Joop

De afbraak van homocultureel Amsterdam

  •    •  
23-06-2010
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
In mijn ogen is heteronormativiteit, en niet de multiculturele samenleving, de belangrijkste oorzaak van de aftakelende homoscene.
“Where is the Exit Café?”, vragen twee toeristen me met een Lonely Planet van Amsterdam in de hand, opengeslagen op de sectie “Gay & Lesbian”. Het een vrijdagavond in mei, de Reguliersdwarsstraat is uitgestorven, de meeste café’s zijn dicht. “You didn’t pick the right time to visit Amsterdam I’m afraid”, antwoord ik maar.
De Amsterdamse homoscene zit in een crisis. In hoog tempo valt de homohoreca om: April, Exit Café, Exit Club, SOHO, Sappho, ’t Leeuwtje, Palma’s Hoekje, de Cockring: allemaal kroegen die de afgelopen tijd hun deuren (al dan niet tijdelijk en om uiteenlopende redenen) hebben moeten sluiten.
Tegelijkertijd staat het geweld tegen homo’s in de hoofdstad prominenter dan ooit op de agenda. Met de regelmaat van de klok berichten de media over homo’s, lesbiennes, transseksuelen en travestieten die klappen krijgen in de openbare ruimte, soms in het hart van de homoscene, soms met serieus letsel tot gevolg.
De homogemeenschap is gefrustreerd. Dat bleek ook zondag 13 juni jongstleden, toen zo’n duizend mensen zich verzamelden op het homomonument bij de Westerkerk. Geen actie van het COC, zo benadrukten de organisatoren in alle haast, maar een authentieke, spontaan opgekomen, ‘grassroots’ beweging van LGBTQ’s (lesbiennes, gays, biseksuelen, transgenders en queers). Directe aanleiding: drie geweldsincidenten binnen een maand.
De homohoofdstad van de wereld, dat is Amsterdam allang niet meer. De huidige homoscene is een pijnlijk slap aftreksel van de florerende, wereldberoemde en taboedoorbrekende scene van de jaren ’80 en ’90. Met een lange rij aan goedlopende kroegen en discotheken werd de Reguliersdwarsstraat het zelfverzekerde epicentrum van de homogemeenschap. Van daaruit ontstonden nog stoutmoediger initiatieven: in 1987 opende de RoXY haar deuren aan de Singel, en twee jaar later volgde de iT aan de Amstelstraat.
Met de komst van deze twee discotheken drukte de homogemeenschap een belangrijk stempel op het Amsterdamse nachtleven. Ze waren al snel ‘the place to be’ voor homo én hetero, een ongekende stap naar maatschappelijke acceptatie van een tot dan toe gemarginaliseerde minderheid. Opeens werden extravagantie, travestie en seksuele diversiteit omarmd door het mainstream uitgaanspubliek. Tijdens de Gay Games in 1998 benadrukte de stad krachtig dat deze diversiteit ook in het straatbeeld de nieuwe realiteit was: een week lang verkeerde alles en iedereen in Amsterdam in een roze euforie.
In nog geen decennium afglijden van ‘homohoofdstad’ naar ‘homofoobstad’, hoe is dat te verklaren? Het antwoord wordt vaak gezocht bij de multiculturele samenleving. Pim Fortuyn geloofde dat homoseksualiteit door de veronderstelde ‘islamisering’ van Nederland onder druk is komen te staan. Deze stem wordt vandaag de dag nog krachtiger verwoord door Geert Wilders, die de geringe acceptatie van homoseksualiteit door allochtone jeugd ziet als een bewijs voor het feit dat de Nederlandse tolerantie en islam onverenigbaar zijn. De oplossing is volgens hem: grenzen dicht, islam stevig inperken en harder straffen.
Onderzoek wijst echter uit dat het probleem veel complexer is. Inderdaad blijken allochtonen significant negatievere houdingen te hebben tegenover homoseksualiteit dan autochtonen, maar tegelijkertijd is nog steeds een meerderheid van de allochtonen voorstander van het homohuwelijk en zijn zij nergens in Europa zo homovriendelijk als in Nederland. Uit het onderzoek naar antihomogeweld dat ik samen met collega-sociologen Gert Hekma en Jan Willem Duyvendak deed blijkt bovendien dat Marokkaanse jongens weliswaar oververtegenwoordigd zijn als dader, maar dat autochtone jongens niet ondervertegenwoordigd zijn.
Dit laatste gegeven is in strijd met hardnekkige veronderstellingen onder de bevolking: als het inderdaad zo is dat de homo-emancipatie onder autochtonen is voltooid en er slechts problemen zijn onder etnische minderheden, hoe is het aandeel autochtone jongeren in de dadergroep dan te verklaren? Voor het antwoord moet gegrepen worden naar een centraal concept uit de genderwetenschap: heteronormativiteit.
Heteronormativiteit is een term die wordt gebruikt om een dominant maatschappelijk denkraam aan te duiden, namelijk dat van heteroseksualiteit als de normale seksuele oriëntatie. Dat homoseksualiteit wordt gezien als een afwijking van deze norm blijkt al uit het feit dat niet hetero’s maar homo’s worden geacht ‘uit de kast’ te komen: zij dienen hun omgeving ervan op de hoogte te stellen dat zij op het gebied van liefde en seksualiteit andere keuzes zullen maken dan je zou verwachten op basis van hun geslacht.
Heteronormativiteit gaat niet alleen gepaard met maatschappelijke verwachtingen op het gebied van seksuele oriëntatie, maar ook op het gebied van gedrag. Voor mannen en vrouwen gelden aparte culturele gedragsregels waarin niet teveel gevarieerd mag worden. Kinderen wordt al op jonge leeftijd geleerd wat ‘typisch mannelijk’ en ‘typisch vrouwelijk’ is. Dit binaire systeem leidt tot intolerantie naar tussenvormen: mannen die aan ballet doen of vrouwen die op voetbal zitten; velen vinden al snel dat daar iets geks mee is.
In Nederland is de tolerantie voor andere seksuele oriëntaties de afgelopen decennia duidelijk gegroeid, maar op het gebied van gedrag en identiteit zijn wij nog altijd zeer heteronormatief. Onderzoeken van het SCP wijzen uit dat Nederlanders homoseksuelen ‘okay’ vinden, als ze maar normaal doen: extravagantie en nichterigheid wordt door de meerderheid gezien als storend en niet authentiek. Zelfs de daders van antihomogeweld die ik interviewde benadrukten vaak dat zij helemaal niets tegen homo’s hebben. Zij kwamen daarentegen in opstand tegen extravagantie en nichterigheid, en voelen zich daarin gesteund door heteronormatieve denkbeelden die ook onder de autochtone bevolking dominant zijn. “Ze  waren een beetje verwijfd. Dat mag van mij, maar ga dan niet naar een omgeving waar van je verwacht wordt dat je een echte man moet zijn”, legde een autochtone dader uit die enkele mannen in een sportschool bespuugde en bedreigde.
Onlangs werkte ik mee aan een onderzoek waarin 23 autochtone jongens vanaf hun coming out twee jaar werden gevolgd. Als geen ander voelen zij de heteronormatieve druk om ‘gewoon te doen’: “Als je tv kijkt, daar komen toch voor mijn gevoel, zeg maar de übernichten, om het maar even zo te zeggen. […] En dan had ik voor mezelf zo van: zo wil ik niet zijn, zeg maar. Zo met een handtasje. Voor mezelf had ik dan zo iets van: het kan niet en het mag niet.” Kennelijk is de heteronormatieve druk zo groot dat zij weinig anders kunnen dan eraan gehoorzamen.
De homojongens van nu zijn niet bezig met het ontkennen van hun seksuele voorkeur, maar ondernemen allerlei krampachtige pogingen om ‘typisch homogedrag’ te ontlopen. Zij vinden dat het interessante deel van hun persoonlijkheid pas begint waar hun homoseksualiteit ophoudt, en geven aan “als mens, en niet als homo” gezien te willen worden.
Alles wijst erop dat heteronorrmativiteit nog altijd aan kracht wint in Nederland, en in toenemende mate ook door homo’s zelf wordt geïnternaliseerd. In hun zoektocht naar normaalheid in een heteronormatieve samenleving zijn jonge homo’s nauwelijks nog solidair met homo’s die van de normen afwijken. Nichten, travestieten en andere homo’s die niet altijd aan heteronormatieve verwachtingen kunnen of willen voldoen zijn de grote verliezers: “Iemand die heel vrouwelijk is, echt gewoon te vrouwelijk, dan denk ik van ja, dat vind ik ook niet leuk. Het moet wel normaal blijven. Ik zou me er ook niet prettig bij voelen als ik bijvoorbeeld naast een zwerver op straat loop.” Een andere jongen vertelt: “Het ex-vriendje van een vriend van me, die was heel vrouwelijk. En dan waren we aan het winkelen en dan worden we gewoon echt nageroepen van ‘oh kijk daar lopen homo’s!’ En dan denk ik van ja, dat wil ik ook weer niet.”
Hun binding met de homoseksuele subcultuur is daarom minimaal. Ook omdat zij door het internet een alternatief hebben voor het ontmoeten van andere homo’s, laten zij de homohoreca massaal links liggen. Zij sluiten zich aan bij protestgroepen op Hyves en Facebook tégen evenementen als de Gay Pride, die volgens hen het hokjesdenken alleen maar versterkt: “Ik was bij de Gay Pride en ik had zoiets van ‘ja, ik vind er niks aan’. En toen ben ik terug gelopen de stad in,toen ben ik gaan winkelen en toen ben ik met de trein terug naar huis gepakt. Het is daar weer zo overdreven, ja echt overdreven. Het moet met ‘huhu’ en leren broekjes en blote buiken en weet ik veel wat allemaal niet. En ik kan me best voorstellen dat je je af en toe uit wilt leven, maar voor mij is het net wat té zeg maar, gewoon té overdreven, té homo, té alles, té zeg maar.”
In mijn ogen is heteronormativiteit, en niet de multiculturele samenleving, de belangrijkste oorzaak van de aftakelende homoscene. Dan blijft het wel verrassend dat het opeens zo snel lijkt te gaan, want  in de sociologie is het een bekend gegeven dat de tijdgeest sneller verandert dan de realiteit. Dit komt door wat ook wel ‘padafhankelijkheid’ wordt genoemd: in het verleden opgezette instituties zijn doorgaans hardnekkig waardoor de praktijk van vroeger zich ook in een veranderende samenleving voortzet. Maar met het verdwijnen van de homohoreca om allerlei juridische redenen is het pad naar het Amsterdamse homoverleden echter versneld afgesneden.
In de week na de sluiting van de iT in de jaren ’90 stonden nog elke avond tientallen mensen voor de deur te protesteren. De kroegen in de Reguliersdwarsstraat sluiten echter geruisloos, zonder enige vorm van protest of verontwaardiging. Dit is een teken van een veranderende tijdgeest: de jonge generatie homo’s is te druk met ‘normaal zijn’ om zich te bekommeren om de homocultuur. En de oudere generaties homo’s kunnen  zich niet druk maken om het verdwijnen van homokroegen die hun ziel hebben verloren met de overname door horecamagnaten als Sjoerd Kooistra, die deze het afgelopen decennium heeft omgevormd tot onoriginele geldmachines.
Mijn verwachting is dan ook dat wij nu getuige zijn van het definitieve verval van de Amsterdamse homohoreca. Hiermee verliest de stad niet alleen zijn leidinggevende positie in het lucratieve internationale homotoerisme, maar ook een belangrijk symbool van openheid en tolerantie die Amsterdam ooit wereldberoemd maakte.
De stad Amsterdam zou er goed aan doen om een onderzoek te starten naar de Amsterdamse homorecessie. Wie weet is mijn verhaal te somber en met een gedegen onderzoek eenvoudig te ontkrachten. En wie weet kan een dergelijk onderzoek tot concrete aanbevelingen leiden om een definitief verlies van een belangrijk onderdeel van het Amsterdamse culturele erfgoed af te wenden.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

rgeurtsen
rgeurtsen23 jun. 2010 - 10:30

Verdomd als het niet waar is. Mijn knuffel-al-dertig-jaar-lang-nieuwe-Nederlanders uitten regelmatig hun verwondering over Marcouch, die inderdaad ook voor het Fortuynescque cliché is gevallen dat het aan de rot-jongens ligt dat homo's niet meer veilig over straat kunnen gaan. Marcouch en Fortuyn en die witte dwaas in de Tweede Kamer praten elkaar na dat het aan Marokkaanse en Turkse jongeren ligt. Flauwekul. Mijn knuffel-al-dertig-jaar-lang-nieuwe-Nederlanders verbazen zich dat Marcouch denkt de homoemnacipatie te helpen door ze te verdedigen, alsof er niet genoeg instanties zijn, alsof homo's in de elite niet voldoende vertegenwoordigd zijn. "Marcouch maakt zichzelf tot een gerafeld schaamlapje voor oude-Nederlanders." Ik vind dat wel leuk gezegd. De helderste zin en conclusie is : "op het gebied van gedrag en identiteit zijn wij nog altijd zeer heteronormatief". Dat is het probleem. Niet nieuwe onaangepaste nederlandse jongeren. Net als het anti-semitisme, iets wat typisch bij geheel nederland hoort, wordt anti-homo gedrag geprojecteerd op Marrokkaanse jongeren. Ik heb het dwaze geloof dat een Paars-plus kabinet daar lucht en licht in zou brengen - een echte moderniseringslag zoals we in de negentiger jaren hebben gehad. De PvdA moet er Marcouch voor offeren en de VVD Teeven.

Gerald2
Gerald223 jun. 2010 - 10:30

Ik vind dat de homoscene ook wel eens naar zichzelf mag kijken. Wat meer politieke betrokkenheid zou geen kwaad kunnen en beseffen dat het leven niet alleen uit feesten en uitgaan bestaat.

laurenslaurens
laurenslaurens23 jun. 2010 - 10:30

Beste Frans, Zie bijv. de Amsterdamse Burgermonitor 2007 van O&S. Groet, Laurens Buijs

laurenslaurens
laurenslaurens23 jun. 2010 - 10:30

Een belangrijke toevoeging is nog dat de Marokkaanse oververtegenwoordiging in de groep daders van antihomogeweld komt door machismo in straatculturen en niet zozeer door islamitische overtuigingen. Zie voor meer over het onderzoek naar antihomogeweld uit 2008: http://www.amsterdam.nl/?ActItmIdt=156860

Maarten1984
Maarten198423 jun. 2010 - 10:30

Meneer Buis draait oorzaak en gevolg om. In de tijd dat Christenen en Joden de morele boventoon voerden in Amsterdam was hetroseksualiteit ook de norm. Dat is voorbij gegaan en nu heeft men te kampen met andere religieuze en culturele invloeden, die op hun beurt heteroseksualiteit als norm stellen. Dit blijkt o.a. uit de gegevens die bekend zijn omtrent geweld jegens homoseksuelen in de hoofdstad. Volgens mij moet men dit als voldongen feit accepteren. De PvdA in Amsterdam heeft jarenlang gepredikt dat de culturele verschillen een verrijking van de samenleving zijn. In dat licht bezien denk/vrees ik dat men dit gegeven op de koop zal moeten toenemen.

mogime
mogime23 jun. 2010 - 10:30

Past de neergang van het extraverte in de homoscene niet in de algemene trend naar minder openheid en tolerantie in het land? Vond die niet-conformistische scene namelijk niet zijn oorsprong in een plotselinge liberalisering van het, tot de jaren 1960, vrij benepen Nederland ? Sinds die tijd haalde dit land de omringende landen links en rechts in waar het openheid en tolerantie betrof. De laatste jaren is die ontwikkeling echter omgekeerd, en dat heeft ook zijn weerslag op de homogemeenschap.

FilodeVries
FilodeVries23 jun. 2010 - 10:30

Homocultuur of islamitische immigratie. Kies maar, meiden.

AlexScheijbeler
AlexScheijbeler23 jun. 2010 - 10:30

Ik moet er een beetje om lachen. Summiere punten somber aangeven en vragen om een onderzoek. In Godsnaam geen onderzoeken. Weggegooid geld. Het rookverbod, internet ( waarna je verwees), maar ook anders uitgaan meer mix party diversiteit waarin de homo gemeenschap zichzelf prima thuis voelt. Niet te veel nadruk is denk ik begrijpelijk iedereen leeft zijn eigen leven. Onderzoek die in een bepaalde richting worden gestuurd ach kom nou onderste bureaulade weg ermee. Ik sluit me maar aan bij hoogleraar Willem de Haan criminoloog " mensen vinden het in het algemeen moeilijk onder ogen te zien dat ernstige misdrijven door normale mensen kunnen worden gepleegd. Om die waarheid net als jou beschrijving niet onder ogen te zien, intergratie werkt, neigt de samenleving tot demonisering van geweldplegers en dramatisering van zinloos geweld. Hierdoor wordt een zinvolle discussie over geweld in de samenleving ernstig bemoeilijkt. Dit komt mede door en dat kan ik delen door de dominantie van gedragswetenschappers. Terwijl criminologen vaak niet in staat zijn verhelderende inzichten te geven. Rookverbod, jongeren willen niet meer behoren tot een bepaalde groep acceptatie van hun geaardheid in algemene zin is veel groter waarom afzonderen opvallen. Homoseksualiteit is niet meer bijzonder wellicht binnen bepaalde groepen. Sjoerd Kooistra geldmachine homoseksueel en verstand van horeca, als er één voorstander is van meer homo horeca is dat Sjoerd wel. Volgens mij wil hij zelfs in Ter Apel, Musselkanaal Emmen gay kroegen openen. Dat noem ik nou overdreven vooruitstrevend.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 jun. 2010 - 10:30

Ik heb het idee dat Fortuyn, met het aanwijzen van Moslims en allochtonen als "schuldigen, in gang gezet heeft dat het steeds minder wordt geaccepteerd dat mensen van de norm afwijken. Zie de roep om integratie, die vooral inhoudt dat alle eigen cultuur moet worden afgelegd. Zie het aantal kinderen dat een labeltje krijgt als "autistisch" of "ADHD" en dergelijke. Zie de discriminatie van wie geen "Hollandse naam" heeft bij sollicitaties. Zie ook de afnemende tolerantie van homo's. Ik hoop dat er een tijd komt dat mensen weer snappen dat iedereen verschillend is, dat die verschillen juist vruchtbaar zijn, en dat elk mens het recht heeft om zich te gedragen zoals bij hem of haar past, om te geloven wat bij hem of haar past, om het leven in te richten zoals bij hem of haar past.

wmterhaar
wmterhaar23 jun. 2010 - 10:30

"Alles wijst erop dat heteronormativiteit nog altijd aan kracht wint in Nederland" Ik heb sterk het gevoel dat dat niet alleen voor homo's geldt, maar dat in het algemeen in Nederland de tolerantie voor wat excentriek of afwijkend is steeds lager wordt. Kunstenaars en rocksterren werden vroeger juist gewaardeerd als ze een beetje anders waren, nu zijn het dan aanstellers.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort23 jun. 2010 - 10:30

Gay Scene in Rotterdam is springlevend mensen... het valt allemaal wel mee.

RobvanderHilst
RobvanderHilst23 jun. 2010 - 10:30

Extravagantie, nichterigheid etc.: het zijn de leuke, theatrale vrijtijdskanten van de homocultuur. Wellicht is het de homocultuur zelf wel, maar dat weet ik niet. Maar is het de kern ervan? Zeker niet. Ik denk dat menig homo, lesbo etc. - alleen of samenwonend dat maakt niet uit - een leven wil leiden dat net zo is als bij vrijwel alle Nederlanders: dat van Met Rust Gelaten Willen Worden. Dat is wellicht saai, maar met 'heterosering' heeft dat weinig te maken. Nederlanders zijn - de door commercie en media Oranjeopgefoktheden momenteel ten spijt - gewoon gematigd, kwestie van volksaard dus. En wat die dip in de Amsterdamse homohoreca betreft: wel eens gehoord van eb- en vloedbewegingen, ook in het leven van groepen hoe geprofileerd of diffuus die ook zijn? Nu heerst er even (?) eb, maar vloed zal ongetwijfeld in aantocht komen. Wellicht mede naar aanleiding van het stukje van Laurens Buijs wat dan mooi is meegenomen. :-)

Anthonied
Anthonied23 jun. 2010 - 10:30

In de jaren 80 en 90 was de heteronormativiteit nog veel groter en het geweld en intolerantie tegen homo's toch echt veel kleiner. Dus heteronormativiteit wordt een te grote rol toegewezen. En Amsterdam is inderdaad allang niet meer de gaycapital van de wereld, ook niet van Europa en zelfs niet meer van de Benelux en zal dat ook niet gemakkelijk meer worden want de gayscene raakt in een vicieuze cirkel. Minder gaykroegen, enorme toename geweldsincidenten en daardoor minder toeristen waardoor de gayscene weer kleiner wordt enz. enz.

laurenslaurens
laurenslaurens23 jun. 2010 - 10:30

In de jaren '80 en '90 was er in Amsterdam juist nog veel meer te merken van het echte progressieve denken van de jaren '70, pas aan het eind van de jaren '90 is dat tolerante vrijheidsdenken langzaamaan weer vervangen door heteronormativiteit. Verder zijn er geen cijfers over geweld tegen homo's in de jaren '80 en '90, dus het is onmogelijk om te stellen dat er sprake is van een toename of afname. Puur giswerk.

LolaT
LolaT23 jun. 2010 - 10:30

Vind het een goed artikel. Ik heb me vaker afgevraagd als ik een homo die nichterig overkomt leerde kennen: zit het nou in hem, of is het subcultuur, of beiden? Het is ook een wisselwerking. Als je in een kroeg ('gewoon') jezelf bent, en je herkent dezelfde blik/houding/gebaar bij een ander, dan intensiveert dat waarschijnlijk wat hier als nichterig wordt omschreven. En dat gebeurt overal! Als de ene voetballer over zichzelf in de derde persoon praat, dan doet de volgende voetballer dat ook. En de coach ook. Ik vind het jammer dat de Reguliersbreecultuur aan het verdwijnen lijkt, omdat het een plek was waar homo's (LBTG's) gewoon zichzelf konden zijn en elkaar lekker versterkten in hun identiteit. De teloorgang van deze homoscene is natuurlijk ook aan de vorige eigenaars van de cafés te wijten die e.e.a. aan die Sjoerd Huppelupup hebben verkocht. Gaat het weer over geld. Daarin zijn alle mensen in ieder geval gelijk.

WillemDG
WillemDG23 jun. 2010 - 10:30

Vreemd hoor, al die jammerklachten....In feite is het toch gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Als het de homohoreca niet meer lukt om rendabel een kroeg te exploiteren dan is het inderdaad snel einde verhaal. Iets wat zeker een rol speelt is dat het 'nachtleven' extra risico's oplevert. Veel van de incidenten vonden in het holst van de nacht plaats en het gat tussen lekker buiten de deur eten en daarna even te gaan stappen is gewoon te groot geworden. Soms werd in het een kroeg pas ver na middernacht een beetje gezeliig. Als ik dat vergelijk met de tijden toen ik voor het eerst een bar durfde binnenstappen dan is het alleen maar later en later geworden, waardoor de omzet in steeds kortere tijd verdiend moest worden. Een gewone bruine kroeg of een grand café heeft een veel beter omzetpatroon en de piektijden sluiten ook beter aan op ons 'gewone' levensritme. De aantrekkelijkheid van Amsterdam is maar voor een deel bepaald door het nachtleven - het leven overdag en 's avonds is al leuk genoeg voor velen. Daten gebeurt nu inderdaad veel meer via het internet dus alleen de stiekemerds en de wanhopigen zoeken het nog in de nacht. Zoals ik het ooit op een poster zo treffend las "After 2 a.m. nobody's ugly" .....

doeidoei
doeidoei23 jun. 2010 - 10:30

Het starten van een nieuwe trendy homo uitgaansgelegenheid lijkt dé commerciele tip van zomer 2010. Als dit verhaal tenminste klopt. Als er een markt voor is, dan komt die uitgaansgelegenheid er, is die markt er niet, dan niet. Als platform voor deze overduidelijke consumentenvraag, draagt Joop bij aan herstel van de economie en verdere emancipatie. Over een jaar weten we hoe reël dit verhaal is / was.

