Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dader van schietpartij gebedshuis in Hamburg mogelijk overleden

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1051 keer bekeken
  •  
ANP-464589077

Bij de schietpartij in een gebedshuis dat donderdagavond plaatsvond in Hamburg, zijn doden en gewonden gevallen. De politie heeft nog geen cijfers bekend gemaakt van het aantal slachtoffers. Wel spreken Duitse media over zes of zeven doden en acht zwaargewonden. De dader zou vermoedelijk ook zijn overleden.

De schietpartij vond plaats in een gebedshuis van Jehovah’s Getuigen. De dader drong het gebouw binnen en begon daar om zich heen te schieten. Over diens identiteit en motief is niets bekend gemaakt. "We hebben geen aanwijzingen dat de dader op de vlucht is. We hebben wel aanwijzingen dat de dader waarschijnlijk in het gebouw is en zich zelfs onder de doden bevindt’’, aldus een woordvoerder van de Duitse politie.

Een buurtbewoner vertelde dat ze vier reeksen schoten hoorde met pauzes van zo’n 20 seconden tot een minuut. De man, die ze vanuit haar raam zag, liep gejaagd naar de bovenste verdieping van het gebouw. ‘’Hij was donker gekleed en liep heel snel.’’

Volgens een woordvoerder van de politie hoorden de agenten, nadat ze het gebouw waren binnengetreden, een schot. Ze troffen op de etage erboven ook een dode. "Mogelijk de dader of een van de daders.’’

"We hebben geen aanwijzingen dat de dader op de vlucht is, maar we hebben juist eerder aanwijzingen dat de dader waarschijnlijk in het gebouw is en zich waarschijnlijk onder de doden bevindt", aldus een politiewoordvoerder.

De politie vraagt om geen geruchten te verspreiden over een eventueel motief van de dader. Veiligheidsbronnen melden dat de politie uitgaat van een Amoktat, een moordpartij die door een enkel persoon wordt gepleegd die meestal uit persoonlijke drijfveren handelt. 

De politie houdt rond 12.00 een persconferentie over de schietpartij. 

Update:

Volgens Der Spiegel is de dader een man die voormalig lid is van de religieuze gemeenschap. Hij zou tussen de 30 en 40 jaar oud zijn.

Update 2: 

Het Hamburgse Openbare Ministerie heeft bekend gemaakt dat vier mensen zwaargewond zijn geraakt en acht mensen lichte verwondingen hebben opgelopen. 

De dader is de 35-jarige Philipp F, voormalig lid van de Jehovah's Getuigen. F. had de gemeenschap vrijwillig verlaten. Hij had geen strafblad en beschikte over een wapenvergunning. Tijdens de schietpartij maakte hij gebruik van een semiautomatisch pistool, een Heckler & Koch P30. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mrt. 2023 - 12:18

Als je eruit stapt heb je vaak een moeilijk en eenzaam leven, wordt erop toegezien dat je geen contact meer hebt met al je familieleden, ook vrouw en kinderen. dat is voor velen zeer zwaar. Mensen worden zwaar onder druk gezet heb ik begrepen.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus11 mrt. 2023 - 17:20

Ervaringsdeskundige?!

Boning
Boning10 mrt. 2023 - 18:31

Dader, psychische klachten, schietpartij... Wat zijn we hier neutraal... _ Wanneer de dader emigratie wordt er van alles erbij gehaald: terrorisme, aanval op onze vrijheid, en alles wordt gekoppeld aan de islam, cultuur, DNA etc... We zijn in het Westen totaal de weg kwijt..

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2023 - 2:26

Mischien moet je beter blogs lezen.

Wimtel
Wimtel10 mrt. 2023 - 12:37

Het verbaast mij dat zoiets niet eerder is gebeurd. Die organisatie werkt als een fuik. Lukt het om er toch uit te komen, dan is dat vaak met (emotionele) schade.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen10 mrt. 2023 - 12:36

De eerste berichten over deze fatale schietpartij in het verenigingsgebouw van de Hamburgse chapter van de wereldwijd opererende Jehova Getuigen sekte lijken te spreken over de dader, als zijnde een voormalig lid van deze fundamentalistische en millennialistische sekte, die een aantal jaar geleden geroyeerd zou zijn.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 mrt. 2023 - 11:38

Benieuwd welk standaard daderprofiel er gepresenteerd wordt. Keuze uit 3 en we wachten de volgende tragedie maar af.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 mrt. 2023 - 14:02

Bal U kunt ook niet reageren.

Tuck'R
Tuck'R10 mrt. 2023 - 15:12

Zand U kunt ook niet reageren...

Thuru
Thuru10 mrt. 2023 - 11:02

Deze reactie is verwijderd