Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daan Roosegaarde bij College Tour: narcist of slachtoffer?

  •  
21-02-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
roosegaarde
Doen we aan blinde heldenverering of speelde Twan Huys een bedenkelijke rol?
Afgelopen vrijdag viel ik midden in College Tour. Ik zag kunstenaar Daan Roosegaarde, die zichtbaar geïrriteerd was en uiteindelijk besloot weg te lopen. Ik was verbaasd dat een anders wat gezapig programma als College Tour in staat was een gast deze reactie  te ontlokken. Benieuwd naar de reden van Roosegaarde’s actie toog ik naar Twitter. Ik kwam er al snel achter dat er net een videofragment was vertoond waarin wetenschapper Bob Ursem stelde dat de gevierde ontwerper Ursem’s idee van de Smog Free Tower als het zijne had gepresenteerd. Op Twitter leverde dit twee soorten reacties op. Een kamp was op de hand van Twan Huys: Roosegaarde is een kleinzerige narcist die wegloopt als hij een keer wat tegengas krijgt. Een ander deel van de twitteraars koos voor Roosegaarde: Huys wil goedkoop scoren door een internationaal vermaarde kunstenaar te kakken te zetten.
Direct na afloop van het programma, waarvan ik dus alleen het laatste deel had gezien, was ik vooral op de hand van die eerste groep: wie denkt Roosegaarde nu helemaal dat hij is en waarom doet hij net alsof hij dingen zelf verzint? Een kind kan toch zien dat hij nooit de kennis in huis kan hebben om al die ingewikkelde projecten van de grond te krijgen? Het deed me denken aan de heldenverering van Steve Jobs. Jobs’ successen bogen op jarenlange overheidsinvesteringen en (in de beginjaren) de inventiviteit van mede-oprichter Steve Wozniak. Bovendien was Jobs in zijn eerste periode bij Apple meer sekte- dan bedrijfsleider, wat een van de redenen zou worden voor zijn ontslag. Ook rivaal Bill Gates zou zonder de interface van Xerox nooit met Windows zijn gekomen. En de alom geprezen Thomas Edison? Die heeft de gloeilamp nooit zelf uitgevonden en trachtte zijn concurrent Westinghouse in diskrediet te brengen door katten, honden, olifanten en uiteindelijk mensen te elektrocuteren.
Een dag later besloot ik de volledige aflevering terug te kijken en inmiddels is mijn mening behoorlijk bijgesteld. Allereerst vond ik de rol van Twan Huys bedenkelijk. Normaal pakt hij zijn gasten met fluwelen handschoenen aan en werpt hij ze de ene na de andere softball toe (het dweperige Correspondents’ Dinner was wat mij betreft een voorlopig dieptepunt). De redactie van het programma verdedigde zich in haar online verklaring door zich te verschuilen achter haar journalistieke plicht: gedurende het onderzoek voorafgaand aan het programma stuitten ze op ‘een aantal vergelijkbare voorbeelden als dat van Ursem’ en daarom waren ze het aan zichzelf en de kijker verplicht dit aan de kaak te stellen.
Maar als het de redactie van College Tour echt te doen is om journalistieke kwaliteit, waarom heeft Twan Madeleine Albright destijds niet gevraagd of ze spijt heeft van de uitspraak dat de dood van 500.000 Irakese kinderen als gevolg van Amerikaanse sancties het waard was ? Of Richard Branson naar zijn onhebbelijke eigenschap om iedere keer weer een slecht beschermde markt penetreren en er met belastingpoet vandoor te gaan ? Of voormalige Microsoft-CEO Steve Ballmer naar zijn tirannieke personeelsbeleid ?
In plaats daarvan besloot de redactie van College Tour dat een interview met een Nederlandse kunstenaar hét uitgelezen moment was om nu eindelijk eens echte journalistiek te gaan bedrijven en werd Roosegaarde bevraagd over de authenticiteit van zijn werk. En dat terwijl het juist Roosegaarde was die bewonderaars en critici tijdens de uitzending voortdurend duidelijk moest maken dat zelfs de grootste uitvinders en kunstenaars – hij noemde het voorbeeld van Rembrandt – dankbaar gebruik maken van de ideeën van anderen. Hij vertelde het aanwezige publiek dat hij tot voor kort niets wist van fijnstofreiniging of lichtgevende algen en daarom de hulp van allerlei experts heeft ingeroepen.
Kennelijk is ons idee van succes zo verindividualiseerd, dat we tegen de klippen op willen blijven geloven in de mythe van de geniale uitvinder, die in zijn eentje een baanbrekend idee krijgt, het doorontwikkelt én in de markt zet. Het siert Roosegaarde juist dat hij, misschien ten koste van zijn eigen imago, dat beeld wil nuanceren. Dat hij zich af en toe laat fotograferen op een manier die suggereert dat hij zelf verantwoordelijk is voor de techniek achter zijn producten, of dat klasgenoten van vroeger hem narcistische trekjes toebedelen, doet daar niets aan af.
Ik hoop dan ook voor Twan Huys dat hij, als hij ooit zélf wordt geïnterviewd over zijn levenswerk, het type vragen krijgt dat hij aan Albright, Ballmer en Branson heeft gesteld. Want als hij een interviewer treft die hem wil gebruiken om zijn journalistieke bestaansrecht te bewijzen, vermoed ik dat hij het er minder goed vanaf zal brengen dan Roosegaarde afgelopen vrijdag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (66)

Koos Van Der Wilt
Koos Van Der Wilt20 mei 2016 - 15:48

Wat een AFSCHUWELIJKE wereld: linkse Televisiemakers en kunstnaars uit Amsterdam. WAT een haat en nijd, jaloezie, pseudo-psychiatrie ('Narcist') en gezwam over techniek ('Edison') waar deze superalfa's niet een mee kunnen doen, want ze hadden in de brugklas al een drie voor algebra. Ik woon nog liever in Staphorst, waar er gemeen geroddeld wordt over wie het met wie gedaan heeft en welke hooiberg. Dat gaat nog ergens over: de verwekking van leven en de daad die daaraan vooraf gaat. (Hm, lekker). Brrrrr...

