Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 wil vrije biertap tegen wurggreep bierbrouwers

  •  
16-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
bier.jpg
Kamerlid Verhoeven: minimaal één vrije tap per café... Wurggreep bierbrouwers zorgt voor te hoge bierprijs... Kroegbazen zijn het zat...
D66-kamerlid Kees Verhoeven heeft het ei van Columbus gevonden om kroegbazen te bevrijden uit de wurggreep van de grote bierbrouwers. Elk café moet minimaal één vrije tap kunnen plaatsen met een bier naar eigen keuze. Nu bepalen de brouwerijen meestal welke biertjes de kastelein moet tappen.
Verhoeven gaat het voorstel woensdag doen tijdens een debat over mededinging en marktwerking in de Tweede Kamer. Hij hoopt kroegbazen zo minder afhankelijk te maken van bierbrouwers. Verhoeven:
”Doordat banken terughoudend zijn met leningen aan horecaondernemers zijn bierbrouwers vaak de kredietverstrekkers voor kroegpanden en leveren zij de tapinstallaties.”
De kroegbaas zit daardoor in een wurggreep van de bierbrouwer. Die bepaalt de bierprijs, een prijs die eigenlijk veel te hoog is. Ook de stamgasten zijn dus de dupe. Met een vrije tap wordt het monopolie van de huisbrouwer doorbroken. De kroegbaas kan zelf bepalen wat er uit komt. Verhoeven:
”Dat kan een goedkoper merk zijn of een lokaal biertje.”
De wurgcontracten die de bierbrouwers hanteren zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al langer een doorn in het oog. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) constateerde eerder dit jaar dat de contracten tussen brouwer en kroegbaas vaak onduidelijk zijn. Joris Prinssen van KHN eerder daarover:
Er zit iets helemaal scheef op de biermarkt. Wat ons betreft is die conclusie van de ACM nog maar het begin. De brouwerijen zijn nu aan zet om ook echt iets aan de contracten te gaan veranderen.”
De markt wordt gedomineerd door de vier grote  brouwers (Heineken, Grolsch, Bavaria en InBev).  In april besloten Heineken en Grolsch nog eenzijdig de inkoopprijs van bier een paar procent op te schroeven. Tot woede van de horeca.
Kroegbazen die de strijd aangaan, moeten het vaak flink bezuren. Zo dreigde Heineken uitbater Jos de Winter van het Utrechtse café De Dikke Dries uit zijn café en zijn woning te zetten, omdat hij weigerde de in zijn ogen te hoge bierprijs te betalen. Hij kreeg veel steun van collega’s. Ook Henk Westbroek, mogelijk kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht en eigenaar van Stairway to Heaven, heeft het gehad met de macht van de bierbrouwers. Eerder zei hij in het AD:
Het is bijna crimineel gedrag. In 2007 kregen de Nederlandse brouwerijen van eurocommissaris Neelie Kroes een boete van 273 miljoen vanwege kartelvorming. Nog steeds hebben ze het in de Nederlandse horeca voor het zeggen.”
D66-kamerlid Verhoeven denkt overigens dat die vrije tap alleen niet genoeg is. Er zijn meer maatregelen nodig om de biermarkt weer op gang te brengen, zoals betere voorlichting voor ondernemers. Hij roept minister Henk Kamp (Economische Zaken) op om actie te ondernemen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor