Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De aanhoudende kolonisatie van Palestijnen en de oorsprong van geweld

  •  
12-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5017 keer bekeken
  •  
ANP-480748665

Toen op 7 oktober 2023 Hamas Israël aanviel verraste dat de hele wereld. Misschien zou de verrassing niet zo groot zijn geweest als de situatie tussen Israël en Palestina vanaf het begin als gelijk een oorlog zou zijn aangeduid. ‘Conflict’ is een zwaar understatement. We hebben het namelijk niet over zoiets als een verschil van mening op de werkvloer, maar over kolonisatie van Palestina. Dat gebied is verdeeld in twee werelden, namelijk de wereld van gekoloniseerden  - met een gebrek aan bestaansmiddelen en basisvoorzieningen - en de wereld van bezetters die niets tekortkomen. De scheiding tussen deze twee werelden wordt bewaakt door militairen en politieagenten, die ervoor moeten zorgen dat de gekoloniseerden uit de wereld van de bezetters blijven.

De aanval van Hamas en de wijze waarop die heeft plaatsgevonden (gijzelingen, doden) is ten zeerste af te keuren. Toch komt zo een uitbarsting van geweld niet uit de lucht vallen. Mensenrechtenorganisaties rapporteren al jarenlang dat militairen en politieagenten grove mensenschendingen plegen. Niet alleen volwassenen zijn daarvan het slachtoffer. Er is ook sprake van aanhoudend geweld tegen en misbruik van Palestijnse kinderen die worden vastgehouden door militairen. Op videobeelden is regelmatig te zien hoe de Palestijnen als vee worden behandeld.  Een recent beeld dat is blijven hangen toont Israëlische soldaten die inslaan op de begrafenisstoet van de doodgeschoten Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Ook is bekend dat de ultranationalistische regering van Benjamin Netanyahu tegen alle afspraken in Palestijns gebied annexeert door joodse kolonisten de vrije hand te laten om er hun illegale nederzettingen te vestigen. Palestijnen raken alles kwijt en hebben geen toekomst. Toch zien we hier dat het Westen decennialang de ogen sluit voor de onderdrukking van Palestijnen. En dat geldt ook voor de Arabische wereld. 

Wat is het effect van deze kolonisatie? Frantz Fanon betoogt in zijn boek De verworpenen der aarde dat geweld, zowel fysiek als psychologisch, inherent is aan kolonialisme. Het kolonialisme ontmenselijkt zowel de gekoloniseerde als de kolonisator, wat leidt tot een cyclus van geweld. Fanon legt uit dat het kolonialisme de gekoloniseerde mensen hun identiteit en eigenwaarde ontneemt, waardoor er een gevoel van minderwaardigheid, haat en zelfhaat ontstaat. Daarom is het proces van dekolonisatie de enige manier voor deze mensen om hun menselijkheid en waardigheid terug te krijgen. In het perspectief van Fanon is het gebruik van geweld daarbij het middel om de menselijkheid en waardigheid te herwinnen. Zo bezien is het geweld van Hamas geen verrassing.

Media en politiek vragen zich echter niet af waarom maar hoe het heeft kunnen gebeuren dat Hamas de beschikking had over militair materieel. Hamas moet wel zijn geholpen door een bondgenoot, betogen ze. Dat getuigt van een beperkte optiek want Hamas is onderdeel van een wereldwijd netwerk van verzets- of terreurgroepen.

Het optreden van beide partijen is overigens laakbaar. Palestijnen hun basisrechten onthouden of vanuit de lucht bombarderen heeft hetzelfde effect op de burgerbevolking als wat Hamas doet. Het verzet van de Palestijnen is niet verwonderlijk, zoals Fanon betoogde. Het verlangen naar dekolonisatie en vrijheid heeft regelmatig hele continenten op zijn grondvesten doen schudden. 

Na de aanval van Hamas op Israël sprak demissionair minister-president Mark Rutte vrijwel meteen zijn steun uit aan Israël. Nederland kon uit zijn mond weer de Westerse mantra horen, dat de staat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. En waarom zouden de Palestijnen dat recht op zelfverdediging dan niet hebben? De Israëlische tegenaanval is niet gericht op Hamas, maar op de gehele Palestijnse bevolking. Daarbij worden internationaal erkende mensenrechten op alle mogelijke manieren door Israël geschonden, alleen al door in Gaza gas, elektriciteit en water en wegen af te sluiten of plat te bombarderen. Ook in deze etappe van de oorlog zullen Palestijnen weer de grootste slachtoffers zijn.

