Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dagen worden langer door klimaatcrisis, risico voor betalingsverkeer en GPS-navigatie

  •  
16-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6673 keer bekeken
  •  
ANP-481569130

De klimaatcrisis zorgt ervoor dat de dagen langer worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het gaat vooralsnog om milliseconden, maar dat is al voldoende om internetverkeer, financiële transacties en GPS-navigatie te ontregelen, aangezien dit allemaal afhankelijk is van een uiterst nauwkeurige tijdregistratie.

Als sinds het bestaan van de aarde neemt de tijd van de dagen toe. Dat heeft te maken met de zwaartekracht die de maan op de oceanen en landmassa uitoefent. Tot zover niets nieuws. Het probleem schuilt echter in het feit dat in de afgelopen tweehonderd jaar de rotatie van de aarde net zoveel vertraagd is als daarvoor in enkele miljarden jaren. En dat is te wijten aan menselijk handelen.

Door het smelten van de Groenlandse en Antarctische ijskappen als gevolg van de door mensen veroorzaakte klimaatcrisis, is de verdeling van het water op aarde uit het lood geslagen. Veel van de watermassa die zich voorheen op de hogere breedtegraden bevond, concentreert zich nu in zeeën dichter bij de evenaar. Als gevolg hiervan is de aarde rond het middelpunt uitgezet, wat er weer voor zorgt dat de rotatie van de planeet wordt vertraagd. Een proces dat nog altijd voortzet. Daar komt vervolgens bij dat de verhoogde CO2-uitstoot de stratosfeer doet krimpen.

