Joop

Dank God voor Allah

  •  
19-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De problemen die in onze Nederlandse steden heersen kunnen wel wat meer islam gebruiken
Moslims en de islam worden in Nederland dagelijks in verband gebracht met een lange lijst problemen. Gelukkig is de voedingsbodem voor uitsluiting of uitzetting ondanks dat nog steeds beperkt. Maar als redelijke mensen het er over eens zijn dat moslims in Europa zullen blijven als gelijkwaardige burgers, lijkt het verstandiger om te proberen een positief beeld van ze te hebben. Een beeld dat in de Nederlandse media en politiek eigenlijk niet meer geschetst wordt. Dat is niet alleen onverstandig, maar ook onterecht.
De geschiedenis heeft in ieder geval veel goeds te zeggen over moslims. Tijdens de middeleeuwen hebben islamitische geleerden de erfenis uit de Griekse oudheid bewaard en uitgebouwd. De moderne gezondheidszorg, wiskunde, astronomie, scheikunde en werktuigbouw zijn door moslims in gang gezet, en veel wetenschappers vinden onze Renaissance ondenkbaar zonder alle islamitische innovaties. Het mooiste gebouw ter wereld, de Taj Mahal, is een islamitisch monument voor de liefde voor een vrouw. De bijdrage van moslims aan onze moderne wereld is dus enorm geweest. Maar toch gaat het te ver om moderne moslims de te eren voor prestaties van 500 jaar geleden, net zoals het flauw is om vergeten geschiedenis te gebruiken om hedendaagse moslims te kritiseren.
Relevanter is de vraag of de religieuze plichten van een moderne moslim goed of slecht voor de rest van ons zijn. Aan de 5 pilaren van de islam zal het niet liggen. Moslims moeten de enige God en zijn Koran erkennen; onderzoek laat zien dat geloof mensen gelukkiger maakt. Moslims moeten geld geven aan armen en zieken; daar kan niemand tegen zijn. Ze moeten 5 keer per dag bidden in een ritueel dat sterk op yoga lijkt; dat is gezond en dus goedkoper voor de gezondheidszorg. Eens in het jaar moet de moslims een maand overdag vasten; wetenschap laat zien dat ook dat heel gezond is. En een keer in hun leven moeten moslims een pelgrimstocht naar Mekka maken; dat is misschien slecht voor het milieu maar goed voor de verhoudingen tussen volkeren.
Al met al een positieve balans van kleine voordelen. Maar moslims kunnen ons ook helpen met de echt grote problemen van de wereld. De economische crisis werd veroorzaakt door ingewikkelde financiële instrumenten die in strijd zijn met de regels voor islamitische financiële dienstverlening, en was gewoon aan ons voorbijgegaan als moslims daar meer invloed hadden. Er is een enorm tekort aan grondstoffen, terwijl moslims die minder dan gemiddeld gebruiken en meer dan gemiddeld leveren. De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid. En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn.
De problemen die in onze Nederlandse steden heersen kunnen ook wel wat meer islam gebruiken. Stelen is streng verboden voor gelovige moslims, en onderzoek laat dan ook zien dat vrome moslims zelden in beeld komen bij de politie. Ze drinken ook geen alcohol. Als we dat allemaal zouden doen vallen er honderden minder verkeersdoden, is er veel minder overgewicht, en drinkt puber noch volwassene zich dood. Geheelonthouding is er misschien ook de oorzaak van dat meldingen van huiselijk geweld minder vaak voorkomen bij migranten dan in inheemse kring. Het is al met al niet verwonderlijk dat de problemen die worden toegeschreven aan jonge moslims vooral plaatsvinden bij de generatie die de oude religieuze tradities laat varen.
Moslims zijn mensen, en hun gedrag wordt meer beïnvloed door de situatie waarin ze zich bevinden dan door een oud boek. Het is dus te makkelijk al dit goede nieuws zomaar aan de islam toe te schrijven. En er zijn ook moslims die zich door hun geloofsinterpretatie en hun omstandigheden laten leiden naar slecht gedrag. Maar het is dus niet alleen zo dat de meeste aanklachten tegen “de islam” onterecht of overtrokken zijn; het blijkt zelfs makkelijk om moslims juist ook in verband te brengen met positief gedrag. Dat is iets om in gedachten te houden als we de volgende keer de krant open slaan of de TV aanzetten.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (130)

objectivist
objectivist19 jul. 2011 - 9:51

Deze man heeft veel gelezen maar niet over religies. Wat een mooie compacte bundeling van onzin om de Islam een hart onder de riem te steken. Dat laatste is trouwens prima maar de manier waarop is bedroevend.

Slootwater
Slootwater19 jul. 2011 - 9:51

Er komt vast nog een up-date met een emoticon: ;-) Toch?

JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 9:51

De Taj Mahal, een 'specifiek' islamitisch monument?. Het is maar hoe je het bekijkt. De Taj Mahal is ontworpen in opdracht van Grootmogol (Grootmongool) Sha Jahan en is een gemixte hindu en islamitische (Perzische) stijl maar valt onder de noemer Mogol-Architectuur. Alle Mogol's bleven Mongolen in hoofd en hart (...). De bekering tot de Islam werd uit politieke overwegingen gedaan (...). Ik zou Cordoba en het Alhambra als voorbeelden hebben gebruikt... http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalifaat_van_Córdoba http://nl.wikipedia.org/wiki/Alhambra_(fort) Verder heb ik niets te muggenziften. Goed stuk. Goeie boodschap. : )

bakkwast
bakkwast19 jul. 2011 - 9:51

iets met duim en zuigen!

amiga1
amiga119 jul. 2011 - 9:51

Zoals vrijwel iedereen hier al beaamt staat uw stuk krom van de leugens en halve waarheden. Het enige waar ik nog wat aan wil toevoegen is dat stukje over de vredelievendheid tussen moslims: hierboven zijn al diverse voorbeelden gegeven van het tegenovergestelde, ik wil hier nog aan toevoegen dat het blijkbaar aan u is voorbijgegaan dat sjiieten en soennieten elkaar doorgaans het licht in de ogen niet eens gunnen. Volgende keer misschien eens verdiepen in materie alvorens een stukje te schrijven, dat voorkomt broddelwerk als dit.

DerUnterMensch
DerUnterMensch19 jul. 2011 - 9:51

Ik zie steeds meer op het internet dat vanuit 'links / socialistisch, niet-nationalistisch' perspectief andersdenkende worden aangevallen omdat ze 'de moslims' als slecht zouden zien. Op een enkeling na klopt dit echter niet. De mensen die kritiek uiten op de multiculturele samenleving kijken veel meer naar de afkomst (multicultureel) in combinatie met gedrag dan naar het geloof. Wel kan er worden geconcludeerd dat het vervelende gedrag vaak samenhangt met een islamitische cultuur waarin niet-gelovige als minderwaardig worden gezien. Maar dit is lang niet altijd het geval. Vandaar dat de heer Wilders dan ook verwijst naar de Islam in plaats van 'de moslims'. Iets dat volgens de tegenstanders is om zo niet veroordeeld te worden, maar in werkelijkheid heeft te maken met de gevolgen van het geloof zelf, niet 'de moslim'. Tenslotte komen veel van deze criminelen met buitenlandse afkomst namelijk wel uit een moslim-gezin maar zijn ze zelf niet meer erg gelovig. De cultuur van minachting blijft bij vele helaas wel aanwezig. Verder worden in dit artikel een aantal positieve stukken uit de islamitische geloof gehaald. Volgens mij is dit iets dat de heer Wilders ook voorstelde maar waarover hij toen een hoop negatieve reacties kreeg. Ook de heer Wilders ontkent dus niet dat er ook positieve dingen in staan. Dat neemt echter de problemen met de multiculturele samenleving niet weg en ook niet die problemen die voortvloeien uit een islamitische cultuur. Het artikel is zo enorm van een kant bekeken dat je er verder helaas niets mee kunt.

TulayM
TulayM19 jul. 2011 - 9:51

"De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid." Ik kan m'n ogen niet geloven maar het staat er echt !

seven2
seven219 jul. 2011 - 9:51

Wiskunde, astronomie, scheikunde bestaan al langer dan de islam bestaat, kortom.. Het is eerder omgekeerd, islam verdreef de wetenschap uit het M.O. zie bv de vernietiging van de bib van Alexandrië (al ontstaan eeuwen voor er islam was) omdat alle kennis toch al in de koran zou staan.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort19 jul. 2011 - 9:51

Michael Blok: de meest gedoogde troll sinds Geert Wilders. Briljant verhaal, kostelijk vermaakt. *applaus* Encore, encore!

diprovo
diprovo19 jul. 2011 - 9:51

Bedankt Michael, je hebt mij een eind verder geholpen met je stuk. Eindelijk begrijp ik wat er aan de hand is met links. Jullie leven in een droom. Als de werkelijkheid niet overeenkomt met de hooggeplaatste ideaelen dan 'herscheppen' jullie de wereld gewoon zoals jullie 'm willen hebben. Net zo makkelijk. En tegen iedereen die jullie droom dreigt te verstoren heffen jullie het vermanende vingertje. Ik wens jou en al je companenvan Joop! een fijn gedroomde wereld toe. Dream on!

Roelof123
Roelof12319 jul. 2011 - 9:51

Tussen Alexandrië en Griekenland werd inderdaad veel kennis uitgewisseld. Na verovering van Alexandrië en haar bibliotheken is die Koran opgesteld. Je ziet daarom ook dat die Koran veel van oud Griekse wetenschap bevat (uiteraard zonder bronvermelding en incl. exact dezelfde fouten). Galen bijv. een Griekse wetenschapper en schreef zaken op het gebied van embryologie. Zijn idee hierover was dat het vlees om de botten groeide. In de Koran wordt dit ook meerdere keren genoemd. Sura 23:12 - 14. Allah bedekte de botten met vlees. Dit is fout en plagiaat. De botten groeien en vormen zich in het vlees. De moslims hebben misschien bij die verovering van Alexandrië een leuke start kunnen maken met de kennis die al voorhanden was, maar daarna is er in die Islamitische cultuur niets meer uitgevonden.

willyreiss
willyreiss19 jul. 2011 - 9:51

Crapuul is het !!

Roelof123
Roelof12319 jul. 2011 - 9:51

"En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn." Dit is niet waar, het komt weldegelijk meer voor in Islamitische landen, maar daar noemen ze het geen pedofilie, maar huwelijk. 12 jarige en jongere bruiden is daar normaal. In de Afghaanse cultuur is het bijv. normaal dat een dorpshoofd een 'danser' heeft als statussymbool. Een jonge knul die als sexslaaf dient.

.2
.219 jul. 2011 - 9:51

De twee zijden van dezelfde medaille. Het is willekeur om in het debat over de Islam alleen maar te spreken over de negatieve kanten. Daarbij is een discussie over een geloof al überhaupt stom om deze reden: "Moslims zijn mensen, en hun gedrag wordt meer beïnvloed door de situatie waarin ze zich bevinden dan door een oud boek."

Masterdam2
Masterdam219 jul. 2011 - 9:51

"Maar als REDELIJKE mensen het er over eens zijn dat moslims in Europa zullen blijven als GELIJKWAARDIGE burgers, lijkt het verstandiger om te proberen een POSITIEF beeld van ze te hebben." ..... Is dat nu wel verstandig om aan het begin van je betoog iedereen die geen gelijkgestelde mening van de auteur deelt, over 1 kam te scheren? Natuurlijk blijven de andersdenkenden hier. Als activist weet u daar alles van! En daarnaast, als je buren asociale mensen zijn, moet je ze dan maar accepteren?? Omdat ze toch niet weggaan?? Och sorry, "een POSITIEF beeld van ze hebben" Duidelijk! Dank u!

