgen komt

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.