Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De belachelijk zware straf van Suárez

  •  
27-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als veel schadelijkere overtredingen als ellebogen en gestrekte benen op enkels ook zo bestraft zouden worden, hielden we geen spelers over
Natuurlijk heeft iedereen zichzelf continu helemaal onder controle. Het leven is volkomen maakbaar. Niets is groter dan jezelf. Inlevingsvermogen is niets anders dan je eigen moraal op een ander projecteren. Althans, zo lijken veel mensen in het leven te staan als ik afga op reacties naar aanleiding van de beet van Luis Suárez tijdens Uruguay – Italië. Ook de FIFA lijkt het met die visie eens te zijn.
De spits mag negen interlands niet meedoen en erger: hij mag vier maanden niet in de buurt van een stadion of trainingsveld komen. Hij zal dan wel doelbewust een hap uit de Italiaan hebben willen nemen, met als doel om hem zwaar te verwonden. Dat er verder niets met Italiaan Chiellini aan de hand was, dat deze zelf de straf ook buitensporig zwaar vindt, doet hier niets aan af.
De FIFA snap ik nog wel. Zo’n frisse organisatie is het niet en ze kunnen nu even geen verdere imagoschade gebruiken. Ze zijn zich zeer bewust van de onderbuikgevoelens tijdens het populairste sportevenement op aarde. Dat zij zich hierdoor laten leiden, en niet door redelijkheid, is kwalijk, maar ik begrijp het wel. Als ik er werkte had ik Luis misschien ook geslachtofferd voor een hoger doel.
Voor de felle reacties in timelines, kroegen en kranten heb ik veel minder begrip. Wat heeft Suárez precies gedaan? Iets bizars, wat hij al twee keer eerder bij belangrijke potjes heeft gedaan. Iets waar hij al enorm zwaar voor is gestraft. Iets waar hij therapie voor heeft gehad. Niet echt slim om het weer te doen dus. Zeker gezien het verder helemaal niets met het spelletje heeft te maken. Suárez zou wel heel dom zijn als hij het bewust deed. Hij heeft er niets aan en is verzekerd van zware sancties. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het groter is dan hemzelf.
Ik ben geen psycholoog of psychiater, dus ik zal er verder geen stoornis aan verbinden. Ik weet wel dat je je geest niet altijd onder controle hebt. Dat je brein ondanks moraal en ratio het zo nu en dan van je kan overnemen. Dit zeg ik niet alleen omdat ik ervaringsdeskundige ben in de psychiatrie. Dit zeg ik vooral omdat ik leef. Het is zowel iets vervelends als iets te geks. Geen mens zou bijvoorbeeld al echt kunnen genieten, zonder.
Naast onvrijwillig kannibaal is Luis Suárez vooral geniale wereldspits. Ook daarin laat zijn geest hem onnavolgbare dingen doen. Zijn kortsluiting kan de keerzijde van zijn grote gave zijn.
Begrijp me niet verkeerd, de Uruguayaanse voetballer verdient een straf, maar niet zo buitenproportioneel hoog. Als veel schadelijkere overtredingen als ellebogen en gestrekte benen op enkels ook zo bestraft zouden worden, hielden we geen spelers over, zoals Maradona ook in dit artikel zegt.
De kans is erg groot dat Suárez het in de toekomst weer gaat doen, de zware straffen uit het verleden hebben immers ook niet geholpen. Wat doet de FIFA dan? Hem schorsen voor het leven? Of toont het aan de wereld dat we ons niet door onze onderbuik hoeven te laten leiden. Dat anders zijn niet altijd handig is, maar niet perse een misdaad.
Dit artikel staat ook op de website van Nicky Samsom

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch27 jun. 2014 - 19:38

Geen enkel begrip voor Suarez de actie van Suarez. Wat mij meer intigreert hoe het komt dat iemand tot zo n actie overgaat. Ligt daar misschien één of ander oerinstinct ten grondslag? We kennen ook de uitdrukking: " je moet eens wat meer van je afbijten" Bakkal stond zeer bewust op de voet van Suarez: zijn reactie bijten ipv meppen of een kopstoot Ivanocic kon de arm van Suarez maar niet loslaten: zijn reactie van zich afbijten ipv trappen of een kopstoot geven. Ook Chiellini voerde een aktie uit waaraan Suarez zich probeerde te ontworstelen: zijn reactie bijten. Nogmaals, geen begrip voor zijn aktie, het roept gewoon meer vragen op dan zijn beantwoord

msj_meijerink
msj_meijerink27 jun. 2014 - 19:38

Het is een hardleerse recidivist. Jammer voor hem, maar er mag best wel eens een signaal worden afgegeven. Hopelijk durft de FIFA nu anderen ook lik op stuk te geven.

