Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daphne Bunskoek biedt excuses aan

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
daphne_300_01.jpg
Presentatrice zegt sorry voor foute pietengrap in tv-programma 'Volgende Week'
Presentatrice Daphne Bunskoek heeft haar excuses aangeboden voor het satirisch bedoelde filmpje uit het programma Volgende Week op RTL.
Bunskoek besprak de vermissing van de staf van Sinterklaas uit het Sinterklaasjournaal en toonde vervolgens grappig bedoeld de gevolgen voor de Zwarte Pieten: een fragment uit de film Amistad waarin te zien is hoe zwarte slaven worden afgeranseld.
In een excuusbericht op de vermoedelijke Facebookpagina van Bunskoek zegt de presentatrice dat ze dacht dat het filmpje zo over de top was, dat ‘duidelijk werd hoe wij erover dachten’. Maar dat was niet het geval. De Facebookpagina is inmiddels onbereikbaar. Het is niet duidelijk of de pagina is afgesloten. Een screenshot van haar excuus de Facebookpagina wordt nu rondgezonden op internet:
RTEmagicC_FB_bunskoek.jpg
Bekijk hier het fragment uit programma dat zoveel discussie en boze reacties losmaakte:

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

kindval
kindval18 nov. 2013 - 11:01

Wat krampachtig.... Jammer.

TonNoort
TonNoort18 nov. 2013 - 11:01

Voor mij niet nodig, je hebt altijd mensen die een grap niet snappen of de opzet niet doorhebben. Blijkbaar kwetste ze juist de mensen die ze met de grap een steun wilde geven.

SonnyBoliv
SonnyBoliv18 nov. 2013 - 11:01

Lang leve de moraalridders, de mensen met te lange tenen en de overgevoeligen. De grap viel in de categorie 'zwarte humor' en was blijkbaar geslaagd want die lui aan tafel wisten zich geen houding aan te nemen. Ik ken ze minstens zo grof over WO2, 9/11, Fukushima etc. Gehoord in het theater, op de tv en in de kroeg etc.

Opinius
Opinius18 nov. 2013 - 11:01

niets is zo vernietigend m.b.t. bewustzijnswording (ontwikkeling naar beschaving) die geschiedt in de dienstbaarheid áan elkaar en de verwerking áán elkaar ,.. als het punt is gekomen : waar men elkaar opnieuw over de kling weet te jagen,en alles (opnieuw) de weg in kwijt is geraakt.... het zijn de dagen ,..and i think http://www.youtube.com/watch?v=1Gz7mGISJ5M

roher
roher18 nov. 2013 - 11:01

Dit gaat natuurlijk veel te ver. Maar zoals ik al eerder opmerkte bewijst zo'n onsmakelijke benadering hoe het sinterklaasfeest juist een protest is tegen slechte verhoudingen, tegen onderdrukking. Het Sinterklaasfeest als voorbeeld van goed werkgeversschap. Nu zouden ze het geloof ik human resource noemen. En, ja het woordje knecht, daar kan je natuurlijk niet over vallen als het uit een tijd stamt dat we nog met een stoomboot naar Spanje gingen.

CliffClavin1993
CliffClavin199318 nov. 2013 - 11:01

Dat siert haar bijzonder. Met name de eenvoudige bewoordingen spreken me aan. Ik denk dat ik haar mee uit vraag. Het is een lekker ding.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat18 nov. 2013 - 11:01

De bocht, Lensmans, de bocht ! Ik vrees dat je bij de PR-functionaris van haar management moet zijn.... en iets minder bij St. Phallus.....

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2013 - 11:01

zeer zwak van haar dit excuses over de pvv mag je alle grappen maken tot en met hitler vergelijking echter als je aan de linkse goegemeente komt dan gauw inpakken

1 Reactie
Visje3
Visje318 nov. 2013 - 11:01

Het is wel goed om een onderscheid te maken tussen grappen en juiste vergelijkingen. Voor die laatste hoef je je uiteraard niet te verontschuldigen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2013 - 11:01

Excuses aanbieden voor een grap? Zucht...

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger18 nov. 2013 - 11:01

Ze zal al wel half dood zijn getwitterd

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2013 - 11:01

Hier wordt ik nu blij van en het heeft alles zonder iemand te kwetsen. Heerlijk de humor, positiviteit en spontaniteit spat ervan af en dat missen we in Nederland, we zijn aan het verzuren! http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/184203/dit-is-de-video-van-de-man-bij-de-benzinepomp-waar-ineens-iedereen-het-over-heeft.html

1 Reactie
WilWortel
WilWortel18 nov. 2013 - 11:01

Erg grappig. Die man was gewoon niet meer te stoppen!

HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 nov. 2013 - 11:01

Het is lang geleden dat iemand zijn excuses heeft aangeboden voor een grap op de televisie. Soms denk ik wel eens: alles is voor niets geweest. Alle lulligheid van vroeger komt weer terug. Maar ik heb geen geld genoeg om een appartement te huren in Montevideo, bij het centrum, 300 meter van het strand.

