Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daadkrachtig nietsdoen

  •  
20-05-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nietsdoen had veel geld en stress bij de Europese belastingbetaler gescheeld
De ECB koopt geen staatspapier meer op om Europese landen in financiële nood te helpen. Het lijkt er op dat de bankiers in Frankfurt tot de conclusie zijn gekomen dat door nietsdoen de markt zijn werk moet doen. De vraag die mij als politicoloog met interesse in die andere gedragswetenschap, de economie, bezig houdt is of niet ingrijpen bij financiële problemen ook een oplossing kan zijn.
Het probleem van dit kabinet is dat het die 18 miljard bezuinigingen niet gaat halen. En al helemaal niet zonder lastenverzwaringen, zoals dat wel werd beloofd aan de rechtse meerderheid van de kiezers. Het D66 Kamerlid Wouter Koolmees vroeg daarom op 1 maart een spoeddebat aan over de volksverlakkerij rond de bezuinigingen en hervormingen. D66 wil namelijk aantonen dat ze als enige echte liberale partij wel daadkrachtig kan bezuinigen en hervormen, en de broeders van de VVD te veel hun oren hebben laten hangen naar de cryptosocialisten van de PVV. Dat spoeddebat is nog steeds niet gevoerd. Het  bungelt ergens zielig onderaan in de waslijst met spoeddebatten die de kamer nog wil voeren over Echt Heel Spoedeisende Zaken.
Maar is het nuttig om een spoeddebat te voeren over de vraag of het kabinet wel voor 18 miljard bezuinigt en hervormt? België heeft nu al bijna een jaar geen regering die überhaupt iets kan doen, en de Belgische economie zal in 2011 2% groeien. Econoom Willem Buiter stelt dat we net zo goed niets hadden kunnen doen voor Griekenland, failliet gaat het land toch wel. Nietsdoen had veel geld en stress bij de Europese belastingbetaler gescheeld. Nietsdoen leidt soms dus tot verassende resultaten.
Misschien is dat ook wel het ‘cunning plan’ van dit kabinet: daadkrachtig nietsdoen. Dit kabinet mag namelijk niet zoveel hervormen van zichzelf, niet op de woningmarkt (VVD en CDA) en niet op de AOW en arbeidsmarkt (PVV). Dan rest er niet veel anders dan daadkrachtig nietsdoen. En vooral veel daadkracht uitstralen. Omdat dat goed is voor het vertrouwen. En vertrouwen is goed voor de economie. Ook al heeft D66 het gelijk van alle economen – over de noodzaak van hervorming van de  woningmarkt, de AOW en de arbeidsmarkt zijn bijna alle economen het wel eens – maar dit kabinet kan alsnog goed zijn voor de economie met haar daadkrachtige nietsdoen, vanwege het vertrouwen dat ze er mee creëert. Jan Kees de Jager en Mark Rutte kunnen in ieder geval heel daadkrachtig kijken.
PS: na het verantwoordingsdebat van donderdag 19 mei:  De PVV en het niets doen voor Griekenland
De coalitie VVD-CDA-pvv lijkt dan wel op haar grondvesten te trillen over de weigering van de PVV om de steun aan Griekenland goed te keuren, maar zowel de dreiging van de PVV als de stellingname over Griekenland vallen alles mee. De PVV moet geregeld even haar tanden laten zien voor de achterban en dat deed ze dan ook, met wat beledigingen en dreigingen. Uit de coalitie stappen kan de partij toch niet, want ze zit er formeel niet in. Dat ze bij cruciale onderwerpen geen steun geven aan de broeders en zusters van de VVD en het CDA is ook geen breekpunt. Dat deed de PVV ook niet bij andere onderwerpen en Mark Rutte is nog steeds premier.
Dat Griekenland geen steun moet ontvangen is ook geen rare gedachte. Vermaard econoom Willem Buiter zei het vorig weekend ook al. Griekenland is technisch allang failliet, het zijn vooral de Duitse en Franse banken die veel aan Griekenland geleend hebben. Die banken verliezen veel als het land formeel failliet gaat en de schulden moeten worden geherstructureerd. Maar dan had je waarschijnlijk met minder miljarden hetzelfde resultaat geboekt: een Griekenland dat helemaal opnieuw moet beginnen. Daar hebben de Grieken overigens ervaring mee, ze zijn al eens eerder failliet gegaan.
De PVV (en in mindere mate de SP) maken er een heel nationalistisch nummertje van, maar economisch gezien was het dus geen onzinnige gedachte om inderdaad niets te doen voor Griekenland. Je hoeft geen nationalist te zijn om dat een redelijk plan te vinden. Je hoeft aan de andere kant als Eurofiel  ook jezelf niet te verloochenen om het niets doen voor Griekenland te steunen. Helaas is het nu al te laat, dat had men vanaf het begin moeten doen. Nu zitten andere Europese landen er al voor 55 miljard in, en die ben je dus echt kwijt als je alsnog besluit niets te doen. Men had beter vanaf het begin daadkrachtig niets kunnen doen. De oproep van Wilders om nu maar te stoppen met steun kost ons in ieder geval een paar miljard euro.
Als de oppositie de regering echt even wil laten zweten dan trekt ze om economische redenen (‘Willem Buiter zei het ook!’) haar verdere steun aan de Nederlandse steun voor Griekenland in.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor