Joop

Dankzij de winst van Shell en Exxon kan ik weer rustig slapen

  •    •  
02-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1260 keer bekeken
  •  
51927925596_cb7be00141_k

© cc-foto: Sharon Hahn Darlin

Gedoe
Vandaag bereikte mij een vreugdevol bericht. Dat was ook wel nodig want de afgelopen weken was er een hoop commotie rondom de zogenaamde 'klimaatcrisis'. Daardoor leek even onder te sneeuwen waar het echt om ging.

Ademhalen
Maar vandaag kan ik weer rustig ademhalen. Shell had ondanks al dat gedoe over de 'toekomst van onze kinderen' een topjaar: ruim 38 miljard euro winst. Ook voor Esso (Exxonmobil) was het even spannend maar ook zij hadden 56 miljard euro winst. Nou Shell, dat is wel iets meer. Maar onlangs zag ik een inspirerend interview in Buitenhof met uw ex-topman over leiderschap. Dus dat komt wel goed.

Spannend
Het was echt even spannend. Er kwam namelijk recent een studie uit over het feit dat de olie industrie 40 jaar geleden al op de hoogte was van de gevolgen van klimaatverandering en hun rol hierin. Ze hielden deze kennis geheim en zaaiden tegelijkertijd twijfel over de robuustheid van klimaatwetenschap. Ze maakten daarbij gebruik van dezelfde strategie als de tabaksindustrie gebruikte om twijfel te zaaien over de relatie tussen roken en kanker.

Dit was al jaren bekend maar het was nu even nieuws. Zelfs Nieuwsuur had hier bijna een rapportage over op primetime televisie. Gelukkig was er een technische storing en was het niet nieuwswaardig genoeg om de volgende dag alsnog uit te zenden. De reportage staat wel online. Maar dat ziet toch niemand.

Twijfel
Ik heb wel één verzoek. Ik lees namelijk nog steeds dat de wetenschap over klimaatverandering net zo robuust is als de wetenschap over roken en kanker. Dat het warmer wordt, dat dit aan ons ligt, dat we dit zeker weten, dat het heel erg is maar dat we er ook echt iets aan kunnen doen als we nu stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. Daardoor ga ik me - ondanks alle handelaren in twijfel - zorgen maken.

Mijn verzoek is daarom of u een deel van de winst kunt investeren in het zaaien van twijfel over wetenschap en het groen verven van uw imago. Vertel me dat het allemaal wel meevalt en dat u deel van de oplossing bent. Dan kan ik weer rustig slapen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque2 feb. 2023 - 20:34

Als aandeelhouder van Shell, maar ook van bedrijven als Ryssen-krupp, air france-klm, smith and wesson en een flink aantal andere anti-esg aandelen in mijn portefeuille, wordt deze kapitein alsmaar rijker. Als het op winst aankomt, dan interesseren mij die ESG's niets. Dat is of enkel maar greenwashing of voor de bühne. Het investeren in 'foute' aandelen is uiterst lucratief. Het heeft zelfs een naam: ' sin-stocks'.

4 Reacties
Mohawk2
Mohawk23 feb. 2023 - 12:32

"wordt deze kapitein alsmaar rijker" Hopelijk is jouw berg geld straks hoog genoeg zodat die net boven de stijgende zeespiegel uitsteekt dan. Is niet voor jezelf dan toch zeker voor de droge voetjes van je (klein)kinderen...

onyxcumulus
onyxcumulus3 feb. 2023 - 12:57

Volgens mij zit je op het verkeerde forum met die onzin

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 feb. 2023 - 14:09

"Hopelijk is jouw berg geld straks hoog genoeg zodat die net boven de stijgende zeespiegel uitsteekt dan." Of hij koopt gewoon een boot van de winst. Het zijn juist de Mohawks die verzuipen.

Mohawk2
Mohawk23 feb. 2023 - 15:59

"Het zijn juist de Mohawks die verzuipen" Vertel mij iets nieuws!

Middenman
Middenman2 feb. 2023 - 20:32

Als we maar beseffen dat we helemaal niets gaan bereiken in de energietransitie zonder deze multinationals. Wat je ook van ze vindt, we hebben ze nodig.

Willem D2
Willem D22 feb. 2023 - 18:01

Mooie taak voor Rob Jetten, maar ja die kan niets, misschien Kaag maar die doet niets, tenminste niets met financiën.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 feb. 2023 - 16:38

Wat betekent "stoppen met investeren in fossiele brandstoffen"? We hebben nog geen idee wanneer we technisch (en economisch) in staat zijn niet-fossiel te kunnen leven. Lokaal in Nederland hebben we misschien een idee, maar wereldwijd, denk dat niemand het weet. Dus mag een land als Guyana (of Suriname) zich nog ontwikkelen dankzij de enorme olievoorraden die er gevonden zijn, of gaan wij dat proberen te verbieden? (en alle olie die ze daar oppompen gaat gewoon nog gebruikt worden de komende 50 jaar)

Nicolay2
Nicolay22 feb. 2023 - 16:05

Ejoth Dit linkse kabinet? Onder welke steen heeft u de afgelopen jaren gebivakkeerd?

Ejoth
Ejoth2 feb. 2023 - 15:19

Gelukkig heeft dit linkse kabinet Shell het land uitgejaagd. Kunnen we ze in ieder geval niet aanslaan voor 1,7 miljard. Ik hoop dat Engeland er blij mee is. Ze kunnen het daar beter gebruiken dan hier.

6 Reacties
Sam V
Sam V2 feb. 2023 - 16:02

@ Ejoth Dat laatste is niet helemaal waar. De economische groei in de VK was in ‘22 hoger dan in de EU. Ik zou dan ook niet alles geloven wat gezegd wordt. https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2023/01/31/world-economic-outlook-update-january-2023#Projections

r v b
r v b2 feb. 2023 - 16:08

Rutte leider van een links kabinet? In welke paralelle realiteit heeft u geleefd? Er is al sinds de tweede wereldoorlog geen links kabinet geweest in Nederland. Alleen deelname van een linkse partij maakt een kabinet niet links.

Edjeraketje
Edjeraketje2 feb. 2023 - 16:11

Kunt u mij vertellen wat er links is aan de kabinetten van de laatste 20jaar?

Volrin
Volrin2 feb. 2023 - 17:27

"Gelukkig heeft dit linkse kabinet Shell het land uitgejaagd. " Nu wachten tot de rechtse partijen zoals de SP, de verkiezingen winnen en Mark Rutte afgezet wordt als koning...... /s

Jozias2
Jozias22 feb. 2023 - 18:05

@rvb Dat ligt aan je perspectief. Voor sommigen hier is gl en PvdA rechts. Als je pvv of fvd stemt is vvd en d66 links.

itsme3
itsme32 feb. 2023 - 20:47

@ Sam V Dat is interessant. Want de website van de Britse regering zelf komt met hele andere getallen: https://www.ons.gov.uk/economy/grossdomesticproductgdp/bulletins/gdpmonthlyestimateuk/november2022#monthly-gdp-data