Lucas2
Lucas223 jun. 2010 - 10:30

Ik vind het een heel goed stuk! Toch denk ik dat een onderzoek van de gemeente Amsterdam niet veel zal opleveren. Er zullen bijvoorbeeld ondernemers en trendsetters moeten opstaan die nieuwe clubs en bars openen. De gemeente kan faciliteren. Minder rigide doen over vergunningen bijvoorbeeld. Nieuwe initiatieven kunnen trouwens ook door in een bestaande club een gay-night of pink-night te organiseren. Eens per maand of eens per week. Dat kan eventueel uitgroeien tot een zelfstandige club. Veranderingen moeten toch vanuit gemeenschappen zelf komen. Dat geldt voor diverse scenes. De RoXY en de iT zijn ook niet ontstaan als resultaat van een onderzoek door de gemeente. De algehele Vertrutting van Nederland, en Amsterdam in het bijzonder kan enkel gekeerd worden door meer en betere initiatieven van mensen zelf.

swakke
swakke23 jun. 2010 - 10:30

Het gaat hard, heel hard. Enkele jaren geleden kwamen er vele groeperingen op voor aanvaarding van dit en dat enz. Ik stel me de vraag of het nu echt zo moeilijk is om iedereen te aanvaarden zoals hij of zij is. Wil je hand in hand lopen, dat moet kunnen. Ben je van nature als man een vrouwelijk type, dat moet kunnen. Ben je bruin, zwart of geel dat moet kunnen, ik kan nog uren doorgaan, maar wat baat het? Het verval van de homoscene in Amsterdam is eerder een samenloop van omstandigheden, Heineken, sjoerd het uitgaansleven veranderd immers regelmatig. Dat het jammer is hoor je me niet ontkennen. Maar vernormaliseren en heteronormaal, we zijn allen normaal toch. We zijn allen naakt op de wereld gekomen, zet ons zo naast elkaar dan merk je enkel verschil op uiterlijk, laat dat het basisbeginsel zijn en laat iedereen zijn wie hij of zij wil zijn.

Wouter792
Wouter79223 jun. 2010 - 10:30

Het is een goed en interessant stuk, maar de waarheid zit in de reactie van Henk Timmerman. Niemand groeit op in een homogemeenschap, gaat naar een homoschool of heeft als kind homovriendjes. Homogemeenschappen ontstaan wanneer mensen zich niet meer thuis voelen in hun oorspronkelijke gemeenschap (of daar een toevoeging op zoeken). Vroeger betekende een coming out dat je op zoek moest naar een nieuwe gemeenschap. Die vond je in de Reguliersdwars. Die noodzaak is nu veel minder. Een element wat ik er aan toe wil voegen is geografisch. De Amsterdamse binnenstad is prachtig, maar steeds meer het domein van toeristen, expats en überyuppen. Cultuur, edgy uitgaan en goed eten doet Amsterdam tegenwoordig niet in de omgeving van het Rembrandtplein. Overigens zijn er langs de Amstel nog genoeg leuke homokroegen te vinden. En Prik is een goede toevoeging. Of ga eens op zondagavond naar De Trut. Maar wil je echt iets toevoegen aan Amsterdam als gay stad? open een bar in De Baarsjes, aan het Oosterpark, of gewoon in De Pijp. Ik weet al een leuke naam.

flipse2
flipse223 jun. 2010 - 10:30

Beste Laurens, je schrijft o.m. : "maar tegelijkertijd is nog steeds een meerderheid van de allochtonen voorstander van het homohuwelijk" Kun je dit ook onderbouwen?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen23 jun. 2010 - 10:30

Frans, de Burgermonitor van Amsterdam van drie jaar geleden. maar kijk ook eens op de site van het SCP, via hun site zijn ekele rapporten te downloaden die wat Laurens in zijn bijdrage treffend beschrijft illustreren of mogelijkerwijs zelfs het materiaal leverden voor zijn essay. www. scp.nl Één van de interessantste oudere rapporten heet 'Gewoon doen'. Gewoon doen betekent je houden aan 'heteronormativiteit'. Die primaire normering van publiek gedrag is belangrijk dan wat etnische afkomst en wat politici als Fortuyn, Wilders en Marcouch ook kunnen suggereren.

doeidoei
doeidoei23 jun. 2010 - 10:30

Een uitstekend voorbeeld voor tekstverklaring en begrijpend lezen. Maar in essentie een flut onderzoek en als het dat niet is, dan wordt er hier m.i. heel slecht over gerapporteerd. Het onderzoek biedt overigens hoofdzakelijk oud nieuws, het versterkt het gevoel van slachtoffer zijn onder Marokkaanse jongeren terwijl er weldegelijk redenen tot zorg zijn, en beidt dus geen nieuws. Het is de verdienste van elke succesvolle emancipatiebeweging dat men na verloop van tijd niet meer millitant aanwezig hoeft te zijn. Het extreme(re) gedrag dat bij het positioneren van de te emanciperen wens hoort, is na verloop van tijd niet meer nodig. Waar zien we nog vrouwen in tuinbroeken en met borden 'baas in eigen buik'? Dat staat los van het geweld tegen homo's ongeacht de herkomst. Dat moet worden bestreden. Er wordt niets geprojecteerd op Marokkaanse jongeren: die zijn oververtegenwoordigd, niet meer niet minder. Daar speelt de het concept van de mislukte maakbare m.c. samenleving wel degelijk een rol. Maar ook dat is oud nieuws.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen23 jun. 2010 - 10:30

"Het extreme(re) gedrag dat bij het positioneren van de te emanciperen wens hoort, is na verloop van tijd niet meer nodig." Je toont met de bovenstaande zin het gelijk van Laurens' betoog des te sterker aan.

xerxes020
xerxes02023 jun. 2010 - 10:30

Het werd eens tijd. Ik vond dingen als de GayParade ook grappig om naar te kijken, maar als ik homo zou zijn zou ik me rotschamen hoe sommige homo's zichzelf presenteren en absoluut niks doen om als "normaal" mens over te komen. Iedereen mag zijn hoe hij/zij wilt, maar om nou stereotypes door de collectieve strot te gaan duwen vind ik ook verkeerd. Misschien, wellicht, is dit een stap in de evolutie van de homoseksueel naar echte acceptatie en normalisatie? Homo's worden door bijna iedereen geaccepteerd, maar "nichten" vind men eng en vies. En dat snap ik ook wel.

1 Reactie
steefl
steefl23 jun. 2010 - 10:30

Je spreekt jezelf tegen. Iedereen mag zijn zoals hij/zij is, zolang het maar aan jou "normaal" beeld voldoet? Ik word doodmoe van het langs de "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" -meetlat leggen van mensen of groepen. Of dat nou gedaan wordt door Moslims, Christenen of wie dan ook.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jun. 2010 - 10:30

Het zou goed zijn dat het niveau van heteronormativiteit oa onder invloed staat van tendensen uit de maatschappij en dus dat de multiculturele gemeenschap wel degelijk van grote invloed is. ==Net als het anti-semitisme, iets wat typisch bij geheel Nederland hoort=== Terwijl het toch duidelijk is dat het antisemitisme toe neemt vanuit Islamitische hoek, wil je beweren dat antisemitisme een typisch NL fenomeen is? Wat zijn deze nwe antisemieten dan? Linkse en christelijke sympathisanten van de Palestijnen die het al oude dogma; "de Joden zitten overal achter" weer nieuw leven hebben ingeblazen? PVVers wellicht, die het ontgaan zijn dat GW Israel sympathisant is? Onzin natuurlijk. Joden haat is oud en zeer actueel in de Islamitische wereld. Is ook lastig te bestrijden als het heilige boek dat het letterlijke woord van God behelst druipt van de Joden haat. Antisemitisme heeft ook een lange geschiedenis in Europa maar is nauwelijks actueel vanuit christelijke of katholieke hoek; alleen wat in de marge opererend extreem rechts die meer bezig zijn met anti islam zijn tegenwoordig.

1 Reactie
xerxes020
xerxes02023 jun. 2010 - 10:30

De meeste moslims zijn zelf Semieten. De joden hebben het woord Anti-semitisme voor hunzelf gekaapt terwijl arabieren ook semieten zijn. Een Anti-Semitische Moslim bestaat dus niet. Een Anti-Zionistische Moslim wel. En terecht.

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2010 - 10:30

Laurens noemt een bepaalde onder mannen zeer algemene houding en gedragslijn "heteronormativiteit". Zo seksualiseert hij deze vorm van gedrag. Ik wil daar iets anders tegenover stellen. Ik werk bij een organisatie met ongeveer tweehonderd mensen. Homo's en lesbiennes zijn uiteraard vertegenwoordigd en in bepaalde gevallen kwam ik pas achter de seksuele identiteit van colkega;s door lezing van de trouwkaart op het prikbord. Wij hebben bij ons een normenstelsel en een houding waar we geen ofificiële term voor hebben, maar "collegialiteit" geeft het aardig weer. Ellebogenwerkers zien bij ons hun contract zelden verlengd en we proberen elkaar te helpen bij het verbeteren van onze prestaties. Dat brengt nogal wat onderlinge communicatie met zich mee en voor die communicatie is onze seksuele identiteit niet relevant. Die doet er niet toe. Daar hebben we het niet over. Daar kijken we niet naar. Die identiteit word pas belangrijk als je op een collega valt, maar dan gaat het meteen al om communicatie die buiten de werksfeer valt. Uiteindelijk heeft maar weinig communicatie tussen mensen onderling direct met seks te maken. Ik laat nu even de resultaten van allerlei biologisch onderzoek ongelezen op de plank liggen, ik heb het over het gewone dagelijkse verkeer. Daarom weet ik niet of het zo'n goed idee is om die habitus of de verschillende habitussen die je gebruikt om met mensen om te gaan en om je doelen te bereiken, samen te vatten onder heteronormativiteit. Het probleem ligt elders en is heel eenvoudig: Iedereen is vrij zijn leven in te richten naar eigen zin. Iemands seksuele identiteit is een privézaak en zolang je je seksuele voorkeuren uitleeft met volwassenen die geheel bij zinnen zijn, is er niets aan de hand. Elke aantasting van een persoon op grond van diens seksuele identiteit is dan een aantasting van iemands persoonlijke leven en geweld is helemaal uit den boze. Daar dient de overheid dan ook zeer streng tegen op te treden. De norm is: jouw vrijheid om jezelf te zijn is de vrijheid van een ander om dat ook te zijn en als je dat niet erkent krijg je moeilijkheden. Verder niks. En dat homokroegen moeilijke tijden doormaken omdat homo's en lesbo's elkaar via het internet ontmoeten en omdat zij hun persoonlijkheid niet willen focussen op hun seksuele identiteit, lijkt me - als het om emancipatie van genoemde groepen gaat - niet zo'n probleem. Het is wel slecht voor de economie en voor de welvaart van Amsterdam. Maar dat is een zaak voor het VVV en de betrokkenen bij de stadsmarketing. Ondertussen blijft prioriteit nummer 1 dat je je volledig veilig moet kunnen voelen overal in Amsterdam, als heteronormatieve wandelaar, als homo, als jood, als dronken zwerver en als collectant van het Leger des Heils.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen23 jun. 2010 - 10:30

Ja Han, dat is wat ik denk dat velen van ons doen. Ouder en dertigers, daar waar samengeleefd en samengewerkt wordt en dat centraal staat als gemeenschappelijk kader... ja daar kan wat jij zegt opgaan. Nu schreef ik in mijn eerste reactie heel veel woorden in aanvulling op de alinea hierboven. Het werd onzin. Bij herlezing realiseer ik me dat de kern zit in de eerste alinea, Han wat jij schrijft gaat op waar een belangrijkere elkaar opgelegde of aanvaardde waarde en norm domineert. Bij jou en in mijn alinea is dat de werkomgeving. Direct onder die gedeelde tijdelijk en geografische ingepertke culturele waarde en norm zit heel wat anders, en dat komt buiten het werk direct naar buiten. dat komt op straat naar buiten, in de trein, in de auto, in het café, thuis, etc. Dan is sw heteronormativiteit dominant. Dat is ook logisch alles wat met voortbestaan en evolutie te maken heeft is dominant maar kan door cultuur tijdelijk overschaduwd worden. Iemands seksuele identiteit, een woord wat ik in deze verafschuw, maar dat is een andere zaak, is niet privé. Net als politieke voorkeuren en culturele achtergronden en opvoeding, het beïnvloedt ons gedrag op straat, in het werk, thuis en in de kroeg. Soms, en vooral tijdelijk en geografisch beperkt wordt dat overruled, maar de kern blijft invloed uitoefenen en die kern is werkzaam in ons publieke domein. Is dat erg? Wat mij betreft niet. verdraagzaamheid zou helpen, dat sommige rotjongens en 'bitches' die verdraagzaamheid niet op kunnen brengen, dat is ontzetten vervelend en daar zullen we steeds weer andere verschijnselen van meemaken. Ook bijvoorbeeld onder volwassenen met in mijn ogen hele rare verhalen en gedrag.