Masterdam2
Masterdam219 jul. 2011 - 9:51

"Maar toch gaat het te ver om moderne moslims de te eren voor prestaties van 500 jaar geleden, net zoals het flauw is om vergeten geschiedenis te gebruiken om hedendaagse moslims te kritiseren." Wordt hier gesteld dat: het negatief is om niet iets positiefs te eren, danwel te stellen dat iets negatiefs is om negatief te zijn....? Misschien door de stijl-/spelfout in de hoofdzin dat ik deze drogreden niet begrijp... Ik ga verder met het bestuderen van deze wijze woorden!

Masterdam2
Masterdam219 jul. 2011 - 9:51

Na het uitlezen van dit literair hoogstandje van Dhr. Blok kan ik enkel vaststellen dat dit mijn leven heeft veranderd! Tevens de uitgebreide bronvermelding die Dhr. Blok aanhaalt in zijn betoog om zijn woorden nog meer kracht bij te zetten.... Ontroerend! Tranentrekkend!

Scepticus2
Scepticus219 jul. 2011 - 9:51

Ik ga direct mijn spullen pakken en naar Iran verhuizen... dank dat u mij de ogen geopend hebt! Wat een bullshit dit artikel. Waar zijn de lijstjes en grafieken eigenlijk over die vredelievende islam?

JanCousecous
JanCousecous19 jul. 2011 - 9:51

Een fantastisch stuk. Ontsproten aan een ongetwijfeld rijke fantasie.

cph1698
cph169819 jul. 2011 - 9:51

Het stukje zal ongetwijfeld satirisch bedoeld zijn. Zou iemand, de schrijver wellicht, dit even aan mij kunnen uitleggen? Alvast bedankt!

RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Goed stuk. Is wel enigszins verwant met mijn artikelen van mei/juni 2011: http://rudhar.com/religion/hndnirbg/nl.htm http://rudhar.com/religion/hndnirbg/nl02.htm Samenvattingen: http://rudhar.wordpress.com/2011/05/30/geen-handdruk-neerbuigend/ http://rudhar.wordpress.com/2011/06/07/wie-buigt-wie-neer/

zxg235
zxg23519 jul. 2011 - 9:51

Beste Michael, Ik begin even met een citaat "Eens in het jaar moet de moslims een maand overdag vasten; wetenschap laat zien dat ook dat heel gezond is." Aangezien het islamitisch jaar korter is dan ons jaar ,zal in 2015 de ramadan beginnen op 18juni , de langste dag is 21 juni, de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan ca 16 uur, een maand lang ca.16 uur per dag niet eten en drinken! Zou dat gezond zijn ? Welke wetenschap laat zien dat dat heel gezond is ? Ik ben zeer benieuwd.

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

Goeie stuk..Klopt als een bus ook nog..jammer dat sommigen die lezen niet echt begrijpen.. Haat maakt blind & doof. "Truth eludes he who doesn't seek it with both eyes."

JanCousecous
JanCousecous19 jul. 2011 - 9:51

Stelling: Nederland zou wat meer boeddhisme kunnen gebruiken.

zalwelgoedwezen
zalwelgoedwezen19 jul. 2011 - 9:51

ik wil ook eens iets kwijt. Natuurlijk eerst even on topic: Dit stuk is natuurlijk een bij elkaar geraapt zooitje, maar ik waardeer de poging om de islam in een wat beter daglicht te zetten. Net ernaast is ook mis, maar ja ieder zijn mening. Over het algemeen vind ik het heel erg jammer en griezelig wat er in Nederland aan de hand is. "We" veranderen van een tolerant en gezelllig volk in haatdragende en kortzichtige mensen. Een religie is geen mens en een mens is geen religie.

krid58
krid5819 jul. 2011 - 9:51

Onzinnig stukje wat nergens op slaat. Weer wordt de mythe geschapen dat "de islam" een bepaald karakter heeft. "De islam" bestaat niet. Daarom is het onzinnig om "de islam" of "de moslims" positieve dan wel negatieve waarden toe te dichten. Mensen zijn mensen en die beoordeel je op hun daden. Een andere wet dan de Nederlandse geld er niet. Verder gedraag je zoals iedereen dat doet, anders valt hoongelach je ten deel. Vind je dat niet erg, dan kan je rustig een "gek" mutsje opzetten, mensen weigeren een hand te geven, etc.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

Eén zinnetje geknipt uit de litanie hier onder: [Dan mag er ook wel eens aan het positieve gedacht worden, dat autochtone Europeanen gepresteerd hebben, om een rechtvaardiger en gebalanseerder beeld te verkrijgen.] Het lijkt me een uitstekend idee als kranten die het over "allochtone verdachten" hebben, in het vervolg ook "autochtone verdachten" benoemen. Dat maakt het beeld inderdaad wat meer gebalanceerd.

GijsUtrecht
GijsUtrecht19 jul. 2011 - 9:51

Grappig stuk, heb me rot gelachen. Ben benieuwd of Blok nog gaat reageren of zich in een hoekje zit te schamen.

Dragon2
Dragon219 jul. 2011 - 9:51

Is dit stuk van M. Blok satire? Grappig! Ik dacht heel even omdat het op Joop staat dat het serieus bedoeld was. Grappig toch: Islam is goed! Mooie vredelievende tolerante Islam paradijsjes als Iran, Syrie, Jemen etc. Jazeker, fijne landen! Lachen... M. Blok is een goede grappenmaker.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2011 - 9:51

Michael! Het Westen zal u en ik nooit voor de 100 procent accepteren. Waarom? De joden wonen hier al eeuwen naast de Westerse christenen en toch werden zij vervolgd, vermoord en vergast, omdat zij joden waren. De moslims moeten dit zien en goed begrijpen: accepteren van anderen is alles behalve Westerse!

UitDeDroom
UitDeDroom19 jul. 2011 - 9:51

Er worden ook heel veel Nobelprijzen in de wacht gesleept door wetenschappers in islamitische landen.

25081970
2508197019 jul. 2011 - 9:51

Moslims zijn net mensen. Eigenlijk zijn ze geweldig geindoctrineerd, hun leven lang, kunnen ze ook niets aan doen. Maar Michael Blok hoeft hier niet aan mee te doen en te proberen met zijn geschriften ons te bekeren.

itsmetoo
itsmetoo19 jul. 2011 - 9:51

Moslims moeten de enige God en zijn Koran erkennen; --> Islam eert allah en niet G'D, immers G'D is de G'D van Israel, Abraham, Isak en Jacob. onderzoek laat zien dat geloof mensen gelukkiger maakt. Moslims moeten geld geven aan armen en zieken --> Alleen islamitische arme mensen! ; daar kan niemand tegen zijn. Ze moeten 5 keer per dag bidden in een ritueel dat sterk op yoga lijkt --> Dit geeft duidelijk weer dat de auteur geen kennis heeft van zowel Yoga als Islam; dat is gezond en dus goedkoper voor de gezondheidszorg. Eens in het jaar moet de moslims een maand overdag vasten; wetenschap laat zien dat ook dat heel gezond is --> Dit fenomeen komt inderdaad voor bij vele religies, Jodendom, Christendom en islam.

Michiel Online
Michiel Online19 jul. 2011 - 9:51

"Moslims zijn net mensen. Eigenlijk zijn ze geweldig geindoctrineerd, hun leven lang, kunnen ze ook niets aan doen. Maar Michael Blok hoeft hier niet aan mee te doen en te proberen met zijn geschriften ons te bekeren." Wel gedesillusioneerde mensen, want ja het blijven toch mensen die een geloof aanhangen he :D

MMarc2
MMarc219 jul. 2011 - 9:51

"De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid. En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn." Meneer Blok, leest u dit zelf nou nog eens een keer!? Hoe naief kun je zijn? De Arabische lente is dus gekeerd tegen al die tolerante en vredelievende regimes? Uw opmerkingen over seksueel misbruik ga ik maar even niet op in, te achterlijk voor woorden.

AlfredJ2
AlfredJ219 jul. 2011 - 9:51

Beste Michael, Heel goed. Maar laten we van God en Allah maar G'ah maken. Hebben we de rastafaries met Jah en de joden met Jahweh ook gelijk te pakken :) Wie kan daar tegen zijn. Mijn vraag is: Zie je een trend in de historie? Was het allemaal "ter lering ende vermaeck"? Quo Vadis?

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 jul. 2011 - 9:51

Tot ik dit stuk las, wist ik niet dat er mensen bestaan die zover buiten de realiteit leven als dhr Blok. De bloei van de Arabische wetenschap was al afgelopen 700 jaar geleden. Hoe komt u aan 500 jaar meneer Blok? Ik denk dat het verstandiger is om te kijken naar de huidige prestaties van de moslim wereld: Er zijn 1.6 miljard moslims, slechts 2 hebben een nobelprijs gewonnen (1979 en 1999) 46 Moslimlanden tezamen leveren slechts 1 PROCENT van de wetenschappelijke papers, en dan gaat er nog een groot deel over valken houden en kamelen fokken (geen grap). Dat kun je rustig schokkend noemen. Moslimlanden hebben gemiddeld 9 wetenschappers, technici en ingenieurs per 1000 mensen. Het wereld gemiddelde ligt op 41. Spanje vertaalt meer boeken in 1 JAAR dan de gehele moslimwereld in de afgelopen 1000 JAAR. Ik vraag me daarom af of het als land, dat afhankelijk is van handel en wetenschap, wel zo verstandig is om nog meer Allah naar de stad te halen?? Ik denk dat u er na het lezen van deze link wellicht ook anders over denkt meneer blok. http://www.thenewatlantis.com/publications/why-the-arabic-world-turned-away-from-science

sjaakie2
sjaakie219 jul. 2011 - 9:51

Blok je stuk was geloofwaardig tot dat je de zin gebruikte: terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid. Zou u dit ook kunnen onderbouwen? Want zover ik weet hebben anders gelovigen of homo's en veel vrouwen het niet zo goed in deze landen. Ook is het niet zo dat in moslim landen minder geweld voorkomt dan in andere landen. Graag een onderbouwing als je een stelling aanneemt anders is het gewoon simpelweg ongeloofwaardig voor de meeste mensen. Bijvoorbaat dank.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

Krijgen we nu de komende weken ook gloeiende betogen over de voordelen van het judaisme, calvinisme, katholisisme, hinduisme, boedhisme en shintoisme met betrekking tot de Nederlandse samenleving? Of zal het bij dit stuk over deze overhypte religie blijven? Ben benieuwd.

2 Reacties
JeanneDarc
JeanneDarc19 jul. 2011 - 9:51

=overhypte= Neem contact op met Wilders. Hij heeft er een hype van gemaakt.

kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" Krijgen we nu de komende weken ook gloeiende betogen over de voordelen van het judaisme, calvinisme, katholisisme, hinduisme, boedhisme en shintoisme met betrekking tot de Nederlandse samenleving?" Ik hoop het niet, ik heb het niet zo op religie.

RondeWeerd
RondeWeerd19 jul. 2011 - 9:51

Dit stuk van Blok zou hout snijden als landen waar de islam leidend is een voorbeeld van vredelievendheid en mensenrechten zouden zijn.

2 Reacties
KlaasKlasbak
KlaasKlasbak19 jul. 2011 - 9:51

Zijn ze dat niet dan? Ze zijn in dat soort landen doorgaans een stuk toleranter en vriendelijker voor vreemdelingen dan in dit bruine land.