JanB2
JanB227 jun. 2014 - 19:38

Ik ben geen psycholoog of psychiater, dus ik zal er verder geen stoornis aan verbinden. Dat doe je dus wel met deze opmerking (althans je wekt op zijn minst de suggestie). Wees dan gewoon een vent en zeg openlijk dat er volgens jou een steekje los is aan deze figuur. En dan zou je best nog eens gelijk kunnen hebben ook.

pietdeg2
pietdeg227 jun. 2014 - 19:38

"Suárez zou wel heel dom zijn als hij het bewust deed." Nee, Suárez heeft natuurlijk niet even rustig zitten denken over wat hij nou eens uit zou vreten om na een eureka-momentje te beslissen een hap uit een tegenspeler te nemen. Zoals er verdomd weinig is dat hij op het veld bewust doet, want als hij na moet denken bij iedere handeling is er al lang een verdediger met de bal vandoor. Maar dat er geen sprake is van voorbedachte rade pleit hem natuurlijk niet vrij. "De kans is erg groot dat Suárez het in de toekomst weer gaat doen, de zware straffen uit het verleden hebben immers ook niet geholpen. Wat doet de FIFA dan? Hem schorsen voor het leven?" Hij moet zijn reflexen inderdaad onder controle krijgen, anders moeten zijn tegenspelers de volgende keer voor een nog langere periode tegen hem in bescherming worden genomen. En als de kans op recidive inderdaad erg groot is, dan is de straf die hij heeft gekregen eigenlijk een lachertje. Dat elleboogstoten en gestrekte benen niet zwaarder worden bestraft is onbegrijpelijk en zeker geen excuus voor zo'n goedkoop "ga toch echte boeven vangen" om te downplayen wat de kannibaal heeft uitgevroten. Mensen die deelnemen aan contactsporten waarbij reflexen een grote rol spelen dienen zo evenwichtig te zijn dat ze die reflexen onder controle hebben. Daar oefenen ze nota bene de hele week op. En als er toch herhaaldelijk kortsluiting plaatsvindt, dan moet je de miljoenen die ze hebben gekost afschrijven omdat ze niet geschikt zijn gebleken voor het spelletje. Dat andere voetballers hem nu steunen en de straf zwaar noemen, is alleen maar misplaatste loyaliteit jegens een beroepsgenoot. En misschien wel een poging om dat beroep en wat ze zelf tijdens de uitvoering ervan uitvreten af te schermen van de buitenwereld. Want is het niet merkwaardig dat een voetballer die met gestrekt been inkomt en een ander het ziekenhuis in schopt weg komt met "ach, kortsluiting" en een paar wedstrijden schorsing? Als ik dat tijdens het uitoefenen van mijn beroep in een reflex doe omdat ik een beetje gefrustreerd ben (want meer is die kortsluiting niet, Suárez gedroeg zich gewoon als een gefrustreerde aap omdat het niet zo lekker liep), dan wordt dat toch echt niet intern afgehandeld met een schorsinkje.

GingerTed
GingerTed27 jun. 2014 - 19:38

Volledig eens ermee dat de straf buitenproportioneel is. Dit agressieve bijten is volledig te vergelijkbaar met een opzettelijke elleboog- of kopstoot, en ook met een moedwillige trap, vuistslag, of opzettelijk gaan staan op ledemaat of ander lichaamsdeel. Daar staan doorgaans een paar wedstrijden schorsing op als ze geen ernstige gevolgen hadden of niet meer dan anders buitenproportioneel waren. Suarez bijtactie was weliswaar volstrekt idioot maar dient niet geplaatst te worden in een dergelijk buitengewoon spectrum als nu is gedaan. Een straf die erop neerkomt dat het WK voor hem voorbij is, was terecht geweest, en m.i. de juiste. Nu is er eerder een Bühne-straf uitgedeeld.

Brauswasser
Brauswasser27 jun. 2014 - 19:38

Geeft die Suárez een hockey-gebit of zo'n hockey-keepersmasker.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 jun. 2014 - 19:38

Die straf staat nergens op. Het herhaald bijten van Suarez ook niet. Het is evident dat er op het veld veel zwaardere overtredingen plaatsvinden, ook bewust, die veel minder of helemaal niet bestraft worden en die meer schade kunnen opleveren dan een bijtwond, denk aan beenbreuken, afgescheurde pezen e.d. Ik zou 4 maanden spelen met muilkorf wel een mooie straf vinden.

neutralist
neutralist27 jun. 2014 - 19:38

Het gaat denk ik meer over de herhaling. Eerdere straffen lijken niet te werken. Dus dan maar zo. Ik vind het prima.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten27 jun. 2014 - 19:38

Appels en peren. De ellebogen en benen heb je nodig. De benen spreken voor zich. De ellebogen heb je nodig om het evenwicht te bewaren; ze bevinden zich aan de armen. De armen en benen bevinden zich weer aan het lichaam. Ik laat het verder aan derden over om te bepalen waar de tanden zich bevinden en of die een specifiek onderdeel zijn van het spel: de sport genaamd voetbal. Een gezellig samenzijn, waarbij de kinderen hun helden naspelen, zoals kinderen dat nu eenmaal doen. Kinderen hebben voorbeelden nodig, dus spreken we van een norm. Dat iets niet wordt bestraft in de mate waarop dat gebeurt volgens sommigen, indien er overtredingen worden begaan, dat wil nog niet zeggen dat alles is toegestaan om de norm van een spel te veranderen door het toestaan van zaken, zoals tanden bijvoorbeeld, die niets met het spel van doen hebben en dus leiden tot verdere normvervaging (wat de OP in wezen suggereert met zijn bovenstaande stelling, want logischerwijze: uit 'waarom', kan een eventueel 'waarom ook niet' volgen, indien men de norm niet hanteert als opinie in de media. Uitstraalt als goegemeente. Laissez faire). Het gaat dus in feite om het signaal wat de media hier afgeeft. Zo simpel is het. Moeten we dat willen, met z'n allen? Dacht het niet.

eeweew
eeweew27 jun. 2014 - 19:38

In dit geval is het dus zo dat de straf niet is voor genoegdoening, maar om de rest van de voetbalwereld tegen hem te beschermen. Bijten is heel gevaarlijk, en kan zeer ernstige infecties veroorzaken. Als iemand zichzelf niet in de hand heeft en tegenstanders bijt, dan is deze persoon op een voetbalveld rond laten lopen onverantwoord. Ongeacht welke persoonlijke omstandigheid dan ook.

PieterPan69
PieterPan6927 jun. 2014 - 19:38

Nou Nick, Bijt jij je werkgever maar eens lekker in zijn nek tijdens het koffiedrinken morgenochtend. Eens kijken wat voor straf jij dan krijgt. Andere moedwillige aanslagen op ledematen zouden ook veel strenger bestraft moeten worden. Het gaat hier om professioneel voetbal. Als je er een maand uit ligt met een blessure kan dat miljoenen euri aan gederfde inkomsten schelen.

sjaakie2
sjaakie227 jun. 2014 - 19:38

Het kan natuurlijk niet. Maar toch heb ik een zwak voor hem. Hij is zo ontzettend fanatiek dat ie alle normen en waarden tijdens het spel uit het oog verliest. Ga er maar aan staan als verdediger. Die gast blijft maar komen. Natuurlijk moeten misdragingen van hem wel bestraft worden. Zoals bijten of racistische uitlatingen. Maar op het voetbalveld gebeuren weleens ergere dingen. Theo Janssen greep toch ook weleens spelers in hun kruis? Is dat minder erg? Ik vind in iedergeval van niet. Als ik een professionele voetballer was en ik moest kiezen, koos ik er liever voor om gebeten te worden dan verrot geschopt te worden met een grote kans op een blessure.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways27 jun. 2014 - 19:38

