Joop

Dader aanval op synagoge in Pittsburgh gepakt

  •    •  
27-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pittsburgh
De dader van een schietpartij bij de Tree of Life synagoge in Pittsburgh is de 46-jarige Robert Bowers. Hij zou antisemitische teksten hebben geschreeuwd terwijl hij om zich heen schoot. Er zouden twaalf aanwezigen geraakt zijn, waaronder vier agenten. De agenten zouden buiten levensgevaar zijn. Over het lot van de anderen is nog veel onzeker. Lokale media spreken van acht doden, meldt de NOS. Op het moment van de aanval zouden er honderd aanwezigen in de synagoge zijn geweest. Bowers werd na een klopjacht overmeesterd en is meegenomen voor verhoor. Hij zou geroepen hebben “dat alle Joden dood moeten.”
Bowers zou een uur voor hij zijn gruweldaad uitvoerde een bericht hebben achtergelaten op het sociale medium GAB, wat erg populair is onder rechtsextremisten. Hij suggereerde dat “HIAS, een Joodse organisatie die vluchtelingen helpt, zijn mensen afslacht. Hij zou niet werkeloos toe kunnen kijken terwijl dat gebeurde.” De Amerikaanse president Donald Trump trok de schietpartij direct de politiek in. Hij zei in een eerste reactie dat het niet gebeurd was als er gewapende beveiligers in het gebouw waren. Hij pleitte voor een snelle doodstraf bij die soort misdaden. Een verslag van CNN ter plekke is hieronder te vinden:
Cc-foto: JPeisler
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

geronimo3
geronimo329 okt. 2018 - 14:22

Wanneer komen de inwoners in actie als het om de democratie gaat, ik denk dat als een meerderheid een partij stemt die rechten gaat afschaffen voor minderheden,wat mag je daar dan tegen doen,dit is mijn vraag aan anderen hierop de site,wat moet er dan gebeuren,het is een gewetensvraag,hoor graag van anderen wat zij van de vraag vinden. Waar grenst de democratie van de dictatuur of onvrijheid?

geronimo3
geronimo328 okt. 2018 - 17:08

Ik vind de reactie zo vreemd in de media,zij praten erover dat de slachtoffers o.a. oude gelovige mensen waren, tellen oude gelovige mensen minder of zo,wat een vreemde manier van denken voor mij, buiten de andere gewonden natuurlijk nog daar buiten.

2 Reacties
karimpie
karimpie28 okt. 2018 - 20:02

Hoeven ze het minder over de 'dader' (geen terrorist dat is) te hebben die niet in het in ingestampte daderprofiel past, een min of meer onbewuste beschermingsmechanisme

koffieleut2
koffieleut229 okt. 2018 - 5:59

Zit tussen de oren dat we ouderen en kinderen willen ontzien van de ellende in de wereld. De bedoeling is dus dat deze aanslag harder binnen komt. Net zoiets als 300 mannen op een boot met een vrouw en kind. Wie staat er dan op de foto?. De media is niet neutraal en zal dat ook nooit worden. Anders was een krant toereikend geweest.

johannn2
johannn228 okt. 2018 - 16:20

Extreem rechts heeft een geweldige boost gekregen door Trumpf. Hij wakkert alle polarisatie aan, verdeelt 'zijn' natie. .

johannn2
johannn228 okt. 2018 - 16:08

Is dit gebeurd, krijg je Trump er ook nog eens overheen. - Hij geeft de slachtoffers de schuld, - en draagt een oplossing aan die niets oplost. .