2 Reacties
jannie11
jannie1118 nov. 2013 - 11:01

Het is inderdaad een trieste zaak Han. Dat is de keerzijde van de politiek correcte fatsoenspolitie waarvan ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat die in andere debatten over de Islam etc jouw medestanders waren. Ik hoop dan ook dat nu jij zelf ook een 'racist' bent geworden vanwege je overigens correcte en inhoudelijk steek houdende standpunten in het ZP-debat, het hele integratiedebat vanuit een ander perspectief gaat bekijken. Wat vond je overigens van de actie van het Djangocommando? Deze 'Zwarte Piet is racisme groep' zette gisteren de beelden van het Slavernij monument hier in het Oosterpark zwarte pieten mutsen op.

RobGeurtsen
RobGeurtsen18 nov. 2013 - 11:01

Kom op, Han. Dit was geen bedoelde grap, caberetiers die erom heen zaten - niet de domste in ons kikkerlandje - dachten dat het teveel van het goede was. De lulligheid van vroeger is nooit weggeweest. Kijk toch naar de protesten tegen de bezwaren tegen de symboliek van Zwarte Piet, oud achterhaald negentiende eeuws conservatisme en jij doet er met Joop.nl van harte aan mee. Dat is niet een kwestie van lulligheid komt terug ze is nooit weg gegeweest. Weet je nog de aanhouding/arrestaties van Quinsy en de dame die tegen het koningshuis protesteerde? Lulligheid is nooit weggeweest. Oh ja, en het gerucht dat Sinterklaasoptochten beschermd werden door gewapende agenten en agenten in burger/zwarte pieten pakken... hou toch op met de opmerking dat de lulligheid terug is van weggeweest. Mensen van jou en mijn generatie blijken opeens net zo convseervatief als de oude hufterigheid waartegen wij dachten in opstand te komen... nu doen mijn generatiegenoten het zelf.

GJohn
GJohn18 nov. 2013 - 11:01

//Ze had beter kunnen en moeten weten!// De afgelopen weken is er al enorm veel gediscussieerd over de figuur Zwarte Piet. En als er een ding duidelijk is geworden door al die discussies, dan is het wel dat een groep Nederlanders grote moeite heeft met het feit dat Sinterklaas elk jaar opnieuw knechten meeneemt, die onmiskenbaar een karikatuur zijn van de negroïde mens uit een tijd dat waarin die donkere mens door zijn Europese meesters vaak niet werd beschouwd als een mens. Gisteren was in het programma “Volgende Week” een grappig bedoeld filmpje te zien, waarin de staf van Sinterklaas onvindbaar was en de Zwarte Pieten vervolgens gezweept werden als vergelding. Satire, lachen, gieren, brullen zal Daphne Bunskoek met haar team wel hebben gedacht. En je zou zo’n stomheid en onkunde kunnen verwachten van iemand die nog nooit een fatsoenlijk geschiedenisboek in zijn of haar leven heeft aangeraakt. Echter van Daphne weten wij dat zij het NTR programma De Slavernij met Roue Verveer heeft gepresenteerd. In dat programma is wel degelijk ingegaan op het karakter van de slavernij en de consequenties die dat daarna heeft gehad. Desondanks kon deze dame het niet laten om op de gezellige zaterdagavond van RTL 4 de spot te drijven met wellicht de grootste mensenrechtenschending die de wereld ooit heeft gezien; De Trans-Atlantische slavernij. Ik weet zeker dat het niet in Daphne’s hoofd zou opkomen om een satirisch filmpje te maken over stikkende joden in een gaskamer. Maar de misdaden tegen de menselijkheid die eeuwen lang zijn gepleegd richting miljoenen van Afrikaanse afkomst, ach daar mag wel een grap over worden gemaakt toch, hartstikke gezellig! Daphne is te ver gegaan gisteravond. Op haar page heeft ze excuses aangeboden en schrijft ze letterlijk: “Het spijt me enorm als het mensen gekwetst heeft”. Ik weet niet wat het woordje "als"in die zin te zoeken heeft want het is een waarheid als een koe dat zij mensen heeft gekwetst met deze smakeloze humor. Ik lees daarna dat iemand onder die excuses schrijft dat hij juist buikpijn had van het lachen. Die reactie krijgt een” like” van Daphne nadat ze reeds excuses heeft aangeboden voor wat ze had gepresenteerd gisteravond. De vraagt die bij mij rijst is hoe oprecht zelfs de excuses van deze dame zijn. Laten we hopen dat er een tijd zal komen waarin wij het nalaten om over zaken waar puur mensenleed is geleden, grappen te maken. Dit geldt zeker voor televisiemakers en presentatoren die een medium in hun handen hebben, waarmee miljoenen landgenoten worden bereikt. Daphne gooit olie op het vuur i.p.v. bij te dragen aan meer rust in de tent. Natuurlijk, we leven niet meer in het verleden maar het verleden maakt wel deel uit van wie wij zijn. Alsjeblieft, iets meer medemenselijkheid tonen in dit land dan wat er gisteravond op RTL4 te zien was.

1 Reactie
denmol
denmol18 nov. 2013 - 11:01

Wat een verademing uw bijdrage te lezen meneer John, respect en chapeau!!