Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Belastingdienst is de vader, de burger Britney Spears

  •  
23-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-08-23 om 16.13.16
Een verontrustend bericht in de Volkskrant afgelopen week waarin 25 personen aan het woord kwamen die ten onrechte werden belaagd door de Belastingdienst. Geen slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar mensen bij wie bijvoorbeeld door onbegrijpelijk falen van de fiscus complete salarissen van de buren bij het eigen inkomen werden opgeteld, om daar vervolgens volledig voor te worden aangeslagen. Wie in verweer kwam, kreeg de volle rancune van de Belastingdienst over zich heen: torenhoge boetens en beslaglegging op de inboedel, tot aan de huisdieren toe. Een zoveelste bewijs dat de dienst die het naar eigen zeggen niet leuker kan maken maar wel makkelijker, er niet voor terugdeinst om nagenoeg weerloze burgers te ruïneren.
Wat de ongelijke strijd tussen burger en Belastingdienst nog eens verder bemoeilijkt, is dat naar schatting zo’n twee miljoen Nederlanders moeite heeft met lezen en schrijven. Dat maakt dat voor deze mensen het bureaucratische doolhof van de overheid nauwelijks door te komen is ‘en dus leggen ze zich maar neer bij alles wat er in die blauwe envelop zit’, zegt Ellen Deckwitz in haar Druktemakers-column bij De Nieuws BV, waarin ze de relatie vergelijkt met die tussen popidool Britney Spears en haar vader. Spears werd in 2008 onbekwaam geacht haar eigen belangen te behartigen en onder curatele gesteld van een bewindvoerder, in dit geval haar eigen vader. Sindsdien is ze aan zijn grillen overgeleverd en heeft ze nauwelijks nog iets te zeggen over welk aspect van haar leven dan ook.
Tijd dus om de burger eerder wegwijs te maken, vindt Deckwitz, bijvoorbeeld door al vanaf de brugklas belastingvoorlichting te geven: ‘Dat kan meteen dienstdoen als seksuele voorlichting. Want als je ziet wat voor toeslagendrama’s je te wachten staan bij het krijgen van kinderen, dan denk je wel drie keer na voordat je het zonder voorbehoedmiddelen doet.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2021 - 8:43

Kennen ze bij de belastingdienst niet zoiets als 'de eigen verantwoordelijkheid'.

adamgmail
adamgmail23 aug. 2021 - 14:21

Een zwart uniform met een SS embleem voor de medewerkers van de Belastingdienst zou een mooie cadeau zijn voor de kerst. Maar nu even serieus: wanneer beginnen wij met het ontslaan van incapabele ambtenaren?

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 aug. 2021 - 15:18

Het maffe is dat het gewoon kan. Ik heb verschillende perioden in mijn loopbaan voor overheden gewerkt en incapabele mensen werden gewoon ontslagen. Dossier opbouw, serieuze gesprekken en als het niet hielp ontslag, het vraagt tijd maar het kan. Het is vaak in de loop van de tijd eenvoudiger geworden. Want veel ambtenaren hebben niet eens de formele ambtelijke status. Bij gemeenten heeft vaak tot 20% helemaal geen ambtelijke aanstelling. Maar het probleem zit in de cultuur van de organisatie. Procedures zijn belangrijker dan resultaten. En belangrijker van mensen of burgers. En als het gevolg van de juiste reeks stappen een resultaat is dat bizar is, is er niemand die het opvalt of aan de bel trekt. Soms tref je afdelingen of diensten die het wel goed doen. Maar het is een minderheid. De kwaliteit van het ambtelijk bedrijf is vaak belabberd, en het heeft niets met geld te maken, of middelen dat is niet ruim bemeten maar echt wel voldoende. Het is domheid, traagheid, niet geïnteresseerd zijn, gebrek aan samenhang, gebrek aan zelf kritiek en heldere visie dat soort zaken zijn de oorzaken van een waardeloos ambtelijk apparaat.

lmgikke
lmgikke23 aug. 2021 - 18:38

Dat is het erge. De ambtenaren zijn vaak niet eens incapabel, men voert uit. Door het op de ambtenaren af te schuiven ga je voorbij aan het feit dat de hele organisatie, cultuur verrot is. En waar begint cultuur (verandering)? Juist, aan de top. Dit is het resultaat van decennia neoliberaal beleid, dat ga je niet veranderen met de huidige politiek. Daar van rechts tot links (PvdA, GL ook, met hun gedoogsteun..) men het neoliberale gedachten goed aanhangt.

Karingin
Karingin23 aug. 2021 - 21:53

Ja geef lekker de ambtenaren de schuld...nou zitten daar ongetwijfeld heel wat rotte appels tussen, maar het is toch echt het rechtse beleid, dat tergende wantrouwen, die zogenaamde participatiemaatschappij en die over zijn toeren geraakte bureaucratie dat onze samenleving van binnenuit opvreet. Onze hele cultuur is er inmiddels van doordrenkt. Het ironische is dat men op rechts niets anders weet te verzinnen dan de duimschroeven nóg harder aan te draaien, want ze geloven niet in de maakbare samenleving, maar dít zijn de regels, híer heb je je aan te houen en als 't niet past, dan heb je niet alleen pech maar dan moet je gewoon kapot. En dan heel verbaasd opkijken dat er een fuck-you-maatschappij ontstaat

Freddy2
Freddy224 aug. 2021 - 3:23

@Adamgmail, ik dacht dat incapabel zijn 1 van de vereisten is om voor de overheid te mogen werken? En als je als kind vliegen ving om de vleugels eruit te trekken en mieren verbrandde met een vergrootglas dan krijg je meteen een aanstelling bij de belastingdienst.

Joopinie
Joopinie24 aug. 2021 - 9:04

@karingin De maakbaarheid van de samenleving zit hem in hun ongrijpbaarheid. Ze hebben ontdekt dat je de individuele burger het beste maar in de ruimte kan laten teksten. Gewoon negeren en de volgende stap zetten. Want dàt doen ze: ongeacht de waarheid of jouw bewijzen de volgende stap zetten. Zo hebben ze de maatschappij gemaakt tot wat het nu is. Bellen, mailen, brieven van jouw kant hebben geen betekenis meer. Jouw verdriet en woede gaan met hun methoden toch nergens heen.

GHS
GHS24 aug. 2021 - 12:20

Een ambtenaar KAN NIET ontslagen worden. Die krijgt een andere functie of wordt even op een zijspoor gezet. Daarom is ambtenaar zo'n "fijne" functie. Je bent verszekerd van je inkomen.