Joop

De aanval op het Capitool toont de ware aard van de VS

  •  
18-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50810619298_73a6a949ad_k

© cc-foto: Brett Davis

'Dit is niet wie wij zijn', speechte gekozen president Biden na de aanval op het democratisch hart van de VS. Hoe begrijpelijk deze reactie mag zijn, dit is ook wel de VS.
De Verenigde Staten wordt vaak als democratisch voorbeeld voor de wereld aangehaald. Het land wordt geroemd om de debatcultuur, democratie en rechtsstaat. Dit beeld heeft sinds de bestorming van het Capitool vorige week een flinke deuk opgelopen. Niet in de laatste plaats omdat een poging werd gedaan om de democratie te frustreren. Een kritische blik op het buitenlandbeleid van de VS leert ons dat het land geen voorbeeld kan zijn voor de wereld.
In het Midden-Oosten en Latijns-Amerika is men al decennia bekend met het brute Amerikaanse imperialisme. De VS orkestreerde in de hele wereld coups en voert permanente oorlog uit imperialistische motieven. Een antidemocratische politiek die zich nu op een hele lelijke manier in het binnenland aftekent.
Extreemrechtse groepen menen onder leiding van Trump dat ze de verkiezingsresultaten naast zich neer kunnen leggen. Desnoods met geweld. Enigszins vergelijkbaar met hoe interventionisten de afgelopen decennia handelden in landen waar politiek leiders zich niet schikten naar de belangen van de VS.
‘Ik dacht echt dat ik dood zou gaan’, zo vertelt het democratisch-socialistisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortes over haar traumatische ervaring in het Capitool op 6 januari dit jaar. Gezien de rammelende beveiliging en bewapende menigte, is het een wonder dat er geen politici zijn omgekomen tijdens de bestorming. De aanval op het Capitool lijkt georganiseerd. Er zijn mensen naar Washington gevlogen om deel te nemen aan de manifestatie met Trump voor de bestorming. Milities wilden gekozen volksvertegenwoordigers gevangen nemen of zelfs doden.
‘Dit is niet wie wij zijn’, speechte gekozen president Biden na de aanval op het democratisch hart van de VS. Hoe begrijpelijk deze reactie mag zijn, dit is ook wel de VS. Dat hebben we immers allemaal gezien. De aanval op het Congres door een uitzinnige menigte komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van jarenlange extreemrechtse, naar fascisme riekende politiek van haat, racisme en sociale deprivatie. Ook Democraten zijn verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Dat veranderen, vereist systemische veranderingen.
Zo bezien is het gebeuren in de VS een spiegel die ons wordt voorgehouden. Dit is niet het Amerika dat wij kennen, zeggen ook veel Westerse leiders. Maar waarom kijken diezelfde leiders weg voor wat er in hun eigen land gebeurt? Waarom steunen ze de VS wanneer die uit naam van het Westen en democratie de soevereiniteit van andere volkeren schendt? In de Tweede Kamer volgen vrijwel alle partijen het buitenlandbeleid van de VS.
Toen de VS vorig jaar een gewelddadige extreemrechtse coup steunde in Bolivia, omarmde minister Blok dit. Ook nadat bleek dat de beschuldiging van verkiezingsfraude die gepleegd zou zijn door voormalig president Morales onjuist was. De democratie opzij schuiven mag kennelijk, als het de belangen van Big Brother VS dient. Of zoals Elon Musk daags na de coup in Bolivia twitterde, ‘we coupen wie wij willen! Wen er maar aan!’
Het heeft ongetwijfeld alles te maken met dat Bolivia beschikt over een van de grootste voorraden lithium. Ook wel het witte goud van Latijns-Amerika genoemd, dat wordt gebruikt voor de batterijen van elektrische auto’s. Musk, eigenaar van Tesla en inmiddels de rijkste man ter wereld, heeft baat bij goedkope toevoer van deze grondstof. Dat is lastiger met een leider die de welvaart eerlijk wil delen met de arme bevolking.
Laten we eerlijk zijn, Amerika ís een ideale democratie, maar dan vooral voor het kapitaal, voor de happy few. De rijken der aarde betalen er nauwelijks belasting, bezitten de media, kopen zich de politiek in en het militair-industrieel complex verdient biljoenen met permanente oorlogsvoering. Voor miljoenen Amerikanen is het economisch systeem bruut. De Amerikaans droom bestaat allang niet meer.
Tientallen miljoenen Amerikanen werken zich een slag in de rondte, maar blijven arm. Velen zijn hun baan kwijt geraakt door de coronacrisis. De VS is een epicentrum van het COVID-19 virus, met al bijna 400.000 doden. Een vangnet is er nauwelijks. De pandemie treft de arme, zwarte bevolking het hardst. Voor miljoenen anderen, elders in de wereld, is de VS onderdrukker. Dat moeten we niet willen romantiseren, maar identificeren, zodat we onszelf én de VS kunnen verbeteren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 jan. 2021 - 12:07

