Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De Belastingdienst faalt, u betaalt'

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vestia_05.jpg
Uitvoering huurverhoging scheefwoners moeilijk: 'Belastingdienst heeft gegevens niet op een rij' … Oplossing: 4 procent huurverhoging voor iedereen
Huurders die te veel geld verdienen zouden dit jaar, net als vorig jaar, te maken krijgen met een forse huurverhoging. Maar, net als vorig jaar, zijn er ook dit jaar problemen met het verstrekken van de salarisgegevens aan corporaties door de Belastingdienst. Het gevolg: een deel van de huurders krijgt heen extra huurverhoging. Dat zeggen de corporaties en koepelvereniging Aedes tegen NOS.
De Belastingdienst heeft de gegevens van veel huurders niet op een rijtje, zo blijkt. De corporaties hebben de gegevens nodig om de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren, maar krijgen in een aantal gevallen te horen dat de eigenaar van de woning, de huurder of het inkomen niet bekend is, of dat het huisnummer niet klopt.
De NOS schrijft:
Bij de meeste corporaties ontbreekt bij 10 tot 30 procent van de woningen de gegevens, zoals bij Wonen Zuid en WoonGoed 2-Duizend in Limburg, Groen Wonen Vlist in Haastrecht en Wonen Noordwest Friesland in Dokkum. Bij corporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg is het zelfs mis bij alle adressen.
Enkele corporaties kunnen de gegevens helemaal niet opvragen, omdat ze al weken wachten op een inlogcode voor de website van de Belastingdienst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Thús Wonen in Dokkum.
Met de verhoging van de huur wil het kabinet scheefhuurders aanpakken. Corporaties en particuliere verhuurders mogen per 1 juli de huren voor mensen met een inkomen tot 33.614 euro met 4 procent verhogen. Verdien je tussen 33.614 euro en 43.000 euro per jaar? Dan mag de huur met 4,5 procent omhoog. Wie 43.000 euro of meer verdient, kan een huurverhoging van maximaal 6,5 procent tegemoet zien. Minister Blok hoopt dat scheefwoners hierdoor verhuizen naar een koopwoning.
De woningcorporaties kunnen het extra geld dat hierdoor wordt opgehaald goed gebruiken, omdat ze dit jaar een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro aan het Rijk moeten betalen.
De gegevens van de Belastingdienst moeten uiterlijk volgende week binnen zijn om de verhoging door te voeren. Meerdere corporaties hebben hier geen vertrouwen in en hebben daarom maar besloten voor alle huurders de huur te verhogen met vier procent.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

cormol
cormol5 apr. 2013 - 6:38

De Belastingdienst heeft de gegevens van veel huurders niet op een rijtje, De belastingdienst onder de bezielende leiding van Weekers maakt wel graag reclame voor vooraf ingevulde belastingaangiftes. We weten nu dus hoe zorgvuldig dat gebeurt. We weten ook dat de informatieverzameling bij de belastingdienst dus een een chaos is en dat de dienst niet in staat is een groot deel van de aangiften te controleren met de verzamelde inkomen gegevens. Op mijn vooraf ingevulde aangifte miste in het oerwoud aan rekeningen zo'n 8 bankrekeningen met een totaal saldo van ca 90k. Dat is dus geen incident. Vragen? In elk geval kamervragen zou ik zeggen.

Veghelaar
Veghelaar5 apr. 2013 - 6:38

"Huurders die te veel geld verdienen" Huh? Wie bepaalt dat het 'te veel' is? 'Veel', of 'meer dan anderen', akkoord, maar 'te veel'? Bankbonussen zijn misschien 'te veel', maar 43.000 is ook 'te veel'? Is mijn auto 'te klein' voor waar ik in mag rijden gezien mijn inkomen. Zijn mijn kleren 'te goedkoop' waar wat 'men' blijkbaar vindt voor mijn inkomen? Ja zeg, dat maak ik dus zelf wel uit!