Poezenmens
Poezenmens28 okt. 2018 - 13:11

“Rouwenden in Pittsburgh laken Trumps harde taal Dreigementen op Ga De dader bleek een rabiate antisemiet die op Gab, het Twitter-voor-hard-rechts, regelmatig samenzweringstheorieën („Het zijn de smerige Joden die de smerige moslims dit land binnen brengen”) en dreigementen de wereld in stuurde. Zijn laatste boodschap: „Screw you Optics, I’m going in” („Val dood met je beleefdheden, ik ga naar binnen.”) En daarop stapte de 46-jarige Robert Bowers met een „Dood aan de Joden!”, een AR 15 geweer en drie handvuurwapens de synagoge in. Hij schoot vijftien, twintig minuten om zich heen, en liep toen naar buiten, waar hij onder vuur werd genomen door agenten. Hij raakte gewond en ligt, buiten levensgevaar, in een plaatselijk ziekenhuis. Het verband met Trump loopt via de migrantenmars die vanuit Centraal-Amerika door Mexico op weg lijkt naar de Amerikaanse grens. Trump heeft meermaals gesuggereerd dat de migranten niet op eigen initiatief aan hun tocht zijn begonnen, en dat ze onderweg worden gefinancierd door de Democratische Partij en door groepen van buiten. Een Republikeinse afgevaardigde vulde voor die laatste omschrijving een naam in: George Soros. Geliefd doelwit George Soros, Joods, rijk, links, is een geliefd doelwit voor rechtse politici en activisten, omdat zijn Foundation progressieve maatschappelijke initiatieven met geld ondersteunt. Bowers, de moordenaar uit Pittsburgh, had het op sociale media ook op Soros gemunt, aldus verschillende Amerikaanse media. Hij stuurde een filmpje door dat volgens nieuwssite The Daily Beast is verspreid door een pro-Russisch account. In dat filmpje was op een van de trucks in de migrantenkaravaan een davidster, symbool van het jodendom, gemonteerd.” https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/28/rouwenden-in-pittsburgh-laken-trumps-harde-taal-a2753002

1 Reactie
johannn2
johannn228 okt. 2018 - 16:11

Trump en de Republikein: ze wakkeren antisemitisme aan. .

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2018 - 10:00

Terwijl vaste Joop-reageerder @Spyder Jonez moslims probeert te linken aan de aanslag, reageren Amerikaanse moslims met een steuncampagne voor de slachtoffers: https://www.launchgood.com/project/muslims_unite_for_pittsburgh_synagogue#!/

2 Reacties
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks28 okt. 2018 - 14:15

Tja, net als elk ander geloof bestaat ook de Islam voor een deel uit gevaarlijke gekken en voor een deel uit normale prettige mensen. dat bewijst @Spyder maar weer eens.

Lopez
Lopez28 okt. 2018 - 20:39

@DonDonaldSucks [dat bewijst @Spyder maar weer eens.] Pardon? Spyder Jonez doet niet eens een poging iets te bewijzen, hij of zij roept maar wat. De tussenstand van de inzamelingsactie: het gestelde doel van 25 duizend dollar is in enkele uren gehaald, de tussenstand is 64 duizend dollar, en nog negen dagen te gaan.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2018 - 9:45

Trump “zei in een eerste reactie dat het niet gebeurd was als er gewapende beveiligers in het gebouw waren” Oftewel: blaming the victims.

geronimo3
geronimo328 okt. 2018 - 9:41

Moge de slachtoffers rusten in vrede,antisemitisme en terreur maakt weer onschuldige doden,verdrietig,Trump is natuurlijk een persoon die een zeer slecht voorbeeld geeft,ik zeg het nog netjes in mijn beleving,Bannon,ook een voorbeeld,mijn gedachten zijn bij de nabestaanden!!!

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2018 - 8:29

Het is duidelijk: het fascisme steekt wederom de kop op. Weer zijn Joodse mensen, de anderen, het slachtoffer. Opnieuw wordt er op de muur geschreven.

Jan Wijn
Jan Wijn28 okt. 2018 - 8:27

Als ik het goed begrijp bedoeld Trump dat burgers zich met vuurwapens moeten beschermen tegen zijn extreemrechtse achterban. De achterban die hij met zijn haat zaaiende retoriek voortdurend van munitie voorziet tegen democraten; linkse burgers en dat deel van de {getinte) bevolking dat daar het vuile werk opknapt.

Bernie2
Bernie227 okt. 2018 - 23:21

"In de VS is geen plaats voor jodenhaat." Ontroerende woorden van de openlijke racist Trump. Ik schoot subiet vol toen ik het las. Maar gelukkig spreekt hij dezelfde woorden als het gaat om vreemdelingenhaat en zijn haat voor niet roze VS'ers. Toch?

Daniel Dennett
Daniel Dennett27 okt. 2018 - 23:06

De een geeft joden de schuld, de ander moslims en een ander weer vluchtelingen. Allemaal hetzelfde domme klootjesvolk.

1 Reactie
johannn2
johannn228 okt. 2018 - 16:23

Daniel, De mensen die een zondebok nodig hebben. Ze zoeken geen oplossing, ze moeten hun agressie kwijt. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 okt. 2018 - 19:38

Als ik het me goed herinner zaten er tussen de extreem-rechtse types in Charlottesville, die daar leuzen riepen als "Jew will not replace us" toch echt een aantal "fine people" volgens de oproerkraaier die nu al twee het jaar het Oval Office bezet houdt.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2018 - 12:26

Die geen gelegenheid voorbij laat gaan om wapenbezit te propageren. In ieder gebedshuis/klaslokaal een gewapende agent/docent.

