Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Dag Emile Roemer, het ga je goed!

  •  
17-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-01-17 om 16.33.03
Video: SP
Woensdag heeft de Tweede Kamer afscheid genomen van Emile Roemer, oud-leider van de SP. Na ruim elf jaar verlaat hij de Tweede Kamer nadat hij onlangs het stokje doorgaf aan Lilian Marijnissen.
Bij het afscheid noemde Kamervoorzitter Khadija Arib Roemer ‘aardig, collegiaal, vrolijk en een knokker met humor’. Zijn vriendelijke reputatie leverde hem zelfs de bijnaam ‘de grote vriendelijke reus’ op.
In 2006 kwam Roemer in de Kamer terecht waar hij vooral het woord voerde over verkeer en waterstaat. Na zo’n drie jaar werd hij de fractievoorzitter. Bij de verkiezingen in 2010 wist hij geen winst te boeken, maar leidde de SP een verkiezingsnederlaag, om in 2012 lange tijd aan kop aan de peilingen te gaan. Uiteindelijk is het aantal zetels bij de verkiezingen van dat jaar gelijk gebleven op 15. Bij de laatste verkiezingen bleven daar 14 van over.
Khadija Arib:
“Maar de SP heeft onder jouw leiding bewezen op elk niveau te kunnen besturen. Je hebt de bal feitelijk voor het doel gelegd, het is nu aan anderen die erin te schieten.”
Als Kamerlid wordt Roemer vervangen door Mahir Alkaya, die donderdag wordt beëdigd. Wat Roemer hierna gaat doen is nog niet bekend, al heeft hij al wel te kennen gegeven het burgemeesterschap te zien zitten.

Meer over:

nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2018 - 7:41

Succes Emile en bedankt voor je inzet!

Stientje2
Stientje218 jan. 2018 - 20:59

Dan zou het juist wel handig zijn als er spoedig wordt ingestemd voor een gekozen burgemeester. We zijn dan gauw af van al die politici die zo makkelijk een nieuwe baan krijgen als zij uit de politiek vertrekken. De deuren staan immers open!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2018 - 4:41

Maar die gekozen burgemeester is niet wat jij denkt hoor. Hij wordt wederom niet rechtstreeks door de burgers gekozen. Alles blijft zowat bij het oude heb ik begrepen, wordt alleen niet benoemd (bevestigd) door de Kroon.

Stientje2
Stientje219 jan. 2018 - 9:25

Weer een teleurstelling Minoes. Ik meende dat, als deze wet werd aangenomen, de burgers zouden kunnen kiezen. Vreemd, wat heeft dat dan nog voor zin, die gekozen burgemeester?

Stientje2
Stientje218 jan. 2018 - 10:53

Er is nogal het e.e.a. mis bij de SP, zeker het laatste jaar. Lees het boek van Sharon Gesthuizen. Emiel Roemer is op een misselijk makende manier aan de kant gezet, onder het mom van democratie. Ik heb mijn lidmaatschap inmiddels opgezegd. Hij zou, met een beetje ondersteuning, een prima burgemeester voor Amsterdam kunnen zijn!

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 jan. 2018 - 10:12

Wat is er met rechts aan de hand? Zoveel zure en soms beledigende reacties dat het wel geen stijl lijkt. Is rechts Nederland ten prooi gevallen aan verveling? Of is dit volksdeel vanmogen juist in topvorm?

punt2
punt218 jan. 2018 - 9:30

Een baan als burgemeester lijkt hem wel leuk, op tv bij het item over zijn afscheid diverse mensen horen zeggen dat het ambt van burgemeester "hem op lijf getatoeëerd is" Maar er is in Nederland toch helemaal geen baantjes carrousel voor opstappende politici? commissaris van de Koning, burgemeester, raad van state.... er worden toch geen leuke inkomenspostjes verdeeld onder "oud" politici ..........

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot18 jan. 2018 - 12:02

Tuurlijk wel, Rob. Al die oud-politici van de SP die nu allemaal prachtige burgemeestersposten bemensen, om van Commissarissen en commissariaten maar niet te spreken... Lees de NRC van vandaag maar even, over hoe de VVD het handigst is in het veroveren van burgemeestersposten.

punt2
punt218 jan. 2018 - 13:47

@Willem de Groot, : 2015 "De SP maakt voorlopig geen werk van het leveren van burgemeesters. Het staat leden vrij om een gooi te doen naar de ambtsketen, maar voor partijleider Emile Roemer heeft het 'geen prioriteit', zo zegt hij in een gesprek met deze krant. Tot nu toe was er nog nooit een burgemeester van SP-huize. "Als je er een prioriteit van maakt, betekent het dat je je beste mensen op die posten probeert te krijgen", schetst Roemer. "Ik denk dat ik die mensen nu op andere plekken harder nodig heb. Als wethouder, gedeputeerde of minister krijg je meer voor elkaar dan als burgemeester." maar nu wil hij zelf wel heel graag en baantjescarrousel slaat op alle politici.......

WillemdeGroot
WillemdeGroot18 jan. 2018 - 16:19

Nee, Rob, een baantjescarrousel slaat niet op alle politici. Er zijn er heel velen die na hun termijn in de politiek werk gaan doen dat niet in die 'baantjescarrousel' past. Maar, ja, dat klinkt zo goed, toch? NRC-artikel al gelezen? Los van hoe ik tot politieke keuzen kom, van Roemer kun je toch onmogelijk beweren dat hij op eigen geldelijk gewin uit is. Als directeur van een basisschool verdiende hij meer dan als Tweede Kamerlid na de vrijwillige bijdrage aan de partijkas. Hij gaf aan, desgevraagd, niet negatief te staan tegenover een burgemeestersambt. Vergeet niet dat hij als wethouder in Boxmeer al ruime ervaring opdeed in het gemeentelijk bestuur. Dus toch heel logisch dat hij zich bij die lagere overheid verdienstelijk wil maken? 'Als wethouder, gedeputeerde of minister krijg je meer voor elkaar dan als burgemeester.' Aldus citeer je. Wat klopt daar niet aan? Een burgemeester zit er niet met een politiek mandaat van de stemgerechtigden, maar, via een voordracht van de gemeenteraad, als benoemd persoon. Zijn beslissingsbevoegdheid is heel beperkt. Je teksten nog eens doorlezend, snap ik eigenlijk niet wat je nu precies wilt zeggen, buiten datgene wat je zei en dat aantoonbaar onjuist is.

punt2
punt219 jan. 2018 - 7:34

@WillemdeGroot, selectief lezen is ook een vak zullen we maar zeggen, terug naar de feiten. Er is een baantjescarrousel waar "oud"politici een baantje krijgen voor bewezen diensten. Marcouch in Arnhem... Klijnsma in Drenthe... of de opmerking dat er wel een burgemeestersbaantje gezocht zou worden voor ..en vul maar in ... En nu dus ook voor Roemer, zijn eigen woorden dat hij een baantje als Burgemeester zag zitten en veel aanwezigen op zijn afscheidspartijtje die hetzelfde naar voren brachten. Ondanks zijn woorden uit 2015....gaat ook Roemer voor een gegeven baantje voor bewezen diensten. Dus de baantjesservice bestaat, bestaat voor alle partijen en de ene partij regelt meer baantjes voor zichzelf dan de andere.... maar het blijft één grote punica-oase. De vele vele voorbeelden kan je zelf ook wel aandragen, en dan heb ik nog niet eens over de baantjes die de "oud" politici krijgen in het bedrijfsleven voor "bewezen" diensten uit het verleden of connecties nog in het heden. Kamerleden promoveerden naar het kabinet en straks maken de meesten een goede kans om burgemeester of eurocommissaris te worden . Kamerleden ruilen hun zetel in de Tweede Kamer regelmatig in voor een betere functie. Ze worden ergens commissaris of gaan naar het bedrijfsleven. "Politieke partijen snappen heel goed dat de macht niet alleen hier zit. En daarom zie je ook steeds vaker dat politici geparachuteerd worden in belangrijke functies" PvdA Kamerlid Lutz Jacobi naarstig op zoek naar een nieuwe bestuurlijke functie. Ze werkt nu tijdelijk bij een bedrijf dat ongedierte bestrijdt. Ze pakt alles aan wat langs komt. "Ik vind eigenlijk alle soorten werk leuk. Burgemeester worden? Mensen zeggen wel vaak dat ik daar geschikt voor ben. Tja, wie weet hè."

WillemdeGroot
WillemdeGroot18 jan. 2018 - 9:04

Wat een voorspelbare reacties weer, hier op Joop. De Geus, Meijerink, Janssen, ze dompelen zich natuurlijk zelfbevredigend in hun eigen gelijk. Aan platituden geen gebrek. De Geus weet precies hoe het opvolgingstraject in elkaar steekt, ja, weet altijd precies hoe de wereld in elkaar steekt, vooral wat betreft de kwetsbaren. Meijerink slaat, zoals meestal, wartaal uit en haalt, hoe voorspelbaar, Noord-Korea erbij. En Janssen meent, hoe sneu, dat Roemer lekker wachtgeld gaat opstrijken. Daar hoef je toch niet inhoudelijk op te reageren? Waar het om gaat in de politiek, waar het over hoort te gaan, is niet of een mannetje of vrouwtje in die wereld wedstrijdjes ver plassen wint, als ware politiek een vorm van Idols, maar welke standpunten worden ingenomen, hoe gestemd wordt en welke kant de betreffende politicus op wil met het land. En daarop stem je je gedrag in dat stemhokje af. Maar, nee, De Geus, Meijerink en Janssen zetten hun gekleurde bril op, gillen wat en kijken zichzelf vergenoegd aan in de spiegel, die altijd binnen handbereik is.

Piet de Geus
Piet de Geus18 jan. 2018 - 2:42

Het ga je beter was meer op zijn plaats geweest, want als tussenpaus voordat de troonopvolger van Jan eraan toe was heeft hij slechts verkiezingsnederlaag op verkiezingsnederlaag geleden door zijn gebrek aan simpele inhoudelijke kennis waardoor hij ieder debat af ging. En nu Lilian rijp genoeg wordt geacht is hij simpelweg opzij geschoven, al mocht hij de eer nog net aan zichzelf houden. Beetje sneu dat hij zich desalniettemin geschikt acht als burgemeester, als beloning voor geen verdiensten. Hij zou echt meer op zijn plaats zijn als empathische kastelein in een Brabantse dorpskroeg.

7 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2018 - 9:19

En wat kan jij dan tonen als verdienste, brave Piet? Het afkraken, schelden (je liegt) etc is geen verdienste waar de maatschappij beter van wordt. Af en toe beweer je iets zinnigs maar stukjes als dit waar je vanaf je hooge toren staat te blaten vallen bij mij minder goed.

Piet de Geus
Piet de Geus18 jan. 2018 - 12:22

"En wat kan jij dan tonen als verdienste" Niet dat ik geschikt ben voor de politiek, laat staan voor een bezoek aan gouden huwelijken. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister. "waar je vanaf je hooge toren staat te blaten" En jij stelt daar weer je bekende kikkerperspectief tegenover. Je hoeft echt geen Messi te zijn om te zien dat Tom Beugelsdijk een uiterst beperkte speler is. Maar heel stiekem weet je dat natuurlijk best, want als het niet om jouw knuffel gaat heb je er geen enkele moeite mee om politici ongeschikt te verklaren.

Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2018 - 14:59

Piet, je hebt me toch zo gek gekregen dat ik opgezocht heb wie Tom Beugelsdijk is. Speelt dus bij ADO. En Messi bij Milaan? Maar verder weet ik niets van het hedendaagse voetbal. Van kikkers weet ik dat als je ze kust, er een prachtige prinses verschijnt. Sprookje? Het spijt mij dat ik niet onpartijdig over kwam maar ga nog meer mijn best doen. Toch vind ik het laag bij de gronds om iemand die jouw in elk geval geen kwaad heeft gedaan zo te kleineren. Misschien toch een van die lui die via de rokken van SP de politiek in gingen en wegens te licht bevonden afgevoerd? O nee, je kent jouw beperkingen.....

Piet de Geus
Piet de Geus19 jan. 2018 - 13:42

"Misschien toch een van die lui die via de rokken van SP de politiek in gingen en wegens te licht bevonden afgevoerd?" Mijn enige contact met de SP was toen we ze eens op een Amsterdams kantoortje op gingen zoeken om wat indringende vragen te stellen over een racistische brochure over gastarbeiders. Wat we daar aantroffen heeft me ervan overtuigd dat wegens te licht bevonden afgevoerd worden daar onmogelijk is. Je kunt het dan zelfs tot tussenpaus schoppen, zoals Roemer bewijst.

Klaas Punt
Klaas Punt19 jan. 2018 - 14:35

Dank Piet, ik begin steeds meer over je te weten. Maar ergens kan ik de indruk niet onderdrukken dat je tov SP nog steeds met een wrok rondloopt. Zou het niet zo kunnen zijn dat alle SP een beetje minderwaardig voor je is? O, ja, volgens mij houdt de SP domicili in Amersfoort, anders heb ik zojuist toch aan de verkeerde mijn contributie overgemaakt.

Piet de Geus
Piet de Geus19 jan. 2018 - 21:27

"Maar ergens kan ik de indruk niet onderdrukken dat je tov SP nog steeds met een wrok rondloopt." Zou je ook zeggen dat ik nog steeds met wrok jegens Janmaat of Wilders rondloop? Of zijn er goede redenen om die nog steeds net zo verwerpelijk te vinden? "Zou het niet zo kunnen zijn dat alle SP een beetje minderwaardig voor je is?" Dat dan weer wel. Net als de rest van het rijtje populisten waarin ze thuis horen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2018 - 7:35

En wat heb je dan gehoord over die gastarbeiders Piet? Ik kan het me niet heugen dat racisme en ik heb toch dat hele verhaal wat ooit ten grondslag lag aan hun politieke standpunt, gelezen. Met enkel die mededeling komen we niet verder.

Sonic2
Sonic217 jan. 2018 - 23:17

De peilingen van de PVV( vroeger) en FvD zijn we geacht serieus te nemen volgens velen en vooral volgens radicaal rechts. Dan doe ik dat dus ook met de peilingen van de SP. De SP stond met Roemer in Augustus 2012 op bijna 40 zetels in de peilingen. En dat met een leider zonder al te veel charisma. Bovendien heb ik Roemer nooit een sterk debater geworden en is hij berucht om zijn zeer middelmatige dossier en cijfer kennis. Een aardige man. Dat is Roemer zeker, maar het is ook een veeg teken dat mensen hem vooral als een aardige man herinneren. Dat is nooit een goed teken in Den Haag. Het zijn voor de SP jaren van stilstand geweest. Die stilstand is er al sinds 2007 a 2008. Roemer heeft dat niet kunnen veranderen en heeft gewoon matig gescoord. Zo simpel is het nu eenmaal. Hij heeft wel goed zijn afscheid gepland. Zodat hij toch nog met opgeheven hoofd weg kan. Het moet ook een soort signaal zijn naar rechts. Een onbekwame leider met weinig charisma en slechte dossier en cijfer kennis kan dus rond de 40 zetels halen. De SP en ook PvDA heeft een enorme potentie. De onzin dat rechts dominant is en dat links in zo dip verkeert is onzinnig. En komt van mensen die zich nergens in verdiepen.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2018 - 10:56

Uit de steun voor PVV en de laatste tijd Baudet blijkt dat een belangrijk deel van de kiezers iets anders wil dan SP. Daar kan niemand omheen. Als de SP dezelfde praatjes zou verkopen als de genoemde clubs zou ik daarvoor bedanken. Vroeger thuis, het moet uit de lengte of de breedte komen. In dit geval heeft de SP ingeleverd omdat sommige kiezers zich aangetrokken voelden tot iets anders. Ik denk dat Roemers weinig te verwijten valt.

Sonic2
Sonic218 jan. 2018 - 17:51

Ten eerste staat de PVV in bijna alle( op die van 1 Vandaag na) peilingen op fors verlies. Bij de Hond al op 6 zetels. Een deel van de winst van FvD gaat ook ten koste van de PVV. De steun voor de PVV en FvD schommelt zo rond de 18 a 19 procent van de kiezers. U brult dat een belangrijk deel van Nederland iets anders wilt. Niets meer als onzin. Het gaat over hoogstens 20 %. Dat Baudet van CDA en PVV pakt begrijp ik wel. Op basis waarvan zou de VVD aanhang een overstap maken naar die van FvD? Volgens mij is de VVD aanhang heel erg trouw. Ze komen niet veel in peilingen voor, maar het verlies van de VVD is onwaarschijnlijk. De Hond zat er bij elke verkiezing wat de VVD betreft trouwens ernstig naast. Dat de VVD In 2012 41 zetels zou halen en in 2017 33 had hij niet voorspeld. Wel is hij goed in het overschatten van de PVV en FvD. Als je toch Baudet en Wilders samen benoemt moet je ook benoemen welke duo's groter zijn als de FvD en PVV. Dat zijn SP en GL bijvoorbeeld. Dat zijn GL en PvdA, maar ook SP en PvdA. VVD is in zijn eentje groter als FvD en PVV. D66 en GL zijn ook veel groter als FvD en PVV samen. Wilders en Baudet worden door de media en door hun radicaal rechtse achterban vooral erg belangrijk gemaakt. Hun inbreng wordt enorm overschat en met een beetje minder media aandacht hadden ze ook veel lager gescoord. Niet vergeten dat de media het liet overkomen alsof we een tweestrijd hadden tussen Wilders en Rutte. Waar zijn overigens je cijfers die laten zien dat er enorme overloop was tussen SP En PVV? Dat is namelijk de suggestie die je opwerpt. Die is er niet. En als die er al is dan zijn het vooral "terugkeerders". Een fabeltje dus dat de SP en de nationalisten een grote overloop hebben.

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2018 - 22:00

Prima mens, ik was het vaak niet met hem mee eens, maar als burgemeester zal ik graag op hem willen stemmen. Nu nog zorgen dat dat democratisch wordt.

msj_meijerink
msj_meijerink17 jan. 2018 - 21:58

Hard toeterend blaast de zoveelste kroonprins van Jan met de staart tussen de benen de aftocht bij de conservatief socialisten en ligt de weg voor Jan vrij om met zijn dochter op de troon een dynastie te gaan vormen. Dus toch iets opgestoken van het arbeidersparadijs Noord-Korea, met het principe 'iedereen is gelijk, maar de familie Marijnissen is iets meer gelijk'

1 Reactie
Sonic2
Sonic217 jan. 2018 - 23:19

Als dit over Wilders en Baudet was gegaan, had dit keihard demoniseren geheten. Wat een compleet achterlijke vergelijking met Noord Korea. Weet je uberhaupt wat je zegt? Jan Marijnissen vergelijken met dat Stalinistische land? Je demoniseert hier 1 miljoen SP kiezers gigantisch mee. Je zorgt wat mij betreft ook voor een naar klimaat richting de SP. Om het even in de woorden te zeggen van PVV en FvD. Maar kennelijk mag je over de SP alles zeggen.

Klaas Punt
Klaas Punt17 jan. 2018 - 21:54

Ik waardeer Emile Roemer en heb de meeste van z’n plannen gesteund. Het zou mij een genoegen zijn om deze vriendelijke man als burgemeester van mijn gemeente te verwelkomen maar die is daar niet groot genoeg voor.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2018 - 4:35

Ik sluit me bij je aan!

NHNB
NHNB17 jan. 2018 - 20:36

Roemer moest weg zodat Marijnissen de SP op vreemdelingengebied richting de PVV kan trekken. En ja, dan zal de SP meer zetels scoren.

Maarten Janssen
Maarten Janssen17 jan. 2018 - 17:25

Dit kun je niet maken, 10 maanden na de verkiezingen #vertrouwensbreukmetjekiezer. (vrij naar de gemiddelde reactie op vertrek Pieter Duisenberg)

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jan. 2018 - 18:54

Hm - het is niet helemaal uitgesloten dat je iets bedoelt, Maarten, maar... ...Pieter Duisenberg zal met grote inzet nieuwe schade gaan toebrengen aan onze toch al afgetakelde, want vercommercialiseerde universiteiten; en Emile Roemer zal een uitstekend en geliefd burgervader worden, met een luisterend oor voor de zwakkeren in zijn gemeente. Een groter verschil is niet denkbaar.

Maarten Janssen
Maarten Janssen17 jan. 2018 - 20:55

@Cliff Duisenberg is een uitstekende lobbyist. Roemer kon zijn eigen fractie niet eens leiden, laat staan een middelgrote gemeente. Roemer had 675.000 voorkeurstemmen, deze kiezers laat hij nu in de kou staan om vervolgens wachtgeld te gaan lopen trekken totdat er een mooi baantje voor hem langs komt.

LaBou
LaBou 18 jan. 2018 - 6:57

Pieter Duisenberg kan vooral prima voor zichzelf lobbyen, zoals zoveel politici.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 jan. 2018 - 16:54

@ Maarten Janssen - waarom is "een uitstekende lobbyist" een positieve kwalificatie? Het komt tegenwoordig vaak voor dat zo een belangenbehartiger (= colporteur, leugenaar, & slijmjurk) als een sterke figuur gezien wordt. Net als een spindokter. Je zult begrijpen dat ik dat heel anders bekijk. Maar goed, nu mijn vraag aan jou: met Aristoteles denk ik dan: in het lobbyen waarvóór is die Pieter D. dan zo krachtig? Zou het om een degelijke en betaalbare gezondheidszorg gaan, of om de belangen van daklozen, dan zou ik die man warempel sympathiek kunnen gaan vinden. Maar iets zegt me dat dit niet het geval is. Lieden die bij de politiek reclame maken voor de tabaksindustrie, of de wapenfabrikanten, die mogen zichzelf wat mij betreft regelrecht de petoet inlobbyen, eigenlijk. Wat wil Pieter Duisenberg in zijn nieuwe job? Ik denk: de overname van de universiteiten door de "corporate world" afronden. Voor wie wetenschap en cultuur een warm hart toedraagt, is dat een ongekende ramp.

Vega !
Vega !17 jan. 2018 - 16:03

Nou Emile, zeer veel dank voor je inzet voor de partij; we zullen je nog lang herinneren ! Het gaat je verder goed.