Wat betreft de thuissituatie: het is bizar dat premier Rutte, die zegt het afgelopen jaar bezig te zijn geweest om het eigen koloniaal verleden onder ogen te zien, niet begrijpt dat hij met zijn steunbetuiging aan Israël een hedendaagse kolonialistisch regime ondersteunt. Hij mag misschien het geweld veroordelen, maar de achterliggende oorzaak van dat geweld helpt hij ondertussen wel in stand te houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

Leon1964
Leon196413 okt. 2023 - 19:55

Het moge overduidelijk zijn dat de actie van Hamas niets goeds gebracht heeft voor de Palestijnen en Israëliërs. Het is de verkeerde weg. Een weg die NIET tot vrede, vreedzaamheid en verdraagzaamheid leidt. Ja, ik zie ook dat de Israëliërs niet vrij van zondes zijn. Maar laten we elkaar blijven benaderen met oplossingen en niet met vernietiging.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr314 okt. 2023 - 10:03

Wat je zegt over Hamas klopt helemaal. Maar als je dan afsluit met 'Ja, ik zie ook dat de Israëliërs niet vrij van zondes zijn', dan vind ik dat je de wraakacties van Israël wel heel erg bagatelliseert.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 okt. 2023 - 15:18

Wat is het effect van deze kolonisatie? (...) Fanon legt uit dat (...)het proces van dekolonisatie de enige manier voor deze mensen om hun menselijkheid en waardigheid terug te krijgen.(...)het gebruik van geweld daarbij het middel om de menselijkheid en waardigheid te herwinnen. Zo bezien is het geweld van Hamas geen verrassing. De oorsprong van het conflict (of de oorlog) tussen Joden en Palestijnen vindt zijn oorsprong in het Europees antisemitisme waardoor het Joodse volk al eeuwenlang wordt geteisterd. Dáárom hebben zoveel joden veiligheid gezocht in Palestina. Dáárom is de staat Israël gesticht. Zonder het Europees antisemitisme had misschien wel nooit iemand de noodzaak ingezien van de kolonisatie van Palestina en het oprichten van een Joodse staat. De Palestijnen hadden met dit Europees antisemitisme nauwelijks iets te maken. Het is een historische onrechtvaardigheid dat deze mensen er uiteindelijk de rekening voor krijgt gepresenteerd. Het terugdraaien van de geschiedenis heeft geen zin. Ook de kolonisatie van Palestina, gaat niet worden teruggedraaid. Het geweld van Hamas, noch dat van Israël, gaat iets oplossen. Meer begrip voor elkaars tragische geschiedenis, kan misschien leiden tot vergiffenis voor begane wandaden.

Zulu Dawn
Zulu Dawn13 okt. 2023 - 11:15

@Sententia Sententia, 12 okt. 2023 - 18:08 "...Angstaanjagender vind ik Hamas' oproep aan de islamitische gemeenschap om vrijdag te protesteren en steun te betuigen, en dat Joodse scholen die dag uit voorzorg gesloten worden..." - Dat joodse scholen gesloten worden is een eigen keuze, die joden in Nederland hebben. Het 'fantastische' Israëlische leger heeft bijna 450 kinderen (voorlopig aantal) kapot gebombadeerd. Kinderen die nooit meer een school zullen betreden. Voor die kinderen blijft de school voor altijd 'gesloten.'

VeganHarrie
VeganHarrie13 okt. 2023 - 9:54

Het stoken van Iran/Hamas heeft anders wel de conservatievelingen van Netanyahu stevig in het zadel geholpen. Accepteer eens dat Israel er is en niet meer weg gaat.

JaapBo
JaapBo13 okt. 2023 - 8:20

Over de oorsprong van het conflict: zionisme heeft anti-Palestijns racism in zich ingebouwd omdat het Palestina Joods wil maken, en dat kan niet zonder anti-Palestijns racisme https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/zionisme-is-inderdaad-racisme

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2023 - 8:17

Ik leef mee met zowel de Israëlische als de Palestijnse slachtoffers, zoals ik dat laatste al jaren doe.

Rs75
Rs7513 okt. 2023 - 7:58

De oorsprong van dit geweld komt uit een boekje. Dat boekje heeft zelfs zoveel invloed op heel veel personen dat er in andere landen, waar vrijheid een gemeengoed is, deuren van scholen en restaurants gesloten moeten worden uit veiligheidsoverwegingen. En dit zijn scholen en restaurants van het volk wat net een massale slachting heeft ondergaan. Hoe bizar is dat

1 Reactie
franka2
franka213 okt. 2023 - 11:08

In de gemeente Amsterdam heeft de politie expliciet opgeroepen om na einde pro Israël betoging Israëlische vlaggen op te bergen om te veiligheid te kunnen garanderen. De dreiging van programs in mokum. 78 jaar na de shoa.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2023 - 7:36

Ik had het afgelopen week al gehoord, ik dacht op BBC world ( maar dit laat ik even in het midden, ik schakel nogal eens) maar nu bevestigd door Amnesty International. Israel gebruikt wederom witte fosfor, zowel in Gaza als in Libanon. hixqeq-tiwGoc-suzxe9

1 Reactie
Daslief
Daslief13 okt. 2023 - 8:51

NRC meldt het vandaag ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/13/human-rights-watch-israel-heeft-fosformunitie-gebruikt-a4177093 Over de verificatie door Human Rights Watch: https://www.hrw.org/news/2023/10/12/israel-white-phosphorus-used-gaza-lebanon

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 okt. 2023 - 22:10

Dit gaat over dat geweldadig verzet geen verassing is. Dat is het ook niet. En ik zou zeggen, dat is in sommige situaties en tijden verantwoord. In of vanuit de bezette gebieden waar door gekoloniseert word en er onderdrukt word bijvoorbeeld. Maar dat was niet wat hier gebeurde. Dit waren doodskommando massa slachtingen en razzias voor bezit van mensenvlees. Je moet die dingen niet door elkaar halen. Er is verantwoord geweld en er is misdaad tegen de menselijkheid. Die zijn niet gelijk. Dat iedereen dat negeert nu is geen verassing. Want de bombardementen ontzien burgers niet erg. Maar dat is een andere, volgende situatie, die ook op zich veroordeelt behoort de worden. Het is niet zomaar allemaal een een pot nat verhaal. Je mag en moet verschillen maken tussen wat juist is en wat niet kan. Ook en vooral bij geweld.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick12 okt. 2023 - 20:15

Ik wordt moe van de simpele verhalen. Het verhaal dat de Palestijnen onderdrukt worden door Israël en gevangen zijn in hun eigen land en dat dit de oorzaak is. Dat is een half verhaal. Het verhaal dat Hamas de Israëls de zee in wil drijven. Dat Hamas oorlog wil, de drinkwaterleidingen opgraaft en tot raketten ombouwt. De kinderen worden met, als kinderprogramma’s vermomde, propaganda geïndoctrineerd om te doden en gedood te worden. Dat dit de oorzaak is dat vrede onmogelijk is. Dit is ook een half verhaal. Het probleem is dat beide verhalen kloppen. Daarom is het dom een kant te kiezen, dit is geen film met goodguys en badguys. Aan beide kanten zijn er haviken die hier garen bij spinnen. Bij Israël zijn er mensen die lekker meer landje pik gaan doen. De leiders van Hamas kunnen verdienen aan de blokkade: zij met de smokkeltunnels hebben een monopoly. Bovendien gaat men in een oorlogssituatie niet snel je eigen zakkenvullende leiders aan de kant zetten. Beide doen flink mee en je zou bijna zeggen laat ze elkaar maar opvreten. Maar als de olifanten vechten, dan is het het gras wat er onder lijdt. Vele onschuldigen gaan met bloed de prijs voor de haviken betalen. Geen makkelijk verhaal en nog minder een makkelijke oplossing.

tinus1969
tinus196912 okt. 2023 - 20:04

Het is de vraag of Rutte’s steunbetuiging veel te maken heeft met Israel en wat Israel doet. Het is vooral een veroordeling van Hamas, en daarmee is Rutte in groot internationaal gezelschap - ook Trudeau (Canada) en VN hoofd Gutierres hebben Hamas veroordeeld. Die veroordeling van Hamas heeft twee redenen ; ten eerste is de aanval van Hamas van 7 oktober een aanval op burgerdoelen - dus een oorlogsmisdaad. Ten tweede gaat het niet om Hamas, of Gaza - het gaat om hun wapenleveranciers; Iran en Rusland. Wie ongenuanceerd Hamas steunt, is een ‘nuttige idioot’ die ook Rusland steunt. En dan ben je plots in gezelschap van Baudet etc. Maak je druk om Gazanen.

Zulu Dawn
Zulu Dawn12 okt. 2023 - 20:03

@Willem D2, 12 okt. 2023 - 18:59 "Als je de koran bestudeert dan zie je dat de profeet in het begin van zijn leven redelijk vredelievend was, in het laatste deel van de koran is dat heel anders." - Na de negende Kruistocht (waarvan de vierde is 'afgelast' is) was de Arabische wereld op den duur murw gebeukt en dat heeft diepe sporen nagelaten, net als bij Dr. Martin Luther King jr., na de zoveelste raciale vernedering. Dan gaat de toon van de meest vredelievende mannen, verharden.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 okt. 2023 - 11:02

Het gaat over de Koran. De Koran is mee gebruikt om het Christelijke Midden Oosten te onderwerpen en wegtevegen. Lang geschreven voor de kruistochten die veel latere kleine lauwe kopietjes waren van Jihad veroveringen, en die integendeel tot die Islamistische veroveringen lang niet zo bloedig of succesvol of langdurend waren.

tinus1969
tinus196912 okt. 2023 - 19:56

Geweld polariseert verder. We kunnen - dat gebeurt ook in sommige reacties hier - weer duizenden jaren teruggaan, maar draagt dat bij aanneem oplossing? Er zijn, anno 2023, imho 3 oplossingen: Palestijnen allemaal weg/dood, Israëliërs allemaal weg/dood, of Israëliërs en Palestijnen leren op de één of andere manier om samen te leven. Als dat laatste het doel is, dan is Hamas onderdeel van het probleem, want Hamas wil nadrukkelijk niet samenleven met Israëliërs.

7 Reacties
Satya
Satya12 okt. 2023 - 20:42

De Israëlische regering en leger ook niet met palestijnen.

LaBou
LaBou 12 okt. 2023 - 20:53

En Israëli's willen dat wel met de Palestijnen? Want die variant, namelijk dat Israel maar één oplossing ziet en die al 50 jaar nastreeft vergeet deze reaguurder nadrukkelijk.

tinus1969
tinus196913 okt. 2023 - 5:13

Als vervolg, een vraag: Wat ziet Jaswina Elahi, de schrijfster van dit opiniestuk, als oplossing? Is dat een vorm van samenleven van Israëliërs en Palestijnen? Hoe dan wel?

tinus1969
tinus196913 okt. 2023 - 11:06

@LaBou, je schreef; 'En Israëli's willen dat wel met de Palestijnen? Want die variant, namelijk dat Israel maar één oplossing ziet en die al 50 jaar nastreeft vergeet deze reaguurder nadrukkelijk.' Ik schreef bondig: '3 oplossingen: Palestijnen allemaal weg/dood, Israëliërs allemaal weg/dood, of Israëliërs en Palestijnen leren op de één of andere manier om samen te leven.' Jij verwijst naar de eerste oplossing, die vergat ik dus niet. Om dit positief in te steken: lijkt jou een oplossing haalbaar waarbij Israëliërs en Palestijnen op de één of andere manier leren om samen te leven? Wat is er voor nodig om dat te bereiken? Klopt het dat zo'n oplossing eind 20e eeuw haalbaar leek dankzij de Oslo akkoorden?

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 okt. 2023 - 17:09

@tinus - 'Klopt het dat zo'n oplossing eind 20e eeuw haalbaar leek dankzij de Oslo akkoorden?' Dat was een klein sprankje hoop. Met dat kleine sprankje hoop werd korte metten gemaakt. Je stelt dat Hamas onderdeel is van het probleem. Het was echter niet Hamas dat de Oslo-akkoorden de grond in heeft geboord. Op 4 november 1995 werd de Israëlische premier Yitzak Rabin, die samen met Mahmoud Abbas van de PLO de Oslo-akkoorden had ondertekend, vermoord door de Orthodox-joodse terrorist Yigal Amir, die door velen in Israël nog steeds wordt beschouwd als een held. Zijn opvolger Simon Perez verloor een aantal maanden later de verkiezingen van de extreemrechtse Benjamin Netanyahu, en dat waren de Oslo akkoorden. Helaas moet ik LaBou gelijk geven. Ook de huidige machthebbers in Israël zijn onderdeel van het probleem.

tinus1969
tinus196913 okt. 2023 - 20:42

@Molly: je schreef oa, ‘ Helaas moet ik LaBou gelijk geven. Ook de huidige machthebbers in Israël zijn onderdeel van het probleem.’ Het interessante is, dat ik dat nergens ontken. Ik heb een paar reacties geschreven en daarbij (dacht ik) tamelijk consequent geschreven dat de polarisatie de gezamenlijke schuld is van Israëlische en Palestijnse haviken. Han van der Horst schreef vrijwel meteen na de aanslag op het Nova festival ook zoiets. Kortom, je mist de nuance die ik er in probeer te leggen en je lijkt erg bezig met het Israëlische aandeel. Daarmee verdwijnt bv het verschil Hamas-Fatah buiten beeld.

tinus1969
tinus196914 okt. 2023 - 7:57

@Molly, mbt de huidige machthebbers. Wie is in de praktijk de grootste steunpilaar van Netanyahu? Netanyahu is een populistische volksmenner die het anti-Palestijnse vuurtje flink opstookt door angstbeelden te verspreiden over Palestijnen die dood en verderf zaaien - en wat heeft Hamas op 7 oktober gedaan? Dat angstbeeld bevestigd. Natuurlijk is dat onbedoeld - maar Hamas en Netanyahu spelen elkaar in de kaart. Vergelijk de manier waarop 9/11 is misbruikt voor Amerikaanse rechtse doeleinden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans312 okt. 2023 - 19:46

"In het perspectief van Fanon is het gebruik van geweld daarbij het middel om de menselijkheid en waardigheid te herwinnen. Zo bezien is het geweld van Hamas geen verrassing." Fanon zie ik regelmatig voorbij komen in discussies over kolonialisme. Vooral om het anti-koloniaal geweld te rationaliseren. Een ideoloog van het anti-kolonialisme. Ook hier. Hamas , zo begrijp ik hieruit, is bezig om de waardigheid en menselijkheid van de Palestijnen te herwinnen. Je moet wel je fantasie gebruiken om het te geloven.

2 Reacties
Zulu Dawn
Zulu Dawn12 okt. 2023 - 21:43

@Frans Akkermans3, 12 okt. 2023 - 19:46 "Fanon zie ik regelmatig voorbij komen in discussies over kolonialisme. Vooral om het anti-koloniaal geweld te rationaliseren." - Als ik geschiedenisboeken erbij haal, dan lees ik voornamelijk het gemak waarmee het koloniale geweld als vanzelfsprekend werd geacht, want de Hollanders hadden zich het calvinistisch, 'godgegeven recht' toegeëigend - tot op heden in het huidige Amerika - om te heersen over alle mensen, die niet 'blank' waren/zijn. Als men jouw land komt koloniseren, dan is jou verzet daartegen 'zinvol geweld' en ik weet niet in hoeverre dit in je 'auris batava' is doorgedrongen, maar ieder zinnig mens, met of zonder 'boerenverstand, zal beamen dat jij het volste recht hebt om je huis en haard te verdedigen. Ook als je Palestijn bent! Anti-koloniaalgeweld (zoals jij dat noemt) is geweld, gebaseerd op zelfverdediging. Hoe gruwelijk het soms ook kan zijn (oorlog is en blijft een smerige aangelegenheid). Iemand zal toch uiteindelijk de 'territoriumdrift' van de bezetter een halt toe moeten roepen. "If you want peace, you better get ready for war", is niet door de Palestijnen bedacht! Vele oorlogen hebben bevestigd, dat als je mensen voldoende aanleiding geeft, dan kan het zijn, dat op een gegeven moment 'de stoppen doorslaan' en men tot de meest beestachtige, gruwelijke daden overgaan. Daar was de - middeleeuwse - christelijke kerk, heer en meester in. Brandstapels, rekbanken, vierendelen, enzovoort...

tinus1969
tinus196913 okt. 2023 - 5:18

Het probleem is eigenlijk dat Hamas zich verlaagt tot het niveau van de tegenstander: de aanval op het Nova festival was een aanval op een niet-militair doel en daarmee strikt genomen een oorlogsmisdaad. Waarom niet de Gandhi-methode van geweldloos maar disruptief verzet? Dat levert mogelijk ook (nog) meer steun op van de internationale gemeenschap.

Zulu Dawn
Zulu Dawn12 okt. 2023 - 17:29

"...if you lock people up in a cage and treat them like animals for more than 16 years, you shouldn't be surprised, that they start acting like that...!" Gideon Levy, Haaretz

MatteoFestetics
MatteoFestetics12 okt. 2023 - 17:23

Er wordt nu gesuggereerd dat het conflict begonnen is vanaf 1948 nadat er onder het bewind van de Britten over het mandaatgebied Palestina een Joodse staat genaamd Israël is gesticht. En zij daarmee worden aangemerkt als settlers/bezetters. Ten eerste woonde er al duizenden jaren voor BC-joden en Israëlieten in dit gebied genaamd Kanaän. In de levant hebben zich toen ook Filistijnen (zeerovers) gevestigd. Niet te verwarren met de huidige Palestijnen van Arabische afkomst. Naast het feit dat er al eerder een Koninkrijk Israël en Judea bestaan heeft met weliswaar andere landsgrenzen en oppervlakten is het gebied in duizenden jaren wisselend bezet geweest door Egypte, Assyrië, Babylonië, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en daarna kwam het gebied pas in handen van de Britten. De joden waren dus net zo goed destijds al bewoners (we kunnen overigens nog teruggaan naar de prehistorie). Maar de joden zijn dus zelf ook verjaagd geworden door bovengenoemde grootmachten. Dus in die zin is de claim van bezetters niet helemaal accuraat omdat dit oorspronkelijk ook (hun) leefgebied is. Derhalve is hier ook géén sprake van Kolonisator omdat dit immers ook hun grondgebied is. Daarnaast is het Jodendom qua religie ook het oudste van de drie (naast het christendom en de Islam). Er zijn tijden geweest waarin deze geloofs groepen hoogstwaarschijnlijk beter met elkaar konden samenleven. Zelfs voor deze religieuze stromingen. Maar zeker weten doen we dat niet.

4 Reacties
franka2
franka212 okt. 2023 - 18:06

Dit is ook waar hamas in hun manifest uit 1988 naar verwijst. En hun doel de totale vernietiging van de staat Israël. Uit het voorwoord: Israël zal opkomen en zal overeind blijven tot de islam het elimineert, net zoals die de voorgangers ervan heeft geëlimineerd.

Willem D2
Willem D212 okt. 2023 - 18:59

Als je de koran bestudeert dan zie je dat de profeet in het begin van zijn leven redelijk vredelievend was, in het laatste deel van de koran is dat heel anders.

Zulu Dawn
Zulu Dawn12 okt. 2023 - 19:06

@MatteoFestetics, 12 okt. 2023 - 17:23 "...Ten eerste woonde er al duizenden jaren voor BC-joden en Israëlieten in dit gebied genaamd Kanaän..." - 1. Als dit de standaardredenering gaat worden, dan stel ik voor dat: Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland enz., per direct overgedragen worden aan de oorspronkelijke bevolking. 2. Arabieren bestaan en wonen, minstens zo lang in dat gebied als de Joden en hebben dezelfde aartsvader, Abram, die volgens de Hebreeuwse Bijbel en de Koran de aartsvader is van de Israëlieten en Arabieren. Dat maakt dat haat naar Arabieren ook antisemitisme is, daar zij ook tot de Semitische volken behoren. 3. Als alle gelovigen, heilige geschriften - die over het algemeen niet op exacte wetenschap gebaseerd zijn - op de letter gaan naleven, dan krijgt men situaties, zoals men nu in Israël ziet. Volgens de wet van de jungle: "Oog om om oog, tand om tand" en volgens het Oude Testament, dat met bloed geschreven is. 4. Het Jodendom is de oudste sekte, gebaseerd op geloofsovertuiging, naar Europese normen. Er bestonden/bestaan in India en China al diverse, oudere geloofsrichtingen. 5. Dit allemaal opgesomd hebbende, moet ik in al mijn droevigheid constateren, dat we met 'wedstrijdje, mijn geloof is beter', de wereld tot nu toe, geen dienst bewezen hebben!

Daslief
Daslief12 okt. 2023 - 19:37

'Ten eerste woonde er al duizenden jaren voor BC-joden en Israëlieten in dit gebied genaamd Kanaän. In de levant hebben zich toen ook Filistijnen (zeerovers) gevestigd.' Uit welke bron heb je dat? Het klopt niet helemaal met de informatie uit Wikipedia (maar daar kunnen natuurlijk ook fouten in staan) https://nl.wikipedia.org/wiki/Prehistorie_van_de_Levant https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Palestina_(regio) Het lijkt me in elk geval duidelijk dat er heel veel volken in dat gebied gewoond hebben en ook niet altijd op dezelfde plek. Men kan evengoed stellen dat 'de claim van bezetter' terecht is als dat die onterecht is (waarbij men zich bovendien kan afvragen of een duizenden jaren oude claim meer gewicht in de schaal zou moeten leggen dan een honderden jaren oude claim). Het lijkt mij zinvoller om de toekomst als leidraad te nemen, en vooral de mensenrechten. Van alle bewoners in het gebied.

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2023 - 16:02

Een uitstekend onderbouwd verhaal. Ik had me nooit zo in deze kwestie verdiept. Maar het valt me op hoe sterk de Joodse lobby in NL is. Als je niet achter de vergeldingsacties van Israël staat, dan word je geslacht en ben je een antisemiet. Best wel angstaanjagend dat die lobby zo sterk is, dat vrijwel geen enkel politiek kopstuk een tegengeluid durft te geven, dat klinkt zoals bovenstaand verhaal.

8 Reacties
Sententia
Sententia12 okt. 2023 - 18:08

Waar baseert u dat op, van die lobby? Volgens mij heeft het eerder te maken met, dat mensen bang zijn om als Hamas-sympathisant gezien te worden, zeker zo vlak voor de verkiezingen. Als een politieke partij ook maar énigzins die indruk wekt, wordt die gedecimeerd op 22 november. Angstaanjagender vind ik Hamas' oproep aan de islamitische gemeenschap om vrijdag te protesteren en steun te betuigen, en dat Joodse scholen die dag uit voorzorg gesloten worden.

Jonathan Meibergen
Jonathan Meibergen12 okt. 2023 - 18:09

Als je niet achter de vergeldingsacties van Israël staat dan ben je zeker geen antisemiet. Ik ben zelf Joods ben niet pro Israël en ook niet anti. Echter als je spreekt over de Joodse lobby in Nederland ben ik bang dat je met je tenen al in antisemitisch gebied verkeerd. Overigens weet je wat een antisemiet’elle is? Iemand die niet van jode’lle houdt :)

Willem D2
Willem D212 okt. 2023 - 18:56

Net zo angstaanjagend als het gemak waarmee het op beestachtige wijze vernoorden van burgers wordt goed gepraat.

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2023 - 19:38

@Willem D2, waar ben jij tegen gekomen dat de terreur van Hamas goedgepraat wordt? Er zijn idd op straat idioten die feest zijn gaan vieren. Maar onder 'normale' mensen is er niemand die een goed woord over heeft voor Hamas. @Sententia, dat van die lobby baseer ik op het feit dat er geen enkele politicus het heeft aangedurfd om zich publiekelijk uit te laten over het gedrag van Israël. Dat het normaal wordt gevonden dat overal de Israëlische vlag opgehangen werd en als je dat niet deed als gemeente, dan werd je aan de schandpaal genageld. @Jonathan ik ben geen antisemiet en sta er ook niet met mijn tenen in. Ik vind de terreur van Hamas verschrikkelijk. Hoop ook dat die terroristen opgepakt worden. Maar mag ik alsjeblieft óók zeggen dat Israël zich al jaren schandalig gedraagt richting de Palestijnen.

Willem D2
Willem D212 okt. 2023 - 21:21

Peterrr3, lees de reacties maar onder dit artikel op Joop. Duidelijker krijg je het niet https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/hamas-lanceert-grootschalige-verrassingsaanval-israel-kondigt-staat-van-oorlog-af

Olav Meijer
Olav Meijer13 okt. 2023 - 1:20

@Sententia: De zionistische propaganda ("hasbara") is al vele jaren actief bezig ieder die ook zich ook maar enigszins kritisch uitlaat over de geschiedenis en actuele ontwikkelingen van de zionistische politiek en praktijk te bestempelen als "antisemiet". Zelfs kritische joden treft deze kwalificatie. Daarbij is een definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) behulpzaam, die kritiek op de zionistische politiek onder "antisemitisme" laat vallen.

Peterrr3
Peterrr313 okt. 2023 - 9:00

@Willem D2, je verwijst naar 253 reacties. Voor jou is dat misschien duidelijk. Voor mij niet.