Spyder Jonez
Spyder Jonez27 okt. 2018 - 19:27

De aanslag is een van de vele symptomen en komt niet uit een hoek maar heeft wel een bron: traditioneel antisemitisme. Verschillende groepen extremisten vinden elkaar in hetzelfde antisemitisme. Dat was in het interbellum ook zo. Het idee van de wereldwijde joodse samenzwering is daarin een van de hardnekkigst voedende mythes die vooral gretig aftrek vond onder de uiterst rechtse en linkse flanken van het politieke spectrum en dat zie je nu terugkeren van nooit weggeweest naar de minder uiterste flanken met het opkomen van het rechtse en linkse populisme wat zelfs onder eerder meer gematigde parijen postvat. Daar komt nog de islamitische wereld bij en haar huidige verspreiding in het Westen met een eveneens vanouds antisemitisme die door het op de hele joodse mensheid geprojecterde Israëlisch-Palestijnse conflict nog versterkt wordt.

8 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper27 okt. 2018 - 20:53

Mist en ruis. Deze dader was niet links en ook geen islamiet. Voor zover we nu weten stemde hij alleen niet op Der Trump omdat hij deze niet antisemitisch genoeg vond.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 okt. 2018 - 22:35

Dat Adolf Hitler en de Nazi-partij zeer antisemitisch waren is mij bekent. Welke groeperingen hebt u op het oog als u het heeft over de uiterst linkse flanken van het politieke spectrum?

karimpie
karimpie28 okt. 2018 - 14:09

islamitische wereld heeft juist niet een zogenaamd 'vanouds antisemitisme', laat je informeren, of stop met leugens verspreiden.....christenen en joden vallen (net als moslims zichzelf noemen) onder 'mensen van het Boek'....anders waren in Andalusië en het Midden-Oosten alle joden uitgeroeid/weggegooid zoals jouw voorouders wel hebben gedaan en zo resulteerde in de Holocaust....(overigens inquisitie respectievelijk kruisvaarders zijn ook slechts uw voorouders aan te rekenen).... 'jullie' pr is gewoon uitstekend in orde, das alles, maar dat betekent echt niet dat 'boontje komt om zijn loontje' niet meer geldt

johannn2
johannn228 okt. 2018 - 16:17

Spyder, Voor antisemitisme hoef je niet zover te zoeken. Niet zover als de islam. Het diepste, meest vernietigende antisemitisme is van christelijke huize. Kijk waar in de loop der eeuwen veruit de meeste slachtoffers vielen. Rechtstreeks door het christendom, dan wel in de op het christendom gebaseerde beschaving. .

johannn2
johannn228 okt. 2018 - 17:40

Spyder, Het aloude christelijke antisemitisme, de giftigste, schadelijkste, meest discriminerende vorm, heeft zijn extra venijnige ontstaansgrond uit de these, dat de joden Christus gedood hebben. (Gemakshalve vergetend, dat hijzelf een jood was, ja, dat zelfs ontkennend. En hem afbeeldend als een blanke Europeaan i.p.v. een donkerder semiet.) .

Spyder Jonez
Spyder Jonez28 okt. 2018 - 19:07

@Allen Antisemitisme heeft een lange geschiedenis die zich niet beperkt tot de een christelijke context. Het komt zeker voor bij zowel extreem-links als extreem-rechts met hun populistische anti-kapitalistische ontstaansgeschiedenis. De begin vorige eeuw pas veel later ontstane volksbewegingen was wel sprake van een aanstuiten bij wat al veel langer onder de diverse bevolkingen leefde. Maar extreem-links en extreem-rechts gaven er nog een eigen draai aan. Voor de islamitische wereld geldt vanouds dat zij er geen enkel ander geöriënteerd volk anders duldt dan dat deze zich schikt naar de er in vele vormen heersende islamitische kaders zoals het recht. Anders gelovende burgers gelden er als ongelijkwaardig. Vele anders georiënteerde volken worden er systematisch onderdrukt, vervolgd, of tenminste ondergeschikt gehouden. Kopten, Yezidi, Arameeërs, Armenen, Grieks-Pontiërs, Maronieten, en dus ook Joden hebben ondanks dat het in diverse islamitische landen grote groepen betreft altijd een ondergeschikte plaats gekend en zijn in veel gevallen ernstig vevolgd, verdreven, of zelfs slachtoffer geworden van volkerenmoord. Joden werden er dus ook vanouds als minder behandeld en gezien. Dat is in dat geval antisemitisme in haar islamitische vorm. Toen leden van dit door verdrijving en vervolging wereldwijd levende volk zich in uiterste nood als gevolg van de Holocaust een eigen staat creëerden binnen de islamitische wereld, en zeker op een plaats waar zij haar wortels had en er nog steeds veel Joden leefden, kon de islamitische wereld dit niet verdragen zoals ze dat van geen enkel binnen haar grenzen levend niet-islamitisch volk zou tolereren. De door deze stichting van een niet-islamitsche ontstane haat is dan ook veel minder een bekommernis om de Palestijnen maar om de ondragelijke entiteit van een niet-islamitische staat midden in een wereld die alleen islamitisch mag zijn. Het is helemaal antisemitisme als je als moslim vervolgens een Jood op geen andere grond dan die identitteit, zoals zij in grote getalen verspreid over de wereld en in ons land al eeuwen leven, negatief in verband brengt met de staat Israël. Precies dat excuus wordt echte steevast gebruikt bij de negatieve houding tav Joodse burgers en geweld of terreuraanslagen tegen hen. Als ik een Marokaans Nederlandse moslim woedend ter verantwoording roep vanwege kwalijk handelen van Indonesië tegen een christelijke minderheid snapt iedereen hoe idioot dat is. In geval van Israël in relatie tot Joden is dat opeens heel anders.

karimpie
karimpie29 okt. 2018 - 4:13

Nou Spyder Jonez, hier een Marokkaans (met 2 k's) Nederlandse moslim die dan zegt (en meent), ik ben het 100% met je eens dat een (al of niet) christelijke minderheid ook in Indonesië niet mag worden vervolgd. Maar nu het echte probleem met het zionisme, wanneer ga jij eens het grote onrecht dat Palestijnen (=christelijke incluis) al decennia lang (toenemend) wordt aangedaan door Israël? En het overigens vervolgens ook nog de menen, dus geen lippendienst (zoals de vele VN-resoluties, en ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en nijpender) Verder lees ik zo veel onzin, om dat allemaal te weerleggen daar heb ik gewoon niet zo veel tijd voor/zin in, wellicht zijn er anderen die dat wel hebben...op 2 punten na: - schizofreen om te denken dat de profeet Jezus (vzmh) een jood was, en dat hij dus een ander geloof heeft dan al zijn opvolgers - nog gekker,een jood, een christen, een moslim ed is een aanhanger van een geloof, een richting, een opperwezen, om dan de menen dat Jezus, die znreigen vader is en daarmee God is, gelijk te stellen aan zijn volgelingen is niet te volgen.... alsof je koning Willem-Alexander gelijk stelt aan zijn onderdanen, het volk, het is niet gepast en dus ook niet correct

M7
M729 okt. 2018 - 11:44

@ karimpie : kunt u me dan uitleggen waarom in het gehele Midden Oosten de eeuwenoude joodse aanwezigheid zorgvuldig is weggezuiverd ?

Mostafa
Mostafa27 okt. 2018 - 18:55

Dader of terrorist ?!

7 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett27 okt. 2018 - 23:08

In het westen worden alleen niet whites terroristen genoemd.

Hemk
Hemk27 okt. 2018 - 23:49

Beide?

Andy S
Andy S28 okt. 2018 - 5:23

Ja. Terrorist en dader, dient in mijn ogen als terrorist rechteloos worden aangepakt. Dit soort kunnen we missen als kiespijn.

koffieleut2
koffieleut228 okt. 2018 - 7:35

Ligt aan het doel van de dader of het een terrorist is. Gezien ik lees zou het zo maar een terrorist kunnen zijn. Of een verwarde man. Meestal is het een combinatie.

mark3
mark328 okt. 2018 - 7:55

Verdachte.

madbako
madbako28 okt. 2018 - 9:44

@Mostafa 27 oktober 2018 at 20:55 Dader of terrorist ?! Dader van een terroristische aanslag.

punt2
punt228 okt. 2018 - 11:47

@Daniel Dennett, de daders van de laffe brandbom aanval op de moskee zijn als terrorist veroordeeld en waren als blank te omschrijven "Vijf mannen uit Enschede zijn veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de mannen daar een terroristisch oogmerk bij hadden. "