jovano
jovano26 feb. 2016 - 10:49

"Honderden studenten interviewen samen met Twan Huys spraakmakende gatsen uit binnen- en buitenland." "Het idee voor het programma ontstond in de Verenigde Staten waar Twan Huys als Amerika-correspondent tijdens de presidentsverkiezingen de townhall meetings bezocht. Bijeenkomsten in sportzalen en gemeentehuizen waar burgers de mogelijkheid krijgen om de presidentskandidaten het vuur na aan de schenen te leggen met vragen die hen bezig houden. Dit concept vormt de basis. Een zaal vol nieuwsgierige studenten, één topgast en een presentator: College Tour was geboren!" De bovenstaande citaten zijn afkomstig van de site van het TV-programma College Tour. Toen College Tour startte was een regelmatig terugkerende vraag of de studenten de vragen zelf hadden bedacht of dat ze waren ingefluisterd door de redactie van het programma. Meer en meer is het programma voorgekookt door een redactie en ligt de regie meer bij Twan Huys. Was de rol van Twan Huys eerst voornamelijk een van voorzitter/doogever nu zet hij de lijnen uit. Daarmee is het niet meer duidelijk of hij er zit als kritisch journalist, zoals zijn rol is in Nieuwsuur dan wel als presentator van een showprogramma, gelijk Ivo Niehe. Het lijkt me dat Twan en de redactie toe is aan wat zelfreflectie.

Quibus2
Quibus226 feb. 2016 - 10:02

Een valse tegenstelling. De man is overduidelijk een vreselijke narcist. Dat ziet een blind paard nog. Maar daarnaast is college tour typisch een nogal haggiografisch programma (Holleeder...), en kan het prima zijn dat, ondanks zijn ge-wel-di-ge (Haallloooooo!) vooruitziende blik meneer Roosengaarde deze journalistieke vooruitgang van het programma niet zag aankomen. Vanuit een zeker perspectief is hij dan dus tegelijkertijd een soort slachtoffer.

Arjen3
Arjen325 feb. 2016 - 13:07

het hier niet om Huys en 't ligt toch echt wel iets genuanceerder: -"Fuck you Huys'- & -'wat is dit voor gezeik?'- tekent de onmacht, geen weerwoord meer hebben en 'ik moet even plassen' is bedenktijd omdat hij zich (terecht) in 't nauw gedreven voelt, sterker hij moest even tot rust komen en zich laten adviseren door een stuk of 8 intimi backstage in de Droomfabriek. Mondig als dat hij altijd is, onverwacht kwam het duiveltje met hete adem op zijn schouder zitten en stond hij met z'n mond vol tanden. Negatieve pr lag gewoon niet in de lijn der verwachting. Maar hij heeft toch niet iets te verbergen? Ongeacht hoe Huys en de CT redactie hier en andere gevallen mee om is gegaan: Het punt is dat Roosgaarde ideeën gebruikt of volgens sommigen misbruikt zonder de credits te noemen van mensen die het daadwerkelijk uitvinden, hebben uitgevonden of uitvoeren. Vervolgens vraagt hij hier patent op aan, onderbouwt hij artistieke zaken met vrij holle retoriek, en trekt de volle eer en opbrengst naar zich toe als DWDD knuffel-kunstenaar. Dat is geen houdbaar businessplan. Mocht het mijn idee, onderzoek of wat dan ook betreffen, zou ik daar ook niet blij van worden... Roosegaarde staat al jaren niet met met de beentjes op de grond, zelfs een constatering van de elitaire kringen waarin hij zich begeeft, en kunst maakt hij ook geruime tijd niet meer... gimmicks zijn het maar het laatste is een persoonlijke mening en doet verder niet ter zake... Ik strijd tenslotte voor belangen van eerlijke, echte zuivere makers en denkers.

hminkema
hminkema23 feb. 2016 - 9:43

Wat mij betreft had Touburg zijn aanvankelijke mening over de uitzending niet hoeven bijstellen. Want de argumenten die hij geeft voor zijn bijgestelde mening kloppen niet. 1. Het argument 'want Twan Huys stelde zich kritisch op' deugt niet. Temeer daar Touburg bepleit dat Huys zich ook in eerdere interviews kritisch had moeten opstellen jegens Albright, Branson etcetera. Ik ben het volledig met Touburg eens dat Huys zich kritisch moet opstellen in dit programma, om geloofwaardig en relevant te blijven. Dat Huys dat deze keer beter deed dan voorheen, valt dus te prijzen in plaats van af te waarderen. 2. Het argument 'want Roosegaarde wilde het beeld nuanceren van de geniale kunstenaar' deugt niet. Het was enkel en alleen in reactie op de kritische vragen van Huys dat Roosegaarde met de door Touburg genoemde nuanceringen kwam. Was Roosegaarde niet geconfronteerd met de - ik moet zeggen: nogal vriendelijk verpakte - kritische vragen en opmerkingen over de authenticiteit van zijn werk, dan zou hij die nuanceringen *niet* hebben gemaakt en zich de status van geniale kunstenaar hebben laten aanleunen. Touburg spreekt dan ook ten onrechte van een 'wil' van Roosegaarde om dat beeld bij te stellen; het was geen actie, maar een reactie. Tot minuut 35 in het programma heb ik van wanklank, irritatie of 'aan de kaak stellen' weinig tot niets gemerkt. Roosegaard kreeg alle ruimte om zijn eigen verhaal te doen. Het was pas op het fragment van de Delftse wetenschapper dat Roosegaarde aansloeg, en vrijwel direct de benen nam. Ik was tot deze uitzending niet bekend met Roosegaarde, was dus geen vriend (of fan) maar ook geen vijand. Er zat mij bij het bekijken van dit programma dus ook geen bewondering of afkeer in de weg. Ik zag alleen een kunstenaar die er, geconfronteerd met redelijke kritiek waarop hij vrij mag reageren, meteen vandoor gaat. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2016 - 16:55

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus23 feb. 2016 - 1:08

"wat zijn er scherpe scheidsen die mee kijken naar politiek gekonkel" En dan is er een die nog wel even overeind blijft: we're on a road to nowhere https://www.youtube.com/watch?v=ti4DisTlfDY

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2016 - 9:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2016 - 15:09

"Heeft nu niemand The Clash meer in de kast?" Ik moet hierbij meteen denken aan: My daddy was a bankrobber He loved to steal your money https://www.youtube.com/watch?v=ttJBdr6eBuo

Jeremia
Jeremia22 feb. 2016 - 7:39

Als succesvol kunstenaar moet je tegenwoordig denk ik vooral goed zijn in netwerken, weten wat in de mode is en een product aan de man kunnen brengen. Daan kan dat en dat is knap, maar het blijft een trucje. Ik snap wel dat Twan Huys wat meer de diepte in wil en meer wil horen dan spannend en hallo.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer21 feb. 2016 - 17:42

Zielig verhaal van een academicus die niet in staat is zijn baby te commercialiseren, zoals heel vaak overigens, niet los durven laten, dus geen financiering, want daar moet je geen arrogante academici bij hebben wiesn enige gedachtengang is ze willen mijn baby jatten.. Verder natuurlijk het gebruikelijke verhaal van iets je hoofd boven het maaiveld en je kop moet er af. Innovatie is zelden iets volledigs nieuws maar meestal een combinatie van technologieen. De grote kleine Filemon vindt zich zelf een BNer maar kan het misschien moelijk verkroppen dat zijn ex studiegenoot Nederland inmiddels al lang is ontgroeit. Wat Rosengaard gebruikt als technologieen is weinig schokkend. De manier hoe hij zijn projecten weet te financieren en te realiseren verdient een welgemeend compliment. Iedereen die al eens heeft geprobeerd een innovatief concept te commercialiseren zal het daar mee eens zijn.

3 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer21 feb. 2016 - 17:49

Zo Spitjm "his team of experts", de brutaliteit. Investeringrtechnisch is een werkend laboratorium van nul en generlei waarde. De enige die waarde creeert voor het concept is Roosegaard door het naar de markt brengen. De Willie Wortels moeten niet zeiken maar hem verschrikkelijk dankbaar zijn.

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 22:04

"Zielig verhaal van een academicus die niet in staat is zijn baby te commercialiseren, zoals heel vaak overigens, niet los durven laten, dus geen financiering, want daar moet je geen arrogante academici bij hebben wiesn enige gedachtengang is ze willen mijn baby jatten.." de academicus, of beter, de TU Delft, heeft het idee verkocht aan ENS. Dat is de organisatie die er werkelijk wat mee doet, dus niet een torentje neergezet dat niet uitblinkt in efficiëntie maar wel voorzien is van een flinke dosis media hype. probeer iets minder te fantaseren, en iets meer te weten.

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 22:04

"Zo Spitjm “his team of experts”, de brutaliteit." Inderdaad, de brutaliteit.

Opinius
Opinius21 feb. 2016 - 16:44

Daan zei: :"als je het podium neemt ben je gelijkertijd ook het afvoerputje.". zo is dat, ongeacht de vragensteller of de beantwoorder die hierin samen hetzelfde podium namen teneinde.... Ja wat ,wie ? . Het nieuw vorm geven aan bestaande informatie is nieuwe dimensie geven áan de bestaande informatie. Wat valt daar over te zeiken? Ghij allen,... als onderdelen der evolutie.?

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 14:30

Studio Roosegaarde: "Dutch designer Daan Roosegaarde and his team of experts have created the world's largest smog vacuum cleaner. The Smog Free Tower uses patented ion technology to produce smog-free bubbles of public space, allowing people to breathe and experience clean air for free." ENS en Ursem vallen niet in de categorie 'his team of experts'. 'patented' sugereert dat Roosegaarde eigenaar is van het patent, en impliciet dat het dus zijn vinding is, maar het patent is van ENS, en de vinding van Ursem, die voor de TU Delft werkt, en het aan ENS verkocht, overigens ten goede van onze schatkist. Dank U vriendelijk, meneer van Ursem, super. "Partners: The Smog Free Project is developed by Daan Roosegaarde in collaboration with his expert partners ENS, the team of Studio Roosegaarde, and professor Ursem. Made possible with the kind support of the City of Rotterdam, Stichting DOEN and Port of Rotterdam." 'his expert partners', wederom een bezittelijk voornaamwoord. de term 'smog free project' is nogal ruim voor 1 toren, terwijl zijn 'partners' de technologie hebben uitgevonden en grootschalig vermarkten: smog cleaning technologie: http://enstechnology.nl/producten/ de uitvinder over zijn idee: http://www.scientificamerican.com/article/smog-sucking-electrostatic-vacuum-cleaners-may-scrub-beijings-air/

12 Reacties
janjans3
janjans321 feb. 2016 - 16:14

jij snapt het ;) jij kent zeker ook iemand die zich door daan genaaid voelt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 16:21

'‘patented’ sugereert dat Roosegaarde eigenaar is van het patent' Flauwekul. Patented zegt slechts dat het gepatenteerd is en niets over op wiens naam dat patent staat. '‘his expert partners’, wederom een bezittelijk voornaamwoord.' Ook niets mis mee. Als iemand schrijft dat hij een fiets heeft ontwikkeld samen met zijn fietsenmaker wil dat nog niet zeggen dat die fietsenmaker ondergeschikt zou zijn aan hem. 'de term ‘smog free project’ is nogal ruim voor 1 toren, terwijl zijn ‘partners’ de technologie hebben uitgevonden en grootschalig vermarkten.' ENS vermarket het in andere toepassingen dan Roosegaarde en wat voor een naam die aan zijn projecten geeft mag hij helemaal zelf weten. Tevens: als ENS er zoveel moeite mee zou hebben of zich benadeeld zou voelen dan kunnen ze ook gewoon stoppen met het leveren van hun technologie.

Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 17:57

Ik zie met de beste wil van de wereld niet in wat hier nu zo slecht aan is ...

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 22:07

@janjans "jij kent zeker ook iemand die zich door daan genaaid voelt?" niet direct. maar ik heb genoeg Daan's ontmoet.

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 22:39

"Patented zegt slechts dat het gepatenteerd is en niets over op wiens naam dat patent staat." ik heb het niet over de juridische mogelijkheid te veinzen dat het op ongebruikelijke wijze in die zin gebruikt wordt, ik heb het over wat de tekst suggereert. "‘‘his expert partners’, wederom een bezittelijk voornaamwoord.’ " "Ook niets mis mee." ik kan weinig anders dan dat oordeel aan anderen overlaten, maar je mening is duidelijk. er zijn dozijnen manieren om het en accurater en beleefder te verwoorden dan dit. "Als iemand schrijft dat hij een fiets heeft ontwikkeld samen met zijn fietsenmaker wil dat nog niet zeggen dat die fietsenmaker ondergeschikt zou zijn aan hem." als iemand A schrijft dat hij samen met zijn team van fietsenmakers een fiets heeft ontwikkeld, terwijl het team van fietsenmakers al bezig was het idee te realiseren in de praktijk voordat ze uberhaupt van A gehoord hadden, iemand A die met het plan kwam om de technologie toe te passen in kunst om de positieve kanten te belichten, die zijn inderdaad niet ondergeschikt aan A, en ook niet 'zijn team', omdat ze al bestonden in de zin van het onderwerp voordat A het nodig vond ze van een bezittelijk voornaamwoord te voorzien, ipv het beleefd te houden. Het team van de TU delft is het team van de TU Delft, en ENS is van ENS. "" ‘de term ‘smog free project’ is nogal ruim voor 1 toren, terwijl zijn ‘partners’ de technologie hebben uitgevonden en grootschalig vermarkten.’"" "ENS vermarket het in andere toepassingen dan Roosegaarde en wat voor een naam die aan zijn projecten geeft mag hij helemaal zelf weten." als de fabrikant de term nieuwe formule gebruikt mogen ze dat ook helemaal zelf weten. punt is dat het in essentie niet klopt. "Tevens: als ENS er zoveel moeite mee zou hebben of zich benadeeld zou voelen dan kunnen ze ook gewoon stoppen met het leveren van hun technologie." Want er is niets van waarde buiten de ruimte opgespannen door geld. Als je die oogkleppen ophoudt, dan nog. Van Ursem heeft een goed idee dat hij krijgt tegen een afdoende salaris, waar menigeen desondanks zijn neus voor zou ophalen. Maar wetenschappers gaat het typisch om een ander soort erkenning dan financiele. De TU Delft verkoopt deslanietemin het idee aan ENS, en dat is in jouw en mijn voordeel, want daardoor genereert TU Delft zelf inkomsten, en dus minder geld van de belastingbetaler, en ENS genereert opbrengst door economische activiteit op schaal. De smogtower is daarentegen mede betaald door jou en mij.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 feb. 2016 - 7:02

'ik heb het niet over de juridische mogelijkheid te veinzen dat het op ongebruikelijke wijze in die zin gebruikt wordt, ik heb het over wat de tekst suggereert.' Die tekst waar niets ongebruikelijke aan is suggereert helemaal niets. Jij bent aan het suggereren waarbij je het zelfs zo bont maakt dat je Roosegaarde beschuldigt van het stelen van ideeën zonder ook maar ergens met een steekhoudend argument te komen. Kijk maar uit dat hij je niet aanklaagt wegens smaad.

Sol Invictus
Sol Invictus22 feb. 2016 - 7:51

"Die tekst waar niets ongebruikelijke aan is suggereert helemaal niets." dit punt is afgehandeld. "Jij bent aan het suggereren" ik overleg feiten. "waarbij je het zelfs zo bont maakt dat je Roosegaarde beschuldigt van het stelen van ideeën" ik constateer het. "onder ook maar ergens met een steekhoudend argument te komen." het blijkt uit de feiten. "Kijk maar uit dat hij je niet aanklaagt wegens smaad." er lopen teveel mensen rond met een fors moreel defect in dit land, en jij bent er duidelijk een van.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 feb. 2016 - 9:58

'er lopen teveel mensen rond met een fors moreel defect in dit land, en jij bent er duidelijk een van' En dan anderen van gebrek aan beleefdheid en brutaliteit durven te beschuldigen.. I rest my case!

Sol Invictus
Sol Invictus22 feb. 2016 - 14:02

"En dan anderen van gebrek aan beleefdheid en brutaliteit durven te beschuldigen.." dit hele gebeuren begint bij de daden van Daan, en nergens anders. wat opvalt is dat menigeen zijn onbeschofte gejat van ideeën prima vindt, en daar val jij ook onder. je tactiek is ook dezelfde: de rollen omdraaien en jezelf slachtoffer maken. een negatieve classificatie van jou over mij is daarmee vooral een compliment, thanks.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 feb. 2016 - 16:44

'en daar val jij ook onder.' Lees vooral wat je wil lezen. Je ad homines doen me niets. Ik loop als industrieel ontwerper ruim 20 jaar succesvol mee in het internationale ontwerp wereldje en weet dat mijn capaciteiten en integriteit nooit ter discussie staan. Zou ik me gaan druk maken over patenten/ontwerpen van mijn hand waarbij mijn naam niet helemaal correct (of niet) staat vermeld dan had ik er een dagtaak bij. Alleen als iemand me juridisch aantoonbaar benadeelt kom ik (lees mijn advocaat) in actie. Ik zou dus nooit doen wat Van Ursem deed. Niet alleen omdat het onprofessioneel overkomt op de landelijke tv kleinzerig te gaan staan klagen over dit soort zaken, maar vooral omdat het me geen bal interesseert. Ontwerpen is vrijwel altijd teamwork waarbij je je bevrediging haalt uit het succesvol doorlopen en afronden van projecten. Als je het om je ego is te doen hou je het geen 40 jaar vol en maak je uiteindelijk slechts jezelf ongelukkig.

Sol Invictus
Sol Invictus23 feb. 2016 - 8:31

"Lees vooral wat je wil lezen. Je ad homines doen me niets." je aanspreken op jouw bewering - dat er niets mis is met intellectuele diefstal - is geen ad hominem. het zou een ad hominen zijn als ik over je stinkvoeten was begonnen. ik ontwikkel en onderhoud open source software. ik maak gebruik van libraries van anderen om die nieuwe software te realiseren. ik heb deze keuzes: 1 - de makers van de bestaande libraries crediteren in mijn software 2 - de makers van de libraries niet crediteren in mijn software 3 - expliciet beweren dat ik alles zelf gemaakt heb. 1 is zoals het hoort, 2 is slordig, en 3 is een geheel andere categorie: intellectuele diefstal. ik beweer niet dat er iets mis is met het toepassen van bestaande technologie in nieuwe ideeën. ik beweer niet dat je hier en daar wel eens een credit kan vergeten. Je verdedigt immoreel gedrag, maar daar wens je niet op aangesproken te worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 feb. 2016 - 17:25

'jouw bewering – dat er niets mis is met intellectuele diefstal' Volkomen flauwekul. Intellectueel diefstal veroordeel ik ook. Hier is daar echter totaal geen sprake van. Iedere rechter zou gehakt maken van je beschuldigingen. Iemand die het niet met je eens is betichten van het hebben van een 'moreel defect' is op de man spelen, dus een ad hominem!