Ineses
Ineses19 jul. 2011 - 9:51

De regimes van die landen zijn niet vredelievend, net zo min als het regime van Israel. Waarom denk je dat mensen in al die Arabische landen in opstand komen? Ze proberen van hun dictators af te komen, net als eind jaren 80 in Oost Europa.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete19 jul. 2011 - 9:51

++++De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid. En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn.+++++ Right. Graag een lijstje met vredelievende en tolerante Islamitische landen. En graag een onderbouwing van de bewering dat seksueel kindermisbruik gerelateerd is aan kerkelijke hiërarchieën, en dat er daarbuiten weinig misbruikte zou zijn. Dit stuk weerspiegeld de zelfhaat van blank links; we moeten allemaal opkijken naar die geweldige moslims met hun geweldige Islam. Waar zou deze Islam verheerlijking zijn geweest als ze de aanhang overwegend blank was geweest?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 9:51

'Dit stuk weerspiegeld de zelfhaat van blank links'. Geloof je dat nu echt? Weird... Misbruik van macht (met gebruikmaking van een religie) zegt meer over de machthebbers dan over de misleide en onderdrukte gelovigen burgers in deze staten. Als je dit begrijpt zou je tot andere conclusies komen.

EtnischTegengas
EtnischTegengas19 jul. 2011 - 9:51

Michael Blok, Ik heb met redelijke verbazing uw stuk gelezen. 'De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid' U gelooft echt wat uzelf schrijft? Pakistan, Afghanistan, Iraq, Indonesie,Yemen,Libanon,Syrie,Nigeria,Somalie,Sudan,South-Sudan ik kan nog wel even doorgaan met islamitische landen waar veel sektarische/etnische spanningen zijn. Ongeloofelijk dat je zoiets met droge ogen durft te beweren. 'En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn' In Pakistan en Afghanistan is het gebruikelijk dat stamleiders vaak jonge jongetjes als sekslaven hebben. Ik vraag me echt af waar u uw informatie vandaan haalt? Indonesie staat inmiddels ook al bekend om haar kindersekstoerisme toch echt een Islamitisch land hoor Meneer Blok. 'is er veel minder overgewicht' Verklaard u dan maar eens waarom veel Marokkanen, Turken etc bijv in Nederland lijden aan overgewicht en diabetes. Qatar heeft undertussen ook al de noodklok geluid waaruit blijkt dat ong 16% van de bevolking aan diabetes lijdt. Weleens gezien wat er bij zo'n suikerfeest naar binnen word gewerkt? Nogmaals ik ben echt stomverbaasd! Ook over die 5 pilaren, nou elke normaal en weldenkend zal vergelijkbare dingen kunnen doen zonder dat die persoon daarvoor in Allah moet geloven. 'Moslims moeten de enige God en zijn Koran erkennen' En daar gaat het al fout. 'Moeten' duid namelijk op dwang en daar word ik niet vrolijk van om eerlijk te zijn. Ja, dat bidden lijkt inderdaad op Yoga, dan vraag ik me sterk af of u uberhaupt ooit een moslim hebt zien bidden. En de Ramadan, er zijn genoeg wetenschappers die beweren dat het juist zeer slecht is voor je gezondheid. Ach Meneer Blok, het klinkt in u column allemaal zo mooi en prachtig. Helaas bewijst de realiteit van de hedendaagse wereld het tegenover gestelde. Tijd om wakker te worden dus!

1 Reactie
supersym
supersym19 jul. 2011 - 9:51

Zuid-Soedan is geen islamitisch land. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen vetes zijn, deze zijn echter niet sektarisch van aard maar gerelateerd aan stammentwisten.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

=En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn.= Dat kun je niet menen! De islamitische cultuur houdt vrouwen dusdanig buiten bereik van mannen dat die minderjarige jongens als substituut gaan gebruiken. Hoezeer dat door de godsdienst ook verboden wordt. Op de TV was er laatst nog een documentaire over Afghaanse jongetjes die op feestjes als meisjes verkleed en met belletjes behangen voor Afghaanse mannen moeten dansen en daarna nog andere dingen te verduren krijgen. Seksueel misbruik van minderjarigen komt ook tegenwoordig bij ons nog voor zonder dat er van kerkelijke hiërarchie of koorknapen sprake is. Er bestaat zelfs een vereniging die er een populair tijdverdrijf van wil maken! Volgens mij heeft het op zich niets met geloof te maken, maar bepaalde geloven vormen wel een voedingsbodem voor seksueel gebruik van minderjarigen.

1 Reactie
RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Voedingsbodem of wijkplaats?

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

Jahaa, de islam is een zegen voor dit land. Wat zeg ik, een zegen voor de wereld. *deemoedig het hoofd schudt*

1 Reactie
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

Ik ben het met je eens, de tijd van de grote godsdiensten met strenge ethische normen moet maar eens voorbij zijn. De tijd van politieke ideologieën trouwens ook. Ik zou zeggen, verzin maar eens hoe dat te doen. Ooit "Heerlijke Nieuwe Wereld" gelezen? (Aldous Huxley)

BelegenBelg
BelegenBelg19 jul. 2011 - 9:51

De auteur wil iets te veel bewijzen. Waarschijnlijk te vroeg op 'send' gedrukt. Vermakelijk stukje, maar dan vooral door zijn onnozelheid.

1 Reactie
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" Vermakelijk stukje, maar dan vooral door zijn onnozelheid. " Zoals gebruikelijk niet onderbouwd

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

"De moderne gezondheidszorg, wiskunde, astronomie, scheikunde en werktuigbouw zijn door moslims in gang gezet, en veel wetenschappers vinden onze Renaissance ondenkbaar zonder alle islamitische innovaties." Om te beginnen kan helemaal niemand een religie 'zijn', net als een natie overigens. Wetenschap heeft op zich al helemaal niets met enige religieuze onzin van doen en wetenschappers borduren 'gewoon' verder op de uitvinding van het wiel.... Je kunt wel (andere) lieden die zich naar 'hun' goddelijke waanbeeld vernoemen hartelijk danken voor allah in het pluche en de openbare ruimte. Mensen zijn mensen welk belachelijk labeltje d'r ook aan 'mag' hangen. En daarmee is alles echt wel gezegd.

1 Reactie
RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Toch heb ik in een tentoonstelling over de kruistochten in Utrecht wel eens oude documenten gezien waaruit bleek dat christelijke kruisvaarders zich na een slag bij voorkeur door moslimartsen lieten opereren, want die konden dat echt en de middeleeuwse Europese kwakzalvers niet!

geejeehaa
geejeehaa19 jul. 2011 - 9:51

Walgelijk, geen andere woorden voor. Of dit stuk moet ironisch bedoeld zijn. wanneer komt de verheerlijking van de SGP cultuur? Harde werkers, geven naar verhouding veel meer aan goede doelen en wijzen 'werelds' vermaak als overmatig alcoholgebruik af. En oh oh wat zijn die islamitische landen toonbeelden van respect en tolerantie.

2 Reacties
ErwinW2
ErwinW219 jul. 2011 - 9:51

Ja, die tolerantie gaat zo ver dat de moslims in moslimlanden zich verzamelen op pleinen om die tolerantie te vieren. Soms met tienduizenden tegelijk.

RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Ja, raar hè, aan heel veel dingen zitten goeie en minder goeie kanten. Dat heet 'nuance'. Wen er maar aan.

hannogroen
hannogroen19 jul. 2011 - 9:51

Re: terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid. Gek toch dat ik nergens ter wereld zoveel machinegeweren op straat ben tegen gekomen als in een aantal van dat soort landen..

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

olie

JeanneDarc
JeanneDarc19 jul. 2011 - 9:51

Ow dan was je niet in Irak tussen 2003 -2008. Gelukkig maar, want ruim een miljoen Irakezen hebben het leven gelaten in die periode. Terwijl Saddam binnen paar maanden in 2003 van het wereldtoneel was geveegd.

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

Gek he..dat al van die landen geen een land er is die een Wapenfabriek heeft.

JeanneDarc
JeanneDarc19 jul. 2011 - 9:51

Jemig. Wat laat rechts Nederland zich kennen. Michael Blok belicht de positieve kanten van Islam en meteen schiet dat in de verkeerde keelgat. Wat is er mis met de 5 zuilen van de islam en een moslim individueel vrijwillig daaraan wil voldoen, zoals vasten, aalmoezen geven, pelgrimage, bidden en daarnaast aan de geboden wil houden als gij zult niet stelen, niet begeren, geen overspel plegen, geen valse getuigenis aflegggen, de naasten liefhebben etc ? Als Wilders zwart wit zomaar passages uit verband plukt uit de koran, is het gelijk bij velen, oeoeoeh, aaaah, zie zie zie, poeh wat achterlijk, hij krijgt dagelijks welhaast een staande ovatie. Nu is er iemand die wil aangeven, ook vrije meningsuiting, dat de Islam ook een keerzijde heeft, staat men gelijk op de achterpoten. Men gaat niet eens in op de inhoud van het betoog, Nee, het is meteen achterlijk, of de schrijver is achterlijk, dom, links etc. Tuurlijk, heeft elke religie zowel zijn min- als pluspunten. Ook de pluspunten van het Christendom, zoals hervormd, protestant, katholiek of SGP of van de Jodendom zekers belicht mogen worden. Zou ook informatief zijn. Maar als van de Islam ook pluspunten genoemd worden, betekent niet dat die andere overtuigingen minder zijn, zoals sommigen verontwaardigd reageren. En tot slot, er zijn inderdaad Islamitische landen met een autocrate als regeringsvorm, maar dat betekent niet dat er tevens vele moslims zijn, die individueel of als volk wel vredelievend zijn. Daarnaast zijn die Islamlanden, heus niet de enige slechtste jongen uit de klas en álle Westerse landen hebben de handen schoon of zijn engeltjes. Van beider zijde zijn er regeringen die met hun daden tegen de mensheid echt niet door de beugel kunnen. Men moet nu dus niet met twee maten meten.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa19 jul. 2011 - 9:51

Probleem is dat Michael Blok gewoon keihard zit te liegen over een aantal zaken. Overgewicht minder bij moslims? Obesitas is een enorm probleem in de arabische wereld en ook bij moslims in Nederland. Het eetpatroon bij Ramadan (overdag niets en dan 's avonds schransen) is verder zeer ongezond. Wetenschappelijke prestaties van de islam? Nee hoor, hoofdzakelijk jatwerk van Griekse / Indische vindingen en theorieën. Tolerantie in islamitische landen? WTF?!? Soennieten en Shiïten staan elkaar naar het leven in Iran en Irak, in Saudi-Arabië worden misdadigers op het dorpsplein onthoofd, etc etc etc. Tolerantie voor andere religies dan islam is al helemaal ver te zoeken. Enkele jaren geleden werd een Nederlands echtpaar dat in Marokko een tehuis voor wezen runde, het land uitgejaagd op beschuldiging van 'bekering'. En wat verder zo vreemd is, wéér die stuitende hypocrisie. Blok kan het niet laten om nog even te sneren naar de katholieke kerk, maar omarmt vol overtuiging de islam als religie met 'heel mooie kanten'. Waarom is dat, temeer daar de redenen die hij als onderbouwing noemt, domweg onjuist zijn? Blok heeft m.i. nog nooit iets lovends geschreven over de mooie kanten van het hindoeïsme of christendom. Kortom, Bloks onverklaarbare hypocrisie en zijn feitelijk bij elkaar gelogen verhaal roepen natuurlijk wel reacties op - heeft niets met Wilders te maken.

geejeehaa
geejeehaa19 jul. 2011 - 9:51

Zag laatst nog een stukkie TV over de oorsprong van de islam... bij de snelweg richting Mekka is er een aparte rijbaan voor niet-moslims. Zij mogen Mekka trouwens niet eens inkomen. Jahaa, héél tolerant allemaal.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

Mooi gesproken. En voor wie iets over de Islam te weten wil komen: http://www.bbc.co.uk/programmes/b012mkh7

3 Reacties
matrix2
matrix219 jul. 2011 - 9:51

De BBC hahaha... The truth is no longer sacred for the BBC http://www.youtube.com/user/patcondell#p/a/u/1/D4YMbsEm3ms Pat Condell over de BBC

KuBa612
KuBa61219 jul. 2011 - 9:51

Rageh Omaar... Wie objectieve info wil over de katholieke Kerk, vraag het een bisschop. Wie objectieve info wil over de Deep Water Horizon-explosie, vraag het de BP. Wie objectieve info wil over het imperium van Rupert Murdoch, vraag het zijn zoon. Kijk, ik ben waarschijnlijk net zo anti-Wilders als de gemiddelde Joop-bezoeker. Maar net zoals Wilders het recht niet heeft al het negatieve te koppelen aan de gehele islam, zouden ook de linksche medeburgers moeten afleren zich als ware pr-machines te ontpoppen van diezelfde gehele islam. Non sequitur: "Wilders is tegen de islam, ik ben tegen Wilders, dus moet ik de islam de hemel inprijzen." Gatverdamme.

ronaldhendriks
ronaldhendriks19 jul. 2011 - 9:51

En hier voor jou als je echt iets over de islam wilt weten, Sylvia: http://bit.ly/ogTbOB

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Het grappige aan het stukje is dat een noeste relativist als Blok al "het goede" in islamitische landen op conto van de islam schrijft, maar in bijvoorbeeld Westerse landen onze "zegeningen" nooit aan het christendom zal toeschrijven. Beetje inconsequent, toch? De zegeningen van het Westen komen dan ook veel meer uit de Griekse filosofie en democratie voort (maar dat waren dan weer wel knapenschenders) en uit de verlichting en het humanisme. Het christendom heeft juist eeuwenlang de moderne ontwikkeling in de weg gestaan. En nog, gedeeltelijk, kijk naar Amerikaanse universiteiten met het dogma van 6000 jaar aarde.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 9:51

Als je dit stuk zo leest moet het in de islamitische landen wel geweldig fijn leven zijn. Rara, wat klopt er niet?

1 Reactie
RuudHarmsen
RuudHarmsen19 jul. 2011 - 9:51

Mensen zijn niet ideaal.

TheGreenMachine
TheGreenMachine19 jul. 2011 - 9:51

"Relevanter is de vraag of de religieuze plichten van een moderne moslim goed of slecht voor de rest van ons zijn. Aan de 5 pilaren van de islam zal het niet liggen. Moslims moeten de enige God en zijn Koran erkennen; onderzoek laat zien dat geloof mensen gelukkiger maakt. " Onderzoek laat zien dat geloof mensen gelukkiger maakt. *Kuch* Welk onderzoek wordt hiermee bedoelt? Door welk instituut is het uitgevoerd en in welk kader is dat onderzoek gedaan? Daar wordt in dit genante stukje over gezwegen, net zoals over de behandeling van voormalige mohammedanen die niets meer met de islam te maken willen hebben. Met het lot dat hen te wachten staat is het geen wonder dat die minder gelukkig zijn dan gelovigen.

1 Reactie
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" net zoals over de behandeling van voormalige mohammedanen die niets meer met de islam te maken willen hebben " In Nederland gebeurt er gewoon niets mee. In de moskee zijn ze niet welkom, maar dat is logisch. Vergelijk het gerust met afscheid nemen van de gereformeerde kerk, Robert Long heeft er veel over gezongen, en stapels boeken zijn erover geschreven. Maatschappelijk tel je binnen de gemeente niet meer mee. Maar je kunt natuurlijk altijd verhuizen.

TheGreenMachine
TheGreenMachine19 jul. 2011 - 9:51

"Stelen is streng verboden voor gelovige moslims, en onderzoek laat dan ook zien dat vrome moslims zelden in beeld komen bij de politie. Ze drinken ook geen alcohol." Hee wat gek. In islamitische landen is de criminaliteit met betrekking tot misdrijven zoals diefstal niet minder dan in Europa. En ik kan me nog goed herinneren dat mijn marokkaanse collega's (waren toch echt moslims) samen met ons bier dronken op bedrijfsfeesten. Dat kan toch allemaal niet, volgens de redenering van Blok? Denkt Blok nu echt dat er geen gelovige moslims zijn die alcohol drinken? Volgens Blok is stelen en alcohol drinken streng verboden voor 'gelovige' moslims. Zijn er ook 'niet-gelovige' moslims? Waar maakt Blok trouwens het onderscheid tussen vrome en minder vrome moslims? En waarom heeft Blok het wel over de regels van de sharia (Gij zult niet stelen of alcohol drinken) maar niet over de sancties, iets met handen afhakken en zweepslagen? --> http://au.news.yahoo.com/nsw/latest/a/-/newshome/9868358/7news-exclusive-sydney-man-lashed-40-times-under-sharia-law/ Vindt Blok dat we daar meer van nodig hebben in de grote steden? Vragen, vragen...

1 Reactie
JeanneDarc
JeanneDarc19 jul. 2011 - 9:51

=Hee wat gek. In islamitische landen is de criminaliteit met betrekking tot misdrijven zoals diefstal niet minder dan in Europa. = Kunt u uw stelling onderbouwen met een bron ? =En ik kan me nog goed herinneren dat mijn marokkaanse collega's (waren toch echt moslims) samen met ons bier dronken op bedrijfsfeesten. Dat kan toch allemaal niet, volgens de redenering van Blok? Denkt Blok nu echt dat er geen gelovige moslims zijn die alcohol drinken? = Als u zich had verdiept in de Islam, is een moslim, diegene die één God aanbidt en alle profeten en heilige monotheistische boeken accepteert en erkent. Na deze erkenning is men Moslim. Naleving of niet van de geboden vanuit de Koran, maken iemand niet minder moslim. Zoals een christelijk iemand, die seks voor het huwelijk heeft of steelt, wel een christen blijft, ook al leeft hij of zij die gebod niet na. Diegene is dan een zondaar. =Volgens Blok is stelen en alcohol drinken streng verboden voor 'gelovige' moslims.= Dat klopt, om niet bedwelmd door alcohol anderen lastig te vallen of te beshadigen. En ook om het eigen lichaam niet te beschadigen. =Zijn er ook 'niet-gelovige' moslims? Waar maakt Blok trouwens het onderscheid tussen vrome en minder vrome moslims? = Vrome moslims, tenminste zover men dat kan bepalen, is diegene die zijn of haar best doet om de geboden na te leven en men dat ook kan waarnemen als buitenstaander. Maar alleen God weet uiteraard de innerlijke wereld van een persoon. Immers, niet voor niets is er gezegd, "ze eren mij met hun mond, hun harten zijn verre van mij". =En waarom heeft Blok het wel over de regels van de sharia (Gij zult niet stelen of alcohol drinken)= Dit zijn geboden en geen sharia. Sharia, is vorming van wetten door destijds geleerden, volgens hun interpretatie. =maar niet over de sancties, iets met handen afhakken en zweepslagen? --> http://au.news.yahoo.com/nsw/latest/a/-/newshome/9868358/7news-exclusive-sydney-man-lashed-40-times-under-sharia-law/= De mate en de wijze van sancties kan met de tijd veranderd worden, zolang het functioneel is. De evolutie van de mens is verder gegaan, waardoor ook de bestraffing van misdadan kan veranderen. Dat fundementalisten ze niet veranderen, is niet aan de Islam. Alleen essentiele waarden, zoals stelen, overspel, liegen, bediregen, zijn van alle tijd. Deswegens zijn het ook geboden, zodat men individueel als moslims dat voor eigen rekening verantwoordelijk voor is t.o.v. God. Ja, het zou goed zijn als sommige moslims meer deden aan zelfbeheersing en verantwoordelijk gedrag, zoals de geboden ze verplicht. =Vragen, vragen...= Hopelijk deels beantwoord.

Roelof123
Roelof12319 jul. 2011 - 9:51

De eerste tekenen van wiskunde komen uit oud Perzië 6000 jaar voor Christus (geen Islam of moslims te bekennen toen). Daarna is wiskunde of algebra gemoderniseerd in China en India, overgenomen en gemoderniseerd door de Grieken. Wat die Arabieren verder nog hebben uitgevonden is sterke alcohol. Al dat comazuipen hebben we aan hun te danken.

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine19 jul. 2011 - 9:51

"Al dat comazuipen hebben we aan hun te danken. " Als je dezelfde redenering als Michiel Blok hanteert dan, he.

Christina7
Christina719 jul. 2011 - 9:51

Goed stuk ! Ik lees wel weer veel negatief commentaar. Het lijkt wel of er niets positiefs over de Islam of moslims gezagd mag/kan worden. Erg jammer ! Er was op vele onderdelen van het stuk van dhr. Blok negatief commentaar behalve over het islamitisch bankieren heb ik nog niets negatiefs gelezen. Ik heb me daar wat meer in verdiept en (m.i ) als banken /financiele instellingen zich op de islamtische wijze hadden gebankiert was er veel ellende voorkomen.

2 Reacties
McDude
McDude19 jul. 2011 - 9:51

Positief mag zeker wel, het is alleen treurig dat om iets positiefs te brengen men keihard moet liegen over de geschiedenis van de Islam, de totaal niet (te)onderbouwde mythes over hoe de Islam al die oude Griekse wijsheid heeft bewaard. Dat is al zo vaak onderuit gehaald het is gewoon treurig dat er nog steeds mensen zijn die dit blijven verdedigen. Een blik op 57 Islamistische landen laat al zien dat het moeilijk wordt et onderbouwen. Geschiedenis boeken daadwerkelijk lezen en je weet dat het keihard gelogen is wat hier wordt beweerd. De schrijver vergeet zelfs nog een mythe dat de Islam Amerika als eerste hebben ondekt. Die is ook populair, dit geeft dan weer reden waarom de Islam naar America zou moeten veerhuizen en waarom zij dus meer aanspraak erop maken. De zaken worden steeds lachwekkender, de mensen die het slikken als zoete koek steeds lachwekkender...

amiga1
amiga119 jul. 2011 - 9:51

=als banken /financiele instellingen zich op de islamtische wijze hadden gebankiert was er veel ellende voorkomen.= En dan waren we allemaal inmiddels net zo 'rijk' als de gemiddelde afghaan/pakistaan/iranees/etc ?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

Als ik de reacties hier onder lees sta ik er van te kijken hoe opgefokt veel mensen zijn. Het vreemde is: je hoeft maar een beetje onderzoek te doen om te weten dat die opgefokte haat op een zeepbel is gebaseerd. Kennelijk zijn veel mensen verslaafd aan opgefokt-zijn. Zo verslaafd dat ze vergeten dat ze ook nog verstand hebben...

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil19 jul. 2011 - 9:51

Als ik de reacties hier onder lees sta ik er van te kijken hoe opgefokt veel mensen zijn. ============== Dat opgefokt zijn is dan ook de voedingsbodem van de PVV. Maar dat het zeer zorgelijk is dat moge duidelijk zijn.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort19 jul. 2011 - 9:51

Wat een opgefokte reactie weer zeg....

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

Er zijn nu eenmaal sommigen zonder hersenen..Gelukkig zijn er ook onbekrompen mensen op deze aarde..

Christina7
Christina719 jul. 2011 - 9:51

Helemaal mee eens Sylvia ! Ik verwonder me hier ook dagelijks over. Neem problemen serieus maar doe niet alsof ze groter zijn dan ze zijn.

TitaniusAnglesmith
TitaniusAnglesmith19 jul. 2011 - 9:51

Mooi, waar kan ik me bekeren? Dan vertrek ook meteen naar Saudi-Arabië of een ander Islamitisch land. dat zal Mevrouw Anglesmith ook wel waarderen denk ik, heel de dag in een burka/niqaab rond lopen..... Wat een achterlijk geraaskal dit stukje zeg. Ongelooflijk hoe iemand dit allemaal durft te beweren. vooral dat stukje over wiskunde. Dat bestond al duizenden jaren voordat die pedo z'n zonnensteek opliep.

