Joop

'D66 wil snijden in Publieke Omroep'

  •  
21-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wereldomroep-kantoor-300px.jpg
Ophef over sanering van omroepen ... D66 ontkent uitgelekt bezuinigingsplan
D66 wil flink bezuinigen op de mediabegroting, zo suggereert een uitgelekte brief waarin voorzitter Henk Hagoort van de Publieke Omroep protesteert tegen een concept-verkiezingsprogramma van de partij. D66 ontkent: “Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk.”
Door redactie Joop
In een vrijdag verzonden brief die is gelekt naar Novum Nieuws doet Hagoort zijn beklag dat D66 tweehonderd miljoen euro op de mediabegroting wil bezuinigen. Uit die uitgelekte mediaplannen zou blijken dat D66 maximaal tien publieke omroepen wil. Nu zijn er nog 24 omroepen. Daarnaast zouden de drie orkesten van het muziekcentrum moeten worden opgeheven en de Wereldomroep worden afgeschaft.
Volgens een ingewijde zouden tweeduizend personeelsleden van de publieke omroep hun baan verliezen als de plannen worden uitgevoerd. Mediabedrijven die aan de omroepen leveren zijn dan nog niet meegerekend.
Ook Rik Rensen, hoofdredacteur van Radio Nederland Wereldomroep , is verbaasd over uitgelekte conceptplannen van D66. Opheffing van zijn omroep zou een besparing van 45 miljoen euro per jaar moeten opleveren. Rensen denkt dat de plannen onder druk van de versnelde verkiezingen onzorgvuldig zijn gemaakt.
D66 wilde aanvankelijk nog niet ingaan op de plannen, omdat het om een concept verkiezingsprogramma gaat.
Update 22-03 : Door alle ophef over de vermeende plannen reageert D66 nu alsnog. De Wereldomroep hoeft niet te vrezen dat er een einde komt aan haar bestaan, zegt vorrzitter Joris Backer van de D66-programmacommissie in het AD:
Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk.”

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Pjotrs
Pjotrs21 mrt. 2010 - 16:46

D66 toont wel lef. En de Wereldomroep is inderdaad een volstrekt achterhaald instituut. Er zijn inmiddels meer dan genoeg manieren om in het buitenland op de hoogte te blijven van de situatie in Nederland.

Milieunet
Milieunet21 mrt. 2010 - 16:46

Slim plan van D'66 zo vlak voor de verkiezingen, krijg je de media echt mee.

CdeVries
CdeVries21 mrt. 2010 - 16:46

Het is nog een concept voorstel. D66 maakt dit nu bekend, gaan kijken eerst hoe er wordt op gereageerd en bepalen dan wat ze gaan doen. Smerig politiek spelletje dus. Ik kijk overigens uitsluitend naar ned 1, 2 en 3. Voor mij geen commerciële (kapitalistische) goedkope wegstemspelletjes e.d.

vaclavklaus
vaclavklaus21 mrt. 2010 - 16:46

Ja, het lijkt mij niet onzinnig hierop te bezuinigen... TROS weg bijv. dat kan SBS ook uitzenden. Minder entertainment, behouden van nieuws en achtergronden, kunst&cultuur en goede discussie programma's. Caberetprogramma's en goede series / tv-films mag ook. Tien omroepen lijken mij ook ruim voldoende!

shoarmabakker
shoarmabakker21 mrt. 2010 - 16:46

En iedereen staat alweer op de barricade voordat er goed en wel gereageerd is door de partij in kwestie. De soep wordt niet zo heet gegeten als in dit artikel gesteld wordt. Het zou Joop.nl sieren als ze het artikel zouden updaten. http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/03_maart/22/verrijkingsonderdelen/d66-omroepplan-wereldomroep-rensen-roept-van-au.xml "De Wereldomroep hoeft niet te vrezen dat er een einde komt aan haar bestaan. Dat zegt Joris Backer, voorzitter van de commissie die het D66-verkiezingsprogramma in elkaar zet, in het AD. "Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk." Overigens, dat er bezuinigd kan worden bij de Publieke Omroep is naar mijn mening geen slechte zaak. De PO is allang de focus op haar kern-taak kwijt.

meijerlahn
meijerlahn21 mrt. 2010 - 16:46

Schande!!!!!!!! Rest in de toekomst alleen nog bagger!!!

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2010 - 16:46

Eén omroep die zonder reclame nieuws en cultuur doet, de rest kunnen de commerciëlen doen. Sterker nog: maak een deal dat je de Ster opheft als RTL en SBS gratis nieuws leveren.

1 Reactie
ratio2
ratio221 mrt. 2010 - 16:46

Volgens mij levert RTL 4/5 al gratis nieuws, maar ik aarzel om wat SBS uitzendt als nieuws te betitelen. Per saldo denk ik dat de ideeen van D66 in de juiste richting gaan. Studio sport, Lingo, al die dingen kunnen net zo goed door commerciële zenders uitgezonden worden. De publieke omroep zou zich moeten richten op nieuws, onderzoeksjournalistiek en culturele dingen waarvoor anders geen markt zou zijn, maar waarvoor er nog wel genoeg interesse is. Dan kan ook de Ster ermee ophouden, en hebben we reclamevrije TV. Een verademing zou dat zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2010 - 16:46

Hehe, eindelijk een partij die zich realiseert dat de publieken voornamelijk programma's uitzenden die prima door de commerciëlen kunnen worden overgenomen, neem Lingo, Memories, Zij gelooft in mij, Bij ons in de BV, Bananasplit en ga zo maar door. Dit soort programma's, daar hoort géén publieke geld naar toe te gaan. Hopelijk neemt D66 in zijn plannen de bescherming van onderzoeksjournalistiek wel mee, want daar valt nog wel wat te doen gezien de recente ontwikkelingen in omroepland, en dat is typisch iets dat wel publiek geld waard is.

1 Reactie
trujac
trujac21 mrt. 2010 - 16:46

Bescherming van onderzoeksjournalistiek kun je wel vergeten bij bezuinigingen. Als je populaire programma's naar de commerciëlen schuift kom je in een neerwaartse spiraal waardoor er op den duur geen geld meer overblijft voor goede programma's. Informatie en goede amusementsprogramma's gaan goed samen. Overal waar de commercie het voor het zeggen krijgt verdwijnt de kwaliteit. Beter is het om de publieke omroepen reclamevrij te maken zodat mensen niet gedwongen worden te zappen. Kijk naar de BBC wat voor kwaliteit publieke omroepen kunnen leveren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mrt. 2010 - 16:46

Dat D66 erover denkt de Wereldomroep weg te bezuinigen, geeft er blijk van dat de programmacommissie geen verstand heeft van media. Anders zou zij immers weten, dat de Wereldomroep een uiterst belangrijk en goedkoop instrument is om Nederland in de hele wereld een gezicht te geven. De Wereldomroep heeft tientallen miljoenen vaste luisteraars die voor een deel afstemmen op de vele radiozenders die programma's van de wereldomroep overnemen omdat zij erg te spreken zijn over de betrouwbaarheid van de nieuwsvoorziening en het doordachte van de analyses. Zo krijgt Nederland de reputatie van een ook economisch interessante democratische kennissamenleving. De Wereldomroep is bovendien heel actief in landen waar de overheid de vrijheid van meningsuiting beknot. Vandaar dat niet lang geleden begonnen is met uitzendingen in het Chinees. De Arabischtalige uitzendingen zijn hervat om ervoor te zorgen dat er ook een ander verhaal te horen is dan dat van de eigen overheid en de fundamentalisten. Natuurlijk verzorgt de Wereldomroep ook uitzendingen voor Nederlanders in het buitenland maar dat is slechts een beperkt deel van de veel bredere doelgroep. De Wereldomroep is de internationale stem van Nederland. Als je die sluit, verzwak je de positie van ons land. Niet geloven? Hier is het laatste jaarverslag http://sites.rnw.nl/jaarverslag/2008/voorwoord.html en hier de samenvatting van het kritische visitatierapport dat verleden jaar werd opgesteld http://sites.rnw.nl/overrnw/visitatierapport_rnw_samenvatting.pdf Onvoorstelbaar dat D66 erover denkt dit voor Nederlands internationale positie zo belangrijke omroepbedrijf weg te bezuinigen. Nou ja, we zijn tijdig gewaarschuwd, zullen we maar zeggen.

1 Reactie
paulvr2
paulvr221 mrt. 2010 - 16:46

ik ben veel in het buitenland geweest maar moet de eerste buitenlander nog tegenkomen die weet wat RNW is, laat staan dat ie er naar geluisterd heeft. Alleen wat radio hobbyisten die niet meer dan 5 minuten luisteren en een rapportje sturen zodat ze een QSL-kaart uit Nederland aan hun verzameling kunnen toevoegen!

WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2010 - 16:46

D66 wil, althans in haar conceptprogramma, net als VVD, PVV e.a. de publieke omroep verder kortwieken. Levert in verhouding tot het miljardentekort heel weinig op, maar is wel een signaal dat ook/zelfs de sociaal-liberalen het mes zetten in de 'linkse omroepelite'... Droom ik, of wordt Nederland geestelijk/cultureel steeds armer?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 mrt. 2010 - 16:46

[Levert in verhouding tot het miljardentekort heel weinig op, maar is wel een signaal dat ook/zelfs de sociaal-liberalen het mes zetten in de 'linkse omroepelite'...] Dream on, dit gaat het mes zetten in bananasplit, lingo, boer zoekt vrouw, reclame voor endemol (jozef, evita, amry poppins), dierenmanieren, nederland zingt, lingo, mijn vader is de beste, ONM, het mes op tafel, tros tv show, x de leeuw, hints, afslag UMC, memories, het familiediner, zij gelooft in mij, bij ons in de BV, en andere onzin. Al deze programma's kunnen zonder overheidsfinanciering even goed of beter door de commercielen uitgezonden worden, en dat haalt de oneerlijke concurrentie tussen publiek en commercieel weg. Dat is waar het om gaat, niet over de 'linkse omroepelite'.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2010 - 16:46

Ik denk dat Pechtold doelt op de zendtijd voor politieke partijen in de vorm van DWDD, Nova, Netwerk en niet te vergeten P & W. Dit hoort natuurlijk niet betaald te worden van belastinggeld. Sorry Joop zo denk ik er nu eenmaal over

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods21 mrt. 2010 - 16:46

Dat DWDD en P&W niet door belastinggeld betaald zouden moeten worden, daar kan ik inkomen. Maar Netwerk en Nova zijn actualiteitenprogramma's die juist wél gefinancierd moeten blijven. Want wat zou er anders wel over moeten blijven in/van de PO?

vaclavklaus
vaclavklaus21 mrt. 2010 - 16:46

Dit is juist DE taak van de publieke omroep. Het bespreken van belangrijke thema's, zeker als dat kwaliteitprogramma's zijn zoals u opnoemt!

JoopSchouten
JoopSchouten21 mrt. 2010 - 16:46

Goede veelzijdige nieuwsvoorziening moet gegarandeerd blijven. Ik denk dat er veel meer te halen door te snijden in de megalomane salarissen van diverse corifeeën, management, directie en goedkopere huisvesting. D66 blijft gewoon een VVD-wolf in D66-schaapskleren.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 mrt. 2010 - 16:46

Ik denk niet dat veelzijdige nieuwsvoorziening beter gegarandeerd wordt als je het overlaat aan een stel armoezaaiers in een schuur. Bovendien gaat het geld van de publieke omroep maar gedeeltelijk naar nieuwsvoorziening en voor een veel groter deel naar amusement. Als dat een verbreding van het culturele aanbod inhoudt valt dat prima te verdedigen, maar als dat om platheden als tobbedansen, lingo of hunkerende boeren gaat lijkt me dat men dat aan de commerciëlen over moet laten. Ook de religieuze omroepen moeten maar een commerciële zender zoeken of oprichten, want dergelijke programma's mogen al helemaal niet op kosten van de belastingbetaler gemaakt worden. Echt, er valt zeer veel te snijden zonder afbreuk te doen aan de taken van de publieke omroep. Integendeel: focus daarop en er kan zonder meer een zender verdwijnen.

Klaas2
Klaas221 mrt. 2010 - 16:46

Gelekt? Uit het partij bureau? Maak dat de kat wijs. Het is gewoon een retorisch trucje om hun plan te testen. Zwak.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 mrt. 2010 - 16:46

Retorisch trucje? Ik zie het verband even niet. Of bedoel je misschien een luchtballon?

paulvr2
paulvr221 mrt. 2010 - 16:46

Afschaffing van de Wereldomroep is geen slecht idee. Ze hebben veel meer interesse in het benaderen van mensen in ontwikkelingslanden dan in het bereiken van Nederlanders. Toen ik in de VS woonde hunkerde ik naar een uurtje Hilversum 1 of 2 in plaats van dat steriele gedoe van RNW. Ten tijde dat koningin Juliana overleed was ik in Roemenie. Ik hoorde een kort programmaatje over "het leven van" dat de hele ochtend, midddag en avond eindeloos herhaald werd. Aan verversen of wat meer informatie werd niet gedacht. Dus na de eerste 20 minuten of zo had je helemaal niets meer aan die pummels. Hadden ze gewoon het programma van Radio 1 uitgezonden dan had je met alles wat er in Nederland gebeurde mee kunnen leven. Nee, laten ze gewoon zoveel mogelijk Radio 1 op de kortegolf zetten en dan hebben we er in het buitenland 1000 keer meer aan! Vooral omdat de uitzendingen in buitenlandse talen waar toch geen hond naar luistert dan ook voor een betere verspreiding kan zorgen. Vooral 's avonds wanneer je er echt tijd voor hebt haken ze compleet af, na 19:00 alleen nog maar wat in buitenlandse talen voor Europa. En geld sparen, en Nederlanders in het buitenland beter bedienen, wat wil je nog meer. (Ze zijn het allang vergeten maar daar was de Wereldomroep ooit voor opgericht!).

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 mrt. 2010 - 16:46

Radio 1 op de kortegolf is niet nodig: wie wil volgt toch gewoon de livestream. Eigenlijk best handig, dat internet.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mrt. 2010 - 16:46

Piet: BVN en wereldomroep: Kosten die nou zo veel?? Ik vind het op vakantie wel lekker, 's morgens eventjes naar nieuws en weer in Holland luisteren.We nemen geen laptops mee, hebben geen schoteltje op de camper, en dat beetje nieuws is wel plezierig. (Nemen zelfs geen mobieltjes mee, of één voor noodgevallen) Maar de wildgroei aan kleine, nieuwe zendgemachtigden schiet me ook wel eens in het verkeerde keelgat. Allemaal leuk en aardig, Llinks, Max, Powned, Wnl, Bnn(Ja, óók die), maar het stelt allemaal niet zo veel voor. Ik vind één nieuws en actualiteitenzender, één cultuurzender, en één sportzender mooi zat. En inderdaad: dan mag er ook een spelletjes en puzzeltjes, een fiets 'm d'r in, Bog Brother, Boer zeurt om vrouw etc. zender komen, maar die moeten zichzelf dan maar bedruipen.

2 Reacties
paulvr2
paulvr221 mrt. 2010 - 16:46

Maar als je dat BVN vervangt door gewoon de drie publieke tv netten door te geven dan heb je een hele hoop meer keuze! En het kost de staat niets extra's. Duuuh.... :-)

Douwedv
Douwedv21 mrt. 2010 - 16:46

Het is mooi om te zien dat er toch wel een specifieke doelgroep op deze site komt en reageert. Mensen schrijven Lingo af, ja de bezoekers van Joop.nl die kijken dat niet maar vergeet niet de duizenden mensen die dit programma wél dagelijks kijken. Hele bevolkingsgroepen vinden de de tros Nederlandse zang programma's fantastisch! Deze mensen hebben dan weer liever dat bijv. één vandaag of pauw&witteman verdwijnt omdat hen dat niet in interesseert. "Bnn(Ja, óók die)", vergis je niet BNN, is een A-omroep, heeft bijna even veel leden als een VARA en is misschien wel groter dan de VPRO en AVRO. Dat deze programma's u niet aanspreken dat kan, vergeet echter niet dat we met z'n allen voor de PO betalen. Ook jongeren die WEL in deze programma's zijn geïnteresseerd. Wat D66 precies van plan is weet ik niet. Ik zou zelf misschien niet bezuinigen maar wel kijken of het een of ander niet wat beter besteed kan worden. Met zo bijv. 26 omroepen heb je dus ook 26x Personeels zaken, 26x staffuncties etc. als je dat nou eens zou kunnen terugdringen dan kan het geld wat je daarop bespaart worden gestopt in kwaliteits televisie.

heggenland
heggenland21 mrt. 2010 - 16:46

D66 heeft meer overeenkomsten dan verschillen met de PVV. Het verschil zijn de hoofddoekjes verder zijn ze even rechts als de VVD en de PVV. Ook hun manier van optreden rond de burgemeester in Amsterdam doet aan de PVV denken. Links moet niet zoals ze het vaak in het verleden deden rijk rekenen met D66: op sociaal-economisch gebied heeft deze journalistenpartij altijd uiters rechts gezeten.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn21 mrt. 2010 - 16:46

Ik noem het geen journalistenclub, maar een eliteclub voor de hoogopgeleiden. Wouter Bos had gelijk door te zeggen dat D66 eerder rechts is dan links. Kunnen zo opgaan in de VVD. langzaam maar zeker komt bij hen de aap uit de mouw. Blijkt nu wel weer. Het klootjesvolk moet maar genoegen nemen met de bagger wat de commercielen ons voorschotelen. Geeft het volk brood en spelen en houdt ze maar lekker dom.