Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dat werd tijd: Facebook zegt mea culpa tegen vrouwen

  •  
29-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
facebook_meisje.jpg
Sociale netwerksite zwicht voor actiegroepen en past richtlijnen aan
Om sneller te kunnen optreden tegen seksisme en andere vormen van discriminatie heeft het sociale medium Facebook besloten de voorwaarden om berichten te plaatsen strenger te maken. Dit na druk van verschillende actiegroepen.
De afgelopen weken hebben verschillende actiegroepen, waaronder het Everyday Sexism Project, aanhoudelijk geëist dat de sociale netwerksite actiever op gaat treden tegen zogenaamd leuk bedoelde berichten die eigenlijk racistisch of seksueel getint zijn en zouden aanzetten tot haat.
Zo werd er een tijdje geleden een foto van zangeres Rihanna op Facebook gezet met als bijschrift: ‘Chris Brown’s Greatest Hits’, een verwijzing naar een mishandeling van een paar jaar geleden en opmerkingen op foto’s met daarop aanstootgevende teksten als ‘Don’t rap it and tap it, but tape her and rape her’.
Facebook vond in eerst instantie dat de postings niet tegen hun richtlijnen ingingen, ook al waren de berichten vaak vulgair of beledigend. Maar toen de druk niet ophield en zelfs adverteerders besloten hun advertenties weg te halen, zwichtte de site. Uiteindelijk ging Facebook door de knieën dankzij de inzet en volharding van voornamelijk drie vrouwen: de Britse oprichtster van het Everyday Sexism Project waarop bezoekers voorbeelden van seksisme op Facebook konden aangeven, de Amerikaanse schrijfster Soraya Chemaly en de bedenker van Women, Action & the Media Jaclyn Friedman. In de regel is Facebook niet zo scheutig met het geven van commentaar, maar nu betuigt de site openlijk spijt: “We moeten het beter doen. En dat zullen we ook gaan doen.” De site belooft plechtig een aantal veranderingen door te voeren. Zo worden de volgende punten genoemd:
– Het aanscherpen van de richtlijnen, in overleg met juristen en met de actiegroepen die de afgelopen weken protesteerden.
– De training van de moderators zal worden aangepast, ook in overleg met juristen en met de actiegroepen die Facebook de afgelopen weken wezen op de seksistische en haatzaaiende berichten.
– Het testen en verder invoeren van een systeem waarbij gebruikers niet meer zomaar een bericht op Facebook kunnen zetten, maar dat altijd moeten koppelen aan hun werkelijke identiteit. Op die manier kunnen gebruikers die kwetsende berichten plaatsen makkelijker verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen.
– Meer contact en directe lijnen met vertegenwoordigers van actiegroepen die zich bezig houden met dit onderwerp, zoals Everyday Sexism. 
Een eerdere discussie die werd gevoerd was naar aanleiding van de actie ‘ My body belongs to me ‘ van de Tunesische activiste Amina Tyler. Tyler plaatste in maart foto’s van zichzelf met een ontbloot bovenlijf op Facebook met op haar borsten de tekst: “Mijn lichaam is van mij”. Het werd een internationaal topless protest tegen onderdrukking van vrouwen, maar Facebook weigerde de foto’s. Het laten zien van borsten was in strijd met de regels waarop de vrouwen hun tepels onherkenbaar besloten te maken.
Opmerkelijk is overigens dat een van Facebook’s topmensen, Sheryl Sandberg, onlangs nog het boek ‘Lean In’ uitbracht waarin ze opkomt voor vrouwen en hun rechten. Een bekende uitspraak die ze toen deed was dat het oké is als vrouwen huilen op het werk, hun gevoelens met elkaar delen en eerlijk zijn over hun vrouwelijkheid. Het staat in schril contrast met de richtlijnen van Facebook.
Het is te hopen dat daar vanaf nu verandering in komt.
CC foto: Hegemony77

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Timoo2
Timoo229 mei 2013 - 13:53

Zal wel tegen het zere been zijn van de feministen hier online, maar ik ben het wel met Ton evertsen eens. Die eerste is een smakeloze grap, zoals ook de Mohammed-cartoons grotendeels vrij smakeloos waren. Die 2e is iets waar men zelfs een rechtzaak voor zou kunnen beginnen; is dat seksisme? Volgens mij is het jaloezie, dat zich in deze foute, agressieve vorm uit. Dat is geen seksisme, dat is iets waar internet bol van staat: jaloezie, afgunst, pesterijen en dergelijke. Maar goed, just my 2 cents.

1 Reactie
Timoo2
Timoo229 mei 2013 - 13:53

I've been a bit of an ass, with that previous comment. Als je dit leest, krijg je een heel ander beeld. http://www.huffingtonpost.ca/sandy-garossino/wam-facebooks-pr-disaster_b_3357187.html "The most objectionable content can't ever be shown, but it includes graphic images of gore and horror, beaten children, naked children, women bound and gagged, or thrown down stairs." That's a bít different from insulting some singer...