Laten we eerst eens naar ons zelf kijken. Karabulut zit in de kamer waar ook de pvv en fvd zetels hebben Waarom geen actie om die partijen te beletten mee te doen aan de verkiezing. Waarom accepteren dat dezelfde racisten waar ze nu op afgeeft daar hun werk doen. Een land waarvan een vijfde stemt op een racistische partij is geen haar beter dan de VS.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jan. 2021 - 9:44

Martin, je weet het wel maar toch zal ik je er nog even op wijzen. In ons land heerst democratie! Al vele jaren met een uitzondering vanwege de bezetting. En nu wil jij een deel van de kiezers uitsluiten? Ik denk dat de kiezers van 2021 wijs genoeg zijn om zelf te kiezen voor wat ze willen. Helaas zijn sommige leiders niet in staat zich aan het programma waarop ze gekozen zijn te houden. Maar ook dat is nauwelijks te voorkomen, maar natuurlijk een veel ernstiger probleem.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 jan. 2021 - 15:06

Frans, democratie betekent niet dat je racistische en discriminerende standpunten moet toestaan. Er is een directe lijn tussen de pvv standpunten en de wetgeving mbt kinderopvangtoeslag. Elke partij moet zijn standpunten laten toetsen op inhoud. We doen het wel als het op kosten aankomt, tenminste de echte partijen doen dat, maar niet op politieke inhoud. Terwijl het minder minder van Wilders door de rechters werd bestraft mocht de woorden wel in het verkiezingsprogramma van de partij staan. Is dat niet enorm raar? Is dat geen wegkijken? Zijn we zo bang voor de frame dat het ondemocratisch zou zijn, zelfs al weten we dat we hiermee racisme en discriminatie legitimeren?

poeslief
poeslief20 jan. 2021 - 18:50

Democratie op basis van vooraf uitsluiten van deelname hahaha die Martin toch. Alleen mensen met vooraf goedgekeurde meningen mogen gehoord worden en mededingen naar macht. En dan? Dan hoort en ziet Martin ze niet meer en dan maakt Martin zichzelf wijs dat ze verslagen zijn en als er toch nog 1 of meer de kop op steken dan sluit Martin ze op in een heropvoedingskamp, sorry ik bedoel werkkamp want opvoeden lukt niet met guurbruinrechts, en dan zullen ze hun lesje wel leren, sorry ik bedoel dan kan Martin zich verlustigen aan de guurrechtsbruine tewerkgestelden. Aan welke schrikwekkende foto doet mij dit denken? http://delagelanden.huibs.net/2010/03/wilders-oplossingen-straat-schoonmaken.html

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jan. 2021 - 21:10

Martin, het propageren van de standpunten welke jij noemt is reeds verboden. Waarom anders dat wilders-process. Maar je moet er van uit gaan dat de kiezer zelf op basis van het programma kunnen bepalen wat ze willen. Al te vaak wordt naar mijn mening een nieuw verbod uitgevaardigd. En op bedrog staat geen verbod, hoor.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 jan. 2021 - 2:24

“Dit is niet wie wij zijn', speechte gekozen president Biden na de aanval op het democratisch hart van de VS. Hoe begrijpelijk deze reactie mag zijn, dit is ook wel de VS.” Ik denk dat daar een kern van waarheid in zit, bepaalde amerikanen zien zich als een volksmilitie en aanbidden de 2nd amendment om daar kracht bij te zetten. “Een kritische blik op het buitenlandbeleid van de VS leert ons dat het land geen voorbeeld kan zijn voor de wereld.” Het is maar net naar welke periode je kijkt, Obama deed het m.i. niet slecht, Iran deal, versoepeling van de blokkade van Cuba, Trump heeft dat alles vernietigd. “ De VS orkestreerde in de hele wereld coups en voert permanente oorlog uit imperialistische motieven. Een antidemocratische politiek die zich nu op een hele lelijke manier in het binnenland aftekent.” Als een permanente oorlog betekent dat 8000 militairen in Afghanistan picknicken, her en der plukjes amerikaanse soldaten in het M.O een beetje uit hun neus zitten te vreten vind ik het best, het verband met het binnenland ontgaat me, als het om brute imperialistische motieven gaat vrees ik de door mw. Karabulut geliefde chinezen meer, misschien wil ze hier kennis van nemen https://www.npostart.nl/de-wereld-van-de-chinezen/10-01-2021/VPWON_1296258 “Toen de VS vorig jaar een gewelddadige extreemrechtse coup steunde in Bolivia, omarmde minister Blok dit. “ Bolivia zit evenals Venezuela in de internationale van de sp, nou heb ik me niet verdiept in Bolivia maar komt op me over als gefundenes fressen, een voorbeeld wordt tot algemene klacht gebombardeerd al is het geen geheim dat Blok een sul van een buitenland minister is waar je geen wonderen van mag verwachten. “ Het heeft ongetwijfeld alles te maken met dat Bolivia beschikt over een van de grootste voorraden lithium. Ook wel het witte goud van Latijns-Amerika genoemd, dat wordt gebruikt voor de batterijen van elektrische auto’s. Musk, eigenaar van Tesla en inmiddels de rijkste man ter wereld, heeft baat bij goedkope toevoer van deze grondstof. Dat is lastiger met een leider die de welvaart eerlijk wil delen met de arme bevolking.” Een onbewezen stelling, ik zie niet in wat eerlijk delen met de arme bevolking te maken heeft met de prijs dat voor lithium wordt betaald, of de regering zou worden tegengewerkt evenmin. “Tientallen miljoenen Amerikanen werken zich een slag in de rondte, maar blijven arm. Velen zijn hun baan kwijt geraakt door de coronacrisis. De VS is een epicentrum van het COVID-19 virus, met al bijna 400.000 doden. Een vangnet is er nauwelijks. De pandemie treft de arme, zwarte bevolking het hardst.” Biden zei, help is on the way, nog 1 dag, mw. Karabulut wil daar niet op wachten en vervalt in pessimistisch geweeklaag om het betoog kracht bij te zetten, hopeloos. “ Voor miljoenen anderen, elders in de wereld, is de VS onderdrukker. Dat moeten we niet willen romantiseren, maar identificeren, zodat we onszelf én de VS kunnen verbeteren.” Geen enkele onderdrukking valt te romantiseren, dat identificeren zou ik niet aan mw. Karabulut willen overlaten, als je het amerikaanse imperialisme verfoeit maar met geen woord rept over het chinese imperialisme omdat de sp niet aan nestbevuiling doet wordt dit betoog ordinaire propaganda.

harmmeijer
harmmeijer18 jan. 2021 - 16:55

Het is misschien een beetje off-topic, maar de moeite waard de fratsen van deze levensgevaarlijke gek te bekijken: Commander in cheat: https://youtu.be/pYKH-eV2aJ8

Buitenstaander
Buitenstaander18 jan. 2021 - 16:51

Ach da's wel interessant: De bestorming van het Capitool laat (blijkbaar) de ware aard van deVS zien; en als ze op het museum plein de ME bestormen en zich nergens aan houden dan heet het (volgens een aantal hier) ineens (alleen) PVV; rest van extreem rechts etc. Komt zeker niet uit ineens?

5 Reacties
Karl Proudhon
Karl Proudhon18 jan. 2021 - 19:22

Wat weer een domrechtse trekpopredenatie. Je zet jezelf compleet voor schut hiermee. Wat heeft het museumplein hiermee te maken?

The Apple
The Apple18 jan. 2021 - 20:28

Norm is blijkbaar van mening dat als ze op het museum plein de ME bestormen en zich nergens aan houden, dit de ware aard van Nederland laat zien.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout18 jan. 2021 - 20:56

De normfiguur reageert immer als per teek gebeten op alle artikelen van mevrouw Karabulut. Als ware hij een kleinburgertrol. Zijn verschijning is een simpele voetnoot in de actualiteit van het banale alledaagse. Reageerdrift vanuit het miasma van een penetrante lijflucht zeg maar.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 11:48

@Hannes 'Als ware hij een kleinburgertrol. ' It takes one to know one.

poeslief
poeslief19 jan. 2021 - 12:43

GJG, Appel en Hannes Als SP stemmer gruw ik van dit soort incomplete opportunistische bijdragen al moet ik zeggen dat het me meevalt dat Sadet de VS van voor Trump ook een veeg uit de pan geeft. In aansluiting op Raymond B hierboven: ik ben zoooooooo nieuwsgierig of en hoe de komende jaren de Sadetjes en andere zgn. linksmensjes zich gaan richten op het steeds dominanter wordende China; over een schrikbewind gesproken.

Middenman
Middenman18 jan. 2021 - 14:55

Dan is de demonstratie gisteren op het museumplein ook hoe wij Nederlanders zijn. En de toeslagenaffaire. En het feit dat 25% van de positief getesten niet in quarantaine gaat. Het gezeur over het geven van meer perspectief voor het einde van de Corona crisis, terwijl dat onmogelijk is. Het is allemaal hoe Nederland is. De positieve voorbeelden zijn er ook genoeg, maar aangezien de auteur die moeite niet neemt voor de USA doe ik dat ook maar niet voor Nederland.

1 Reactie
The Apple
The Apple18 jan. 2021 - 16:28

Yep, zij hebben Micky Mouse en wij Olivier B Bommel, zij hebben Disneyland en wij de Efteling. Eigenlijk lijken we wel wat op elkaar.

Tisniewaarzeker
Tisniewaarzeker18 jan. 2021 - 14:48

De "dit is niet wie wij zijn" uitspraak getuigt in ieder geval niet van historisch besef. Google even op "Madison Square Garden 1939" en je ziet dat Biden beter had kunnen zeggen "dit is niet wie we willen zijn"

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg18 jan. 2021 - 14:28

Jammer dat dit stuk samenhangt van de willekeurige correlaties. Imperialisme hoeft een functionerende democratie niet uit te sluiten, een (naar onze maatstaven) matig sociaal vangnet evenmin, en macht van het grootkapitaal kán de democratie ernstig ondermijnen, maar dat is beslist geen automatisme. Wat mevrouw Karabulut vooral lijkt te willen zeggen is: kijk die Amerikanen, de zijn te rechts (wat voor een SP'er al snel het geval is), en immoreel - en dus geen geschikt voorbeeld. Maar een volwassen mens weet dat de wereld niet zwart-wit is, dat helden hun duistere kanten hebben, dat narigheid goeds kan voortbrengen. En dat iets of iemand op een voetstuk plaatsen, danwel affakkelen doorgaans domme oppervlakkigheid weerspiegeld. Het was een radicale minderheid die deelnam aan de bestorming van het Capitool. En die bestorming maakt volgens mij vooral duidelijk: ook Amerika is, ondanks zijn eeuwenoude democratie, niet immuun voor volksmenners. Laat het een waarschuwing zijn tegen populistisch geblaat.

2 Reacties
The Apple
The Apple18 jan. 2021 - 16:20

Hanneke Kouwenberg: "Imperialisme hoeft een functionerende democratie niet uit te sluiten," Waar heeft de USA dan de democratie gebracht? In 1953 in Iran en Guatemala? In Congo toen Lumumba werd vermoord en Mobutu aan de macht werd geholpen? In 1976 toen Pinochet in Chili aan de macht werd geholpen? In Brazilië, Paraguay of Honduras? Hoeveel voorbeelden wil je hebben? Nu op dit moment is een colonne vluchtelingen uit Honduras onderweg naar de USA. Wie waren eigenlijk de eersten die na de staatsgreep tegen Manuel Zelaya de nieuwe machthebbers daar erkende? Noem me nu eens 1 land waar het Imperialisme van de USA een goed functionerende democratie heeft gebracht, Hanneke Kouwenberg? https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change https://www.jstor.org/stable/45198191?seq=1

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg19 jan. 2021 - 22:08

Niet op eigen bodem. Karabulut doet alsof dat een onmogelijkheid zou zijn. Je staatsvorm opleggen aan een ander, is, tenzij er sprake was van verovering, vrijwel nooit een succes gebleken. En het is, met de opkomst van het populisme feitenvrije politiek, een redelijk debat waard of de democratie überhaupt wel de staatsvorm van de toekomst zal blijken.

Norsemen
Norsemen18 jan. 2021 - 14:06

"De Verenigde Staten wordt vaak als democratisch voorbeeld voor de wereld aangehaald" Door de Verenigde Staten zelf ja. Verder ken ik geen enkel land dat de VS als democratisch voorbeeld ziet.

Miss Piggy
Miss Piggy18 jan. 2021 - 13:49

De VS is een groot land dat altijd meerdere gezichten heeft getoond. Voor de opoffering tijdens WO2 was er Jim Crow in het diepe zuiden. Voor de warme gastvrijheid en behulpzaamheid die ik van haast alle Amerikanen ken is er een onverschillige, ijskoude opstelling ten opzichte van de minder bedeelden in hun samenleving. Churchill zei het al: 'Na alles geprobeerd te hebben zullen Amerikanen altijd het juiste doen' Ik geloof (en hoop) dat dát aspect van Amerika: de drang om stukje bij beetje een beter land te worden, niet is verdwenen.

Bouwman2
Bouwman218 jan. 2021 - 13:28

Ik zou me niet op de USA concentreren, het is gewoon algemeen menselijk, het zogenaamde menselijk te kort. Wil je iemand leren kennen, dan moet je kijken wat ie zo al leest. Kijk eens brutaal in zijn boekenkast , Of observeer em als ie beweegt. Let eens op bij voorbeeld hoe Donald J. Trump golft. Je zult inzicht krijgen. in de mate waarin het beschavingsproces is voortgeschreden. . Altijd handig.

1 Reactie
The Apple
The Apple18 jan. 2021 - 16:31

Het schijnt dat ze hem bij het golfen "Maradona" noemen

brandhout2
brandhout218 jan. 2021 - 13:27

Velen zijn hun baan kwijt geraakt door de coronacrisis. De VS is een epicentrum van het COVID-19 virus, met al bijna 400.000 doden. Een vangnet is er nauwelijks. Deze constatering heeft even niets te maken met de ware aard van Amerka. Verder klopt het niet dat er geen vangnet is want die is er wel. Het beeld van de imperialistische VS klopt ook niet. Er zijn talloze studies die het tegendeel bewijzen en dat de landen echt zelf hun beslissingen nemen.

Aart van de aap
Aart van de aap18 jan. 2021 - 13:22

Pittige tante, die Karabulut Interessant stukje wel. Ben het er grotendeels mee eens. Karabulut ziet dit als een vorm van Amerikaans imperialisme, maar dan in eigen land. Interessante invalshoek. Punt is wel, het zit iets complexer, wat mij betreft. Trump is namelijk best wel een anti interventie politicus, gek genoeg. En het is Biden die weer oorlog wilt, weer imperialisme, uitbreiding van de invloed sfeer Dit is niet wie wij zijn, zegt Biden. Blijkbaar wel, Biden, zeg ik dan hahaha. Anders gebeurde het niet hehehehe ( vind ik grappig ) Amerika is in die zin minder een democratie dan Nederland, omdat het slechts een tweepartijen stelsel is. En beide partijen worden gesteund door het kapitaal. Je stemt dus op kapitaal, of op kapitaal. Er zijn wel andere partijen : libertarian, green party etc, maar daar hoor je nooit van. Die komen er niet tussen. Misschien is dit in Nederland ook wel zo, maar dan is het in Nederland beter verbloemd Anyway Karabulut is wel een politicus die scherp durft te zijn, die durft te zeggen wat ze écht denkt. Dat maakt haar meer een activist, dan een politicus

3 Reacties
Pater
Pater19 jan. 2021 - 17:53

@Aart "Trump is namelijk best wel een anti interventie politicus, gek genoeg. En het is Biden die weer oorlog wilt, weer imperialisme, uitbreiding van de invloed sfeer " En dat over een president die de VS op de rand van oorlog met Iran heeft gebracht. Wat een onzin.

Aart van de aap
Aart van de aap20 jan. 2021 - 0:05

Hij haalde troepen terug uit Irak en Afghanistan....