H.Witte
H.Witte21 feb. 2016 - 13:56

Het lijkt me dat Twan Huys 'zijn' redactie wat kwalijk kan nemen. Twan Huys heeft zich tot dusverre altijd integer gedragen en het lijkt me zijn steel niet om nu ineens de op onderhavige wijze met zijn gasten om te gaan, binnen het format van het programma al zeker niet. Wel had Twan zelf mee kunnen denken en op de rem kunnen gaan staan. Het is ongepast een gast tijdens een uitzending te confronteren met zaken, zeker waar deze controversieel zijn, waarvan de gast vooraf geen weet heeft en daar dus niet , meteen, tegen gewapend is. Zo'n soort interview hoort bij interviewers als Sven Kockelmann.

Piet de Geus
Piet de Geus21 feb. 2016 - 12:26

Dat volstrekt onduidelijk is wat de rol van 'kunstenaar' Roosegaarde zelf is, behalve het aanboren van geldstromen, doet er niet toe want er zijn veel meer mensen die met andermans veren pronken. En dat hij met kritische vragen geconfronteerd wordt is helemaal gemeen, want College Tour is niet Het Zwarte Schaap. Het klinkt allemaal wel heel erg als: voordat je kritiek hebt op een moordenaar moet je eerst maar eens die seriemoordenaar bij de buren aanpakken, want hullie is veel erger. Met vrienden die je zo verdedigen heb je geen vijanden meer nodig.

Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 11:32

Ik denk eigenlijk dat het een inschattingsfout van de redactie is geweest. Helemaal op een bepaald spoor gezet door hun research, verwachtten ze een narcistische, egoistische kunstenaar die alle eer voor zichzelf opeist. En aangezien Roosegaarde zich vooral bezighoud met duurzaamheid en milieuvraagstukken, dingen die bij een deel van het volk al bij voorbaat verdacht zijn, leek dit een mooie gelegenheid om af te rekenen met het linkse imago van de PO, en Roosegaarde lekker in de val te lokken, door drie filmpjes strategisch achter elkaar te plaatsen. . Maar helaas bleek Roosegaarde helemaal niet zo momomaan en narcistisch te zijn. Sterker nog, in het interview liet hij niet na om te vertellen dat hij zijn projecten toch vooral niet alleen uitvoerde, dat hij zijn kennis van specialisten haalde, en voor de uitvoering steunde op de mensen van zijn eigen studio. Datgene dat de filmpjes zouden moeten aantonen, had Roosegaarde eigenlijk al ontkracht voordat ze vertoont werden ...

4 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 13:01

"Helemaal op een bepaald spoor gezet door hun research" de feitelijke waarheid is inderdaad een bepaald spoor. "verwachtten ze een narcistische, egoistische kunstenaar" de ontdekte feiten wezen op "En aangezien Roosegaarde zich vooral bezighoud met duurzaamheid en milieuvraagstukken, dingen die bij een deel van het volk al bij voorbaat verdacht zijn" geen argument. "leek dit een mooie gelegenheid om af te rekenen met het linkse imago van de PO" niet erg relevante complottheorie. "en Roosegaarde lekker in de val te lokken, door drie filmpjes strategisch achter elkaar te plaatsen." drie uit hoeveel? drie? Met het 'in de val lokken' ontdoe je Roosengaarde van verantwoordelijkheid van zijn gedrag jegens mensen die het samenwerken beperken tot eens maar nooit meer. Alsof de 'filmpjes' verzinsels zijn van mensen die hem niet kennen. Alsof Roosegaarde niet wist dat die mensen een probleem met hem hadden. "Maar helaas bleek Roosegaarde helemaal niet zo momomaan en narcistisch te zijn." dat bleek hij precies te zijn. "Sterker nog, in het interview liet hij niet na om te vertellen dat hij zijn projecten toch vooral niet alleen uitvoerde, dat hij zijn kennis van specialisten haalde, en voor de uitvoering steunde op de mensen van zijn eigen studio." niet uit zichzelf, maar daartoe gedwongen door de vraagstelling, en met duidelijke tegenzin. "Datgene dat de filmpjes zouden moeten aantonen, had Roosegaarde eigenlijk al ontkracht voordat ze vertoont werden" De verklaring van Ursem is niet ontkracht, niet ontkent, maar door Roosegaarde 'onbegrepen'. De beste vraag uit het publiek was: je stelt dat ideeën eigendom zijn van niemand, maar je patenteert ze wel. Het antwoord was ontwijkend. Je kan je afvragen : waarom is dit een onderwerp? Omdat de moraal waarin het overschrijden van het betamelijke gelegitimeerd kan worden alleen door ermee weg te komen, aan het hart ligt van het heersende politieke schisma. Dat speelt in een onbelangrijk onderwerp als dit even goed als in de financiële sector, in het europarlement, in de tweede kamer, enzovoorts en zo verder.

Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 14:55

[Alsof de ‘filmpjes’ verzinsels zijn van mensen die hem niet kennen. Alsof Roosegaarde niet wist dat die mensen een probleem met hem hadden.] . Dat lijkt er wel op, inderdaad. Toen dat filmpje met Ursem startte zei hij zelfs leuk of zoiets. . [De verklaring van Ursem is niet ontkracht, niet ontkent, maar door Roosegaarde ‘onbegrepen’. ] . De klacht van Ursem is wel degelijk ontkracht. Roosegaarde maakt duidelijk, dat hij wel degelijk veel inspanning heeft geleverd voor dat project; iets dat Ursem juist ontkent. . [De beste vraag uit het publiek was: je stelt dat ideeën eigendom zijn van niemand, maar je patenteert ze wel. Het antwoord was ontwijkend.] . Nee, hoezo ? Het antwoord was wel zo ongeveer wat je verwacht van iemand die zich met nieuwe technologien, en dus met patenten en intellectueel eigendom, bezighoud. Of hij zijn woorden in de praktijk waarmaakt weet ik niet, maar ik heb nog nooit gelezen dat Rosegaarde via een patent iets blokkeerde, of zo. Hij lijkt er vrij gul mee om te gaan. . [Je kan je afvragen : waarom is dit een onderwerp? Omdat de moraal waarin het overschrijden van het betamelijke gelegitimeerd kan worden alleen door ermee weg te komen, aan het hart ligt van het heersende politieke schisma. Dat speelt in een onbelangrijk onderwerp als dit even goed als in de financiële sector, in het europarlement, in de tweede kamer, enzovoorts en zo verder.] . Maar wat voor betamelijks wordt er dan door Roosegaarde overschreden ?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer21 feb. 2016 - 23:15

Goed te zien dat we het ook eens 100% eens kunnen zijn Roos

Sol Invictus
Sol Invictus22 feb. 2016 - 17:06

"De klacht van Ursem is wel degelijk ontkracht. Roosegaarde maakt duidelijk, dat hij wel degelijk veel inspanning heeft geleverd voor dat project; iets dat Ursem juist ontkent." ontkennen is niet hetzelfde als ontkrachten. als van Ursem iets beweerd dat klopt met verifieerbare feiten, en Roosegaarde zegt dat het niet zo is, dan is het niet ontkracht maar ontkent. score: ontkennen van feiten, oorzaak en gevolg omdraaien, adoratie van immoreel gedrag, gekleuter met woorden, dus einde discussie. Roosegaarde heeft aan zichzelf meer dan voldoende vijanden, en hij is inderdaad niet de enige met een krakkemikkig moreel kader in dit land. Niet echt nieuws.

Jhonathan
Jhonathan21 feb. 2016 - 10:58

Giorgio Touburg hanteert hier een beproefde methode: Eerst schaar je jezelf achter, laat ik het noemen 'kamp A', waarna je stelt nieuwsgierig te zijn geworden, je jezelf daarom daarna hebt 'verdiept' en tot de conclusie bent gekomen dat toch 'kamp B' waarschijnlijk gelijk heeft. En dan moet 'kamp B' uiteraard wel gelijk hebben, zullen de lezers denken, immers heeft de schrijver zich in de materie verdiept om tot die conclusie te komen. Deze methode zie je ook in het Oekraïne referendumdebat. Om het standpunt in dat referendumdebat als 'de waarheid' te kunnen classificeren, wordt eenzelfde methode toegepast. Tegenstanders van dat associatieverdrag met Oekraïne, zullen hun standpunt kracht proberen bij te zetten door op een pleidooi om 'voor' te stemmen te reageren met: Eerst was ik 'voor' het verdrag, maar nu ik me in dit 'voor'pleidooi goed heb verdiept, ga ik zeker 'tegen' stemmen.Er wordt daar natuurlijk niet bijverteld dat het uitgangspunt om tot die conclusie te komen sowieso 'tegen' het verdrag was. Voorts, iemand die zichzelf met Rembrandt vergelijkt, kun je natuurlijk als de nieuwe Techno-Rembrandt zien, of gewoon als fantast - een monomaan. Doet dat er werkelijk toe? Je kunt Daan Roosegaarde als 'kunstenaar' zien, of de verfilmer van een boek die 'toevallig' is vergeten de auteur te vermelden. Volgens mij is Daan Roosegaarde geen kunstenaar, geen techneut, geen uitvinder en ook niet de nieuwe Rembrandt, maar gewoon een slimme, talentvolle zakenman die alles mooi verpakt en aan de man weet te brengen. Dat is wat Twan Huys heeft laten zien. Het weglopen van Daan Roosegaarde komt niet echt door Twan Huys, maar omdat Daan Roosegaarde zichzelf graag ziet als innovatief kunstenaar en niet als arrangeur. Maar heel deze discussie over CT is een eigen leven gaan leiden. En daar is klaarblijkelijk behoefte aan.

5 Reacties
Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 11:34

[En dan moet ‘kamp B’ uiteraard wel gelijk hebben, zullen de lezers denken, immers heeft de schrijver zich in de materie verdiept om tot die conclusie te komen.] . Dan ben je wel een hele domme lezer ...

Jhonathan
Jhonathan21 feb. 2016 - 11:42

@ Arie Roos 21 februari 2016 at 12:34 >[ Dan ben je wel een hele domme lezer ]< Absoluut. En gezien de discussie die is losgebroken rond de recente CT-uitzending, zijn er daar klaarblijkelijk een hele hoop van.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 12:47

'Volgens mij is Daan Roosegaarde geen kunstenaar, geen techneut, geen uitvinder' Gelukkig hoeft Roosegaarde het niet te hebben van leken maar van professionals die wel de waarde van zijn werk zien.

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 15:50

"Gelukkig hoeft Roosegaarde het niet te hebben van leken maar van professionals die wel de waarde van zijn werk zien." welke waarde precies?

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 16:36

'welke waarde precies?' Op geheel eigen wijze innovatieve toepassingen verzinnen voor nieuwe technieken waarmee hij anderen weet te inspireren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 feb. 2016 - 10:57

"In plaats daarvan besloot de redactie van College Tour dat een interview met een Nederlandse kunstenaar hét uitgelezen moment was om nu eindelijk eens echte journalistiek te gaan bedrijven en werd Roosegaarde bevraagd over de authenticiteit van zijn werk" Wat is daar mis mee? mag Huys nimmer meer kritisch zijn omdat hij het eerder niet voldoende was geweest? Roosegaarde had ook volwassen kunnen reageren en antwoord kunnen geven. Hij begon nu over de integriteit van Huys. Dus ja.... Een jijbak van jewelste! Voor mij is Roosegaarde van zijn voetstuk gevallen. Hij "verkoopt" prachtige ideeën en werken, maar kan niet niet tegen een beetje tegengas. Je zal maar voor 'm werken......

