Joop

Dat er geen monument komt voor slachtoffers slavernij in de Oost is een dolkstoot in de rug van de nazaten

  •    •  
04-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2681 keer bekeken
  •  
Slavernijmonument Rotterdam

Slavernijmonument Rotterdam, foto: Bruce Siemens

Dat er op Samosir, een eiland binnen Sumatra en dus toenmalig Nederlands-Indië, tot 1914 nog slavernij voorkwam, is voor het grote publiek onbekend.

Op 23 maart 2023 werd bekend gemaakt dat het Haagse College van B&W een besluit heeft genomen over het advies Monument Haags Slavernijverleden en Koloniale Erfenis. Stroom Den Haag was door de gemeente gevraagd een advies op te stellen. Daarop werd Peggy Wijntuin als projectleider binnen gehaald. Wijntuin is de initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam en heeft dus veel ervaring en binding met dit onderwerp. Zij heeft ruim 80 gesprekken gevoerd met sleutelfiguren en relevante organisaties in de stad, waaruit uiteindelijk een gemêleerde adviescommissie samengesteld kon worden die de wensen en gevoelens vanuit de stad in kaart bracht.

Wijntuin startte met haar werkzaamheden en gesprekken omstreeks februari 2022, op hetzelfde moment vond er al een onderzoek plaats naar de Haagse geschiedenis omtrent het eigen koloniale en slavernijverleden. Het rapport “Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag” werd in oktober 2022 gepresenteerd, waarna burgemeester Van Zanen namens de gemeente excuses aanbood voor het Haagse koloniale en slavernijverleden. Het adviesrapport omtrent het monument werd in februari 2023 gepresenteerd en aangeboden aan wethouder Vavier, waarin geadviseerd werd om in 1 monument het hele Haagse koloniale en slavernijverleden mee te herdenken.

Een klein geschiedenislesje: de VOC werd in 1602 opgericht en bedreef handel in voormalig Nederlands-Indië, ook bekend onder de Oost. Waar men op scholen vooral geleerd krijgt dat het voornamelijk ging om kruiden en specerijen, werd er ook volop gehandeld in tot slaaf gemaakten. Deze mensen werden tewerkgesteld als lader en losser van schepen, sjouw- en bouwwerkzaamheden in de steden, landarbeid op de plantages of werken in mijnen, naast het bekende werk in het huishouden, wat niet zo onschuldig was als de omschrijving doet vermoeden. Over de jaren werden uiteindelijk zo’n 600.000 tot 1.100.000 mensen verhandeld onder de Nederlandse vlag in de Oost, vanuit landen als hedendaags Zuid-Afrika, Indonesië, Madagascar, Sri Lanka, India en Bangladesh naar de Nederlandse kolonies, mijnen en plantages.

De WIC werd twee decennia later opgericht als organisatie om de Spaanse overmacht in het Atlantisch gebied doorbreken en aan kaapvaart te doen. Na de vrede van Münster ging de WIC snel failliet en 2 jaar na het faillissement werd de 2e WIC opgericht, die zich vooral richtte op slavenhandel en handel in goederen die van de plantages afkomstig waren. Via de VOC was al bekend dat slavernij en slavenhandel veel geld opbracht en daarmee werd de VOC de blauwdruk van de WIC. De WIC zou uiteindelijk ongeveer 600.000 mensen verschepen rondom het Atlantische gebied.

In Den Haag was de Staten-Generaal van de Nederlanden gevestigd, die de slavernij en kolonialisme bij wetgeving mogelijk maakte en waar vanuit de VOC en WIC gedeeltelijk werden aangestuurd. Na het faillissement van de VOC en WIC namen de politieke machthebbers die rol over en werd er vanuit Den Haag bestuurd. Op 1 juli 1863 werd vanuit Den Haag dan ook besloten de slavernij af te schaffen (wat overigens niet bepaald netjes verliep) en dat werd in 1873 “definitief”. Althans, voor Suriname en het Caribisch gebied. Dat er op Samosir, een eiland binnen Sumatra en dus toenmalig Nederlands-Indië, tot 1914 nog slavernij voorkwam, is voor het grote publiek onbekend. Daarmee kwam de slavernij onder Nederlandse vlag dus pas in 1914 ten einde.

En toch hebben de burgemeester en wethouders van Den Haag besloten dat er alleen een monument moet komen voor de Trans-Atlantische slavenhandel en Caribische slavernij op de plek met een grote, al dan niet de grootste van beschikbare plekken, symbolische waarde en gaat daarmee tegen het advies van het zorgvuldig opgestelde adviesrapport in. Dat het besluit daags voor de opening (door o.a. wethouder Vavier) van de tentoonstelling rondom kolonialisme en slavernij in Den Haag in het Haags Historisch Museum gecommuniceerd werd, is opvallend en symbolisch te noemen.

Het argument “... 'één monument voor het hele koloniale verleden zou volgens haar geen recht doen aan de unieke positie van de slachtoffers van de Trans-Atlantische slavenhandel en de Caribische slavernij', voelt dan ook als een dolksteek in de rug voor de mensen die niet voor herdenking bij het toekomstige monument terecht kunnen. Die de erkenning van hún geschiedenis missen, die gebagatelliseerd lijkt te worden. En dat voor een stad die bekend staat als De Weduwe van Indië.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

PGS
PGS6 apr. 2023 - 15:48

@ ∆ Toen ik ruim 4 jaar geleden mij ging verdiepen in wat men bedoelde met zaken als white privilege; instituonal racisme; equity vs equality stelde ik een aantal vragen. Echter men ging er gemakshalve vanuit dat ik een blanke man was. Het standaard antwoord was: houdt je mond; luister naar de verhalen; doe je huiswerk en lees je in en verdiep je in de verhalen en culturele uitingen. Mocht je daarna nog wat te melden hebben, dan ben je welkom. Ik raad je aan hetzelfde te doen. Verdiep je in wat en wie Indo's zijn; wat hun geschiedenis is en hoe zij zijn behandelt. Kom dan terug en laat dan iets van je horen.