Willem D2
Willem D213 okt. 2023 - 12:43

“ De eerlijkheid gebiedt te zeggen ja. Als er sprake is van zelfverdediging en agressie daar het enige antwoord op is.” op de constatering dat 1000+ burgerdoden incl baby’s en vrouwen verkrachten acceptabel werd gevonden.

hgroen2
hgroen212 okt. 2023 - 15:25

right on the spot. IN NRC vandaag goed artikelen over de oorzaken van deze oorlog. De illegale kolonisatie van Palestina olv Engeland dat massale immigratie toeliet tegen de wens van de arabische bevolking in.

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2023 - 15:31

Je bedoelt dit artikel. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/11/waar-draait-het-conflict-tussen-israel-en-hamas-om-tien-vragen-en-antwoorden-a4176960

Willem D2
Willem D212 okt. 2023 - 15:47

Bij punt 3 in het artikel bleek uit het taalgebruik overigens dat het een behoorlijk biased artikel was. wel werd er ook opgemerkt dat er in de afgelopen 160 jaar we meer onrecht is geweest waarna het leven verder ging. Conclusie was wel helder. Inmiddels is een oplossing onmogelijk.

Sententia
Sententia12 okt. 2023 - 16:27

Het gebied was ruim 400 jaar onder bestuur van de Ottomanen, daarna van de Britten. Die laatste hebben meerdere voorstellen gedaan voor een Arabische en een Joodse staat. Deze zijn allemaal afgewezen door de Arabieren, want ze accepteren geen ongelovigen in wat zij als islamitisch gebied beschouwen. Er zijn 22 Arabische landen, met 450 miljoen Arabieren, maar één klein eigen land voor 6,5 miljoen Joden is teveel gevraagd?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen12 okt. 2023 - 16:55

Ook gisteren hierover een aantal zeer lezenswaardige artikelen in de NRC. Helaas wel achter een betaalmuur. Op frontaal naakt van Peter Breedveld staat ook het een en ander dat zeer lezenswaardig is.

Daslief
Daslief12 okt. 2023 - 19:17

Link naar het artikel van Peter Breedveld: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/hamas-vriendje.html

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2023 - 19:42

@Sententia, Midden-oosten deskundige Maurits Berger legt in een filmpje van een kwartier heel helder uit dat het conflict niets met geloof te maken heeft. Kijk zelf maar. Misschien vind je het niet leuk om te zien, maar niet alleen Hamas heeft veel bloed aan de handen. https://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-is-het-conflict-tussen-israeliers-en-palestijnen-ontstaan

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2023 - 19:53

@Adrienne van Diepen en @Daslief, dank voor het tippen en delen. Een zeer lezenswaardig verhaal van Peter Breedveld.

Daslief
Daslief13 okt. 2023 - 9:26

'Bij punt 3 in het artikel bleek uit het taalgebruik overigens dat het een behoorlijk biased artikel was.' Hieronder het gehele punt 3 geciteerd. Kun je aangeven waarom hieruit blijkt dat het een 'behoorlijk biased artikel was'? '3 Dus de mensen in Gaza kunnen er niet in of uit? Gaza, met twee miljoen inwoners op een oppervlakte gelijk aan een kwart van de provincie Flevoland, is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste probleemgebieden ter wereld, met forse psychologische trauma’s, een economie die is ingestort, hoge werkloosheid en mensen die geen kant op kunnen. Als je in Gaza opgroeit, is je toekomst uitzichtloos. De wanhoop is groot. Na zestien jaar van oorlogsgeweld, opsluiting en armoede hebben de inwoners van Gaza amper nog een buffer. Bij meer dan 70 procent vermoedt de Wereldbank depressieve klachten. Elke paar jaar wordt het reepje land door Israël gebombardeerd, in een poging het gewapende verzet tegen de Israëlische bezetting te smoren. In de voorbije vijftien jaar vielen er door Israëlisch geweld in Gaza al ruim vijfduizend doden en meer dan 150.000 gewonden, aldus de Verenigde Naties. Meer dan twaalfhonderd kinderen uit Gaza kwamen om het leven, ruim dertigduizend kinderen raakten gewond. Een kwart van de inwoners maakte mee dat zijn huis werd beschadigd door de bombardementen.' En het filmpje van Midden-Oosten deskundige Maurits Berger, vind je dat ook biased? https://www.youtube.com/watch?v=jt0mUbA87ug