8 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 11:41

'Roosegaarde had ook volwassen kunnen reageren en antwoord kunnen geven.' Je vergeet dat Roosegaarde geen getrainde politicus is maar een relatief jonge kunstenaar. Kunstenaars zijn vrijwel zonder uitzondering zeer gevoelige mensen die voortdurend vechten tegen hun onzekerheid. Ga je zo iemand onverwacht aanvallen op zijn integriteit dan val je hem aan op zijn diepste zijn. Dat er dan geen doordachte maar emotionele reactie komt kan je hem niet kwalijk nemen. Had Huys dit kunstje geflikt bij types zoals Anouk of Marcel Wanders dan had hij ongetwijfeld dezelfde fuck you reactie gekregen. Wat Huys met deze uitzending in iedere geval heeft bereikt is dat er waarschijnlijk geen kunstenaar meer is te vinden die zo gek is om ooit nog aan te schuiven bij zijn (gejatte) programma.

PietManeo
PietManeo21 feb. 2016 - 15:11

@ Joe Het is Roosegaarde zelf die steeds de publiciteit zoekt. Ik geloof niet dat hij zo dom is dat hij verwacht dat hij dan altijd met bellen en slingers wordt. Hij had ook simpelweg kunnen weigeren publieke optredens te doen, net als Stanley Kubrick.

Piet de Geus
Piet de Geus21 feb. 2016 - 15:21

"Je vergeet dat Roosegaarde geen getrainde politicus is maar een relatief jonge kunstenaar." Hij is vooral een goede onderhandelaar die overal steun en fondsen voor zijn projecten los weet te peuteren. Dat is bijna hetzelfde als een getrainde politicus. Dat hij bij het eerste zuchtje tegenwind omvalt zegt dan ook alles over wat uitgerekend zijn werkveld is: geen 'zeer gevoelige kunstenaar' maar een gewiekst fondsenwerver.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 16:56

'Hij is vooral een goede onderhandelaar die overal steun en fondsen voor zijn projecten los weet te peuteren.' Los van het feit dat hij veel meer is dan dat, wil dat nog niet zeggen dat je hem dan maar zo moet aanpakken. Zeker als je als programma helemaal niet die traditie hebt is het tamelijk ranzig ineens onverwacht met wat vijanden op de proppen te komen. Vijanden die je bij vrijwel iedereen die een beetje beroemd is wel kan vinden als je ernaar op zoek gaat. Dat Huys dat wel doet bij Roosegaarde en niet bij Holleeder zegt alles over Huys en zijn redactie.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer21 feb. 2016 - 23:20

Precies Holleeders voetzolen werden afgelikt en Roosengaarde krijgt via een overval techniek een mes in zijn rug.

Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2016 - 0:44

"Los van het feit dat hij veel meer is dan dat, wil dat nog niet zeggen dat je hem dan maar zo moet aanpakken. Zeker als je als programma helemaal niet die traditie hebt" Wat een onzin. Alles waar de redactie tijdens de voorbereiding op stuit mag worden gebruikt. Het is aan Roosegaarde om daar adequaat op te reageren, want volgens mij is er nergens een contract getekend dat er net als bij die tenenkrommende uitzending van Zomergasten een reclamespot voor hem gedraaid zou worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 feb. 2016 - 8:53

'Het is aan Roosegaarde om daar adequaat op te reageren' Pardon? Het is aan Roosegaarde om ermee te doen wat hij wil. Weglopen is daarbij een uitstekende optie. Ik had precies hetzelfde gedaan.

Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2016 - 15:14

"Weglopen is daarbij een uitstekende optie." Kennelijk moeten we de adequaatheid van zijn reactie dan afmeten aan de manier waarop hij wegliep. Dan is het oordeel snel geveld. "Ik had precies hetzelfde gedaan." Ik hoop maar voor jou dat jij het op een waardige manier had gedaan.

Bernie69
Bernie6921 feb. 2016 - 10:10

De heer Roosegaarde is volgens mij kunstenaar en geen wetenschapper. Het lijkt alsof hij nu wel dat stempel krijgt. Hij geeft diverse malen aan dat hij dingen verzameld en de kennis die hij niet heeft opvraagt en dan iets creëert. De professor van TNO zegt uiteindelijk hetzelfde. Dus wat is het issue eigenlijk?

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek221 feb. 2016 - 12:28

Precies! Twan laat eigenlijk zien dat hij niet echt heeft geluisterd en draait het riedeltje van de redactie af en dat riedeltje is door de kunstenaar reeds lopende het interview ontkracht.

Contramine
Contramine21 feb. 2016 - 10:09

Terecht dat je Twan Huys en zijn redactie onderhoudt over hun weinig kritische opstelling in eerdere uitzendingen, maar dan is het heel dom hem te verwijten dat hij nu wel kritisch is. Eindelijk ten goede gekeerd. Wees blij! Na jou, wel hopen dat ze deze aanpak vol blijven houden. Wat een opgeblazen ego heeft die Roosegaarde. Hij verwijt de programmamakers dat ze vanwege de kijkcijfers zo kritisch zijn. Maar juist dat weglopen van hem jaagt de kijkcijfers achteraf flink op. En uiteindelijk zijn zo alle ego's van de betrokkenen toch weer gestreeld. En Twan mocht ook nog bij de Cojones figureren . .

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 10:06

of twan huys andere gasten even 'hard' benadert heeft geen enkele relatie met het -feit- dat meerdere partijen die met hem samenwerkten dezelfde kritiek uitten op Roosegaarde. Roosegaarde is bekend van enkele grote projecten, dus de redactie zoekt precies partners in die projecten op. volstrekt logisch lijkt me. die mensen reageren niet zoals je verwacht, met de beleefde loftrompet, maar ze uitten dezelfde kritiek: hij steelt ideeen. "Dat hij zich af en toe laat fotograferen op een manier die suggereert dat hij zelf verantwoordelijk is voor de techniek achter zijn producten" feit is dat de misleiding wel een stuk verder gaat dan alleen suggestieve foto's. Van Ursem neemt bijvoorbeeld geen blad voor de mond, maar wat hij zegt, en wat anderen beamen, is in jouw optiek blijkbaar volstrekt irrelevant. Madeleine ALlbright blijkwaar wel. Die reacties dan maar weg laten? Ik snap dat iemand die ideeen steelt liever niet heeft dat de eigenaars van die ideeen dat wereldkundig maken. Ik snap niet dat jij vindt dat journalistiek daar aan mee zou moeten werken. Ik heb twee jaar van mijn leven gegeven, zegt hij. Er zijn een heleboel mensen die hun leven geven, en de ex-partners in Roosegaarde's projecten behoren daar ook toe. Die hoeven dat echter niet als excuus te gebruiken. "Want als hij een interviewer treft die hem wil gebruiken om zijn journalistieke bestaansrecht te bewijzen" Hou het bij de feiten, het is een beetje te makkelijk om hier lezers te scoren door een loopje te nemen met de essentie van het onderwerp. zo, dat was lekker makkelijk, die innuendo. vermaning begrepen?

