Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

De Arabische storm

  •  
27-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vijf jaar na de Arabische Lente onderzoekt journalist Sinan Can hoe de Arabische revolutie van hoop tot chaos en strijd heeft geleid. De eerst aflevering is hier te bekijken.
De zelfontbranding van Mohammed Bouazizi zet een Arabische revolutie in gang. Als dictator Ben Ali in 2011 Tunesië ontvlucht, krijgt een prille democratie de kans. Maar voor de jongeren in het arme zuiden van het land verandert er weinig. Ondanks hun goede opleidingen is er nauwelijks werk te vinden. Veel van hen kiezen ervoor om weg te gaan en de uitzichtloosheid achter zich te laten. Ze proberen Europa te bereiken of ze raken in de greep van ronselaars. Tunesië is de grootste buitenlandse leverancier van strijders in Libië en Syrië. In het spoor van één van hen volgt Sinan Can de Jihadroute naar Libië, waar door de instroom van strijders het conflict verder is ontspoord

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Ulltrafox
Ulltrafox28 jan. 2016 - 9:53

Wat ik ook niet begrijp is waarom de media in Nederland niet gedoken zijn op het volgende verhaal van VS generaal Wesley Clarck tijdens een tv interview. Al 11 dagen na 9-11 zo zegt hij, kreeg hij in het Pentagon een lijst van 7 landen die de VS wilden aanvallen of de regimes wilde laten verdwijnen.... Een paar landen daar zijn ze nog mee bezig, maar als Syrië valt, dan zou volgens deze lijst Iran aan de beurt zijn. Bekijk goed ook de verbazing bij Clarck zelf toen hij dit hoorde en zag. De Amerikanen hebben het machtigste leger en in de strijd tegen de terreur en hebben de hamer in handen en zien ze elk probleem als een spijker. Dit is wat hij zegt... https://m.youtube.com/watch?v=-MqVY1-ncBI Het ligt in mijn optiek dan ook voor de hand dat als het gaat om de puinhopen na deze storm weer op te ruimen door dezelfde Amerikanen die dit hebben veroorzaakt. Maar denk maar niet dat dit zal gaan gebeuren. De VS laten Europa de prijs betalen van de vluchtelingenstroom en de wederopbouw van al die kapotgeschoten,steden.

Ulltrafox
Ulltrafox28 jan. 2016 - 8:54

Het is geen Arabische storm. Het is een Amerikaanse storm die over de hele wereld raast en dood en verderf zaait. Waar hele steden aan puin worden gebombardeerd en er nu uitzien zoals Stalingrad anno 1943 en Dresden 1945. En dan vragen wij ons ook nog af waarom er vluchtelingen hier komen. Het vraagt geen Alu hoedje en het vraagt geen medicatie om de keiharde waarheid onder ogen te zien. Zelfs de Amerikaanse politici en main Steam media geeft toe dat door het Amerikaanse ingrijpen de ISIS ellende is ontstaan. Een voortreffelijke documentaire van Tegenlicht van de VPRO heeft diverse deskundigen dit laten zeggen wat veel Alu hoedjes al langer riepen. Dat IS zijn voedingsbodem had in Irak na de valse inval van de VS op valse gronden, namelijk dat er WMD s lagen terwijl de wapeninspecteurs daar al heel lang alles hadden doorzicht en niets konden vinden. Maar toen kwam er in de VN die Powell met de satellietbeelden, achteraf waren ze fake en of voorzien van een valse uitleg. Diezelfde Amerikanen willen nu al heel lang hun satellietbeelden niet laten zien die ze hebben op de dag dat MH17 neerviel. Wie kan mij deze discrepantie in Amerikaans gedrag even uitleggen? Volgens mij doen ze het niet, omdat dit niet in hun voordeel is. Sorry voor off topic inzake dit laatste.

3 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein28 jan. 2016 - 9:43

Maar de bombardementen op Dresden en andere Europese steden hebben geen extremisme, en een bijbehorende vluchtelingenstroom naar het Midden Oosten op gang gebracht. Zelfs na Hiroshima zijn de Japanners gewoon in het eigen land gebleven.

Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2016 - 10:26

"Het is een Amerikaanse storm die over de hele wereld raast en dood en verderf zaait." Je moet wel een erg doorgesnoven horizontale communist zijn die totaal van de werkelijkheid is losgezongen om al kersenplukkend de geschiedenis zo primitief vanuit een enkel element dat in je kraam van pas komt te verklaren. De voedingsbodem voor IS ontstond vooral doordat al-Maliki de politiek van de socialistische Baathpartij van Saddam voortzette: bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen om de eigen clan te bevoordelen. Alleen niet met een sterk leger aan zijn zijde dat ieder verzet de kop in kon drukken maar met de ontslagen slagers van Saddam tegenover zich. Om dat in de schoenen van de Amerikanen te schuiven is niet alleen primitief maar de vraag is vooral hoe ze daar dan schuld aan hebben: door de oorlog te beginnen of door die te eindigen zonder het leger van Saddam compleet in de pan gehakt te hebben? Of sowieso omdat het zo lekker makkelijk wegslikt in sommige kringen?

Joop Schouten
Joop Schouten28 jan. 2016 - 11:40

Klopt enigszins. 'Voormalig president Zine El Abidine Ben Ali handhaafde het beleid om goede betrekkingen te zoeken met het westen en tegelijkertijd een actieve rol te spelen in de Arabische en Afrikaanse regionale organisaties. Zijn voorganger president Habib Bourguiba nam een niet-gebonden standpunt in, maar benadrukte nauwe betrekkingen met Europa en de Verenigde Staten.'

jellevwal
jellevwal28 jan. 2016 - 8:15

Troelstra zag in 1918 van revolutie af omdat hij wist dat revoluties nooit verbetering brengen, verbetering in materiële zin. Het inkomen per hoofd in Rusland was pas in de dertiger jaren weer op het peil van 1905, in Indonesië duurde het tot de 70er jaren voor het peil van 1940 weer werd bereikt. Wat ik weer even mis in het betoog hoe het van de VS afhankelijke Egyptische leger daar de democratie door een staatsgreep om zeep hielp. Franse ministers gingen regelmatig gratis op vakantie bij de Tunesische dictator. Dat Syrië nu een puinhoop is wijt ik aan de westerse poging Assad weg te krijgen. Assad danste niet naar het westerse pijpen.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2016 - 10:31

"Troelstra zag in 1918 van revolutie af" Troelstra zag daar helemaal niet vanaf. Er kwam alleen geen hond opdraven toen hij opriep tot een revolutie. Op wat horden antirevolutionaire koningsgezinde papen na, die hem voor niets stonden op te wachten.

Lo de wijk
Lo de wijk27 jan. 2016 - 23:36

Wel een indrukwekkende documentaire. Maar het is niet helemaal precies zoals het b.v. in Libië ging onder Gaddaffi. In 2011 was Libië op humanitair gebied het meest ontwikkelde land van Afrika: "Global Civilians For Peace In Libya" https://globalciviliansforpeace.wordpress.com/2011/11/09/the-standard-of-living-in-libya/ Op die website staat ook een video waar te zien is hoe heel Tripoli naar zijn toespraak was komen luisteren nadat de NAVO en VS hun land was begonnen te bombarderen, want hij was zeer geliefd door de Libiërs, uitgezonderd een clan in Bengazi die hem vijandig was. "Media: Gadaffi moest weg..? Waarom eigenlijk..?" (Met video) http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/gadaffi-moest-weg-waarom-eigenlijk/ Hij besteedde een heel groot deel van de olie inkomsten aan het grootse waterwerk ter wereld voor de boeren: "Great Man Made River Project Libya, Libyen" https://www.youtube.com/watch?v=COGWWYfjZSI

1 Reactie
Lo de wijk
Lo de wijk27 jan. 2016 - 23:55

PS: Heet van de naald: "There they go again: US mulls anti-ISIS operations in ‘liberated’ Libya" https://www.rt.com/usa/330382-us-intervention-isis-libya/

Lo de wijk
Lo de wijk27 jan. 2016 - 22:25

Het waren allerminst spontane revoluties. Ze werden door Otpor georkestreerd in opdracht van de "elite" in de VS. En niet alleen in het Midden Oosten... "The Revolution Business - World" https://www.youtube.com/watch?v=b_B8pTPbIW4 Syrië werd ook slachtoffer van die organisatie, net als Oekraïne.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2016 - 1:08

"Ze werden door Otpor georkestreerd in opdracht van de “elite” in de VS. En niet alleen in het Midden Oosten…" Nee, ook Occupy werd door hen georkestreerd. Als je het eenmaal gaat 'zien' dan weet je niet wat je overkomt onder je alu-hoedje. Voor medicatie is het dan te laat.

