Joop

De Allerhande-opstand en het moreel besef van vleeseters

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2140093317_301bc67661_b

© cc-foto: Jasper Koopmans

Ik leef mee met Esther. Ik ben weliswaar het overgrote deel van mijn leven al vegetariër maar ik ken daardoor maar al te goed ook dat gevoel buitengesloten te worden.
“Klanten reageren teleurgesteld op nieuwe Allerhande”, kopte het AD. Voor wie nog nooit een Albert Heijn bezocht heeft: de Allerhande is de meest gelikte reclamefolder van Nederland, vormgegeven als een gratis maandelijks magazine. In de decembereditie staan traditiegetrouw recepten voor de feestdagen. En daar raakten de klanten teleurgesteld over, want in plaats van de vertrouwde bloederige rollades, opgefokte kalkoenbouten, gevilde flappie’s en afgeschoten wilde dieren ligt het accent dit jaar op vegetarische en zelfs veganistische lekkernijen. Hoe ontzettend wreed voor al die mensen die uitkijken naar een traditioneel kerstdiner met ouderwetse gerechten!
Het AD citeert keukenslachtoffer Esther Houtema die op Facebook haar schrijnende relaas deed:
"Houtema kwam van een koude kermis thuis toen ze met het magazine thuiskwam deze week. Met iedere pagina dacht ze nog ‘geen paniek, dadelijk komen de echte recepten.’ Dat moment kwam niet. ‘Nou de teleurstelling was dan ook groot, niks, nada, geen lekkere braadstukken, geen wild, niet echt speciale visgerechten. Wel quinoa ( pitjes) veel groen en vegetarisch. En daar wacht je dan met spanning een heel jaar op.’"
Kun je het je voorstellen? Vanaf januari kijk je een jaar lang met spanning uit naar de Allerhande van december en dan flikken ze je zoiets. En dan durven ze nog blijven volhouden dat de oorlog tegen Kerst fictie is!
Ik leef mee met Esther. Ik ben weliswaar het overgrote deel van mijn leven al vegetariër maar ik ken daardoor maar al te goed ook dat gevoel buitengesloten te worden. Decennialang was er nooit iets anders dan de kaassoufflé, het gebakken ei of de geitenkaas. Met de nadruk op ‘of’ want als er al in een restaurant iets vegetarisch werd aangeboden, was het beperkt tot een enkel gerecht. “O, u houdt niet van geitenkaas? Tja, dan wordt het lastig.” Dus Esther, zoals de Amerikanen zeggen, ik voel je pijn. Het gevoel dat er geen rekening met je wordt gehouden.
Maar er is wel een beetje verschil. Zo staan er in de verguisde Allerhande wel degelijk vlees- en visrecepten, alleen iets minder dit jaar. Er is, ik noem ze maar op: de wildterrine van konijn en fazant, de garnalencocktail, de bietenlatkes met warmgerookte zalm, de ossenhaas met rode wijnsaus, de feestelijke zalmtaart, de gekruide côte de boeuf, de paté van gerookte zalm, worst- en kaaskerstboom, de makreelrillettes, de zalm met venkel, sinaasappel en verse kruiden, de beenham met ovenaardappelen, de pollo tonnato, de gebraden kipfilet, het roerei met gerookte zalm, de kalkoen gevuld met paddenstoelen en de bouillabaissesoep.
Het is dus niet zo dat er voor Esther helemaal geen keuze is, dat ze deze Kerst straks noodgedwongen een ‘hele bloemkool in bladerdeeg’ naar binnen moet werken.
Esther staat dan ook met haar geweeklaag symbool voor de Hollandse houding die we kennen uit de discussies over Zwarte Piet, diversiteit, feminisme, homofobie op het voetbalveld, vuurwerk, roken: geen millimeter toe willen geven en bij iedere verandering doen alsof de wereld vergaat.
Toch was het vroeger erger. Het is misschien niet meer voorstelbaar maar er was een tijd dat louter vertellen dat je vegetariër was hevige reacties losmaakte. Dat was een gek mechanisme. Als je het aan iemand meedeelde voelde die zich namelijk meteen aangevallen of op z’n minst betrapt. “Maar ik eet ook heel weinig vlees,” was de vriendelijkste verdediging. Anderen reageerden als door een wesp gestoken met “je draagt wel leren schoenen” en andere pogingen om je te betrappen op inconsequent gedrag. Een enkeling had zo de smoor in dat hij – altijd een hij – juist extra veel vlees bestelde. Ik heb het allemaal meegemaakt en er lang over gedacht waar dat hevig verweer vandaan kwam.
Ik concludeerde dat de woede werd opgewekt omdat vegetariër zijn betekent dat je een moreel standpunt inneemt. Op de een of andere manier maakt dat anderen al snel boos. Dat zie je ook in de Pietendiscussie terug, dat je een moreel oordeel velt over de verkeerde aspecten van Piet, leidt bijna vanzelf tot boze reacties. Dat wil trouwens niet automatisch zeggen dat de ander amoreel is. Integendeel, de irritatie kan ook juist aangejaagd worden doordat het moreel besef in Nederland hoog is en vrijwel iedereen daar naar handelt. Probeer je goed te leven, is er verdomme plots iemand die het nóg beter doet. Rot toch op.
In de vlees-discussie speelt nog iets anders mee, zoals Marie-Claire van den Berg opmerkt in haar boek Groen Doen. Vlees eten staat voor welvaart, succes hebben. Het is maar enkele generaties geleden dat vlees een luxe was en dat besef werkt onbewust nog door. Door het vleeseten te bekritiseren, voelen mensen zich aangetast in hun status en dat is een recept voor volkswoede.
De Allerhande-opstand is natuurlijk ook voer voor sociale media, de immer aanwezige meetlat om elkaars gedrag te beoordelen. Iedereen valt daar nu juist over de vega-haters heen en verbaast zich over zoveel achterlijkheid.
“in de Bijbel staat duidelijk: Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus door kilo’s vlees te eten met recepten uit de Allerhande,” twittert Huub Bellemakers. Hij scoort er bijna driehonderd likes en retweets mee.
Ik besloot eens te gaan kijken op de Facebook-pagina van Allerhande om zelf te zien hoe bekrompen die Hollanders zijn. En dat is misschien nog wel het raarste: er stonden bij de bewuste posting eigenlijk nauwelijks reacties met kritiek op de vega-keuze van Albert Heijn. Die van Esther kreeg slechts 61 likes. Jan Albert Venema daarentegen schreef minstens even briesend:
"Geweldig dat er zoveel vega(n) recepten in staan! Het moet maar eens afgelopen zijn met die overbodige vleesconsumptie rondom kerst en de rest van het jaar! Bij het ministerie is vega nu de standaard en moeten vleeseters apart vragen naar vlees, dat gaat het hopelijk in de Allerhande ook zo worden!"
Hij kreeg er 182 likes mee, drie keer zoveel als Esther. Van de 568 opmerkingen blijken er slechts een handvol met geweeklaag over de vega-opties te zijn, de rest loopt juist over van enthousiasme voor deze Allerhande. Applaus!
Je vraagt je af waarom het AD er een artikel aan heeft gewijd en zijn lezers op het verkeerde been zet. Het antwoord op die vraag lees je hier. We hebben het er over. Het genereert clicks, aandacht, reacties. Dit soort verhalen zijn de Hollandse versie van de Amerikaanse ‘culture wars’ waar mensen, en zeker de lezers van het AD en De Telegraaf, maar geen genoeg van kunnen krijgen.
Dus spreken we allemaal schande van een probleem dat eigenlijk helemaal niets voorstelt en wordt het protest van een enkeling onterecht opgeblazen tot het Volksempfinden. Het echte nieuws is dat minder vlees eten aan populariteit wint en nu zo mainstream aan het worden is dat Albert Heijn er zelfs met Kerst brood in ziet. Een ontwikkeling die toe te juichen is omdat de wereld er beter van wordt.
Ik ben optimistisch ingesteld dus misschien dat zelfs de negatieve berichtgeving in het AD, en alle andere media die het gretig overnamen, aan de vooruitgang meehelpt. Ik vermoed dat er mensen zijn die, uit protest tegen de geëtaleerde achterlijkheid, dit jaar expres een vegetarisch kerstdiner gaan houden, al waren ze dat eerst niet van plan. Vooruitgang verloopt nooit in een rechte lijn maar langs een vreemde kronkelweg.
En voor wie de oud-Hollandsche Kerstgedachte echt wil uitdragen: Tot 27 november kun je bij Albert Heijn mooi speelgoed inleveren. Dat wordt met Sinterklaas bezorgd bij kinderen uit gezinnen die daar het geld niet voor hebben. Ook dat is moreel besef.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

hminkema
hminkema10 dec. 2018 - 0:58

Francisco, vegetariër, "kent maar al te goed ook het gevoel buitengesloten te worden". Mijn vraag is: waar komt Francisco's gevoel vandaan? Van hemzelf, of van anderen die hem 'buitensluiten'? Ik ga al best lang om met vegetariërs. Ik schat zo'n 40 jaar. Mijn ouders schaften thuis geen vegetarische pot - ben je mal geworden, jongen - maar een juspan met ballen gehakt, krabbetjes, en soms draadjesvlees. In mijn puberteit kwam ik wel eens thuis bij klasgenoten of ging soms met hen 'uit eten' bij de locale chinees. In die omstandigheden kwam ik mijn eerste vegetariërs tegen. Bij een vegetarisch gezin thuis moest ik ook vegetarisch eten. Niks keuze. Wat ik een beetje mal vond, want als ik bij een niet-vegetarisch gezin thuis meeat, zou ik wél een keuze hebben gehad om die gehaktbal wel of niet op mijn bord te plempen. Maar goed, de vegagezinnen vonden het niet nodig mij een dergelijke keuze te bieden. Anti-dood-dier is een nogal streng geloofje, voorzien van weinig compassie met andersgelovigen. Bij de locale chinees, waar mijn hoogopgeleid klasje wel eens gezellig dineerde in vwo-5 en vwo-6, hadden vegaburgers net zoveel ruimte in hun eigen menukeuze als de hamburgers. De een wilde babi pangang, de ander hield het bij gado-gado. Niemand werd 'buitengesloten', in Francisco's termen. Ook in de veertig jaar na dato ben ik hartstikke veel uit eten geweest, of ben thuis te gast geweest en heb zelf gastgegeven, met/aan mensen die 'vega zijn'. Nooit een probleem. Deze anticarnivore braveriken konden altijd kiezen wat ze wilden, en niemand legde hen een carnivore strobreed in de weg. Geregeld werd op hun initiatief het onderwerp 'vleesloos eten' weer ter tafel gebracht, en altijd werden zij in die wens bediend door de obligate argumenten pro en contra weer eens braaf uit te wisselen. Oftewel: volgens mij ondervinden vegetariërs in Nederland helemaal geen 'gevoel om buitengesloten te worden', zoals Van Jole claimt. En wie dat wel voelt, die doet dat denkbeeld héél misschien een klein beetje zichzelf aan. Wie wél buitengesloten worden, zijn carnivoren die vallen onder een vegetarisch regime. Die mogen iets *niet* van hun diervriendelijke omgeving. Zij worden gedwongen zich aan te passen. Zelfs een voorzichtig woord van protest is er ongepast. Dat gevoelsmensen als Van Jole zich best een heel klein beetje mogen aantrekken. Voorzichtiger kan ik het niet zeggen.

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 21:35

Thanksgiving is voorbij, de kalkoenen zijn op. Misschien verstandiger te gaan trainen met een Nederlandse menukaart, ree, hert, kip, rund, varken of kroket.

Hans K'happer
Hans K'happer23 nov. 2018 - 10:03

Esther staat met haar geweeklaag dan symbool voor de Hollandse houding, ze staat nog meer symbool voor de totale leegte die de mens bezielt. Hoe vacuüm is je bovenkamer getrokken als je je daarover druk moet maken, maar vóóral je dat ook nog eens middels facebook 'jouw' drama gaat uitventen. En dat is er niet één, het zijn er tallozen. Hoe leger wil je het? Hoe veel stompzinniger kan een samenleving worden dan dat elk individueel zijn of haar hoog gedragen mentale luier aan de wereld komt tonen? Dát is pas bedroevend. Dat dat ook stemrecht heeft is nóg bedroevender. SBS6 aan de macht.

kweenie2
kweenie223 nov. 2018 - 7:33

Ik snap er eerlijk gezegd helemaal niks van. Wat voor slap aftreksel van een thuiskok ben je als je afhankelijk bent van een blaadje voor je kerstrecepten? Het is prima om een keertje door te bladeren, misschien zie je nog een keer iets nieuws of een grappig liflafje, maar voor een serieus recept ga je toch niet in de Allerhande kijken? Waar kunnen mensen zich toch druk om maken.

Jay K
Jay K23 nov. 2018 - 6:13

Als vleeseter boeit het mij echt niet wat er in de Allerhande staat, die stukjes vlees bij AH zijn toch altijd te klein. Ik heb de kalkoen alweer besteld, 14 KG en deze kan ik 24 december vers geslacht en schoongemaakt ophalen, klaar voor gebruik en zelf ga ik een hele zalm roken lekker buiten in mijn op houtvuur brandende rookton. Voor de konijnen die komen gooi ik nog wat groen op tafel en ik ben klaar voor het feest.

1 Reactie
Martijn46
Martijn4623 nov. 2018 - 17:57

Heerlijk, dit soort puberale dwarsdoen-reacties. Tuurlijk joh, zo veel mogelijk vlees etaleren. Zal ze leren die vega-aanstellers. Ja, je bent duidelijk klaar voor het feest.

tempest
tempest22 nov. 2018 - 23:48

"Je vraagt je af waarom het AD er een artikel aan heeft gewijd en zijn lezers op het verkeerde been zet. " Clicks voor AD, kerstaankopen bij de AH en aandacht voor de anti-vlees activisten. Een win-win-win situatie voor alle betrokkenen. En dat dan ook nog eens voor een editie met vlees en vis recepten. Ze hebben ook wel eens een echte vegetarische editie gehad.

Piet de Geus
Piet de Geus22 nov. 2018 - 23:16

"Ik concludeerde dat de woede werd opgewekt omdat vegetariër zijn betekent dat je een moreel standpunt inneemt." De irritatie ontstaat door de onterechte claim van moreel superieur gedrag. Bij een dertienjarig paardenmeisje dat krijst dat een paard geen poten heeft maar benen is dat al irritant maar bij volwassenen begint het echt gênant te worden.

8 Reacties
Lopez
Lopez23 nov. 2018 - 16:49

@Piet de Geus [De irritatie ontstaat door de onterechte claim van moreel superieur gedrag.] Nou, nee, Piet. Ik ben enkele tientallen jaren vegetariër, en hoewel ik nooit de discussie open over het al dan niet eten van dieren, en me in gesprekken altijd op het standpunt stel dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij of zij eet, zijn de reacties die Francisco vermeldt voor mij zeer herkenbaar. Onlangs nog, tijdens een etentje met een groepje oude vrienden en kennissen, viel een dame venijnig naar me uit toen ze, na het horen van mijn bestelling, vroeg of ik vegetariër ben en ik ‘ja’ antwoordde: ‘Maar je draagt wel leren schoenen!’ Ik dacht eerlijk gezegd dat we dit stadium inmiddels wel gepasseerd waren, maar nee. Het komische was dat ik helemaal geen leren schoenen droeg, de dame had niet eens gekeken. Zulke maffe reflexen komen nog altijd voor. Ze hebben niets te maken met een ‘claim van moreel superieur gedrag’, maar met het op de een of andere manier betrapt voelen van - in dit geval - de dame, die het gevoel had zich te moeten verdedigen. Ze ging ook nog even door (‘Een leren riem dan!’ - nee, ook niet) alvorens uiteen te zetten dat haar vriend geen groente ‘lust’ en er voor haar dus echt niets anders op zit dan hem iedere avond een halve os voor te zetten. Om de sfeer niet helemaal te bederven heb ik haar maar niet gevraagd of haar vriend ook weleens kookt.

Lozerech
Lozerech23 nov. 2018 - 17:41

Het grappige is dat die claims zo zeldzaam zijn. Ik heb het persoonlijk nooit meegemaakt dat een vegetariër claimde moreel superieur te zijn. Wel de claims van vleeseters dat ze denken dat ze dat zouden zijn, of dat vleeseters meteen in de verdediging schieten, alsof ze werden aangevallen.

Martijn46
Martijn4623 nov. 2018 - 17:59

Oh, het innemen van een moreel standpunt is morele superioriteit? Nou, misschien ís dat ook wel zo!

Piet de Geus
Piet de Geus23 nov. 2018 - 19:21

"Oh, het innemen van een moreel standpunt is morele superioriteit?" De suggestie dat jouw standpunt een moreel standpunt is, is een mooie bevestiging daarvan. Net als overigens de suggestie van Lopez dat vleeseters zich ergens op betrapt zouden voelen. Wat overigens niet wegneemt dat er vleeseters zijn die merkwaardig op vegetariërs reageren. Al sluit ik niet uit dat die meermalen geconfronteerd zijn met gezeur over dood dier op het bord.

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 23:12

[De irritatie ontstaat door de onterechte claim van moreel superieur gedrag. ] Zo is het maar net, en niet alleen in discussies over vegetarisme. Superieur moreel gedrag claimen is het einde van elke discussie en is op zichzelf de ergste vorm van moreel verwerpelijk gedrag.

Lopez
Lopez24 nov. 2018 - 21:50

@Piet de Geus [Net als overigens de suggestie van Lopez dat vleeseters zich ergens op betrapt zouden voelen.] Kom, kom, Piet. Mijn interpretatie van kreten als die van de door mij genoemde dame (over leren schoenen) is dat deze mensen zich op de een of andere manier betrapt voelen en de neiging hebben zich te verdedigen. Ik heb er vaak over nagedacht (want dit is veel vaker gebeurd) en ik kan er niets anders van maken. Wat spreekt daar precies aan ‘morele superioriteit’ uit? Is er volgens u een andere verklaring voor dit gedrag? En getuigt die interpretatie ook van ‘morele superioriteit’?

Ozon
Ozon25 nov. 2018 - 10:58

Lopez, Ik denk niet dat mevrouw zich betrapt voelde, maar meende jou te betrappen op hypocrisie: geen vlees willen eten, maar wel vlees willen dragen....

Ozon
Ozon25 nov. 2018 - 11:17

Lopez “Ik concludeerde dat de woede werd opgewekt omdat vegetariër zijn betekent dat je een moreel standpunt inneemt.” De woordkeus van Van Jole etaleert dat hij zichzelf de moreel betere vindt. Ik vermoed dat dat ook in zijn mondelinge communicatie wordt weergegeven. Waar je de klemtoon/nadruk legt binnen een -op zich neutrale- zin, geeft meestal weer hoe je denkt. “Ik ben vegetariër, want ik vind het zielig voor dieren” is op zich een neutrale zin die iemand’s eigen voorkeur weergeeft. Prima. Zodra iemand de klemtoon op “ik” gaat leggen “Ík ben vegetariër, want ík vind het zielig voor dieren” is dat al niet meer; die etaleert de achterliggende zelfverklaarde “morele superioriteit” van de betreffende persoon: ík wel, jullie slechteriken niet... en dat is irritant. Die variant wekt bij mij -en ik denk ook bij anderen- de neiging op mensen aan te spreken op de eigen hypocrisie, zoals het probleemloos dragen van stukken koe.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout22 nov. 2018 - 22:05

'Door het vleeseten te bekritiseren, voelen mensen zich aangetast in hun status en dat is een recept voor volkswoede.' Ik hoor in mijn rechteroor Sjonnie & Anita en Henk & Ingrid al slachtofferig monkelen: `Eerst pakken ze ónze Zwarte Piet af, nu ons Kerstvlees! En daarna óók nog ons Vuurwerk!' `k Weet niet of dit goed komt in december dit jaar...

1 Reactie
Edwin8
Edwin825 nov. 2018 - 17:36

Hohohohoho Kerst is allang afgepakt volgens velen, nu komt men voor het vlees. ;-)

Jonas Mankes
Jonas Mankes22 nov. 2018 - 21:52

Als gematigd vleeseter, d.w.z. om de dag, en bijna uitsluitend met keurmerk wat een relatief acceptabele behandeling belooft of wild, wat ik als noodzakelijk natuurbeheer meest ethische acht vanwege het natuurlijke hoewel zeker ook vaak wredere leven wat vooraf ging, moet ik zeggen dat het naar mijn ervaring overwegend zure, cynische, of offensieve vegetariërs en dan nog eerder veganisten zijn die zich doen gelden.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus23 nov. 2018 - 1:55

"moet ik zeggen dat het naar mijn ervaring overwegend zure, cynische, of offensieve vegetariërs en dan nog eerder veganisten zijn die zich doen gelden." Terwijl slimme vegetariërs op zijn minst een deal zouden moeten sluiten met verantwoorde vleeseters, want wie moeten anders het vlees opeten van de koeien waarvan zij hun zuivelproducten krijgen? Nog even los van de vraag of vegetariërs wel zo consequent alleen verantwoorde zuivel nuttigen, zouden ze toch vooral vleeseters aan moeten manen om dubbeldoelkoeien te eten. Of wilden ze al die melkkoeien naar een koeienpension sturen? Het echte probleem ontstaat natuurlijk wanneer morele superioriteit in de strijd wordt gegooid, want daarmee is het gesprek per definitie afgesloten. Met wie zich moreel superieur acht (of hij daar nu gelijk in heeft of niet doet er niet eens toe) valt nu eenmaal niet te praten. Zelf eet ik alleen verantwoord, niet alleen omdat ik dat zo verantwoord vind maar ook omdat dat qua smaak de beste keuze is. En de reacties laten zich uittekenen: jij hebt makkelijk praten want als jij iedere dag een T-bone van een Simmentaler rund laat bezorgen door de Lindenhof (die beesten zijn niet alleen lekker maar hebben eerst tien jaar melk gegeven en op extensieve Alpenweiden een heerlijk leven gehad) dan voel jij dat niet in je portemonnee. Nu vind ik dat je niet aan vlees of wat voor voedsel dan ook moet beginnen als je je geen kwalitatief goed en verantwoord geproduceerd eten kunt permitteren (wat overigens nog reuze meevalt als je er wat tijd aan wilt besteden) maar daarmee sluit je wel een gesprek af in plaats van het te openen. Terwijl er al zoveel te winnen valt als mensen niet langer proberen om voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk vlees van de kiloknaller of de supermarkt naar binnen te proppen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2018 - 11:27

De dubbeldoelkoeien bestaan haast niet meer dankzij overheidsbeleid. Trouwens, wie weet nog hoe Lakenvelders, Blaarkoppen en Brandrode runderen er uit zien? Allemaal dubbelkoeien die gemakkelijk zo'n 15 tot 25 jaar oud konden worden bij goede verzorging. Heel anders dan de huidige melkkoeien die na korte tijd van ellende al door de poten zakken.

Lopez
Lopez22 nov. 2018 - 21:25

Een waargebeurd Kerstverhaal. Man betreedt restaurant. Ober: ‘Wat mag het zijn, meneer?’ Meneer: ‘Heeft u iets vegetarisch?’ Ober: ‘O jazeker, meneer, van alles.’ Meneer: ‘Wat dan zoal?’ Ober: ‘Kijkt u maar op de kaart, meneer, keus genoeg.’ Meneer: ‘De kaart? Er staan alleen vleesgerechten op de kaart.’ Ober: ‘Maar meneer, we kunnen bij elk gerecht het vlees weglaten.’

Break on through
Break on through22 nov. 2018 - 20:37

Inderdaad, de vreetdagen staan weer voor de deur.... Maar in januari gewoon weer afvallen hoor! Lekker efficiënt.... Blijkt dus onbelangrijk voor mensen dat je van vlees eten allerhande kwalen over kunt houden én het ook nog eens een belasting voor het milieu is.... Maar komende zomer wel weer enorm klagen dat het nu weer heter is dan voorgaande jaren natuurlijk.... Man, man, man, de allerhande is GRATIS, en dan nog commentaar hebben ook?

2 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen227 nov. 2018 - 15:37

[Man, man, man, de allerhande is GRATIS, en dan nog commentaar hebben ook? ] Dat is natuurlijk onzin. De Allerhande wordt gewoon betaald door de klanten van AH. Een cent op een fles olijfolie, een dubbeltje of een pot groenlands zeezout en zo door totdat het betaald is.

Paddy3
Paddy327 nov. 2018 - 20:44

Van vegetarisch / veganistisch eten kun je ook allerhande kwalen overhouden. Dus wat is precies je punt?

Stientje2
Stientje222 nov. 2018 - 20:29

Ach Francisco, je kent ons Hollandse volkje toch wel? Zijn we niet aan het Zwarte Pieten dan maar aan het zeur pieten :)).

Ligt44
Ligt4422 nov. 2018 - 18:38

Dat ze daarvoor de aardappel-wortel-uien,bloemkool -komkommmer- tomaten-en nog driehonderd andere soorten groenten/fruit telers tot de laatste cent voor uitknijpen benoemen we alleen even niet. AH is met Jumbo de duivel als het om supermarkten gaat een vega- foldertje veranderd daar helemaal niks aan.