Yusuf_013
Yusuf_01323 jun. 2010 - 10:30

"Cockring" vanwege die naam is het al genoeg dat ie gesloten is.

2 Reacties
Klaas2
Klaas223 jun. 2010 - 10:30

leg eens uit...

konijn2
konijn223 jun. 2010 - 10:30

Want? Omdat jij dat storend vindt?

Scepticus2
Scepticus223 jun. 2010 - 10:30

Anti-homo geweld ligt volgens mij meer in de gedwongen acceptatie die de overheid iedereen wil opleggen. Men schiet dan in het verweer. Ik kan me goed voorstellen dat (hetero) mannen een hekel hebben aan 'nichterig' gedrag. Om hun eigen mannelijkheid te bewijzen kleineren ze homo's en voelen zich zo beter dan de homosexuele medemens Dit gedrag is niet nieuw: -atheisten kleineren christenen om zich boven hen te stellen en andersom -moslims boven joden en andersom -socialisten boven liberalen of conservatieven en andersom -enz... enz... We voelen ons allemaal beter dan de medemens. De uiting hiervan verschilt.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 jun. 2010 - 10:30

[We voelen ons allemaal beter dan de medemens. De uiting hiervan verschilt.] Ehhh, spreek voor jezelf!

Joeri2
Joeri223 jun. 2010 - 10:30

" Anti-homo geweld ligt volgens mij meer in de gedwongen acceptatie die de overheid iedereen wil opleggen. " Geweld is de verantwoordelijkheid van de geweldpleger. "Men schiet dan in het verweer." Waartegen zou men zich dan moeten verweren? Dat iemand waar jij niets mee te maken hebt van een ander waar jij ook niets mee te maken hebt houdt? Het is juist de bemoeizucht van de geweldpleger om de ander zijn eigen waarden en normen op te leggen. "Ik kan me goed voorstellen dat (hetero) mannen een hekel hebben aan 'nichterig' gedrag. Om hun eigen mannelijkheid te bewijzen kleineren ze homo's en voelen zich zo beter dan de homosexuele medemens." Hoe kun je je mannelijkheid bewijzen door iets wat je ondergeschikt vindt te overwinnen? Als David van Goliath wint dan is dat bijzonder, maar als Goliath van David wint... Wat bewijst Goliath dan? 'nichterig' gedrag? En dom gedrag? Mag dat wel? Of met links schrijven? Ook maar aframmelen? En een vrouw 2 meter uit de keuken? Blauw oogje geven? Ik kan me er niets bij voorstellen. " -atheisten kleineren christenen om zich boven hen te stellen en andersom " Atheisten vinden dat gelovigen zich buiten acties van verstand moeten houden, gelovigen vinden dat atheisten geen verstandige beslissingen kunnen nemen omdat ze niet geloven. " -moslims boven joden en andersom " Dat ligt iets ingewikkeld. De een heeft olie, de ander het geld. " -socialisten boven liberalen of conservatieven en andersom " Ho ho, ik vind mijn kijk op de wereld een betere kijk dan die van mijn tegenstanders, maar ik heb niets tegen de mensen die die andere kijk hebben. En al helemaal niets geweldadigs. Een andere mening is erg verrijkend voor de mijne. We hebben het hier over het in elkaar slaan van een medemens omdat hij of zij "niet normaal" is. Met geweld opdringen van "normaal" zonder een heldere kijk te hebben wat dan "normaal" is. Meestal door kaal geschoren, leren jack dommerikken met een hakenkruis tattoo ( alsof dat normaal is ). " We voelen ons allemaal beter dan de medemens. De uiting hiervan verschilt. " Het zou dus goed zijn als iedereen inzag dat dat dus ook voor Iedereen geldt, iedereen voelt zich beter dan de medemens. En dat je niet de domme fout maakt om daar dan rechten aan te gaan ontlenen of het ook als waarheid te gaan geloven.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 jun. 2010 - 10:30

Wat ik niet snap in de acceptatie van ''homocultureel'' in Nederland, is dat bijna alle Nederlandse ouders schrikken als ze voor het eerste te horen krijgen dat hun kind homo is. Ik heb dat gemekt bij bijna alle Nederlanders die in 18 jaar tegen kwam. Een Nederlander mag schrikken en een Marokkaan niet? Natuurlijk, ben ik voor het straffen van mensen die homo's op straat pesten en beledigen laat staan bedreigen.

1 Reactie
Janssen3
Janssen323 jun. 2010 - 10:30

Wat wil je hiermee zeggen Mostafa? Nederlandse ouders schrikken wellicht wel, gaan een goed gesprek aan, en na een tijdje wordt het over het algemeen geaccepteerd. Ik weet niet precies welke vergelijking je wilt trekken met Marokkanen of Marokkaanse ouders?

Joeri2
Joeri223 jun. 2010 - 10:30

Heteronormativiteit... weer een woord geleerd. " Ambtenaar weigert linksschrijver te trouwen met een ander linksschrijver. " dacht ik nog. Komt vast door de rechtshandignormativiteit. "Blauwoognormativiteit zet Amsterdamse politie aan tot inzetten van Lokgroenoog met rood haar." De volkskrant kop van morgen. De hang naar normaal zijn lijkt mij normaal. Er ligt dus een taak van de samenleving om homoseksualiteit tot normaal toe te schrijven. Net als linkshandigen, kleurenblinde, vrouwen en roodharige is een deel van de bevolking gewoon homo. EO van de buis dus. Heel goed dat al die homo bars weg gaan. Als je gewoon normaal bent heb je niet een aparte aangepaste bar nodig. Zijn homo's er zelf wel klaar voor dat ze gewoon normaal zijn?

1 Reactie
Scepticus2
Scepticus223 jun. 2010 - 10:30

Waarom moet de EO van de buis?