Lo de wijk
Lo de wijk28 jan. 2016 - 10:18

@Piet de Geus'gaak met het woordje alu-hoedje in uw posts om de boodschapper als gek voor te stellen. Maar daarmee maakt u niet onwaar wat die leden van Otpor daar zelf openlijk toegeven in die documentaire. B.v. dat ze een miljoen dollars kregen voor het organiseren van de z.g. "Oranje Revolutie" in Oekraïne. En dat ze in tientallen landen actief zijn. "Ukraine Protests Carefully Orchestrated: The Role of CANVAS, US-Financed “Color Revolution Training Group” http://tinyurl.com/odju73c the Guardian: "Meet Srdja Popovic, the secret architect of global revolution" http://www.theguardian.com/world/2015/mar/08/srdja-popovic-revolution-serbian-activist-protest "Otpor, Canvas and Terrorism" http://syncreticstudies.com/2014/12/23/otpor-canvas-and-terrorism/ Bij de 2de poging in Oekraïne werden er scherpschutters ingezet, al verdenk ik daar Canvas niet van. Eerder de CIA. Datzelfde was ook het geval in Syrië. Uiteraard kregen in beide gevallen de staatshoofden de schuld van de bloedbaden om de door de "elite" gewenste gewelddadige regime change door het bedrogen publiek goed te laten keuren. Zelf via oorlogen, zoals in Irak, Libië, en Syrië. Het is intelligenter om te zwijgen als we geen gedegen argumenten hebben. Anders zien we zo uit als een scheldend kind. "Alu-hoedje" is een scheldnaam.

Lo de wijk
Lo de wijk28 jan. 2016 - 10:21

Correctie: "@Piet de Geus U reageert wel vaak met het woordje alu-hoedje (...)"

mr Partridge
mr Partridge28 jan. 2016 - 12:11

Toch is er in een aantal gevallen een overeenkomst tussen de gevallen leiders namelijk, Saddam Hussein en Gaddafi wilde af van de petrodollar. Respectievelijk wilde Saddam Iraaqse olie in Euro's verkopen en Gaddafi Libyan olie in goud verkopen i.v.m. een poging voor 't opzetten van een Afrikaanse centrale bank. Assad jr en senior zijn al decenia lang bondgenoten van Rusland/USSR waar olie en gas belangen een rol spelen om de Russische gas monopolie aan Europa te beschermen. Kortom, de Amerikaanse propaganda dat 't Westen gerechtvaardigd is militair overal in te grijpen om humanitaire redenen niet persé de waarheid is maar dat militair ingrijpen immer en altijd voor hun eigen economische belang is. De boodschap is dat landen 't nooit in hun hoofd moeten halen hun eigen pad te kiezen..!

Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2016 - 12:46

"met het woordje alu-hoedje in uw posts om de boodschapper als gek voor te stellen" Hoe wil je iemand dan noemen, die voortdurend met obscure bronnen aankomt als het zogenaamde Centre for Research on Globalization van 9/11-ontkenner Chossudovsky en de mantelorganisaties Center for Syncretic Studies van Joaquin Flores en Global Civilians For Peace In Libya van Khadaffi-bewonderaar Dave Roberts? Bevalt nuttige idioot beter? "daarmee maakt u niet onwaar wat die leden van Otpor daar zelf openlijk toegeven in die documentaire" Dat Otpor steun ontvangt maakt nog niet dat ze in staat zijn om een revolutie te orkestreren. Dat is net zo mal als beweren dat het populisme in Nederland is georkestreerd door BVD, CIA en Peking, omdat die Marijnissen en consorten een startsubsidie gaven en een handje hielpen met het oprichten van de KEN(ml).

overlever
overlever27 jan. 2016 - 22:06

De Arabische lente. Een hoopvolle periode van een paar maanden. Vooraf gegaan door de eeuwige Arabische ijstijd. Vervolgens de decennia durende Arabische storm. En daarna komt de Arabische nachtkaars. Olie opperdepop. En maar vechten in die zandbak om het geloof.

1 Reactie
Donostia2
Donostia227 jan. 2016 - 23:33

Hihi. Geinig, overlever! Hoe sneller, hoe beter. Geen olie meer uit de zandbak. SA doet in ieder geval zijn uiterste best om zoveel mogelijk olie op de markt te brengen. Opperdepop. Gelukkig is er nog heel veel olie in Noordelijker regionen. Klaar met deze gekkies.