Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Malta meldt akkoord Europese landen over Sea-Watch en Sea Eye

  •  
09-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8553556152_204b44333b_o
Update 12.40 uur:
Acht EU-landen waaronder Nederland gaan de 49 migranten en vluchtelingen opnemen die nu vastzitten de reddingsschepen Sea-Watch 3 en Sea Eye, en de schepen mogen vandaag nog aanleggen in Malta. Dat heeft de premier van Malta, Joseph Muscat zojuist verklaard op een persconferentie. Het lot van de 251 andere migranten die de afgelopen weken uit zee werden gered is nog onzeker.
Eerder: Terwijl de mensen aan boord van de Sea-Watch 3 steeds zieker en wanhopiger worden, blijven Europese overheden de verantwoordelijkheid voor hun lot aan elkaar overgooien als een hete aardappel. De Sea Watch 3, die onder Nederlandse vlag vaart, drijft nu al 19 dagen in Europese wateren met 32 mensen, onder wie zeven kinderen aan boord, omdat ze – ondanks tegenstrijdige berichten – nergens aan land mogen. Hoewel Nederland gezegd heeft bereid te zijn om een klein deel van de opvarenden toe te laten tot de asielprocedure, indien andere landen dat ook doen, zitten ze voorlopig nog steeds gevangen op het water. Hetzelfde geldt voor de 17 opvarenden van de Sea Eye, die op 29 december werden gered.
Een van de migranten aan boord van de Sea-Watch 3 vertelt tegen Reuters :
"De kinderen zijn ziek en niemand kan slapen door de hoge golven. We gaan hier langzaam dood."
Duitsland heeft dinsdag aangekondigd bereid te zijn om 50 van de 300 migranten op te nemen die de afgelopen weken uit de Middellandse Zee werden gered, maar omdat de meeste landen vooral hun best doen om maar zo min mogelijk mensen op te hoeven nemen, is er nog steeds geen oplossing gevonden. In Italië is er felle discussie over de situatie. De uiterst rechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert ook maar een vluchteling op te nemen, terwijl premier Giuseppe Conte gezegd heeft bereid te zijn een klein deel van de opvarenden op te nemen, zolang Malta bereid is om de schepen te laten aanmeren.
Kim Heaton-Heather, head of mission van de Sea-Watch 3 verklaart aan Reuters :
"De enige duurzame uitkomst is een gezamenlijke Europese oplossing. Iedereen probeert zijn verantwoordelijkheid af te schuiven."
De crews van de Sea-Watch 3 en de Sea Eye maken zich ondertussen ernstige zorgen over de mentale gezondheid van hun passagiers, die zwaar te lijden hebben onder de onzekerheid, zeeziekte en slechte weersomstandigheden op zee. Sea-Watch heeft daarom een officieel verzoek bij Nederland als vlagstaat en Italië als kuststaat neergelegd, om desnoods in Nederland aan te kunnen meren. Iets waar Nederland zich eerder fel tegen verzet heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.