Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De 9/11 van Noorwegen?

  •  
23-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het was gisteren wel heel pijnlijk om te zien hoe snel dat vingertje werd gericht naar ‘de moslims’, voordat er ook maar iets bekend was over de daders
‘Dat de ogen van vele mensen nu maar geopend zijn. Weg met de islam in Europa.’ ‘Fijn hè dat wij zo verdraagzaam en tolerant zijn dat we hele volksstammen van die mensen opnemen in onze maatschappij. En wat krijgen we als dank: minachting van de westerse cultuur, en dood & verderf. Islam is geen vrede, wordt wakker!’ ‘Best wel weer kut dat die vervloekte moslims weer het sprookjesbeeld van links dwarsbomen vandaag. PVV op 1!’
Zomaar een paar reacties op de gruwelijke aanslagen van vrijdagmiddag in Noorwegen, waarbij in totaal meer dan 90 mensen om het leven kwamen. Al snel werd gewezen naar ‘de moslims’. Die zouden achter deze aanslag zitten. Ook de media deden hier vol overtuiging aan mee. De Britse krant The Sun noemde het zelfs al de 9/11 van Noorwegen. Het ging om een terroristische daad, een aanslag van Al Qaeda!
Maar wat nu blijkt, de dader is een blonde dertiger met blauwe ogen met extreem-rechtse denkbeelden. Volgens de Noorse politie was hij actief op extremistische Christelijke sites. Ook schijnt hij bewonderaar te zijn van Geert Wilders en de PVV.
Dat past natuurlijk niet bij het gewenste beeld van de islam-bashers onder ons. Ineens is het dan ook erg stil vanuit dat kamp. Ineens is het geen terroristische aanslag meer maar het werk van een ‘gek’.
Natuurlijk, het had inderdaad een aanslag kunnen zijn vanuit radicaal islamitische hoek. Noorwegen vecht immers mee in Afghanistan en Libië, wat aanleiding zou kunnen zijn voor een aantal zieke geesten om uit naam van de Islam een aanslag te plegen.
Maar het was gisteren wel heel pijnlijk om te zien hoe snel dat vingertje werd gericht naar ‘de moslims’, voordat er ook maar iets bekend was over de daders. Zelfs toen duidelijk was dat het om een blonde Noor ging werd door sommigen gesteld dat hij mogelijk bekeerd was tot de islam.
Gelukkig was het geen moslim, want we weten wat dan de reacties zouden zijn geweest. Het zou het bewijs zijn van het gevaar van de islam en alle moslims zouden hier verantwoordelijk voor zijn. Moslims zouden openlijk afstand moeten nemen van de dader, enz enz. Moeten we nu ook zeggen dat alle blanke rechtse christenen openlijk afstand moeten nemen van deze rechtse terreurdaad?
Nee, wat deze aanslag duidelijk heeft gemaakt is dat extremisme een gevaar is voor ons allemaal. Of het nou vanuit linkse, rechtse, christelijke of islamitische hoek komt. Elke vorm van extremisme moet veroordeeld worden. Geen enkele overtuiging of ideologie is superieur. Het draait allemaal om verdraagzaamheid!
Dit artikel is ook te lezen op funx.nl

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Mursili1
Mursili123 jul. 2011 - 10:24

[Nee, wat deze aanslag duidelijk heeft gemaakt is dat extremisme een gevaar is voor ons allemaal. Of het nou vanuit linkse, rechtse, christelijke of islamitische hoek komt. Elke vorm van extremisme moet veroordeeld worden. Geen enkele overtuiging of ideologie is superieur. Het draait allemaal om verdraagzaamheid!] Absoluut waar! Wat ik wel observeer is dat het kennelijk een enorme overwinning is voor sommigen onder ons dat het juist NIET om moslimextremisme gaat. Los van het feit dat geen enkele aanslag een overwinning mag en kan zijn, vindt ik dit raar. Moslim -bestaat namelijk en het heeft een politieke agenda. Dat heeft niets te maken met de moslims in ons land of zelfs de islam, behalve dan dat zij als cover gebruikt kunnen worden door idioten die hier in Europa hun bommen komen gooien. Maar het bestaat, dat weten onze moslims ook en zij weten even goed dat we er allen verdacht op moeten zijn. Het feit dat velen een Al Quaida achtige aanslag vermoedden is geen bewijs voor kortzichtigheid. in feite lijkt de aanslag ook enigszins afgekeken van die in Mumbai niet zo lang geleden. Er is daarnaast toevallig een significante groep Pakistaanse immigranten in Noorwegen die het voor een stel binnen reizende Pakistani gemakkelijk zou kunnen maken onopvallend te opereren. Na Osama's dood is dat best een logisch scenario. Als mensen gisteren alvast, in plaats van naar moslim-extremisme, naar de ISLAM zijn gaan wijzen is dat natuurlijk weer iets heel anders; vooral omdat nog helemaal niet bekend was of er sprake was van daders uit een ander land of zelfs maar moslim-fundamentalisten. Wat ik nu zie is dat mensen, die aan moslimfundamentalisme dachten als een waarschijnlijke "agent", worden neergezet als mensen die direct naar de Islam wezen. Dat is precies dezelfde onzuiverheid in omgekeerde vorm. Laten we het dus over Moslim-extremisten hebben over Christen-extremisten of Judeo-extremisten, of beter Religieus-extremisten, of nóg beter gewoon "extremisten". Als de kogel namelijk spreekwoordelijk van één kant komt (wat hij zelden doet) is de reactie vaak een kogel diezelfde kant retour. Zoiets heet polarisatie. Om voor dat bekend

Zomaareenmening
Zomaareenmening23 jul. 2011 - 10:24

Helpen niet bij neutraal denken! Blijkbaar zijn er velen die niet neutraal kunnen denken. Ligt niet in Hun aard. Liever anderen valselijk beschuldigen Dan wachten op de juiste feiten. Om daarna indien het anders blijkt te zijn zich niet verontschuldigen maar gaandeweg bijgaande argumenten gaan bedenken om het toch zo te draaien dat ze de waarheid spreken! " De anderen" moeten toch om een of andere reden in het verdomhoekje worden geplaatst.

heggenland
heggenland23 jul. 2011 - 10:24

Wanneer stopt men eindelijk eens met die Clingendael 'deskundigen' op TV. Bij Nieuwsuur waren ze weer op dreef met alleen maar zitten speculeren wie verantwoordelijk zou zijn voor de terreur. Moeten ze daar zogenaamde deskundig voor uitnodigen die niets meer dan borreltafelkennis hebben. Vrijdag avond ging zoals gewoonlijk vooral het vingertje richting de islamitische hoek, terwijl toen al bekend was dat er een blonde Noorse man als verdachte opgepakt was. Maar ook daar: het zou ook een bekeerling kunnen zijn. Dat de dader(s) uit rechts-extremistische kringen zouden kunnen komen was voor de 'deskundige' onwaarschijnlijk want die zijn in Noorwegen niet actief. Wat een nonkennis over de Noordse politiek waar de grootste oppositie partij een extreem rechtse club is. Zaterdag avond deed Nieuwsuur het met dezelfde Clingendael 'deskundige’ nog eens over, waarbij de moderator weer op dreef was met het opendeuren intrappen en dus met de dito onbenullige antwoorden.

rene612
rene61223 jul. 2011 - 10:24

Precies ja. We zijn totaal gepreoccupeerd en gegijzeld door anti moslim sentimenten ingegeven door o.a. de media. CNN speculeerde al na een half uur dat het wel een aanslag zou zijn van extreme moslims. Natuurlijk, en hoe kan het anders na alle negatieve propaganda van de afgelopen jaren, denk je dat in eerste instantie zelf ook om daarna meteen te herstellen met de gedachte dat je het niet weet en moet afwachten. Compleet hysterisch!

Innocentius
Innocentius23 jul. 2011 - 10:24

Ik deel je aanhef Nizar. Ook ik verbaasde me hierover. Mijn eerste reactie was: "Hoezo Al Qaeda?! Het zou mij niets verbazen als de dader(s) uit de rechtse hoek zouden komen". Wie Skandinavië een beetje kent weet dat rechts-extreem een niet weg te denken (en nogal eens gewelddadig) onderdeel is van de Skandinavische samenleving. Veel immigranten in Skandinavië kunnen dat met lichamelijk letsel bewijzen. De dader is in zijn werkwijze en uitwerking een net zo groot misdadiger als de misdadigers die onder de vlag van welk "ware geloof" dan ook één of meer mensen (zelfs geloofsgenoten) opblazen, doodschieten of anderszins om het leven brengen dan wel verwonden of anderen daartoe aanzetten om dat te doen. En helaas zijn de slachtoffers vaak de minst weerbare en onschuldigen onder ons. Maar je legt ook heel juist de vinger op de wonde van onze door snelle media beheerste maatschappij: om vooral niet al laatste met het nieuws of met achtergronden over het nieuws te zijn, is degelijke journalistiek op basis van feiten, hoor en wederhoor al heel lang het slachtoffer. In het kielzog daarvan denkt ook iedereen vervolgens over alle insinuaties, veronderstellingen en giswerk een niet gefundeerde mening te mogen, nee zelfs te moeten hebben. Helaas zal het debat daarover (als het al zover komt) sneuvelen. Want we zijn natuurlijk, verontwaardigd, boos, verdrietig, met afschuw vervuld, maar laat het vooral niet te lang duren want de volgende (humanitaire) ramp staat al te gebeuren "as we speak" waarover we weer de degens willen kruisen.

Roelof123
Roelof12323 jul. 2011 - 10:24

De Duitse Spiegel schreef dat er een groot gejuich plaatsvond op Islamitische forums. De NYT schreef dat Ansar al-Jihad al-Alami als eerste de aanslag opeiste. Achteraf bleek het een gestoorde Noor te zijn die "hun kamp", de multiculti lovers aan het afslachten was. "Moeten we nu ook zeggen dat alle blanke rechtse christenen openlijk afstand moeten nemen van deze rechtse terreurdaad?" Je ziet Christenen niet op straat dansen of juichen op Christelijke forums om dit soort laffe zieke daden. Daarnaast wordt er in de Bijbel niet opgeroepen tot een Jihad of kruistocht. De enige die ik sympathy voor de daad heb zien tonen, dat was een of andere illuminatie gestoorde op de CNN site.

karinV2
karinV223 jul. 2011 - 10:24

Ik zit met een prangende vraag. Iedereen hier in het westen is niet erg gek op Islam, akkoord, daar kan ik inkomen. Maar waarom worden mensen die vluchten voor Islam (uit Iran b.v.) dan niet met open armen hier ontvangen? Waarom worden die mensen dan weer teruggestuurd naar het vreselijke regime waarvoor ze op de vlucht waren? Kan iemand mij dit uitleggen?

[verwijderd]
[verwijderd]23 jul. 2011 - 10:24

Niet zo heel erg vreemd dat de eerste gedachte moslims is. In eerste instantie was alleen de autobomaanslag gebeurd en pas daarna de schietpartij. Na enkel die autobom kon je gaan aftellen wie het zouden kunnen zijn. ETA? Niet actief in Noorwegen. IRA? Ook niet. Timothy McVeigh? Die is al geëxecuteerd. Unabomber? Die gebruikt geen autobommen. Welke andere groeperingen gebruiken nog meer autobommen? Ja, dan is de gedachte moslims wel de meest voor de hand liggende. Alleen als je dat denkt, en ik ben niet de enige geweest, wat doe je dan. Schreeuwen middels posts op internet of gewoon afwachten wat er straks zal blijken dat er precies gebeurd is en door wie en waarom? Ik kiest voor het laatste, afwachten. Maar ja de gedachte dat het moslims zouden zijn geweest was ook mijn eerste gedachte.

1 Reactie
Timoo2
Timoo223 jul. 2011 - 10:24

De mijne niet. Mijn eerste gedachte ging naar de moord op die Zweedse politicus in 2003, Anna Lindh. http://www.nieuwsdossier.nl/dossier/2003-09-10/Anna+Lindh+vermoord Leek mij logischer dan moslims; maar goed, ik ben dan ook minder geïndoctrineerd dan de meesten hier.

PietPaaltjes
PietPaaltjes23 jul. 2011 - 10:24

De dader van de moord op Pim Fortuyn was ook een blonde dertiger. Alle blonde dertigers dan maar verdenken ?

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar23 jul. 2011 - 10:24

Haha, hahaha, hahahaha.

Hanspuntnl
Hanspuntnl23 jul. 2011 - 10:24

Gezien de geschiedenis van de laatste jaren, is het niet vreemd dat mensen in eerste instantie dachten aan een aanslag uit extreem-islamitische hoek. Daar heeft men ook trainingskampen,die er op gericht zijn dit soort aanslagen te plegen. Deze keer is het een persoon uit extreem-christelijke hoek. Dat verandert niets aan de verschrikkelijkheid van de daad. Massaal zie je ook christenen en mensen die als rechts bekend staan, die deze aanslag openlijk afkeuren. Bij een aanslag door moslims, is het meestal ver zoeken naar moslims die dit doen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 jul. 2011 - 10:24

[Massaal zie je ook christenen en mensen die als rechts bekend staan, die deze aanslag openlijk afkeuren.] Net als bij elke aanslag waarbij Moslims betrokken waren,. Moslims dat hebben gedaan. Je ziet nu op sommige forma geroepen worden dat dit ook de enige manier is om de socialisten te verslaan. Je ziet pubers (hoop ik dan maar) juichen bij deze gebeurtenis. Ga je dat nu ook alle PVV-ers en SGP-ers aanrekenen,. vraag ik me af? Of doe je dat alleen bij Moslims?