Joop

Dalai Lama zet oplossing Tibet in de ijskast voor klimaat

  •  
17-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DalaiLama_300.jpg
Klimaat aanpakken kan volgens de Dalai Lama niet wachten, een oplossing voor de situatie in Tibet wel
Uit nieuw gelekte informatie van Wikileaks blijkt dat de Dalai Lama het aanpakken van klimaatproblemen belangrijker vindt dat een politieke oplossing voor Tibet. Dat meldt de Volkskrant.
In een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in India zei de Dalai Lama: “Smeltende gletsjers, ontbossing, en steeds vervuilder water uit mijnprojecten waren problemen ‘die niet konden wachten’, maar de Tibetanen zouden wel vijf tot tien jaar kunnen wachten op een politieke oplossing.
De Dalai Lama heeft bij Amerika er altijd op aangedrongen hulp nodig te hebben om van Tibet een vrij land te maken.
cc-foto: Ferne Millen

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

AlbertHofmann
AlbertHofmann17 dec. 2010 - 15:13

...ik mummel even iets over het monster delegatie bezoek China > India...verblijfplaats Dalai Lama...verder nog iets over politieke druk en zo...

Gompie2
Gompie217 dec. 2010 - 15:13

Het lijkt er op dat de dalai lama probeert de kwestie Tibet te reframen in een poging meer internationale aandacht en sympathie te krijgen voor de toestand in zijn land. Althans dat vermoedt de Amerikaanse rapporteur. De internationale geloofwaardigheid van China zal blijven dalen zolang de toestand in Tibet uitgebreid de aandacht krijgt in de media, voorspellen Amerikaanse diplomaten. Voor de dalai lama is dat het allerbelangrijkste zijn wat hem te doen staat: “Tibet is een stervende natie. We hebben de hulp van Amerika nodig” zou de dalai lama aan het eind van een dertig minuten durende bijeenkomst tegen hem hebben gezegd. Alles over deze cables op de Tibetaanse nieuwssite Phayul: http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=28765

Milieunet
Milieunet17 dec. 2010 - 15:13

Denk dat de Dalai Lama gelijk heeft. De klimaatproblemen zijn gigantisch en als die niet worden opgelost, ja dan valt er politiek in Tibet ook niet veel meer op te lossen.

doeidoei
doeidoei17 dec. 2010 - 15:13

Het lijkt alsof meneer Lama zichzelf een beetje tegenspreekt. De veranderen van het klimaat gaat jaren dus, veel langer dat de 5 to 10 jaar dat hij kan wachten op vrijheid in Tibet. Overigens, ik weet niet of die 5-10 jaar nou zo realistisch is.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha17 dec. 2010 - 15:13

De gevolgen van de verandering van het klimaat zijn nu al merkbaar; overstromingen, extreme hitte, smeltende gletsjers en poolkap, stijgende oceaanspiegel. Wanneer er NU niet rigoureuze maatregelen worden genomen om onze CO2 uitstoot drastisch te verminderen en onze handelingen (ontbossing) die het omzetten van CO2 in O2 op onze aarde verminderen, dat zullen de gevolgen ervan onomkeerbaar en van nog veel kwalijkere aard zijn. doei, doei

doeidoei
doeidoei17 dec. 2010 - 15:13

"De gevolgen van de verandering van het klimaat zijn nu al merkbaar; overstromingen, extreme hitte, smeltende gletsjers en poolkap, stijgende oceaanspiegel." Dat ontken ik ook niet. Ik zeg alleen dat het wel meer dan 5-10 jaar duurt voordat de maatregelen tegen klimaatsverandering merkbaar zijn. Of wil je suggereren dat de kou van Jan en Dec 2010 betekenen dat het tij gekeerd is?

1 Reactie
sam tosha
sam tosha17 dec. 2010 - 15:13

Nee ik zal de laatste zijn die op z'n de Mos's bij een koude periode gaat lopen blaten dat dat een bewijs zou zijn dat de aarde helemaal niet opwarmt. (Het moet de laatste weken van dit jaar echt, wereldwijd -40 worden, wil het afgelopen jaar niet wederom de warmste ooit zal zijn) Maar is het, omdat de reactie van het klimaat 5 tot 10 jaar op zich zal laten wachten, wanneer we nu drastische maatregelen nemen juist niet dé reden om absolute prioriteit aan deze maatregel te geven?

vanessa2
vanessa217 dec. 2010 - 15:13

De Dalai Lama is altijd de grapjas die precies het omgekeerde zegt van wat je verwacht. Als je echter goed luistert komt er geen zinnig woord uit: het is een woordspelletje. Ook hier is natuurlijk de grap zoveel mogelijk te laten zien hoe edel hij wel niet is. Nooit zou hij eigen belang boven dat van de wereld durven zetten. Nee, nee. Hij wordt een beetje de Johan Cruijff van de internationale politiek: het is allemaal onzin, er zit kop nog staart aan, niemand begrijpt het nog, maar niemand durft het te zeggen.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha17 dec. 2010 - 15:13

De zin in woorden van een Boeddhist, zit er altijd op zo'n danige wijze in, dat diegene die er wat mee kunnen ze verstaan. En diegene die er niet klaar voor zijn, niet. Misschien komt er voor u eens een dag dat u de ogen opent en uw achterdochtige perceptie weet te ontstijgen.