Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dáárom wordt geprotesteerd tegen Monsanto

  •  
23-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
food.jpg
De documentaires Food, Inc en Bitter Seeds tonen pijnlijk aan hoe de smerige handel van Monsanto er in de praktijk uit ziet
Zaterdag 25 mei wordt over de hele wereld geprotesteerd tegen multinational Monsanto. Ook in Nederland wordt de ‘March aganist Monsanto’ georganiseerd. Waarom zou je op de barricade gaan tegen dit bedrijf? De volgende twee documentaires maken het pijnlijk duidelijk.
Monsanto is het Amerikaanse chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert en over de hele wereld aan de man brengt via koppelverkoop. Zo zijn de gepatenteerde zaden van het bedrijf bestand tegen de onkruidverdelger Roundup. Als je als boer de zaden van Monsanto gebruikt, kom je er niet onderuit ook Roundup te gaan gebruiken en andersom. Boeren mogen de zaden na het oogsten niet nogmaals gebruiken maar moeten nieuwe zaden kopen. Hoe dit in de praktijk uit pakt is onder andere verfilmd in de documentaires Food, Inc en Bitter Seeds.
In Food, Inc. zit het persoonlijke verhaal van een aantal Amerikaanse boeren die het met Monsanto aan de stok kregen, omdat ze het patentrecht zouden schenden. De veelal kleine boerenbedrijven waren niet opgewassen tegen de lange adem en juridische druk van Monsanto en gaven de strijd uiteindelijk op. Kijk hier het Monsanto fragment uit Food, Inc. De hele film is hier te zien.
Een soortgelijk verhaal is verfilmd in de documentaire Bitter Seeds over de uitzichtloze situatie waarin Indiase katoenboeren zich bevinden. Ook hier spelen de genetisch gemanipuleerde zaden en het bijbehorende bestrijdingsmiddel van Monsanto een verwoestende rol. De film opent met een schokkend cijfer: ieder uur pleegt er in India een katoenboer zelfmoord. De Indiase boeren willen een betere katoenproductie om het hoofd boven water te houden, steken zich daarom in de schulden door de zaden en bestrijdingsmiddelen van Monsanto te kopen, komen niet meer uit die schulden omdat de prijs niet in verhouding is tot de opbrengst en plegen uiteindelijk zelfmoord. De trailer van Bitter Seeds staat hier.
In Nederland worden de producten van Monsanto nog steeds gepromoot. Bijvoorbeeld door het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin van RTL, dat reclame maakt voor Roundup. Een woordvoerster van RTL verklaarde hierover aan de redactie van Joop dat het een eenmalig sponsoring betrof. Hoewel het product van Monsanto vanaf 2018 verboden wordt voor particulier gebruik in Nederland, is het nu nog wettelijk toegestaan en zag RTL geen reden om het product niet te promoten. Indien het product op een juiste manier wordt gebruikt, is het niet schadelijk, benadrukte de woordvoerster. Uit eerder onderzoek van de universiteit van Caen blijkt dat Roundup onder meer geboorteafwijkingen kan veroorzaken en de deling van cellen kan verstoren. Maar als je Roundup correct gebruikt, is er volgens RTL niets aan de hand.
Eerder verscheen op Joop: Miljoenen marcheren tegen Monsanto

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

Fijn en goed dat de Joop redactie deze films onder de aandacht brengt. Eigenlijk zelfs een beetje super. :)

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/21280_376503682465610_1541794781_n.jpg Kijk even! Hele goeie poster!! Gandalf met een bord...

rbakels
rbakels23 mei 2013 - 16:23

Al duizenden jaren stoppen landbouwers een deel van de zaden van hun gewassen in de grond om nieuwe planten te laten groeien. Als je dat met Monsanto zaden doet wordt dat als een criminele "thuiskopie" gezien. Voor zover die zaden niet zo gemanipuleerd zijn dat de zaden van de planten die je er mee laat groeien niet vruchtbaar meer zijn ("terminator seeds"). Het wil nog wel eens gebeuren dat plotseling nieuwe mutaties van plantenziekten optreden, en dan gaan ze op de Wageningse landbouwuniversiteit snel aan de gang om een nieuwe variant van de gewassen te kweken die ook tegen die mutatie resistent is. Wageningse wetenschappers waarschuwden een tijdje geleden in een groot artikel in NRC dat Monsanto met zijn gehaaide advocaten deze praktijk kan frustreren, waardoor het zelfs denkbaar is dat er hongersnood ontstaat in ons land!

vriest
vriest23 mei 2013 - 16:23

Het is niet zo verwonderlijk dat in de europese unie niet zo moeilijk gedaan word over monsanto .Enkele leden van de europese regering hebben of te wel contacten ,of zijn eerder werkzaam geweest bij dat bedrijf .dus vreemd is het niet dat men er niet tegen ageerd .En nog ernstiger is dat juist deze mensen over de voedselvoorziening gaan .Ik zou zeggen een uitgemaakte zaak voor lobbyisten van dat bedrijf ,ze weten precies wie ze warm moeten houden ,financieel dan ,of zouden zij niet corrupt zijn ,zal toch niet .

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

#Monsanto trending op twitter in Nederland.

Joeri2
Joeri223 mei 2013 - 16:23

Patenten stoppen innovatie. En blijken nu ons ook te gaan vermoorden.

ddlaor
ddlaor23 mei 2013 - 16:23

Walgelijk dat monsanto gedoe, ik snap niet dat ze dit accepteren. Check hier een filmpje over monsanto filmpje http://www.youtube.com/watch?v=6VEZYQF9WlE

lembeck
lembeck23 mei 2013 - 16:23

Nog een aardige link met twee filmpjes over Monsanto: http://www.lansingerland.info/main.php?lees=5169&m=1

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

http://www.huffingtonpost.com/2013/05/23/gmo-labeling-bill-genetically-modified-food_n_3325972.html?ncid=txtlnkushpmg00000037 GMO Labeling Bill Voted Down In Senate WASHINGTON -- The United States Senate decided again Thursday that it simply does not want to let states tell people whether or not they are eating genetically modified food.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 mei 2013 - 16:23

Zucht... en hier gaat het ook gebeuren, als Brussel de oren laat hangen naar dit bedrijf. En bedrijven zoals dit bedrijf. BAH BAH BAH

marietjejansen
marietjejansen23 mei 2013 - 16:23

Een app om Monsanto-spul te vermijden: http://www.wanttoknow.nl/economie/duurzaam/hij-is-er-de-app-om-monsanto-rommel-te-vermijden/?fb_action_ids=519890894726642&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B501034256618918%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

1 Reactie
lembeck
lembeck23 mei 2013 - 16:23

Moet je wel een mobieltje hebben waar APPS op kunnen.... ik heb er een van 15 euro. Helaas kan dat ding maar 1 spelletje doen en verder kan je ermee sms jes versturen en ohja, telefoneren... :-))) Wel een erg goed idee overigens.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mei 2013 - 16:23

Volgens mij helpt Monsanto ook heel vaak om voedsel op een verantwoorde en veilige manier betaalbaar te maken voor juist de armen in deze wereld. En genetische modificatie is volgens zo'n beetje de hele wetenschappelijke wereld een gouden vondst om dat mogelijk te maken.

4 Reacties
rbakels
rbakels23 mei 2013 - 16:23

U heeft gelijk, maar dat is het probleem niet. het probleem is dat Monsanto er meedogenloze zakelijke praktijken op na houdt. Kent u het verhaal van die boer op wiens land zaden van Monsanto overwaaiden? Hij moest mooi betalen, ook al wilde hij die zaden helemaal niet.

toshiba
toshiba23 mei 2013 - 16:23

Nee de wetenschappelijke wereld zet juist hele grote vraagtekens bij de genetische manipulatie van Monsanto. En tot een structurele toename van voedsel tegen een lagere kost heeft het ook niet geleid. zo is India door schade en schande wijsgeworden en heeft India een stop gezet op het werk van Monsanto.

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

Volgens de massieve marketing en propagandisten en leugenaars en valse wetenschappers van Monsanto..en volgens jou. Wat zegt dat over jou? Je kletst gewoon de propaganda na, verder niks.

