Joop

D66 wint bij verkiezing gemeenteraad, maar kandidaten haken af

  •  
23-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
d66andersja_300.jpg

Kandidaat-raadsleden in Horst trekken zich terug 'wegens tijdgebrek' na behaalde zetelwinst

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen keerde D66 uit het niets terug in vier Limburgse gemeentes met in iedere plaats twee zetels. Zo ook in de nieuwe gemeente Horst. Twee verkozen kandidaten nemen daar echter geen zitting in de raad.
In Horst kreeg D66-lijstduwer Jos Gubbels, directeur van een plaatselijke basisschool, zoveel voorkeurstemmen dat hij een zetel behaalde. Die wil hij echter wegens tijdgebrek niet bezetten. Daarom ging de zetel naar de nummer twee op de lijst, Wil Lucassen, eigenaar van de plaatselijke Plus Supermarkt. Ook hij heeft nu te kennen gegeven geen tijd te hebben, meldt het Limburgs Dagblad.
Voor de verkiezingen in Horst voerde partijleider Pechtold persoonlijk campagne. Volgens peilingen zou D66 nu landelijk goed zijn voor meer dan 20 kamerzetels.
Zie ook op Joop: Kwart raadsleden stapt voortijdig op

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

frankie48
frankie4823 nov. 2009 - 12:13

Wat zou dit voor Alexander Pechthold rottig uitkomen, want was hij het niet die samen met Mark Rutte riep, zonde dat de PVV kiest om in de meeste gemeentes niet mee te doen. Maar eigenlijk nu wordt geconfronteerd met de helderheid van iemand als G.W. die zegt dat hij alleen maar kan meedoen als er genoeg geschikte kandidaten aanwezig zijn. Geschikt, ook in de vorm van op de lijst, dus daaraan de consequentie verbinden dat je doet. Ik schrijf dit niet om het gelijk van G.W. aan te tonen, maar om de constante domheid van deze fractieleiders, die denken zo mensen te kunnen overtuigen van hun ongelijk, maar steeds meer olie op het vuur gooien in de discussie.

doeidoei
doeidoei23 nov. 2009 - 12:13

De verdienste van D'66 in de vaderlandse politiek is m.i. een heel bijzondere. Een soort van Alabastine van de Nederlandse politiek. Je smeert het in een gaatje (het ontbrekende aantal kamerzetels voor een meerderheid) en daarna zie je er niks meer van. Daarin is in de afgelopen 2 jaar niets aan veranderd. Het beginselenprogramma onderscheidt zich in niks wezenlijk tov andere partijen. Wel werd handig een soort van 'redelijk 'alternatief verkondigd in vergelijking met de falend PVDA en de wat grof (voor Haagse gebruiken) formulerende PVV. De heer Pechtold is in staat gebleken zo te laveren dat het net lijkt of er ook een redelijk alternatief beschikbaar zou zijn. Een alternatief met echte, wezenlijk andere oplossingen dan bij PVDA, CDA, SP of PVV en een goed geselecteerd gezelschap om die authentieke boodschap uit te dragen. De eerste 'proof of the pudding' duidt op een souflé die hopeloos dreigt in te zakken. L'histoire se répète?

Gerald2
Gerald223 nov. 2009 - 12:13

Neem een voorbeeld aan de PvdA Utrecht. Met veertien raadsleden in 2006 begonnen, zonder afvallers.

Diana3
Diana323 nov. 2009 - 12:13

Wat een gehuil zeg. Als kandidaat nr twee niet wil gaat kandidaat nummertje drie. Er deden in Horst 9 kandidaten mee dus die fractie wordt echt wel gevuld. Dat is negen meer dan de PVV er had. En de heer Lucassen had inderdaad wat beter na mogen denken. Maar gossie wat een storm in een glas water dit.

1 Reactie
McDude
McDude23 nov. 2009 - 12:13

We kunnen van de PVV in ieder geval niet zeggen dat ze meedoen en dan zomaar wat namen erop knallen van mensen die na de winst gelijk afhaken. Zou dit de reden zijn dat de PVV niet mee deed omdat het geen geschikte kandidaten kon vinden. D66 geeft nu perfect aan waar PVV op doelde!