Jason K
Jason K6 apr. 2023 - 8:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jason K
Jason K6 apr. 2023 - 8:12

Ik ben het roerend met je eens, Bruce. Laten we ons voor de erkenning en het herdenken dan ook niet afhankelijk van de gemeente opstellen. Op het IJspaleis heeft men geen idee. Bij de presentatie van het rapport over het koloniale verleden van Den Haag werd een Hindoestaans gethematiseerd theateroptreden als volgt geïntroduceerd: ‘Het volgende optreden is voor de diaspora waar Den Haag zijn reputatie als weduwe van Indië aan dankt.’ (Wat een misser.) Vavier haar uitspraak geeft er blijk van dat ze niet goed is ingelezen op erfgoed. Dat is dan ook niet haar portefeuille, ze is wethouder van Inclusie. (Nog een misser.) De beleidsmedewerker die de wethouder adviseert mengt zich op LinkedIn in de discussie die daar is ontstaan over het besluit van de gemeente. Daar schrijft ze: Laten we het komende jaar met de stad in gesprek gaan. Dat is een herhaling van zetten, zoals jij al schrijft, dat is precies waar de projectleider mee is begonnen toen ze de opdracht kreeg om een advies op te stellen voor een toekomstig monument. (Wederom een misser.) Net zoals jij hebben meer mensen hun ongenoegen over het gemeentebesluit laten blijken. Laten we daar een streep onder zetten en samen voortborduren op het advies om inclusief te herdenken.

Jason K
Jason K6 apr. 2023 - 8:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ewout Pool
Ewout Pool6 apr. 2023 - 5:11

Ik vind het prima als de gemeente Den Haag plek maakt voor slavernijmonumenten. Wat ik echter als inwoner van Den Haag minder prima vindt is dat deze betaald worden uit gemeenschapsgeld. Mochten de slachtoffergroepen en monument willen dan mogen ze dat zelf regelen. De gemeente heeft mijns inziens dringender zaken om haar budget aan te besteden.

1 Reactie
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens6 apr. 2023 - 9:18

Beste Ewout, U geeft aan dat een monument ter nagedachtenis aan kolonialisme en slavernij, uitgevoerd in en door de stad Den Haag, niet de verantwoordelijkheid is van de gemeente. Ik moet zeggen dat ik dat een wonderlijke mening vindt, aangezien de gemeente toentertijd flink heeft geprofiteerd van (de resultaten uit) het gevoerde beleid. Verder is het monument er niet alleen om te herdenken, maar ook om mensen over de geschiedenis na te laten denken. Er zit dus een educatieve zijde aan. Ik vind het daarom niet meer dan logisch dat het monument, zeker na de excuses van de gemeente Den Haag voor het verleden, uit gemeentelijke gelden wordt betaald. Dan moet het overigens wel een monument zijn die de hele koloniale en slavernijverleden van Den Haag omvat, maar dat lijkt mij niet meer dan logisch.

PGS
PGS5 apr. 2023 - 17:29

Beste Bruce: gezien de reactie van enkele mensen hier vrees ik dat jij als een roepende in de woestijn ben waar heel veel mensen niet het inlevingsvermogen hebben om te begrijpen wat jouw standpunt is. Het is ook een reactie wat mij helemaal niet vreemd is. Persoonlijk zit ik niet te wachten op een aparte standbeeld of monument. Wel op erkenning. Echter ik vrees dat die erkenning nog een tijdje zal duren. Misschien dat als mijn kinderen volwassen zijn. Maar dank u voor uw bijdrage. Blijf vooral doorgaan met dit onder de aandacht brengen.

1 Reactie
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 20:13

Ik zit ook niet op een apart standbeeld of monument te wachten. Wel op een vorm van erkenning waarbij/-in het leed van de Oost & West gezamenlijk herdacht kan worden. Wat er dus ook door de adviescommissie werd geadviseerd, maar helaas door de gemeente terzijde is geschoven. Ik ga mijn best blijven doen het onder de aandacht te blijven brengen. Dank voor de steun!

∆
5 apr. 2023 - 16:41

Heel veel succes met jouw initiatief, Bruce. Wellicht slaag je er in de toekomst in, om veel "luidruchtige" Afro-Surinamers te overtuigen om met jou te willen samenwerken.

3 Reacties
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 20:32

Ga volgende keer ergens anders de troll lopen uithangen aub.

∆
5 apr. 2023 - 20:55

Dit is slechts een wisselwerking, Bruce.

∆
5 apr. 2023 - 23:02

Bij jouw volgende aanval op de "schreeuwerige" nazaten uit de West, kun je rekenen op mijn onverdeelde aandacht, Bruce.

PGS
PGS4 apr. 2023 - 18:54

Het probleem van ons Indo's is dat wij gewoon te bescheiden zijn. Het is mijns inziens een geweldige eigenschap. Iets wat ik ook koester. Maar de harde realiteit is dat hier in het Westen, degenen die het hardste schreeuwen, de meeste aandacht krijgen. Vandaar dat Surinamers het wel met succes hun aandacht hebben gekregen. Maar als je de geschiedenis bekijkt hoe de Indonesiers; Indo's en Mollukers hier in Nederland zijn behandeld, dan kan je terecht spreken van een dolksteek.

10 Reacties
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 20:46

Hear hear.