ALenig
ALenig5 apr. 2013 - 6:38

Dit is echt tenenkrommend. Bijna 10 jaar woon ik nu in mijn huurwoning. Elk jaar is de huur met € 10,- p/m omhoog gegaan. Ik heb een tijdje veel minder verdiend dan ik 10 jaar geleden verdiende, maar in bezwaar gaan tegen een huurverhoging omdat je het simpelweg bijna niet kan betalen, is geen mogelijkheid. Niemand kijkt dan naar je inkomen. Niet dat je dan in aanmerking komt voor huurtoeslag, want daar was het weer net teveel voor. Nu verdien ik weer wat meer, en dan moet ik ineens meer gaan betalen?! Hoezo, als ik dat toch al elk jaar moet doen? Mijn woning wordt er niet mooier van of groter door, hoor. Wie bepaalt eigenlijk dat het oké is dat de helft van je inkomen aan huur op moet gaan?

Sternenstaub
Sternenstaub5 apr. 2013 - 6:38

Mensen opjagen, zorgen aanpraten, zorg afnemen, werk aanpraten, werk afnemen, angst aanjagen, schuld aanpraten, in de schulden jagen, waardigheid afnemen, rechten afnemen, uit hun huis jagen, dakloos en illegaal maken, dat is waar dit volstrekte knudde-kabinet van neoliberale signatuur heel goed in is, en allerlei overheden, overheidsorganen, instanties en instituten gaan daar als de ratten achter de rattenvanger in mee, wat genoeg zegt over tot welk een schrikbarend laag, primitief niveau een eens zeer beschaafd en ontwikkeld land in pakweg twaalf jaar kan zakken. Want dit mentale en fysieke getreiter en gemartel van de bevolking is uiteraard niet nodig, laat staan noodzakelijk, laat al helemaal staan onvermijdelijk, en daarom is het dus maatschappij-ontwrichtend wanbeleid. Willens en wetens, met voorbedachte rade, doelbewust en doelgericht. Dus bravo voor dit zoveelste schot in de roos van het bloedende hart van het Nederlandse volk, of juister, het volk dat in Nederland woont, werkt en leeft, althans zo goed en zo kwaad en zolang het nog kan, daar het steeds onmogelijker wordt gemaakt om te wonen, te werken en te leven. Beroof mensen van hun zekerheden, rechten, waardigheid en veiligheid, en je vraagt op den duur om grote, zeer grote problemen, en dat er dan een prijs betaald gaat worden, is onvermijdelijk, de vraag is slechts, welke prijs en hoe hoog. Pas op, politiek, overheid, speel niet met een vuur dat straks nog maar heel moeilijk of niet geblust kan worden.

[verwijderd]
[verwijderd]5 apr. 2013 - 6:38

Idee 1: laat huurders zelf aangeven richting hun corporatie welk inkomen zij hebben. De meeste mensen zijn gewoon eerlijk en zullen hierover niet liegen. Maar sommige mensen komen natuurlijk wel in de verleiding. Om die af te schrikken kun je aangeven dat er een zware sanctie volgt als later blijkt dat ze hierover gelogen hebben (boete, vervallen van het recht op de woning, ...). Idee 2: laat alle huurders gewoon een vast percentage van hun netto inkomen als huur betalen.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst15 apr. 2013 - 6:38

Blits Kikker, deel nu eens met ons wat je in je jonge jaren is aangedaan, dat je zulke postings schrijft.

[verwijderd]
[verwijderd]5 apr. 2013 - 6:38

Idee 3: draai de bewijslast om. Leg iedere huurder in eerste instantie de maximale huurverhoging op, en laat ze vervolgens zelf maar met bewijzen komen dat ze voor een kleinere verhoging in aanmerking komen.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten5 apr. 2013 - 6:38

Met andere woorden; eerst bloeden, en als ze op straat zijn gezet wegens betalingsproblemen zoeken ze achteraf maar uit.

frankie50
frankie505 apr. 2013 - 6:38

Beste Blits Kikker, Dus dit jaar zou iedere huurder een inkomensverklaring (IB60-verklaring) bij onze belastingdienst moeten gaan opvragen en die naar zijn verhuurder moeten gaan opsturen!

bruces
bruces5 apr. 2013 - 6:38

Sorry Kikker. Die oplossing is niet ingewikkeld genoeg.

Marc Marc
Marc Marc5 apr. 2013 - 6:38

In het bericht staat ook dat de GBA administratie een puinhoop is en dat daardoor de Belastingdienst de gegevens niet kan leveren. De verantwoordelijkheid van een correcte GBA administratie ligt bij gemeenten dus de kop van dit artikel is wat suggestief.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

Alsjeblieft: http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/inkomensafhankelijke-huurverhoging/Moeilijkheden-bij-invoeren-inkomensafhankelijke-hu.xml

robheus2
robheus25 apr. 2013 - 6:38

Ik zou zeggen, huurders, trek ten strijde TEGEN deze huurverhoging! HUIZENPRIJZEN DALEN! DAN OOK HUURPRIJZEN OMLAAG!

1 Reactie
lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

Klopt, Rob. Kijk ook maar eens op www.eerlijkwonen.nl . Kennis van me is er al sinds 2005 of zo mee bezig, maar zulke mensen krijgen de lengte niet, want grondspeculanten en projectontwikkelaars en de ego's van wethouders en ambtenaren zitten behoorlijk in de weg.

robheus2
robheus25 apr. 2013 - 6:38

en het echte 'scheefhuren-probleem' (blijkt uit onderzoek!) is juist dat veel huurders gezien hun inkomen TEVEEL huur betalen! Voorts kunnen huizen veel goedkoper worden gebouwd met nieuwe innovatieve bouwtechnieken, zoals woningen van piepschuim. Bouwt goedkoper, sneller, met evenveel of meer comfort als huizen van steen, stookt tot 60% zuiniger, is flexibel en verplaatsbaar en aardbevingbetendig (Groningen, bodemdaling!). Zie bijv.: https://www.youtube.com/watch?v=78FIxvMM-OU https://www.youtube.com/watch?v=N525nhQP0cM https://www.youtube.com/watch?v=36xPy8giZmM https://www.youtube.com/watch?v=yBgDOjm_8-Y

1 Reactie
lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

http://www.eerlijkwonen.nl/

HanvanderHorst1
HanvanderHorst15 apr. 2013 - 6:38

Ik vind het heel terecht dat mensen die zich nooit hebben laten verleiden door beleggingshypotheken, aflossingsvrije hypotheken of huizen die alleen maar in waarde konden stijgen, die alleen maar lachten als een of andere linkmiechel vqan een bank ze uitlegde dat ze een dief waren van eigen portemonnee, ik vind dat die lafaards die aan de kant bleven staan terwijl iedereen zich stortte op de huizenbubbel en zich als zodanig afscheidden van het Nederlandse volk, ik vind het heel terecht dat juist die mensen nu vreselijk worden afgeroomd.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

Dank je, Han. Ik las in de Woonbondig over een mevrouw uit 1935 die strakjes echt ook op straat komt te staan. Aan alle kanten wordt ze nu gekort: AOW, pensioen, huurprijzen omhoog, toeslag omlaag en de belasting op bijna alles inmiddels. Ze is achter in de 70!

[verwijderd]
[verwijderd]5 apr. 2013 - 6:38

Huurders die teveel geld verdienen? Je bent arm en je huurt noodgedwongen. Dat is goed volgens de VVD/PvdA elite. Verdien je meer (en dat is dus teveel volgen VVD en PvdAa elite) dan moet je uit de huurders getto. En naar de rijke buurt van hypotheekrenteaftrek en lage BTW op onderhoudskosten. Als ex huurder krijg je dan elk jaar wel veel minder subsidie (want verplicht aflossen) dan de woningeigenaren die al langer in de villawijk wonen. Van VVD en PvdA elite.

2 Reacties
lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

Vervolgens kunnen ze hun verplichtingen niet meer nakomen, raken in de schulden, zien hun huis verkocht worden op een veiling en staan zelf achteraan op de urgentielijst voor een sociale huurwoning. En als ze duur huurden krijgen ze dan te maken met een huisuitzetting en vervolgens staan ze achteraan op de urgentielijst voor een sociale huurwoning.

lembeck
lembeck5 apr. 2013 - 6:38

PS: De huurtoeslag wordt m.i.v. 1-1-2013 verder gekort. En flink ook. Afhankelijk van het bedrag. Bij mij is de huurtoeslag sinds 2010 gekort met 18 euro. En hij WAS al gekort - al jarenlang - met 17.05 euro per maand.