Timoo2
Timoo223 mei 2013 - 16:23

Onzin. Monsanto doet niets anders dan zijn eigen pesticiden koppelverkopen middels GGO mais en soya. Zij zijn helemaal niet bezig met wereldhonger. Dat is namelijk een probleem van distributie, niet van productie. Er is voldoende voedsel. In India rot 50% van de productie gewoon weg. Er is te weinig logistiek. Die is namelijk hartstikke duur...

sjaakie2
sjaakie223 mei 2013 - 16:23

Ik ga met wat vrienden demonstreren zaterdag, maar waar zijn jullie ouwe lui? Het moet zo te zien weer van de jongeren komen.

2 Reacties
fipster
fipster23 mei 2013 - 16:23

Sjaak, wij ouwe lui staan daar gewoon morgen. Zonder dat te moeten ankondigen op facebook, twitter etc.

lembeck
lembeck23 mei 2013 - 16:23

Waar?

Zjenny
Zjenny23 mei 2013 - 16:23

https://docs.google.com/forms/d/1K9NHUUH5jsjgQrAZHjsheXnyZZxqexC8mnFs5WZZa5E/viewform?pli=1 Open brief tekenen? Open brief aan Monsanto B.V. (Bergschenhoek) Bergschenhoek, 25 mei ’13 Geachte directie, Vandaag demonstreren wij bij uw locatie in Bergschenhoek omdat wij ons ernstige zorgen maken over een groot aantal, in onze ogen, dubieuze praktijken waar uw bedrijf mee in verband wordt gebracht. Hierin zijn wij niet alleen. Vandaag, 25 mei 2013, gaan met ons honderdduizenden mensen in 50 landen en 400 steden de straat op om de wereldbevolking wakker te schudden. Om ze te waarschuwen voor het karakter van de bedrijfsvoering van uw organisatie en de toekomstige consequenties daarvan. Ook wij geven gehoor aan de oproep: “March Against Monsanto”. Dit doen wij vanuit de volgende gedeelde overtuigingen: 1. Wij geloven niet dat chemische bestrijdingsmiddelen (met glyfosaat) veilig zijn voor het milieu en de volksgezondheid. 2. Wij geloven niet dat het zonder risico is om gif en gentech op zo’n grote schaal in de natuur terecht te laten komen. 3. Wij geloven niet dat het genetisch manipuleren van de natuur betere vruchten afwerpt dan de natuur zelf. 4. Wij geloven niet dat iemand het recht zou mogen hebben om planten en dieren te octrooieren. 5. Wij geloven niet dat bio-uniformiteit van landbouwgewassen een goede basis is voor duurzame landbouw. 6. Wij geloven niet dat er één redelijk argument bestaat waarom consumenten niet mogen weten wanneer zij GMO’s eten. 7. Wij geloven niet dat er voldoende onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van GMO’s. 8. Wij geloven niet dat de wereldbevolking beter af is als een handjevol bedrijven de voedselindustrie domineert. 9. Wij geloven niet dat er sprake is van eerlijke marktwerking als boeren gebukt onder wurgcontracten, ten einde raad hun leven beëindigen. 10. Wij geloven niet in een politieke lobby die slechts tot doel heeft het vergroten van de bedrijfsinvloed en die ten koste gaat van de democratie. Door middel van deze open brief roepen wij u ter verantwoording over uw visie en over uw bedrijfsvoering. Totdat u ons van het tegendeel bewijst op de tien bovengenoemde punten, zullen wij niet rusten voor alle mensen zijn geïnformeerd over de ongewenste invloed van chemieconcerns als de uwe. Wij zullen zoveel mogelijk mensen oproepen om biologisch voedsel te kopen of zelf te verbouwen Gemeenten zullen wij ertoe bewegen om gentechvrije zones op te nemen in bestemmingsplannen. Ook zullen wij nationale en Europese overheden oproepen tot wetgeving die bio-diversiteit en voedselsoevereiniteit stimuleert en garandeert. Kortom, wij zullen er alles aan doen wat binnen ons vermogen ligt om onze visie op voedselproductie en distributie aan de wereld kenbaar te maken. In de hoop spoedig van u te vernem

1 Reactie
lembeck
lembeck23 mei 2013 - 16:23

Jayyy... dat is de brief die Saskia geschreven heeft en voorgelezen zaterdagmiddag. Super. Dank je wel. :-))