© GRONINGEN - Deelnemers aan de protestmars S.O.S.(Shelter Our Students) dringen het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen binnen. Het initiatief van verschillende studenten en acti
Het moet deze studenten vooral duidelijk worden gemaakt, dat rechtse politiek debet is aan bun misère! Wat ze met die kennis gaan doen, is aan hen.
Geen enkele van deze studenten is dakloos. Ze hebben geen kamer of woning in de stad waar ze studeren zoals zoveel burgers dat niet hebben in de stad waar ze werken. Buiten het algemene probleem van het woningtekort is dit vooral een luxeprobleem.
Als student kies je ervoor om in een stad te gaan studeren, die veel te bieden heeft op allerlei (culturee/sociale/uitgaans) gebied . Als je uiteindelijk voor Groningen hebt gekozen, dan ga je dus zeker niet in Leeuwarden op kamers! Duidelijk een reactie van iemand die niet gestudeerd heeft.
Deja vu Er zijn meer plaatsen dichter bij Groningen dan Leeuwarden. Waar ik woon ben je binnen 20 minuten in hartje stad met het OV. Woonde daar ook toen ik op de uni daar een studie deed. Dus das wel onzin wat je meldt. Ik snap dat het leuker is om daar direct te wonen zodat je makkelijk katjelam vanuit het dispuut naar je kamer kan zwalken, maar uiteindelijk draait een studie daar niet om.
Deja Vu Dus iedereen die gekozen heeft in willekeurig welke stad te gaan werken moet er ook een huis kunnen vinden? Waarom?
Laat al die buitenlandse studenten lekker gaan studeren in hun eigen land. Van de zotte dat we al die studenten naar Nederland halen. Wie wordt hier rijk van? Het draait ten slotte altijd om geld.
Kijk Wilma het leg zo: de rechtse rakkers in de politiek, denke dat de studente die hier studere ons rijk gaan make. Ze (denke dat ze hier) zulle blijve na hun studie. Dat is heel profijtelijk voor Nederland.
Echt van de zotte. Vind dat de overheid moet ingrijpen en deze universiteiten op de vingers moet tikken. We slaan een international flater hiermee en het is bijzonder triestig voor de inviduen die in dit soort situaties terecht komen. Mijn inziens hebben universiteiten een morele verantwoordelijk. Stel niet meer plekken beschikbaar dan de onderliggende (huisvestings) capaciteit.
De universiteiten hebben zelfs geen enkel idee over hoeveel "daklozen" het gaat. Maar uit verhalen weet ik dat ook in de jaren 60 Groningse studenten de eerste maanden nog wel eens op de camping verbleven. Vervolgens vonden ze via via wel een kamertje met stromend water in de particuliere sector.
De manier waarop op dit moment de financiering is geregeld maakt dat Universiteiten gaan concurreren op aantallen. Dat zou om te beginnen moeten veranderen.
Ik schrok behoorlijk van de volgende cijfers. In Nederland zijn ongeveer 900.000 studenten, waarvan 90.000 uit het buitenland. Dat is 1 op de 10 studenten. Als ik de redenen zie waarom ze hier studeren snap ik de buitenlandse tudenten wel. Maar moeten wij dit willen? Zoveel Nederlandse studenten die uitgeloot worden, die geen kamer kunnen vinden, prijzen van kamers die daardoor extreem hoog zijn? https://recruitastudent.nl/internationale-studenten-nederland/
volgens mij zijn er meer Nederlandse studenten in het buitenland dan buitenlandse studenten in Nederland. Gaan er heel veel naar België waar het goedkoper is en ook andere plekken.
RechtdoorZee, weinig studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding in het buitenland volgen. Van de lichting afgestudeerden in 2013-2014 deden bijna 13.700 studenten dit, oftewel twee procent van het totaal. Veel minder dus. Wel veel stages is het buitenland, vooral hotelschool.
Tegenwoordig heet alles student! Het komt hier nog eens zover, dat ze kinderen die de kleuterschool bezoeken , 'junior student' gaan heten. Anders geformuleerd: 900.000 WO/HBO studenten lijkt me rijkelijk veel. Heb tijdens het googelen niets hierover kunnen vinden. Misschien tijd om uw bronnen openbaar te maken?
Ongeveer 85.000/ 90.000 buitenlandse studenten doen hier volgens het Nuffic een volledige studie. Dat zijn er nog steeds veel.
In Groningen is er altijd wel ergens een leuke kroeg open 24/7. Door mijn Korsakoff heen kan ik mij herinneren dat ik praktisch in de Pintelier gewoond heb destijds..
Door de vemarkting van het onderwijs, staan studenten binnenkort weer overal in het land, op de Grote Markt(en) te demonstreren.
Ik vraag me al tijden af waarom die studenten uit het buitenland zo welkom zijn. Volle collegezalen, kamernood, lerarentekort, wat is het verdienmodel?
Men krijgt gewoon een hele bak met geld per afgestudeerde. Internationaal profileren staat goed op lijstjes. Internationale studenten zijn een melkkoe.
[Internationale studenten zijn een melkkoe. ] Eh nee, dat is te simplistisch. Van het onderwijsbudget van de overheid wordt een groot deel verdeeld op basis van het aantal studenten en het aantal uitgereikte diploma’s. Als één universiteit niet groeit en de rest wel, krijgt die ene een kleiner deel van het budget. De universiteietn moeten dus wel met elkaar in concurrentie door te groeien. Het aantal Nederlandse studenten gaat dalen puur op basis van demografie.
DD, "Eh nee, dat is te simplistisch." Was t maar waar. Je eigen woorden geven het zelf al aan, als je de vergoelijkingen weghaalt. Alleen wens je het niet zo te formuleren (wat je goed recht is). In de kern gaat het zeer zeker juist wel en vooral om geld waarbij de buitenlandse student als indirecte melkkoe wordt gebruikt. Zie bijv dit regio (plus) artikel:https://www.tubantia.nl/regio/waarom-wil-de-universiteit-twente-zo-graag-buitenlandse-studenten-vanwege-het-geld-natuurlijk~aea932c1/ Het huidige financieringssysteem is pervers en zou het beste zsm herzien moeten worden.
Het systeem heeft perverse elementen. Echter aan Europese buitenlandse studenten, veelal Duitse, wordt niet meer verdiend dan aan Nederlandse. Zonder voldoende studenten worden studierichtingen ook wegbezuinigd. De overheid is aan zet.
DD, "Echter aan Europese buitenlandse studenten, veelal Duitse, wordt niet meer verdiend dan aan Nederlandse. Zonder voldoende studenten worden studierichtingen ook wegbezuinigd." Dank voor de samenvatting van de link die ik meegeleverd heb. En daarom dient de buitenlandse student juist als indirecte melkkoe om zoveel mogelijk geld vanuit de overheid veilig te stellen. Overigens is het niet verkeerd als enkele studierichtingen worden wegbezuinigd en/of samengevoegd. Voor iets waar weinig vraag naar is, hoeven niet heel veel verschillende opleidingen aangeboden te worden. Bovendien is het ook een wisselwerking. Juist omdat de overheid niet discrimineert op paspoort (d.i. vergoeding per student is gelijk) is het voor buitenlandse studenten voordelig om in NL te studeren. Prima uiteraard, echter als de verhouding binnenlandse/buitenlandse studenten teveel verschuift (zoals nu), kan men ook nadenken of het budget voor onderwijs niet ten dele onder ontwikkelingssamenwerking/EU afdrachten zou moeten vallen.
Het gaat op en af in Groningen. Het ging een tijdje goed, mede omdat een deel van de studenten thuis bleef wonen. En Corona hielp daar een handje bij. In mijn Groninger tijd was het heel slecht gesteld met huisvesting. Ik verhuisde zo'n vijf tot zes keer in een jaar. Het kraken van het RKZ gaf een beetje lucht. De oude voormalige KPN panden naast het station ook. Maar zonder water en licht was het afzien. Je zat dan met dekens om je heen naar een Camping Gaz brandertje te kijken in afwachting van de cocktailworstjes die je avondmaal waren. Studeren deed je in de kroeg of bij een geluksvogel die wel een normale kamer had.
Internationale studenten bleven ook een tijdje thuis. Die zitten nu op de camping. Het oude RKZ is al decennia regulier bewoond.
Internationale studenten hebben ook nog met discriminatie te maken op de kamermarkt.
Altijd bij pappa en mamma onderdak gevonden en nu komt het crème de la crème van de jongeren die mogelijk de intellectuele capaciteiten hebben gekregen om te gaan studeren en een glorieuze rijke toekomst tegemoet kunnen zien tot de ontdekking dat er woningnood is in Nederland. Onder een steen gezeten de hele tijd? Het wordt serieus tijd dat universiteiten eens beter gaan selecteren aan de poort. Alles en iedereen maar toelaten uit binnen- en buitenland komt de kwaliteit van de studie vast niet ten goede. Alleen maar controleren of de minimaal geëiste vooropleiding is afgerond is duidelijk onvoldoende. Het resultaat is van ongebreidelde toeloop is dat de aantallen studenten elk jaar weer mega stijgen. Dat er onvoldoende huisvesting is lijkt nog het minste probleem. Het kan niet anders dan dat de kwaliteit van onderwijs onder druk komt met overvolle collegezalen. https://www.studiekeuze123.nl/steden/groningen#:~:text=In%20Groningen%20wonen%2040.505%20studeren,jij%20gaan%20studeren%20in%20Groningen%3F Nog een geluk dat de studenten die zich wel goed voorbereiden wel op de hoogte zijn van schaarste aan woningen. En ongetwijfeld onderdak zijn. Als de universiteiten zelf niet selecteren dan maar op deze manier. https://www.studiekeuze123.nl/steden/groningen Opvallend trouwens dat in Groningen van de 40.000 studenten die daar wonen 61% normaal gehuisvest is met eigen kamer, 19% luxe met eigen voorzieningen als sanitair en keuken, en maar liefst 20% super de luxe met eerdere kamers. Als de super de luxe gehuisveste studenten een beetje inschikken is het probleem opgelost. Niks te klagen zou je denken. Als je daarbij ook nog bedenkt dat de helft van de studenten de studielening tegen 0% rente op de bank kan zetten zet om te sparen voor de toekomstige villa met subsidie is het helemaal een paradijs. https://www.folia.nl/actueel/113878/helft-studenten-gebruikt-studielening-om-te-sparen
De ongebreidelde groei van aantallen studenten RUG. https://www.rug.nl/news/2020/10/flinke-groei-nederlandse-studenten-aan-de-rug
Het aantal buitenlandse studenten groeit overal, zeker niet alleen aan de RUG.
''Het aantal buitenlandse studenten groeit overal, zeker niet alleen aan de RUG.'' Prima hoor dat er buitenlandse studeren maar waarom die niet aflatende groei? Waar komt die groeineurose vandaan? Alles groeit naar de bliksem. Het milieu, het klimaat, huisvesting, de kwaliteit van het onderwijs etc. etc. Op sommige plaatsen loopt de groeineurose zo uit de hand dat er zelfs een overschot dreigt aan studentenwoningen. Terwijl woningzoekenden arbeiders (die geen dure studie hebben gevolgd) in de kou staan. https://www.pzc.nl/walcheren/woongoed-middelburg-minstens-250-extra-huurhuizen-nodig-maar-geen-ruimte-om-ze-te-bouwen~af19a427/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.pzc.nl/walcheren/na-twintig-jaar-eindelijk-gelukt-studentenhuisvesting-langs-het-kanaal-in-middelburg~a91f4cab/ Het provincieplaatsje Middelburg kent geen studententraditie maar op kosten van de sociale huurders van de lokale woningcorporatie worden er een massa studentenwoningen gebouwd. Overschot dreigt als het de lokale elite "universiteit" waar rijke studenten uit binnen en buitenland een paar jaar rondhangen zonder een vak te leren niet gaat lukken om mega te groeien. Blijkbaar zijn in Groningen de onderwijsinstellingen en de overheid nog niet zover dat ze sociale huurders voor hun karretje kunnen/willen spannen om de bouw van studentenwoningen te financieren. Met de poen die daarvoor beschikbaar is door hoge huren. Niet doen dus als je de Groningse arbeider niet in de kou wilt laten staan.
Tsja in een land dat zonder beperkingen op weg is naar 18 mio inwoners; stikstof als een extreem probleem maakt plus allerlei nodeloos moeizame vergunningsprocedures en inspraak actiegroepen kent, dan duurt t nog wel een jaar of 10...
Als je als internationale student weet dat je de komende weken geen slaapplek hebt, lijkt terugkeer naar huis me de meest voordehand liggende optie. Hoe hard ook, dan maar studeren in eigen land en bijvoorbeeld kijken of je een half jaar studie in het buitenland kunt meepakken.
Sturen de buitenlanden de Nederlandse studenten ook naar huis denkt u?
Als ambtenaar woon- en bouwtoezicht maak ik dit regelmatig mee, grote woningen en oude hotels die prima voor kamerverhuur gebruikt kunnen worden, echter de bestemmingsplannen zijn dusdanig verouderd dat dergelijk gebruik niet wordt toegestaan. Dit komt omdat raadsleden procedures voor wijziging van bestemmingsplannen tegenhouden zodat zij of hun vriendjes eerst dit soort panden kunnen opkopen en dan dit vervolgens tegen hoge prijzen kunnen gaan verhuren. Zij gunnen het niet aan de huidige eigenaren om geld te kunnen verdienen. Gevolg is dat er panden leegstaan en nauwelijks onderhouden worden.
Meen je dit? Als je hier bewijs voor hebt dan stel ik voor dat we dit aan het licht brengen! Schandalige praktijken namelijk als corruptie in het systeem zelf dit veroorzaakt.
Het doet me denken aan de bezetting van het Maagsenhuys.in 1969, dus al meer dan 50 jaar terug. De bezetters waren aangestoken door studenten uit Brabant die hun hoge chool meteen opwaardeerden tot Karl Marx Univesity. Het si nooit meer helemaal goed gekomen. Ik hoorde laatst van een oud bezetter dat ie het larie vond. Hij zette het feit niet op zijn CV, Dat vond ie hinderlijk bij de rac naar the top.Bezetten mag, zie ie zolang het geen bezeten wordt.