Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dan wordt u zelf ook een Griekenlandje

  •  
03-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wie weet hebben we de hulp van andere EU-landen hard nodig. En eerder dan we denken
Deze maandag bleek dat Griekenland opnieuw niet kan voldoen aan de voorwaarden om verdere steun van de Europese Unie en het IMF te krijgen. Het tekort zal meer dan een procent hoger uitvallen dan was afgesproken. Althans dat is de officiële prognose. Het echte cijfer zal nog wel ongunstiger uitvallen.
Op de bijeenkomst van de Euro-ministers van financiën in Luxemburg staat dit feit op de agenda. Tot een beslissing zal het niet komen, want daarvoor moet gewacht worden op het advies van de zogenaamde trojka, een driekoppige commissie met een vertegenwoordiger van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank, die momenteel de Griekse situatie doorlicht. Dat geeft de ministers van financiën uitstel van executie. Zij zullen ongetwijfeld besluiten Griekenland verder te steunen, een keuze die slecht valt bij veel kiezers.
De trojka brengt woensdag rapport uit. Dan hebben de ministers van financiën nog twee dagen om streng te kijken en Griekenland de les te lezen om te laten zien dat zij voor geen kleintje vervaard zijn. Ook van Jan Kees de Jager valt in dezen het een en ander te verwachten. Nederland, immers, is klein maar dapper. Wij hebben onze spaarpot niet op de toonbank van de snoepwinkel geleegd. Wij zijn mieren en geen krekels. Wij zijn biggetje Knor in een stenen huisje en wij zijn tegen de aanblazingen van de crisiswolf bestand. Daarom moet Griekenland bedremmeld luisteren, als wij dat land een standje geven.
Is dat zo? Volgens het Jagerse en Ruttiaanse denken verdient ons land van Brussel nu al een fikse boete, want het tekort op de begroting komt ruim boven het voor eurolanden toegestane maximum van 3% uit. Ook als percentage van het nationaal inkomen is die schuld te hoog. En dat is nog maar het begin.
Op de site van RTLZ waarschuwt prof. dr. René Tissen voor een volledige ineenstorting van de huizenmarkt. Hij vreest dat de waarde van de woningen lager wordt dan de hypotheekschuld die erop rust. Dat proces is trouwens al begonnen. “Onder water zakken” heet dat. Wat wordt u in zo’n situatie?  Dan wordt U zelf ook een Griekenlandje want de bank zal dan vragen om het verschil in harde euro’s aan te zuiveren. Anders gaat Uw huis op de veiling. Laat de bank dit, bevangen door naastenliefde na, dan moet hij de hypotheekpositie afwaarderen wat tot een faillisement kan leiden.
Wat  gebeurt er met de economie van Nederland als van vinexwijk tot villawijk het ene Griekenlandje aan het andere grenst? Juist dan gaat Nederland de zo gesmade en gescholden mediterrane broeders en zusters achterna. En knalt ook de staatsschuld door het ene plafond na het andere. Professor Tissen doet overigens een oplossing voor deze crisis aan de hand, die ook een stevige stijging van het tekort met zich mee brengt.
Het werkt zo: De belastingdienst maakt een schatting van het totale bedrag aan aftrek over de hele looptijd van de hypotheek. Dit bedrag keert de overheid ineens uit maar U mag het alleen maar gebruiken voor aflossing van Uw hypotheekschuld, zodat U met een schone lei en lagere lasten verder kunt gaan.
Maar dat terzijde.
Misschien maken we ons zelf wijs dat we er zoveel beter aan toe zijn dan Griekenland. Het is in ieder geval niet verstandig om nu zo’n grote schreeuwbek op te zetten. Wie weet hebben we de hulp van andere EU-landen hard nodig. En eerder dan we denken.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.