[verwijderd]
[verwijderd]23 jun. 2010 - 10:30

ik verbaas mij steeds meer over het taboe dat niet zozeer op homo's rust maar op het benoemen van de daders/oorzaken van het toenemende geweld. De hele tekst ruikt naar maar.... Vanmorgen was er een onderzoekster op de radio die had bewijs dat de acceptatie van homo's toegenomen was, toen de verslaggever wees naar het geweld in amsterdam maakte ze er een slap verhaal van, toen de verslaggever uiteindelijk op het punt kwam dat de achtergrond van de daders ter sprake kwam stelde ze dat streng protestantse jongeren wel erg vaak problemen met homoseksualiteit hadden. gelukkig dat ze er is want nu weet ik waar het probleem zit...

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 jun. 2010 - 10:30

http://nos.nl/artikel/160032-fact-check-3-homohaters-zijn-alleen-marokkaans.html Schuyf verwijst daarbij naar politiecijfers over de eerste helft van 2008. Daaruit bleek dat in die periode 86 procent van de daders van anti-homo-geweld van autochtone Nederlandse of onbekende afkomst was. En 14 procent van allochtone afkomst. "Deze verhouding komt min of meer overeen met de verhouding tussen autochtonen en allochtonen in de Nederlandse bevolking", aldus Schuyf. Hoger waren de Amsterdamse cijfers die eerder naar voren kwamen in onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dat liet zien dat de verantwoordelijken voor dit soort geweld in de hoofdstad meestal jongeren zijn tot 25 jaar Ze zijn even vaak autochtoon-Nederlands als van Marokkaanse afkomst; elk 36 procent. Maar omdat blanke Nederlanders in die leeftijdscategorie 39 procent van het totaal uitmaken en Marokkanen 16 procent, is er in Amsterdam wel sprake van een oververtegenwoordiging van die laatste groep. "Homonegatief geweld lijkt evengoed een probleem van autochtone Nederlanders als van allochtone Nederlanders", concludeert onderzoekster Schuyf. Maar de situatie in Amsterdam is anders. Het wachten is inmiddels op meer recente cijfers; die worden volgende maand verwacht.

WilliamP
WilliamP23 jun. 2010 - 10:30

Misschien wordt het gewoon eens tijd dat we stoppen met het sexualiseren van de samenleving. Wat interesseert het mij nou of iemand homo of niet is. Ik hoef daar niet zo nodig mee geconfronteerd te worden, net zo min al sik met iemands heterosexualiteit geconfronteerd hoef te worden. We zijn allemaal mensen en al het bloed is rood. Maar dat vraagt ds tolerantie aan BEIDE kanten. Stoppen met openlijk te koop lopen van je sexuele voorkeur (en dan heb ik het natuurlijk over de extreme vormen hiervan) en iedereen in zijn/haar waarde laten.

3 Reacties
Pjotrs
Pjotrs23 jun. 2010 - 10:30

"Misschien wordt het gewoon eens tijd dat we stoppen met het sexualiseren van de samenleving." Valt hand in hand lopen ook onder het seksualiseren van de samenleving en het te koop lopen met je voorkeuren? En ligt dit voor homo's anders dan voor hetero's? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand in elkaar is geslagen omdat hij halfnaakt in een boot door de grachten voer. Met hand in hand lopen liggen de cijfers heel anders...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 jun. 2010 - 10:30

En de volgende vindt: Misschien wordt het gewoon eens tijd dat we stoppen met het voetbaliseren van de samenleving. Wat interesseert het mij nou of iemand voor Nederland of niet is. Ik hoef daar niet zo nodig mee geconfronteerd te worden. Stoppen met openlijk te koop lopen van je voetbal voorkeur (en dan heb ik het natuurlijk over de extreme oranje vormen hiervan) en iedereen in zijn/haar waarde laten. enz enz enz hint: anderen in hun waarde laten betekent iets anders dan jij hier poneert ;-)

verkwisting
verkwisting23 jun. 2010 - 10:30

jazeker, zonder een blauw pilletje krijgen de babyboomers em niet meer omhoog, en dan willlen ze natuurlijk nederland gaan "de- sexualiseren" mooi is dat!

Qizilbash
Qizilbash23 jun. 2010 - 10:30

S.Prozac: "Natuurlijk KAN je halfnaakt als een losgeslagne nicht op de grachten gaan dansen, maar zou je dat nou wel echt moeten doen als je oprecht geeft om homo-emancipatie en acceptatie? Ik ken genoeg homo's die zich het rood uit hun kop schamen om wat hun soortgenoten uithalen op openbare feesten en vooral op televisie" Ik erger me ook aan de halfnaakte losgeslagen nichten, travestieten enz die tijdens de gay parade op en langs de grachten dansen. Hoe zij de binnenstad claimen en je op die dag beter niet met kinderen rond kan lopen in de stad omdat er overal wel iemand is met een leren broek waarvan de billen zijn weggeknipt of er iemand rondloopt met een schotse kilt met niets eronder die hij regelmatig optilt. Ik stoor me er verschrikkelijk aan en vind dat dit niets met emancipatie te maken heeft. Emancipatie is het kunnen trouwen als homo, niet gediscrimineerd worden enz. Waar ik mezelf wel op betrap is dat wanneer tijdens een dancefeest halfnaakte losgeslagen dames op en langs de grachten dansen, ik genietend mijn ogen uitkijk. Misschien is dit de heteronormativiteit die de schrijver bedoelt. Wanneer een vrouw zich als slet gedraagt, juichen we dit vaak toe, wanneer een homo dit doet, keuren we dit af omdat het te naakt en te seksueel is. Wanneer een homo zich overdreven stereotiep vrouwelijk gedraagt, keuren we dit af als onauthentiek. Wanneer een rapper poseert als stereotiep macho uit de getto terwijl zijn echte naam gewoon Gert-Jan is, juichen we hem toe.

1 Reactie
MiriamP
MiriamP23 jun. 2010 - 10:30

Goed stuk, hoewel de kanttekeningen van Henk Timmerman ook tot nadenken stemden. Wat ik alleen opvallend vind: blijkbaar wordt de homoscène alleen bevolkt door mannen. Waarom gaat het alleen over homojongens, over verwijfd zijn, over nichterigheid. Waar zijn de lesbiennes? Er klakkeloos van uitgaan dat wat voor homomannen geldt ook voor lesbiennes geldt is, zacht gezegd, te makkelijk. Terwijl zij evenzeer slachtoffer zijn van homofoob gedrag. En ook de Sappho dicht is. In een betoog over genderstereotypen en normativiteit is de ironie, zacht gezegd, nogal sterk.