© cc-foto: FirmBee
Al dat werk dient om de overheid aan de gang te houden. De keukentafel gesprekken van het zelfde laken en pak
Wat je hier eigenlijk zegt is dat een grote overheid niet in staat is om efficiënt met tijd en geld om te gaan. Ik kan hier wel gaan pleiten voor een kleinere overheid, maar dan ben ik weer domrechts, extreemrechts of neoliberaal, wat dat dan ook mag betekenen. Even terug naar het begin. "Zo kreeg ik van een -niet nader te noemen- gemeente telefonisch de vraag om een offerte uit te brengen voor een communicatietraining aan een team, waarin het ging om beter omgaan met feedback" Het gaat hier toch om volwassen mensen, die, zoals in het artikel vermeld in het bezit zijn van een betaalde baan inclusief vakantiegeld, pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als een van die mensen niet tegen feedback kan dan geef je daar feedback over. En als ze daar niet tegen kunnen dan zeg je dat ze zich niet moeten aanstellen en ga je verder met je werk.
Men zorgt er binnen de overheid voor dat men een reden van bestaan, creëert. Je kunt jezelf zo heel 'gewichtig' maken en 'noodzakelijk' voor het 'proces'.
Hester, ik hoop zo dat er ontzettend veel beleidsambtenaren van gemeenten dit lezen. Maar verder dan hoop kom ik niet.
Het grappige is dat de betreffende overheid eigenlijk in strijd met de gids proportionaliteit handelt die onderdeel uitmaakt van de aanbestedingswet. Voor kleine opdrachten waarbij de Rijksoverheid uitgaat van minder dan 50k, zou je in principe enkelvoudig onderhands (dus niet in concurrentie) uit moeten vragen. Dit is juist ter voorkoming van kosten aan de kant van de aanbestedende dienst en aan de kant van de inschrijvers. De aanbestedingsgekte betreft dus in dit geval een lokale overheid die aan bezigheidstherapie doet terwijl het volstrekt legitiem was om maar bij één leverancier een offerte op te vragen.
Die grens ligt niet op 50k bij mijn weten, maar een stuk lager. Het loont overigens wel om meerdere offertes op te vragen. Ook bij kleine bedragen zijn er soms aanzienlijke verschillen.
Ff gecheckt, beter eerst kunnen doen. Grens ligt inderdaad bij 50k, maar dit is geen harde grens. Als je verwacht dat de opdracht richting de grens gaat, kun je beter meervoudig onderhands doen. Sowieso kost even drie offertes opvragen niet super veel werk. En de verschillen kunnen best hoog zijn.
Klopt, geen harde grens maar je moet je wel realiseren dat bij meervoudig onderhandse (MVO) procedures dezelfde beginselen van toepassing zijn als bij Europese aanbestedingen. Dat wil zeggen ondubbelzinnige duidelijke niet discriminerende specificaties, transparant in je beoordelingsmodel, gemotiveerd afwijzen. Gunningsmodel is in principe op economisch meest voordelige inschrijving tenzij je kan motiveren waarom een laagste prijs procedure op zijn plaats is. (bij laagste prijs vind ik MVO minder bezwaarlijk want dat kost gewoon minder tijd). Als je dat zorgvuldig doet gaan er nog wel wat uurtjes in een offertetraject zitten. Maar de regel is er niet alleen voor de overheid maar juist voor het MKB om ze niet onnodig op kosten te jagen. Wanneer je alle uren van alle betrokkenen optelt en daar een kostprijs aanhangt dan overstijgt dat vaak het mogelijke te behalen inkoopvoordeel, vandaar de regel.
Die hele ambtenarij is een bureaucratisch gedrocht met grote aantallen 'hoogopgeleiden' die elkaar aan het werk houden en proberen zichzelf zo belangrijk mogelijk te maken, dit op kosten/ten koste van de belastingbetalende burger. Heb dat spelletje vaak genoeg meegespeeld en fakturen met een heel dik potlood geschreven, erst kommt dass Fressen...
Dat is bijzonder. Natuurlijk is er de Europese regel dat bij uitgaven boven de (pakweg) 125000 euro een europese aanbesteding moet worden gedaan. Maar Europa regelt de zaken niet verder, en Binnenlandse Zaken heeft een instructie laten uitgaan dat bij bedragen tot 50.000 euro zelfs geen concurrentiestelling hoeft plaats te vinden, maar dat een *enkelvoudige* onderhandse aanbesteding volstaat (" Ik ken Jan en hij doet het voldoende goed voor pakweg 30k"). Bij hogere bedragen moet er wel concurrentiestelling plaatsvinden ("meervoudige onderhandse aanbesteding", oftwel, ik ken Jan, Piet en Klaas en ik vraag elk van hen om een offerte uit te brengen). De ratio daarachter is dat de ambtenaren die de selectie moeten uitvoeren ook tijd in de aanbesteding moeten steken. Voor je het weet geef je (door verstookte tijd van ambtenaren en inhuurkrachten) aan de aanbestedingsprocedure veel meer uit dan je aan besparing zou kunnen behalen op een totaalprijs tussen de 0 euro en 50k. Misschien een volgende keer de gemeente verwijzen naar de brochure van BZK?
Belachelijk inderdaad. Werk zelf ook met aanbestedingen, maar dan niet voor het werk van 1 dag. Wat een enorme wederzijdse verspilling. Lijkt bijna op werkverschaffing voor de gemeente zelf. Triester is nog dat het bij de echt grote aanbestedingen dan toch nog zo vaak fout gaat. Veel mis geweest met name binnen politie en defensie.
Ik werk als gedetacheerd software ontwikkelaar. In de detachering is de aanbestedingen-gekte aan de orde van de dag. Veel bedrijven hebben raamwerkovereenkomsten met een broker die vraag dan uitzet bij detacheerders. Er is veel tussenhandel. De manager op de werkvloer wil gewoon die ene ontwikkelaar behouden of terug die ervaring met het product heeft. Ook wanneer die ontwikkelaar alweer naar een andere werkgever gejobhopt is. Dan krijg je: "Henri, mag ik je CV even? Ik moet een aanbesteding schrijven."
Heel herkenbaar. Ik ben eigenaar van een klein bedrijf en wij hebben besloten om hier niet meer aan mee te doen. Het lijkt zo mooi en eerlijk, maar na een hoop werk krijgt toch altijd de bevriende relatie de opdracht, vaak een ex-ambtenaar die voor zichzelf is begonnen. Deze mentaliteit bij overheden zorgt ervoor dat veel mensen aan het werk blijven die eigenlijk niets zinnigs te doen hebben; ze besteden hun tijd aan praten, documenten schrijven en nog een paar keer praten. Onlangs werden wij gevraagd om een voorstel te doen om een bepaalde groep mensen te bereiken in een gemeente via sociale media. Voor deze groep zijn er cursussen beschikbaar maar er wordt vrijwel geen gebruik van gemaakt. de ambtenaar vertelde dat er wel ieder jaar nieuw cursusmateriaal wordt besteld en ongebruikt opgeborgen in de kast, want het budget moet wel op natuurlijk. Ik heb ze geen voorstel gedaan, want ik zou me schamen om met zoiets geld te verdienen. Publiek geld welteverstaan. Geen borrelpraat over ambtenaren, gewoon harde praktijkervaring. En goedbedoelende gemeenteraadsleden hebben er helaas geen enkele grip meer op.
Tja, ja, tijd = geld, en onbetaald werk hoort bij het modern ondernemerschap. Volgens de belastingdienst ook, dus om aan de urencriterium te kunnen komen, mag je ook de uren op het terrasje vandaag, die je niet aan je klanten in rekening kunt brengen meetellen!