2 Reacties
JeanneDarc
JeanneDarc19 jul. 2011 - 9:51

=Wat een achterlijk geraaskal dit stukje zeg. Ongelooflijk hoe iemand dit allemaal durft te beweren. vooral dat stukje over wiskunde. Dat bestond al duizenden jaren voordat die pedo z'n zonnensteek opliep.= Tact is niet uw sterkste kant, zo te lezen. Daarnaast zou u uw bewering kunnen onderbouwen ?

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

==Wat een achterlijk geraaskal dit stukje zeg.== Daar heb jij gelijk in..alles wat jij schrijft is geraaskal..

geejeehaa
geejeehaa19 jul. 2011 - 9:51

Ik heb in vele discussies met moslims gevraagd: joh, spreek je nou eens keihard en ondubbelzinnig uit tegen: - steniging van overspelige vrouwen - doodstraf voor afvallige moslims - discriminerende niet-moslim belasting in een kalifaat Er was er geen 1 die dit deed. Omdat de islam op die gebieden zeer duidelijk is en geen moderne / liberale interpretatie toestaat. Dus meneer Blok, in plaats van het krampachtig bij elkaar harken van allerlei nonsens om de islam in het zonnetje te zetten is het ook wel eens leuk om bij de feiten te blijven.

4 Reacties
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

Rare moslims ontmoet jij, die ik ken spreken zich allemaal uit tegen steniging van vrouwen, en van een kalifaat met discriminerende belasting hebben de meesten nog nooit gehoord. Volgens mij verzin je het ter plekke, of je komt alleen in een zeer orthodoxe kring.

Qizilbash
Qizilbash19 jul. 2011 - 9:51

In Nederland zijn er zo'n 100.000 tot 150.000 Alevieten die vanuit de Alevitische leer bovenstaande praktijken plus een zeer groot deel van de Hadith en Sharia (bijna alles eigenlijk) afwijzen. Alevieten kennen trouwens helemaal geen doodstraf. De ergste straf is het "dushkun verklaren". Dit is een soort van verbanning uit de gemeenschap. Niemand praat met je, keert je de rug toe, koopt niets van je en verkoopt niets aan je. Een erg zware straf wat het leven ondraaglijk kan maken. Buiten de Alevieten zijn er nog verscheidene stromingen binnen de islam en talloze individuelen die de door jou aangehaalde praktijken afwijzen. De moslims die bovenstaande praktijken ondersteunen vormen in feite slechts een minderheid in Nederland. Raar dat jij nooit een moslim bent tegenkomen die deze praktijken "keihard" afwijst. Heb je het wel eens ooit echt aan een moslim gevraagd? Een van de voornaamste redenen dat Wilders de dialoog met moslims ontwijkt, is juist de vrees dat hij een Aleviet, Koraniet, seculiere of liberale moslim tegenkomt. Dan mislukt zijn vijandbeeld van de moslim die 1 geheel vormt, slechts de meest extreme stroming aanhangt en erop uit is om de wereldheerschappij over te nemen. - steniging van overspelige vrouwen (Rajm) Nergens in de Koran wordt voorgeschreven dat overspeligen (mannen of vrouwen) moeten worden gestenigd. In de Koran staat dat er op overspeligheid 100 zweepslagen staat, mits men 4 getuigen heeft van de overspeligheid. Zonder getuigen kan de beschuldigde er trouwens onderuit komen door 4 keer te zweren dat de beschuldigingen vals zijn. De 100 zweepslagen zijn duidelijk niet bedoeld om het leven van de overspelige te nemen. In een aantal Hadith staat wel wat over stenigen, maar dat is eigenlijk irrelevant. Een hadith hoort uitleg of aanvulling te geven op wat in de koran staat. Wanneer een hadith regelrecht de koran tegenspreekt (dood stenigen in plaats van zweepslagen) dan is die hadith ongeldig. Myth busted dus. http://en.wikipedia.org/wiki/Rajm#Quran - doodstraf voor afvallige moslims Er is geen doodstraf voor afvalligheid in de Koran. Alle straf komt in het hiernamaals/hel. Sura:4 Vers:137 biedt het bewijs. Het is duidelijk dat zelfs in de tijd van de profeet men ongelovigen niet ter dood veroordeelde. Anders kon een moslim niet afvallig worden, weer moslim worden en vervolgens weer afvallig worden. Hij zou na de eerste keer afvallig geworden te zijn al ter dood veroordeeld zijn. Nergens staat hier iets over doden, alleen dat Allah ze niet zal vergeven en hen de juiste weg niet zal wijzen. "Lo! those who believe, then disbelieve and then (again) believe, then disbelieve, and then increase in disbelief, Allah will never pardon them, nor will He guide them unto a way. (137)" http://www.quranexplorer.com/quran/?Sura=4&FromVerse=137&ToVerse=137&Script=Usmani&Reciter=Mishari-Rashid&Translation=Eng-Pickthal-Audio&TajweedRules=Off&Zoom=5.2%27%20target=%27_blank%27%3EQuran%20Explorer%20-%20[Sura%20:%204,%20Verse%20:%20137%20-%20137 - discriminerende niet-moslim belasting in een kalifaat (Jizya) Tegenover de verplichte jizya belasting van de niet-moslim, stond de zakat belasting en dienstplicht van de moslim. Eerlijkheid gebiedt te melden dat de jizya meestal 2 keer of soms wel 3 keer zo hoog was als de zakat. In een tijd waarin de rijkdommen niet eerlijk verspreid waren was deze jizya belasting soms ondraaglijk hoog. Geen wonder dat zovelen zich tot de islam bekeerden. Voor de plattelands Armenen in het oosten was de jizya verschrikkelijk hoog terwijl het voor de Joodse, Griekse en Armeense handelaren en ambachtslieden in het Westen heel goed te betalen was in ruil voor de privileges die ze van de Sultan genoten. Gelukkig was de jizya belasting eind 19e eeuw overal in de islamitische wereld afgeschaft. Ongeveer in dezelfde tijd dat de slavernij werd afgeschaft in het westen.

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

---Ik heb in vele discussies met moslims gevraagd: joh, spreek je nou eens keihard en ondubbelzinnig uit tegen--- Waarom??Een persoon is verantwoordelijk voor zijn/haar daden.. En niet die van zijn/haar geloof-genoten. Net zoals Europa..want niemand veroordeeld heel europa voor de racistisch uitlatingen van bepaalde europese regeringen over moslims..

Ineses
Ineses19 jul. 2011 - 9:51

Steniging van overspelige vrouwen en doodstraf voor afvallige moslims komt maar in een paar extreme landen voor. Met die belasting zit het anders dan je denkt. Moslims zijn verplicht een bepaald percentage van hun bezittingen af te staan als zakaat, een soort belasting die ten goede moet komen aan minderbedeelde. Niet moslims waren dat niet verplicht en daarvoor in de plaats is voor hen een andere belasting ingevoerd, zodat iedereen een bijdrage levert.

Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

Erg apart dat sommigen hier de Islam/moslims niets positiefs gunnen.. Sterker nog alles wat slecht is of mis gaat op deze aarde wordt volgens sommige door de moslims gecreëerd..of de Islam is de oorzaak. Hoe kortzichtig kan iemand toch zijn om zoiets te geloven.?? Vraag me af vanwaar al die haat???

1 Reactie
Ineses
Ineses19 jul. 2011 - 9:51

Misschien angst voor het onbekende. En alleen het negatieve komt in het nieuws.

Bagus
Bagus19 jul. 2011 - 9:51

Het grote "probleem" in het seculiere Westen is de veranderde houding tov godsdiensten iha. Daar staat "men" iha zeer kritisch tot vijandig tegenover. Ik stel dit vast als een gegeven feit, dat het denken en doen van individuen en groepen in de samenleving beinvloedt en niet als een persoonlijk positief of negatief waardeoordeel. Het specifieke probleem mbt de godsdienst Islam -binnen dat algemene secularisatiekader- is het "spook van de islamisering" dat her en der in het Westen uit de fles is gelaten, louter en alleen om politiek gewin (lees politieke macht) te behalen. Een spook dat heel moeilijk weer te verdrijven zal zijn. Wie dieper in wil gaan op de wezenlijke verschillen en overeenkomsten -zoals gegroeid in de historie- tussen Judaisme, Christendom en Islam en hun raakvlakken met andere religies/levensbeschouwingen, w.o. Hindoeisme en Boeddhisme raad ik het boek van Karen Armstrong "A history of God" van harte aan. Voor mij althans was het een eyeopener. In zo'n dik en goed gedocumenteerd boek (waarvan de kritische lezer natuurlijk niet zonder meer de voorzichtige conclusies van KA hoeft te onderschrijven) kan je natuurlijk veel dieper ingaan op historische processen dan in het colun van Blok. En om onderbouwde argumenten moet het in een zinnig debat natuurlijk allereerst gaan. Een te oppervlakkige analyse roept alleen maar een welles-nietes discussie op en daar is m.i. niemand bij gebaat. Tot slot: uit het boek van Armstrong (en mijn eigen zoekproces) heb ik juist de vaststelling gehaald dat niet per se een godsdienst of levensbeschouwing "fout" zit (want het gaat daarbij altijd om een universeel menselijk "trial and error" zoekproces dat heden ten dage zelfs nog door atheisten als Dawkins wordt ondernomen, zie zijn boek "The delusion Gd"), maar om de vraag hoe mensen in alle tijden en overal ter wereld -om hun moverende "wereldlijke" redenen- ermee aan de haal zijn gegaan. Elke grotere godsdienst/religie/wereldbeschouwing kent daarom zijn meerstromenland. In het verleden en nu ook nog. Daarom alleen al is de Islam geen monolitisch blok (zelfs tussen buurlanden als Maleisie en Indonesie bestaan verschillen in de interpretatie van de "leer"). Eigenlijk precies een relatie de andere kant uit dan bijv. Wilders benadrukt. GW stelt immers botweg: "Niks mis met "moslims" maar wel alles met de Islam." Dat laatste lijkt mij een ernstige "denkfout", ook al begrijp ik zeer goed waarom GW deze koers volgt. Zo blijft hij immers binnen de bestaande wet en dat heeft de uitspraak in zijn proces dan ook "bewezen". Bedenk wel: ook onder de "atheisten" Stalin, Mao Tse Dong en Pol Pot zijn de vreselijkste misdaden tegen de mensheid begaan. In naam van de "dictatuur van het proletariaat" ("het volk" zo gezegd). Nog niet eens zo lang geleden. En zo kunnen moderne "secularisten" onder het mom van extreem nationalisme en daarmee gepaard gaande dictatoriale neiginen ("mijn vrijheid gaat boven de jouwe") -vooral in tijden van sociale en economische crises- weer tot "kwade daden" vervallen. Wie de kans daarop verontachtzaamd is m.i. te optinistisch over EN "homo sapiens" EN over de "instrumenten" grondwet en de democratie als "noodrem". Ik althans deel dat optimisme -vrucht van het humanisme- niet meer. En daar hoef ik zelfs niet eens mijn favoriete postmoderne verhalenverteller Peter Sloterdijk voor aan te halen. Ik hoef slechts te kijken naar "L'histoire de GW et son PVV", dat zich onder mijn "digitale ogen" ontvouwt. Met Blok ben ik er persoonlijk wel van overtuigd geraakt dat de waarden "gelijkwaardigheid (egalitarian")" en "(sociale) rechtvaardigheid" binnen het islamitische denken veel (positieve) maatschappelijke potenties heeft en als zodanig meer spoort met "links-economisch" dan met "rechts-kaptalisisch denken. Maar leer en praktijk lopen nogal uiteen zoals de "kaptalistische" koers die m.i. mijn woonland Indonesie nu in grote lijnen volgt. Als er hier oit een sociale revolutie zal komen, komt die uit de islamhoek. En dat is een ander oort "oproer" dan e culturele variant die de stedelijke elite (en grote groepen studenten) beogen. Die revolte lijkt meer op de huidige populistische bewegingen in het Westen.

1 Reactie
Christina7
Christina719 jul. 2011 - 9:51

Goed idee . Kan het helemaal eens zijn met jouw commentaar !!!

abusheetan
abusheetan19 jul. 2011 - 9:51

ach mensen mogen wat ze willen maar 1 ding is zeker in islam iedereen broer en zuster,de islam was niet verantwoordelijk voor slavenrij,leegplunderen van suriname,india,indunaisie, afrika nederland kent pas 55 jaar democraite in jaren 60 hadden vrouwen geen rechten konden niet scheiden. RK kerk duizenden misschien miljoenen kinderen misbruikt niemand die wat aandoet maar owee als een moslim wat doet dan is het einde wereled. zo opgefokt zijn jullie, mijn oom zegt altijd de reden waarom ze zo zijn is, ze werken alleen maar ze hebben geen voor familie meeste gaan niet eens op bezoek bij familie iedereen leeft gescheiden van elkaar. iedereen zit met een probleem of stress de makkelijkste manier om dat te uiten is op buitenlanders. vroeger waren surinamers, antillianen, surinamers, turken en nou marokkanen. ik hoefde geen zorgen te maken hij zei vanaf volgende jaar zijn chinezen aan de buurt

1 Reactie
Jim85
Jim8519 jul. 2011 - 9:51

ahum..de islamtische wereld is de enige waar nog slavernij bestaat Pakistaanse "arbeiders" in Dubai, Indonische "dienstmeisjes" in Saoedi Arabie.

marielleschaepman
marielleschaepman19 jul. 2011 - 9:51

Ik moest eerst hartelijk lachen om dit verhaal omdat ik dacht dat het satire was: moslimlanden voorbeelden van raciale tolerantie en vredelievendheid, geen pedofilie, geen criminaliteit onder gelovigen, verbroedering onder volkeren (!) en ga zo maar door. Om je te bescheuren... Heel langzaam drong het besef door dat meneer Blok het misschien serieus bedoeld heeft. Dat zal toch niet? Hoe is het mogelijk deze drogredenen met droge ogen op te schrijven?

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil19 jul. 2011 - 9:51

Ik heb het stuk ook gelezen maar waar leest u iets positiefs over moslim-landen. Ik kan dat maar niet vinden in dit artikel.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

[moslimlanden voorbeelden van raciale tolerantie en vredelievendheid] Het stuk gaat niet over door de VS en Europa in het zadel geholpen en gehouden dictators. Het stuk gaat over Moslims. Nog maar een keertje lezen dus.

Gelijkhebber
Gelijkhebber19 jul. 2011 - 9:51

Niet de Islam hield zich bezig met wetenschap maar wetenschappers in het Nabije Oosten die tevens moslims waren. Wetenschappelijke ontwikkeling koppelen aan een religie slaat nergens op. Wie zegt dat de christenen de mens op de maan hebben gezet, de computer hebben uitgevonden en de eerste harttransplantatie hebben uitgevoerd, kraamt onzin uit. Wel staat vast dat extreme religies de wetenschappelijke ontwikkeling remt. Wie zich maar een weekje met wetenschap bezig houdt komt tot de conclusie dat religie poppenkast is. Blok schrijft: ' terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid'. Een bewering die niet gebaseerd kan zijn op feiten. Of ik heb iets gemist? Namen en rugnummers graag.

1 Reactie
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" Wetenschappelijke ontwikkeling koppelen aan een religie slaat nergens op. Wie zegt dat de christenen de mens op de maan hebben gezet, de computer hebben uitgevonden en de eerste harttransplantatie hebben uitgevoerd, kraamt onzin uit. " Ik ben dit helemaal met je eens. De oude Egyptenaren en Babyloniers waren heel knap, mogelijk hebben de Grieken veel van hun geleerd, en zonder de Griek Pythagoras was goniometrie misschien pas veel later mogelijk geweest, en was de Notre Dame in Parijs een hutje op de hei geweest. Maar had Pythagoras het zelf verzonnen? Dat weten wij niet. Dus waar het vandaan komt, niemand die het exact weet. Wat wij kunnen waarderen in een cultuur is het vermogen om te leren, om kennis te koesteren. Om kennis op te nemen en door te geven. Sommige culturen in het verleden hebben mensen verbrand die vertelden dat de wereld rond was, want dat was tegen de gangbare heilig boek-interpretatie. Dat is kwalijk. Nu hebben veel culturen, ook de Islam, ook het Christendom ook het Judaïsme perioden van repressie en perioden van verlichting gekend. De Islam had zo'n periode rond het begin van de Kruistochten. Slimme paters gingen praten met Arabieren, in plaats van ze te vermoorden. Kennis uitwisselen. Er is veel geleerd, ook erg basale zaken, zoals de meest fundamentele, het tientallig stelsel wat complexe berekeningen mogelijk maakte. Wij noemen dit getalstel het Arabisch-Indische talstelsel. http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Indische_cijfers De Arabieren waren zo slim om dit waardevol te achten en te leren en te gebruiken. Lees hier over het talstelsel dat in Europa tot 1400 in gebruik was, en wat geen complexe berekeningen mogelijk maakte: Het romeinse talstelsel http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_cijfers De Christelijke periode van verlichting was later, die begon zo rond 1400 en kwam in 1600 tot bloei. Zo vanaf 1400 begonnen Christenen hun eigen dogma's te wantrouwen en gingen ze op zoek naar wat anderen wisten te vertellen. Die anderen waren Chinezen, Arabieren en Indiërs. Het gevolg was een periode van bloei die honderden jaren duurde. Er zijn mensen die noemen het "jatwerk" om kennis over te nemen. Ik vind dat onjuist, ik noem het "leren". Jatten is diefstal en mag niet. Als je kennis overnemen jatten noemt dan veroordeel je jezelf om het wiel opnieuw uit te vinden, en dat vind ik nogal dom.

gerardm2
gerardm219 jul. 2011 - 9:51

Na alle misvattingen uit het artikel die al zijn genoemd, is het vasten overdag medisch gezien juist zéér ongezond. Verder leidt het inpakken van vrouwen tot tekort aan zonlicht (vitamine D). Onze steden kunnen niet meer islam gebruiken. Islam betekent letterlijk onderwerping. De islam verbied moslims van geloof te veranderen, tolereert alleen nog onderworpen christenen en joden en voor bijv. atheisten of hindoes is het einde oefening. Dit staat allemaal in de koran en hadith en is de praktijk in veel islamitische landen. Hoe meer islam, hoe minder vrijheid. In een land dat regeert met islamitische wetten, zou Joop.nl onmiddelijk worden opgedoekt.

3 Reacties
kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" De islam verbied moslims van geloof te veranderen, tolereert alleen nog onderworpen christenen en joden en voor bijv. atheisten of hindoes is het einde oefening. " Dat geldt voor alle religies. Ze beschouwen zichzelf als de enig goede religie. Van geloof veranderen leidt in Nederland in gereformeerde kringen tot sociale uitsluiting. De bijbel zegt dat je zo iemand moet doden, dat doet men dan figuurlijk door hem uit te sluiten. Er zijn talloze boeken over dit onderwerp geschreven. Zelf heb ik het niet gelezen, maar anderen vinden het een goed boek van Jan Siebelink: Knielen op een bed violen Het gaat over een vrouw en kinderen die hun vader/echtgenoot niet volgen in zijn calvinisme, en die zelfs niet wordt toegestaan om afscheid te nemen aan zijn sterfbed.

kraai21
kraai2119 jul. 2011 - 9:51

" Hoe meer islam, hoe minder vrijheid. In een land dat regeert met islamitische wetten, zou Joop.nl onmiddelijk worden opgedoekt. " Klopt, ook dat geldt voor iedere godsdienst. Gelukkig wordt in het westen niet met godsdienstige wetten geregeerd.

sharazad
sharazad19 jul. 2011 - 9:51

Onze steden kunnen niet meer islam gebruiken. Islam betekent letterlijk onderwerping. De islam verbied moslims van geloof te veranderen. ========================================== Waar is die Islam waar je het over hebt? Klinkt alsof er ergens een godzilla-achtig figuur (met tulband op natuurlijk) rondloopt die mensen bevelt, dwingt en onderwerpt. Ik ben "geboren als moslim" (volgens mij kun je alleen maar geboren worden als mens, maar goed) en inmiddels geloof ik in van alles behalve in een specifieke religie. Niemand verbied mij dat...... Waar is het islam-monster die me bestraft?

abusheetan
abusheetan19 jul. 2011 - 9:51

mensen wat zuren jullie nou islam dit islam dat maar kijk eens naar je eigen geloof. diegene die thora gelezen heeft dat weet hij wat ik bedoel, er zat letterlijk iedereen die geen joods is dood als een varken. kinderen mogen vanaf 12 gehuwd worden, vrouwen die vreemd gaan ophangen maar ik hoor geertje hier niet over spreken. kijk naar christendom honderden jaren landen leegplunderen en moesten kiezen zich bekeren tot christen of dood gaan aan honger. islam heeft al meer dan 650 jaar geen geloof aangevallen, maar jullie vallen zowat elke islamitische land aan. jullie zeggen dat iran geen democratische land is hh maar kijk naar nederland kijk naar jullie zelf. jullie willen dat wij jullie normen en waarden respecteren hoe kan ik dat doen als jullie mij niet respecteren omdat buitenlander of moslim ben.

1 Reactie
gerardm2
gerardm219 jul. 2011 - 9:51

@ Abu: je mag hier je geloof behouden en zelfs verkondigen. Je mag stemmen. Je mag klagen over de regering. Je mag demonstreren. Je mag spotprenten maken van Wilders of Jezus. Wat wil je nog meer? Als je iets weet van de islam, weet je dat Mohammed (het voorbeeld voor moslims) zelf al begon met het veroveren van gebieden, en zijn opvolgers zijn ermee doorgegaan (jihad). Mohammed hield slaven, liet een dichter en een Joodse stam vermoorden en trouwde met zijn 11e vrouw toen ze 6 was (dit all metemaal volgens de hadith). Volgens de koran mag je geen vriendschap sluiten met andersgelovigen, moeten niet-moslims extra belasting betalen en is strijd tegen ongelovigen een gebod. Je mag erin geloven. Ik respecteer jou dan nog steeds als mens en als medelander, maar deze normen en waarden respecteer ik niet.

Newbombturk
Newbombturk19 jul. 2011 - 9:51

U shreef : "Maar als redelijke mensen het er over eens zijn dat moslims in Europa zullen blijven als gelijkwaardige burgers, lijkt het verstandiger om te proberen een positief beeld van ze te hebben." Vraag : Is dat positieve beeld wederzijds of moet het alleen van onze kant komen? Wie moet zich aan wie aanpassen, want kijk aub in de landen om u heen, het is enkel en alleen problemen met Islamitische volkeren. U shreef : "En een keer in hun leven moeten moslims een pelgrimstocht naar Mekka maken; dat is misschien slecht voor het milieu maar goed voor de verhoudingen tussen volkeren. " Vraag : Welke volkeren, alleen Islamitische volkeren?? Allah, god of hoe ze ook mogen heten, die zogenaamde heiligerds hebben de wereld niks anders dan ellende gebracht. Gelovigen hebben nu eenmaal de neiging om hun geloof aan andere mensen op te dringen. Ik zeg ik pas en rot op met je geloof.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

[want kijk aub in de landen om u heen, het is enkel en alleen problemen met Islamitische volkeren.] Och ja, er zijn in Ierland nooit problemen geweest tussen protestanten en katholieken. Er bestaat geen Baskische ellende. Mensen hebben het nooit gehad over het "probleem van de Joden". Roma zijn overal altijd met open armen ontvangen. Nergens wordt homoseksualiteit als een probleem gezien. De wereld is één paradijs, maar die verdomde Moslims, die zijn een probleem, nietwaar? Intolerantie, *dat* is het probleem...

Stribog
Stribog19 jul. 2011 - 9:51

Dit artikel was zo werkelijkheids-verdraaiend dat ik het in zijn geheel moest analyseren en van wederwoord moest voorzien. "Moslims en de islam worden in Nederland dagelijks in verband gebracht met een lange lijst problemen". Niet alleen in NL. En er is een reden voor. "Maar als redelijke mensen het er over eens zijn dat moslims in Europa zullen blijven als gelijkwaardige burgers, lijkt het verstandiger om te proberen een positief beeld van ze te hebben" Dan mogen zij ook wel eens een positiever beeld van ons ontwikkelen. Wij waren hier al, zij zijn hier uit eigen keuze naar toe gekomen. "Een beeld dat in de Nederlandse media en politiek eigenlijk niet meer geschetst wordt". O nee? Al die Halsema's, Pechtolds, Cohens etc dan? "De geschiedenis heeft in ieder geval veel goeds te zeggen over moslims". Ook veel goeds over Europeanen. Noem dat er svp nu OOK eens bij!!! "Tijdens de middeleeuwen hebben islamitische geleerden de erfenis uit de Griekse oudheid bewaard en uitgebouwd. De moderne gezondheidszorg, wiskunde, astronomie, scheikunde en werktuigbouw zijn door moslims in gang gezet, ..." Onzin! Dat is het werk van Grieken, (pre-islamitische) Perzen, Indiers, (Christelijke) Syriers en Joden (zie "Jundishapur"). Deze rijke erfenis is de barbaarse Mohammed horden in de schoot gevallen. "...en veel wetenschappers vinden onze Renaissance ondenkbaar zonder alle islamitische innovaties". Wie? Bron vermelden svp. En kom niet aan met die overschatte knurft Edward Said. "Het mooiste gebouw ter wereld, de Taj Mahal, is een islamitisch monument voor de liefde voor een vrouw". Dat is subjectief. Ik vind de (orspronkelijk christlijke) Agia Sofia in Konstantinopel en de Vasily Catherdraal in Moskou veel mooier. "De bijdrage van moslims aan onze moderne wereld is dus enorm geweest". De bijdragen van Grieken, Romeinen, Europeanen, Joden, Amerikanen, Russen, Chinezen, Indiers, Japanners etc. ook. "Maar toch gaat het te ver om moderne moslims de te eren voor prestaties van 500 jaar geleden" Eindelijk een waar woord! , "net zoals het flauw is om vergeten geschiedenis te gebruiken om hedendaagse moslims te kritiseren". Niet als ze dezelfde misdaden nog steeds begaan of verdedigen "Relevanter is de vraag of de religieuze plichten van een moderne moslim goed of slecht voor de rest van ons zijn" Die vraag is al verkeerd gesteld, want die religieuze "plichten" mogen ueberhaupt geen invloed op ons bestaan hebben, als wij ze niet erkennen.. "Aan de 5 pilaren van de islam zal het niet liggen". Niet alleen, maar een kritischer analyse zou hier niet schaden. "Moslims moeten de enige God en zijn Koran erkennen"; Dit eisen ze OOK van ons anderen, en DAAR begint het probleem. "onderzoek laat zien dat geloof mensen gelukkiger maakt". Welk onderzoek? Bronvermelding svp! Ik betwijfel ten zeerste dat daarvoor een wrede dogmatische leer nodig is. Veelal is het zo, dat mensen die geloven in hechte dorps- en familiegemeenschappen leven, en het is DAT waar mensen gelukkig vamn worden, NIETR het geloof (dat eerder psycho-terruer veroorzaakt). Ik, en met mij velen, zijn in ieder geval gelukkiger ZONDER zo iets achterlijks als een "geloof" ! "Moslims moeten geld geven aan armen en zieken; daar kan niemand tegen zijn". Dat moeten ze allen aan andere moslims. Niet-moslims mogen barsten van hun. "Ze moeten 5 keer per dag bidden in een ritueel dat sterk op yoga lijkt"; Met die vergelijking heeft U niets van yoga begrepen. Yoga is vrijwillig, dit gebid is dwang. "dat is gezond en dus goedkoper voor de gezondheidszorg". Zucht... "Eens in het jaar moet de moslims een maand overdag vasten; wetenschap laat zien dat ook dat heel gezond is". iets MOETEN is NOOIT gezond!!!!! "En een keer in hun leven moeten moslims een pelgrimstocht naar Mekka maken; dat is misschien slecht voor het milieu maar goed voor de verhoudingen tussen volkeren". Welke volkeren? Alleen der islamitische. En het probleem ligt nu juist tussen moslims en niet-moslims, vanwege dat achterlijke geloof. "Al met al een positieve balans van kleine voordelen" Voordelen...Welke kruideniers-rekenarij, zeg... " Maar moslims kunnen ons ook helpen met de echt grote problemen van de wereld" Jazeker! Door massaal hun achterlijkke gelof af te zweren!. "De economische crisis werd veroorzaakt door ingewikkelde financiële instrumenten die in strijd zijn met de regels voor islamitische financiële dienstverlening, en was gewoon aan ons voorbijgegaan als moslims daar meer invloed hadden" Dan hadden we nog in de Middeleeuwen geleefd. Als U dat beter vindt? (heksenverbranding, godsdienstoorlogen etc.). "Er is een enorm tekort aan grondstoffen, terwijl moslims die minder dan gemiddeld gebruiken..." Alleen omdat de meesten dat nog niet KUNNEN! Onderzoek in Duitsland heft aangetoond dat de Turkse Duitsers per hofd van de bevolking beduidend MEER water, electrictiet, benzine, gas etc verbruiken dan "echte" Duitsers uit dezelfde inkomensklasse. "en meer dan gemiddeld leveren" Alleen omdat ze toevallig het geuk hebben dat er olie onder hun grind ligt, en ze donders goed weten dat ze daar RIJK mee kunnen worden. ."De spoken van racisme en oorlogszucht blijven overal de kop op steken, terwijl moslimlanden relatief vaak voorbeelden zijn van raciale tolerantie en vredelievendheid" Dit geldt alleen voor moslims. Tegenover niet-moslims zijn ze allesbehalve tolerant. "En seksueel misbruik van minderjarigen komt niet vaak voor als er geen kerkelijke hiërarchie of koorknapen zijn". Wie weet wat er nioet allemaal in die Koran-scholen plaatsvuindt. Aleen komt dat niet zo gemakkelijk naar buiten en wordt het verzwegen uit PC-dwang en/of angst voor wraak. "De problemen die in onze Nederlandse steden heersen kunnen ook wel wat meer islam gebruiken". Ja, en alcoholisten kunnen zick ook beter meteen helemaal doodzuipen! "Stelen is streng verboden voor gelovige moslims", Dit geldt alleen voor stelen van andere moslims. Stelen van niet-moslims mag nl wel. "en onderzoek laat dan ook zien dat vrome moslims zelden in beeld komen bij de politie" . Welk onderzoek? Bronvermeldingsvp! "Ze drinken ook geen alcohol" Ze roken wel meer hash, en hebben hun nog veel ergere opium in de vorm van hun godsdienst. Hier is geen alcohol nodig, dus. "Als we dat allemaal zouden doen vallen er honderden minder verkeersdoden, is er veel minder overgewicht, en drinkt puber noch volwassene zich dood" En als moslims hun geloof afzweren, worden er minder autochtone meisjes op straat verkracht, en minder allochtone meisjes vermoord uit eerwraak, . "Geheelonthouding is er misschien ook de oorzaak van dat meldingen van huiselijk geweld minder vaak voorkomen bij migranten dan in inheemse kring" De oorzaak is juist minder MELDINGEN, omdat moslim vrouwen (i.t.t. autochtone vrouwen) niet tegen hun mishandelende man durven op te staan. "Het is al met al niet verwonderlijk dat de problemen die worden toegeschreven aan jonge moslims vooral plaatsvinden bij de generatie die de oude religieuze tradities laat varen". Die de oude landgebonden traditie laat varen, omdat die buiten de oorsprongsomgeving niet aan te houden is. Wat over blijft is de religie, ZONDER ingebonden te zijn in een traditie, en juist DIE is levensgevaarlijk. "Moslims zijn mensen, en hun gedrag wordt meer beïnvloed door de situatie waarin ze zich bevinden dan door een oud boek". Dat geldt voor iedereen. Geen nieuws dus. Toch heeft juist bij moslims een bepaald boek meer invloed dan bij anderen. "Het is dus te makkelijk al dit goede nieuws zomaar aan de islam toe te schrijven". Ook te gemakkelijk om er helemal an voorbij te gaan. " En er zijn ook moslims die zich door hun geloofsinterpretatie en hun omstandigheden laten leiden naar slecht gedrag" Juist. En opvallend meer dan bij andere religies of levensbeschouwingen. "Maar het is dus niet alleen zo dat de meeste aanklachten tegen “de islam” onterecht of overtrokken zijn; het blijkt zelfs makkelijk om moslims juist ook in verband te brengen met positief gedrag". Alles is mogelijk. Zelfs de nazis waren erg gesteld op orde, netheid, (onderlinge) beleefdheid, puenktlichkeit, arbeidzaamheid en plichtsvervulling. Alles positieve zaken toch, maar verontschuldigt dat hun misdaden of perverse ideologie? "Dat is iets om in gedachten te houden als we de volgende keer de krant open slaan of de TV aanzetten". Dan mag er ook wel eens aan het positieve gedacht worden, dat autochtone Europeanen gepresteerd hebben, om een rechtvaardiger en gebalanseerder beeld te verkrijgen.

2 Reacties
Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 9:51

Je koestert wel heel wat wrok jegens Moslim mensen..

JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 9:51

Het gaat over mensen. Zoals jij en ik.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2011 - 9:51

Maak van burgers geen rechters en maak van Nederland geen roddel- boerderij van het moderne Westen. Eerst wat Nederland moet met spoed doen is het maken van alle burgers met de Nederlandse paspoort Nederlanders! niets allochtoon meer en niets autochtoon, allemaal dezelfde rechten en plichten. Na 11-09 zijn de ''Marokkanen'' de pineut omdat zijn moslims zijn ? Omdat een groep gelovige terroristen hebben 4000 Amerikanen( ook moslim s waren in dat gebouwen) vermoordt? De Marokkanen hier hebben niets mee te maken, dat geloof kennen ze niet, net zoals de christen hier of in de hele wereld die niets willen te maken met de Genocide in Srebinica waar 8000 molims werden gedoodt door een groep gelovige terroristen, in 1995. Ik hou van Nederland zeker en heel veel, ik ka ook niets aan doen en dat is mij eigen probleem.Maar ik maak erg zoregen dat ik en mijn Hollandse kinderen geen toekomst hier hebben. Ik dacht nooit dat sommige Hollanders zulke gedachtegoed kunnen hebben, maar ik ben nu voorzichter geworden met sommige kortbroek en rugtassen dragers.

2 Reacties
bacher
bacher19 jul. 2011 - 9:51

Beste Mostafa, Ik begrijp wat je aangeeft. Bedenk ook dat hier er een soort cencentrerende aanwezigheid is van meningen. Ik bedoel, in het dagelijkse leven, wanneer je media zou negeren zie je dat in NL tolerantie nog immer hoog in het vaandel staat. Ja er is verruwing, maar niet zo extreem als media soms doet vermoeden. Maar ook, hier op Joop, besef dat er veelinternet trolls aanwezig zijn. Hiermee doel ik de moderne vorm van belletje trekken. Onder veel jongeren tussen 12 en 17 jaar is het al enige tijd een sport om met ~" one-liners zoveelm9gelijk tranen te trekken of bloed onder de nagels vandaan te halen. Op het schoolplein laten zij elkaar vol trots en met veel gelach aan elkaar zien wie men nu weer over de zeik hebben gekregen en op welk forum. Het is niet meer als het vroegere belletje lellen of taxi bestellen voor willekeurige mensen en dan gaan kijken. Je herkent internet trolls aan de eeuwige oneliners waarin geen enkele uitspraak van argumenten word voorzien, soms zichzelf tegen spreken en/of nooit meer in gaan op jouw wederwoord. Een goede troll, kan met 1 a 2 zinnen hele lappen tekst uit anderen halen door te prikken in emoties. Een goede troll is iemand die letterlijk in enkele seconden iets neerkalken (niet perse een gemeende mening) en daarmee emoties weten te onttrekken aan de andere forum bezoekers. Enkele voorbeelden op Joop: Gewoon rechts Grolshe Etc. Je herkent ze nu wel. Hoe dan ook, ik hou van jou als medens en ben blij dat ik je cultuur van zo dichtbij mag meemaken. En vele met mij. Groetjes, een blonde blauw oog.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 9:51

Hoi Mopstafa, Fruitvlieg Mandarijn heeft heel erg gelijk als hij zegt dat wat je hier op Joop ziet, iets anders is als hoe mensen "buiten" denken en praten. Maar toch maak ik me net als jij zorgen. Ik wil dat er een einde komt aan al die registraties. Dat iedereen Nederlander is, en dat de staat er is voor *iedereen*. Want de staat, dat zijn wij met z'n allen. Dat zijn *niet* alleen de witte mannen, bijvoorbeeld.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 9:51

Over Vrijheid en tolerantie van de islam De Turkse schrijver en politiek commentator Mustafa Akyol hoopt dat de Arabische opstand een andere kant van de islam laat zien, waar geen conflict bestaat tussen religie en politieke vrijheid. In zijn boek 'Islam zonder extremen: een moslimzaak voor vrijheid', dat deze week in de Verenigde Staten is uitgekomen, schrijft Akyol dat de islam een rijke geschiedenis kent op het gebied van vrijheid en tolerantie. Dit staat haaks op de manier waarop de islam vandaag de dag wordt ervaren, zowel in islamitische landen als in het westen. Akyol vreest dat het nieuws uit het Midden-Oosten, dat wordt gedomineerd door zelfmoordterroristen, geweld en tirannieke leiders een verkeerd beeld schetst van de islam. "Het feit dat zoveel Arabische landen door dictators worden bestuurd, voedt de mythe dat deze landen alleen geregeerd kunnen worden door een vorm van onderdrukking. De huidige protesten bewijzen dat dit niet klopt." Voorbeelden voor religieuze tolerantie tijdens de vroegere moslimheerschappij gaan terug naar de tijd van de profeet Mohammed. Hij haalt de joden aan die in de 7e eeuw in Medina leefden en die het vrij stond om openlijk hun geloof te belijden, terwijl ze bescherming kregen van de moslimleiders. Volgens Akyol kunnen betogers die vandaag de dag in Syrië, Jemen en andere landen strijden voor democratie inspiratie opdoen als ze naar de geschiedenis van de islam kijken. Zo zijn de ideeën van de islamitische filosoof Aboe Nasr Al-Farabi, die in de tiende eeuw na Christus leefde, volgens Akyol bijna identiek aan moderne democratie. Democratie en islam De Turkse journalist draagt zijn vaderland aan als bewijs dat democratie bestaat in de moslimwereld. Turkije ging in de jaren vijftig van de vorige eeuw probleemloos over op een democratie met een meerpartijenstelsel. Het land zou volgens Akyol moslims over de hele wereld kunnen inspireren. Akyol hoopt dat oude vastgeroeste gedachten over de islam niet in de weg staan van de democratische ontwikkelingen die zich in volle snelheid door het gebied bewegen. "Een lange tijd werd democratie afgewezen door menig moslimgeleerde, maar dat is aan het veranderen. Tegenwoordig is er steeds meer begrip voor het feit dat democratie naast islamitische waarden kan bestaan." : ) Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2810502/2011/07/20/Arabische-lente-vindt-oorsprong-in-vredelievende-historie-van-de-islam.dhtml

1 Reactie
bacher
bacher19 jul. 2011 - 9:51

Dankjewel voor het delen, wijzen op het artikel.

Scepticus2
Scepticus219 jul. 2011 - 9:51

heb je net het christendom eruit moet de islam de stad in? wat een bullshit

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT219 jul. 2011 - 9:51

Lees nou eerst eens wat hij schrijft, dan begrijp je wat hij bedoelde, wat jij bij Islam denkt heeft niets met Ummah te maken, maar is feitelijk gewoon de koppensnellerij uit Richteren, en dat is toch echt dat vermaledijde Joodse Boek, waar de Quran nu juist een reactie op was. Lees je eens in in de *werkelijke* Islam, inplaats van met die verdraaide joods/christelijke poppenkast van WIlders en Bolkensteyn te lopen leuren... http://unesdoc.unesco.org/images/0007/000704/070484eo.pdf

Patrick Faas
Patrick Faas19 jul. 2011 - 9:51

Alle begrip voor gedreven atheïsten op een socialistische site, maar atheïsme alleen brengt nog geen socialisme. Het motto van onze tijd is 'ieder voor zich en de markt voor ons allen' en begrippen als inzet voor de gemeenschap, sociaal gevoel en eerlijk delen zijn de MTV-Disney- en Nickelodeongeneratie inmiddels volkomen vreemd aan het worden. De meeste Amerikaanse raps die ik noodgedwongen te horen krijg, zou ik kunnen vertalen naar; 'ikke ikke ikke en de rest kan stikken.' In mijn buurt ben ik een voorstander van meer moskeeeën. Via via kreeg ik te horen dat enige lokale Turkse straatjongeren tegen de komst van een moskee waren. Waarom dan wel? "Omdat we dan op straat geen jonko's meer durven roken, geen tories meer durven doen en niet meer naar chickies durven roepen," kreeg ik ten antwoord. Tja jongens, voor de meeste mensen zijn dat redenen om wel een moskee op de hoek te willen. Daarnaast doet een aantal moskeeën veel gemeenschapswerk. Het kantoor van de imam op een Turkse moskee, waar ik een tijdje veel kwam, leek wel een sociaal loket van de gemeente. Mensen kwamen er vooral om in het Turks of Arabisch informatie te krijgen over praktische zaken in Nederland. Zelden werd er iets religieus besproken. Veel moskeeën hebben ook vrouwenorganisaties, die vrouwen uit haar islolement trekken en stimuleren cursussen te gaan doen, ook allemaal heel praktisch, kookles, bijvoorbeeld, of leren lezen en schrijven, niets godsdienstigs aan. Voor jongeren hebben de moskeeën sportclubs opgezet. Allemaal zonder subsidie. Ja, er worden ook Koranlessen gegeven en lessen Arabisch of Turks, maar dat is slechts een klein onderdeel van de activiteiten. Op vrijwel alle moskeeën waar ik geweest ben, blijkt de trouw aan de PvdA groot. Joop den Uyl blijft een heilige in onze moskeeën. Maar ondanks deze trouw, lopen de politieke denkbeelden vrij uiteen. Een interessante opmerking, die ze op de Turkse moskeeën niet zouden onderschrijven, hoorde ik op de Marokkaanse kraakmoskee: "Politiek is simpel tegenwoordig. De keus is kapitalisme of islam." Islam als tegenhanger van het kapitalisme was nieuw voor mij op dat moment, maar het paste wel bij de kruistochten van Bush en Wilders. De communistische vijand uit de Koude Oorlog is vervangen door de moslimvijand. Bovendien worden de kinderen van socialistische gastarbeiders in Europa 'moslims' genoemd. Zelf hadden ze om die naam niet om gevraagd, maar sommige kinderen van die gastarbeiders zijn zich dan ook in hun moslimwortels gaan verdiepen. De meesten daarvan niet erg diep, of de interesse is maar kortstondig. Veel meisjes die hoofddoekjes zijn gaan dragen hier, doen dat uit verzet tegen Wilders, niet omdat ze zo vroom zijn. Het is eerder een politieke keus. Nog niet de helft van de meisjes met hoofddoekjes hier zegt 5x daags te bidden en ik vermoed dat het werkelijke percentage nog lager ligt. Vandaag zag ik een vrouw in boerka trouwens. Ze spak met een Hollands accent tegen haar mobieltje, waardoor ik begon te vermoeden dat zij een Hollandse is, zonder enige boerkatraditie, die zich bekeerd heeft. Onderdrukking van een religie werkt vaak averechts. Wilders maakt islam populair. Rechtse politici vrezen enorm voor moslimextremisme. Tijdens een Koude Oorlog tegen islam kan men zich best voorstellen dat jongeren geneigd zijn om bij de verzet te gaan en te radicaliseren. Maar hoezeer islam ook gepresenteerd wordt als de tegenhanger van kapitalistisch egoïsme en van Amerikaans imperialisme, zelfs op de kraakmoskee legde men (hij is inmiddels gesloten) zich neer bij de wil van God en werd vrede en verdraagzaamheid gepredikt, naast die inzet voor de gemeenschap en het sociaal gevoel, waarvoor je vroeger bij de socialisten moest zijn. Hoe dichter je in de buurt van een imam komt, hoe braver de taal. Gevaarlijke jongeren vind je dan ook niet in de buurt van een moskee.

4 Reacties
bacher
bacher19 jul. 2011 - 9:51

Dankjewel voor het delen hiervan.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 9:51

'Hoe dichter je in de buurt van een imam komt, hoe braver de taal. Gevaarlijke jongeren vind je dan ook niet in de buurt van een moskee.' 'Boerka af' .... Buiging. Dank : ) Helder verhaal. Bedankt Patrick. En het leest lekker.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2011 - 9:51

Het verschil tussen sociaal en asociaal in de nieuwe Nederland is één zetel. Als de PVDA wist in de latste verkiezeingen een paar Marokkanse slagers en nog aan handje vol Turks-pizza's rollers bij te hebben, zijn wij nu sociaal. Eigenlijk Nederland wilde met de laatste verkiezingen PVDA-VVD. Er moest kunnen, klaar. Niet Rutte moest het bepalen, met één zetel verschil?? allemaal moesten mee bemoeien. Het gaat om één zetel verschil hoor, Rutte moest schamen! Hij gedroeg zich of de PVDA kilometers achter stond? Uiteindelijk koos Rutte voor amateurs politiek om over hen makkelijk de baas te kunnen spelen, want van oude ervaren en respectable politici met gezag is hij wel bang voor, daarom werden zij als öude'' politici door hen genoemd worden. Heel raar dat de scheiding hier tussen sociaal en asociaal 1 zetel is.

tm2000
tm200019 jul. 2011 - 9:51

Wat een flutstuk. Bij de moskee zie je geen gevaarlijke jongeren. Of bedoel je soms, je ziet er niet de "bondkraag jongeren", "scooter klootzakkies" of hoe ze tegenwoordig door de roze tegenhanger van deze site worden omschreven. De echte gevaarlijke jongeren, Samir A., Mohammed B., die rijden niet op scooters, fluiten niet naar meisjes en roken geen jointjes. Die maken bommen, gooien granaten naar agenten, schieten op columnisten en laten zich inspireren door een religie. Zij gingen veel naar een moskee en het centrum van hun groep was een Imam. Het atheisme en materialisme van het Westen was de oorzaak van hun woede en de Islam de vergoeilijking om er iets aan te doen. Gelukkig heeft 99.9% van de Moslims een iets andere kijk op het Westen dan de echt gevaarlijke jongeren. Laat ze dan maar liever een jointje roken.