Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66: zorg ervoor dat koninklijke kunst niet weer naar buitenland verdwijnt

  •  
14-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
kunstkoning

© Bron: Zembla

D66 wil dat er een commissie wordt ingesteld die moet uitzoeken welke voor Nederland waardevolle kunstwerken van de koninklijke familie extra bescherming nodig hebben. Op die manier moet worden voorkomen dat de koninklijke familie opnieuw unieke objecten aan het buitenland verkoopt.
Leden van het koninklijk huis hebben de afgelopen jaren verscheidene omstreden kunstdeals gesloten. Prinses Christina liet vlak voor haar overlijden in 2019 een Rubens-tekening veilen in New York. Een bijzondere schilderij van de Javaanse kunstenaar Raden Saleh verdween in 2014 voor miljoenen euro’s heimelijk naar Singapore.
Ambtenaren gingen er tot voor kort vanuit dat alle belangrijke kunstwerken van de Oranjes veilig waren ondergebracht in de door Juliana opgerichte stichting Historische Verzamelingen van het huis Oranje-Nassau, verklaart Robert de Haas, oud-directeur van de Rijksdienst Beeldende Kunst, tegenover Zembla.
“We hebben ons te makkelijk laten geruststellen”, meent De Haas, die ook oud-secretaris is van de zogeheten WBC-commissie die een lijst bijhoudt van kunstwerken die niet zonder toestemming van de minister Nederland verlaten.
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil ‘vanwege privacyoverwegingen’ niet vertellen hoeveel kunstwerken van de Oranjes op de WBC-lijst staan. Meer donderdagavond in de Zembla-aflevering ‘ Koninklijke constructies ’ (20.25 uur, NPO 2). Bekijk alvast de trailer:
Bekijk ook: De kunst van de koning (19 december 2019)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 2:25

De Oranjes hebben schijt aan Nederland, enkel het fijt dat ze er zoveel mogelijk geld uit kunnen putten, en hun speeltjes kunnen onderbrengen, bindt ze nog. De rest is allemaal uiterlijke schijn.

Bouwman2
Bouwman215 mei 2020 - 8:45

Of een object kunst is wordt verward met de prijs die er voor betaald wordt. Rijk geworden met een villa ergens aan de Côte dÁzur, met chinchilla's en een zwembad en een Breitner aan de muur. Maar dat is geen kunst, dat is prots. Wat het staatshoofd aan kunst heeft is louter functioneel. De koning is hoofd van Staat en de Staat zijn we allemaal met mekaar. Wat de Koning doet is gewoon het openbaar kunstbezit netjes onderhouden, zoals hij ook de koninklijke domeinen keurig laat onderhouden. Ik zou er maar niet jaloers op zijn. Je moet niet alleen "leve de koning"laten roepen door de voorzitter van de Senaat op prinsjesdag, maar elke dag. Want deze koning is een prima vakman geworden, die zelfs oermoeder Wilhelmina met feiten naar haar imaginaire kroon steekt. eve de Koning e

2 Reacties
Zandb
Zandb15 mei 2020 - 16:04

Ik geloof niet dat u enig idee hebt, waar het hier over gaat. Hebt u het artikeltje wel gelezen?

LaBou
LaBou 16 mei 2020 - 10:21

Wie een ander de kont likt riekt uit zijn bek.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 mei 2020 - 23:24

Heb je ze weer, die niemendalsclub, ik weet nog steeds niet waarom ze opgericht zijn, wat voor bestuurlijke vernieuwing hebben ze nou gebracht, hun kroonjuwelen verpand, ze mogen hebben bijgedragen aan dat oudjes uit het leven kunnen stappen en meer van die medisch ethische kwesties, in het verleden hebben ze goede bestuurders gehad, mensen die hun politieke drijfveren gestalte konden geven, op van Veldhoven na vind ik het nu vooral een glamour clubje dat in wazigheid uitblinkt, dat ze zich bezighouden met een onderwerp als kunst zal wel iets met het imago te maken hebben.

Paul250371
Paul25037114 mei 2020 - 21:55

"D66 wil dat er een commissie wordt ingesteld die moet uitzoeken welke voor Nederland waardevolle kunstwerken van de koninklijke familie extra bescherming nodig hebben. Op die manier moet worden voorkomen dat de koninklijke familie opnieuw unieke objecten aan het buitenland verkoopt." Als je deze zin even laat indringen dan is het werkelijk om te janken. We hebben een oppas nodig want anders verkopen de Oranjes achter onze rug kunst. Wat een armoede, een commissie moet daarvoor worden ingesteld om het fatsoen van de Oranjes te controleren. "Luister Majesteiten, verkoop geen kunst meer aan het buitenland, toon een beetje respect vuile graaiers. anders gaan we het hebben over jullie toelagen" Moet een commissie dat zeggen, dat is D66 te lastig? Wat een treurigheid. Wat een infantiele bende.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 mei 2020 - 14:27

Inmiddels begint dat koningshuis gewoon een blok aan het been te worden. Lijkt me dat we ze verkopen aan de Duitsers en die bezittingen in beslag nemen ten behoeve van het algemeen belang. Het was een leuke spaarpot en nu is het tijd hem aan te spreken. En als de Duitsers ze niet willen lijkt me het wel iets voor Trump om te kopen.

3 Reacties
MountEverest
MountEverest14 mei 2020 - 16:38

De monarchie is populairder dan ooit en dat lijkt niet snel te veranderen. Maar er blijft natuurlijk wel gewoon ruimte voor de (kleine) republikeinse minderheid. Mocht het onverhoopt toch minder goed te bevallen, dan is emigratie altijd een goede optie. Mogelijke bestemmingen: Democratische Republiek Congo, Islamitische Republiek Iran, Democratische Volksrepubliek Korea, Democratische Volksrepubliek Laos, Volksrepubliek China Islamitische Republiek Pakistan en Bolivariaanse Republiek Venezuela.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 mei 2020 - 19:04

Dat bij u de monarchie populair is moge duidelijk zijn. Waarom is mij een raadsel en waarom u wil dat ik naar het buitenland ga als ik constateer dat de ooit door de Britten geïnstalleerde monarchie meer lasten dan lusten oplevert . Moet ik nu begrijpen dat u staat te popelen te emigreren naar Saoedi-Arabië?

Paul250371
Paul25037114 mei 2020 - 22:04

MountEverest Hier is ook ruimte voor jouw rechts extreme minderheid. Of het je nou wel of niet bevalt, ga alsjeblieft weg. Neem je rechtse kliek mee, zoek een mooie stek en start ergens een Borealië en maak er een monarchie van. Liever een vluchteling die dankbaar is en er wat van wil maken dan jouw rechtse afbraak.