Suarez heeft gebeten toen hij bij Ajax speelde. Suarez heeft gebeten in dienst van Liverpool. En nu voor de derde keer doet hij het weer, maar dan in dienst van zijn land. Bijten, het heeft iets dierlijks. Iets ziekelijks. Een keer bijten is al te veel. Twee keer bijten is veel te veel. Drie keer bijten op het voetbalveld, dan is het gewoon over en uit.

neutralist
neutralist27 jun. 2014 - 19:38

Ik hoor dat hij de beet ontkent en t vaker heeft gedaan dan die drie keer. De straf is dus eigenlijk nog te licht. Want als je zelfs geen schaamte kent hoor je op de velden niet thuis.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 jun. 2014 - 19:38

De oplossing is natuurlijk dat hij zijn tanden en kiezen laat trekken en een kunstgebit aanschaft. Al dan niet op kosten van de voetbalbond van zijn vaderland of de club war hij zich aan heeft verhuurd. Voor de wedstrijd doet hij dit uit en hij kan nooit meer rood krijgen voor bijten.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten27 jun. 2014 - 19:38

Ik ben het met één ding niet eens; want ik denk dat Suárez zich juist overmatig schuldig voelt, juist omdat ie zich niet weet te beheersen. En dat weet hij zelf als de beste. Hij kan zoveel zeggen. Volgende keer gebeurt het waarschijnlijk weer. Tenzij hij hulp zoekt IMHO. Feit is: hij deed er alles aan om het voor de hele wereld verborgen te houden. Terwijl dat nogal naïef overkomt natuurlijk. Dat is nu juist het koddige aan Suárez. Anders was ie er nooit zo vaak mee weggekomen, denk ik. Neemt niet weg dat zo iemand eigenlijk niet op de velden thuishoort. Treurig genoeg. Alleen zo kun je dergelijk gedrag bestrijden. Indien men dat wenst. Lijkt mij hoor.

RvDugt
RvDugt27 jun. 2014 - 19:38

Wat een raar idee dat omdat hij een geniale voetballers is zo nu en dan een speler mag bijten.....

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg227 jun. 2014 - 19:38

Die suggestie klopt bovendien van geen kant. Hij beet niet omdat hij een geniale voetballer is maar omdat hij bloedfanatiek is, een gemankeerde emotionele huishouding heeft en zijn falen op een ander afreageert. Die krankzinnige actie is geen gevolg van zijn genialiteit, dat is echt romantische kletskoek van een blinde aanbidder. Suarez was niet geniaal maar presteerde ondermaats en uit frustratie daarover rende hij naar een tegenspeler om er een hap uit te nemen. De spreekwoordelijke geniale gek is toch echt wat anders dan iemand die slecht tegen zijn verlies kan en de frustratie over zijn eigen ondermaatse presteren blind op een ander afreageert.

PeterDraman
PeterDraman27 jun. 2014 - 19:38

"Als veel schadelijkere overtredingen als ellebogen en gestrekte benen op enkels ook zo bestraft zouden worden, hielden we geen spelers over, zoals Maradona ook in dit artikel zegt." Ach ja vraag het de hand van God.... 4 maanden stadion verbod is misschien wat zwaar bovenop de schorsing voor 9 maanden, maar hij heeft al twee kansen gehad. Verder gebeuren die schadelijke overtredingen vooral tijdens een spel situatie, en niet tijdens het afwachten van het terug in spel brengen van de bal tijdens een vrije trap. Daar bovenop is dit een veel nadrukkelijkere uiting van fysiek geweld om een voordeel te behalen dan de overtredingen die Maradona omschrijft, simpelweg omdat je als speler nooit een reden hebt om een tegenstander te bijten, terwijl het goed mogelijk is dat er in een 1 op 1 duel een elleboog de verkeerde kant op schiet. Ik verwacht trouwens dat als je een tegenstander tackelt met een sliding in een soort gelijke situatie dat de straf ongeveer even zwaar zou zijn, omdat het simpelweg niet geoorloofd is in die spel situatie. "Dat anders zijn niet altijd handig is, maar niet perse een misdaad." Welke consequenties zou u dan verbinden aan het gedrag van Suarez? Vooral daarbij mee genomen dat de initiële reactie van Luis op het voorval zelf geïnterpreteerd zou kunnen worden als het uitlokken van een penalty? Ik zie u anders geen aanbeveling doen van wat dan wel een redelijke straf zou zijn?