∆
5 apr. 2023 - 5:24

@PGS en Bruce Jullie bewijzen jullie zaak geen dienst. Toon bescheidenheid door sterk te pleiten voor erkenning voor het slavernijverleden in de Oost. Wees overtuigend daarin. Het is tenenkrommend, om te lezen dat jullie een soort van wedstrijd in leed met Surinamers willen aangaan.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 10:53

@∆, Het is een feitelijke constatering dat je gehoord en gezien wordt wanneer je geluid maakt. Dat hebben de mensen met banden in de West succesvol jarenlang gedaan, waardoor er bijvoorbeeld ook een Keti Koti viering en monument zijn gekomen. De mensen uit de Oost hebben (met de harde hand) geleerd dat zij vooral zich stil dienen te houden en aan te passen. Nog Nederlandser zijn dan de Nederlanders. Dit hebben zij geleerd toen zij naar Nederland moesten komen. Dan hebben we het over de periode 1945 - 1969, waar zij werden verwelkomd/opgevangen in de barakken van voormalige concentratiekampen. De periode dat zij met de nek werden aangekeken en er werd gedaan alsof het in de Oost allemaal zo goed was tijdens de WO II (omdat het daar zo warm was, bijvoorbeeld) of omdat zij simpelweg een andere huidskleur hadden. Wij maken er geen wedstrijd van, dat is de kwalificatie die u eraan geeft. Het zou u sieren als u zich in zou lezen in de Oost ipv deze denigrerende berichten die blootstaan van onwetendheid zou posten. Wij weten hoe de Indische gemeenschap zich in Nederland bewogen heeft de afgelopen jaren, omdat wij op die manier zijn grootgebracht. Waar er niet over het leed gesproken werd, wat te pijnlijk was. Indisch zwijgen. Vergeet niet dat het monument die er volgens de adviescommissie in Den Haag had moeten komen, zou gaan over de gehele koloniale en slavernijverleden uit Den Haag. Het leed wérd erkend in het rapport, maar door de gemeente terzijde geschoven.

∆
5 apr. 2023 - 12:09

@Bruce De kern van mijn kritiek is, dat je uit voor mij duistere motieven energie verspilt aan Afro-Surinamers. Terwijl je, volgens mij, beter je aandacht en kracht kunt steken in het bevorderen van jouw eigen zaak en doel. Kijk in de spiegel en lees onze reacties terug. Wat is de werkelijke noodzaak om op laatdunkende manier naar "luidruchtig" naar Afro-Surinamers te verwijzen? Zij zitten in dezelfde situatie en delen een soortgelijk verleden. Het zou je sieren, als je met hen samenwerkt, om te leren hoe zij hun doel bereiken. Of voel je je soms te goed voor samenwerking met "luidruchtige" Afro-Surinamers?

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 12:32

@∆. "De kern van mijn kritiek is, dat je uit voor mij duistere motieven energie verspilt aan Afro-Surinamers. Terwijl je, volgens mij, beter je aandacht en kracht kunt steken in het bevorderen van jouw eigen zaak en doel. Kijk in de spiegel en lees onze reacties terug." Lees mijn reacties terug, evenals het stuk en uw eigen reacties. U lijkt de zaak namelijk niet te begrijpen. "Wat is de werkelijke noodzaak om op laatdunkende manier naar "luidruchtig" naar Afro-Surinamers te verwijzen? Zij zitten in dezelfde situatie en delen een soortgelijk verleden. Het zou je sieren, als je met hen samenwerkt, om te leren hoe zij hun doel bereiken. Of voel je je soms te goed voor samenwerking met "luidruchtige" Afro-Surinamers?" Ik behoor niet tot de groep die een eigen monument wil op de meest symbolische, belangrijkste en daarmee relevantste plek denkbaar. Ik behoor tot de groep die strijd voor erkenning, maar het lijden van de mensen uit de Oost niet boven het lijden van de West trekt. Dat er 1 monument komt voor de gehele geschiedenis omtrent kolonialisme en slavernij van Den Haag. Ik wíl samenwerking. Echter duidt de petitie en het besluit van de gemeente Den Haag dat daar geen behoefte aan is. Als u de zaak niet wil begrijpen, dan zij het zo. Ik heb geen zin om tegen een muur te praten die overtuigd is van het eigen gelijk, maar dat niet heeft.

∆
5 apr. 2023 - 12:52

@Bruce Jammer voor je, dat je er niet in bent geslaagd om met jouw argumenten te overtuigen. Hoe goed is de jouw verstandhouding met "luidruchtige" Afro-Surinamers en hoeveel jaren werken jullie al hieraan samen?

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 15:37

@ ∆, Jij bent typisch een geval die alleen de door diens gewenste antwoorden wil op diens eigen vraag, de stukken niet leest, de aan diens gestelde vragen niet beantwoordt/negeert en overtuigd is van het eigen gelijk (ook al is die helemaal niet aan jouw zijde). Kortom: praten tegen een muur. Om die reden hou ik het hierbij als het aankomt op berichten naar jou. Fijne dag nog!

PGS
PGS5 apr. 2023 - 17:16

@ ∆ Ik moet Bruce gelijk geven dat jij er meer inleest dan wat er gezegd wordt. Wij impliceren helemaal niet dat er een wedstrijd zou zijn. Wij constateren gewoon een feit dat het leed wat in oa Indonesie heeft plaats gevonden, gemakshalve wordt dood gezwegen. Dat maakt wat in oa Suriname niet minder erg. Wat wel erg is, is dat er besloten is om maar 1 kant van de zaak te belichten.

∆
5 apr. 2023 - 20:30

@PGS Ik wees jullie erop, dat er op een laatdunkende en afgunstige manier naar Surinamers wordt verwezen. En dat ik dat onverstandig en zwak vind.

