Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Dagelijks Seksisme is #GeenGrapje

  •  
29-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vrouwen worden nog steeds achtergesteld en zijn nog steeds ondervertegenwoordigd. Daarom een actie met een knipoog, tegen alledaags seksisme
Leuk jou ook eens hier op het schoolplein tegen te komen’, of, ‘wat vindt je man ervan dat je zoveel werkt? ‘Neem je een middagje vrij (als je aan het eind van een drukke dag een sprintje trekt om nog net op tijd je kinderen van de crèche te kunnen halen)?’ Het zal elke vrouw wel eens overkomen zijn en dat is voor mij niet anders: oordelende of soms ronduit denigrerende opmerkingen die stereotypes in stand houden of versterken.
Ik werk zelf, net als veel vrouwen, mijn hele volwassen leven al met heel veel plezier. Ik kom uit een familie van sterke, goed opgeleide en onafhankelijke vrouwen. Dat gaat helemaal terug tot mijn oma, begin vorige eeuw. Zij en haar zussen werden door hun ouders al gestimuleerd om te studeren en daarna te werken, een unicum voor die tijd. Maar ook voor hen gold wat tot in de jaren ’50 nog heel gebruikelijk was, als je als vrouw ging trouwen werd je ontslagen en werd je geacht voor de kinderen te gaan zorgen.
Gelukkig zijn we in Nederland inmiddels echt heel veel stappen verder maar vergist u zich niet, we zijn er nog lang niet. Ingebakken patronen en stereotypes zijn hardnekkig: nog steeds verdienen vrouwen in Nederland gemiddeld bijna 20% minder dan mannen. Nog steeds is nog maar de helft van alle vrouwen in Nederland economisch zelfstandig. Nog steeds zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in topfuncties in het bedrijfsleven. Nog steeds is nog geen 20% van de hoogleraren in ons land vrouw. Nog steeds is de burgemeester overwegend man (in 2014 was slechts 22% vrouw). En ja, ook in onze eigen partij merk ik dat vrouwen, op alle niveaus, nog vaak ondervertegenwoordigd zijn.
Wij zijn een politieke beweging die gelooft in verandering, in vooruitgang. En wat mij betreft is juist als het gaat om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen nog veel werk te doen en een wereld te winnen. Dat laat zich niet allemaal vangen in wet en regelgeving, veel hangt af van simpelweg doen. En laten we daarom vandaag, zo vlak voor internationale vrouwendag op 8 maart, vooroplopen met het aanbinden van de strijd tegen alledaags seksisme. Klein of groot.
Want impliciet of expliciet, bewust of onbewust, serieus of als grapje. Seksisme is aan de orde van de dag. Dat is precies de reden dat een groep vrouwen met steun van de  JS  en het  VIP-netwerk  het initiatief heeft genomen voor #geengrapje. Wat mij betreft een prachtige manier om met een knipoog aandacht te vragen voor alledaags seksisme. Ik hoop dat het u ook aanspoort om u uit te spreken tegen ongelijkheid en stereotypes die we vaak onbewust in stand houden of versterken. Kijk voor meer informatie op  geengrapje.nl of deel via  #geengrapje  uw voorbeeld van alledaags seksisme.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Ratelaar2
Ratelaar25 mrt. 2016 - 21:47

En die cijfers worden alleen maar slechter met het toenemen van religieus geinspireerde mensen.

ReneeHefferman
ReneeHefferman5 mrt. 2016 - 20:45

Ik ben juist heel erg blij met sommig seksisme! Zonder seksisme was ik waarschijnlijk niet meerdere malen onder een boete uitgekomen, was ik misschien niet aangenomen voor die baan, en had ik misschien niet direct, zonder afspraak, bij de autogarage terecht gekund. Mijn moeder heeft mij altijd geleerd "Meid, je hebt twee fantastische KwaliTIETen, maak er gebruik van!"

[verwijderd]
[verwijderd]2 mrt. 2016 - 9:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes2
Minoes22 mrt. 2016 - 19:50

Misschien wel omdat ze zoveel luie mannen hebben?

Minoes2
Minoes21 mrt. 2016 - 10:10

En ik zal het er maar bij zeggen; Het is geen grapje. Nog een irritatie dan maar. Een algemene heffings-korting die ieder gezin kreeg en een inkomstenbelasting-maatregel was voor gezinnen ineens aanrecht-subsidie gaan noemen nadat de belasting geïndividualiseerd werd en het ineens aan arbeid te gaan koppelen, volgens mij een ander domein is ook zo'n maatregel die misbruikt is. Maar ja aanrecht-subsidie zoals GL het is beginnen te noemen en de PvdA het overgenomen heeft bekt zo lekker een flinke korting waardig, een andere dan de heffings-korting dat wel. Mensen op deze manier dwingen emancipeert niet integendeel, het kleineert zoveel te meer. Van de ene knoet onder de andere.

Minoes2
Minoes21 mrt. 2016 - 9:45

Ik weet nog dat ik in de jaren 50 op de basisschool afscheid moest nemen van een zeer geliefde schooljuf omdat ze ging trouwen. Zelf werd ik in de jaren 70 voor een baan op een accountantsbureau afgewezen nadat ze op het laatste nippertje, was 2e gesprek en bijna aangenomen, vroegen of ik kinderen wilde en ik dit met ja beantwoordde, ik was ongeveer 27 jaar oud. Kon niet meer aan het werk komen. Met kinderen was het moeilijk omdat er geen kinderopvang bestond. Ik weet niet hoe de Bussemakertjes dat gedaan hebben. Zo te horen ( allemaal gestudeerde mensen) was er genoeg geld om iemand particulier in te huren. Er zijn ook nu net als vroeger genoeg gezinnen waar de extra inkomsten van een gezinslid zeer welkom zijn ergo dat is juist weer toegenomen. Met Klijnsma en de PvdA aan het bewind is het er niet beter op geworden voor veel vrouwen. Als je naar de thuiszorgmedewerksters kijkt en wat die tegenwoordig verdienen ( bijna een te groot woord) en onder welke omstandigheden zal dat zelfstandig inkomen met hard werken ook niet verdiend worden. Kansen zijn afgenomen met PvdA aan de leiding. De hele dag schoonmaken voor een habbekrats als thuiszorgmedewerster om daarna zelf nog de kinderen en het eigen huishouden te doen waar het alleenstaande vrouwen aangaat die een zelfstandig inkomen moeten verwerven dan vraag ik me toch echt af waar zij het over heeft als je het hebt over vrouwen die een zelfstandig inkomen moeten verwerven. Vrouwen aan de onderkant zijn nl. ook vrouwen. Ik weet nog goed dat met het belastingstelsel ik dacht in 2001al besloten werd over te gaan van vaste en opgeleide krachten in de zorg met alle sociale verzekeringen, naar de alfahulp wederom met volledige instemming PvdA . Dat werden tweederangsvrouwen, vrouwen zonder rechten, zonder pensioen zonder sociale verzekeringen. Hoe financieel onafhankelijk heeft de PvdA hen gemaakt als ze met pensioen gingen of ziek en arbeidsongeschikt werden. Hoe gelijkberechtigd waren zij niet alleen t.o.v. mannen maar zelfs t.o.v. andere vrouwen? Breek me de bek niet open. Het heet dan wel geen seksisme maar het is van hetzelfde laken een pak. Ik zou er geen woord voor kunnen bedenken. Het heeft echter alles te maken met vrouwen en kansen. Jammer maar in dat licht bezien valt al dat gelul van de PvdA over vrouwenemancipatie, seksisme vrouwen aan de bovenkant terwijl je aan de onderkant alles afbreekt, ze dezelfde rechten hebt ontnomen slecht bij mij, sorry hoor., Er zijn honderd een een ismes.

Pe Ter
Pe Ter1 mrt. 2016 - 9:15

Ik stel me even voor dat hier in ons IT-bedrijf half-geschikte vrouwen geplaatst worden om een arbitrair en niet in de realiteit geaard (tenslotte ook nauwelijks aanwas vanuit de opleidingen) quotum te vullen. Die worden niets dan veracht door iedereen op de werkvloer, die harder moeten werken omdat er maar een halve werknemer bij is gekomen eigenlijk. Vrouwen moeten kiezen. Of ze zijn zielig en hebben allerlei extraatjes nodig om vooruit te komen. Of ze zijn niet zielig en kunnen sinds voor de wet iedereen gelijk is, het zelf wel rooien.

Rootman2
Rootman229 feb. 2016 - 17:50

Is het ook sexistisch als je als man een hekel hebt aan kwallen in een pak?

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus29 feb. 2016 - 18:47

Nee hoor. In dat geval staat het je geheel vrij om je anders te gedragen. Of te kleden, als dat makkelijker is.

PietManeo
PietManeo29 feb. 2016 - 17:09

Bussemaker quote:"Kijk, we willen wel heel graag vrouwen aannemen. Maar ja, het gaat om de kwaliteit". Ik zou graag willen weten wat de m/v die dit zei dan had moeten zeggen. Misschien "Kijk, we gaan natuurlijk meer vrouwen aannemen, het gaat ons niet om de kwaliteit".

Kilted
Kilted29 feb. 2016 - 15:51

Ik ben zeer voor gelijkberechtiging van vrouwen, maar ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat je als man bijna elke actie, elk woord op een goudschaaltje moet afwegen tegenwoordig. Ik hield een aantal weken geleden de deur van een winkel even open voor een mevrouw, wat me gelijk op een sneer kwam te staan. Niks racistisch, seksistisch, wat voor –istisch dan ook aan. Gewoon elementaire beleefdheid. “Maar goed, man houd deur voor vrouw open. Vrouwtje kan het weer niet alleen af.” Gelijke rechten voor iedereen werkt ook beide kanten uit, maar je ziet nog te vaak dat als gelijkberechtiging positief voor hen uitpakt ze er geheel voor zijn, maar op het moment dat dit negatief uitvalt het een heel stuk minder wordt. Klein voorbeeld. Een kennis van mij stelde ooit zijn vrouw voor beiden een gelijk kleding budget vast te stellen. Mmmmm, slecht plan zal ik maar zeggen. Opeens waren mannen en vrouwen niet zo heel gelijk.

3 Reacties
KittyH
KittyH29 feb. 2016 - 17:09

Als u hem voor mij openhoudt, dan zeg ik vriendelijk bedankt. En ben ik u voor, dan houd ik 'm voor u open.

Piet de Geus
Piet de Geus29 feb. 2016 - 18:49

"Ik hield een aantal weken geleden de deur van een winkel even open voor een mevrouw, wat me gelijk op een sneer kwam te staan." Ik mag toch aannemen dat je hem alsnog in haar gezicht dicht hebt gegooid om aan haar wensen te voldoen? Grote kans namelijk dat het zo'n provinciaaltje is dat daar sinds ze vijftig tinten grijs heeft gelezen op kickt.

Minoes2
Minoes21 mrt. 2016 - 8:10

Ikzelf en ook mijn dochter, die niet oud is maar welopgevoed dacht ik zo hebben dat beiden apart van elkaar in de bus meegemaakt toen we opstonden voor een oudere vrouw. Of moet ik zeggen wilden opstaan voor... Dat is niet seksistisch daar wij allen vrouw zijn maar tekenend voor deze tijd. Ik houd overigens altijd de deur 'tegen' als er iemand achter mij aankomt om binnen te gaan man of vrouw maar hoe vaak ik hem zelf al niet bijna in mijn gezicht heb gekregen. Kwestie van beleefdheid. Laat ook altijd oudere mensen man of vrouw met weinig boodschapjes die achter mij staat voorgaan bij de kassa als ikzelf veel boodschappen heb. Krijg weleens gemopper maar ze dringt feitelijk niet voor, we wisselen. Beleefdheid op zich is uit de maatschappij aan het verdwijnen. Ik vind dat vreselijk. Blijf vooral die deur openhouden en laat ze voorgaan please. Ik zou het erg waarderen.

Piet de Geus
Piet de Geus29 feb. 2016 - 15:40

"Nog steeds is nog maar de helft van alle vrouwen in Nederland economisch zelfstandig." Waarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat je al als economisch zelfstandig wordt aangemerkt als je met een klein baantje een bijstandsuitkering voor een alleenstaande verdient. "Nog steeds zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in topfuncties in het bedrijfsleven." Dat Nederlandse vrouwen kampioen kleine baantjes zijn heeft alles te maken met die sterke 'ondervertegenwoordiging'. Voor een eerlijke vergelijking moet je niet kijken naar het percentage mannen en vrouwen in topfuncties maar alleen naar het percentage van de fulltime werkende mannen en vrouwen in topfuncties. Met daarbij nog een correctie voor de onderbroken loopbanen en voor de andere prioriteitstelling.

KittyH
KittyH29 feb. 2016 - 15:30

Ik voel plaatsvervangende schaamte na het zien van bovenstaand filmpje. Dames, steek de handen uit de mouwen! Recht de schouders! Laat zien wat je kan! Laat horen wat je wilt! Daarmee kom je verder dan klagerig vertellen wat je niet wilt. En hoor je zo'n domme opmerking: trek een wenkbrauw op. Schud je hoofd. Meer is zulk gedrag niet waard.

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa29 feb. 2016 - 21:12

Bravo. Helemaal mee eens.