1 Reactie
JanVG2
JanVG227 jun. 2014 - 19:38

Sorry, maar de vuilste overtredingen vinden juist plaats bij het inbrengen van de bal bij een spelhervatting zoals een vrij trap of corner. Net voordat de bal duwt, trekt, etc. etc. iedereen als een gek om de bestte positie te verkijgen om de bal `op te vangen.' NB: een klassieker is bijvoorbeeld om je tegenstander te knijpen, bijvoorbeeld in de ballen .. En ja, dat kun je ook op TV zien ... dus, de beet van Suarez is zeker niet het gevaarlijkste wat er op het voetbalveld gebeurd. Het is vooral de doorbreking van het `nette' image waar de bonden inclusief Fifa zich druk om maken. (NB: bijten is wel gevaarlijk als één van beide partijen een ziekte zoals HIV of hepatitis onder de leden heeft. zie ook de regel dat een speler met een open wond van het veld moet!) Of de straf terecht is ..? Puur op grond van `het gevaar voor een andere speler', nee! Zoals gezegd, gestrekt inkomen of ellebogen zijn VEEL gevaarlijker! Maar, willen we dat iedereen op het veld aan het bijten slaat? NEE! Dat er waterpolo bloed door het water gutst .. soit. Dat handbal eigenlijk onder de tak van worstelen zou moeten worden opgenomen bij de OS .. soit. Maar voetbal ... even nog niet bij het vampierontbijt.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jun. 2014 - 19:38

Raar verhaal. Bijten is iets wat nooit op het voetbalveld mag gebeuren. Samen met dat die al de derde keer was en tevens op het allerhoogste podium leidt dit logischerwijs tot deze straf. Hij heeft niet alleen de speler gebeten echter ook laten zien dat de vorige zware straffen niet werkten , maar vooral het wk voetbal in discrediet gebracht met zijn kleuteractie. Zo iemand mag niet op het veld staan. Hij kan zichzelf totaal niet onder controle houden, terwijl die genoemde zware aanvallen allen echt gepland zijn.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 jun. 2014 - 19:38

Maar een kopstoot met bloeden tot gevolg, een opzettelijke elleboog met kaakbeenbreuk of het stampen op enkels die verbrijzeld worden? Heeft dat wel met voetbal te maken? De gevolgen zijn vaak veel erger. Complete carrieres worden daardoor gesloopt. De straf is als het mee zit een rode kaart en wat wedstrijden schorsing. Behalve als Suarez een ernstige aandoening heeft die via bloed wordt verspreid lijkt me het bijtincident vergeleken met genoemde mishandelingen tamelijk 'klein'.

pietdeg2
pietdeg227 jun. 2014 - 19:38

"Bijten is iets wat nooit op het voetbalveld mag gebeuren." Het is ook niet gebeurd. Suarez heeft tegenover de FIFA verklaard dat hij alleen maar zijn evenwicht verloor en daarbij wat ongelukkig met zijn gebit op de schouder van een tegenstander terecht is gekomen.

meijerlahn
meijerlahn27 jun. 2014 - 19:38

Raar wereldje, die voetballerij. Dat er een speler, ook vaak uit frustratie, regelmatig het ziekenhuis in geschopt wordt (met soms blijvende schade aan lijf en leden) door een smerige overtreding, daarvoor krijgen de heren soms rood en in het ergste geval een paar weken schorsing. Soms zijn de overtredingen zo ernstig, dat als het zou gebeuren in de gewone maatschappij, de dader aangehouden zou worden wegens ernstige geweldpleging.

1 Reactie
Barcoman Vasten
Barcoman Vasten27 jun. 2014 - 19:38

Zou? Zolang sport boven de wet wordt geplaatst, zullen strafbare feiten met de mantel der liefde worden bedekt. DOOR DE PLAATSELIJKE AUTORITEITEN. Zo simpel is het. De feiten zoals ze daar nu liggen.