Pater
Pater21 jan. 2021 - 16:43

Trump heeft geen oorlogen beëindigd, heeft de koerden die IS versloegen in de steek gelaten en levert Afganistan uit aan de Taliban. Trump heeft het Verdrag met Iran opgezegd, zodat ze nu bezig zijn met atoombommen, en een Iraanse generaal vermoord waardoor de oorlogsdreiging zeer groot werd. Biden was de man achter het Verdrag met Iran; hem een interventionist noemen is kwalijke nonsens.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2021 - 13:10

De SP is ook niet Nederland. Het opeisen van solidariteit. Het claimen van onzinnige regelingen voor mensen die volgens de SP extra voorzieningen nodig hebben. Het rancuneuze en het naar binnen gekeerde en Nederland afsluiten voor de rest van de wereld. Allemaal wel SP, maar niet Nederland. Nederland is een diffuse samenleving met allerlei verschillende groepen en opvattingen. De SP en de PVV. En talloze anderen. Dat is in de VS ook zo. Biden is ook de VS maar de VS is niet uitsluitend Biden. Biden is duidelijk over wat hij niet de VS vindt. De SP doet niet anders als constant duidelijk maken wat zij niet acceptabel in Nederland vinden. Het verwijt aan Biden is dus nogal misplaatst.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2021 - 17:12

Ik hoop dat je beseft dat jouw Nederland definitief niet het mijne is. Absoluut niet. Trouwens mevr. Karabulut staat niet meer op de lijst van 2021. Ik vind haar geweldig. Maar jij moet een ander slachtoffer voor jouw bizarre ideeen zien te vinden. Succes daarmee.

Pater
Pater18 jan. 2021 - 12:57

Van dik hout hoor, Karabulut onwaardig. De vele interventies in L-Amerika vergelijken met de bestorming van het Capitool is absurd. Trouwens, over democratie gesproken, in Bolivia is de partij van Morales allang weer aan de macht, via ordentelijke verkiezingen; dat Morales tegen de grondwet in een derderesidentstermijn forceerde en zelfs een vierde vierde, nadat de bevolking die via een plebisciet verworp, liet goedkeuren door het hooggerechtshof was zeer ondemocratisch. Amerika kent zeker geen volmaakte democratie en de verhouding rijk-arm is totaal uit het lood getrokken, maar zoals dat sinds Reagan is gegroeid kan dat ook weer veranderen.

8 Reacties
Karingin
Karingin18 jan. 2021 - 13:59

Amerika had met zijn poten uit Bolivia moeten blijven, punt. Ze hebben daar nix te zoeken, behalve dus dat lithium. Na het nationaliseren van hun grondstoffen, hebben ze de VS bewust buiten de deur gehouden, en ook hun militaire bases opgedoekt, dat is de enige reden voor ingrijpen geweest. En natuurlijk zijn daar ook rijke tegenstanders van het La Minga-principe, die de VS graag een handje hielpen om de macht te grijpen Dat verhaal van die derde termijn vind ik nergens terug, wel dat Morales bij de verkiezingen gefraudeerd zou hebben, maar waar is het harde bewijs? Hij heeft zelf ontslag genomen zodra de 1e doden zijn gevallen om erger te voorkomen. Het feit dat de bevolking nu gewoon weer zijn partij heeft gekozen, lijkt mij hét bewijs dat die wel degelijk voelt voor het door hun gevoerde socialistische beleid. Kortom, alles pleit tégen de VS en vóór de partij MAS van Morales c.s.

henk-alexander
henk-alexander18 jan. 2021 - 14:36

'(...) De vele interventies in L-Amerika vergelijken met de bestorming van het Capitool is absurd.(...)' Inderdaad 'absurd' want de slachtoffers die de rechtse bestorming van het Capitol tot nu toe heeft gekost zijn op één hand te tellen, i.t.t. de velen als gevolg van de mondiale interventies door de VS. https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_interventions_by_the_United_States En inderdaad, de 'verhouding rijk-arm is totaal uit het lood getrokken'; zeker nu door de pandemie de afstand tussen arm en rijk nog verder is toegenomen, zoals Forbes schrijft: 'Pandemic be damned: America’s 400 richest are worth a record $3.2 trillion, up $240 billion from a year ago (...)' https://www.forbes.com/forbes-400/ Overigens houdt de sociale ongelijkheid niet alleen de VS in haar greep (geldt ook voor o.a. Rusland, China, India). Aangezien de bestuursmacht door de economische elite (oligarchie) 'rijkelijk' onder elkaar is verdeeld - gelegitimeerd door politici en media, is het niet te verwachten dat daar op korte termijn verandering in zal komen. Aanbevelingswaardig is: Ron Formisano, 'American Oligarchy: The Permanent Political Class' (2017).

Pater
Pater18 jan. 2021 - 17:06

@Karingin "Amerika had met zijn poten uit Bolivia moeten blijven, punt." Er zijn helemaal geen Amerikaanse troepen in Bolivia geweest. Als het om een 'lithium-coup' van de VS zou gaan was dat wel zeer onbeholpen, MAS is allang weer aan de macht, lithium wordt niet ontgonnen, de plaatselijke gemeenten ontvangen niet de gebruikelijke financiële delvingscompensatie. Best mogelijk dat er sprake was van echte betrokkenheid van de VS bij de extreemrechtse coup tegen Morales (mede vanuit rechts-evangelische groepen waarbij betrokkenheid van Amerikaanse evangelicals vast staat), aangetoond is dat bij mijn weten niet, Karabulut komt niet verder dan de bekende tweet van Musk. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/track-en-trace/v/lithium-zou-de-geldkraan-van-bolivia-worden-het-bleef-bij-een-belofte/ Ze laat in elk geval Morales'eigen rol buiten beschouwing, die zelf de inheemse beweging in Bolivia heeft verzwakt, onder meer door het conflict over de weg door het natuurgebied TIPNIS. En volgens kenners was er wel degelijk manipulatie in het spel bij de verkiezingen. "Dat verhaal van die derde termijn vind ik nergens terug," Gewoon in Wiki: "Hoewel de Boliviaanse grondwet aanvankelijk stelde dat een president maximaal twee ambtstermijnen aan de macht mocht blijven, kon Morales na een omstreden wetswijziging toch weer meedoen aan de verkiezingen in 2014. Hierbij werd hij verkozen voor een derde termijn, die liep tot 2019. In 2016 probeerde Morales via een referendum de mogelijkheid tot een vierde ambtstermijn af te dwingen. Ondanks dat dit door een meerderheid van de kiezers verworpen werd, besliste het Constitutioneel Hof dat hij zich bij de presidentsverkiezingen van 2019 wederom verkiesbaar mocht stellen. Toen Morales na deze verkiezingen opnieuw de overwinning uitriep, ontstonden in het diep verdeelde Bolivia grote spanningen en ongeregeldheden." Ik heb meer aanzienlijk meer sympathie voor MAS dan voor de oppositie daar. Het vervelende is, dat MAS sinds ze in 2004 aan de macht kwamen de lithiumdelving niet op gang hebben gekregen, i.t.t. tot diverse andere Z-Amerikaanse landen, en dat ze wel de lokale bevolking tegen zich in het harnas hebben gejaagd, zoals ook bij het genoemde natuurgebied het geval was.

Pater
Pater18 jan. 2021 - 17:21

@henk-alexander Je bijdrage tot de bewijsvoering voor Karabulut's vergelijking van de Capitool-bestorming met Amerikaanse interventies is nul. En zoals je zelf zult hebben gezien is die lijst met Amerikaanse interventies is onder Obama en Trump sterk teruggelopen. Het gevaarlijkst is nog geweest de bijna-oorlog van Trump met Iran. Zowel Obama als Trump hadden goed door dat de Amerikanen na de stompzinnige War on terror van Bush geen zin meer hadden in oorlogen ver weg. De steun aan de Saoedi's in de oorlog in Jemen door beide presidenten is ongeveer het kwalijkst. {De conclusie van Wiki vind ik trouwens wel wat eenzijdig: "A 2016 study published in the Journal of Conflict Resolution (published by the University of Maryland) analyzing U.S. military interventions in the period 1981–2005 found that the U.S. "is likely to engage in military campaigns for humanitarian reasons that focus on human rights protection rather than for its own security interests such as democracy promotion or terrorism reduction." De Irak-oorlog had m.i. namelijk niks met democratie of terreur te maken, dat was een stompzinnige kruistocht].

LaBou
LaBou 19 jan. 2021 - 6:52

Pater krijgt DO neigingen.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 11:48

@LaBou Oh nee! Pater kleurt buiten de lijntjes!

Pater
Pater19 jan. 2021 - 13:59

@LaBou Wat is DO? @Max Ik heb een hekel aan simplistische linkse retoriek, kretologie waardoor zicht op de werkelijkheid vaak wordt verduisterd. In dat opzicht: geen groter genoegen dan buiten de lijntjes kleuren.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 18:42

@Pater Dat had ik al in de gaten ja, chapeau.