7 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 11:04

'ze uitten dezelfde kritiek: hij steelt ideeën.' De vraag is hoe serieus je die kritiek moet nemen. De wereld van kunst en wetenschap is bij uitstek een wereldje van grote ego's en haat en nijd waar vrijwel iedereen er lustig op los jat. Dat begint al op de academie.

Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 11:42

[Roosegaarde is bekend van enkele grote projecten, dus de redactie zoekt precies partners in die projecten op.] . Maar dat heeft de redactie helemaal niet gedaan. We zien slecht drie partners (van de vele tientallen), die toevallig alledrie ook nog eens kritisch zijn ... dat wekt wel de indruk dat ze juist om die kritiek geselecteerd zijn. . [die mensen reageren niet zoals je verwacht, met de beleefde loftrompet, maar ze uitten dezelfde kritiek: hij steelt ideeen. “] . Ja, en die kritiek is onzin. Roosegaarde zegt zelf, dat hij kennis en technologie van anderen gebruikt. Bob Ursem staat gewoon op zijn website vermeld. Zijn kritiek slaat negens op. . [Ik heb twee jaar van mijn leven gegeven, zegt hij. Er zijn een heleboel mensen die hun leven geven, en de ex-partners in Roosegaarde’s projecten behoren daar ook toe.] . Dat lijkt me niet; Ursem wordt gewoon betaald door de Universiteit Delft. Maar wat Ursem wel doet, is suggereren dat Roosegaarde er nauwelijks tijd en helemaal geen eigen geld in heeft gestoken. Hij doet voorkomen, dat Roosegaarde alleen maar een vormpje heeft bedacht. Het is hier juist Ursem, die aan het misleiden is. Overigens vermoed ik, dat Ursem zelf het helemaal niet zo bedoeld heeft; er is overduidelijk geknipt in zijn filmpje, en ik heb het idee dat dat gedaan is om zijn woorden wat te verdraaien.

Sol Invictus
Sol Invictus21 feb. 2016 - 12:28

"De vraag is hoe serieus je die kritiek moet nemen." de vraag is waarom jij feiten herdefinieert als 'kritiek'.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 14:38

'de vraag is waarom jij feiten herdefinieert als ‘kritiek’ Feiten zijn pas feiten als ze zijn bewezen tot die tijd zijn het slechts meningen.

Arie Roos
Arie Roos21 feb. 2016 - 14:48

Jij hebt echt geen flauw idee hoe het in de wereld van de technologieontwikkeling en intellectueel eigendom aan toe gaat, of wel ?

PietManeo
PietManeo21 feb. 2016 - 21:31

@ Joe Je schrijft: "De wereld van kunst en wetenschap is bij uitstek een wereldje van grote ego’s en haat en nijd waar vrijwel iedereen er lustig op los jat." Als je in de wetenschap ideeen jat is het snel gedaan met je reputatie en waarschijnlijk ook met je aanstelling. Over diefstal in de kunst heb ik geen idee maar dat is dan ook een stuk minder belangrijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 22:01

'Als je in de wetenschap ideeen jat is het snel gedaan met je reputatie en waarschijnlijk ook met je aanstelling.' Wel als je letterlijk jat. Als je echter met een idee iets anders doet is er niets aan de hand. Nieuwe ideeën worden gebouwd op de ideeën die eraan vooraf gingen.

Nick Ros
Nick Ros21 feb. 2016 - 9:39

Waar hebben wij het over ? -1- een wetenschapper van de TU, die met ons belastinggeld iets ontwikkeld dat op laboratorium niveau blijkt te werken, net als vele andere apparaten die door derden de laatste jaar zijn ontwikkeld met ongeveer een zelfde prestatie. -2- een designer met een beperking, die van zichzelf een soort Einstein imago aanmeet, via een stuk techniek, wat niet zijn techniek is. Een imitator van Steve Jobs. Het is net als bij auto’s. Het design komt op TV, maar waar het om gaat zit onder de motorkap. Als Daan niet was weggelopen, dan had ik Daan niet gezien. PR-stunt van Daan. -3- Twan, is geen journalist meer, maar een programmamaker geworden. Dat is een andere presentatie. Hij gaf Daan alle tijd en ruimte om te reageren. Correspondents Dinner was ook niet bedoeld als een journalistiek programma en had ook een Jinek of Mathijs kunnen presenteren. -4- Op elke afstandsbediening zit een knop en je kijkt wel of niet naar zo’n amusement programma. Soms is het leuk en soms is het waardeloos. De kijker mag dat bepalen via de kijkcijfers en meer is er niet. Nu wordt College Tour uitvergroot tot een vorm van ramptoerisme.

2 Reacties
Hovango
Hovango21 feb. 2016 - 10:56

Is dit Nederlands of een automatische vertaling uit het Japans?

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2016 - 11:58

'Het is net als bij auto’s. Het design komt op TV, maar waar het om gaat zit onder de motorkap.' Je hebt blijkbaar de omslag van technology-driven naar design-driven gemist. Design is ook in de autoindustrie al jaren leidend om de simpele reden dat slecht ontworpen auto's slecht verkopen, ongeacht wat er onder de motorkap ligt.

truusbeek2
truusbeek221 feb. 2016 - 9:33

Mag ik verwijzen naar Hirst en Koone doen het zeer zeker niet alleen en geven dat ook ruimhartig toe. Het is het idee die door technieken en vaardigheden van anderen worden uitgewerkt .

mayhem
mayhem21 feb. 2016 - 8:56

Is het feit dat Twan zijn andere gasten nooit kritische vragen stelt en het feit dat andere ondernemers net zulke of grotere jatters zijn een diskwalificatie van de vraag waar Roosegaarde zo boos om werd?