Beisser
Beisser6 apr. 2023 - 22:10

∆ 5 apr. 2023 - 22:30 ['Ik wees jullie erop, dat er op een laatdunkende en afgunstige manier naar Surinamers wordt verwezen.'] Ík ben degene die "op een laatdunkende en afgunstige manier" naar Surinamers verwijst. Niet Bruce Siemens of PGS Maar ik verwijs niet naar Surinamers. En al helemaal niet op een 'afgunstige manier' maar naar Afro-Surinaamse activisten en hun egoïstische 'rupsje Nooitgenoeg-gedrag. Als jij je daardoor op je tenen getrapt voelt, jammer dan. Maar dat is precies de houding die ik deze activisten verwijt Toon karakterf en erken dat de door hun eigen volk tot slaaf gemaakte en door de WIC naar Suriname en het Caribisch gebied getransporteerde West Afrikanen niet de enige slachtoffers zijn van he Nederlandse racisme dat kolonialisme en slavernij heeft voortgebracht en dat de 1e, 2e en volgende generaties nazaten uit "de Oost" evenveel recht op erkenning hebben als de 5e, 6e en volgende generaties nazaten uit "de West"

Sententia
Sententia4 apr. 2023 - 17:49

Sorry Bruce, de term dolkstoot roept bij mij onaangename associaties met de Dolkstootlegende op. Die complottheorie werd door de nazi's gebruikt om aan de macht te komen, brrr! Anyway, over de slavernij in de Oost hoor je nauwelijks iets in de media, over de Trans-Atlantische des te meer, terwijl van die eerste veel meer mensen het slachtoffer geworden zijn, meen ik. Blijkbaar spreekt het ene leed meer tot de verbeelding dan het andere. Kortom, hoog tijd dat de media hun verantwoordelijkheid nemen en ook de misdaden van de VOC meer onder de aandacht brengen. Een monument zou een mooie aanzet zijn voor de discussie.

1 Reactie
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 18:59

De aanbeveling van de adviescommissie was om 1 monument te maken die de hele Haagse geschiedenis mbt slavernij en kolonialisme omvat. Dat lijkt mij het beste te doen en daar objectieve informatie over de West & Oost bij te plaatsen. En over het ene leed die meer tot de verbeelding spreekt dan de ander, herken ik. Een theorie hierover die ik langs zag komen, is dat het te maken zou kunnen hebben met wat wij bijvoorbeeld op TV en in de bioscopen te zien krijgen. Wij zien sinds jaar en dag voornamelijk Westerse films en series en dus ook voornamelijk de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld, waardoor het beeld vooral daarop gericht is. Over de dolksteek: ik kende de theorie niet en daarmee was het ook niet mijn insteek. Volgens Encyclo zou dolksteek het volgende betekenen: 1) Diep kwetsende hatelijkheid 2) Diepkwetsende hatelijkheid. Het omschrijft het gevoel perfect.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 apr. 2023 - 14:37

Wat hier in Den Haag gebeurt, is een godvergeten schandaal. De gemeenteraad zou hier een stokje voor moeten steken. Opnieuw wordt de slavenhandel in de Indische Oceaan opzij geduwd en gebagatelliseerd door een College dat met zijn ambtelijke adviseurs van hun gezond niet afweten.

Zandb
Zandb4 apr. 2023 - 14:28

Waarom is het niet mogelijk om zo'n standbeeld op te richten? Is dat verboden of zo?

3 Reacties
Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 15:33

Beste Zandb, Er is door de adviescommissie (ingesteld op verzoek van de gemeente) geadviseerd om 1 monument te plaatsen tbv het gehele Haagse slavernij en koloniale verleden en wel op een symbolische en belangrijke locatie, namelijk op het Lange Voorhout ter hoogte van het Museum Escher in het Paleis. De gemeente is echter van mening dat op deze locatie de West alleen herdacht moet worden. Mocht het zover komen dat er een monument komt voor de Oost (wat we nog even moeten afwachten, de Haagse financiën staan er niet geweldig voor), betekent dat het per definitie op een plek komt te staan wat minder belangrijk/symbolisch is. Daar komt ook nog eens bij dat er door de adviescommissie een advies is opgesteld aan de hand van input door sleutelfiguren en verenigingen in Den Haag die met de Oost, West en/of beide te maken hebben. Dit gedeelte van het advies naast je neer leggen, maar het advies tbv de locatie volgen is dan behoorlijk cru en voelt voor nabestaanden als een dolksteek in de rug. Alsof het lijden van hun voorouders minder voorstelt en het in de Oost allemaal beter was dan de situatie in de West en zij, in de West het alleenrecht hebben op herdenking van het Haagse koloniale en slavernijverleden. Ik hoop van harte dat u de situatie beter begrijpt. Groet, Bruce Siemens

Jozias2
Jozias24 apr. 2023 - 17:44

@bruce Even verderop voor hotel des indes is ook een mooie plek of op de laan van noi.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 18:39

@Jozias2, 'Even verderop voor hotel des indes is ook een mooie plek' -> dat is het plein voor Museum Escher in het Paleis, wat de gemeente al op het oog heeft. '(..) of op de laan van noi.' -> Behalve dat het een drukke doorgaande weg is die toevallig die straatnaam draagt, heeft de locatie zelf geen symbolische waarde; de geschiedenis welke bij het monument herdacht moet worden zich daar niet heeft afgespeeld. Bovendien wil ik geen 2 monumenten, maar dat de gemeente het advies van de commissie overneemt en dus voor 1 monument gaat waar de slavernij en koloniale verleden van Den Haag herdacht kan worden en niet slechts 1 deel.

Beisser
Beisser4 apr. 2023 - 14:10

Eindelijk! Eindelijk is er iemand die naar buiten komt over het veel grotere leed dat de VOC en in haar kielzog de Staat der Nederlanden in Oost Azië heeft aangericht dan de hele transatlantische slavenhandel van de WIC bij elkaar. En dan heeft de heer Siemens het niet eens gehad over het geweld en de terreur waarmee in de loop van de eeuwen het verzet tegen de uitbuiting werd neergeslagen. Genocide en culturicide waren standaardpraktijken en dat duurde tot ver na 1914. Pas toen Amerika in 1949 Nederland dwong de laatste koloniale oorlog op te geven kwam daar een einde aan, amper een mensenleven geleden. Ik heb de laatste geweldsuitbarstingen nog aan aan den lijve ervaren. Maar ja, de Afro-Surinamers zijn nu eenmaal de slachtoffers en die rol moet exclusief blijven hè.

26 Reacties
∆
4 apr. 2023 - 19:08

[Maar ja, de Afro-Surinamers zijn nu eenmaal de slachtoffers en die rol moet exclusief blijven hè.] Treurig kleingeestige sneer. Het lijkt alsof minachting en een soort van verongelijkte jaloezie jouw brein vertoebelt. Zet je in voor erkenning van het leed, dat jouw voorouders, ouders en jou is aangedaan. Het neersabelen van Afro-Surinamers die aandacht vragen voor hun vergelijkbare pijnlijke historie wijst op een bijzonder verwrongen geest.

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2023 - 19:18

Eén monument betreffende de geschiedenis van kolonialisme en slavernij ligt natuurlijk voor de hand. Uiterst merkwaardig dat het advies omtrent het monument niet is gevolgd. Zo ontstaat "slachtofferapartheid", bedreven door B&W van Den Haag.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 20:45

Beste persoon die onder de pseudoniem ∆ schrijft, U mag het een treurig en kleingeestige sneer vinden, maar ik moet u er ook op wijzen dat de gemeenschap met wortels in de West een petitie hebben gestart (ondertekend door bijna 1000 mensen) waarin gepleit wordt voor een eigen monument op de geopperde locatie ipv één voor de gehele historie rondom de Haagse slavernij en kolonialisme. Het College van B&W heeft daarna middels een college-besluit besloten (en ging daarmee niet eens langs de gemeenteraad) hen gelijk te geven, de geopperde plek van het monument aan hen toe te kennen om voor hen op die plek een monument te plaatsen en daarmee het advies van de commissie in de wind te slaan. Nogmaals, u mag de laatste zin een treurig kleingeestige sneer vinden, maar in mijn optiek zit er wel een kern van waarheid in. Hoe wilt u anders de petitie (https://actie.degoedezaak.org/petitions/haagse-nazaten-van-de-tot-slaafgemaakten-eisen-eigen-trans-atlantische-slavernij-monument) typeren? Met vriendelijke groet, Bruce Siemens

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens4 apr. 2023 - 20:49

Aanpassing op mijn laatste reactie: het gaat niet om bijna 1000 mensen, maar bijna 500 mensen. Ik vrees dat ik 2 verschillende zaken door elkaar gehaald heb.

∆
4 apr. 2023 - 21:07

Bruce, Het getuigt van een grote zwakte, om uit een schijnbare vorm van jaloezie de strijd van anderen te ondermijnen, om jouw eigen zaak te verheffen. Zorg ervoor dat je jouw eigen zaak goed behartigt en eventueel de krachten bundelt met soortgelijke lotgenoten. U lijkt anderen hun strijdlust en ijver te verwijten. Als u uw resultaten 'te bescheiden' vindt, lijkt het mij raadzaam om lering te trekken uit de aanpak van andere emancipatiegroepen in plaats van hen te ondermijnen. Uitermate zwakke verweer.

Beisser
Beisser4 apr. 2023 - 23:02

[‘Treurig kleingeestige sneer. Het lijkt alsof minachting en een soort van verongelijkte jaloezie jouw brein vertoebelt.’] Ik ben een trotse Indische Nederlander. Met de nadruk op Nederlander. Ik heb geen monument nodig om mij zelfverzekerd in de Nederlandse samenleving te bewegen. Erkenning zou mooi zijn, maar ik zit er, net als de Indonesiërs, niet echt op te wachten. Ik heb heb in Nederland heel wat vooroordeel en alle daaruit voortvloeiende vormen van discriminatie meegemaakt, maar ook waardering en respect van de mensen die mij beter leerden kennen. Ik heb nooit de behoefte gehad de slachtofferrol te spelen. Waarom zou ik de samenleving van nu de misdaden van hun voorvaderen willen inpeperen?

Beisser
Beisser4 apr. 2023 - 23:07

vervolg Je hebt het over minachting. Misschien heb je daarin wel een beetje gelijk. Ik kan geen enkel begrip opbrengen voor het geschetter over “Racisme! Racisme!” en gezwatel over “White privilege” en dat soort kreten En nog minder voor dat gezeur over dat zwarte, bruine en andere niet-blanke mensen opeens met het afschuwelijke anglicisme “mensen van kleur” aangeduid moeten worden. Of die herrie over zwarte piet en ga zo nog maar even door. Wat bezielt die mensen? Hebben zij zo weinig zelfrespect dat ze voortdurend de kerngroep van de Nederlandse samenleving, de blanke Nederlander, de grond in moeten trappen? Of ruiken ze geld? (herstelbetalingen).Of wat? Hoe dan ook, het enige dat ik wil is dat de Nederlandse samenleving beseft dat er in het verleden door hun voorouders uit misplaatste arrogantie en hebzucht grootschalige misdaden tegen de menselijkheid gepleegd zijn. In ‘De Oost’ nog meer dan in ‘De West’, dat dat niet onder het tapijt gefrommeld wordt en dat dit helpt de vooroordelen ten opzichte van “De Ander’, of die nu zwart is of bruin, andersgelovig of LHBTI+-er is of hoe dan ook Anders is, onder controle te krijgen en discriminatie uit de wereld te helpen. “Racisme! Racisme!” en Kozp en dergelijke en ook de eis van (nog meer) excuses en de kapsones over waar, wanneer en hoe die dan moeten worden gemaakt werken hierbij contraproductief.

Satya
Satya5 apr. 2023 - 5:30

Dank je driehoek. Durf te wedden dat Bruce en Beisser deze opmerking niet naar joodse mensen durven te maken. Know your enemey.

∆
5 apr. 2023 - 8:51

@Beisser Je lijkt gedreven voor minachting en afgunst voor de ijver en strijdlust van anderen, die opkomen voor hun emancipatie en erkenning van hun historie. @Satya Ik erken de rol van Nederland zowel in het slavernijverleden in de West als Oost. De nazaten kunnen beter de handen ineen slaan en elkaar steunen in plaats van te ondermijnen.

Beisser
Beisser5 apr. 2023 - 9:48

[‘Dank je driehoek. Durf te wedden dat Bruce en Beisser deze opmerking niet naar joodse mensen durven te maken. ‘] Durven wel. Hoeven niet. Antisemitisme is iets heel anders dan slavernij. Het is een nog steeds opnieuw openbarstende, pus spugende etterkop in de meeste westerse samenlevingen. En het is wereldwijd erkend dat de nazi’s veel meer slachtoffers dan alleen Joden hebben gemaakt. Ook de Joden erkennen dat. Bijvoorbeeld: In Berlijn is in 2012 een door een Israelische! kunstenaar ontworpen monument voor de’Porajnos’, de genocide op Roma en Sinti, door Angela Merkel en bondspresident Gauck onthuld. Slavernij daarentegen, is een al lang gepasseerd station. Nederland erkent de schuld en heeft excuses aangeboden. Het gaat mij erom dat deze Afro-Surinaamse activisten zwelgen in de slachtofferrol, die ze exclusief voor zichzelf opeisen. Ze gaan daarbij voorbij aan het feit dat de hebzucht en arrogantie van het Nederlandse kolonialisme en racisme veel meer slachtoffers gemaakt heeft dan die paar honderdduizend door hun eigen volk tot slaaf gemaakte West Afrikanen die als handelswaar naar de andere kant van de Atlantische Oceaan getransporteerd zijn. Vergeet niet dat Nederland ná afschaffing van de slavernij Hindostanen en Javanen onder valse voorwendselen naar Suriname gelokt heeft om daar de plaats van de bevrijde slaven in te nemen. Onder even erbarmelijke omstandigheden en met even weinig toekomsperspectief.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 10:58

@∆, "Het getuigt van een grote zwakte, om uit een schijnbare vorm van jaloezie de strijd van anderen te ondermijnen, om jouw eigen zaak te verheffen." Diegene die de ander ondermijnt, zijn de mensen die met de petitie willen dat zij een eigen monument krijgen. Dat zij hun eigen zaak verheffen. Houdt u bij de feiten aub. "Zorg ervoor dat je jouw eigen zaak goed behartigt en eventueel de krachten bundelt met soortgelijke lotgenoten." Wat denkt u wat ik heb gedaan door dit opiniestuk te schrijven, bijeenkomsten te bezoeken en hierover te praten? Wat denkt u dat nou echt in de Indische gemeenschap gebeurd? "U lijkt anderen hun strijdlust en ijver te verwijten." Ik verwijt dat de gemeente het leed van de West wil voortrekken op het leed van de Oost en deze niet gelijkwaardig wil behandelen. Ik verwijt dat de nakomelingen van de West dat zij zichzelf willen verheffen boven het leed van bijvoorbeeld de Oost. "Als u uw resultaten 'te bescheiden' vindt, lijkt het mij raadzaam om lering te trekken uit de aanpak van andere emancipatiegroepen in plaats van hen te ondermijnen." Ik raad u aan om u eerst in te lezen voordat u reageert. "Uitermate zwakke verweer." Ik kan deze kwalificatie alleen maar aan u toedichten.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 11:02

@ Satya. "Dank je driehoek. Durf te wedden dat Bruce en Beisser deze opmerking niet naar joodse mensen durven te maken. Know your enemey." Uw reactie raakt precies kant noch wal. Slavernij en kolonialisme zijn immers totaal anders dan de jodenvervolging in de WOII. Deze opmerkingen hoeven we dus niet naar hen te maken, laat staan moeten of willen. Houdt u volgende keer gewoon aan het onderwerp aub.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 11:12

@∆ "@Beisser Je lijkt gedreven voor minachting en afgunst voor de ijver en strijdlust van anderen, die opkomen voor hun emancipatie en erkenning van hun historie." Ik lees vooral dat er op z'n minst gelijke behandeling dient te zijn. Het meeste de media vinden en het hardste de stem laten horen wil nog niet zeggen dat ook jouw leed daarmee automatisch groter is dan die van een ander. Dat wat er in de Oost gebeurd is, wordt gebagatelliseerd door de mensen met roots in de West. Overigens zou het u sieren als u nog even zou reageren op de link die ik in mijn bijdrage van 4-4-'22 - 22:45 had benoemd. De petitie die door mensen met roots in de West gestart is. Dat heeft u niet gedaan, zonde! Kwam het niet lekker uit in uw verhaal? "@Satya Ik erken de rol van Nederland zowel in het slavernijverleden in de West als Oost. De nazaten kunnen beter de handen ineen slaan en elkaar steunen in plaats van te ondermijnen." Fijn dat u zegt de rol van Nederland in beide gebieden te erkennen. Jammer dat u uzelf tegenspreekt met de laatste zin. U heeft er namelijk voor gepleit dat de nazaten uit de Oost zich vooral dienen te laten zien en te verenigen en daar een voorbeeld aan de West kan nemen. En nu zegt u dat de handen ineen geslagen dienen te worden, elkaar te moeten steunen en daarbij elkaar niet te ondermijnen. Wat moet de gemeenschap dan doen als een monument, die voor de West & Oost bedoeld was, opeens alleen naar ter nagedachtenis aan de West gaat? Dat er een petitie komt?