Volgens de onderzoekers bedraagt de extra rotatietijd momenteel 1 milliseconde per cyclus (ms/cy). Dit zal vermoedelijke de komende decennia zo blijven, zelfs als de uitstoot van broeikasgassen wordt beperkt. Worden de emissies niet teruggedrongen, zal de vertraging oplopen tot 2,6 ms/cy in het jaar 2100.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Drommels
Drommels
17 jul. 2024 - 5:54
Schrikkeldagje erbij dus.
ikdoemaarwat
ikdoemaarwat
16 jul. 2024 - 20:43
Klimaatcrisis risico voor GPS navigatie? Ik kom nog uit het tijdperk dat m'n moeder verantwoordlijk was voor kaartlezen naar onze vakantiebestemming. Ik leef nog :)
Backtobasics
Backtobasics
16 jul. 2024 - 17:02
Langzaam maar zeker merk je nu al de veranderingen, de buien zijn veel heftiger, de wind is harder dan voorheen, de zon veel intenser en de tempertuur loopt beetje bij beetje op.
pahan
pahan
16 jul. 2024 - 16:05
De waarneming is natuurlijk correct, de gevolgen voor GPS en dergelijke is een wat vreemde bangmakerij. Tijd wordt al heel lang gebaseerd op de overgang tussen de twee hyperfijn energieniveaus van de grondtoestand van een 133Cs-isotoop in rust bij een temperatuur van 0 K (Wiki) en de correctie wordt regelmatig toegepast, omdat er nu eenmaal variatie in de zonnedagen zit. Die paar milliseconden kunnen we wel hebben. Zou het niet komen door de windmolens die alles vertragen?
Bert vd Neut
Bert vd Neut
16 jul. 2024 - 14:35
Grappig. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/02/de-zon-draait-weer-iets-sneller-rond-29-juni-was-de-kortste-d/
Robbin_T
Robbin_T
16 jul. 2024 - 12:24
"Het probleem schuilt echter in het feit dat in de afgelopen tweehonderd jaar de rotatie van de aarde net zoveel vertraagd is als daarvoor in enkele miljarden jaren. En dat is te wijten aan menselijk handelen." Echt? 10.000 jaar geleden lag half Europa onder een laag ijs van een paar honderd meter dik. Er zijn zelfs hele fjorden door ontstaan. Zou het verdwijnen van deze ijslaag echt minder invloed hebben gehad op de rotatiesnelheid van de aarde dan het smelten van gletsjers op Groenland?
3 Reacties
Marins
Marins16 jul. 2024 - 13:22
Hoewel ik je critische blik deel aangaande de bron van deze bewering, moet ik je toch vertellen dat je reactie niet klopt. De laatste ijstijd (Weichselien) was inderdaad rond 10.000 jaar geleden afgelopen, maar bedekte alleen de Scandinavische landen. De ijstijd daarvoor, Salien, heeft Europa bedekt onder een laag ijs (Utrechtse Heuvelrug). De fjorden van o.a. Noorwegen hebben zich gevormd over de afgelopen 2.5miljoen jaar, niet een enkele ijstijd. Zo snel verweert steen gelukkig niet
LaBou
LaBou 16 jul. 2024 - 14:01
Gezien de snelheid van afsmelten toen tegen de snelheid nu is het antwoord blijkbaar ja. En dat had je kunnen weten dus die suggestieve vraag is nergens voor nodig.
Robbin_T
Robbin_T16 jul. 2024 - 21:03
Prima. Er waren inderdaad meer ijstijden. Dan nog steeds is de claim dat er miljarden jaren niets desastreuzer is gebeurd dan het smelten van gletsjers op Groenland op zijn minst dubieus.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
16 jul. 2024 - 8:57
Er is ook goed nieuws. (lijkt me) https://www.ipsnews.be/artikel/china-bouwt-tweemaal-meer-groene-energie-dan-de-rest-van-de-wereld-samen
5 Reacties
LaBou
LaBou 16 jul. 2024 - 14:02
Voor ons wel. Voor anderen dan weer niet want nu zijn ze de beschuldiging dat china niets doet en wij daarom ook op onze handen kunnen blijven zitten kwijt.
itsme3
itsme316 jul. 2024 - 14:45
En China heeft ook nog 670 kolencentrales in aanbouw en heeft afgelopen jaar 4% meer CO2 uitgestoten. China is gewoon zo energie hongerig dat dat beetje groene energie van ze een druppel op een gloeiende plaat is.
LaBou
LaBou 16 jul. 2024 - 20:33
En gelijk is er een reaguurder die mijn opmerking waar maakt. Het kán, nee mág niet waar zijn dat China de rest van de wereld achter zich laat.
Anna R. Chist
Anna R. Chist17 jul. 2024 - 12:36
Uw opmerkingen verdienen beiden een vette + in ieder geval!
Anna R. Chist
Anna R. Chist17 jul. 2024 - 12:39
En u hebt het artikel uiteraard niet gelezen itsme [Het gaat razendsnel: China heeft er vorig jaar bijna twee keer zoveel zonne- en windenergiecapaciteit bijgekregen als in enig ander jaar. Wind- en zonne-energie zijn nu goed voor 37 procent van de totale energiecapaciteit in het land, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Naar verwachting zullen ze dit jaar de steenkoolcapaciteit overtreffen, momenteel nog 39 procent van het totaal.] Dat is niet een druppel op de gloeiende plaat maar een structurele aanpak zo te lezen.
Frits Jansen
Frits Jansen
16 jul. 2024 - 8:49
Ik heb mij er altijd over verbaasd dat de aarde toch al miljoenen jaren ongeveer even hard blijft draaien. Gelukkig is nog geen methode bedacht om elektriciteit te maken van de rotatie-energie van de aarde. Dat de dagen wat langer worden lijkt me juist een uitdaging voor wetenschap en techniek. Dat de treinen daardoor vaker op tijd aankomen is en illusie: daarvoor is de vertraging te klein.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2024 - 11:19
De langzaam draaiende ijzeren kern, wekt elektrische stroom op. Het stopcontact moet nog gevonden worden.
Anna R. Chist
Anna R. Chist16 jul. 2024 - 11:32
[Ik heb mij er altijd over verbaasd dat de aarde toch al miljoenen jaren ongeveer even hard blijft draaien] Dat is helemaal niet waar. De aarde gaat steeds langzamer draaien.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick16 jul. 2024 - 14:35
Fritz: stroomwinning door eb en vloed
Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2024 - 22:18
@ DanielleDefoe: [Het stopcontact moet nog gevonden worden.] Misschien ergens in Nederland? Dan hebben we nog meerf mazzel dan toen met de aardgasbel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor