Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dakloze klimaatactivist op blote voeten volgt afgetreden burgemeester op

  •  
10-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hooper
Een dakloze vredes- en klimaatactivist die blootsvoets over straat gaat, is de enige logische opvolger van burgemeester Margaret Strelow van de Australische plaats Rockhampton. Strelow moest maandag aftreden omdat ze een gift van het mijnbouwbedrijf Adani niet had gemeld.
Volgens de regels van de deelstaat Queensland wordt een vertrokken burgemeester automatisch opgevolgd door degene die bij de laatste verkiezingen als tweede eindigde. Activist Chris Hooper, die vanwege zijn wilde haardos de bijnaam Ananas heeft, was de enige kandidaat die het in maart opnam tegen Strelow. Hij kreeg 31 procent van de stemmen.
Hooper, die tijdens de verkiezingscampagne handgeschreven persberichten verstuurde, is een uitgesproken tegenstander van het mijnbouwbedrijf Adani. Hij maakt zich grote zorgen om de klimaatcrisis, en rijdt om die reden niet in een auto. Wel heeft hij een collectie loopfietsen die hij ook als burgemeester wil blijven gebruiken.
Het bestuur van Queensland zint intussen op een list om Hooper de burgemeesterszetel te kunnen ontzeggen. De deelstaat wil de wetgeving voor burgemeestersverkiezingen met terugwerkende kracht aanpassen, zodat er alsnog een nieuwe verkiezing moet worden uitgeschreven.
Hooper vindt alles best. Hij is bereid om burgemeester te worden, maar hij heeft ook geen problemen met nieuwe verkiezingen. “Ik vind het wel grappig.” Mocht Hooper burgemeester worden, dan heeft hij een speerpunt: de klimaatcrisis. “Covid is slechts een generale repetitie voor klimaatverandering.”
Foto: screenshot 7News Brisbane
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Anoniempje5
Anoniempje510 nov. 2020 - 17:47

"If voting changed anything, they'd make it illegal." Emma Goldman

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander10 nov. 2020 - 13:01

Australië kan wel wat klimaatactivisme en progresievelingen gebruiken. Hooper succes. “Covid is slechts een generale repetitie voor klimaatverandering.” Deze man snapt waar het over gaat. Veel rechtse reaguurders hier bij joop snappen daar nog niks van.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander10 nov. 2020 - 13:33

"I've got a lot of different ideas and I think the council needs a shake-up. Aldus Hooper. https://www.abc.net.au/news/2020-11-10/who-is-chris-hooper-rockhamptons-next-possible-mayor/12867074

rvb2
rvb210 nov. 2020 - 11:09

Als je de regels achteraf met terugwerkende kracht wil veranderen omdat de uitslag je niet aanstaat dan ben je gewoon een gevaar voor de democratie.

1 Reactie
Westen2
Westen210 nov. 2020 - 13:01

Precies !

Sailor2
Sailor210 nov. 2020 - 10:58

"Hooper vindt alles best. Hij is bereid om burgemeester te worden, maar hij heeft ook geen problemen met nieuwe verkiezingen. “ Het wordt hem te heet onder de voeten..

1 Reactie
The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 14:42

Je krijgt zoveel eelt onder je voeten dat je een hoop kunt hebben weet ik uit ervaring: ik loop ook altijd op blote voeten. Het heeft ook andere voordelen. In de tijd dat je nog in het Vondelpark mocht slapen kwam het regelmatig voor dat mensen helemaal verregend onder de brug beschutting kwamen zoeken. Dat waren de mensen die een droog plekje hadden gezocht met hun ogen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 nov. 2020 - 10:43

De Australische Nelis de Gelder. Succes man!