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 11:16

@∆ Vervolg. Dat mensen die de petitie hebben opgesteld en daarna ondertekend, de nakomelingen uit de West meer leed en pijn voortkomend uit slavernij en kolonialisme toekennen dan de mensen uit de Oost? Want dát is er wat hier gebeurd en waar de gemeente Den Haag schandelijk in meegaat. En waar u ook voor valt.

∆
5 apr. 2023 - 12:12

@Bruce Je zou jouw energie beter kunnen besteden aan een samenwerking met "luidruchtige" Afro-Surinamers. Wat bereik je ermee, als je zo op hen afgeeft?

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 12:34

@∆ "@Bruce Je zou jouw energie beter kunnen besteden aan een samenwerking met "luidruchtige" Afro-Surinamers. Wat bereik je ermee, als je zo op hen afgeeft?" Lees je eerst eens beter in voordat je reageert. Lees bijvoorbeeld https://actie.degoedezaak.org/petitions/haagse-nazaten-van-de-tot-slaafgemaakten-eisen-eigen-trans-atlantische-slavernij-monument eens. Of het advies van de commissie: https://www.stroom.nl/media/64907_Advies_Monument_Haags_Slavernijverleden_en_Koloniale_Erfenis_jan23.pdf Lees je in ipv dat je de vinger naar de verkeerde wijst.

∆
5 apr. 2023 - 12:54

@Bruce Hoe goed is jouw verstandhouding met "luidruchtige" Afro-Surinamers en hoeveel jaren werk jij al samen met hen hieraan?

Satya
Satya5 apr. 2023 - 12:57

"Slavernij en kolonialisme zijn immers totaal anders dan de jodenvervolging in de WOII." Het eugenetisch programma van de nazi's is afgekeken van Amerika in hun behandeling van afro Amerikanen en originele Amerikanen. In 1952 deed Churchill een poging tot genocide op Kikuyu, mijn stam omdat ze weigerden nog langer als slaaf dienst te doen. Mijn opmerking is volledig terecht.

Satya
Satya5 apr. 2023 - 13:05

"Wat bezielt die mensen? " Heb het lef deze opmerkingen tegen joden te maken. Ga maar zeggen dat de spotprenten over joden gewoon moeten kunnen en ze zeuren. Ga maar tegen ze zeggen dat de wiedergutmachung onzin is. Voor mij ben jij een Afrikanen hater, je achterbakse voorstelling van hoe je Nederland ziet stelt niets voor. In een samenleving bagatelliseer je het leed van anderen niet.

Beisser
Beisser5 apr. 2023 - 14:46

Er is nog een groot verschil tussen de Afro-Surinamers die nu zo'n stampij maken over wat een klein groepje Nederlandse zakenlieden zonder scrupules in het verleden (zo'n 6 en meer generaties geleden) hun voorouders heeft aangedaan en de Indische Nederlanders die na de verloren koloniale oorlog in de periode 1949 - 1960 "gerepatrieerd" werden. Die Surinamers verlieten vrijwillig hun eigen, pas zelfstandig geworden land omdat ze dachten in Nederland een betere toekomst te hebben inplaats van te helpen hun eigen land op te bouwen. Wij Indische Nederlanders moesten regelrecht uit een oorlogssituatie vanuit een ons vijandige samenleving vluchten. Dat was letterlijk vluchten uit lijfsbehoud. Onze ouders en grootouders met hun kinderen, mijn generatie, zijn niet uit vrije wil naar Nederland gekomen. Wij waren vluchtelingen. Berooid en beroofd van onze 'roots'. Ons vaderland bestond niet meer. We hadden niks meer. Wij werden gedwongen in een voor velen van ons vreemd land met een vreemde cultuur een nieuw bestaan op te bouwen. En de ontvangst hier was nou niet direct hartelijk, om het voorzichtig te zeggen. Nu zijn wij geïntegreerd. vaak zelfs geassimileerd en

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 15:26

@ ∆. Jij bent typisch een geval die alleen de door diens gewenste antwoorden wil op diens eigen vraag, de stukken niet leest, de aan diens gestelde vragen niet beantwoordt/negeert en overtuigd is van het eigen gelijk (ook al is die helemaal niet aan jouw zijde). Kortom: praten tegen een muur. Om die reden hou ik het hierbij als het aankomt op berichten naar jou. Fijne dag nog!

Beisser
Beisser5 apr. 2023 - 15:31

5 apr. 2023 - 10:51 @ Beisser [‘Je lijkt gedreven voor minachting en afgunst voor de ijver en strijdlust van anderen, die opkomen voor hun emancipatie en erkenning van hun historie.’] Je hebt het mis. Ik voel geen afgunst. En minachting is een te groot woord. Ik zie dit hele gedoe over het slavernijverleden als het gedram van verwende kinderen die hun zin maar niet krijgen. Of misschien zijn het rancuneuze onvolwassen volwassenen die in de knoop liggen met hun zelfrespect . Ik heb met ijver en strijdlust en vanuit positieve intenties mijn plaats in de samenleving gevonden. Ben netjes geïntegreerd en heb persoonlijk geen enkele behoefte aan excuses van de samenleving. Ook een monument of herstelbetalingen zijn niet nodig, al zouden de vijf jaar achterstallig salaris die de staat mijn vader nog steeds schuldig is voor mij als erfgenaam een leuk meevallertje zijn. Wat ik wil is erkenning in algemene zin van de fouten die in het verleden gemaakt zijn. Ik wil dat de geschiedenis, en in dit kader specifiek de geschiedenisvan het kolonialisme en de slavernij op een integere manier en volledig bewaard blijft en aan de volgende generaties doorgegeven. Hopelijk wordt dan op deze manier een stap vooruit gezet op de lange weg naar de diverse en inclusieve samenleving waar we naar streven.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 15:36

@ Satya. "Het eugenetisch programma van de nazi's is afgekeken van Amerika in hun behandeling van afro Amerikanen en originele Amerikanen. In 1952 deed Churchill een poging tot genocide op Kikuyu, mijn stam omdat ze weigerden nog langer als slaaf dienst te doen." En zo kan je nog wel meer zaken met elkaar verbinden. Het gaat hier om Nederlandse kolonialisme en slavernij. Hou het bij het onderwerp en maak het niet breder dan nodig. Ooit van de Wet van Godwin gehoord? Daar maak jij je nu schuldig aan. Jouw bijdrage heeft totaal geen binding/meerwaarde als het aankomt op de plaatsing van 1 gezamenlijk monument om het koloniale en slavernijverleden van de stad Den Haag te herdenken. Je moet overigens mijn reactie niet zien als een aanval op jouw volk en wat hen overkomen is. Jouw situatie gelijk stellen aan de situatie aan de Oost en West omtrent kolonialisme en slavernij, terwijl het bij jou gaat om genocide, past gewoonweg niet in dit onderwerp en daar wijs ik jou op. Jouw opmerking is totaal niet op z'n plaats. "Heb het lef deze opmerkingen tegen joden te maken. Ga maar zeggen dat de Voor mij ben jij een Afrikanen hater, je achterbakse voorstelling van hoe je Nederland ziet stelt niets voor. In een samenleving bagatelliseer je het leed van anderen niet." Dus waarom keur jij bijvoorbeeld de petitie van de mensen met roots in de West wel goed? Nogal hypocriet. Als je je had ingelezen, had je geweten dat er ook Afrikaanse slaven in de Oost terechtgekomen zijn.

Satya
Satya5 apr. 2023 - 17:35

"Dus waarom keur jij bijvoorbeeld de petitie van de mensen met roots in de West wel goed?" Ik heb helemaal niet geschreven dat ik tegen een monument ben om de slachtoffers in Indonesië te herdenken. Ben daar zelfs voor, dat mag wat mij betreft een op zichzelf staand monument zijn gezien de rol van Nederland daar. Ik val jullie aanval op afro Nederlanders aan. De genocide die Churchill probeerde te plegen wordt niet eens als zodanig erkend, men noemt het de maumau opstand ipv poging tot genocide. Heb op school grote problemen gehad als ik erover praat. Mijn familieleden zijn en worden gepest als zwarte Piet, een Afrikaanse of moslim naam betekent bij solliciteren achterstand om je etniciteit. Hoe Beisser daarover praat steekt mij behoorlijk, weer wordt het gebagatelliseerd. Misschien mijn fout maar ik had wel wat steun verwacht, ervaar ik van molukkers meestal wel. Zonder een ander blank zijn te verwijten. Mijn persoonlijke insteek: vind het veel erger wat er in Congo, Niger en Papoea-Nieuw-Guinea gebeurt nu door onze consumptiedrang, wat eigenlijk voot de hele 3e wereld geldt. Slow bus movin'. Slachtoffers van genocide hoeven niet te praten om elkaar te begrijpen zie ik altijd in Kigali, Joden en Tutsi begrijpen elkaar, vergelijking is terecht.

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens5 apr. 2023 - 20:30

Beste Satya, Dat u mij en anderen aanvalt omdat ik (en anderen) constateer dat het leed in de Oost rondom slavernij en kolonialisme wordt gebagatelliseerd, vind ik pijnlijk. Wij constateren slechts dat het niet okay is om 1 groep een monument te geven op een plek die heel symbolisch is en daarmee alleen hún leed te erkennen, terwijl geadviseerd is het monument voor het hele Haagse slavernij en kolonialisme verleden te maken. U schreef: Ik heb helemaal niets geschreven dat ik tegen een monument ben om de slachtoffers in Indonesië te herdenken. Dat was mijn punt ook niet. Mijn punt was dat u niets heeft gezegd over dat er een petitie gestart is om het voorgestelde monument naar 1 groep te halen, waarmee zij de slachtofferrol exclusief naar zichzelf toe trekken. Waarmee dus indirect ook het leed in de West boven het leed in de Oost werd geplaatst. Daar heeft u inderdaad niets over gezegd. U koos er namelijk voor om de WOII in Europa en genocides erbij te halen, terwijl dit gaat om de geschiedenis in de Oost tussen 1602 en 1949. Beginnen over Churchill en uw eigen volk, daar is hier de plaats niet voor. Het gaat immers over een Haags monument tbv de herdenking van het Haagse slavernij- en koloniale verleden. Niet over een monument tbv genocides, Kigali, Joden, Tutsi en de gevolgen van de huidige consumptiedrang. Overigens wil ik er wel bij zeggen dat de woorden van Beisser inderdaad als pijnlijk en hard kunnen overkomen, ik sta ook niet achter alles wat er gezegd is. Groet

Satya
Satya6 apr. 2023 - 7:48

Vriendelijke groet terug.